גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עלייה בהשמנה, בשימוש בתרופות נוגדות דיכאון וברעב אצל ילדים: דוח מדדי האיכות ברפואת קהילה

דוח מדדי האיכות ברפואת קהילה ל-2024: המצב הסוציו-אקונומי והשיוך המגזרי ממשיכים ליצור פערים גבוהים בבריאות הציבור ● הפערים מתבטאים בין היתר ברזון של הילדים בשכבות החלשות ובפערים באיזון הסוכרת ● הציבור נראה חרד יותר ומדוכא יותר

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

דוח מדדי האיכות ברפואה של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות בהדסה והאוניברסיטה העברית, מביא השנה בעיקר בשורות שליליות. נכון לסוף 2024, הציבור נראה חרד יותר ומדוכא יותר, והפערים החברתיים זועקים.

פעם שנייה תוך שנה: שופרסל תיקנס ב-2 מיליון שקל. האם זה מספיק?
הריבית בישראל בדרך לפתוח פער משמעותי מזו של ארה"ב

חדשות טובות ניתן למצוא בשיעורים הגבוהים יותר של בדיקות הסקר שבוצעו בציבור, אשר עשויות להוביל לפחות תמותה מסרטן בשנים הקרובות.

הנתונים אינם משקפים עדיין את השימוש ההולך וגובר ב-2025 בתרופות מסוג GLP1 לטיפול בהשמנה ובסוכרת. נתונים ממקורות אחרים מרמזים כי אלה עשויות להשפיע בצורה משמעותית על התוצאות שנראה בעוד שנה עבור 2025.

העשירים מקבלים תרופות לדיכאון, העניים תרופות הרגעה

צריכת התרופות נוגדות הדיכאון עלתה ב-4% ב-2024 לעומת 2023, ואילו בצריכה התרופות לשינה והרגעה חלה ירידה מעניינת של חצי אחוז, לעומת 2023.

בהסתכלות לפי אזורי מגורים, התמונה מתחדדת עוד יותר. העלייה המשמעותית ביותר בצריכת תרופות נגד דיכאון היתה בנגב המערבי, נתון לא מפתיע. נציין כי בשיעור המרשמים ל-1000 נפש, הנגב המערבי רחוק מלהוביל את הטבלה. הבכורה הולכת לתל אביב וחיפה דווקא.

בצריכה של תרופות שינה והרגעה, אשר ירדה כאמור בכלל הארץ, נרשמה עלייה בצפון ובדרום הארץ.

שימוש בתרופות שינה והרגעה היה גבוה יותר באוכלוסייה במצב סוציו-אקונומי נמוך יותר, ואילו תרופות נגד דיכאון היו נפוצות יותר באוכלוסייה במצב סוציו-אקונומי גבוה. נראה כי אין בעיה של נגישות לתרופות פסיכיאטריות בישראל, אלא שהצריכה קשורה כנראה יותר למודעות, לנגישות, לאבחונים מורכבים יותר, ואולי גם לסטיגמה של אבחון בתסמונות בהן מטפלים בתרופות נגד דיכאון.

במגזר הערבי חלה עלייה של 4% בצריכת תרופות שינה והרגעה ועלייה של 10% בתרופות נוגדות דיכאון. הנתונים יכולים להעיד מצד אחד על עלייה בצורך בטיפולים מסוג זה בחברה הערבית, שסבלה משיעורי אלימות ורצח גבוהים בשנים האחרונות, לצד החשיפה למלחמה כמו יתר האוכלוסייה. העלייה הגבוהה יותר בשימוש בתרופות לדיכאון לעומת תרופות שינה והרגעה, יכולה לסמן גם מגמה חיובית של ירידה בסטיגמה ועלייה בנגישות לאבחונים.

נתון חיובי נוסף, הוא שנמשכת מגמת העלייה במפגשים טיפוליים עם אנשי בריאות הנפש בקבילה בתוך 14 יום משחרור מאשפוז פסיכיאטרי ממושך. זהו נתון שמושפע מהיצע ונגישות הטיפול הרבה יותר מאשר על הצורך, שהוא די קשיח. בשנת 2024 עמד נתון זה על 64.1% לעומת 63.1% ב-2023, עדיין נמוך מן הרצוי.

מגמת העלייה במשקל נמשכת - נכון ל-2024

נכון לשנת 2024, מגמת העלייה במשקל של האוכלוסייה נמשכת. אנחנו מתייחסים לנתון זה בהסתייגות מסויימת משום שב-9 החודשים הראשונים של 2025, חל אימוץ נרחב יחסית של שימוש בתרופות חדשות להרזיה באוכלוסייה, ונתונים עדכניים יותר מעידים כי אלה כבר מתחילות לעשות שינוי משמעותי במשקל האוכלוסייה, וכן באיזון סוכרת. אולם, נכון לסוף 2024, 62% מהגברים ו-57% מהנשים אופיינו בהשמנת יתר בגילאי 20-64. כמו כן נרשמה ירידה במשקל בקרב נשים בנות 65 ומעלה, וייתכן שזו כבר השפעה של התרופות החדשות.

בתחום הזה ישנו פער סוציו-אקונומי משמעותי, כאשר העשירונים העליונים רזים יותר, ובהתאם גם מבחינה גיאוגרפית במרכז רזים יותר מבפריפריה.

בקרב בני נוער וילדים התמונה מעורבת: בבני נוער נבלמה מגמת העלייה בהשמנה, אך בילדים היא החמירה. גם כאן ישנה הטיה סוציו-אקונומית.

מבחינת מגזרים, בעיית ההשמנה חמורה יותר במגזר הערבי, אחר כך החרדי, והמצב הוא הכי פחות חמור במגזר הכללי.

אל מול בעיית ההשמנה בילדים, ישנה גם בעיה הפוכה של רזון, שלא לומר - רעב, והרזון מופיע דווקא באותם מגזרים בהם ישנה גם השמנה. סקר שנערך בקרב ילדים בני 7 ב-2024 הראה כי 4.5% סובלים מרזון יתר, לעומת 4.2% בשנת 2023. שיעורי הרזון היו גבוהים יותר בקרב ילדים ממצב כלכלי חברתי נמוך יותר, נתון שיכול להעיד על כך שמדובר בחוסר ביטחון תזונתי, ולא בעלייה בשיעורי הפרעות האכילה, אם כי גם זו נרשמה בשנים האחרונות.

אצל בני הנוער בגילאי ה-14-15, שיעור הרזון נמצא במגמת ירידה.

בנגב המערבי עושים בדיקות סקר

בדיקות סקר לגילוי סרטן נמצאות בעלייה, וזה נתון מרשים על רקע האתגרים הלוגיסטיים מהם סבלה רפואת הקהילה בתקופה זו, המלחמה והפינוי הממושך של חלקים גדולים באוכלוסייה. ב-2024 ביצעו 72.3% מהנשים בגילאי ה-50-74 ממוגרפיה, לעומת 70.5% בשנת 2023. זהו השיעור הגבוה ביותר שנרשם בשנים האחרונות. גם כאן ישנו פער חברתי-כלכלי משמעותי, והבדל בין המגזרים. דווקא בנגב המערבי בוצעו הבדיקות בשיעורים הגבוהים ביותר.

חלה עלייה קלה בבדיקות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, כאשר גם בתחום הזה, הנגב המערבי מוביל בשיעור הבדיקות. גם כאן, הפער בין המעמדות הסוציו-אקונומיים רחב.

חלה עלייה קלה בשיעור ביצוע בדיקת המוגלובין לגילוי אנמיה בתינוקנות - בלימת מגמת ירידה שנרשמה בשנים האחרונות. שיעור האנמיה אכן ירד בהתאמה. בדוח נמצא כי אנמיה בתינוקות בולטת במגזר החרדי, כמעט פי 2 מהאוכלוסייה הכללית.

ילדים עם סוכרת במגזרים חלשים, פחות מאוזנים

בחיסוני השפעת נמשכת מגמת הירידה באוכלוסיות סיכון כמו ילדים חולי סוכרת ואסתמה. על פי הנתונים, בשנת 2024 התחסנו רק 22.6% מהילדים שחולים בסוכרת, אף שהם נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סיכונים כתוצאה מהשפעת.

לגבי סוכרת בילדים, שוב ניכרת השפעת המעמד הסוציו-אקונומי. ילדים ממעמד חברתי כלכלי נמוך נמצאו עם מחלה לא מאוזנת פי עשרה מאלו ממעמד חברתי-כלכלי גבוה.

הנתון החיובי הוא עלייה בביקורי ילדים במרפאות סוכרת, אך גם כאן נצפו פערים כאשר 90% מהילדים עם סוכרת במעמד כלכלי גבוה ביקרו באופן קבוע במרפאות, לעומת רק 80% במעמד כלכלי נמוך, ונתון זה כנראה תרם לתוצאות שנראות בשיעורי האיזון.

גברים עשירים מעשנים פחות, נשים יותר

שיעורי העישון באוכלוסייה הישראלית ירדו, וכעת רק 15% מהאוכלוסייה הבוגרת מעשנים, ירידה משמעותית מ-21% ב-2023. זו הפעם הראשונה ב-4 השנים האחרונות שבה נרשמת ירידה, אך למרבה הצער ייתכן שהנתון הזה מושפע משינוי בשיטת המדידה. החוקרים ממליצים להמתין ל-2025 כדי להגיע למסקנות ברורות יותר בנושא.

בדוח נמצא כי גברים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך מעשנים כמעט פי 2 בהשוואה לגברים ממעמד סוציו-אקונומי גבוה ואילו בנשים המגמה הפוכה - נשים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך מעשנות פחות מנשים ממעמד גבוה.

המכון לחקר מדיניות הבריאות החל לבצע את סקר מדדי האיכות בשנת 2004 עבור משרד התוכנית הלאומית למדדי איכות לרפואת הקהילה של משרד הבריאות. מידי שנה מפורסמים נתונים אודות המצב הבריאותי של כלל התושבים ואודות צריכת
שירותי הבריאות בתחומים שונים. התוצאות מאפשר הערכה של ההתפתחויות באיכות הטיפול לאורך זמן, וכן לאתר מוקדים בעיתיים שבהם נדרש שיפור הן בתחום שירותי הבריאות.

עוד כתבות

הבניין שקרס. כשלים בבנייה ובתחזוקה / צילום: לפי סעיף 27 א'

מי אחראי על הבניין שקרס בדרום תל אביב, וכמה נוספים כאלו יש

בשבוע שעבר קרס בניין באזור שוק לוינסקי בתל אביב - שלא מפגיעת טיל ● ברשימת המבנים המסוכנים של העירייה יש מאות מבנים, אבל האחריות לתיקונם מוטלת על הבעלים, והשוכרים נופלים בין הכיסאות

מערכת החץ / צילום: דוברות משרד הביטחון

בעלות של 2 מיליון דולר ליירוט: ישראל מתגברת את ייצור טילי החץ

ועדת השרים להצטיידות ביטחונית אישרה האצה משמעותית של ייצור המיירטים של מערכת החץ ● במשרד הביטחון מדגישים: אין מחסור, אך נדרש "אורך נשימה" להמשך הלחימה ● עלות העסקה עם התעשייה האווירית עשויה להגיע למיליארדי שקלים שיגבירו את הלחצים לפריצת מסגרות תקציב 2026

מתי יחזרו החברות הזרות? / אילוסטרציה: Shutterstock

הניסיון מלמד: אלה חברות התעופה שיחזרו לטוס ראשונות

לפי ניסיון מפתיחת השמיים לאחר הסלמות ביטחוניות, החברות הראשונות שיחזרו הן בלו בירד וטוס איירווייז ● בנוסף צפויות לשוב ראשונות החברות האמירתיות פליי דובאי ואתיחאד ● אלו המועדים הרשמיים כרגע של החזרה לפעילות של החברות

לילה סלימאני. סנסציה באירופה / צילום: Reuters

10 שנים במרוקו: הרומן הלא שגרתי של הסופרת עטורת הפרסים שהפכה לסנסציה

הרומן ההיסטורי החדש של לילה סלימאני מקפל בתוכו סיפור אהבה בין צעירה צרפתיה לחייל מרוקאי בימי מלחמת העולם השנייה ● לכאורה, ניתן לצפות לסיפור אהבה רווי תשוקה ברקע התותחים הרועמים, אך סלימאני מאתגרת את הז'אנר וחוקרת את המחיר שנשים משלמות בהגירה

יפית גריאני, מנכ''לית כאל / צילום: ענבל מרמרי

היא עזבה את ישרכארט כדי לנהל את המתחרים, ואז החברה חטפה מכה

לאחר תקופה מפוארת בישראכרט נאלצה יפית גריאני לסיים את דרכה - בעקבות פארסה פנימית בעיצומה של המכירה לקבוצת דלק ● אלא שלא חלף זמן רב, ובדצמבר היא מונתה להוביל את המתחרה כאל ● כעת היא צריכה להתמודד עם עסקת הענק של Fly Card, שתפקיע את המועדון היוקרתי מידיה

בנגקוק, תיאלנד / צילום: Shutterstock

אפקט השמיים הסגורים: כרטיס לבנגקוק ב-2000 דולר לכיוון אחד ביום העצמאות

גלובס בדק כמה יעלה כרטיס טיסה בחברות התעופה הישראליות בשבוע של יום העצמאות ● מחירי הכרטיסים אמנם הכי זולים באל על אך היא טרם מאפשרת רכישה, ואילו המחירים בארקיע גבוהים משמעותית משתי המתחרות

מרץ, סטארמר, מקרון ומאלוני / צילום: AP-Evan Vucci, Kin Cheung, Sutterstock

באיטליה מתחילים להבין: זו דווקא כן המלחמה גם שלהם

בזמן שבוושינגטון ובטהרן מנהלים את המערכה, אירופה סופגת נזק כלכלי ● ראשת ממשלת איטליה היא הראשונה מבין מנהיגי המדינות הגדולות ביבשת שמגיעה לאזור המפרץ: "לא כדי להיות צופה מהצד" ● וגם: הסדקים הראשונים בחזית המאוחדת מול רוסיה

''המלאכיות'' המקוריות קייט ג'קסון, פארה פוסט וג'קלין סמית'. שיעור חשוב / צילום: Reuters, mptvimages

50 שנה ל"מלאכיות של צ'ארלי": המודל העסקי שעושה קופה עד היום

חמישים שנה אחרי שעלו למסך, "המלאכיות של צ'רלי" מתבררות לא רק כתופעת פופ, אלא כרגע שבו הוליווד גילתה איך למכור העצמה נשית והחפצה ● כך סדרת האקשן יצרה מודל עסקי חדש שבו סקס־אפיל הפך למנוע משומן ורווחי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

טראמפ שולף נשק ישן כדי לבצר את ההישגים באיראן

נשיא ארה״ב הודיע כי יטיל מכס של 50% על כל מדינה שתספק נשק צבאי לאיראן ״ללא חריגים או פטורים״

התרופה שהצמיחה תעשייה משגשגת, והתגלתה כקטלנית / צילום: Shutterstock

התרופה לדיכאון התגלתה כקטלנית במיוחד

לפני כמה שנים אושר השימוש בקטמין, חומר הרדמה בעל מאפיינים פסיכדליים, כטיפול חדשני לדיכאון ● הוא משווק ביותר מ-500 אתרים בארה"ב, שמקדמים אותו כתרופת פלא שיכולה לחווט מחדש את המוח ● אלא שהיום הוא כבר נקשר במאות מקרי מוות, בהם של מת'יו פרי, כוכב הסדרה "חברים"

ג'יימי דיימון, מנכ''ל גיי פי מורגן / צילום: ap, Alex Brandon

נביא הזעם של השווקים פרסם את המכתב השנתי. מה מטריד אותו?

מנכ"ל בנק השקעות הגדול בעולם כתב כי הטלטלות בזירה הגאו־פוליטית הן הסיכון המרכזי העומד בפני הכלכלה העולמית כעת ● דיימון כתב כי התפרצות אינפלציונית עלולה להיות "בואש במסיבה" בשנה הקרובה וציין כי נותרה אי־ודאות גבוהה באשר להשפעות המכסים ● ובאשר ל-AI: "בזכותו אנשים יחיו חיים ארוכים ובטוחים יותר"

האי ח'ארג / צילום: Reuters, Science Photo Library

טראמפ מגביר לחץ ותוקף ב"אי הנפט" - אלה ההשלכות

12 שעות לדד ליין פיצוצים נשמעו ב"אי הנפט" ח'ארג, המכונה גם נקודת החנק, ואחראי על 90% מתפוקת הנפט ● התקיפות בוצעו נגד "עשרות" מטרות צבאיות ● מדובר בהגברת לחץ משמעותית על האיראנים

למה מטרות המלחמה נהיו עמומות, ואיך הן משתנות תוך כדי הלחימה? / צילום: Shutterstock

מטרות המלחמה של ישראל עמומות למדי. מומחים מסבירים: זה לא במקרה

הממשלה יכולה לפרסם את מטרות המלחמה, אבל היא בוחרת שלא לעשות את זה ● ניסיון לדלות בכל זאת יעדים מוגדרים מראה שהם הפכו להיות מעורפלות יותר עם השנים ● ואיך המטרות משתנות כתלות במשך הלחימה? ● המשרוקית של גלובס

הפגנה למען דיור נגיש במדריד. הביקוש הגבוה הוביל לעליות מחירים / צילום: Shutterstock

ספרד מבטלת את חוק השכירות שהפך לתסריט האימים של המשקיעים הזרים

במהלך מגפת הקורונה עברה בספרד תקנה שהקשתה מאוד על פינוי דיירים, גם אם הם לא שילמו את דמי השכירות או את החזרי המשכנתא ● במדינה שגשג שוק משני של דירות שנתפסו, אבל כעת נאלצה הממשלה לבטל את החוק, ובעלי דירות שעליהן השתלטו דיירים נושמים לרווחה

מערכת החינוך / צילום: Shutterstock, panitanphoto

אילו מקומות עבודה ייפתחו ומה לגבי המסגרות? ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הסכם הפסקת האש בין ארה"ב לאיראן הובילה להחלטת פיקוד העורף כי רוב האזורים יהפכו לירוקים, מלבד בצפון הארץ ● האם תהיינה הגבלות על מערכת החינוך, ומהן ההקלות שייכנסו לתוקף מחר ב-06:00 בבוקר? ● גלובס עושה סדר

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

הסערה והאותיות הקטנות: האם בקרוב תקבלו עוד אלף שקל בחודש?

הממשלה אישרה עקרונית את החוק לסבסוד משכנתאות למשך חמש שנים, בניגוד לעמדה המקצועית של האוצר ובנק ישראל ● מה כוללת ההצעה, איך יחושב הסיוע ללווים, מי האוכלוסייה שתיהנה מההטבה במלואה, ומה הביקורת על המהלך?

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

בלי נתב"ג: כך הצליחו 140 אלף איש לצאת מישראל במלחמה

בחודש וחצי שחלף מאז פרוץ המערכה מול איראן, נוצרה תעשייה אלטרנטיבית לטיסות מנתב"ג שפועל במתכונת מצומצמת ● ישראלים רבים בוחרים לעבור דרך מעברי הגבול היבשתיים - ומשלמים על כך לא מעט ● ומי מנצל את ההזדמנות שנוצרה?

עליות בוול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט זינקה בחדות בעקבות הפסקת האש; מחיר הנפט בצלילה דו-ספרתית

ההודעה הלילית על הפסקת אש של שבועיים שלחה את השווקים לעליות חדות ● בורסות אירופה זינקו, דאקס קפץ בכ-5% ● באסיה הניקיי עלה ביותר מ-5%, קוספי טס בכ-7% ● הבורסה בדובאי רשמה זינוק של 8.5% ● הנפט מתחת ל-100 דולר לחבית

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

שנה אחרי ההשקה: OpenAI מוותרת על סרטוני הווידאו לטובת יעד חדש

בסיבוב פרסה מפתיע הודיעה חברת הבינה המלאכותית לעובדיה על סגירת פלטפורמת הווידאו Sora שהייתה אמורה לטלטל את התעשייה ● בשוק אומרים כי הסיבה היא ההוצאות הגדולות, וכי החברה, שמנסה לשמור על שוויה לקראת הנפקה, מעדיפה להתמקד בכיוונים רווחיים יותר

פסל לכבודו של היוצר האנונימי של המטבע הדיגיטלי ביטקוין בפארק ליד נהר הדנובה בבודפשט, ניצב על בסיס אבן ועליו חרוט שמו של סאטושי נקמוטו / צילום: ap, Bela Szandelszky

בריטי בן 55: בניו יורק טיימס טוענים - זה ממציא הביטקוין

מיהו סאטושי נאקאמוטו? לפי תחקיר שמבוסס בין היתר על ניתוח מבוסס בינה מלאכותית, מדובר בבריטי בשם אדם באק, 55 ● בניו יורק טיימס אומרים שעמלו על התחקיר שנה שלמה וניתחו אלפי עדויות וכתבים בני עשרות שנים ● באק, מצידו, מכחיש