גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי עסקת הגז הגדולה: התמונה האנרגטית אצל השכנות עגומה

למרות המלחמה המתמשכת ומעמדה הבינלאומי הבעייתי, שכנותיה של ישראל מעמיקות את התלות בגז שלה ● ירדן נכוותה מהמבצע מול איראן ● במצרים נדרשת השקעה של מיליארדים בתשתיות הרעועות ● בסוריה נשענים על סיוע קטארי ● ובלבנון, חיזבאללה לא מותיר שום אפשרות שיקום ● זוהי תמונת המצב האנרגטית במרחב

שדה סולארי באסואן, מצרים / צילום: ap, Amr Nabil
שדה סולארי באסואן, מצרים / צילום: ap, Amr Nabil

עסקת הגז ההיסטורית עם מצרים היא בעלת משמעויות רבות למשק האנרגיה האזורי, והיא משקפת עד כמה האנרגיה תופסת מקום מרכזי בדרגי קבלת ההחלטות במרחב. על אף המלחמה, בקהיר לא מהססים להרחיב את התלות בגז הישראלי. זו סיטואציה רגישה לא רק לנשיא מצרים עבד אל־פתח א־סיסי, כי אם גם למלך ירדן עבדאללה שרוכש גז מישראל, לסוריה של אחמד א־שרע וללבנון המפוררת לרסיסים.

עסקת הענק עם מצרים מאיצה את פיתוח לוויתן - ומציפה ויכוח על גבולות היצוא
ארדואן מקשיח עמדות לגבי ישראל ושולף סנקציה חדשה
16 מיליון תיירים, בורסה בעלייה ועסקת גז אחת: מצרים בדרך החוצה מהמשבר?

מבצע עם כלביא והפסקות ההפקה באסדות לוויתן וכריש כתוצאה ממנו, שיקפו כיצד משק האנרגיה האזורי מחובר בחבל הטבור לענף הגז הישראלי. בזמן שלישראל היה גז ממאגר תמר, המצרים והירדנים נאלצו לרכוש גז מכל מי שיכול לתת להם - גם אם במחיר כפול. גלובס בדק: מהו מצב משק האנרגיה אצל שכנותיה של ישראל?

מצרים: הפסקות החשמל הוחמרו

אי אפשר שלא להתחיל מהמדינה הגדולה ביותר במרחב, מצרים, שראש הממשלה שלה מוסטפא מדבולי מיהר להצהיר באפריל שבקיץ 2025 "לא יהיו הפסקות חשמל". עם זאת, כעבור כחודשיים פרצה מלחמת ישראל־איראן, ההפקה בחלק מהמאגרים הישראליים הופסקה, ומלוא הגז מתמר ווסת למשק המקומי. זה טלטל את משק האנרגיה המצרי חסר היציבות ממילא, החמיר הפסקות חשמל, ואילץ לרכוש גז טבעי מונזל ב־13-11 דולר ליחידת חום, לעומת כ־7-6 דולר לגז בצינורות מישראל.

קהיר הייתה יכולה להסתדר עם פחות גז טבעי לו הייתה מתקדמת בתחום האנרגיות המתחדשות, אבל אלו מהוות כיום כ־11% מייצור החשמל. לצורך השוואה, ישראל רחוקה מלהיות מובילה עולמית, אבל השיעור עומד בה על כ־14%. במבט צופה פני עתיד שממנו נובעת עסקת הענק עם לוויתן, היעד המצרי ל־2030 של 42% ייצור מאנרגיות מתחדשות נראה כלא סביר.

פתרון ששואפים אליו במצרים, בדומה לישראל, הוא כבל חשמל תת־ימי ליוון. אולם, יש אתגר מהותי: כפי שנחשף בגלובס, מיזם כבל החשמל אינטרקונקטור לחיבור יוון לישראל, שדומה לתוכנית המצרית, תקוע בשל העמדות הטורקיות כי יחצה בשטח ימי שטורקיה רואה כשלה. וכך, כל אחד מהמיזמים מגיע למבוי סתום כבר בשלב ראשוני.

אחד האתגרים החמורים ביותר של משק האנרגיה המצרי הוא הפסדי חשמל בשיעור כ־11%. כלומר, כעשירית מהחשמל שמיוצר במדינה - נאבדת ברשת החשמל. זה שיעור יותר מכפול מממוצע מדינות ה־OECD. בחברת הייעוץ אנינבר מעריכים שא־סיסי יידרש להשקיע 7-4 מיליארד דולר בתוך עשור כדי להתיישר עם יעדי ה־OECD. בהיעדר יכולת מקומית להזניק את רמת רשת החשמל, מצרים חתמה לאחרונה עם פאואר צ'יינה הסינית על חוזה להקמת קו מתח גבוה משדה סולארי בהספק 1.8 ג'יגה־וואט באסואן. לצד זאת, סין מיועדת להקים שדה סולארי באזור סואץ, בהשקעה של כ־685 מיליון דולר.

ירדן: יבוא הגז מישראל בצמיחה

בניגוד למצרים שמדי שנה הגדילה משמעותית את נפח הגז המיובא, היבוא הירדני שמר על יציבות (2.9 BCM בשנה), בין 2023-2021. דווקא בשנה שעברה, על אף המלחמה והשפעותיה על התדמית של ישראל ברחוב הירדני, עמאן הגדילה יבוא בכ־7% ל־3.1 BCM. בירדן כ־11.5 מיליון איש מול כ־116.5 מיליון איש במצרים, ומכאן התצרוכת אמנם נמוכה משמעותית, אבל גם המלך עבדאללה זקוק לגז הישראלי.

לכן, מיד לאחר הפסקת ההפקה בשתי אסדות בישראל, הכריז מנכ"ל חברת החשמל הירדנית שמדינתו הפעילה תוכנית חירום. הוא טען אז שירדן מחזיקה בעתודות דלקים, בהם דיזל, שמספיקים לפחות ל־20 יום. ויחד עם זאת, הירדנים מיהרו לייבא גז ממצרים שבעצמה בחוסר, כשגם הגז המצרי הסתכם לכ־40% מהתצרוכת היומית בממלכה.

לשמחתם של בכירי עמאן, מלחמת ישראל־איראן נמשכה "רק" 12 ימים, ושגרת האספקה שבה על כנה. ירדן מוצלחת מאוד במושגי המרחב בהטמעת אנרגיות מתחדשות (סולאר ורוח היוו 26.3% מייצור החשמל ב־2023), אבל הגז הטבעי עדיין היווה 61.1% ו־12.6% יוצרו מדלקים פוסיליים. בשורה התחתונה, הירדנים רחוקים מעצמאות אנרגטית.

סוריה: ההזדמנות של קטאר

14 שנות מלחמת האזרחים בסוריה הביאו להיקף נזקים של כ־35 מיליארד דולר לתשתיות החשמל בלבד, כך לפי נתונים שפרסם משטר א־שרע. "אנחנו מנסים להגדיל את החשמל הזמין משעתיים לשמונה שעות ביום", סיפר בחודש מרץ שר החשמל. מאז, החלו הסורים ליהנות מסיוע זר בהיקפים הולכים וגדלים.

קטאר שמזהה בכל חולשה הזדמנות, הספיקה בחודשים האחרונים להפוך ל"גב" כלכלי מרכזי של א־שרע, במיוחד בתחום האנרגיה. זה החל במרץ עם הזרמת גז טבעי לדמשק דרך ירדן, בהיקף שמוסיף הספק של כ־400 מגה־וואט לרשת. כחודשיים לאחר מכן, דוחא שילבה זרועות עם ידידתה טורקיה וארה"ב לחתימה על מזכר הבנות בסך 7 מיליארד דולר לבניית ארבע תחנות כוח ושדה סולארי גדול בסוריה, שיספקו כ־50% מצרכי החשמל.

ה"גראנד פינאלה" של התהליך המואץ התרחש ב־31 ביולי, כשקרן קטאר לפיתוח נרתמה לסייע במימון מהיר של מיזם חיבור גז טבעי מאזרבייג'ן, דרך טורקיה לסוריה. הגז כבר זורם בצינורות עד לחאלב, ואם הכל יעבוד לפי התוכניות - הכמות בהסכם תייצר 400 מגה־וואט.

לבנון: תשקיע רבע מיליארד דולר

באופן לא מפתיע, השפעות קטאר ניכרות גם על משק האנרגיה הלבנוני. "קטאר תסייע לאספקת האנרגיה בקיץ הקרוב", הבטיח בחודש יוני ראש ממשלת קטאר, מוחמד א־ת'אני. לבנון חווה כישלון קולוסלי בתחום האנרגיה. בהיבט הייצור מאנרגיות מתחדשות, לדוגמה, היא הציבה ב־2010 יעד של 12% ל־2020. אולם, לפי סוכנות האנרגיה הבינלאומית השיעור בשנת 2022 עמד על 4.9% בלבד.

לפי הערכות שפורסמו כחודש לפני כינון הפסקת האש עם חיזבאללה, באוקטובר 2024, סקטור האנרגיה הלבנוני נפגע בכ־320 מיליון דולר כתוצאה מביקושים קיצוניים באזורים שהוצפו בפליטים מדרום לבנון, נזקי תשתיות, והפסדי הכנסות. לבנון רוצה להתחבר בכבל חשמל תת־ימי לקפריסין הסמוכה, אבל במדינה שבה כ־22 שעות ביממה מאופיינות בהפסקות אספקה, זקוקים לפתרונות מיידים.

תיקון תשתיות חשמל בכפר בלבנון / צילום: Reuters, Mohamed Azakir

זה הביא להחלטה של הבנק העולמי באפריל האחרון לאשר הלוואה בסך 250 מיליון דולר ללבנון, לצורך ביצוע הליך מודרניזציה לרשת החשמל, תיקון מערכות ייצור, והגדלת הספק הייצור מאנרגיה סולארית. הבעיה הלבנונית כמו תמיד, טמונה בחיזבאללה. מדינות המערב ואף מדינות הציר הסוני המתון לא מעוניינות להירתם עד תום לטובת ביירות, כל עוד ארגון הטרור השיעי לא מניח את נשקו. ועד שזה לא יקרה, אין סיבות רבות לאופטימיות לשיפור בלבנון ככלל ובתחום האנרגיה בפרט.

עוד כתבות

רכבת ישראל / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רכבת ישראל: "מאז ההקמה לא קרתה תקלה כזאת. אנו מתנצלים"

רכבת ישראל הודיעה כי תנועת הרכבות המלאה, לרבות פתיחת תחנות כפר חב"ד ולוד גני אביב, תחזור עד ה-1 בספטמבר ● עם זאת, הטיפול בתקלה המרכזית שגרמה לשיבושים בתנועת הרכבות צפוי להתארך ● שרת התחבורה, מירי רגב: "התקלה תתוחקר עד תום, גם בהיבט המערכתי. אם נראה שהייתה כאן רשלנות, אנשים יצטרכו לשלם על כך"

יו''ר הפד, ג'רום פאוול / צילום: ap, Ben Curtis

הריבית, המכסים וטראמפ: המשקיעים מצפים לנאום פאוול בכנס ג'קסון הול

גולת הכותרת של כנס ג'קסון הול היא הנאום המרכזי של ג'רום פאוול, יו"ר הפד בשישי ● המשקיעים יחפשו כל קריאת כיוון ביחס לאופן שבו רואה פאוול את מסלול הורדת הריבית, לו מחכים השווקים כבר תקופה ארוכה ● הנאום מגיע בעוד שפאוול ניצב תחת מתקפה מתמדת מצידו של נשיא ארה"ב, שכינה אותו בין היתר "פרד עקשן"

מימין: יואב קיש, רן ארז ובצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות משרד האוצר

ההסכם האחרון אמור היה להעניק ודאות, אז איך איום השביתה חזר

שני מאבקים שמתנהלים במקביל מאיימים על פתיחת שנת הלימודים ● מחד, טענות של ארגון המורים לפגיעה בתנאי העסקה, ומאידך סכסוך בקואליציה בין שרי האוצר, החינוך וביטחון לאומי

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

דוראל מפסידה יותר מ-300 מיליון שקל ומה שחק את הרווחים של פוקס?

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● דוראל אנרגיה סיימה את הרבעון עם הפסד, אך הציגה זינוק בהכנסות ותחזית מעודדת ● קבוצת פוקס הציגה שחיקה של עשרות אחוזים ברווח הנקי בעקבות המלחמה מול איראן וקיטון בפעילות נייקי ● דלתא גליל: המכסים של טרמאפ ומבצע "עם כלביא" חתכו את הרווח

ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית המשפט / צילום: הדס פרוש

רה"מ דן על התוכניות המבצעיות, ושיגר מסר לאמריקנים

משפחות החטופים בהצהרה לקראת הדיון על כיבוש העיר עזה: "ממשיכים במלחמה ללא תכלית" ● כיבוש עזה יוצא לדרך: נתניהו יאשר תוכניות, זו כמות הכוחות שיפעלו בשיא התמרון ●  במקביל להוצאת צווי המילואים: הפעולות הצבאיות כבר החלו בשטח ● מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש קרא להפסקת אש מיידית ברצועה ●  דיווחים ערביים: חיל האוויר תוקף בשעה זו בצפון הרצועה ● 50 חטופים - 685 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נשיא מצרים א־סיסי, בפורום שיתוף הפעולה סין־מדינות ערב, בייג'ינג / צילום: ap, Tingshu Wang

16 מיליון תיירים, בורסה בעלייה ועסקת גז אחת: מצרים בדרך החוצה מהמשבר?

חרף המלחמה בעזה, מתקפות המורדים החות'ים ולחצים כלכליים, ניכר שיפור במצרים במדדים מרכזיים ● האינפלציה מתמתנת, הלירה המצרית מתחזקת והשקעות זרות ממשיכות לזרום ● לצד זאת, התלות בגורמים חיצוניים כמו ישראל גוברת ועליה לתמרן בזהירות בין סין לארה"ב

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך מיוטיוב

אפקט אודי כגן: הפרסומת של ביטוח 9 היא האהובה ביותר, גם השבוע

הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● במקום השני באהדה מתברגת הפרסומת החדשה של פריגת, ששומרת על שפה עקבית עם שלום מיכאלשווילי

הסכם פוסט נישואים / צילום: Shutterstock, Africa Studio

מתי כדאי לערוך הסכם פוסט נישואים?

הסכמי פוסט נישואים יכולים לחסוך במס רכישה ובמס שבח במקרים מסוימים, אולם חשוב להוכיח שההפרדה היא אמיתית ולא נעשתה למראית עין

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

דיפלומט: הכנסות של כ-960 מיליון שקל וצמיחה בפעילות בישראל ובחו"ל

ההכנסות של ענקית הייבוא קפצו בכ-11% ● דיפלומט מראה גידול בסך של 110 מיליון שקל, רובו הודות לשוק הישראלי ● הדירקטוריון הכריז על חלוקת דיבידנד בסך של כ-12 מיליון שקל שישולם בחודש הבא, שמתווסף לדיבידנד נוסף שחולק מתחילת השנה בסכום כולל של כ-30 מיליון שקל

מתחם בנייני האומה ירושלים / צילום: איל יצהר

בנייני האומה בירושלים הולכים לעבור שיפוץ ענק. זה התכנון

הוועדה המחוזית אישרה את התוכנית, שתאפשר בינוי של עד 40 קומות, כולל מרכז קונגרסים גדול, בית מלון, בית אבות ושטחי תעסוקה ומסחר • מתחם אלי כהן בחדרה אושר לפינוי־בינוי אחרי עשור ● קק"ל מקצה עשרות מיליונים לטובת רכישת דירות בפריפריה עבור גרעיני התיישבות צעירים ● חדשות השבוע בנדל"ן

חלוקת רכוש בגירושים / אילוסטרציה: Shutterstock

הזוג מתגרש: כך יתחלקו 4 בתים בהרצליה פיתוח

בית המשפט הורה לבעלי חברת אופנה לשלם לגרושתו מחצית מעליית שווי החברה בשנות הזוגיות ומחצית משווי נכסי יוקרה בהרצליה

עמית בירמן, מנכ''ל שיכון ובינוי / צילום: רמי זרנגר

למרות התנגדות המוסדיים: שיכון ובינוי אישרה מענק מיוחד של 5 מיליון שקל למנכ"ל

דירקטוריון החברה, בראשות בעל השליטה נתי סיידוף, החליט לעקוף את החלטת אספת המניות ולאשר את התגמול החד-פעמי, לעמית בירמן ● ההכנסות ברבעון קפצו ב-24% ונרשם מעבר לרווח של 122 מיליון שקל

אבי אלמליח, מנכ''ל הרכבת / איור: גיל ג'יבלי

"לא הסתרנו מידע": מנכ"ל הרכבת בפועל מדבר על התקלה הגדולה

מנכ"ל הרכבת בפועל אבי אלמליח לא מתחייב להימנע מתקלות בעתיד, ומבטיח חזרה לשגרה כבר בשבוע הבא ● על החגיגות בצפון הוא עונה: "גם ביום שאנחנו מטפלים בתקלה, אנחנו לא יכולים להזניח את העתיד"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נותרה ללא שינוי: הורדת הריבית תחכה כנראה להתפתחויות בגזרת עזה

מאז ינואר 2024, הריבית בישראל עומדת על 4.5% - כשהאינפלציה עדיין מעל היעד שעומד על 3% ● על אף הציפיות בשוק להורדת ריבית בספטמבר, נראה כי בנק ישראל יעדיף לנקוט גישה זהירה ולחכות להתפתחויות הביטחוניות הקרובות, גם אם הריבית בארה"ב תרד

ביהמ"ש בגרמניה קבע: מותר למנוע כניסה עם כאפייה לאתר הזיכרון בבוכנוולד

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב מטילה סנקציות נוספות על בית הדין הפלילי הבינלאומי, בגרמניה אישרו מניעת כניסות עם כאפייה לאתר זיכרון לשואה, ובאיטליה קוראים להשעות את ישראל ממסגרות בינלאומיות של ענף הכדורגל ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס תדלוק. היקף העסקה נאמד בכחצי מיליארד דולר / צילום: חברת בואינג

חצי מיליארד ד' ליכולות מול איראן: ישראל תרכוש מתדלקים מארה"ב

צי המתדלקים החדשים של צה"ל יורחב לשישה - שני מטוסי התדלוק המתקדמים שישראל רוכשת יצטרפו לארבעה שנרכשו מדגם KC-46 ● במקביל, ועדת השרים להצטיידות אישרה את תוכנית משרד הביטחון וצה"ל להגדלה משמעותית של קצב ייצור טנקי המרכבה ונגמ"שי הנמר והאיתן

דובר צה''ל, תא''ל אפי דפרין / צילום: צילום מסך

דובר צה"ל: "התחלנו בשלב ב' של המערכה בעזה"

ארה"ב מטילה סנקציות על שופטים בבית הדין בהאג: "ביה"ד נלחם משפטית נגד ישראל" ● נתניהו: אין בכוונת ישראל להתיישב ברצועת עזה ● 8 מחבלים חוסלו במתקפת פתע של חמאס על מגנן צה"ל, היתר נמלטו ● הערכה: המבצע לכיבוש העיר עזה יחל בשבועות הקרובים ● גורמים בישראל: מו"מ יתנהל רק תחת אש, צה"ל יעצור רק אם תיחתם עסקה ● 50 חטופים - 684 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רונן אגסי, מנכ''ל מגדל ביטוח / צילום: ניקולה וסטהפל

החגיגה בבורסה מגיעה לחברות הביטוח: הנכסים המנוהלים של מגדל זינקו ב-114 מיליארד שקל בשנה וחצי

סך הנכסים המנוהלים של מגדל הגיע ברבעון השני של 2025 ל-536 מיליארד שקל, גידול חד שהושפע בין היתר מהחגיגה בבורסה שהגדילה משמעותית את נכסי הפנסיה, הגמל וההשתלמות ● הרווח הכולל ברבעון השני נשחק ב-37% ל-571 מיליון שקל, אך בנטרול אירוע חד-פעמי ברבעון המקביל - ירד בכ-5.5%

וורן באפט, יו''ר ברקשייר האת'ווי, דיויד טפר, מייסד קרן הגידור אפלוזה, סטפן המסלי, מנכ''ל יונייטד הלת' / צילום: רויטרס - Bloomberg News

מוורן באפט ועד מייקל ברי: המשקיעים המשפיעים בעולם מהמרים על מניה שצנחה ב־40%

תוצאות כספיות מאכזבות, פרשות פליליות ורצח של המנכ"ל, הפכו את מניית יונייטד הלת' למניה חבוטה ● אבל יש מי שרואים בה הזדמנות: ברבעון האחרון שלושה מהמשקיעים המשפיעים בעולם הימרו עליה במיליארדים במצטבר. מה הם יודעים שוול סטריט מפספסת?

תערוכת NEDS ברוטרדם, הולנד / צילום: מתוך אתר התערוכה

המהפך של הולנד: לא תכניס חברות נשק ישראליות לתערוכה

לגלובס נודע כי חברות ביטחוניות ישראליות לא יורשו להשתתף השנה בתערוכה הצבאית ההולנדית הגדולה NEDS, בה התעשיות הביטחוניות בארץ השתתפו באופן קבוע בשנים האחרונות ● לפי גורמים ישראליים, המארגנים תולים את הביטול בסוגיות של ביטחון וקשיים ארגוניים ● ד"ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים: "ישנן אינדיקציות שעוד מדינות יחרימו את ישראל"