גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוניקורן AI פיצח איך לתקשר עם מטופלים, ועכשיו הוא משתף פעולה עם שיבא

עם השקעה של ענקיות כמו אנבידיה וקרן אנדרסין הורוביץ, הצליח Hyppocratic להשתלט על שוק קשה במיוחד - תקשורת בוטים עם מטופלים; בשיבא תשמש הטכנולוגיה לתעדוף מטופלים ● "אפשר לעשות דברים שהמערכת לא חלמה עליהם", אומר מנכ"ל החברה לגלובס

הכניסה למיון שיבא / צילום: Reuters, RAMI AMICHAY
הכניסה למיון שיבא / צילום: Reuters, RAMI AMICHAY

בית החולים שיבא חתם לאחרונה על הסכם מסקרן עם יוניקורן AI אמריקאי שפיתח כלי לתקשורת עם מטופלים. בישראל פועלות כמה חברות בתחום הזה, אבל הטכנולוגיה של Hyppocratic AI הצליחה לפרוץ את גבולות הנעשה בשוק הזה, ובשיבא מטמיעים כעת את המערכת שלה. בשלב הראשון, היא תסייע בעיקר בתהליכי המיון ותעדוף הטיפול בבית החולים.

המחקר שמגלה: התועלת המפתיעה של ניתוחים להקטנת חזה
שר הבריאות של ממשל טראמפ מזהיר מברית מילה

"אף פעם בעולם לא היו מספיק רופאים לכל החולים", אומר מנכ"ל היפוקרטיק, מונג'ל שה, "אבל כשיש מאגר כמעט בלתי מוגבל של 'כוח אדם רפואי' שיכול לתקשר עם חולים, אפשר לעשות דברים שהמערכת לא חלמה עליהם".

לאתר אנשים בסיכון בזמן גל חום

שה הגיע לישראל לפני כחודש, כדי להשתתף בכנס ARC Summit של בית החולים שיבא וגם לרגל הטמעת המערכת של היפוקרטיק בבית החולים. בראיון לגלובס, הוא נותן דוגמה רלוונטית לישראל כיצד ניתן להשתמש במערכת בעתיד. "נניח, לקראת כל סבב מילואים חדש אנחנו רוצים להתקשר לכל המגויסים ולברר אם יש להם בעיה רפואית, ואז או לפטור אותם מהשירות או לטפל בהם מהר כדי שיהיו כשירים. מערכת כמו שלנו יכולה לשוחח עם כולם בבת אחת, להשלים את הבירור מול כולם בחצי השעה שאחרי קבלת הצו ולשלוח את מי שצריך לטיפול כבר באותו יום".

יישומים דומים כבר פותחו על ידי החברה בעולם. "בארה"ב אנחנו מתקשרים לאנשים בזמן גל חום, בבת אחת לכולם בשעה הכי חמה של היום. אם זוהה שאדם סובל ממכת חום, שולחים לו מונית שמביאה אותו לחדר מיון. הרכיב הטלפוני של התערבות כזו עולה 200 דולר ביום, לא פר מטופל אלא לכולם. אם הצלחת להביא עשרה אנשים לחדר המיון בזכות ההתערבות הזאת, הרווחת בגדול".

היפוקרטיק, שהוקמה רק לפני כשנתיים, גייסה עד היום 278 מיליון דולר, מתוכם 125 מיליון ב־2025, לפי שווי של יותר ממיליארד דולר. למרות גילה הצעיר, החברה כבר התקשרה ביותר מ־40 חוזים עם מערכות בריאות בעולם, רושמת הכנסות, ובין המשקיעים שלה חברות ענק כמו אנבידיה וקרן ההון סיכון אנדרסין הורוביץ.

היא אחת החברות המצליחות בין אלה המעיזות לשוחח ישירות עם חולים מורכבים וכרוניים. חברות אחרות שצלחו את האתגר של הבנת מידע רפואי העדיפו ברובן לפתח יכולות אדמיניסטרטיביות כמו סיכום שיחות, מערכות תומכות החלטה לרופאים או מערכות המפיקות תובנות משמעותיות לגבי המטופלים - אבל הן חולקות את התובנה עם הרופאים. היפוקרטיק רוצה לעשות עוד צעד לשחרור צוואר הבקבוק העיקרי של המערכת: המחסור ברופאים ואחיות בכירות.

"כולם מדברים על הסיכון ש-AI תחליף את הרופא או את האחות בתקשורת עם המטופל, ותעשה זאת פחות טוב ממנו", אומר שה. "אך ברוב התרחישים שבהם אנחנו מתערבים, הבינה המלאכותית לא מחליפה רופא או אחות. היא מחליפה כלום, כי אף אחד לא מתקשר. ואנחנו כמעט אף פעם לא פחות טובים מכלום".

כלי ה־AI של החברה יוצרים קשר טלפוני עם מטופלים כרונים או מורכבים, כדי "לוודא שהם לוקחים את התרופות, שלא התפתחו זיהומים, שהמטופל עושה את הבדיקות הקבועות שלו", אומר שה. להיפוקרטיק לקוחות נוספים - חברות המבצעות ניסויים קליניים ורוצות לוודא שהמטופלים נצמדים לפרוטוקול. עד היום ביצעה החברה מיליוני שיחות עם מטופלים, מתגאה שה.

"אנחנו יכולים להתקשר לכל המועמדים לניתוח בבוקר הניתוח כדי להזכיר להם לצום, להפסיק את מדללי הדם שלהם, או לברר אם הם עשו זאת", הוא אומר. "או אם השתחררת מבית החולים ונכתב לך שאתה צריך לעשות MRI בקהילה, אנחנו יכולים להתקשר להזכיר לך. גם בן אנוש יכול לעשות את זה, אבל למערכת בדרך כלל אין משאבים לזה".

שה מציין גם שהבוט שואל אותך על ההיסטוריה הרפואית שלך באופן מהיר פחות ולכן אמפתי יותר, ויש לה יתרונות נוספים: "הבינה מדברת מגוון רחב של שפות. היא מתקשרת בשעות שנוחות לאנשים. היא יכולה להזכיר להם אותו דבר שוב ושוב בלי להתעייף, והיא יודעת הכול על מצבם וזוכרת אותם משיחה לשיחה".

המטופלים יודעים שזה בוט, נכון?
"כן. מאוד חשוב לנו שיידעו שמדובר בבוט".

מונג'ל שה, מנכ''ל Hyppocratic AI / צילום: באדיבות בית החולים שיבא

לוודא שהבוט לא אומר שטויות

השיחות הן תמיד קוליות. הסיבה המקורית לכך הייתה חיסכון במשאבים והאיכות הנמוכה של חלק משיחות הווידאו, אך שה טוען שהיום הוא מעדיף זאת כך. "שיחות וידאו הן פחות נגישות לקהל המבוגר, ובשיחה קולית יש משהו אינטימי", הוא אומר.

איך מוודאים שהבוט לא אומר שטויות מסוכנות? "עד היום, מתוך מיליוני השיחות שעשינו, היו לנו 0 אירועי בטיחות", אומר שה. "במשך שנה וחצי הושבנו 7,000 אחיות שישמעו שיחות לדוגמה ויסמנו כל טעות. ואז עשינו את זה שוב, ושוב, ושוב. ורק אז השקנו את המוצר מול לקוחות אמיתיים".

האלגוריתם הוא פיתוח שלכם או שאתם משתמשים במודיפיקציה על מוצר מדף?
"חיברנו יחד 31 מודלי שפה, שחלקם שלנו וחלקם מהמדף, ואימנו אותם על הצרכים המיוחדים שלנו. למשל, לזהות מקרה של נטילת מנת יתר. מודל אחר נועד רק לזהות טעויות במתן תרופות. אחר יודע לנחש לאיזו תרופה את מתכוונת, כי לאנשים קשה לזכור איך לומר את שם התרופה אבל יזהו אותה אם תאמרי להם את השם הנכון. מודל נוסף אחראי רק להחליט מתי הזמן לעשות אסקלציה לבן אנוש".

הכוונה היא לאלגוריתמים שונים או לבוטים שאומנו לצרכים שונים על מודל שפה כמו OpenAI?
"לא, ממש אלגוריתמים שונים. אין מודל שפה אחד שיכול לעשות את כל זה. אם תתני לו לעשות עשרה דברים שונים הוא יעשה היטב רק שמונה ובכל פעם שמונה אחרים".

יש דינמיקה בין המודלים?
"יש היררכיה שאומרת מי מביא את התוכן שלו למטופל קודם ואם יש אי־הסכמה ביניהם, מי יקבע מה יקרה הלאה. בדרך כלל זה יהיה המנוע שגורם לאסקלציה. כל זה חייב לקרות מאוד מהר, כלומר 31 מודלים צריכים לעבוד יחד, ובקצב שמדמה שיחה אנושית. זה האתגר שלנו".

החזון: בית חולים מבוסס AI

במסגרת שיתוף הפעולה עם שיבא תהפוך החברה לחלק מהאקוסיסטם של ARC, מרכז החדשנות של בית החולים. זה אומר שהיא תהיה נגישה לייעוץ ולשיתופי פעולה עם חברות נוספות במערכת.

לדברי פרופ' איל צימליכמן, סמנכ"ל טרנספורמציה, חדשנות, בינה מלאכותית ומנהל ARC, "השותפות האסטרטגית עם Hippocratic AI תומכת בחזון של שיבא להפוך לבית חולים מבוסס בינה מלאכותית. אנחנו לא רק מנסים טכנולוגיה חדשה, אלא מעצבים מחדש את הדרך שבה ניתן טיפול ובונים מציאות שבה מערכות חכמות הפועלות בהרמוניה עם הצוותים הרפואיים משדרגות את רמת הטיפול בעולם כולו".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב טראמפ ונשיא סין שי. חשש מהסלמה במלחמת הסחר / צילום: ap, Susan Walsh

בנק אוף אמריקה: שוק השבבים יגיע לטריליון דולר בשנתיים, ו־5 מניות יככבו

בנק אוף אמריקה מעלה את תחזיתו למכירות של ענף השבבים האמריקאי בכ–60% תוך שלוש שנים, או הכפלה בפחות מעשור ● מחירי היעד שמציבים בבנק למניות המועדפות עליהם משקפים פרמיה של 13%–30% ● הסיכונים יכולים להגיע מכיוון המכסים והתקררות ההתלהבות מ–AI

ג'ף בזוס / צילום: Shutterstock

כשתקלה אחת גורמת לתאונת שרשרת עולמית: התלות הבעייתית בשלוש חברות ענן

שירות הענן של אמזון חווה שיבושים במשך 15 שעות, וגלי ההדף הורגשו בדרך זו או אחרת כמעט בכל ארגון בעולם ● הבשורה הרעה: הענף נשלט ע"י שלוש חברות ענק, כך שהסיכויים שתקלות מסוג זה יחזרו גם בעתיד גבוהים ● מה בכל זאת ניתן לעשות?

תוכנית תמרוץ מצומצמת יותר / צילום: Shutterstock

אחרי חודשים של עיכובים: הממשלה תאשר את תוכנית תמרוץ ענף הבנייה למגורים

הממשלה צפויה לאשר בתחילת השבוע הבא את תוכנית הדיור המחודשת בעלות כוללת של כ-1.4 מיליארד שקל שייפרסו עד לשנת 2029 ● מדובר בתוכנית עם מסגרת תקציבית מצומצמת יותר מתוכנית שאושרה אשתקד, והיא צפויה לכלול התאמות ותיקונים מחודשים לקודמתה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מלחמת הסחר חוזרת ונאסד"ק מאבד 1.5%; ביונד מיט מחקה את העליות

נעילה מעורבת באירופה ● מטא הודיעה על פיטורים של כ־ 600 עובדים ביחידת הבינה המלאכותית (AI) שלה  ● מחירי הנפט קופצים בכ-2%, לאחר שפגישה צפויה בין טראמפ לפוטין הוקפאה לעת עתה ● מחיר הזהב ממשיך לרדת, אחרי שאתמול רשם את הנפילה החדה ביותר מזה 12 שנה

ראשי ביונד מיט בהנפקת החברה בוול סטריט / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

לא מפסיקה לזנק: מה הסתתר מאחורי הנסיקה של ביונד מיט?

ביונד מיט רושמת בשבוע האחרון נסיקה מרהיבה ומתקנת ירידות של מספר חודשים ● המנייה זינקה בכ-90% בפתיחת המסחר, אך עברה לירידות ● העליות הגיעו למרות תוצאות לא מרשימות בפעילותה ברבעון השני של השנה ● אז מה גרם למניה להתאושש?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu via Reuters Connect

בטורקיה ממשיכים את הקו האנטי-ישראלי. היעד הבא: פירוק הברית עם קפריסין

הפריסה של מערכות הגנה ישראליות בקפריסין והתערבות טורקית בבחירות בצפון האי חושפות את הזעם השורר באנקרה כלפי הברית האזורית עם ירושלים ● טורקיה מאשימה את ישראל בניסיון ליצור "טבעת חנק" סביבה, וב"כיבוש ציוני" של קפריסין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בוול סטריט, דאו ג'ונס בשיא; מחיר הזהב רשם ירידה חדה

בורסות אירופה עלו, פריז בשיא כל הזמנים ● טראמפ ציין כי למרות שהוא מצפה להגיע להסכם טוב עם נשיא סין שי ג'ינפינג, יתכן שהפגישה לא תתרחש ● אמזון עלתה לאחר שהשיקה שרות משלוחים באיחוד האמירויות ● גוגל ירדה בעקבות השקת דפדפן של OpenAI ● הזהב יורד בשיעור החד ביותר מזה 12 שנה ● אד ירדני: ירידת מחירי הנפט עלולה להוריד את תשואות האג"ח ל-10 שנים לשפל של למעלה משנה

חיילי מילואים / אילוסטרציה: Associated Press, Tsafrir Abayov

כך ייראה מערך המילואים ביום שאחרי המלחמה, והשאלה הגדולה

אחרי יותר משנתיים של מלחמה שבה מערך המילואים פעל כמעט בלי בלמים, מדיניות חדשה שתיכנס לתוקף ב-1 בנובמבר מביאה שורת הגבלות חדשות: פחות סיפוחים, פחות גמישות והרבה יותר בקרה ● האם המדיניות החדשה תצליח להתכתב עם הצרכים בשטח?

איתמר פורמן / צילום: אביב גוטליב

המנכ"ל החדש של ישראכרט: איתמר פורמן, מנהל החטיבה העסקית בבנק הפועלים

דירקטוריון ישראכרט אישר הערב את מינוי של איתמר פורמן למנכ"ל ישראכרט ● פורמן עוזב את בנק הפועלים כעבור יותר מ-20 שנה, והחל את דרכו כיועץ השקעות באגף לניירות ערך ● המינוי יחתום מעל חודשיים של חיפושים בישראכרט בוועדה מיוחדת שהקים הדירקטוריון

איציק לארי, יו''ר מפעל הפיס / צילום: ארנון בוסאני

נתניהו חתם על המינוי: איציק לארי הוא יו"ר מפעל הפיס

ללארי, שכיהן כמנכ"ל עיריית ירושלים עד לחודש אוגוסט האחרון, יש ניסיון רב בתחום, שכן מפעל הפיס עובד בצמידות לרשויות מקומיות

מייסדי נאבן אריאל כהן ואילן טוויג / צילום: נאבן

לפי שווי מוערך של יותר מ־7 מיליארד דולר: זה תאריך ההנפקה של נאבן

נאבן מתכוונת להשלים את ההנפקה עד המחצית השנייה של השבוע הבא לפי שווי גבוה מהטווח הרשמי שנקבע בתשקיף ● החברה הוקמה ע"י היזמים הישראלים אריאל כהן ואילן טוויג, ופועלת כיום מקליפורניה, לצד מרכז פיתוח גדול בישראל ● החברה מציעה פלטפורמה לניהול נסיעות, תשלומים והוצאות לעובדים ולארגונים

הנפקת סייברארק ב–2014. ''כל שנה שמחנו שהחברה הופכת ליותר גדולה ויותר גלובלית'' / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק

1.7 מיליארד דולר נוספו לשווי סייברארק בעסקת המכירה לפאלו אלטו

למרות שבימים הראשונים שלאחר ההודעה על העסקה ביולי נראה היה כי השוק לא מרוצה, המגמה התהפכה ● שוויה של סייברארק בעסקה זינק וכבר מגיע ל–26.7 מיליארד דולר

שון מגוויר וסומייה בלבאל / צילום:  Sequoia Capita, צילום מסך יוטיוב

פוסט של השותף הפרו-ישראלי בסקויה, ותמיכת החברה בו

השותף הפרו-ישראלי בסקויה קפיטל, שון מגווייר, פרסם פוסט שנוי במחלוקת בנוגע למועמד לראשות עיריית ניו יורק, זוהרן ממדאני ● בתגובה, סמנכ"לית התפעול של ענקית ההון סיכון האמריקאית התפטרה ● למרות התגובות, בסקויה עומדים לצד מגווייר

הצלב האדום מוביל חללים חטופים לישראל / צילום: Reuters

ישראל קיבלה לידיה ארונות של שני חטופים חללים

סגן הנשיא ואנס מאיים: "כמו שטראמפ אמר, אם חמאס לא ישתף פעולה - הוא יימחק" ● דיווח ב"ניו יורק טיימס": מדינות שהביעו הסכמה לשלוח כוחות לעזה, מביעות חשש לשלוח חיילים לפי שעה ● שני לוחמי צה"ל נפצעו באורח קל כתוצאה מפיצוץ מטען בדרום הרצועה ● בלשכת רה"מ אישרו: ראש המודיעין המצרי חסן רשאד נפגש עם נתניהו בירושלים ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

תשואה של 90% מתחילת השנה: האם בלי ששמתם לב, החברה החבוטה הזו הפכה למניה לוהטת?

בשבועות האחרונים משקף מחיר מניית השבבים אינטל זינוק של 90% מתחילת השנה - עלייה שלא נראתה כמותה מאז הקורונה ● אבל האנליסטים בינתיים לא משתכנעים, ואף צופים צניחה של 30%

התחרות על הטסים גוברת והמחירים צונחים / צילום: Shutterstock

אחרי החגים כאן: התחרות על הנוסעים הישראלים גוברת ומחירי הטיסות בצניחה

החברות האירופיות חוזרות לנתב"ג, לצד ענקיות זרות שמתחילות לפעול בישראל לראשונה וחברות ותיקות שמגבירות את תדירות הקווים ● העלייה בהיצע הביאה להוזלה דרסטית של הטיסות ליעדים מבוקשים ● איך מושפעות החברות הישראליות, שעד כה נהנו כמעט מבלעדיות?

נטפליקס / צילום: Shutterstock

נטפליקס פספסה את תחזית הרווח; המניה נופלת ב-5.5% במסחר המאוחר

הכנסות נטפליקס ברבעון השלישי עמדו על 11.5 מיליארד דולר - בהתאם לצפי ● הרווח עמד על 5.87 דולר למניה - הרבה מתחת לצפי של 6.96 דולר למניה ● החברה תולה את האשמה במחלוקת מתמשכת עם רשויות המס בברזיל

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

הישג ראשון לוועד של בנק הפועלים: ההנהלה מקפיאה את תוכנית הקיצוצים לצורך מו"מ

ההנהלה שתכננה לנכות משכר העובדים ששבתו, הקפיאה את המהלך לצורכי המו"מ ● ההקפאה בתוקף לתקופה של כמעט חודש ימים, עד לאמצע חודש נובמבר, והיא נעשתה לדברי הוועד "לצורך משא ומתן עם העובדים"

צעדת ''ערבים זה לזה'' בתל אביב / צילום: גלובס

מחנק אשראי, אבטלה ואלימות: האם השב"כ הוא הפתרון לארגוני הפשיעה?

בממשלה אושרה הצעת החוק של ח"כ צביקה פוגל, לפיה ארגוני פשע בחברה הערבית יוגדרו כארגוני טרור, ולכן השב"כ יהיה מעורב בטיפול בהם ● המהלך נועד להילחם בפשיעה הגואה בחברה הערבית, אולם חלק המומחים סבורים כי אינו יעיל, וכך לא תושג המטרה

מייסדי נאבן אריאל כהן ואילן טוויג / צילום: נאבן

ההנפקה הגדולה מאז מובילאיי יוצאת לדרך. כמה ירוויחו המייסדים?

חברת נאבן שהוקמה בידי היזמים הישראלים אריאל כהן ואילן טוויג, מתקרבת לרגע שיא בתולדותיה - הנפקה ראשונה לציבור בנאסד"ק ● לפי הדוחות האחרונים, היא נמצאת בשלב התייצבות וצמיחה מחודשת, כאשר במחצית הראשונה של 2025 רשמה הכנסות של כ-330 מיליון דולר, עלייה של כ-30% לעומת התקופה המקבילה ב-2024