גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המערב מנסה שנים לסגור לפוטין את הברז. למה הוא נכשל?

כחלק מהמאמץ המלחמתי, רוסיה מנהלת קרב עיקש גם בזירה הכלכלית של שוק הנפט ● היא מצליחה להתגבר על סנקציות המערב באמצעות מכירות בזול והעברת סחורה בדרכים מחוכמות ● אבל לאחרונה טראמפ מנסה לשנות את המשוואה באמצעות הודו וסין. האם הוא יצליח, ומה תהיה המשמעות למחירים?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי
נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

לאחר כמעט 4 שנים של מלחמה בין רוסיה ואוקראינה, המאמץ המלחמתי מתנהל בשדה הקרב הכלכלי לא פחות מאשר בחזית. רוסיה תוקפת את תשתית החשמל באוקראינה, ואוקראינה את תשתיות זיקוק וייצוא הנפט של רוסיה. בנוסף, בני בריתה המערביים של אוקראינה מטילים סנקציות ומנסים להגביל את ייצוא משאבי הטבע של רוסיה, אך בהצלחה חלקית בלבד. אור אזרן, כלכלן מחקר באגף הכלכלה של בנק לאומי, עושה סדר במרוץ החתול והעכבר בין רוסיה למערב בשוק הנפט - ואיך הוא ישפיע על המחירים בעולם.

הפדרל ריזרב הוריד את הריבית בפעם השנייה ברציפות, בהתאם לציפיות
החלטות ריבית, דוחות ופגישה אחת קריטית: היכונו ל-30 שעות סוערות בשווקים

אחת האסטרטגיות של רוסיה להמשיך ולייצא היא פשוט להוריד את המחיר. "כרגע אין מקור מסודר ומהימן למחירי היצוא של הנפט הרוסי", אומר אזרן, "אך ההערכה היא שהם מציעים הנחה של כ־20% לעומת נפט מערבי. בנוסף, מחיר הנפט עצמו ירד בשנתיים האחרונות". כך שלמעשה, ייתכן שאילו הגרף היה מנוסח במונחים דולריים - היינו רואים ירידה בפדיון מיצוא הנפט.

לדברי אזרן, "יש מדינות ובתי זיקוק שלא מוכנים לקחת את הסיכונים של הסנקציות, אך בתי זיקוק קטנים כן". הוא מדגיש שבנוסף לנתוני בלומברג, המבוססים על מעקב אחר מכליות הנפט, יש יצוא נוסף; למשל, כמיליון חביות נפט ביום המועברות דרך צינורות יבשתיים בסין. בנוסף, הנתונים לא מראים יצוא תזקיקי נפט סופיים כמו סולר ובנזין, שעליהם רוסיה מרוויחה "פרמיית זיקוק" במחיר גבוה יותר.

חלק מהעלייה בחודשים האחרונים ביצוא הנפט הגולמי היא מחוסר ברירה, תשתיות הזיקוק של רוסיה מותקפות ע"י רחפנים וטילים אוקראיניים בעצימות גוברת, ונשאר יותר נפט גולמי זמין ליצוא. ועדיין, נראה שרוסיה עוקפת בהצלחה את הסנקציות. איך? לדברי אזרן, "יש כמה דרכים לעקוף את הסנקציות: 'צי הצללים' של אוניות לא רשומות, ובפועל באמצעות צעדים שקשה לעקוב אחריהם, כמו להעביר סחורה בין אוניות".

הוא מוסיף, כפי שפרסמנו לאחרונה בגלובס, ש"הודו לא הייתה צרכנית מאוד גדולה של נפט רוסי, אבל בגלל ההנחה עליו הפכה לרוכשת רצינית ואף ליצואנית תזקיקים גדולה. הסנקציות היום בנויות כך שאין בעיה שמקור הנפט של דלק מסוים יהיה ברוסיה, כל עוד הוא זוקק במקום אחר. רוסיה מוכרת נפט להודו, ואז הוא נמכר הלאה". דווקא היחלשות הרובל מול הדולר, תרמה לרוסיה. "בשל העובדה שהמסחר בנפט מבוצע בדולרים, במונחי רובל זה דווקא מכניס להם יותר. הם גם נהנו מאוד מהמחירים ב־2024 שהיו גבוהים יחסית".

ארה"ב הטילה סנקציות על חברות נפט רוסיות

מוקדם יותר השבוע, הכריזה ארה"ב על סנקציות על שתי חברות נפט רוסיות משמעותיות: לוקאויל ורוסנפט. "ביום ההצהרה, הסנקציות הביאו לעלייה במחירי הנפט בעולם. אבל אז הייתה רגיעה, בגלל ההבנה שיהיה קושי באכיפתן. בנוסף, הסנקציות לא ישפיעו על חוזים קיימים, אלא רק ימנעו את חידושם. כמו כן, רוסנפט כבר אמרה שתמכור נכסים כדי להכין עצמה לפגיעה העתידית", אומר אזרן.

יש לסנקציות אלו גם השפעה על שוק הנפט הרחב יותר: לדברי אזרן, "לוקאויל ורוסנפט אחראיות על כ־5% מהיצע הנפט הגלובלי. אך חשוב לזכור שכרגע השוק מצוי בעודף היצע. הסנקציות הנוכחיות עשויות לתרום לחיכוך בתוך קבוצת אופ"ק פלוס (איגוד המדינות המייצאות נפט), שכבר אמרה שתגדיל עוד יותר את ההיצע בדצמבר. אבל רוסיה כמובן הייתה מעדיפה מחיר גבוה יותר כדי למקסם את ההכנסות מהנפט שברשותה.

הודו וסין משעות רכישות בשל הסנקציות

"מעבר לכך, ייתכן שמחיר הנפט הנוכחי דחף את הנשיא טראמפ להטלת הסנקציות. עם תחילת הקדנציה הוא הכריז על 'מצב חירום אנרגטי' כדי להוזיל את מחירי הנפט. אך מחיר הנפט ירד מעבר לעלות ההפקה בארה"ב, בין 60-50 דולר לחבית. לכן, ייתכן שהמחיר הנמוך הוביל את הנשיא להטיל סנקציות ובכך לעזור ליצרני הנפט לשמור על מחיר גבוה מהעלות".

במקביל, באירופה נערכים להחמרת הסנקציות, למשל על יצוא גז רוסי. אמנם באיחוד האירופי צומצמה מאוד התלות בגז הרוסי בעזרת יבוא מנורבגיה, ארה"ב וקטר, אך גז רוסי עדיין זורם לחלק ממדינות אירופה כמו סלובקיה והונגריה. "התוכנית היא שבתחילת 2027 האיחוד יתנתק לגמרי מהגז הרוסי".

בנוסף, בחזרה לנפט, "הודו וסין כבר הודיעו על השעיית רכישות מסוימות בשל הסנקציות, ואולי כחלק משיחות על הסכמי סחר עם ארה"ב ואיומי טראמפ. אבל בפועל זה מאוד קשה: יש צי צללים שקשה לאכוף את הצעדים נגדו, יש מכירה בהנחה ויש חוזים של העברת נפט בין חברות. עד שלא יחריפו עוד יותר את הסנקציות, נניח לאתר בתי זיקוק שרוכשים נפט רוסי ולהטיל עליהם סנקציות, זה יימשך".

ומה התחזית לשוק הנפט בהמשך?

לדברי אזרן, "גלובלית מדובר בשוק שרווי בעודף היצע, ועדיין יש מדינות כמו סעודיה עם קיבולת ייצור נוספת. ללא הפתעות מיוחדות, המחיר צפוי לנוע בטווח של 65-60 דולר לחבית, לעומת 64 דולר היום. אבל במידה רבה זה תלוי במה שיקרה במלחמות הסחר ובכלכלת סין - שהיא צרכנית נפט גדולה. נפט הוא תשומה משמעותית מאוד בייצור ובתחבורה, ככל שיש התרחבות בפעילות הכלכלית, עקב הסכמי סחר, הדבר ישפיע לחיוב על הביקוש לנפט וכפועל יוצא מכך גם על המחיר".

***גילוי מלא: נתון בשבוע הוא פרויקט מערכתי הנעשה בשיתוף מומחי בנק לאומי. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי המתחשב בצרכיו ונתוניו של כל אדם

עוד כתבות

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

אחרי הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

בעל השליטה מקפל שכבה, לתוך החברה האם, באמצעות החלפת מניות אחרי שקיבל את אישור רשות המסים שהאירוע לא ייחשב כאירוע מס ● בחודש האחרון מניות חברות ה- IT קרסו בבורסה בעקבות החשש שה- AI עלול להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30%

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● תרחיש של פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

מה עשה החיסכון בפברואר? / צילום: Shutterstock

הירידות במניות העיבו, אבל החודש חיובי: מה עשה החיסכון שלכם בפברואר?

למרות הירידות בבורסה בימים האחרונים, חודש פברואר צפוי להסתיים עם תשואה חיובית בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות ● לפי תחזית מיטב, התשואה הממוצעת ברוטו של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תהיה בפברואר 0.5% ובחודשיים הראשונים של השנה 2.6%

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אנבידיה נפלה ב-5.5%, מניות הקוונטים זינקו

נאסד"ק ירד ב-1.2% ● מניות התוכנה עלו, זה היום השלישי ברציפות ● מניות הקוונטים זינקו בעקבות דוחות טובים של IonQ ודי ווייב ● עלייה קלה במספר המובטלים החדשים בארה"ב ● התשואה על אג״ח ממשלת ארה״ב ל-10 שנים ירדה לשפל של 2026 ● אחרי ההתאוששות אתמול, הביטקוין נסחר סביב 68 אלף דולר

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%