גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אופנוענית, מתופפת וכעת גם ראש ממשלה: האישה שעשתה היסטוריה ביפן

לאישה הראשונה בתפקיד ראש הממשלה ביפן יש עבר לא שגרתי לפוליטיקאית ● "אשת הברזל" סנאה טקאיצ'י מובילה קו ביטחוני תקיף, וצפויים לה לא מעט אתגרים ● האם סגנונה הייחודי יסייע להתמודד עם פוליטיקה פנימית, קשיים דמוגרפיים וכלכליים ויריבות גוברת מול סין?

סנאה טאקאיצ'י, ראשת ממשלת יפן / צילום: ap, Eugene Hoshiko
סנאה טאקאיצ'י, ראשת ממשלת יפן / צילום: ap, Eugene Hoshiko

לאחר שראש הממשלה הקודם אישיבה נכשל בבחירות הבזק שעליהן הכריז ב־2024, הוא אולץ לפרוש. מי שנבחרה להחליף אותו היא סנאה טקאיצ'י, שמגיעה מהאגף הימני הלאומני במפלגה הליברלית־דמוקרטית LDP, השולטת ביפן כמעט ברצף ממלחמת העולם השנייה. היא הקימה קואליציה עם מפלגה דתית־בודהיסטית בפרלמנט והפכה לראש הממשלה האישה ראשונה בתולדות יפן. כעת, היא תצטרך לעמוד בפני אתגרים כלכליים וגאופוליטיים גדולים, לרבות דמוגרפיה מקרטעת ותחרות קשה מצד סין.

חובבת רוק כבד ואולטרה-שמרנית: זוהי ראשת ממשלת יפן החדשה
התיירות ביפן שוברת את שיא כל הזמנים, וגם הישראלים נוהרים

טקאיצ'י היא ראש הממשלה הרביעית של יפן מאז 2020, כולם היו ממפלגת LDP - מפלגה מגוונת ורבגונית ששלטה ביפן כמעט ברצף מאז שנעשתה דמוקרטיה בסוף מלחמת העולם השנייה.

"זו לא באמת מפלגה, אלא צירוף של סיעות עם כיוונים שונים", מסביר פרופ' רותם קובנר, מומחה ליפן מהחוג ללימודי אסיה באונ' חיפה. "רק אחת לכמה עשורים יש ראש ממשלה שמצליח לתפוס את כל הסיעות ולהחזיק אותן קצר. ברגע שמשהו לא מסתדר, או שיש סקנדל - הם מחליפים ראש מאוד מהר. זה הרבה פחות דרמטי ואישי מאשר בישראל. אופתע אם טקאיצ'י תצליח להיות ראש ממשלה יותר משנתיים".

האתגר הדמוגרפי של יפן

בחירת טקאיצ'י מגיעה בעת שיפן מתמודדת עם אתגרים גדולים, חלקם חדשים אך רובם ישנים. האתגר הוותיק ביותר הוא הדמוגרפי. שיעור הילודה ביפן, 1.15 בלבד, נמוך כמו ברוב מדינות מזרח אסיה. אולם ביפן זו בעיה רבת שנים; הפעם האחרונה שהילודה ביפן הייתה מעל שיעור התחלופה 2.1 הייתה לפני יותר מ־50 שנה (מספר ממוצע של ילדים לאישה הנדרש לשמירה על גודל אוכ' יציב).

הגיל החציוני ביפן מתקרב ל־50, וכמעט שליש מהאוכלוסייה מעל גיל 65. המשמעות היא שיפן צריכה להקדיש חלק ניכר במיוחד מהכנסותיה לבריאות ולפנסיות, בלי מספיק עובדים שיתמכו בכך.

"מעבר לזה", אומר פרופ' קובנר, "יש ירידה בפריון העבודה כבר 30 שנה. התעשייה היפנית היום פחות מעיזה ופחות מצליחה לייצר את ההישגים שהשיגה בעבר. כבר בשנות ה־90 ספרו את 4 הנמרים האסייתיים (קוריאה, הונג קונג, סינגפור וטייוואן, ע"א) שהתחרו בה, והיום סין היא המתחרה הגדולה בתעשייה: מכוניות חשמליות, רכבות, אלקטרוניקה... היצוא היפני די יציב כבר 15-10 שנה". יפן גם מאוד תלויה ביבוא אנרגיה מבחוץ (בעיקר נפט מהמזרח התיכון) כדי לתמוך בייצור התעשייתי שלה. אמנם לאחרונה שינתה גישה ותחזור לבנות כורים גרעיניים - אך ייקח זמן רב עד שאלו יתחילו לפעול.

שקועה בחובות גדולים

בנוסף, יפן סובלת מגרסה קיצונית יותר של חובות ניכרים שיש למדינות במערב בעשורים האחרונים. יחס החוב לתוצר ביפן הוא 237%. כלומר, גם אם התוצר היפני כולו יוקדש במשך שנתיים רק להחזרת החוב ללא צריכה פרטית או ממשלתית וללא השקעות - יפן לא תצליח להחזיר את חובותיה.

בינתיים תשלומי הריבית עליו לא מעיקים במיוחד על התקציב בשל הריבית הנמוכה (0.5%); אך אילו יפן תסבול בעתיד מאינפלציה - הדבר יחייב העלאות ריבית שבתורן יהפכו את נטל החוב הלאומי לכבד במיוחד.

ובכל זאת, יפן מעוניינת להתעצם צבאית. טקאיצ'י נוקטת גישה ניצית במיוחד כלפי סין ותומכת בהסתמכות עצמית של יפן ברמה הצבאית: "יפן שואפת להעלות את הוצאתה הצבאית מ־1% מהתוצר ל־2% בשנים הקרובות, בין השאר בלחץ אמריקאי. בהתחשב בגודלה, היא תהפוך לאחת המעצמות הצבאיות הגדולות בעולם מבחינת ההוצאה הכספית", אומר פרופ' קובנר, "היא מתכוונת למנף את זה כדי לחזק את התעשייה הצבאית שלה, ולהתחיל לייצא תוצרת ביטחונית לעולם".

הסכם קואליציוני חדש

ואכן, כחלק מההסכם הקואליציוני של טקאיצ'י עם מפלגת "אישין" הבודהיסטית, היא מתכננת לבטל את ההגבלות המסורתיות על יצוא צבאי, ולנטוש את הגישה הפציפיסטית־למחצה שהחזיקה בה מאז ההפסד הצורב במלחמת העולם השנייה.

"זה כולל להחליש את הקשרים עם סין, שהיום היא שותפת המסחר הגדולה ביותר של יפן בפער, ולחזק במקום את הקשרים עם היריבות של סין במרחב: הודו, אוסטרליה, קוריאה וארה"ב", אומר פרופ' קובנר. אחת ההשלכות הגדולות תהיה במקרה של פלישה סינית לטייוואן, אז יפן תהיה המעצמה החזקה ביותר מלבד ארה"ב במרחב שתוכל לסייע להגן על טיוואן כדי לבלום את סין.

טקאיצ'י נחשבת לתשובת LDP לאתגר שמציבות לאחרונה מפלגות ימין פופוליסטיות. היא שייכת לארגון לאומני בשם "ניפון קאיגי", וטוענת שפשעי המלחמה של יפן בזמן מלחמת העולם השנייה נופחו.

היא אף מבקרת במקדש שינטו השנוי במחלוקת, שמוקדש לחיילים היפנים שנפלו במלחמות השונות, לרבות מלחמת העולם השנייה. היא נחשבת שמרנית מאוד חברתית, ומתנגדת למשל להחזקת שמות משפחה נפרדים לבני זוג (נושא שהפך לפוליטי ביפן) ולנישואים חד־מיניים.

בניגוד לחלק מהממסד הפוליטי היפני, היא לא מגיעה ממשפחה פוליטית - אביה היה סוכן מכירות ואמה שוטרת. היא הייתה מתופפת בלהקת מטאל, וחובבת גדולה של איירון מיידן ובלאק סבאת' הבריטיות.

היא גם נוהגת להשוות עצמה למרגרט תאצ'ר, ראש ממשלת בריטניה לשעבר. אך ע"פ פרופ' קובנר - קשה להאמין שהיא תצליח לחולל שינוי כלכלי רדיקלי כפי שזו עשתה. היא דווקא תומכת בהמשך המדיניות המרחיבה של יפן וכניסה לחובות, והפוליטיקה הסיעתית בתוך מפלגתה, עם הקואליציה הרזה שעליה תמשול, תקשה עליה לבצע שינויים כלכליים מרחיקי לכת. כך שבעוד שהבעיות המסורתיות של יפן כנראה ימשיכו ללוות אותה, ברמה הגאופוליטית - ייתכן שהיא תוביל את יפן לשחקנית פעילה הרבה יותר בזירה הבינ"ל.

עוד כתבות

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: ניב קנטור

דוח המבקר: גם רפורמת יבוא שלישית תוך ארבע שנים לא סייעה להורדת יוקר המחיה

לפי דוח מבקר המדינה, כל שלושת היסודות של ביטחון המזון בישראל לוקים בחוסרים חמורים: הייצור המקומי, היבוא ומחסני החירום ● זאת ועוד, רפורמות כמו "מה שטוב לאירופה טוב לישראל", בעיקר בתחום המזון, לא הצליחו להביא יבואנים קטנים שיגבירו את התחרות ויורידו מחירים לצרכן הישראלי

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

"מידע חסר ושגוי": מבקר המדינה מצא - לא ניתן לסמוך על עסקאות הנדל"ן שמציגה רשות המסים

מבקר המדינה מצא פערים עצומים בין הדיווח הרשמי על עסקאות הנדל"ן במאגרי רשות המסים לבין נתוני האמת ● מדובר במידע מוטעה שמשפיע בין היתר על הצגת מחירי הדירות ע"י הלמ"ס ומביא לפגיעה בגביית מסים ● רשות המסים: "הנתונים מבוססים על הצהרת הנישום, ולא ניתן למנוע ממנו לדווח כפי שהוא מעוניין לדווח"

סם אלטמן, מייסד Open AI / צילום: ap, Markus Schreiber

גם ChatGPT, גם דפדפן: המוצר החדש שמשיקה OpenAI ומספק לגוגל סיבה לדאגה

OpenAI שחררה את ChatGPT Atlas, דפדפן ייעודי מבוסס בינה מלאכותית שכולל שילוב עם ChatGPT ● בשלב הראשוני הדפדפן יושק במחשבי Mac, ושאר הגרסאות, משמע לווינדוס ולמכשירי מובייל, יהיו רק בהמשך ● כך הוא יעבוד

ראשי ביונד מיט בהנפקת החברה בוול סטריט / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

עם עלייה של 500% בשבוע, האם חברת תחליפי הבשר שהתרסקה חוזרת?

ביונד מיט רושמת בשבוע האחרון נסיקה מרהיבה ומתקנת ירידות של מספר חודשים ● העליות מגיעות למרות תוצאות לא מרשימות בפעילותה ברבעון השני של השנה ● אז מה גרם למניה להתאושש?

משכן הכנסת / צילום: Shutterstock

בצל המשבר בקואליציה: ההצבעה על הרחבת המינויים הפוליטיים ירדה מסדר היום של הכנסת

הקואליציה דחתה לשבוע הבא את ההצבעה שתוכננה היום על שורה ארוכה של הצעות חוק שנועדו להרחיב את כוחה ● בין ההצעות שנדחו: אפשרות למעורבות פוליטית במינוי דירקטורים, ביטול ועדת גרוניס, פיצול תפקיד היועמ"שית וחוק שיתיר לרה"מ למנות את נציב שירות המדינה ללא מכרז

נטליה הגנדורף / צילום: כפיר סיון

לאומי מינה את נטליה הגנדורף לעמוד בראש זרוע פתרונות מימון יצירתיים

הגנדורף תעסוק בפיתוח פתרונות מימון יצירתיים, המותאמים לצורכי הלקוחות ● ב-25 שנים האחרונות היא עבדה בבנק דיסקונט, ובתפקידה האחרון ניהלה את המערך העסקי, שמנהל את האשראי של הבנק לחברות גדולות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תמר מצפי

נתניהו נאם בכנסת וחלק שבחים לכלכלת ישראל. על מה הוא דיבר, ועל מה לא?

ראש הממשלה בנימין נתניהו הציג בפתח המושב הרביעי של הכנסת שורת הישגים שרשמה כלכלת ישראל במהלך המלחמה ● השווקים הפיננסיים מגיעים לנתונים חסרי תקדים, אבל הם מספקים תמונה חלקית בלבד ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בוול סטריט, דאו ג'ונס בשיא; מחיר הזהב רשם ירידה חדה

בורסות אירופה עלו, פריז בשיא כל הזמנים ● טראמפ ציין כי למרות שהוא מצפה להגיע להסכם טוב עם נשיא סין שי ג'ינפינג, יתכן שהפגישה לא תתרחש ● אמזון עלתה לאחר שהשיקה שרות משלוחים באיחוד האמירויות ● גוגל ירדה בעקבות השקת דפדפן של OpenAI ● הזהב יורד בשיעור החד ביותר מזה 12 שנה ● אד ירדני: ירידת מחירי הנפט עלולה להוריד את תשואות האג"ח ל-10 שנים לשפל של למעלה משנה

שון מגוויר וסומייה בלבאל / צילום:  Sequoia Capita, צילום מסך יוטיוב

פוסט של השותף הפרו-ישראלי בסקויה, ותמיכת החברה בו

השותף הפרו-ישראלי בסקויה קפיטל, שון מגווייר, פרסם פוסט שנוי במחלוקת בנוגע למועמד לראשות עיריית ניו יורק, זוהרן ממדאני ● בתגובה, סמנכ"לית התפעול של ענקית ההון סיכון האמריקאית התפטרה ● למרות התגובות, בסקויה עומדים לצד מגווייר

לקלוט בחזרה את משרתי המילואים / צילום: Shutterstock

המבחן הבא של שוק העבודה: לקלוט בחזרה את משרתי המילואים​​​​​​

מאז תחילת המלחמה גויסו כ־300 אלף משרתי מילואים, שרבים מהם חוזרים כעת לשוק עבודה שהשתנה - עם בינה מלאכותית, אוטומציה וחברות שלמדו להסתדר גם בלעדיהם ● חלקם כבר התייצבו במשרד, וחלקם חוזרים בהדרגתיות, אך כמעט כולם מעידים על הצורך להוכיח את עצמם מחדש ● המעסיקים נדרשים לגמישות, לרגישות ולהתאמות מול כוח אדם שנשחק פעמיים - גם בשירות וגם בניסיון לחזור לשגרה ● חוזרים מהמילואים, פרויקט מיוחד 

ראש המל''ל היוצא צחי הנגבי / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

צחי הנגבי הודח: רה"מ הודיע על כוונתו למנות ראש מל"ל חדש

ראש המל"ל עדכן בהודעה לתקשורת כי יסיים את תפקידו • "יש לחקור באופן יסודי את הכישלון הנורא ב-7 באוקטובר, שאני שותף לו", כתב באותה הודעה • הוא הבהיר: "האתגרים נותרו תובעניים, יש להבטיח שארגוני הטרור ברצועת עזה יורחקו מהשלטון ויפורקו מנשקם"

חן והראל שפירא / איור: גיל ג'יבלי

הפסידו לרשות המסים בפסק דין דרמטי: האחים שפירא ישלמו למדינה מיליוני שקלים

המחוזי דחה את ערעורם של ארבעת האחים שפירא, בעלי השליטה בשפיר הנדסה, נגד צו שומה שהוצא להם בגין רווחים ממכירת חלק ממניותיהם בהיקף עשרות מיליוני שקלים ● השופט קיבל את עמדת המדינה וקבע כי באמצעות פעולה טכנית שביצעו, ניסו האחים לקבל הנחת מס שאינם זכאים לה ● ב"כ האחים שפירא: "שוקלים להגיש ערעור"

ג'ף בזוס / צילום: Shutterstock

כשתקלה אחת גורמת לתאונת שרשרת עולמית: התלות הבעייתית בשלוש חברות ענן

שירות הענן של אמזון חווה שיבושים במשך 15 שעות, וגלי ההדף הורגשו בדרך זו או אחרת כמעט בכל ארגון בעולם ● הבשורה הרעה: הענף נשלט ע"י שלוש חברות ענק, כך שהסיכויים שתקלות מסוג זה יחזרו גם בעתיד גבוהים ● מה בכל זאת ניתן לעשות?

בית הקפה ביאליק בשנותיו הראשונות / צילום: יח''צ

בית הקפה הוותיק נמכר תמורת 14 מיליון שקל. מה יוקם במקומו?

קפה ביאליק בת"א נמכר לקבוצת Nissan Holding Group הפועלת באירופה, והיא צפויה לפתוח במקום סניף של המותג A/Café ● חברת Moonshot AI גייסה 10 מיליון דולר בסבב סיד לפתרון AI אוטונומי לאופטימיזציה של אתרים ● וגם: סמנכ"ל תפעול חדש לקשת טעמים ● אירועים ומינויים

צעדת ''ערבים זה לזה'' בתל אביב / צילום: גלובס

מחנק אשראי, אבטלה ואלימות: האם השב"כ הוא הפתרון לארגוני הפשיעה?

בממשלה אושרה הצעת החוק של ח"כ צביקה פוגל, לפיה ארגוני פשע בחברה הערבית יוגדרו כארגוני טרור, ולכן השב"כ יהיה מעורב בטיפול בהם ● המהלך נועד להילחם בפשיעה הגואה בחברה הערבית, אולם חלק המומחים סבורים כי אינו יעיל, וכך לא תושג המטרה

פלייטק / צילום: Shutterstock, IgorGolovniov

הריגול העסקי שעלה מיליונים: חברת הגיימינג שיצאה מישראל וצללה ב-23%

פלייטק מואשמת בהפצת מידע שקרי אודות אחת ממתחרותיה ● המאשימה, אבולושן, תבעה דיבה את משרד עורכי הדין שהעביר את המידע לפני כשלוש שנים, ורק עתה חויב המשרד לגלות את זהות מזמיני הדוח – פלייטק ● תגובת משרד החקירות: היקף הראיות נגד אבולושן נרחב והאמת תצא לאור

נצרת. 227 דירות שווקו בהצלחה / צילום: Shutterstock

17 מכרזים מתחילת 2024 ורק 4 שווקו בהצלחה: תוכנית מחיר מטרה נכשלת ביישובים הערביים

שני מכרזי מחיר מטרה נסגרו השבוע ללא זוכים - בעוד ביישובים היהודיים "התנפלו" עשרות מציעים על מכרזים שנסגרו באותו יום ● בכך נמשכת ביישובים הערביים מגמה שהחלה עוד לפני זמן רב

פרוייקט המרינה החדשה ברודוס / הדמיה: ישפרו

ישפרו של דהרי ואדיב רכשה מרינה ברודוס תמורת 200 מיליון שקל

חברת הנדל"ן המניב, בשליטת כידן דהרי וירון אדיב, מתכננת לפתח את המרינה, המשתרעת על פני 260 דונמים ולהקים בעתיד גם מגדלי מגורים, וילות ובתי מלון ● החברה רכשה את הנכס יחד עם שני שותפים וחלקה יעמוד על מחצית ממנו

מייסדי נאבן אריאל כהן ואילן טוויג / צילום: נאבן

לפי שווי מוערך של יותר מ־7 מיליארד דולר: זה תאריך ההנפקה של נאבן

נאבן מתכוונת להשלים את ההנפקה עד המחצית השנייה של השבוע הבא לפי שווי גבוה מהטווח הרשמי שנקבע בתשקיף ● החברה הוקמה ע"י היזמים הישראלים אריאל כהן ואילן טוויג, ופועלת כיום מקליפורניה, לצד מרכז פיתוח גדול בישראל ● החברה מציעה פלטפורמה לניהול נסיעות, תשלומים והוצאות לעובדים ולארגונים

ראש הממשלה בנימין נתניהו בחתימת הסכם מכס עם איחוד האמירויות הערביות / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

ב־160 מיליון שקל: מאחורי הצעד החריג להקמת שגרירות האמירויות בהרצליה

הקמת מבנה שגרירות איחוד האמירויות בן 15 קומות בהרצליה פיתוח אושרה השבוע ● הקרקע, המשמשת כיום כחניון ציבורי, צפויה להירכש בעסקה שמוערכת בכ־160 מיליון שקל ● מדוע בחרה האמירויות בהרצליה ולא בירושלים, וכיצד פועלות שאר השגרירויות?