גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על אושפיזין שבאים לטלטל את העלילה

בעוד שבסוכה האושפיזין הם סימן למנהג דתי - בקולנוע דמות האורח היא לרוב המנוע המרכזי של העלילה ● מ"חבל" של היצ'קוק בו הרוצחים מזמינים את מי שחושף את הפשע ועד "נחש מי בא לסעוד" של סטנלי קריימר בו האורח חושף דעות קדומות, המסך מיטיב לזהות את המתחים שבין אורח למארח

''נחש מי בא לארוחת ערב'', 1967 , מימין: ספנסר טרייסי, קת'רין הפבורן, קתרין הוטון וסידני פואטייה. / צילום: mptvimages.com
''נחש מי בא לארוחת ערב'', 1967 , מימין: ספנסר טרייסי, קת'רין הפבורן, קתרין הוטון וסידני פואטייה. / צילום: mptvimages.com

1

אחד המנהגים המזוהים עם חג הסוכות הוא הכנסת אורחים. מקור המנהג בהזמנת האושפיזין - האבות המקראיים, ובימינו גם נשים מהמקורות - כאורחים סמליים בסוכה. זוהי הזדמנות להרהר בתפקיד שממלאים אורחים בתודעה ובדמיון שלנו, כפי שעיצב אותם הקולנוע.

"עדות ראשונה": מפעל תיעוד של בן אדם אחד
אישי או לאומי: חשבון הנפש בקולנוע מגיע לרוב עם סוף טוב

אורחים הם לרוב מנוע מרכזי בסיפור הקולנועי, ובעיקר בתפניות שהם מחוללים בו. בין שהוזמנו ובין שלא, האורחים - פעמים רבות כריזמטיים ומסתוריים - נוטים לטלטל את העלילה ולטרוף את הקלפים. הרבה פעמים הם ה"דאוס אקס מכינה" ("האל מחוץ למכונה") - הסיוע שמגיע מן החוץ לאחר שלא נמצא פתרון לבעיה בלעדיו.

דמות האורח היא לא אחת אמצעי לחשוף סודות מהעבר, לאוורר שלדים שהוטמנו בארון ולעמת דמויות עם עצמן, עם החלטותיהן ועם הרוחות הרודפות אותן. לא מעט אורחים קולנועיים מגיעים נושאי סודות או רגשות עזים המאיימים להתפקע. הגעת האורח עשויה לתת את האות לעימות ולשינוי גדול בעקבותיו.

2

ב-1943 יצא סרטו של אלפרד היצ'קוק, "צל של ספק". במרכז המותחן הפסיכולוגי צ'רלי הצעירה, המגלה כי דודה האהוב צ'רלס אוקלי (גם הוא צ'רלי) יגיע במפתיע להתארח בבית המשפחה. הדוד הנערץ מרעיף עם הגעתו מהקסם האישי שלו על כולם, אלא שהוא מסתיר סוד אפל. דמותו, כך ניתן לחשוד במהרה, רחוקה מהחזות שהוא מציג. גם צ'רלי נחשפת לסודו בהדרגה, ועולמה מיטלטל כשהדוד האהוב מתגלה כרוצח סדרתי הנמלט מהחוק. ההערצה והקירבה בין שני ה"צ'רלים" הופכות למתח, לחשדנות ולחוסר אמון שסופם קטלני.

"צל של ספק", שהיצ'קוק העיד כי היה הסרט האהוב עליו, השתמש באורח כדי לתאר את זרמי העומק האלימים בחברה האמריקאית. הדוד, בגילומו המבריק של ג'וזף קוטן, הציב מראה לבחירה בשגרה בורגנית והדחקת האכזרי ועוכר השלווה.

שער תרבות

3

היצ'קוק הוסיף לטפל באלימות שמתחת לפני השטח באמצעות דמויות של אורחים. ב"חבל" מ-1948, המבוסס על מחזה מאת פטריק המילטון, שני צעירים מחליטים לרצוח את חברם רק כדי להוכיח שהרצח המושלם אפשרי. הם מזמינים את חבריהם ומשפחתו של הנרצח לארוחה בדירתם, בעוד הגופה מוסתרת בסלון.

הכל משתנה כשמגיע רופרט, המרצה הנערץ על השניים (ג'ימי סטיוארט), ומתחיל לחשוד כי משהו אינו כשורה. בחושיו החדים הוא מבחין בהתנהגות המוזרה של תלמידיו - ובוחר שלא להדחיק. הבחירה הזו תוביל לעימות ולגילוי דרמטי.

15 שנה מאוחר יותר, בסרטו של היצקוק "הציפורים", הגיעה מלאני דניאלס (טיפי הדרן) לעיירה שקטה בצפון קליפורניה, כחלק מחיזוריה אחרי גבר שפגשה בסן פרנסיסקו. עם הגעתה, מתקיפות את העיירה להקות ציפורים שאיש אינו יודע מהיכן באו ומדוע הן תוקפות באכזריות. האצבע המאשימה מופנית עד מהרה לאורחת, שכביכול הביאה עמה את הצרה. הקרקע היציבה נשמטת מתחת לרגלי הדמויות, והסרט הופך למשל על אודות חרדה ואימה מפלישה חיצונית, המכרסמות במבנה החברתי, על רקע המלחמה הקרה והפחד מאיום גרעיני.

4

האורח החושף תחלואים בחברה עומד במרכז קלאסיקה הוליוודית שכבר בשמה ניכר מוטיב ההפתעה. ב"נחש מי בא לסעוד" של סטנלי קריימר מ-1967, ג'ואי (קתרין הוטון) מזמינה את ארוסה, רופא צעיר ונעים הליכות, לפגוש את הוריה. ההורים הליברלים (ספנסר טרייסי וקתרין הפבורן, שזכתה באוסקר על תפקיד זה), מזדעזעים לגלות שמדובר בגבר שחור (סידני פואטייה, זוכה אוסקר אף הוא). הגזענות, הדעות הקדומות והשמרנות עולות כולן לדיון.

ואם כבר אוסקר: הסרט שזיכה את אל פאצ'ינו בפסלון המוזהב היחיד שקיבל עד כה בקריירה הארוכה שלו, כלל סצנה זכורה שבה הגיע במפתיע כאורח לארוחת חג. היה זה "ניחוח אישה" של מרטין ברסט מ-1992. פאצ'ינו גילם את פרנק, גיבור מלחמת וייטנאם שאיבד את מאור עיניו והפך לשתיין זועף. פרנק יוצא למסע פרידה מהחיים, ומזמין את עצמו להתארח בארוחת חג ההודיה אצל אחיו, יחד עם בן לווייתו, תיכוניסט בשם צ'רלי. היחסים המעורערים בין האחים וגסות הרוח של פרנק מובילים כצפוי לפיצוץ שמציף לא רק את עומק השבר המשפחתי, אלא גם את הנסיבות שתרמו לבחירתו לסיים את חייו.

5

דמות האורח בקולנוע נוגעת לא רק בכאב אישי, אלא גם בפצעים לאומיים ופוליטיים. ב"העלמה והמוות" של רומן פולנסקי מ-1994, המבוסס על מחזהו של אריאל דורפמן הצ'ילאני, מתהפכים חייהם של עורך דין ואשתו במדינה באמריקה הלטינית בעלת עבר דיקטטורי. הגבר שב הביתה עם שכן שפגש בדרך. האישה (סיגורני ויבר) מזהה בקולו של האורח (בן קינגסלי) את מי שעינה ואנס אותה כשהייתה אסירה פוליטית בימי הדיקטטורה. האורח מכחיש, והיא מחליטה לכלוא אותו עד שיודה במעשיו. הכנסת האורחים הופכת ללילה מסויט, הנוגע בעצב חשוף סביב יכולתה של חברה להתמודד עם עברה הפשיסטי.

הקולנוע מיטיב לזהות את המתחים הבין-אישיים, המשפחתיים והפוליטיים המבעבעים מתחת ליחסים שבין אורחים למארחים. הוא ממנף אותם לדרמה החושפת עוד טפח מהיופי והכאב שבקיום האנושי.

האפשרות לארח בסוכה את החטופים שישובו בעקבות חתימת העסקה מעוררת תחושת התרגשות ותקווה. חג שמח.

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

יו''ר עוצמה יהודית והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה תקדם מחדש איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת צפויה להקים הבוקר (ב') מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים ויימנע התערבות בג"ץ במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות