גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא טראמפ ולא נתניהו: מי שמדאיג את אויבינו זה טוני בלייר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: מנהיגים ברחבי העולם מברכים על התוכנית שהציג טראמפ לסיום המלחמה בעזה, בעולם הערבי מסקרים בהרחבה את התנצלות נתניהו לקטאר, יש גם מי שמזהיר שהתוכנית עלולה להביא לעוד מלחמה, ובינתיים חמאס ואיראן מודאגים ממעורבות טוני בלייר ● כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

פרשנות | המנהיגים העייפים מול השליטים הפנומנליים: מאחורי תוכנית השלום הכה שאפתנית של טראמפ
30 אלף דולר לכטב"ם: הסכנה החדשה בשמי ישראל

1"הזדמנות לשלום": בעולם מברכים על תוכנית טראמפ

בעוד שהעולם ממתין שחמאס יגיב לתוכנית טראמפ, "גם בעולם הערבי וגם מנהיגים אירופים בירכו על תוכנית השלום לעזה", נכתב ב-BBC.

הרשות הפלסטינית בירכה על התוכנית וקראה ליוזמה של טראמפ "מאמצים כנים ונחושים". בנוסף, בהצהרה משותפת, "שרי החוץ של איחוד האמירויות הערביות, ערב הסעודית, קטאר, מצרים, ירדן, טורקיה, אינדונזיה ופקיסטן אמרו כי הם מברכים על מנהיגותו של טראמפ ועל מאמציו הכנים לסיים את המלחמה בעזה".

באירופה מרוצים מאוד מהתוכנית. נשיא המועצה האירופית אנטוניו קושטה אמר כי הוא "מעודד מהתגובה החיובית של ראש הממשלה נתניהו להצעה" והוסיף "צריך לתת הזדמנות לשלום".

ב-BBC נכתב כי ראש ממשלת בריטניה הנוכחי סטארמר בירך על התוכנית: "אנחנו קוראים לכל הצדדים להתכנס ולעבוד עם הממשל האמריקאי כדי להשלים את ההסכם ולהביאו לידי מימוש".

נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר כי "צרפת מוכנה לתרום למאמצים לסיים את המלחמה". גם ראש ממשלת איטליה, ג'ורג'יה מלוני, אמרה כי ההצעה "עשויה לייצג נקודת מפנה בתהליך".

מתוך ה-BBC, מאת רושדי אבו אל־עוף וג'ורג' רייט. לקריאת הכתבה המלאה.

2העולם הערבי מברך על תוכנית טראמפ אך מתלהב בעיקר מהתנצלות נתניהו

העולם הערבי בירך על יוזמת השלום של טראמפ, אך נראה שנרשמה התלהבות בעיקר מהתנצלותו נתניהו על התקיפה בקטאר. כאשר הידיעה על ההתנצלות היא אחת מהנקראות ביותר בעיתונים הערביים.

באל-ג'זירה, שממומנת על ידי קטאר, נכתב כי "נתניהו התנצל בפני קטאר על הריגת אזרח קטארי במהלך תקיפה ישראלית חסרת תקדים נגד מנהיגי חמאס בדוחא החודש, תקיפה שעוררה גינויים ברחבי העולם". ראש ממשלת קטאר אאל ת'אני קיבל את ההתנצלות בשיחה משותפת עם הנשיא טראמפ. "כצעד ראשון, הביע ראש הממשלה נתניהו צער עמוק על כך שמכת הטילים של ישראל נגד מטרות חמאס בקטאר הרגה שלא במתכוון איש כוחות קטארי", נמסר בהצהרת הבית הלבן.

בנוסף נתניהו הבטיח כי "תקיפה כזו לא תתבצע שוב בעתיד". סולטאן ברכאת, פרופסור באוניברסיטת קטארית, אמר לאל ג'זירה כי שיחת ההתנצלות היא "משמעותית" והוסיף "קטאר אמרה מלכתחילה שלא תוכל להמשיך במאמצי התיווך ללא התנצלות פומבית ואישור מנתניהו שלא ינסה לעשות זאת שוב. זה חשוב לא רק לתיווך בין חמאס לישראל אלא לכל תחום התיווך בכלל. אי אפשר להגן על מרחב התיווך כאשר צדדים בסכסוך רוצים לסגור חשבונות באופן ישיר".

גם ברשת אל-ערביה שבשליטה סעודית נכתב כי "במהלך השיחה הביע טראמפ את רצונו להחזיר את היחסים בין ישראל לקטאר למסלול חיובי לאחר שנות מתיחות".

מתוך אל-ג'זירה, מאת קאולאן מגי. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך אל-ערביה. לקריאת הכתבה המלאה.

3"הימור דיפלומטי ואחת ההצעות המסוכנות ביותר של טראמפ"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, כשלצידו ראש הממשלה בנימין נתניהו, הציג אתמול תוכנית לסיום המלחמה בעזה. לפי התוכנית, 72 שעות מרגע חתימת ההסכם ישוחררו כל החטופים ועזה תנוהל בידי ממשל זמני. בעיתון האוסטרלי The Australian נכתב כי התוכנית של טראמפ היא "הימור דיפלומטי" ואחת מהצעותיו "המסוכנות ביותר". "אם חמאס לא יסכים לה, ארה"ב תגבה את ישראל כאשר היא מכוונת למעוזיו האחרונים של הארגון", נכתב.

לפי האוסטרלים, ההצעה של טראמפ היא בעצם "איום במלחמה נוספת, בכדי לסיים שנתיים של לחימה". טראמפ אמר כי במידה וחמאס יסרב או שהתוכנית תתפרק "לישראל יהיה הגיבוי המלא להשלים את העבודה של השמדת האיום". בעיתון האוסטרלי נכתב כי "המהלך מדורג בין ההימורים הדיפלומטיים המסוכנים ביותר עבור טראמפ".

מייקל סינג, בכיר לשער בתחום המזרח התיכון בבית הלבן, אמר לעיתון האוסטרלי כי "התוכנית הזו מנסה לגשר על כמה מהפערים שהטרידו את הדיפלומטיה עד כה" אך סייג כי "ייתכן שהתוכנית לא תסיים את הלחימה".

שלום ליפנר, ממכון מחקר האמריקאי המועצה האטלנטית, אמר כי הסיכונים הם כי גם מהצד הישראלי וגם מצד חמאס "יהיו רבים שירצו לקלקל ויעבדו קשה כדי לוודא שזה לא יקרה".

גם ב-CNN מצננים את ההתלהבות מהתוכנית של טראמפ, ונכתב כי מדובר במהלך ידוע של הנשיא: "הבעת אופטימיות קיצונית שנועדה 'להקפיץ' את הצדדים היריבים להסכמה". נכתב כי התקווה להצלחת התוכנית של טראמפ היא "רף ציפיות גבוה להפליא".

"טראמפ אכן השיג התקדמות בכך ששכנע את נתניהו לחתום בפומבי על תוכנית שנשאה סימנים ברורים לפגישותיו האחרונות עם מנהיגים ערביים ומוסלמיים בכירים. ובכל זאת, למזרח התיכון מעולם לא חסרו תוכניות שלום. היו עשרות מהן - בחסות ארה״ב, אירופה, סעודיה ומדינות ערביות אחרות. אך רובן כמעט שלא מתקרבות ליישום, משום שההיסטוריה המיוסרת של האזור והאופורטוניזם הפוליטי משני הצדדים תמיד מתערבים". לכן, לפי ה-CNN יש לקבל את התוכנית "באופטימיות מסויגת בלבד".

בנוסף, ב-CNN מזהירים כי טראמפ כבר הציג בעבר יוזמות שלום כמו זו באוקראינה "שנכשלה על רקע שפיכות דמים הולכת וגוברת".

מתוך The Australian, מאת ענת פלד, סאמר סעיד ואלכסנדר וורד. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך ה-CNN, מאת סטפן קולינסון. לקריאת הכתבה המלאה.

4חמאס ואיראן מודאגים מטוני בלייר

טראמפ הציע כי מי שיעמוד בראש רשות המעבר של רצועת עזה הוא ראש ממשלת בריטניה לשעבר, סר טוני בלייר. באתרים האיראנים כמעט ולא התייחסו לתוכנית של טראמפ, אך כן דאגו להזכיר שבלייר הוא "דמות לא רצויה במזרח התיכון".

במידל איסט איי נכתב כי הבחירה בבלייר תמוהה משום שהוא "דמות שנויה במחלוקת במזרח התיכון" כי "התנהלותו בכל הנוגע למלחמה בעיראק בזמן כהונתו, וכמו כן קשריו עם שורת אוטוקרטים, הפכו אותו לדמות לא פופולרית בעולם".

לפי טיוטא של תוכנית המעבר שחשף עיתון הארץ בראש רשות המעבר יהיו בין 7-10 חברים ובראשה יעמדו "מיליארדרים ואנשי עסקים". בנוסף, לפי המידל איסט איי "התוכנית חושפת היררכיה שבה מועצה בינלאומית של מיליארדרים ואנשי עסקים יושבת בראש, בעוד שמנהלים פלסטינים 'ניטרליים' שעברו סינון קפדני, נמצאים בתחתית". במידל איסט איי ציינו כי בלייר ישמש "המבצע הפוליטי הבכיר, הדובר הראשי והמתאם האסטרטגי של כל רשות המעבר".

הטיוטא מציגה תוכנית למשך שלוש שנים עם תקציב של "90 מיליון דולר בשנה הראשונה, 134 מיליון בשנייה ו-164 מיליון בשלישית (אלה הוצאות ניהול בלבד, ואינן כוללות שיקום או סיוע)".

גם בחמאס חוששים מבלייר. חוסאם בדראן, אחד מבכירי הלשכה המדינית של ארגון הטרור, הזהיר כי "כל יוזמה הקשורה לראש ממשלת בריטניה לשעבר מהווה 'אזהרה קודרת' עבור העם הפלסטיני", נכתב באתר הידיעות האיראני טהרן טיימס. "בדראן מתח ביקורת חריפה על תפקידו של בלייר במלחמת עיראק והצהיר כי 'טוני בלייר לא הביא כל תועלת לפלסטין או לעולם הערבי. להפך, יש להעמידו לדין בבתי משפט בינלאומיים על פשעיו. הוא היה שותף לזוועות נגד מוסלמים ומורשתו היא הרסנית'". בדראן אף כתב בטלגרם של ארגון הטרור כי טוני בלייר הוא "שותף לשטן".

מתוך המידל איסט איי, מאת רייהאן אודין. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך טהרן טיימס. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שלישי, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

פיצוצים וענני עשן: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה יחסית מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר