גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם בקרוב יגיעו לישראל רכבים מדובאי, ואילו סגמנטים יושפעו?

משרד התחבורה בוחן מתן אישורי יבוא לרכב בתקינה של מדינות המפרץ, סין והודו – מהלך שעשוי להוזיל מחירים ולפתוח שווקים חדשים אך גם לעורר ביקורת בינלאומית ● דיפאל משיקה קרוס־אובר חשמלי חדש במחיר תחרותי ● ניסאן מתכוננת לקאמבק בישראל ב־2026 ● וגם: ועדת הכספים דורשת מתווה להצלת נמל אילת ● השבוע בענף הרכב

מסוף הרכב בנמל ג'בל עלי בדובאי / צילום: יח''צ
מסוף הרכב בנמל ג'בל עלי בדובאי / צילום: יח''צ

משרד התחבורה נערך למתן אישורי יבוא של כלי רכב בתקינה סינית, הודית ובתקינה של מדינות המפרץ (GCC). זאת בנוסף לתקינת הרכב האירופית, האמריקנית והקנדית, שמוכרות כיום בישראל. כך עולה מתשובת משרד התחבורה למבקר המדינה בנושא הצעדים שמבצע המשרד להגברת התחרות בענף יבוא הרכב.

היבואנים יצטרכו להיפרד ממותגים? הרפורמות שנבחנות בשוק הרכב
היום הטוב אי פעם: המניה של ענקית הרכב קופצת בכמעט 40%. זו הסיבה

המהלך הוא חלק מהרחבת היוזמה להסרת חסמי יבוא לישראל, שמכונה "מה שטוב לאירופה", ולפי הערכת משרד התחבורה הוא עשוי לפתוח ערוצי יבוא רכב חדשים ומוזלים בישראל, בעיקר בערוץ היבוא העקיף.

יצוין כי כל שלוש תקינות הרכב המתוכננות נחשבות "מוחלשות" בהשוואה לתקינות הרכב המקובלות כיום במערב ובישראל בכל הנוגע להגבלת הפליטה ולדרישות להתקנת לציוד בטיחותי תקני. אין כיום אף מדינה במערב, שמאפשרת את יבוא רכב בתקינות כאלו.

תקינת הרכב הפחות רלוונטית היא ההודית. זאת בשל ההיצע הנמוך של דגמים מקומיים בתת היבשת, שמתאימים לשיווק במערב עם הגה שמאלי (ההגה בכלי רכב ההודים ממוקם בצד ימין). בהודו מיוצרים דגמים גם ליצוא, רובם עומדים בתקינה האירופית.

אולם התקינה ההודית המקומית כמעט אינה כוללת אבזור בטיחותי מתקדם ורמות הפליטה הנדרשות בה כיום גבוהות משמעותית מאלה הנדרשות כיום באירופה, למעט ברכב חשמלי. ממשלת הודו החלה ליישם השנה תקינה סביבתית מחמירה יותר, אולם היא תתחיל להשפיע רק לקראת 2027.

יבוא רכב בתקינה סינית כבר נבחן בעבר במסגרת הדיונים על חתימת הסכם סחר חופשי בין ישראל לסין, שהוקפאו לאחר מלחמת "חרבות ברזל". יצרני הרכב סינים רבים כבר מחזיקים בתקינה אירופית בדגמי היצוא ויש להם נוכחות בישראל. אולם בסין יש עדיין הרבה דגמים ומותגים "מקומיים", שאין להם תקינה אירופית ולא נוכחות בישראל.

כלי רכב חדשים בתקינה סינית, שמיועדים לשוק המקומי, נמכרים בסין במחירים נמוכים בעשרות אחוזים ממחיריהם באירופה. לפיכך מעריכים במשרד התחבורה כי בתיאוריה יבוא עקיף שלהם ייצר חיסכון משמעותי לצרכן. אולם חלק גדול מהם שונה משמעותית במפרטים מאלה שמיוצאים לאירופה, בעיקר בכל הנוגע להתאמות הבטיחותיות הנדרשות ולעדכוני תוכנה.

היבוא מהמפרץ נחשב אטרקטיבי

הפוטנציאל המעניין ביותר הוא ליבוא כלי רכב בתקינה של מדינות המפרץ, המכונה GCC, ובמיוחד מדובאי. בעבר כבר התקיימו מגעים בין גורמים ישראלים לגורמים במפרצית בנוגע ליבוא כלי רכב כאלה. מדינות המפרץ נחשבות כיום כמסוף "יצוא מקביל" של מאות אלפי כלי רכב בשנה, שדרכו מייצאים יצרני הרכב גלובליים עודפי מלאי דרך נמלים פטורים ממכס במדינות האלה.

רוב כלי הרכב מגיעים בסופו של דבר למדינות רבות בעולם השלישי. בנוסף דובאי נחשבת לשוק מרכזי ליצוא של כלי רכב משומשים, בעיקר רכבי יוקרה.

בשנים האחרונות מיוצאים למדינות המפרץ גם עשרות אלפי כלי רכב סינים מדי שנה, כולל דגמים שאינם מיוצאים לאירופה ולישראל. לפיכך קיימת אפשרות תיאורטית לייבא את כלי הרכב הללו בתקינת GCC מדובאי או ישירות מסין לישראל במסלול היבוא העקיף.

היבוא ממדינות המפרץ אטרקטיבי יותר בשל מסלולי התובלה הימיים והיבשתיים הקצרים והזולים. אולם המכשול העיקרי הוא שרוב כלי הרכב הללו מצוידים עדיין במנועי בנזין ודיזל, שמותאמים לאיכות הדלק במדינות המפרץ ונדרשים לעמוד בתקינת פליטה נמוכה יחסית, שמקבילה לזו של "יורו 5" שהייתה קיימת באירופה ובישראל בעשור הקודם.

בענף הרכב מעריכים כי המהלך של משרד התחבורה גם עשוי להיתקל בביקורת מצד גורמים בין לאומיים, שעמם חתומה ישראל על אמנות סביבתיות מחייבות, ובהם ה־OECD והאיחוד האירופי.

הקרוס אובר החשמלי החדש של דיפאל כבר כאן

חברת מכשירי תנועה החלה לשווק השבוע את הקרוס־אובר החשמלי החדש דיפאל S05 במחיר "שובר קטגוריה" של כ־150 אלף שקל. הרכב חולק פלטפורמה עם אחיו הגדול דיפאל S07, ששווק עד כה בישראל, אך הוא קצר ממנו (4.62 מ'). בסיס הגלגלים של הרכב באורך 2.88 מ' הוא הגדול ביותר בקטגוריית המחיר הזו - וכך גם המרחב בתא הנוסעים ונפח מטען של 492 ליטר בתא האחורי ו־159 ליטר בתא הקדמי.

דיפאל S05 / צילום: יח''צ

הרכב מוצע בשתי גרסאות הנעה. הבסיסית היא עם מנוע בודד בהספק 272 כ"ס ובסוללה בקיבולת 68.8 קילוואט־שעה עם טווח של עד 485 ק"מ ב־WLTP. הדגם הבכיר מצויד בשני מנועים עם הספק משולב של 435 כ"ס וטווח נסיעה של עד 435 ק"מ. בשתי גרסאות אבזור עם מסך מולטימדיה ענק, חישוקי 18 או 20 אינץ' ועוד. כאמור, מחיר גרסת הבסיס מתחיל כבר ב־150 אלף שקל, או 160 אלף שקל לגרסה המפוארת. הגרסה הדו־מנועית עולה כ־190 אלף שקל.

ניסאן תעשה אצלנו קאמבק ב־2026

חברת ניסאן תעשה "קאמבק" באירופה ובישראל במחצית הראשונה של 2026 עם שני דגמים מרכזיים. הראשון הוא הקרוס־אובר החשמלי החדש Leaf, שבעבר יובא לישראל למשך זמן קצר בתצורה של האצ'בק. אורכו של הרכב 4.35 מ', בסיס הגלגלים שלו באורך 2.69 מ' ותא המטען שלו בנפח 437 ליטר. מערכת ההנעה כוללת מנוע בודד בהספק 177 כ"ס או 218 כ"ס, בהתאם לגרסה ובחירה בין סוללה בקיבולת 57 קילוואט עם טווח של עד 445 ק"מ או עם סוללה של 75 קילוואט וטווח של עד 622 ק"מ.

ניסאן Leaf / צילום: יח''צ

המחירים הראשוניים בשיווק המוקדם, שמתחיל כעת באירופה, תחרותיים: גרסת הבסיס מתחילה בגרמניה מכ־38 אלף אירו ומחיר גרסת הטווח הארוך מתחיל בכ־42 אלף אירו. המחירים המשוערים בישראל עשויים להתחיל בכ־160 אלף שקל. במקביל צפויה ניסאן לייצא ממפעליה בסין את הדור החדש של הטנדר "פרונטיר", שיוצע לראשונה בגרסת פלאג־אין הייבריד. הרכב צפוי להציע טווח חשמלי של עד כ־90 ק"מ ושני מנועים בהספק של מעל 400 כ"ס. המחירים טרם פורסמו.

ניסיונות למצוא מתווה להצלת נמל אילת

ועדת הכספים הטילה על משרד התחבורה להציג תוך שבועיים מתווה לפתרון מוסכם להפניית פריקת כלי רכב מנמלי הים התיכון לנמל אילת. זאת במסגרת המאמצים להצלת נמל אילת עקב המצור החות'י. על פי אחד המתווים שהוצגו בוועדה, הוערכה העלות של הפניית ספינות הובלת רכב מהים התיכון לנמל אילת דרך תעלת סואץ בכ־1.2 מיליון דולר לאוניה. זאת בשל הצורך לעבור בתעלת סואץ ובשל הארכת משך המסע ב־12 יום. במהלך הדיון הוצע כי המדינה תממן כמחצית מעלות התוספת ובשאר יתחלקו יבואני הרכב והנמל בצורה שווה.

במשרד הכלכלה התנגדו לרעיון להוצאת צו יבוא בנושא בשל פגיעה בתחרות והציעו במקומו מתווה מוסכם. על פי משרד הכלכלה ישנה הסכמה למתווה מצד צים וחברת ספנות איטלקית להובלת רכב, ככל הנראה גרימלדי.

עוד כתבות

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה

 

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד 7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

בנקים בישראל

בלי מס רווחי יתר: האם משרד האוצר והבנקים בדרך להסכם פשרה

בזמן שוועדת הכספים ממשיכה לדון בתוכנית להטלת מס רוויח יתר קבוע על הבנקים, מאחורי הקלעים מתגבשת הצעת פשרה: היטל "חד פעמי" שיניב לקופת המדינה עד 1.4 מיליארד שקל ● ברקע, המערכה באיראן צפויה להגדיל את הגירעון ובאוצר צריכים מקורות למימון המבצע

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור, ונתב"ג מושבת לפחות עד יום שלישי, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, בארה"ב ובאסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך ייראה מבצע החילוץ, ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

כותרות העיתונים בעולם

הטיסה הדחופה והזעם בבית הלבן: כך קיבל טראמפ את ההחלטה לצאת למלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה גרם לטראמפ להחליט לתקוף אתמול, נסיך הכתר הסעודי היה בין הדוחפים לתקיפה, ומי עשוי להחליף את חמינאי שחוסל • כותרות העיתונים בעולם

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

"טרם חלה התקדמות": בית המשפט העליון מרים דגל בסוגיית גיוס החרדים

על אף שהדיון בוטל, בעקבות המצב הביטחוני, בית המשפט העליון הבהיר למדינה את החשיבות והנחיצות של פתרון סוגיית גיוס החרדים: "הצורך הולך וגובר" ● העליון אף מתח ביקורת על המדינה, בכך שאינה הציגה את התשתית העובדתית והמשפטית לגבי צעדי האכיפה ● מועד חדש ייקבע לדיון

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד