גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי ריפוד עור וגג זכוכית. כמה תעלה בישראל הטסלה המוזלת?

חברת טסלה  פתחה את ההזמנות בישראל לגרסאות המשודרגות של טסלה מודל 3 החדשה ● בכוונתה של חברת מוביליאיי להתחרות ישירות בטסלה וב־WAYMO עם שירות מסחרי של מוניות אוטונומיות בארה"ב ● חברת דלק רכב צפויה להרחיב בתחילת 2026 את נוכחותה בשוק הרכב החשמלי "העממי" ● השבוע בענף הרכב

דגם הבסיס של מודל Y, טסלה / צילום: יח''צ
דגם הבסיס של מודל Y, טסלה / צילום: יח''צ

טסלה נערכת להשקת גרסאות מוזלות בישראל

חברת טסלה פתחה את ההזמנות בישראל לגרסאות המשודרגות של טסלה מודל 3 החדשה. השינויים כוללים שדרוג קל באבזור הרכב, כולל תוספת של מצלמה בפגוש הקדמי ושיפור בסוללות, מאפשר לדגם ארוך הטווח החד־מנועי של הרכב להשיג טווח של עד 750 קילומטר, לעומת 702 קילומטר כיום. המחירים מתייקרים בכ־2,700־3,800 שקל כאשר גרסת הבסיס מתחילה כיום בכ־214 אלף שקל.

שינוי נוסף שמתחיל בימים אלה בארה"ב ויגיע בעתיד הקרוב גם לישראל, הוא הרחבת אפשרויות הבחירה בין שלוש גרסאות אבזור למודל 3 ומודל Y, כולל גרסת "סטנדרט" מוזלת.

טסלה Y ומודל בגרסה הזו מצוידת רק במנוע בודד ומוותרת על חלק מהאבזור הקיים, הכולל גג זכוכית וריפוד עור, חישוקים גדולים, יחידות תאורה מתוחכמות, תאורת אווירה ועוד. המחירים בארצות הברית של גרסאות הבסיס נמוכים בכ־12% מהמחירים ההתחלתיים הקודמים בארצות הברית.

אם היחס יישמר, המחיר של טסלה מודל 3 "המשונמכת" עשוי להתחיל בישראל בכ־185־190 אלף שקל. והמחיר של מודל Y עשוי להתחיל בכ־225־230 אלף שקל.

התחרות הישירה של מובילאיי בטסלה וב־WAYMO בגזרת המוניות האוטונומיות

מובילאיי מתכוונת להתחרות ישירות בטסלה וב־WAYMO עם שירות מסחרי של מוניות אוטונומיות (Robotaxi) בארה"ב. כך עולה ממצגת של סמנכ"ל התקשורת של מובילאיי, דן גלבס, בכנס של חברת ההשקעות הבין לאומית Evercore בנושא נהיגה אוטונומית ובינה מלאכותית, שנערך בסוף ספטמבר.

נתוני מסירות הרכבים מלמדים: זה הדגם הנמכר בישראל
עם מחיר פתיחה אטרקטיבי: לרכב הקוראיני הזה יש סיכוי לתת פייט לסינים

לדבריו, לחברה יש כיום 150 מוניות אוטונומיות, שמבצעות ניסויים מתקדמים בערים שונות, רובן באמצעות שיתוף הפעולה שלה עם יצרנית הרכב פולקסווגן. מובילאיי שואפת לפרוס שירותי נסיעה במוניות רובוטיות ללא "נהג בטיחות" אנושי החל מאמצע 2026 ובכך היא תהיה, לדבריה, החברה השנייה בעולם שמציבה על הכבישים בארה"ב כלי רכב סדרתיים ללא נהג משגיח ברכב - לאחר WAYMO ולפני טסלה.

מוניות רובוטיות של פולקסווגן ומובילאיי / צילום: יח''צ

על פי המצגת של מובילאיי, בשלב הראשון הפריסה המסחרית של מוניות עם מערכת אוטונומית ללא נהג בטיחות צפויה להתחיל בפלורידה לקראת אמצע 2026 בהיקף נמוך. בהמשך השנה צפויה להתחיל פריסה גם בלוס־אנג'לס בשיתוף עם UBER. כאשר לאחר מכן תתרחב הפריסה לעיר דאלאס בטקסס, בשיתוף עם שירות ההסעות LYFT. בדאלאס היא תתחרה ישירות בשירותי המוניות האוטונומית של טסלה ו־WAYMO, שכרגע נמצאים בשלבי ניסוי.

לקראת סוף 2026 ותחילת 2027 תחל פריסה מסחרית של מוניות אוטונומיות של מובילאיי גם באירופה, בדגש על הערים המבורג, ברלין, מינכן ואוסלו. עם זאת בחברה אומרים כי המודל העסקי של השירותים האלה ושרשרת הערך שלהם "עדיין נמצאים בתהליכי גיבוש".

ה"קיטים" לנהיגה אוטונומית של מובילאיי צפויים לעלות כ־40 עד 50 אלף דולר ואילו ההכנסות התפעוליות מהן יעמדו על כ־20 סנט למייל של נסיעה.

פריסה של 12 אלף רכבים תוך חמש שנים
במישור הרגולציה צופה החברה כי היתרים לתפעול מוניות אוטונומיות ללא נהג בטיחות יינתנו בארצות הברית בהדרגה, מדינה אחרי מדינה, אולם המסגרת של רגולציה אמריקנית פדרלית, שתתיר להפעיל כלי רכב כאלה בכל ארצות הברית, עדיין בשלבי פיתוח. החברה צופה כי פריסת המוניות האוטונומיות עם מערכות של מובילאיי, בשיתוף עם פולקסווגן, תקיף כ־12 אלף יחידות על פני 4־5 שנים.

לדברי גלבס, מובילאיי צפויה למכור השנה בין 34 ל־35.5 מיליון יחידות של מערכות בטיחות אקטיביות (ADAS) השנה, מתוכן כ־6 מיליון יחידות עבר השוק הסיני, כולל עבור יצרנים זרים שמוכרים כלי רכב בסין. פעילות זו מייצרת עבורה תזרים מזומנים חיובי משמעותי, שחלקו הגדול מופנה למחקר ופיתוח.

כ־80% ממכירות החברה הן כיום באירופה וארה"ב אך השוק הסיני מהווה אתגר עבור החברה בשל ההעדפה של יצרני הרכב הסינים לפזר את הרכישה של מערכות בטיחות בין מספר ספקים, כאשר הנתח של מובילאיי מוגבל ל־25%־30%.

אאודי מתחדשת במערכת Chauffer
בתחום החומרה צופה החברה צמיחה מהירה בביקוש למערכות בטיחות היקפיות לרכב דוגמת המוצר Surround ADAS, שדורשות מספר גדול של מצלמות וכוח עיבוד חזק יותר. מערכות כאלה חיוניות לצורך קבלת דירוג גבוה במבחני הבטיחות המחמירים שנכנסים כיום לשוק העולמי.

לדברי גלבס בכנס, הציפיות לחדירה מהירה של כלי רכב חשמליים לשוק העולמי לא התממשו ולכן יצרני רכב מעכבים את החלטותיהם על הצטיידות במערכות בטיחות מתקדמות יחסית, שמאפשרות נסיעה ללא התערבות פיזית, אבל עם נהג משגיח ברכב. בין השאר יצרן קוריאני, שבעבר היה במו"מ על רכישת מערכות כאלה ממובילאיי, לא מימש את החלטתו וכנראה שינה תוכניות. עם זאת חלה התקדמות משמעותית באספקת מערכות כאלה לפורשה ולאודי ומול יצרנים יפנים.

אאודי גם צפויה להצטייד החל מ־2027 במערכת האוטונומית המתקדמת של מובילאיי, Chauffer, שמאפשרת נהיגה אוטונומית מלאה בכבישים מהירים, ללא השגחת נהג. אולם בשלב הראשון המערכת עדיין תחייב תשומת לב של נהג מאחורי ההגה עד אשר ייאספו מספיק נתוני נסיעות בפועל. בחברה אומרים כי הנכונות של פולקסווגן לאמץ את הטכנולוגיה של החברה מעלה את האימון במערכת גם בקרב יצרנים אחרים.

עוד קרוס־אובר חשמלי "עממי" בדרך לשוק

חברת דלק רכב צפויה להרחיב בתחילת 2026 את נוכחותה בשוק הרכב החשמלי "העממי" עם הקרוס־אובר הקומפקטי החדש VIGO של חברת דונגפנג. ממדיו של הרכב דומים לאלה של קיה EV3 עם אורך של 4.3 מ' ותא המטען הוא בנפח 500 ליטר, הגדול בפלח הקומפקטי.

רכב הקרוס אובר VIGO, דונגפנג / צילום: יח''צ

הרכב יגיע עם מנוע בודד בהספק 184 כ"ס ועם סוללה בקיבולת של 51.9 קילוואט־שעה כאשר הטווח בתקן הסיני הוא עד 471 ק"מ. הטווח ב־WLTP טרם פורסם אולם הוא צפוי לנוע סביב 380־400 ק"מ. הסוללה תומכת בטעינה מהירה בקצב של עד 167 קילוואט. יש לרכב תא נוסעים דיגיטלי עם מסך 12.8 אינץ' מרכזי ורמת אבזור גבוהה.

המחיר צפוי להיות אחד הנמוכים בפלח. בנורבגיה, שהיא השוק האירופי הראשון שבו הוכרז המחיר, עולה הרכב החל מ־25 אלף דולר ללא מיסים, כ־30% פחות מהמחיר ההתחלתי של EV3 בנורבגיה אם כי לדגם של קיה יש טווח ארוך יותר. בישראל עשוי המחיר להתחיל ב־135־145 אלף שקל.

עוד כתבות

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; המשקיעים מתמחרים את הותרת הריבית ללא שינוי

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ● ירידות בחוזים בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● האם בנק ישראל יוריד היום את הריבית? הכלכלנים חלוקים ● האיום החדש של אנבידיה על אינטל ● מהן מניות HALO ולמה הן הפכו לטרנד בוול סטריט ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

תרחיש האימים שמדאיג את ארה"ב - תקיפה על אדמת אירופה

גובר החשש בארה"ב כי איראן נערכת להפעיל את ארגוני הטרור השונים באזור לביצוע פעולות טרור נגד יעדים באירופה ● דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ עשויו להורות על תקיפה ראשונית באיראן כדי להוכיח למשטר שהוא חייב לוותר על היכולת לפתח נשק גרעיני ● נושאת המטוסים ג'רלד פורד תגיע בקרוב סמוך לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר