גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נמות ולא נתקף": מרד המסים החדש של התחבורה הציבורית

יותר נוסעים בוחרים לא לשלם באוטובוסים, כשתירוצים כמו המחירים הגבוהים, השירות הרעוע והתחושה שהמדינה מתעמרת באזרחים - הפכו את ההתחמקות לאקט אידיאולוגי כמעט ● את המחיר משלמים כולנו, ולא רק בכסף או בשחיקה המוסרית, אלא גם בתפקוד התחבורה הציבורית

לחברות האוטובוסים לא משתלם להפעיל מנגנוני פיקוח / צילום: Shutterstock
לחברות האוטובוסים לא משתלם להפעיל מנגנוני פיקוח / צילום: Shutterstock

לפני כחצי שנה זכה יאיר לפיד ללא מעט לעג ציבורי כשאיים במרד מסים. ולא רק בגלל שמדובר בגניבה מהכיס של כולם. רובנו הרי שכירים, והעצמאים למדו שהמדינה יודעת היטב לגבות מהם את שלה, אם צריך בתוספת ריביות, קנסות ועיקולים, לפני שנגיע בכלל למישור הפלילי. לכן, הקריאה נשמעה אז כמו עוד סיסמה ריקה של פוליטיקאים.

2 גזרות משמעותיות יירדו מהשולחן? מאחורי האיום של סמוטריץ'
דרמה נדל"נית: לב אזור הביקוש הפך לפריפריה החדשה של מחירי הדירות

ובכל זאת, לפעמים כל מה שצריך הוא תירוץ אידיאולוגי כדי להעלים מס. כשאפשר להאשים את המדינה שהיא "גונבת מאיתנו בחזרה" או סתם מתעמרת בנו, המצפון מתנקה בקלות. כך נולדה תופעה שהולכת וצוברת תאוצה - ישראלים שבוחרים לא לשלם על נסיעות בתחבורה ציבורית. אחרי ששמעתי לאחרונה בעצמי לא מעט עדויות כאלו, גם ממקור ראשון, אפשר בהחלט לומר שזו לא עוד תופעה שולית או הזויה.

איך זה עובד בפועל? השיטה פשוטה להכעיס: סורקים את הברקוד באפליקציה בעלייה לאוטובוס, אבל לא מאשרים את התשלום עד שהפקח יעלה. אם הוא לא עלה - נסעת חינם. אם כן - תיקפת "בזמן". אפילו בלי הסיכון של הקנס, בסך מקסימלי של 180 שקל. העניין המרכזי הוא התירוצים: כי המחירים קפצו ללא שום שיפור בשירות. כי שרת התחבורה מטיילת בחו"ל במקום לטפל במשבר בכבישים. כי מנגנון ההנחות מציע אותן בעיקר למגזרים מאוד מסוימים. ברשתות כבר מסתובבת סיסמה חדשה - "נמות ולא נתקף". מחאה מול ממשלה שהשלימה כנראה עם "נמות ולא נתגייס".

כשאין נתונים מדויקים, קל לעצום עיניים

החלק המדאיג הוא שלמשרד התחבורה ולחברות המפעילות אין כמעט אינטרס לטפל בתופעה. החברות מקבלות כסף מהמדינה בעיקר לפי קילומטראז' של האוטובוסים, ולא לפי מספר נוסעים משלמים (מה שיכול להסביר למשל למה הם דוהרים בכביש ולא טורחים לעצור לכם פה ושם). לפני כשנה כתב אמנם אריה זדה, מנהל אגף סובסידיות במשרד התחבורה, לד"ר רוני בלנק ממרכז המחקר והמידע של הכנסת, שהם עובדים שם על "גיבוש הסדר ענפי חדש, שיגדיל את החשיפה של המפעילים לתיקופי נוסעים", אבל זה עדיין לא קרה.

עוד סיבה שניתן כל כך בקלות לעצום עיניים, היא שלאף אחד אין מושג כמה באמת אובד בדרך בגלל אי־תיקוף בתחבורה הציבורית. חלק קטן מהאוטובוסים סופרים את הנוסעים בפועל, ובכלל לא בטוח שהספירות שמתבצעות אמינות מספיק. ומה שלא רואים, לא קורה.

לפחות כרגע, כל מספר זוכה בניסיון לכמת את אובדן ההכנסות. בדיון שנערך בכנסת לפני כשנה, נציגי משרד התחבורה והאוצר העריכו ששיעור האי־תיקוף באוטובוסים הוא כ־20%, "והדבר מוביל להפסד של 600 מיליון שקל למדינה". בדיון אחר, בפברואר 2024, מסר נציג משרד התחבורה אומדן של 300 מיליון שקל. במרכז המחקר והמידע של הכנסת ציינו שהם בכלל קיבלו ממשרד התחבורה מספר אחר - 500 מיליון שקל.

ובמקום מספרים מדויקים, מבלבלים אותנו עם סטטיסטיקות לא ממש רלוונטיות. לאחרונה פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי בשנת 2024 מספר תיקופי הנסיעות באוטובוסים בקווים קבועים עמד על 769.8 מיליון, עלייה של 6.8% לעומת 2023. בלמ"ס גם ציינו כי "מספר התיקופים נמוך מעט (0.4%) ממספרם ב־2019, אז הוא עמד על 773 מיליון, כלומר הוא כמעט חזר לרמה שבה היה לפני משבר הקורונה". מה שלא נכתב זה בכמה צמח מספר האנשים שנוסעים באוטובוסים - כלומר כמה אנשים נוסעים בלי לשלם. לפי נתוני משרד התחבורה עצמו, ב־2024 נרשמו 904 מיליון נסיעות בתחבורה ציבורית, עלייה של 7.9% לעומת 2023 (838 מיליון).

רק בשבוע שעבר חזרתי מביקור קצר בבודפשט, מופת של תחבורה ציבורית יעילה. כמעט בכל נסיעה נתקלתי בפקח - לעיתים גם אחרי שירדתי מהאוטובוס. ובישראל? חברות האוטובוסים עצמן הן שגובות את הקנסות ומקבלות 92% מהסכום, אבל הן יודעות לומר ששיעור הגבייה שלהן נמוך, החשש מאלימות גבוה, ובשורה התחתונה זה פשוט לא משתלם להן ולא מחזיר את עלות מנגנוני הפיקוח. התוצאה: אין כמעט אכיפה, והתופעה כנראה רק מתגברת.

הבעיה האמיתית חמורה יותר מאובדן של כסף

קל לחשוב שהנזק שולי. הרי המדינה מסבסדת את התחבורה הציבורית בכ־17 מיליארד שקל בשנה. אז מה אם הולכים לאיבוד עוד כמה מאות מיליונים? אבל הבעיה האמיתית עמוקה הרבה יותר. כשנתוני התיקוף משמשים כנתוני הנסיעה בפועל, המשמעות היא שגם תכנון הקווים נשען על נתונים שקריים או לפחות מאוד חלקיים.

זה אולי מתחיל כקומבינה ישראלית קטנה - עוד דרך "להחזיר למדינה". אבל כשהתחבורה הציבורית הופכת לזירה של מרד מסים שקט, כולנו משלמים את המחיר. לא רק בכסף ובשחיקה מוסרית, אלא גם בתחבורה ציבורית עוד פחות מתפקדת.

כוכבי השבוע

מצוין: הכישלון המפואר של וורן באפט
וורן באפט, שרק לפני שבוע חגג 95, לימד השבוע את מיליוני המשקיעים המעריצים אותו עוד פרק מפואר - דווקא בעקבות כישלון מהדהד.

לפני עשור, פעל באפט בנחישות ובביטחון למזג שתי חברות ענק בתחום המזון, מהלך שיצר את הענקית קראפט היינץ. והשבוע, לאחר צלילה של המכירות ונפילה של שווי הקבוצה בבורסה (יותר מ־20% בשנה האחרונה), הוחלט לפצל אותה בחזרה לשתי חברות עצמאיות שייסחרו בנפרד. התברר שאחת ועוד אחת לא שווה שלוש, ואפילו לא שווה שתיים. טעינו ונתקן.

בלתי מספיק: רמי לוי בעיקר עושה לביתו
בטעם חמוץ מעט יצאה לדרך הנפקת אימפריית הנדל"ן של רמי לוי. גיוס מתוכנן של 900 מיליון שקל, לפי שווי של 3.6 מיליארד שקל שיהפוך אותה לאחת מחברות הנדל"ן הגדולות והחשובות בבורסה שלנו.

ידוע ומקובל שבעלי שליטה מנצלים מכירת מניות לציבור גם כדי לעשות לביתם. אבל לוי, שאוהב יותר מהכל לשדר עממיות ופשטות, הלך הכי רחוק שאפשר. תשקיף ההנפקה המתוכננת גילה כי שני שלישים מהכסף בהנפקה יזרמו לכיסם של בעלי השליטה, רמי (היו"ר) ורעייתו עליזה (המכהנת כגזברית ראשית בחצי משרה). מאות מיליונים, עוד לפני שהציבור ירוויח שקל על השקעתו. רק 240 מיליון שקל מכספי הגיוס ישמשו לפעילות השוטפת.

במקביל, שורה ארוכה של בני משפחה יזכו מיד להקפצת שכר של מאות אחוזים. וכך, המשקיעים יגלו שחלק גדול מההכנסות נחתכות בדרך לרווח, לטובת חגיגת שכר משפחתית במיוחד.

ובהפוך על הפוך, אותם רבים שמכנים את באפט כבר עשרות שנים "האורקל מאומהה", הבינו שוב שאין לו באמת יכולת ניבוי קסומה. מה שהוא מציע זה בסה"כ מודל של השקעות וניהול ברור ומסודר - כזה שדורש בעיקר סבלנות, מבטיח כישלונות לצד הצלחות, ובגלל זה יחיה גם הרבה אחרי מות האגדה (עד 120).

עוד כתבות

גל תורן בקמפיין בנק לאומי / צילום: צילום מסך יוטיוב

מסתדרים לפי הגודל: שלושת הבנקים שכבשו את פסגת הפרסומות הזכורות

לאומי עלה בקמפיין חדש, השקיע פחות כסף מהמתחרים והתברג במקום הראשון בזכירות, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● במקום השני נמצא הפועלים, ובמקום השלישי מזרחי טפחות ● הפרסומת האהובה ביותר שייכת, שוב, לביטוח 9

ארוחה במשק 28 / צילום: יערה יעקובי

סדרת יינות, חוות פטריות וקובה בפיתה: חבל הארץ שכדאי לבקר בו

חוות פטריות בשלל טעמים ומרקמים, אמן זכוכית עם דמיון פרוע, קובה חמוסטה ויקב משפחתי עם סדרת יינות ששווה טעימה ● ביקור ביישובי חבל עדולם

באיזה צבע מסמנים עליית מניה בבורסות בסין? / צילום: Shutterstock

מי הכוכבת שהעלתה פוסט עם המילים "המורה לאנגלית והמורה לחינוך גופני מתחתנים"?

באיזה צבע מסמנים עליית מניה בבורסות בסין, מהו שלום קרתגו, מי מכהן כשר המקשר בין הממשלה לכנסת, ומהו הסימן של זהב בטבלה המחזורית? ● הטריוויה השבועית

מגן אור / צילום: דוברות משרד הביטחון

כולם מדברים על אלביט ורפאל, אבל מי באמת עומד מאחורי הלייזר ליירוט טילים

מאחורי מגן אור, מערכת ההגנה האווירית באמצעות לייזר שצפויה להימסר לצה"ל עד סוף השנה, עומדים משרד הביטחון, אלביט ורפאל ● אלא שכעת גלובס חושף כי חברה ישראלית קטנה שמתמחה בפיתוח וייצור לייזרים ואת שמה לא ניתן לפרסם מסיבות ביטחוניות - מעורבת עמוק בפיתוח הפרויקט הראשון מסוגו בארץ

בצלאל סמוטריץ' ואמיר ירון / צילום: דני שם טוב - דוברות הכנסת, שלומי יוסף

ריבית או מסים: שר האוצר באיום חריג על נגיד בנק ישראל

האם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' צופה בחירות בקרוב? לדברי סמוטריץ', בנק ישראל היה צריך להוריד כבר את הריבית ● שר האוצר אף איים כי אם הנגיד לא יעשה זאת, הוא יוריד מסים ● בנק ישראל בתגובה: "הנגיד ובנק ישראל מקבלים החלטות אך ורק על בסיס אמות-מידה מקצועיות"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

חדשות רעות למשק האמריקאי, חדשות טובות לשוק הישראלי. ואיך תגיב הבורסה?

אילו מניות צפויות לבלוט מחר במסחר בת"א? ● כיצד ישפיע דוח התעסוקה החלש בארצות הברית על מתווה הריבית העתידי של הפד ● השבוע הירוק של ענקיות הטכנולוגיה בוול סטריט - הוסיפו 420 מיליארד דולר לערכן ● וגם: שתי המניות שיצטרפו למדד ה-S&P 500

מה באמת עושה לנו הבינה המלאכותית / צילום: Shutterstock

מחקרים חדשים מגלים: מה עושה הבינה המלאכותית למוח

בשנה האחרונה התפרסמו כמה מחקרים שהתבססו על סריקות מוח של נבדקים כדי להבין איך המהפכה הטכנולוגית הגדולה של זמננו משנה אותנו, ומה זה אומר לגבי העתיד ● מהמחקר שמזהיר מניוון של האוכלוסייה לניסוי שהוכיח: אנחנו עדיין מעריכים יצירה אנושית יותר מיצירה של AI

תקיפות צה''ל בצפון רצועת עזה / צילום: ap, Leo Correa

תקיפות צה"ל בזייתון: הדי פיצוצים נשמעים בבאר שבע ובכמה ערים במרכז הארץ

חיל האוויר יירט מוקדם יותר שני כטב"מים ששוגרו מתימן, לא הופעלו התרעות על פי מדיניות ● מארבים, מנהרות ומטענים: ההיערכות של המחבלים לכניסת צה"ל לעיר עזה ● נתניהו על הסכמת חמאס לעסקה כוללת: "עוד ספין של חמאס שאין בו דבר חדש" ● הרמטכ"ל זמיר יתריע בפני הדרג המדיני: לא יהיה מנוס מממשל צבאי בעזה כולה החל בנובמבר ● 48 חטופים - 699 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

עמרי מירן בסרטון שפרסם חמאס

לישי מירן-לביא: הממשלה מכינה את הקרקע ל'רצח החטופים ב', זאת אזעקת אמת שמגיעה מגורמים רשמיים"

שליח הבית הלבן סטיב וויטקוף נפגש אתמול בפריז עם בכירים קטארים, ודן עמם במאמצים להגיע לעסקה לשחרור כל החטופים וסיום המלחמה בעזה ● ארה"ב הטילה סנקציות על שלושה ארגוני זכויות אדם פלסטיניים ● לפי השב"כ: אם ישראל מעוניינת שהרשות תשרוד - עליה לפעול כדי למנוע את קריסתה הכלכלית של הרשות ● 48 חטופים - 700 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

האחים אסף ונדב פתאל / צילום: משה אפנזר

האחים פתאל מגיעים לאירוע ראשון כמנכ"לים של רשת המלונות המשפחתית

האחים אסף ונדב פתאל הגיעו להשקת מלון הבוטיק "נוצ'ה" בירושלים, האירוע הראשון שלהם כמנכ"לים החדשים של הרשת ● וגם: מנכ"ל חדש לאיטונג

גדעון סער, הימין הממלכתי Sudinfo (בלגיה), 03.09.25 / צילום: מארק ניימן-לע'מ

לא רק הצהרה: להכרה במדינה פלסטינית יכולות להיות השלכות מעשיות. מהן?

עוד ועוד מדינות מכירות במדינה פלסטינית, ולא בטוח שהסחף הזה יישאר רק במישור הסמלי ● אף על פי שרוב העולם כבר שם, במערב מדובר בתופעה חדשה ● איך זה ישפיע על ההליך הפלילי נגד ישראל, והאם זה יחזק את עמדת הפלסטינים בנוגע לאיסור חמור במיוחד?

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

ענקית התעופה האמריקאית פותחת יעדים חדשים לישראל

חברת התעופה האמריקאית יונייטד הודיעה כי תחדש את טיסותיה מוושינגטון ושיקגו לישראל ב־1 בנובמבר

 

 

מבקשי הדרכונים הזרים / צילום: Shutterstock

כבר לא רק סמל סטטוס: לכמה אנשים בישראל יש דרכון זר

המלחמה, הרפורמה המשפטית והקורונה הובילו יותר ויותר ישראלים לבקש לעצמם תוכנית מגירה ● המגמה, שהתחילה לפני עשור, התחזקה בשנים האחרונות והציבה אותנו במקום השמיני בעולם בדירוג מבקשי הדרכונים ב־2025 ● על פי הערכות, אחד מכל שמונה ישראלים כבר מחזיקים ביותר מאזרחות אחת ● במקביל מדינות רבות מקשיחות את התנאים. האם החלון הולך ונסגר?

הפקולטה. למה חשוב לשאול שאלות דווקא כשנדמה לנו שיש ודאות / צילום: Shutterstock

מהנחתת מטוס לתיאוריות קונספירציה: למה חשוב לשאול שאלות דווקא כשנדמה לנו שיש ודאות

מה הקשר בין שקי רוח בשדה תעופה לבין התפשטות של פייק ניוז, ואיך זה משפיע על קריאת דוחות כספיים וקבלת החלטות? ● מודעות להטיית האישוש ואימון בחשיבה ביקורתית ישפרו את הביצועים שלנו, גם אם זה פחות נוח

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

הטרנד החדש בפנסיה, ולמי הוא מתאים - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

החוסכים שמבקשים להגדיל את הסיכון בתיק שלהם ל־100% מניות, ולוותר על מנגנון הבטחת התשואה שמציעה המדינה ● מכפיל המכירות בחברות ה־S&P 500 גבוה יותר מרמתו בשיא בועת הדוט.קום ● מהו האירוע שיכול להקפיץ מחדש את הבורסה? ● והמיליארדר שטוען שמשקיעים שותקים כי הם מפחדים מטראמפ

השחקנית סידני סוויני בקמפיין אמריקן איגל / צילום: אמריקן איגל

סוויני הזניקה את אמריקן איגל: המניה קופצת ביותר מ-35%

אמריקן איגל הודיעה כי שיתוף הפעולה עם סידני סוויני הוא הקמפיין הפרסומי הטוב ביותר שלה עד כה, לצד פרסום הדוחות הכספיים של הרבעון השני שהיכו את התחזיות ● המנכ"ל ג'יי שוטנשטיין: "הודות לשיפור בהיצע המוצרים ולהצלחת הקמפיינים האחרונים עם סידני סוויני וטרוויס קלסי, ראינו עלייה במודעות הלקוחות, במעורבות ובמכירות החנויות הזהות"

21 טונות של קוקאין שנתפסו באקוודור בינואר אשתקד / צילום: Reuters, IMAGO/API

שני קרטלי סמים הפכו את המדינה הזו לאחת המסוכנות בעולם

שני קרטלי הסמים החזקים ביותר במקסיקו נמצאים במלחמת שטח על השליטה בנתיב הברחה מרכזי בדרום אמריקה ● אקוודור הפכה לפרס הגדול במלחמת הטריטוריה בשל מיקומה האסטרטגי בין שתי יצרניות הקוקאין הגדולות ביותר - קולומביה ופרו ● כך היא הפכה לאחת המדינות המסוכנות בעולם

מכוניות נפרקות בנמל חיפה / צילום: דוברות נמל חיפה

הסתערות על משרד התחבורה, וכולם רוצים לייבא בעיקר את הדגם הזה

מסירות כלי הרכב מתוצרת סין בישראל ממשיכות לשבור שיאים, לאחר שבחודשים ינואר–אוגוסט הסתכמו המכירות מתוצרת סין ב–66,295 יחידות ● רפורמה שאושרה לפני חודש בכנסת, הביאה בשבועיים האחרונים לגידול חד במספר הבקשות לקבלת רישיון יבוא עקיף שהוגשו במשרד התחבורה ● חברת אוריון השיקה את המותג AION של ענקית הרכב הסינית GAC עם שלושה דגמים חשמליים ● השבוע בענף הרכב

טילי 'ספייק' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות 'רפאל'

הניסוי הצליח, והעסקה של ענקית הנשק הישראלית יצאה לדרך

לוקהיד מרטין תספק את טילי הספייק של רפאל לצבא ארה"ב ● הודו מגדילה את רכש הטילים מישראל ● סטארט־אפ ישראלי חושף כלי שיט וצוללים בלתי מאוישים ● גרמניה רושמת שיא יצוא ביטחוני חדש ● וטורקיה משדרגת את המל"טים שלה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ZEEKR 7X / צילום: יח''צ

אצל יצרן מערבי רכב כה מרשים ומושקע היה עולה כפול

הסינית החדשה ZEEKR 7X לא מושלמת מבחינה דינמית, אבל רמת האבזור, הטווח והתמחור של גרסת הלונג ריינג' מציבים איום ממשי על טסלה Y ● מבחן דרכים