גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתי יגיעו המטוסים של וויזאייר? פרטים חדשים על המהלך שמטלטל את הענף

לגלובס נודע כי בכוונת וויזאייר לפתוח את בסיס הפעילות בישראל כבר לקראת הקיץ הבא ● החברה תקצה 3 מטוסים שיחנו קבוע בנתב"ג ושואפת להגיע ל־60 טיסות ביום ● בוויזאייר מעוניינים להתחרות מול החברות הישראליות גם על טיסות לבלקן, לאמירויות ולמזרח הרחוק

מטוס של וויזאייר בנתב''ג / צילום: Shutterstock
מטוס של וויזאייר בנתב''ג / צילום: Shutterstock

בכירי חברת וויזאייר ההונגרית הגיעו לישראל ונפגשו עם בכירים במשרד התחבורה, רשות שדות התעופה ורשות התעופה האזרחית. לגלובס נודע כי הפגישה הניבה שורה של מסקנות והתלבטויות ששופכות אור על המהלך שעתיד לטלטל את שוק התעופה הישראלי שנסמך ברובו על החברות הישראליות.

בלעדי | עוד 60 טיסות ביום: פרטים חדשים על המאבק שמסעיר את עולם התעופה
עם עצירה בלרנקה: חברת התעופה שמקדימה את החזרה לישראל

נזכיר שמזה מספר שנים חברת הלואו קוסט ההונגרית, וויזאייר, מנסה להקים בסיס פעילות בישראל אך נתקלה בסירוב של הרגולטורים בענף. בשנה האחרונה במשרד התחבורה נוקטים בקו אחר, שנועד להכשיר את המהלך ושרת התחבורה מירי רגב אף מנסה לרשום את המהלך כהישג הבולט של הקדנציה שלה, לאחר שלא הצליחה לרשום לזכותה הישגים בתחום התחבורה.

כך בחודש מאי הכריזה השרה רגב על כוונתה לקדם פתיחה תקדימית של מעין "בסיס" של חברת התעופה בנתב"ג. בסיס פעילות כזה מאפשר לחברה לקבוע את ישראל כנקודת המוצא והסיום של טיסותיה - כלומר, לא עוד טיסות הלוך־חזור, אלא נוכחות של מטוסים וצוותים בישראל, שמאפשרת לחברה להפעיל סבבים תפעוליים רבים יותר וליהנות מסלוטים יקרי־ערך (זמני טיסה והמראה שמחולקים לחברות לפי הקיבולת של שדה התעופה), וכך לבסס אחיזה בשוק המקומי.

כיום יש לחברות התעופה המקומיות יתרון יחסי בכך שהמטוסים שלהן "לנים" בישראל ויכולים לנצל את הסלוטים הראשונים והאחרונים ביום, שמועדפים על־ידי הנוסעים. אם וויזאייר תקים בסיס בישראל, היא תוכל ליהנות מאותם תנאים ולהפוך לשחקנית דומיננטית בשעות הביקוש. היא גם תוכל להמשיך ולהיות חברה זרה, כך שלא תחול עליה רגולציה מחמירה של החברות הישראליות - דוגמת הסדרי ביטחון קשיחים ותיאומים עם אל על שהיא לא רק חברה מתחרה, אלא גם ספקית שירותי האבטחה בענף.

משרד התחבורה תומך

לצד תמיכת גורמי המקצוע במשרד התחבורה במהלך, ברשות התעופה האזרחית (רת"א) מסתייגים ממנו וטוענים, כמו גם בחברות התעופה הישראליות, שהדבר יוביל לפגיעה בהן. ואולם, בענף מזכירים שהחברות טענו לפגיעה גם טרם החלה רפורמת "שמיים פתוחים" שהביאה להורדת מחיר משמעותית לצרכנים ומוסיפים כי הציבור הישראלי לא צריך לסבסד את חוסר היעילות במבנה החברות על ידי מחירי כרטיסי טיסה מופקעים, כך שלא מן הנמנע שהדבר יעלה בסגירה ובאיחוד של חברות וכן בהתייעלות.

בכל אופן, נראה שלמרות ההתנגדויות של החברות וכן של ועד העובדים הדומיננטי של אל על, בכוונת שרת התחבורה ומנכ"ל משרדה, משה בן זקן, לקדם את המהלך. מזה תקופה ארוכה שאנשי רגב מנסים להדביק לה הישגים בתחומי משרדה. ואולם בשעה שהציבור הישראלי סובל מפקקים ומתאונות דרכים היא אינה מצליחה להביא בשורה בתחום, שלמעשה הדרדר בשנותיה במשרד.

למגינת ליבם של אנשיה, הרפורמה במחירי התחבורה הציבורית, שהגיעה עם התייקרות משמעותית למי שלא זכאי להנחה, לא מיצבה אותה כ"כחלוניסטית" (כפרפראזה על רפורמת כחלון בסלולר). גם נכונות משרד האוצר לתקצב רכבת לקרית שמונה בתמורה להחלת אגרות גודש לא נתפסה כהישג של השרה משום שמדובר בפרויקט שיבשיל בעוד שנים ארוכות. גם ההסדרה בנמלים עליה חתמה יחד עם משרד האוצר לא נתפסה בציבור כ"רפורמה" משמעותית, למרות שהצליחה לחולל תחרות. כעת, אם תצליח לעמוד בלחצי הוועדים והחברות, היא עשויה, לפי התומכים במהלך הנרקם עם וויזאייר, לחולל תחרות עזה במחירי הטיסות לישראלים, או לפי המתנגדים להוביל לאובדן חברות ישראליות.

שלושה סבבי טיסות ליום

כאמור מעלה, במשרד התחבורה התכנסו בשבוע שעבר בכירי חברת וויזאייר יחד עם מנכ"ל משרד התחבורה משה בן זקן וסמנכ"ל כלכלה ואסטרטגיה במשרד שתומך במהלך, אור ליביס; מנהל נתב"ג, מנהל שדה תעופה רמון, וישי דון יחיא מרת"א שכאמור מביעה לו התנגדות. בפגישה עלה שבכוונת וויזאייר לפתוח את בסיס הפעילות בישראל כבר לקראת עונת הקיץ הבאה שתתחיל באפריל 2026 עם שלושה מטוסים שמקום חנייתם הוא ישראל. במשרד התחבורה לוחצים להתחיל עוד קודם לכן.

במהלך הפגישה ברת"א ניסו להסביר להונגרים ששינוי תקנות הרעש בהתאם לתקינה האירופית תגביל אותם בטיסות ליליות, אך בוויזאייר הגיבו כי הם מתכננים להגיע עם מטוסים חדשים מדגם איירבאס 321neo, שהם שקטים יותר, ככה ששינוי התקנות דווקא יפעל לטובתם.

כן עלה שבנתב"ג מצליחים למצוא סלוטים לכניסה הדרגתית של המטוסים, אך לא ברור כמה טיסות הם יניבו משום שיש צורך גם בשריון נתיב הטיסה ונחיתה במדינות היעד, אבל בענף מעריכים שבכל יממה ייצאו לפחות שלושה סבבי טיסות ע"י כל מטוס - אחרת הפעלתם לא תהיה רווחית. כפי שפורסם בגלובס, החברה שואפת להגיע לכ־60 טיסות ביום.

כמו כן, אם המתווה אכן ייצא לפועל, וויזאייר תגייס צוותים ישראלים שיוכשרו באקדמיית החברה בהונגריה. הקצוות שנותרו פתוחים כעת הם התחייבויות וויזאייר שבמקרה של מצב חירום ביטחוני החברה תמשיך לטוס. במשרד התחבורה דורשים ערובות גדולות יותר מאשר התחייבותו של מנכ"ל וויזאייר לשרת התחבורה לפיה כל עוד אל על תטוס - גם וויזאייר תטוס.

בנוסף, בחברה מעוניינים בטווח הזמן הרחוק להתחרות מול החברות הישראליות לא רק על הטיסות לאירופה אלא גם לבלקן, לאמירויות ולמזרח הרחוק. אולם לשם כך, וויז אייר תצטרך לרשום חברת בת ישראלית שתהיה כפופה לרגולציה בתחום הביטחון לרבות הסכם צוותי ביטחון מול אל על, צעד שעדיין לא ברור אם תרצה לעשות.

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

הקבלן המוביל מנתיבות שולף פעם אחר פעם שפן באחוזת בית

הריטואל הקבוע חזר על עצמו בפעם השלישית: הקבלן יגאל דמרי גייס מאות מיליוני שקלים ממוסדיים ברגע האחרון, במטרה להבטיח את הישארותו במדד ת"א 35 ● מה הרציונל בפרקטיקה שבה הוא נוקט פעם אחר פעם, ומה בכל זאת עלול לגרום לכך שימצא עצמו מחוץ למדד?

רועי ורמוס / צילום:  רמי זרנגר

רועי ורמוס שובר שתיקה של למעלה מעשור: "מה שקרה לפסגות זה כאב לב נוראי"

רועי ורמוס, שותף מנהל ומייסד קרן נוקד, שמר על שתיקה כמעט מוחלטת במשך יותר מעשור ● בראיון בלעדי לפודקאסט "כוחות השוק", הוא מדבר על הכול: מהפרשה ששינתה את מסלול חייו והכאב על דעיכת המותג פסגות, דרך השותפים שהקימו איתו את קרן הגידור הגדולה בישראל, ועד לאסטרטגיית ההשקעה הייחודית והסיבה שהוא נשאר אופטימי "על גבול הנאיבי"

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

החברה נמכרת, המנכ"ל הוותיק עוזב, וחוסר הוודאות של עובדי צים גובר

לאחר שהמנכ"ל אלי גליקמן הודיע על פרישתו הצפויה, בדירקטוריון יצטרכו למנות מחליף, ובינתיים העובדים מתוסכלים: "לא נפקיר עובדים מבוגרים, שרחוקים מגיל פרישה – לחיי עוני"

כותרות העיתונים בעולם

בגלל המלחמה: סין מצאה את עצמה תלויה ביבוא מפתיע מארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: המלחמה עם איראן הובילה לזינוק ביבוא אתאן מארה"ב לסין, סגירת מצר הורמוז חונקת את שוק הגופרית העולמי, והאנטישמיות בבריטניה שוברת שיאים ויהודים רבים מתמיד עולים לישראל • כותרות העיתונים בעולם

פאנלים סולאריים / צילום: Shutterstock, abriendomundo

מניות האנרגיה המתחדשת זינקו בת"א. אלו הסיבות

סוכנות האנרגיה הבין־לאומית פרסמה דוח ממנו עולה כי האנרגיה הסולארית תפסה את הנתח הגדול ביותר מהגידול בצריכת האנרגיה העולמית בשנה החולפת - וזעזוע הנפט העולמי בעקבות המלחמה עם איראן צפוי רק לחזק את המגמה ● מניות האנרגיה המתחדשת בת"א קפצו, במיוחד אלו המחזיקות בפעילות בארה"ב

בית מלון / אילוסטרציה: Shutterstock

"הסדר כובל חסר תקדים": ביהמ"ש אישר לנהל תביעה ייצוגית נגד בוקינג

ביהמ"ש המחוזי אישר לנהל תביעה ייצוגית נגד אתרי הזמנת חדרי המלונות והאירוח בוקינג, אקספדיה והוטלס.קום, בטענה כי ניהלו הסדר כובל ופגעו בתחרות ● אם התביעה תתקבל, היקף הפיצוי עשוי להגע למאות מיליוני שקלים

ד''ר קובי ברדה / איור: גיל ג'יבלי

הממשל בארה"ב מאמין ב־AI, והתחום החם במדע שכדאי להכיר

הבית הלבן פרסם עקרונות שנועדו להנחות את הקונגרס בעיצוב רגולציה ל־AI ● תחום הארכת תוחלת החיים גולש לשוק פעיל וחם בביומד ● ומערכת החינוך בארה"ב עוברת שינוי מבני מואץ הישר לשוק כלכלי ● מדור חדש

אנדרו לפט / צילום: Reuters, Brendan McDermid

השורטיסט שעשוי לשבת בכלא: "מעולם לא שיקרתי לגבי חברה"

משפטו של אנדרו לפט, אחד השורטיסטים המוכרים בשוק ומי שהימר גם נגד חברות ישראליות, עומד להיפתח בחודש הבא ● בשיחה עם business insider הוא מגלה ממה הוא מפחד, וטוען כי הרשויות לתחושתו לאו דווקא מחפשות את האמת

רה''מ נתניהו. / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ

נתניהו סיכם עם המעסיקים על הקלות במתווה החל"ת - באוצר לא מכירים

ראש הממשלה סיכם עם נשיאות המגזר העסקי על קיצור תקופת הזכאות לחל"ת לעובדים שנעדרו ממקום עבודתם עם פרוץ המלחמה מ־10 ימים ל־5, אך במשרד האוצר לא מכירים את הפרטים בשלב זה ● כל תיקון במתווה הקיים ידרוש חקיקה מחדש, בזמן שהכנסת בפגרה

מצר הורמוז / צילום: ap, Asghar Besharati

העימות הימי בין ארה"ב לאיראן מסלים, מחיר הנפט מטפס

בצל הפסקת האש איראן ממשיכה לירות לעבר ספינות סוחר באזור מצר הורמוז, וארה"ב השתלטה כבר על שתי אוניות הקשורות אליה ● לפחות 26 ספינות מ"צי הצללים" האיראני הצליחו לחצות את המצר למרות הסגר האמריקאי, אך בארה"ב טוענים כי האפקטיביות שלו נבחנת לפי מדד אחר ● בינתיים מחיר הנפט מטפס לרמה של 99 דולר לחבית

ג'וני סרוג'י / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

השינויים באפל: הישראלי הבכיר בהייטק מקבל תפקיד חדש

ג'וני סרוג'י יחליף בתפקידו את ג'ון טרנוס שמונה למנכ"ל אפל במקום טים קוק שהודיע על פרישה ● התפקיד החדש של סרוג'י מציב אותו במקום מרכזי בחזון הבינה המלאכותית של החברה שעד כה לא הוכיח את עצמו

רס''ר קרן טנדלר ז''ל / צילום: פרטי

"מפחדת שישכחו אותה": 20 שנה לנפילת קרן טנדלר, האישה שעשתה היסטוריה

המכונאית המוטסת הראשונה במערך מסוקי היסעור פרצה דרך עבור נשים בחיל האוויר ונהרגה במלחמת לבנון השנייה, במשימה שאליה התעקשה להצטרף ● כעת, אמה מבקשת להנציח את דמותה ולהבטיח כי מורשת הנחישות והנתינה שהותירה אחריה תישמר בזיכרון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

עצמאים ומאושרים: המלחמה, הרגולציה, הציפיות לעתיד והפנסיה

מאות בעלי מקצוע הרשומים באתר מידרג השתתפו במשאל מיוחד בשיתוף גלובס שבדק את מצבם: איך הם עברו את השנים האחרונות, מה מטריד אותם במיוחד וכמה מהם שוקלים לחזור להיות שכירים ● ולמה רובם לא רוצה שדור ההמשך יילך בעקבותם?

סכסוך שכנים / אילוסטרציה: Shutterstock

סכסוך שכנים שהוסתר עלה למוכרים 177 אלף שקל

פסק דין של בית משפט שלום ממשיך את מגמת הפסיקה מהשנים האחרונות לראות בסכסוכי שכנים כפרט מהותי שעל המוכרים לגלות לקונים

טיל מיירט אמריקאי נורה מספינה / צילום: ap, U.S. Navy

תקציב הביטחון הגדול בתולדות ארה"ב: כמעט ללא ישראליות וסין כאיום מרכזי

כ־1.5 טריליון דולר - זינוק של מעל 40% לעומת 2026, זהו סכום תקציב הביטחון האמריקאי ל־2027, בין היתר בגלל השימוש באמל"ח בשאגת הארי ● עם זאת, במפלגה הרפובליקנית יש מי שלא ששים להירתם לבקשות התקציביות של הנשיא ● ברקע התקציב: האיום הסיני

חריש. צמיחה שלא זכורה מאז הקמת מודיעין ושהם בשנות ה־90 / צילום: Shutterstock

העיר שצמחה פי 38 בעשור ואלו שנתקעו מאחור

משבר הדיור הוביל לזינוק משמעותי בבנייה בישראל בעשור האחרון, וקצב הבנייה בערים מסוימות הוביל לשינוי שלהן כמעט מהיסוד ● איזו עיר גדלה פי 38 ולמה, איזו עיר הכפילה את מספר הדירות בה ואילו ערים דווקא נשארו מאחור ולא הצליחו לייצר ביקוש?

דגל ישראל מונף לצד דגל האיחוד האירופי בבניין הפרלמנט בבריסל / צילום: Shutterstock

מיליון חתימות באירופה מציתות מחדש איום על הסכם הסחר עם ישראל

עצומה כלל אירופית הצליחה לאסוף יותר ממיליון חתימות בקרב תושבי האיחוד האירופי, בקריאה להשהות את הסכם האסוציאציה המשמש כבסיס ליחסי הסחר התרבות וקשרי החוץ עם ישראל ● הנימוק: "היקף חסר תקדים של הרג ופציעת אזרחים" ● בתום תהליך אימות החתימות, העצומה תחייב דיון בנושא בפרלמנט האירופי ● ומה תהיה עמדת הונגריה?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות, אך השווקים מהמרים על רגיעה בין ארה"ב ואיראן

מדד ה-S&P 500 ירד בכ-0.2% ● בבלומברג דיווחו כי טראמפ אמר שהסיכוי של הארכת הפסקת האש ללא הסכם חתום מאוד נמוך ● אנליסטים מזהירים: המשקיעים לא מפרשים נכונה את ההתפתחויות במזרח התיכון ● מחירי הנפט טיפסו, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 95 דולר לחבית ● במורגן סטנלי הורידו את התחזית שלהם למחיר הזהב ● הביטקוין עלה ונסחר סביב 76 אלף דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; אנליסטים: "מחירי הנפט מנותקים מהמציאות"

נאסד"ק עולה ב-0.8% ● יציבות באירופה ● המדדים הבולטים באסיה סגרו את יום המסחר בעליות; הניקיי הוסיף לערכו כ-0.5% בדרך לשיא חדש ● מניית בואינג עולה לאחר שפרסמה תוצאות רבעוניות טובות מהצפי ● אדובי הודיעה על תוכנית לרכישה עצמית של מניות בהיקף של עד 25 מיליארד דולר

מנכ''ל אפל היוצא, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

שעונים חכמים, אוזניות אלחוטיות וההחמצה ב-AI: אפל מסכמת 15 שנה עם טים קוק

כהונתו של טים קוק כמנכ"ל אפל מסתיימת אמנם בתחושה חמוצה יחסית, אבל יש לו גם במה להתגאות: החל מצמיחת החברה, דרך חיזוק אפל כיצרנית מוצרי אלקטרוניקה ועד ההכנסות משירותי התוכן ● עיקר הביקורת, לעומת זאת, נעוצה בחוסר ההובלה של החברה בתחום הבינה המלאכותית ● ומה הייתה עמדתו ביחס לישראל?