גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"החמרה ברורה": מה חושבים המומחים על המהלך החדש של רשות המסים

הנוהל החדש פונה במיוחד לקהילת הקריפטו, אשר צברה תאוצה בשנים האחרונות וההון המוערך החבוי שם לא נחשף במלואו בפני רשות המסים ● הנוהל מאפשר חשיפה של הכנסות ונכסים מסוגים שונים על מנת לשלם את תשלום המס, וכל זאת, במשך שנה בלבד, עד ה-31 באוגוסט 2026

שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר
שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

נוהל גילוי מרצון החדש שפורסם היום (ב') על ידי רשות המסים אמור להיות הנוהל האחרון שיאפשר לאזרחים שלא חשפו עד כה את הונם המוסתר לחשוף אותו בפני המדינה, ללא חשש שחרב הפלילים תונף מעל ראשם. זאת, לאחר שרשות המסים התחייבה בפני היועצת המשפטית גלי בהרב-מיארה, כי לא יפורסם נוהל נוסף, עם תום תקופת הנוהל הנוכחי.

רשות המסים רוצה שתחשפו את הונכם. כך יעבוד המסלול החדש
מס המטרו יוצא לדרך: מי צפוי לשלם אותו?

הנוהל החדש פונה במיוחד לקהילת הקריפטו, אשר צברה תאוצה בשנים האחרונות וההון המוערך החבוי שם לא נחשף במלואו בפני רשות המסים, אך לא רק. הנוהל מאפשר חשיפה של הכנסות ונכסים מסוגים שונים, לשלם את המס ולהפסיק לחשוש שיום אחד רשות המסים תדפוק על הדלת. כל זאת, במשך שנה בלבד, עד ה-31 באוגוסט 2026.

בשוק המתינו זמן ממושך לנוהל החדש, לאחר שהרשות ניסתה לחדשו במשך תקופה ארוכה, וכעת מגיבים מומחי המס לשינויים בנוהל ביחס לנהלים הקודמים בתגובות מעורבות. כך, לדברי עו"ד ורו"ח יפתח שמחוני, מומחה למיסוי ממשרד עוה"ד פרופסור ביין ושות', "הנוהל שפורסם כעת מציב תנאים מחמירים יותר מבעבר. הוא מחייב זיהוי מלא מהשלב הראשון, כולל גילוי פרטים אישיים, חשיפת מקורות ההון ושיתוף פעולה מלא עם רשות המסים. מדובר בצעד חריג שמטרתו לאפשר לנישומים להסדיר את מצבם, אך רק אם יזמו את הפנייה לפני שהרשות פנתה אליהם".

"נוהל הגילוי מרצון מבטא החמרה במדיניות רשות המסים"

"הנוהל חל על מגוון רחב של הכנסות ונכסים שלא דווחו, לרבות חשבונות בנק בחו"ל, השקעות, דירות להשכרה, הכנסות שהופקו מכספי ירושה ומטבעות דיגיטליים. הוא דורש מהנישום להציג מסמכים גם לגבי מקור הקרן, ולא רק את ההכנסות. המשמעות: בהיעדר תיעוד מתאים, ייתכן שהרשות תדרוש מס גם על סכום הקרן, ולא רק על הרווחים שצמחו ממנה".

לדברי שמחוני, "ניהול נכון של ההליך יכול להוביל להסכם שומה, לחסינות פלילית ולשקט משפטי. לעומת זאת, טעויות בסיווג או בהצגת העובדות עלולות להוביל לשומות כבדות, ולעיתים גם להטלת מס שולי שיכול להגיע לכמעט 50 אחוז. בכל מקרה, בעידן של שיתוף מידע גלובלי ומערכות אכיפה מתקדמות, פנייה מרצון עדיפה על פני תגובה להליך יזום של רשות המסים".

מומחית המס, עו״ד (חשבונאית) אינגה אייזנברג ממשרד אייזנברג, שנער ושות', המכהנת כיו״ר ועדת מטבעות קריפטוגרפיים בלשכת עורכי הדין, מסבירה כי "השינויים המרכזיים בין נוהל גילוי מרצון 2017 לנוהל 2025 הם בכך שנוהל גילוי מרצון החדש מבטא החמרה ברורה במדיניות רשות המסים. בראש ובראשונה, בוטלה האפשרות להגיש בקשה אנונימית, הליך שהיה נהוג בעבר ואיפשר לנישומים לחשוף את זהותם רק בשלב מאוחר. גם 'המסלול המקוצר', שנועד לבקשות בסכומים נמוכים ולטיפול מהיר, בוטל לחלוטין. כיום כל הבקשות מוגשות באופן מקוון, מזוהה, ומטופלות באותו מסלול רגיל״.

הנוהל החדש מתייחס במפורש לקריפטו

עו״ד אינזנברג מוסיפה כי "בעוד שבנוהל 2017 ניתן היה לקזז הפסדים ולתבוע זיכויים כחלק מהגילוי, הנוהל החדש אינו מזכיר מנגנון זה. עוד נקבעה חובת הגשת דוחות מתקנים בתוך 90 יום, אחרת ייקבעו שומות לפי מיטב השפיטה".

לדברי עו"ד אייזנברג, "חידוש משמעותי נוסף הוא כניסת נכסים דיגיטליים לשיח: נוהל 2025 מתייחס במפורש לקריפטו, קובע מגבלות דיווח, למשל תקרת 500 אלף שקל, ומחייב אסמכתאות לשווי הנכסים. בנוהל 2017 לא הופיעה כל התייחסות לנושא זה. כך, הנוהל החדש מבטא מעבר מגישה גמישה ומעודדת לגלוי, למדיניות קשיחה של שקיפות, אחריות מלאה והדגשת אכיפה והרתעה".

עו"ד איתי ברכה, שותף במשרד ברכה ושות', מומחה למיסוי אזרחי ופלילי, איסור הלבנת הון וגילוי מרצון, מסביר כי "העובדה שהנוהל אינו מאפשר ניהול משא ומתן אנונימי עלולה להוות מכשול מהותי בפני המעוניינים לדווח. הנוהל עתיד לשמש משקיעי קריפטו רבים, אבל סביר שחובת הגילוי (אי מתן אפשרות לגילוי אנונימי) ימנע מחלקם להתקדם בדיווח. שכן הליך המיסוי בקריפטו לעיתים מורכב מאוד. יש לוודא כי טרם הפנייה לרשות נערכת עבודה מקצועית ומלאה של המייצג על מנת למנוע הפתעות מול הרשות.

עוד לדבריו, "יש לשים לב כי בנוסף לעבירות המס הקלאסיות, הנוהל חל גם על עבירות שלא נכללו בעבר בנוהל, ובכללם, חוק צמצום השימוש במזומן, מס רכוש וקרן הפיצויים ועוד. בנוסף, פקיד השומה רשאי לקבוע את שומת המס של הנישום גם ללא הסכמה".

"הרשות לא יישמה את לקחי העבר"

עו"ד אורי גולדמן סבור שבנוהל החדש מתברר ש"הרשות לא יישמה את לקחי העבר". לדבריו, "ה'אנונימיות' בחלק מהנהלים הקודמים היא שהביאה לכמות הגשות גילויים מרצון הגדולה ביותר, ולוא מבחינה פסיכולוגית של המגלים שיכלו להרגיש יותר ביטחון בגילויים".

"המסלול האנונימי" אכן היה זה שהביא לזינוק משמעותי במספר הבקשות והגילויים במסגרת נוהלי גילוי מרצון קודמים. כך, 4,684 מתוך 7,615 בקשות שהוגשו במסגרת נוהל גילוי מרצון שהסתיים ב-2016 הוגשו במסלול האנונימי, וכ-520 מתוך 872 הבקשות שהוגשו במסגרת הנוהל שהסתיים ב-2018. ברשות בחרו לא לחדש את המסלול, לאחר שמשרד המשפטים הביע עמדה נגד מתן הזדמנות נוספת לגילוי אנונימי.

לדברי גולדמן, בנוהל החדש מתעוררות גם בעיות פרשניות. "הרשות הותירה פרשנות בעייתית של אי החלת הנוהל על עבירות איסור הלבנת הון שאינן נוגעות ישירות לעבירות המס- למשל במקרה של עבירת 'מרמה'. משכך אף נגרם נזק נוסף שהינו העברת הכסף בבנקים בסיום הליך הגילוי מרצון, למשל כשהמגלה מבקש לשלם את המס באמצעות הבנק. ברגע שחלק מהעבירות הפוטנציאליות אינו חלק מהנוהל, הבנקים יערימו קשיים בעת ניסיון השימוש בכסף. הבעיה תהיה מורגשת עוד יותר כשמעורבים כספי קריפטו. במילים פשוטות יותר: הגילוי מרצון אינו 'מלבין' את הכסף, אלא בנסיבות ממוקדות ולפיכך אינו הליך מושלם".

עוד כתבות

השקל מתחזק בחדות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל שובר שיא חדש ומציג נתון מדהים

בשנה החולפת רשם השקל את ההתחזקות הגבוהה ביותר מקרב שורת כלכלות גדולות ● כעת, עם רוח גבית מהפסקת האש באיראן ומהשיחות הצפויות בין ישראל ללבנון, שער הדולר מתקרב בצעדי ענק אל מתחת ל-3 שקלים

רובין זנג / צילום: ap, Ng Han Guan

המיליארדר הסיני ששוק הרכב החשמלי בארה"ב אבוד בלעדיו

רובין זנג הימר על טכנולוגיה זולה לייצור סוללות למכוניות חשמליות - והפך לאיש הרביעי בעושרו בסין ● מבחינת ממשל טראמפ החברה שלו CATL היא איום גאו־פוליטי, ונאסר עליה לבנות מפעלים בארה"ב ● אבל זה לא מונע מענקיות רכב אמריקאיות להסתמך עליה - ולמצב אותה כיצרנית הגדולה בעולם בתחומה

הילה ויסברג בשיחה עם ארקדי מיל–מן / צילום: INSS

רוסיה שיחקה תפקיד הרבה יותר גדול במלחמה מכפי שאתם חושבים

שיחה עם ארקדי מיל־מן, ראש תחום רוסיה ב־INSS ● על היחסים ההדוקים בין איראן לרוסיה, הסיוע ההדדי בנשק ובמודיעין והסיבוב השלישי שצפוי לישראל "מול משטר קיצוני יותר"

מייסדים Astrix / צילום: אסטריקס

החברה הישראלית שגייסה מאנתרופיק בדרך לאקזיט של כ-300 מיליון דולר

כשנה וחצי אחרי הגיוס האחרון לפי שווי של 192 מיליון דולר - אסטריקס הישראלית במגעים למכירה לסיסקו בעד 350 מיליון דולר ● חברת הסייבר מפתחת פתרונות לניהול ואבטחת הגישה של סוכני AI למערכות ארגוניות רגישות ● בין הנהנים הפטנציאליים: קרנות השקעה ישראליות כמו F2 ואנתרופיק

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

חברת הביטוח שתרוויח 60 מיליון דולר מעסקת הענק של ביל אקמן

מנורה מבטחים עשויה לרשום רווח של 60 מיליון דולר עבור מבוטחיה על השקעתה ביוניברסל מיוזיק בעקבות הצעת הרכש של ביל אקמן את ענקית המוזיקה

פיל אוכל מעץ המרולה / צילום: Shutterstock

שותים כדי לשרוד: על חיות שנהנות מדי פעם מאלכוהול ומה זה עושה להן

כשפירות מתחילים להירקב, תהליך טבעי יוצר שיכר באחוזי אלכוהול נמוכים, שקורץ למגוון רחב של בעלי חיים ● למה הם נמשכים אליו והאם זה פוגם להן בתפקוד?

אלי משה, מנכ''ל בינת דאטה סנטרס / צילום: באדיבות בינת דאטה סנטרס

המנכ"ל שבכיתה ט' כבר התקין אנטנות ובגיל 58 עדיין עושה מילואים

"במילואים אני ע' רמ"ט באוגדה 80, ישן באוהל ואוכל מנות קרב, בגיל 58. בסופי שבוע אני גם מתנדב בסיירת של המשטרה, על אופנוע, ומטפל בעבירות תנועה" ● שיחה קצרה עם אלי משה, מנכ"ל בינת דאטה סנטרס, שמקימה מרכזי נתונים תת־קרקעיים

אלביט מערכות חתמה על עסקה ביטחונית בשווי 2.3 מיליארד שקל. מי המדינה הרוכשת?

לכמה תעלה העמלה של ביט על קבלת כספים החל מחודש מאי, וגם: מה העלות של הרחפנים המשודרגים של ארגון הטרור חיזבאללה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס, מדור חדש

אילוסטרציה: Shutterstock

תשואה של 20% ברבעון: קרן הגידור החדשה שמככבת. ומה עשה יתר השוק?

המלחמה עם איראן העמידה את ענף הגידור המקומי במבחן ● מבדיקת גלובס עולה כי הקרנות הגדולות הצליחו לבלום את הזעזועים של חודש מרץ ● עם זאת, בסיכום הרבעון הראשון של השנה חלק גדול מהן לא הכו את השוק ● בצמרת: ספרה, חצבים ונוקד

מכלית חולפת במצר הורמוז לאחר הפסקת האש / צילום: Reuters, Alassar .H .J Shadi

איך יכול להיות שארה"ב לא התכוננה ליום הזה אחרי עשרות שנים של איומים

אחרי שהחבל התהדק לצווארה, איראן החליטה לחסום את מצר הורמוז ולשתק את עורק האנרגיה הקריטי ● הסיכון היה ידוע מראש, אבל ארה"ב הגדולה לא נערכה כראוי, והנזק ניכר ● כעת גובר החשש מפני קביעת תקדים מסוכן של גביית דמי מעבר בנתיבי שיט בינלאומיים - מהלך שאפשר למשמרות המהפכה לגרוף רווחי עתק במהלך הלחימה

טיל טומהוק משוגר מספינת טילים / צילום: ap, Kenneth Moll

הטיל שבארה"ב רוצים להקפיץ את הייצור שלו ב-1,200%

הטכנולוגיה הסינית בה נעזרה איראן לתקיפת בסיסים אמריקאים ● באיראן טענו כי ארה"ב הטילה מוקשים נגד טנקים באזור הסמוך לתשתיות טילים בליסטיים תת־קרקעיים ● טורקיה רוצה יותר טילים בליסטיים והצי האמריקאי רוצה יותר טילי טומהוק ● והודו מגבירה את הרכש מרוסיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מצב השווקים השבוע / צילום: רויטרס

איש העסקים החשאי שבדרך לאקזיט ענק - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבורסה בת"א מסכמת את חודש "שאגת הארי", מה השיא שהצליחה לשבור? ● היזם שבנה כמעט לבדו אימפריית תחנות כוח בשווי 10 מיליארד שקל ● המניה שממחישה לקח שכל חברה נוצצת צריכה להכיר ● וגם: מה מטריד את נביא הזעם של השווקים?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ: לאיראנים אין קלפים. הם בחיים רק בגלל המו"מ

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: צבא ארה"ב ממשיך להזרים כוחות למזרח התיכון ● 4 ילדים נפגעו במטח לצפון, נפילה בבי"ס באזור כרמיאל ● נגד במילואים נפצע קשה ולוחם נוסף נפצע קל מוקדם יותר היום בדרום לבנון ● משעות הבוקר: ירי בלתי פוסק של חיזבאללה ליישובי הצפון • טראמפ תוקף את איראן בסדרת ציוצים ליליים: "זה לא ההסכם שיש בינינו" • גורם איראני טוען: "כל עוד ישראל ממשיכה בתקיפותיה בלבנון - המשא ומתן מושהה" ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המשקיע המפורסם הפיל מניה, ואז הגיע טראמפ

מניית פלנטיר עומדת במרכזן של קרב ציוצים בין נשיא ארה"ב שמאמין בה לבין המשקיע המפורסם שמהמר נגדה ● ומה הקשר למלחמת איראן?

''​​​​​​​המשתנה המרכזי שמכתיב את כיוון השווקים''. אסדת קידוח נפט בים התיכון (מול חופי לימסול) / צילום: Shutterstock, Andriy Markov

הסקטור ש"לא נראה טוב" ומי המניות הצפויות לזנק בעקבות הפסקת האש?

הפסקת האש העניקה רוח גבית ניכרת לשוקי המניות מסביב לעולם שזינקו, וגם לבורסה בת"א שמתקרבת לשיא ● מנהלי השקעות מנתחים: בארץ המניות הביטחוניות עשויות להרוויח, הורדת הריבית תימשך אך בקצב איטי, ומניות הבנייה ייפגעו ● מחיר הנפט ימשיך לרכז עניין

טל גינדי פרידמן / צילום: רמי זרנגר

טל גינדי הוציאה כבר 180 מיליון שקל על שיפוץ קניון הזהב: "יחזיר את עצמו"

מאז קיבלה את השרביט לקניון הזהב מאביה משה, הוציאה טל גינדי כ־180 מיליון שקל על שיפוץ נכס הדגל של אימפריית הנדל"ן ● בראיון חריג בנוף המשפחתי היא מדברת על הסיכון שבהשקעה, על האב שעדיין מגיע לחפש ליקויים ועל העלייה בהכנסות - בגלל המלחמה: "החג הכי חזק שלנו בשנים האחרונות"

הפגנות תמיכה באיראן באירופה / צילום: Reuters, ZUMA Wire

שעת המבחן של מתנגדי המשטר

משטר האיתוללות יצא מהמערכה כשהוא מסמן "וי" בידו, ומנסה לשדר ניצחון כלפי חוץ ● אבל מתחת לפני השטח הוא ניצב בפני משבר עמוק מול הפגנות הענק שמאיימות להתעורר מחדש ● "זו לא שאלה של אם, אלא מתי", מעריכים מומחים. עד כמה אנחנו קרובים לחידוש המחאות, ואיך השלטון נערך כבר אליהן?

ביל אקמן. לא מפחד מ–AI / צילום: Reuters, Blake Mike

מסילות הברזל של המאה ה-21: השואו הפך לתשתיות והון

ההצעה של ביל אקמן לרכוש את יוניברסל מיוזיק ב־64 מיליארד דולר אינה רק עוד עסקת ענק, אלא רגע שממחיש כיצד וול סטריט חדלה לראות במוזיקה אמנות והחלה לראות בה נכס פיננסי ● במקום לחפש את הלהיט הבא, משקיעים מתמקדים בבעלות על שירים קיימים בעוד שכל השמעה וכל אימון של מודל AI מתורגמים מיידית לשורת רווח

משטר האייתולות מצא לעצמו דרך לעקוף את הסנקציות / צילום: Shutterstock

קריפטו, סמים וסחר בבני אדם: כך שרד המשטר האיראני 38 ימי מלחמה

משטר האייתולות בנה לעצמו מנגנון המתבסס על שורת מקורות הכנסה שאינם קשורים רק לנפט, אחד ממוקדי המאמץ האמריקאי־ישראלי ● "כך המשטר עוקף את הסנקציות של המערב", מסבירים מומחים ● אם כן, האם פגיעה בנתיבי הנפט אכן מספיקה כדי לבלום את מקורות המימון של משמרות המהפכה?

מה פירוש המילה הלטינית אולטימטום? / צילום: GEMINI-AI

מה פירוש המילה הלטינית אולטימטום?

איך נקראת יחידת המידה להתנגדות חשמלית, איזו יצרנית רכב ישראלית ייצרה את המכונית סוסיתא, ומה צבע הפריחה של העגבנייה? ● הטריוויה השבועית