גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדיל במינוי, ההחמרה בענישה ודעת המיעוט: השופט שיצא נגד המערכת מסכם כהונה

השופט יוסף אלרון, שהדהים את מערכת המשפט כאשר התמודד על נשיאות העליון בניגוד לשיטת הסניוריטי, יפרוש השבוע בתום יותר מ־30 שנה על כס השיפוט ● מי שנודע בדעות מיעוט בעד ביטול עילת הסבירות ומינוי דרעי לשר, היה גם "פליליסט" שהחמיר בענישה - כולל בפרוטקשן

השופט יוסף אלרון / צילום: דוברות הרשות השופטת
השופט יוסף אלרון / צילום: דוברות הרשות השופטת

באוגוסט 2023, בעיצומה של הטלטלה הציבורית והמשפטית סביב המהלכים שהוביל השר יריב לוין, שופט בית המשפט העליון, יוסף אלרון, הטיל פצצה. הוא הודיע כי עם פרישתה המתוכננת של נשיאת העליון, אסתר חיות, בכוונתו להתמודד על התפקיד מול השופט יצחק עמית. זאת, בניגוד לשיטת הסניוריטי אשר מכוחה אמור היה להיבחר עמית כשופט הוותיק בעליון.

הכרזתו של אלרון העניקה רוח גבית לניסיונות שהוביל אז לוין לסכל את בחירת עמית לנשיא. עמית אומנם נבחר בסופו של דבר, אחרי שבג"ץ חייב את שר המשפטים לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, אך לוין מסרב להכיר עד היום במינוי. שבירת הכלים הרועשת של אלרון מוסיפה במידה רבה ללוות מאז את העליון.

כך הצליח שופט עליון אחד להפוך מגמה שלמה של הקלה בענישה

"בכך שהצטרף למהלך השלטוני להיפטר משיטת הסניוריטי, אלרון הציב את עצמו נגד עצמאות השפיטה", אומר פרופ' מרדכי קרמינצר, לשעבר דקאן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית. לדבריו, "שפיטה ללא עצמאות היא פסאדה של שפיטה. כאשר מהלך כזה ננקט מבית על-ידי שופט עליון, זה מאכזב ומדאיג".

ביום חמישי השבוע יפרוש אלרון מכס השיפוט בהגיעו לגיל 70 ובתום למעלה מ-30 שנה כשופט.

כחלון ואפי נוה תמכו, אסתר חיות הסתייגה

כאשר אלרון מונה לבית המשפט העליון ב-2017, היה זה כחלק מ"דיל" שהובילה שרת המשפטים דאז, איילת שקד, ואשר במסגרתו מונו לעליון שלושה שופטים שמרנים - אלרון, דוד מינץ ויעל וילנר - לצד השופט ג'ורג' קרא.

שר האוצר דאז, משה כחלון, שהיה חבר בוועדה לבחירת שופטים, עודד את הבחירה באלרון, ונציגי לשכת עורכי הדין, שבראשה עמד אפי נוה, תמכו אף הם. לפני המינוי פורסם בתקשורת כי הנשיאה המיועדת דאז, חיות, התנגדה למינויו של אלרון.

אלרון נולד במעברת מחנה דוד שבחיפה, הצעיר מבין תשעה אחים להורים שעלו מעיראק. הוא השתחרר מצה"ל בדרגת סגן ולמד משפטים באנגליה. עם שובו התמחה במשרד עורכי דין ובפרקליטות. ב-1994 מונה לשופט בבית משפט השלום בחיפה, וב-2003 קודם למחוזי. כעבור עשור מונה לנשיא המחוזי בחיפה, תפקיד אשר בו כיהן עד למינויו לעליון.

אלרון שימש גם כיו"ר ועדת הבחינות של לשכת עורכי הדין, ולצד נוה הוביל את ההחמרה בבחינות ההסמכה, שהביאה בעשור החולף לירידה ניכרת באחוזי המעבר.

סירב לפסול את החוק לביטול עילת הסבירות

בשנותיו בעליון מצא עצמו אלרון פעמים רבות בעמדות מיעוט. כך, הוא היה השופט היחיד שסירב לפסול את מינויו של ח"כ אריה דרעי לשר עם הקמת ממשלת נתניהו ב-2022, וסבר כי יו"ר ועדת הבחירות צריך לקבוע אם יש קלון בעבירות שבהן הורשע דרעי.

אלרון אף נמנה עם השופטים שסירבו לפסול את החוק לביטול עילת הסבירות, בנימוק כי לבג"ץ אין סמכות להתערב בחוקי יסוד. החוק נפסל ברוב של 8 מול 7 שופטים. עם זאת, אלרון מתח ביקורת על החוק וקבע כי "אינו בגדר סעיף המוסיף כבוד לחוקת מדינת ישראל המתגבשת".

אלרון אף סירב לדחות את החוק שהגביל את האפשרות להוציא את ראש הממשלה לנבצרות, והתנגד לפסילת הסעיף ב"חוק בן גביר", שאיפשר לשר לביטחון לאומי להתערב במדיניות החקירות של המשטרה.

עו"ד רז נזרי, לשעבר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה וכיום שותף במשרד פירון, אומר כי "לאלרון היו עמדות מיעוט מנומקות והוא ביטא עמדה עצמאית, המקפידה על גישה שמרנית ועניינית. הוא בחן את הדין המצוי, את לשון החוק ואת התכלית שלו".

בנאומו בכנס לשכת עורכי הדין במאי האחרון תמך אלרון בקו שמוביל לוין. "בשנים האחרונות אנו עדים למגמה של הרחבת סמכויות העליון. להרחבה זו התנגדתי בעקביות, שכן היא מציבה גבול דק מאוד מול עיקרון הפרדת הרשויות - וגוררת את בית המשפט לשיח קצוות ולהפיכתו לזירת מאבק ציבורי", הטעים.

ד"ר יעקב בן שמש, מרצה בכיר בקריה האקדמית אונו, אומר כי "חילוקי דעות בין שופטים קיימים תמיד, אך כלפי חוץ, נשמרה כל השנים חזית אחידה, ושופטים נזהרו מלמתוח ביקורת פומבית זה על זה. אלרון ניפץ את האחידות הזאת כשביקר את השופטים האקטיביסטים. דברים אמיצים, נכונים וחסרי תקדים".

תחום העיסוק המרכזי של אלרון היה המשפט הפלילי. בין היתר, הוא דחה את ערעורו של עמירם בן אוליאל על הרשעתו ברצח משפחת דוואבשה, את ערעורו של אביעד משה שהורשע בניסיון לרצוח את אשתו שירה איסקוב, ואת רוב הערעורים בפרשה 512 (ארגון הפשע של יצחק אברג'יל).

בגלובס פורסם כי אלרון כתב את חוות-הדעת המובילה ב-67 מתוך 148 פסקי דין פליליים שניתנו בעליון בשנה האחרונה (45%).

החמיר עונשים של מורשעים בפרוטקשן

אלרון הוביל מגמה של החמרה בענישה, כולל בעבירה שהפכה למכת מדינה סביב גביית דמי חסות ("פרוטקשן"). בפברואר הוא החמיר את עונשם של שני מורשעים בסחיטה באיומים מ-36 חודשי מאסר ו-31 חודשים שנגזרו עליהם במחוזי ל-7 ול-6 שנות מאסר, בהתאמה. "כשמדובר במסכת עבריינית מתמשכת ורחבת-היקף, מן הראוי שייגזרו עונשי מאסר בפועל לתקופה משמעותית, המגיעה לכדי 10 שנים ואף יותר", פסק.

עו"ד נזרי מדגיש כי אלרון החמיר כאשר חשב שהעונש במחוזי לא שיקף את חומרת המעשה - ואפילו אם הענישה הייתה בהסכמה עם הפרקליטות. "החמרת הענישה עמדה לצד שמירה קפדנית מיצדו על זכויות חשודים, מבלי לעשות 'הנחות' להתנהלות לא תקינה של רשויות האכיפה".

ואומנם, אלרון מזוהה גם עם פסיקה לטובת זכויותיהם של חשודים ושל נאשמים. ב-2022 היה שוב בדעת מיעוט, כאשר שופטי הרוב בעליון אישרו למשטרה לחפש בטלפונים הניידים של יועצי נתניהו, שנחשדו בהטרדת שלמה פילבר, עד במשפט ראש הממשלה. אלרון כתב כי דיון בבקשה לצו חיפוש בסמארטפון חייב להיערך לרוב בנוכחות הנחקר.

אלרון חתום אף על היישום של הרפורמה בעבירות המתה. בכך הוא החמיר בעונשם של מי שביצעו המתה באדישות - עבירה אשר עד לרפורמה לא נחשבה לרצח - והזהיר מפני שימוש יתר בעבירה של רצח שבוצע "באכזריות מיוחדת", שכן כל רצח הוא מטבעו אכזרי.

באירוע הפרישה הוא פרסם פסק דין בעניין קטינים בסיכון - המחשה לעיסוק שלו בסוגיות חברתיות. פרישתו צפויה להיות רגע נדיר של קונצנזוס בכהונה סוערת.

עוד כתבות

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

ביהמ''ש לענייני משפחה בת''א / צילום: אמיר מאירי

מה קורה כשהמטפלת של המנוחה טוענת שהייתה ידועה בציבור שלה?

אישה בעלת אמצעים במצב בריאותי מורכב הגיעה להסדר עם אישה נוספת, שעברה להתגורר בביתה וסייעה לה בשירותים יומיומיים - ובתמורה קיבלה מגורים בחינם ודמי כיס חודשיים ● לאחר מותה, המטפלת פנתה לבית המשפט לענייני משפחה וביקשה להכיר בה כידועה בציבור של המנוחה. מה נפסק?

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצללה בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק נפלה במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

דיווחים באיראן: החל סבב השיחות השלישי בין איראן לארה"ב בז'נווה

סבב שיחות דרמטי בז'נבה: בצבא נערכים לאפשרות של מתקפה כוללת ● שישה מטוסי F-22 נוספים בדרך לישראל, פיקוד העורף מרחיב את התרגול ● שר החוץ האמריקאי רוביו: ההתעקשות של איראן שלא לדון בטילים הבליסטיים שלה היא "בעיה גדולה מאוד" ● מומחים ודיפלומטים: תוכנית הגרעין של איראן לא התקדמה באופן ממשי מאז המלחמה עם ישראל ביוני ● עדכונים שוטפים

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

גיל גבע, יו''ר קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

תדהר בדרך להנפקה במאי בשווי מתוכנן של 7-8 מיליארד שקל

ההנפקה של חברת הנדל"ן צפויה להיות אחת הגדולות בבורסה בשנים האחרונות ● ההנפקה תיעשה עפ"י הדוחות השנתיים של תדהר ל-2025, והסכום שיגויס יהיה כ-20% מהשווי שיושג, כלומר בין 1.4 ל-1.6 מיליארד שקל ● עם זאת, לבעלי החברה ברור כי המתיחות מול איראן והתרחישים השונים עשויים לשנות את התוכנית

נכס של אול-יר בניו יורק / צילום: מצגת החברה

מיליארדים ירדו לטמיון, אך גיוסי האג"ח מאמריקה בת"א נמשכים

מאז החלו הנפקות של חברות נדל"ן מארה"ב בבורסה המקומית לפני כמעט 20 שנה, קרסו כבר שבע מהן, אך גם היום הן ממשיכות להגיע בהמוניהן ולגייס מיליארדי שקלים מהמשקיעים בת"א ● מדוע זה קורה, מי המרוויחים והנפגעים, ומה עושה הרגולטור שמפקח על התופעה? ● כסף בסיכון

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הביטקוין טיפס ב-7%, מניות הקריפטו זינקו

נאסד"ק עלה ב-1.3% ● בעקבות הדוחות - אודיטי טק (איל מקיאג') הישראלית צנחה בעשרות אחוזים לשפל של כל הזמנים ● אלוט נפלה במעל 20% בעקבות הדוח הכספי ● ענקית השבבים אנבידיה תדווח לאחר נעילת המסחר את תוצאותיה הכספיות ● הביטקוין עלה ל-68 אלף דולר למטבע

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

איל וולדמן וג'נסן הואנג / צילום: איל יצהר, רויטרס

מיקנעם לקליפורניה: המספרים המדהימים של אנבידיה בישראל נחשפים

ענקית השבבים שוב הצליחה להכות את תחזיות השוק, ובדרך גם חשפה פרטים חדשים על הפעילות בישראל ● מספר העובדים גדל, היקף המס המשולם האמיר, ומעל הכול בלטה פעילות חטיבת התקשורת שמבוססת על רכישת מלאנוקס שהציגה שיעור צמיחה של 263%

מלון בכר האוס בתל אביב / צילום: אסף פינצ'וק

רשת פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק תחת Colors, עם הפנים לחו"ל

פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק שלה תחת השם COLORS ● "המהלך מבטא אמירה דו-משמעית - גם על המגוון האנושי של האורחים וגם צבע חדש לפתאל, שעוסקת בעיקר במותגי נופש", אומרת סמנכ"לית השיווק ● ומה מתכננים ברשת המלונות בהמשך?

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

אנבידיה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, ובנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75% ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?