גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם בקרוב יגיעו לישראל רכבים מדובאי ואיזה סגמנטים יושפעו?

משרד התחבורה בוחן מתן אישורי יבוא לרכב בתקינה של מדינות המפרץ, סין והודו – מהלך שעשוי להוזיל מחירים ולפתוח שווקים חדשים אך גם לעורר ביקורת בינלאומית ● דיפאל משיקה קרוס־אובר חשמלי חדש במחיר תחרותי ● ניסאן מתכוננת לקאמבק בישראל ב־2026 ● וגם: ועדת הכספים דורשת מתווה להצלת נמל אילת ● השבוע בענף הרכב

מסוף הרכב בנמל ג'בל עלי בדובאי / צילום: יח''צ
מסוף הרכב בנמל ג'בל עלי בדובאי / צילום: יח''צ

משרד התחבורה נערך למתן אישורי יבוא של כלי רכב בתקינה סינית, הודית ובתקינה של מדינות המפרץ (GCC). זאת בנוסף לתקינת הרכב האירופית, האמריקנית והקנדית, שמוכרות כיום בישראל. כך עולה מתשובת משרד התחבורה למבקר המדינה בנושא הצעדים שמבצע המשרד להגברת התחרות בענף ייבוא הרכב.

היבואנים יצטרכו להיפרד ממותגים? הרפורמות שנבחנות בשוק הרכב
היום הטוב אי פעם: המניה של ענקית הרכב קופצת בכמעט 40%. זו הסיבה

המהלך הוא חלק מהרחבת היוזמה להסרת חסמי יבוא לישראל, שמכונה "מה שטוב לאירופה", ולפי הערכת משרד התחבורה הוא עשוי לפתוח ערוצי יבוא רכב חדשים ומוזלים בישראל, בעיקר בערוץ היבוא העקיף.

יצוין כי כל שלוש תקינות הרכב המתוכננות נחשבות "מוחלשות" בהשוואה לתקינות הרכב המקובלות כיום במערב ובישראל בכל הנוגע להגבלת הפליטה ולדרישות להתקנת לציוד בטיחותי תקני. אין כיום אף מדינה במערב, שמאפשרת את יבוא רכב בתקינות כאלו.

תקינת הרכב הפחות רלוונטית היא ההודית. זאת בשל ההיצע הנמוך של דגמים מקומיים בתת היבשת, שמתאימים לשיווק במערב עם הגה שמאלי (ההגה בכלי רכב ההודים ממוקם בצד ימין). בהודו מיוצרים דגמים גם ליצוא, רובם עומדים בתקינה האירופית.

אולם התקינה ההודית המקומית כמעט אינה כוללת אבזור בטיחותי מתקדם ורמות הפליטה הנדרשות בה כיום גבוהות משמעותית מאלה הנדרשות כיום באירופה, למעט ברכב חשמלי. ממשלת הודו החלה ליישם השנה תקינה סביבתית מחמירה יותר, אולם היא תתחיל להשפיע רק לקראת 2027.

יבוא רכב בתקינה סינית כבר נבחן בעבר במסגרת הדיונים על חתימת הסכם סחר חופשי בין ישראל לסין, שהוקפאו לאחר מלחמת "חרבות ברזל". יצרני הרכב סינים רבים כבר מחזיקים בתקינה אירופית בדגמי היצוא ויש להם נוכחות בישראל. אולם בסין יש עדיין הרבה דגמים ומותגים "מקומיים", שאין להם תקינה אירופית ולא נוכחות בישראל.

כלי רכב חדשים בתקינה סינית, שמיועדים לשוק המקומי, נמכרים בסין במחירים נמוכים בעשרות אחוזים ממחיריהם באירופה. לפיכך מעריכים במשרד התחבורה כי בתיאוריה יבוא עקיף שלהם ייצר חיסכון משמעותי לצרכן. אולם חלק גדול מהם שונה משמעותית במפרטים מאלה שמיוצאים לאירופה, בעיקר בכל הנוגע להתאמות הבטיחותיות הנדרשות ולעדכוני תוכנה.

היבוא מהמפרץ נחשב אטרקטיבי

הפוטנציאל המעניין ביותר הוא ליבוא כלי רכב בתקינה של מדינות המפרץ, המכונה GCC, ובמיוחד מדובאי. בעבר כבר התקיימו מגעים בין גורמים ישראלים לגורמים במפרצית בנוגע ליבוא כלי רכב כאלה. מדינות המפרץ נחשבות כיום כמסוף "יצוא מקביל" של מאות אלפי כלי רכב בשנה, שדרכו מייצאים יצרני הרכב גלובליים עודפי מלאי דרך נמלים פטורים ממכס במדינות האלה.

רוב כלי הרכב מגיעים בסופו של דבר למדינות רבות בעולם השלישי. בנוסף דובאי נחשבת לשוק מרכזי ליצוא של כלי רכב משומשים, בעיקר רכבי יוקרה.

בשנים האחרונות מיוצאים למדינות המפרץ גם עשרות אלפי כלי רכב סינים מדי שנה, כולל דגמים שאינם מיוצאים לאירופה ולישראל. לפיכך קיימת אפשרות תיאורטית לייבא את כלי הרכב הללו בתקינת GCC מדובאי או ישירות מסין לישראל במסלול היבוא העקיף.

היבוא ממדינות המפרץ אטרקטיבי יותר בשל מסלולי התובלה הימיים והיבשתיים הקצרים והזולים. אולם המכשול העיקרי הוא שרוב כלי הרכב הללו מצוידים עדיין במנועי בנזין ודיזל, שמותאמים לאיכות הדלק במדינות המפרץ ונדרשים לעמוד בתקינת פליטה נמוכה יחסית, שמקבילה לזו של "יורו 5" שהייתה קיימת באירופה ובישראל בעשור הקודם.

בענף הרכב מעריכים כי המהלך של משרד התחבורה גם עשוי להיתקל בביקורת מצד גורמים בין לאומיים, שעמם חתומה ישראל על אמנות סביבתיות מחייבות, ובהם ה־OECD והאיחוד האירופי.

הקרוס אובר החשמלי החדש של דיפאל כבר כאן

חברת מכשירי תנועה החלה לשווק השבוע את הקרוס־אובר החשמלי החדש דיפאל S05 במחיר "שובר קטגוריה" של כ־150 אלף שקל. הרכב חולק פלטפורמה עם אחיו הגדול דיפאל S07, ששווק עד כה בישראל, אך הוא קצר ממנו (4.62 מ'). בסיס הגלגלים של הרכב באורך 2.88 מ' הוא הגדול ביותר בקטגוריית המחיר הזו - וכך גם המרחב בתא הנוסעים ונפח מטען של 492 ליטר בתא האחורי ו־159 ליטר בתא הקדמי.

דיפאל S05 / צילום: יח''צ

הרכב מוצע בשתי גרסאות הנעה. הבסיסית היא עם מנוע בודד בהספק 272 כ"ס ובסוללה בקיבולת 68.8 קילוואט־שעה עם טווח של עד 485 ק"מ ב־WLTP. הדגם הבכיר מצויד בשני מנועים עם הספק משולב של 435 כ"ס וטווח נסיעה של עד 435 ק"מ. בשתי גרסאות אבזור עם מסך מולטימדיה ענק, חישוקי 18 או 20 אינץ' ועוד. כאמור, מחיר גרסת הבסיס מתחיל כבר ב־150 אלף שקל, או 160 אלף שקל לגרסה המפוארת. הגרסה הדו־מנועית עולה כ־190 אלף שקל.

ניסאן תעשה אצלנו קאמבק ב־2026

חברת ניסאן תעשה "קאמבק" באירופה ובישראל במחצית הראשונה של 2026 עם שני דגמים מרכזיים. הראשון הוא הקרוס־אובר החשמלי החדש Leaf, שבעבר יובא לישראל למשך זמן קצר בתצורה של האצ'בק. אורכו של הרכב 4.35 מ', בסיס הגלגלים שלו באורך 2.69 מ' ותא המטען שלו בנפח 437 ליטר. מערכת ההנעה כוללת מנוע בודד בהספק 177 כ"ס או 218 כ"ס, בהתאם לגרסה ובחירה בין סוללה בקיבולת 57 קילוואט עם טווח של עד 445 ק"מ או עם סוללה של 75 קילוואט וטווח של עד 622 ק"מ.

ניסאן Leaf / צילום: יח''צ

המחירים הראשוניים בשיווק המוקדם, שמתחיל כעת באירופה, תחרותיים: גרסת הבסיס מתחילה בגרמניה מכ־38 אלף אירו ומחיר גרסת הטווח הארוך מתחיל בכ־42 אלף אירו. המחירים המשוערים בישראל עשויים להתחיל בכ־160 אלף שקל. במקביל צפויה ניסאן לייצא ממפעליה בסין את הדור החדש של הטנדר "פרונטיר", שיוצע לראשונה בגרסת פלאג־אין הייבריד. הרכב צפוי להציע טווח חשמלי של עד כ־90 ק"מ ושני מנועים בהספק של מעל 400 כ"ס. המחירים טרם פורסמו.

ניסיונות למצוא מתווה להצלת נמל אילת

ועדת הכספים הטילה על משרד התחבורה להציג תוך שבועיים מתווה לפתרון מוסכם להפניית פריקת כלי רכב מנמלי הים התיכון לנמל אילת. זאת במסגרת המאמצים להצלת נמל אילת עקב המצור החות'י. על פי אחד המתווים שהוצגו בוועדה, הוערכה העלות של הפניית ספינות הובלת רכב מהים התיכון לנמל אילת דרך תעלת סואץ בכ־1.2 מיליון דולר לאוניה. זאת בשל הצורך לעבור בתעלת סואץ ובשל הארכת משך המסע ב־12 יום. במהלך הדיון הוצע כי המדינה תממן כמחצית מעלות התוספת ובשאר יתחלקו יבואני הרכב והנמל בצורה שווה.

במשרד הכלכלה התנגדו לרעיון להוצאת צו יבוא בנושא בשל פגיעה בתחרות והציעו במקומו מתווה מוסכם. על פי משרד הכלכלה ישנה הסכמה למתווה מצד צים וחברת ספנות איטלקית להובלת רכב, ככל הנראה גרימלדי.

עוד כתבות

גלעד ארדן / צילום: דוברות מד''א

"שיקולים זרים": גלעד ארדן הודיע כי יסיר מועמדותו לתפקיד יו"ר תע"א

ארדן, ששר הביטחון הקודם יואב גלנט החליט למנותו ליו"ר התעשייה האווירית ב-2024, הודיע הערב כי הוא מסיר את מועמדותו ומתח ביקורת על שר הביטחון ישראל כץ ● "כץ מונה ומייד פעל לטרפד את בחירתי ליו״ר, ללא שום סיבה עניינית וללא שיח מולי. כל בר דעת מבין שהוא עשה זאת בעיקר כיוון שחשש שפעילותי בתחום הביטחוני וההישגים שיושגו, יעניקו לי יתרון עליו בעתיד"

המחיר הנפשי שמשלמים הפאונדרים / צילום: Shutterstock

לא הכול נוצץ בדרך לאקזיט: הגיע הזמן לדבר על המחיר הנפשי שמשלמים הפאונדרים

התדמית הנוצצת והאקזיטים במיליארדים מסתירים מציאות לא קלה ● במקרים רבים מייסדי סטארט־אפים חווים בדידות וסובלים מלחץ ופחד, אך נמנעים מקבלת עזרה מקצועית ● יש מה לעשות, וזה מתחיל בהעלאת המודעות לנושא

אפליקציית ההיכרויות הכי לוהטת בסין היא הפארק / צילום: Shutterstock

אפליקציית ההיכרויות הכי לוהטת בסין היא הפארק

גמלאים משוטטים ב"שוקי נישואין" חמושים בפרופילים מודפסים המפרטים את התכונות הפיזיות, הכספים והדרישות של ילדיהם הלא נשואים; "לא שמנמנה מדי"

עולם האלצהיימר / צילום: Shutterstock

החולה הכי צעיר באלצהיימר מגלה מה עושות לו התרופות החדשות

עולם האלצהיימר חווה שתי מהפכות בשנים האחרונות, שסימנו פריצות דרך גם באבחון וגם בטיפול ● אלא שלתרופות יש תופעות לוואי, אורח החיים לצדן אינטנסיבי מאוד והן אינן בסל ● פגשנו חמישה מטופלים לשיחה פתוחה כדי להבין איך נראית המציאות שמאחורי הכותרות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

מה עשתה קרן ההשתלמות שלכם - ועוד 4 כתבות על מצב השווקים

החודש שהקפיץ את התשואות לטווח ארוך והקאמבק הקטן של אלטשולר שחם ● מה קורה מאחורי גל המימושים באחת החברות החמות בבורסה ● יעקב ויינשטיין, מוותיקי שוק ההון המקומי, מציע להתרחק ממניות ישראליות ● צמצום הטבת המס על קרנות השתלמות חזר לשולחן: מי באמת ייפגע? ● וגם: מנהל ההשקעות שבטוח: היכונו לירידה חדה בריבית

בנייה בפלורידה. ל־37% מהצעירים יש תיק השקעות / צילום: Shutterstock

למה הצעירים בארה"ב מעדיפים לשכור במקום לקנות דירה

הוויכוח על השאלה אם לקנות או לשכור מקבל משמעות חדשה עבור דור ה-Z, בזכות עליות חדות בשוק המניות ואפשרויות השקעה מגוונות יותר

נשיא טורקיה ארדואן (מימין) והשר פידאן / צילום: ap, Petros Karadjias

טורקיה: דיפלומט הוחזר מישראל – ונעצר באשמת חתרנות

הדיפלומט הטורקי גורצ'אי שקר שכיהן כממונה על השגרירות עד שתפקידו הסתיים לפני כחודשיים נעצר בהאשמה של חברות בארגון של פתהוללה גולן ● מי שעומדים מאחורי המעצר של שקר ודיפלומטים נוספים הוא ארגון הביון (MİT) בראשות אברהים קאלין, מקורבו של ארדואן שהיה אחראי מטעם טורקיה למגעי הפסקת האש מול חמאס

הריסה של בניין במסגרת פרויקט פינוי־בינוי / צילום: גל פליבה

מלכודת היטל ההשבחה לבעלי דירות במיזמי פינוי בינוי: מתי אסור למכור את הדירה

מכירת דירה לאחר שכבר אושרה תב"ע משביחה ולפני שקוימו התנאים המתלים בהסכם פינוי בינוי עלולה לחשוף את המוכרים לתשלום היטל השבחה גבוה

בודקים את המיתוס. מרקו פולו לא הביא לאיטלקים את הפסטה מסין / צילום: ויקיפדיה

מרקו פולו לא הביא לאיטלקים את הפסטה מסין

האטריות עיטרו את המטבח האיטלקי מימים ימימה, אז למה הסינים מקבלים את הקרדיט?

מערכת ההגנה האווירית BARAK MX / צילום: התעשייה האווירית

המדינה האירופית שחשבה לרכוש מערכת מהתע"א, וחזרה בה

דנמרק שחשבה לרכוש את מערכת ההגנה האווירית מתוצרת התעשייה האווירית ברק MX החליטה לפנות לפתרונות אחרים ● ההצעה הישראלית למערכת ההגנה האווירית קסמה לדנים, בשל פתרון "סופט קיל" לרחפנים, שלא נמצא בידיהם אולם הוחלט לפנות לכיוון אחר, שטרם ברור מהו

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: ap, Aurelien Morissard

שוק ה־AI רותח: סם אלטמן מכוון לבטן הרכה של גוגל. איך היא מגיבה?

OpenAI הציגה את הדפדפן אטלס, שלוקח את הפיצ'רים המוכרים של עולם הדפדפנים ומחבר אליהם יכולות בינה מלאכותית ● החידוש הגדול בו: סוכן אישי המבצע פעולות עצמאית ● ענקית החיפוש לא נותרה חייבת ועומדת על פי דיווחים לחתום על עסקה עם אנתרופיק המתחרה

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את צפי האנליסטים, המניה מזנקת במסחר המאוחר

אינטל דיווחה על הכנסות בהיקף של 13.7 מיליארד דולר, מעל לצפי, אך פרסמה תחזית מעט חלשה מן הצפוי לרבעון הרביעי ● תוצאות הרבעון השלישי עדיין לא מביאות לידי ביטוי את שלל העסקאות עליהן חתמה החברה בחודשים האחרונים, מול סופטבנק, אנבידיה וממשלת ארה"ב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; הנשיא טראמפ ייפגש עם נשיא סין בשבוע הבא

הנאסד"ק קפץ בכ-0.9% ● מניות המחשוב הקוונטי זינקו בעקבות דיווח בוול סטריט ג'ורנל כי ממשל טראמפ במגעים לרכוש החזקות בחברות בתחום ● סופר מיקרו קומפיוטר נפלה במעל 7%, לאחר שהורידה תחזיות לרבעון הראשון של 2026 ● מחירי הנפט זינקו במעל 5%, בעקבות הסנקציות של טרמאפ על רוסיה ● בנק אוף אמריקה: מדד S&P 500 קרוב לשיא – רוב הסימנים על "שוק דובי" כבר מהבהבים

''המשחק מעוות את הערכים של הילדים''. רובלוקס / צילום: Shutterstock

זה נראה כמו משחק תמים, אז למה הורים רבים חושבים שזו מלכודת?

עם שווי של כ־90 מיליארד דולר ויותר מ־100 מיליון משתמשים ביום, רובלוקס היא הרבה מעבר לעוד משחק וידאו ● מאחורי ההצלחה מסתתרת מציאות מטרידה: תכנים אלימים ומיניים שעולים באין מפריע, התמכרות, לחץ חברתי וקריסת גבולות בין דמיון למציאות ● כך סוד ההצלחה של רובלוקס הפך לסכנה הגדולה של הפלטפורמה

אופל פרונטרה 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה זריז, חסכוני ובמחיר אטרקטיבי. יש לו רק בעיה אחת

הקרוס־אובר הקומפקטי של אופל מציע יכולת שינוע של שלושה־ארבעה מבוגרים ושני ילדים במחיר הנמוך ביותר בפלח. הרכב זריז וחסכוני אבל מכתיב פשרות בתחום האחסון ● מבחן דרכים

סוויני במודעה מהקמפיין. משחק מילים על ''ג'ינס טובים'' ו''גֶנים טובים'' / צילום: Reuters, Staff

כך סידר ביקור בישראל למנכ"ל אמריקן איגל הכנסות לא צפויות של מיליון דולר

אמריקן איגל הצליחה לעורר מהומה בקמפיין האחרון, כשרבים טענו לגזענות וסקסיזם ואפילו טראמפ התייחס ● אלא שהמכירות רק השתפרו מאז, והמותג הרוויח כמיליון לקוחות חדשים ● כעת המנכ"ל ג'יי שוטנשטיין מגיב לראשונה, "עומדים מאחורי מה שעשינו", וגם משתף ביעד שלו: "לשים ג'ינס על כל טוכעס בארה"ב"

ריי דאליו / צילום: Reuters, Andrew Kelly

משקיע העל והמיליארדר שיודע איך כלכלות מסתבכות ונותן עצה למשקיעים

חדלות פירעון של מדינות חזרה על עצמה מאות פעמים, לא אחת בגלים ● כשהחוב של ממשלת ארה"ב הוא כמעט 38 טריליון דולר, שהם למעלה מ-124% מהתוצר, הוא גדל מעבר ליכולת לתחזק ולשרת אותו, ויש סכנה ממשית לקריסה ● לריי דאליו, מייסד ברידג'ווטר, יש הצעה למשקיעים במדינות כאלה ● כתבה שנייה בסדרה

מטוס של אמריקן איירליינס / צילום: יוסי אלוני

חברת התעופה האמריקאית שחוזרת לישראל לראשונה מאז פרוץ המלחמה

תאריך היעד להפעלת הטיסות הוא מרץ 2026, ובכך היא מצטרפת לדלתא ויונייטד איירליינס שכבר חידשו את פעילותן ● בתקשורת האמריקאית אף מדווחים כי החברה החלה לגייס דיילים דוברי עברית

מל''ט הרון tp של התעשייה האווירית / צילום: יח''צ

התעשייה האווירית חושפת רחפן חדש והחברה הישראלית ששוברת שיא

מהרחפן החמוש החדש של התעשייה האווירית, דרך הכלי הזעיר והשקט של אירו סנטינל הישראלית, ועד העסקאות של ארה”ב, ההשקעות של שבדיה והתוכניות של יפן ● תחום האמצעים הבלתי מאוישים, שהיה "עתיד הלחימה", הופך במהירות לעובדה מוגמרת ● וגם: הפיתו החדש של חברת אסיו לטובת הכוחות המתמרנים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נזר של הקיסרית אז'ני, מהפריטים שנגנבו השבוע. כל פריט הוא מסמך היסטורי טעון / צילום: Reuters, Louvre Museum

איך הפך הלובר לזירת הפשע המושלמת

הלובר התקבע בקולנוע כזירת הפשע המושלמת, החל מהסרט "בלפגור-רוח הרפאים של הלובר" ועד סדרת הנטפליקס המצליחה "לופן" ● כעת המיתוס הקולנועי שימש השראה למציאות כאשר מאה שנה אחרי גניבת המונה ליזה שודדים הצליחו לחדור לגלריית אפולו ולגנוב מאוסף תכשיטי הכתר פריטים בשווי 100 מיליון דולר