גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תורם נלהב לישראל עם מסלול חיים לא שגרתי בכלל: הדרך של האיש העשיר בעולם

לארי אליסון התעשר בכ־100 מיליארד דולר בלילה, הודות לקפיצה היסטורית במניית ענקית התוכנה שייסד, אורקל ● כך הפך הילד המאומץ שנשר מהלימודים פעמיים למי שהצליח לבנות אימפריה משלו, ולהפתיע את וול סטריט עם חוזי ענק בתחום ה־AI

לארי אליסון לצד נשיא ארה''ב דונלד טראמפ בביקור בבית הלבן בינואר / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson
לארי אליסון לצד נשיא ארה''ב דונלד טראמפ בביקור בבית הלבן בינואר / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

כמעט חצי מאה לאחר שלארי אליסון ייסד את ענקית התוכנה אורקל והצטרף לחלוצי פיתוח הקוד, זינוק יומי של 40% במניית החברה הפך אותו לאיש העשיר בעולם.

ביום אחד הוסיף אליסון להונו יותר מ־100 מיליארד דולר - הקפיצה הגדולה שתועדה אי פעם במדד המיליארדרים של בלומברג - והדיח את ידידו אילון מאסק מצמרת הרשימה, לאחר יותר מ־300 ימים שבילה בה ברצף.

ניתוח | כך הפכה חברה בת 50 לפנים של הטרנד החם בוול סטריט

אליסון, שמשמש כיום כמנהל טכנולוגיות ראשי באורקל, נמנה עם הבודדים מבני דורו שעדיין מחזיקים בתפקיד טכנולוגי פעיל כל־כך, והוא נחשב דינוזאור בהייטק האמריקאי. וזה לא הדבר הכי חריג בו. שילוב של אופי חצוף, תעוזה טכנולוגית וחישוב קר, הפך את הילד המאומץ משיקגו למי שהצליח לבנות אימפריה משלו.

עבודות תכנות מזדמנות ופרויקט עם ה־CIA

כבר מראשית ימיו, חייו של אליסון היו רחוקים מהשגרתי. הוא נולד תחת השם לורנס ג’וזף בניו־יורק ב־1944, כמעט שנה לפני סוף מלחמת העולם השנייה, לאם יהודייה בת 19 שלא יכלה לגדל אותו.

כשהיה בן תשעה חודשים חלה בדלקת ריאות, ואמו מסרה אותו לדודיה בשיקגו. שם קיבל את שם המשפחה "אליסון" וגדל בבית יהודי מסורתי: אם מאמצת אוהבת ואב חורג קשוח, שלדבריו נהג לומר לו שלא יגיע לשום מקום. הוא מרבה לחזור על הסיפור הזה בראיונות, והפך אותו כמעט לאבן יסוד במיתוס האישי שלו.

לימים סיפר כי היה קורא בשקיקה ספרי מדע, גילה יכולת אנליטית מרשימה, אך התקשה לקבל מרות בבית הספר ולא אהב מסגרות. הפער הזה, בין כישרון טבעי לבין התנגדות לסמכות, יהפוך למאפיין קבוע באישיותו.

בהמשך ניסה אליסון את מזלו באקדמיה, אך ללא הצלחה. הוא התקבל לאוניברסיטת אילינוי, שם למד פיזיקה ומתמטיקה, אבל מותה הפתאומי של אמו המאמצת גרם לו לעזוב את הלימודים. שנה לאחר מכן נרשם לאוניברסיטת שיקגו, לפקולטה לאנתרופולוגיה, אך החזיק מעמד סמסטר אחד בלבד.

דווקא בתקופה הקצרה הזאת התרחשה היכרותו הראשונה עם מחשבים. עבור מי שלא מצא את עצמו במסגרת האקדמית וחיפש מסלול עוקף, עולם התכנות היה מתנה: תחום חדש, חסר חוקים, שבו חריצות ויכולת למידה עצמית יכלו להחליף תארים ותעודות.

בשנים שלאחר מכן עבד בעבודות תכנות מזדמנות ובחברות טכנולוגיה קטנות, בעיקר כדי להתפרנס ולצבור ניסיון. החיפוש אחרי מרחב שבו יוכל לממש את הסקרנות שלו הוביל אותו מערבה - אל קליפורניה, מוקד תרבות הנגד מצד אחד ומקום לידתה של תעשיית ההייטק מצד שני. עבור צעיר חסר תואר אבל גדוש אמביציה, זה היה המקום האידיאלי להתחיל מחדש.

הסכם ענק עם OpenAI

ב־1973 הצטרף אליסון לחברת Ampex, שעסקה באלקטרוניקה ובמערכות מידע. בתפקידו כמתכנת נתונים נחשף לאתגרים מורכבים בתחום ניהול המידע, ובעיקר יצר קשרים שעתידים לשנות את חייו: הוא פגש את אד אוטס ועבד תחת בוב מיינר.

ארבע שנים אחר כך ייסדו השלושה את Software Development Laboratories, שהפכה בתוך זמן קצר לאורקל. השם החדש לא נולד במקרה: הוא נלקח מפרויקט מסד נתונים סודי שבנו עבור ה־CIA, שנשא את אותו השם.

אבל הבסיס הרעיוני של החברה הגיע דווקא מהאקדמיה. בתחילת שנות ה־70 פרסם אדגר קוד, מדען מחשב בריטי־אמריקאי שעבד ב־IBM, מאמר מהפכני שהציג מודל חדש לניהול נתונים - מסד נתונים יחסי. קוד הראה בעצם שאפשר לארגן כמויות עצומות של מידע בטבלאות מקושרות, ולשלוף אותן במהירות ובגמישות שלא נראו קודם. אליסון זיהה במאמר הזה הזדמנות אדירה: אם יהפוך את התיאוריה לכלי מסחרי, יוכל לשנות את הדרך שבה עסקים מתנהלים.

בימים האחרונים מצא את עצמו אליסון, כמו גם אורקל, בלב הזירה הכי רותחת נכון לתקופה זו - מהפכת הבינה המלאכותית, ואם לדייק - מהפכת הבינה המלאכותית בענן.

כך, הסיפור של 2025 עבור אורקל הוא הפיכתה לקבלנית־על של מהפכת הבינה המלאכותית. בתוך חודשים ספורים חשפה החברה שורה של חוזי ענק, בהם הסכם בסכומי עתק עם OpenAI, שותפות ביוזמת התשתית הגלובלית Stargate, כמו גם חוזים עם xAI של אילון מאסק.

מאחורי המספרים המסחררים, מסתתרת תפיסת עולם ותיקה של אליסון: לבנות פלטפורמה שגם יריבים ייאלצו להשתמש בה. כך הצליח להפוך את שיתופי הפעולה עם אמזון, מיקרוסופט ואלפאבית ליתרון אסטרטגי. התוצאה: התחייבויות עתידיות חסרות תקדים וצמיחה שהקצב שלה הימם אפילו את וול סטריט, שמכירה את אורקל כבר עשרות שנים.

אוסף אחוזות, יאכטות ואי פרטי

במקביל לצמיחתה של אורקל, חייו האישיים של אליסון סוערים לא פחות מהקריירה שלו: הוא נישא שש פעמים והתגרש חמש, מה שהפך את ענייניו הפרטיים לאייטם מתמשך במדורי הרכילות של עמק הסיליקון.

מנישואיו נולדו לו שני ילדים, שניהם עובדים היום בעולם ההשקעות והעסקים. לצד המורכבות המשפחתית, אליסון לא הסתיר את נטייתו לחיי ראווה, מאהבות מתוקשרות ועד אוסף אחוזות, יאכטות ומטוסים שהוסיפו מימד הוליוודי לתדמיתו. הוא מחזיק ב־98% מהאי לָאנָאי שבהוואי, שנרכש בזמנו כ־300 מיליון דולר.

ב־2010 השקיע אליסון מאות מיליונים בקבוצת השיט Oracle Team USA, והחזיר לראשונה זה 15 שנה את גביע אמריקה, תחרות השיט הוותיקה והיוקרתית בעולם, לחופי ארה"ב.

בראיונות שונים נשאל אליסון מה עוד מניע אותו בגיל 81, ותשובתו קבועה: "אני מכור לניצחון". המשפט הזה מסביר היטב את דמותו: לא רק מתכנת שהפך לאיל הון, אלא מתחרה סדרתי שמסרב לעצור. כך, הרבה לפני שזה הפך לזרם המרכזי, הוא זיהה את הפוטנציאל של תוכנה כשירות, תמך בחברות SaaS צעירות ובנה סביבן אימפריה של אפליקציות ותשתיות.

תרם עשרות מיליוני דולרים לצה"ל

גם בזירה הפוליטית אליסון לא נרתע מלקחת צד. לאורך השנים תרם לקמפיינים של מועמדים רפובליקאים ואף שיבח בגלוי את דונלד טראמפ. עמדותיו לעיתים עוררו מחלוקת בעמק הסיליקון, אך הן חיזקו את תדמיתו כאדם שאינו נכנע לזרם המרכזי גם מחוץ לעסקים.

לארי אליסון מוכר גם כאחד התורמים הפרטיים הגדולים ביותר לצה"ל, עם תרומות בהיקף של עשרות מיליוני דולרים בעיקר דרך ארגון "ידידי צה"ל בארה"ב", כשבין היתר תרם 10 מיליון דולר ב־2014 ו־16.6 מיליון דולר ב־2017, תרומה שנחשבה אז לגדולה ביותר בתולדות הארגון. אליסון, המגדיר עצמו ציוני מוצהר, מקיים קשרים קרובים גם עם ההנהגה בישראל ובמיוחד עם בנימין נתניהו, חבר אישי ותיק שאף התארח באי הפרטי שלו.

היחסים עם ישראל באים לידי ביטוי גם בפעילות אורקל, ששומרת לאורך השנים על קשרים הדוקים עם מערכת הביטחון הישראלית. בנו של לארי, דיוויד אליסון, רכש לאחרונה את קבוצת פאראמאונט גלובל, בעלת רשת CBS, במהלך שנתפס בארה"ב כצפוי להטות את הקו המערכתי של הרשת לכיוון פרו־טראמפ ופרו־ישראלי.

אז האם זה סוף הסיפור? ספק גדול. התואר "האיש העשיר בעולם" אולי ימשיך לנוע שוב בין מאסק לבזוס, ואולי בחזרה לאליסון, אבל הנרטיב כבר התייצב: חצי מאה אחרי שהקים את אורקל, לארי אליסון מוכיח שעדיין אפשר לכתוב את הכללים מחדש.

עוד כתבות

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס חדשה במכולות ופיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"יש התקדמות עם איראן, בשבועיים הקרובים יחזרו עם הצעות"

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מסחר תנודתי בוול סטריט; ארבע הישראליות שמזנקות בחדות

צים מזנקת לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו מזנקת בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, במטרה לתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?