גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהרשתות החברתיות מרוויחות מקנאה וזעם: שבעת החטאים הפכו למנוע כלכלי

לפני 30 שנה הגדיר מחדש סרטו של דיוויד פינצ'ר מה מותחן הוליוודי יכול להיות - אפל, קודר, מורכב ● הוא אפילו רלוונטי היום עוד יותר: לא רק שהעולם לא תיקן את דרכיו, הוא לקח את שבעת החטאים, ארז אותם מחדש ומכר אותם בחזרה לציבור כדי להרוויח עוד דולר

מורגן פרימן ובראד פיט ב''שבעה חטאים''. מה עושים מול מערכת מושחתת / צילום: Arnold Kopelson Productions
מורגן פרימן ובראד פיט ב''שבעה חטאים''. מה עושים מול מערכת מושחתת / צילום: Arnold Kopelson Productions

כש"שבעה חטאים" הוקרן לראשונה ב-1995 הוא הגדיר מחדש לקהל מה מותחן הוליוודי יכול להיות. סרטו השני של דיוויד פינצ'ר אמנם התחפש לדרמה בלשית פרוצדורלית, אבל פירק את אזורי הנוחות של הז'אנר בזה אחר זה. גם לאולפני הסרטים הסרט הראה מה עשוי להיות להיט קופתי - אחרי שאולפן גדול שראה מולו מותחן אפל מדי, לא שגרתי ועם סוף בלתי מתפשר, ניסה לשנות אותו. פינצ'ר ושותפיו נאלצו להילחם כדי לשמור את סוף ה"קופסה במדבר", ובסופו של דבר כולם מצאו את עצמם מול הצלחה עצומה: סרט עם תקציב של 33 מיליון דולר הכניס כמעט פי 10 בקופות.

30 שנה ל"אפולו 13": איך חקר החלל הפך מעניין לאומי לגינת משחקים של מיליארדרים
"הר ברוקבק" חוגג 20: הסרט ששם לראשונה זוגיות גברית על המסך בלי להתנצל

הוליווד גילתה שסרטים קודרים, פילוסופיים ומייאשים יכולים להיות לא פחות מסחריים מסרטי פעולה נוצצים. לעיר בה מתרחש הסיפור של פינצ'ר לא היה שם, הגשם שם לא פסק מלרדת, הצדק לא הושב על כנו והנבל ניצח. שלושה עשורים לאחר מכן, שבעה חטאים הזדקן והפך למשהו גדול בהרבה מעוד מותחן מוצלח, וגם אם לא רוצים להשתמש במילים גדולות כמו "נבואה", ברור ששבעת החטאים שג'ון דו (קווין ספייסי) ביקש להתעמת איתם, לא רק נוכחים בחברה המודרנית, אלא הפכו במידה רבה לתשתית שלה. דברים שנראו בזמנו כמו תוצאות זעם של מטורף, הפכו למודל עסקי.


הפתיח שזרק למקום אחר - ושכולם חיקו אחר כך

ההלם ששבעה חטאים הפיל על הצופים שלו התחיל אפילו עוד לפני הסיפור עצמו. הסרט אומנם מתחיל בפרולוג קטן של סצנת זירת פשע, אבל סיקוונס כותרות הפתיחה המהפכני לשעתו שעיצב קייל קופר זורק אותנו לגמרי למקום אחר: צילומי קלוז אפ של המחברות של ג'ון דו, טקסטים מרצדים, תמונות מושחתות, תערי גילוח ואצבעות מוכתמות בדיו, הכל לצלילי המוזיקה של ניין אינצ' ניילז. זה היה רקע קולנועי מכונן.
עד אז מותחנים התחילו בדרך כלל עם טקסט מנומס על רקע שחור, לכל היותר על רקע צילומי אווירה. פינצ'ר בחר לשדר כאוס באמצעות גלילי פילם מרצדים, קאטים אגרסיביים וטיפוגרפיה שרעדה כמו התקף פרכוסים (וכדי להדגיש את מידת ההשקעה: ההפקה שילמה כ-15 אלף דולר כדי להכין לג'ון דו מחברות "אותנטיות" מלאות בטקסטים של ממש, בכתב יד, שקשורים לדמות ולסיפור).

זאת הייתה יותר מבחירה סגנונית, אלא מניפסט נרטיבי. בתוך שתי דקות אנחנו בתוך עולמו הפרטי של ג'ון דו, שותפים בתהליך עוד לפני שהבנו מה קורה. לפתיח הזה הייתה השפעה עצומה, והוא התחיל גל של "גראנג' דיגיטלי" כעוד כלי סטוריטלינג המשלב אימה ואומנות. אינספור סרטים וסדרות קיבלו ממנו השראה, בהם "אספן העצמות" ואפילו הסדרה "בלש אמיתי".

הפילוסופיה השמרנית נהפכה לתמונת מצב

ב-1995 הפילוסופיה של ג'ון דו לגבי שבעת החטאים - גרגרנות, חמדנות, עצלנות, תאווה, קנאה, גאווה וזעם - נראתה שמרנית, ימי-בינמיית אפילו. ב-2025 היא מצב העולם: מגפה גלובלית של השמנת יתר בחסות תעשיית המזון, מיליארדרים צוברים הון על הון בזמן שהכול מסביב קורס, אינספור אנשים אמנם לא קשורים למיטותיהם, אבל דבוקים בחדרם למסך ולא זזים משם, הסחרה של תאווה בדמות פלטפורמות כמו אונלי פאנס מגלגלות סכומי עתק ורשתות חברתיות שמות גאווה, קנאה וזעם בבסיס המודל העסקי שלהן. המונולוג של דו בניידת על עולם שהפך קהה מול חטאיו, רלוונטי היום עוד יותר ממה שהיה אז; כי לא רק שהעולם לא תיקן את דרכיו, הוא לקח את שבעת החטאים, ארז אותם מחדש ומכר אותם בחזרה לציבור כדי להרוויח עוד דולר.

בלב הסרט מצוי המתח בין שני הבלשים: סומרסט (מורגן פרימן) הוא האינטלקטואל, הפסימיסט, איש ספר, מכיר באבסורד ובחוסר התוחלת של עבודתו, משוכנע שהעולם אבוד. הוא שורד באמצעות התנתקות, מוזיקה ומטרונום שמכניס לו קצת סדר בעולם כאוטי. מנגד, מילס (בראד פיט), צעיר, אימפולסיבי, משוכנע שאפשר לעשות, לתקן, שצדק עדיין חשוב, שלהיות בצד הנכון יכול להביא שינוי. יחד הם התגלמות הוויכוח הפילוסופי העתיק והרלוונטי תמיד האם זה נכון להתנתק ממערכת מושחתת או לנסות לפעול נגדה.

ג'ון דו הורס את שניהם: ההתנתקות של סומרסט לא מגינה עליו יותר ומילס מתפתה לזעם שמשלים את חזונו של דו. המסקנה מייאשת: מול מערכת רקובה, גם ציניות וגם אידיאליזם הופכים לכלי משחק. שניהם מפסידים. התמה הזו חזרה מאז בקולנוע המודרני אצל פינצ'ר ("זודיאק"), וגם אצל דני וילאנב ("אסירים") וכריסטופר נולאן ("האביר האפל").

רק זוועות יכולות למשוך תשומת לב

שבעה חטאים הוא גם סרט על אומנות. סומרסט קורא שירה, מאזין לבאך, מקיף את עצמו ביופי במטרה להישאר שפוי. ג'ון דו מתאר את הרציחות שלו כמעשה אומנות, שמכריח ומפתה אנשים להסתכל, כי אם החברה כבר לא מגיבה ליופי, רק זוועות יכולות למשוך את תשומת ליבה. פינצ'ר מחזק את התמה כשהוא מביים את זירות הרצח כאילו היו תערוכה: קומפוזיציה מוקפדת, פרטים מחושבים, גופות כאובייקטים גרוטסקיים. יש בסרט גם מעין אלמנט מטא אם רואים את הסרט כ"עיר" שבמרכזו והקהל עצמו, מתייחס במובן מסוים לזוועות שפינצ'ר מציג, כבידור.

זו ביקורת חברתית שרק הולכת ומתחדדת. בעידן של קליקבייט, כותרות זעם וסרטוני זוועות ויראליים, המדיה בנויה ומשגשגת על אותם העקרונות של ג'ון דו: אם אתה רוצה את תשומת הלב של ההמון, הכה אותו בהלם. זה הדבר היחיד שחודר דרך האדישות. אם יש מה ללמוד משבעה חטאים זה שהחטא, כשנהיה סקיילבילי, הופך מתכונה אנושית לתשתית חברתית.

שבעת החטאים הם אינם מגרעות אישיות יותר, אלא מנועים כלכליים. ג'ון דו היה אולי פסיכופט מופרע לחלוטין, אבל לא טעה באבחנה שלו, ואם הוא טעה במשהו, זה בהנחה שהזוועות יניעו מישהו בכיוון אחר, ולא יאומצו ויילעסו על ידי המערכת, שתהפוך אותם לספקטקל נוסף.

אחת הפשרות שפינצ'ר הסכים בדיוניו מול האולפן הייתה להוסיף את שורת הסיום של סומרסט שמצטט את המינגווי: "העולם הוא מקום טוב ששווה להילחם עליו. אני מסכים עם החלק השני". כאינדיבידואלים, כל אחד מאיתנו נמצא איפשהו על הספקטרום בין סומרסט למילס. יותר מדי ניתוק, ואנחנו הופכים אפתיים, יותר מדי זעם מאכל את הנפש, והמשימה הולכת ונהיית קשה מאי פעם. אולי השאלה ששבעה חטאים משאיר אותנו איתה, גם אחרי 30 שנה, היא לא אם העולם שווה הצלה או לא, אלא מה בכל זאת אנחנו בוחרים לעשות כשהאדישות והזעם הן כנראה שתי האפשרויות היחידות שלנו.

עוד כתבות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת הדירוג S&P: "התרחיש מול איראן חמור, אבל ישראל הוכיחה חוסן היסטורי"

סוכנות הדירוג היא הראשונה שמתייחסת למלחמה עם איראן ● ישראל מקבלת הערכה טובה באופן יחסי לנקודת המוצא של המלחמה: "הכלכלה הישראלית הוכיחה חוסן היסטורי בזכות מגזר הטכנולוגיה העילית שלה"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שטוענת: אלה שני האירועים שיכולים להחליש את השקל

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

ההרס מהפגיעה של טיל איראני בתל אביב / צילום: אלה לוי וינרייב

שיפור קטן אך לא מספיק במצב מיגון הדירות בערים הגדולות בין שתי המלחמות עם איראן

למרות שיפור קל במספר הדירות הממוגנות, כשני שלישים מהדירות בערים הגדולות עדיין ללא ממ"ד ● בבת ים ובבני ברק יותר מ־80% מהדירות אינן ממוגנות

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת על יום המסחר בשווקים

היום לא יתקיים מסחר בתל אביב לרגל חג הפורים ● הבורסה המקומית הציגה את עוצמתה לנוכח המלחמה עם איראן וסיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים ● ירידות חדות בבורסות אסיה, מחירי הנפט ממשיכים לזנק ● וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, סקטור הטכנולוגיה התאושש ● וגם: אנליסטים מעריכים מדוע הבורסה בניו יורק נותרה ללא פגע, בניגוד לרוב השווקים בעולם ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר