גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גלוטן הוא לא הבעיה? כתב העת שמערער על אחת הרגישויות הפופולריות בעולם

מאמר בכתב העת הרפואי "Lancet" טוען כי רוב האנשים שמדווחים על רגישות לגלוטן אינם מגיבים אליו כלל ● רמי לוי יתרום 5 מיליון שקל למכון השיקום של הדסה ● NeuroKaire הישראלית משתפת פעולה עם Compass Pathways הבריטית בתחום התרופות הפסיכדליות ● יורוג’ן קיבלה קוד ביטוחי קבוע לתרופה החדשה שלה ● ומחזור סטארט־אפים חדש של קרן דנגור והשגרירות הבריטית יתמקד בבריאות הנפש ● השבוע בביומד

חדשות הביומד / צילום: יונתן בלום
חדשות הביומד / צילום: יונתן בלום

מאמר חדש טוען כי רגישות לגלוטן נדירה אצל מי שאינם חולי צליאק

כ־10% מהמבוגרים ברחבי העולם מדווחים כי הם רגישים לגלוטן. חלקם אכן חולים בצליאק - מחלה המאופיינת בתגובה חיסונית ברורה למרכיב החלבוני שנמצא בדרך כלל במאכלים מבוססי חיטה ודגנים אחרים - אך רגישות לגלוטן שאיננה צליאק נותרה סוגיה שנויה במחלוקת.

מאמר סקירה שפורסם לפני כשבוע בכתב העת הרפואי המוביל "Lancet", בהובלת ד"ר ג'סיקה ביסיקירסקי מאוניברסיטת במלבורן, טוען כי ברוב המקרים הגלוטן אינו הבעיה.

מאות מיליוני שקלים: תרומת הענק לשיקום בית החולים סורוקה
פלסאנמור נוסקת בעקבות קבלת אישור ה־FDA לאולטרסאונד הביתי

מאמר הסקירה מראה כי בתנאי ניסוי מבוקרים התגלתה רגישות אמיתית לגלוטן רק אצל 16%־30% מהנבדקים, וגם כאשר נמצאה תגובה היא הייתה מתונה. מרבית האנשים שטענו כי הם רגישים לגלוטן הגיבו באותה מידה, ולעיתים אף בעוצמה רבה יותר, לפלצבו.

בחלק מהמקרים שבהם כן דווחה תגובה לגלוטן, מציינים החוקרים, כלל לא בוצעה הבחנה אמיתית בינו לבין חומרים אחרים העלולים לגרום לתופעות דומות.

המאמר סקר גם את ההסברים הביולוגיים שהוצעו לאורך השנים לתופעה - החל מתגובות של מערכת החיסון ורקמת המעי, דרך פעילות חיידקי המעי ועד השפעות פסיכולוגיות - אך החוקרים לא השתכנעו שקיים מנגנון ביולוגי מובהק של רגישות לגלוטן שאיננה צליאק.

אז מדוע אנשים רבים טוענים שהם רגישים לגלוטן? לדברי החוקרים, לא בהכרח משום שהם מבקשים להיות מיוחדים, אלא מפני שהם מייחסים לגלוטן תופעות שמקורן אחר - למשל, בחומרים הידועים בשם FODMAPs: שרשראות פחמימה קצרות שאינן נספגות היטב במעי הדק, אלא עוברות למעי הגס שם הן תוססות בנוכחות חיידקים, ועלולות לגרום לתחושת נפיחות ואי נוחות עיכולית.

בניסוי אחד שצוטט במאמר, נבדקים עם מעי רגיז התבקשו לאמץ תזונה ללא גלוטן וללא FODMAPs. מצבם השתפר משמעותית, והם המשיכו לחוש טוב גם לאחר שהגלוטן הוחזר בהדרגה לתפריטם. בניסוי אחר נמצא כי סוג מסוים של FODMAP בשם פרוקטן - המצוי בחיטה, בצל, שום ומזונות נוספים - גרם לבעיות עיכול חמורות יותר מאשר גלוטן לבדו אצל נבדקים עם מעי רגיז.

החוקרים מציינים כי מזונות רבים מכילים גם גלוטן וגם FODMAPs, ולכן מי שמנסה להוציא ולהכניס מזונות לתפריט בעצמו כדי להבין למה הוא רגיש, עלול להגיע למסקנה הלא נכונה. בנוסף, החוקרים גם זיהו כי במחקרים שבהם הנבדקים ציפו לפגוש גלוטן, התגובה שלהם הייתה חמורה יותר, לעומת מחקרים בהם ניתנו להם גלוטן או פלצבו בלי שידעו מה הם מקבלים. ההערכה היא כי הציפיה לפגוש מזון שהנבדקים חושבים שהוא מזיק, כבר יצרה אצלם תגובה.

עוד מציינים החוקרים כי מי שעוברים לאכילה ללא גלוטן, עשויים להפחית בתוך כך גם מזונות מעובדים רבים, וכן לזכות בתחושת שליטה שתורמת להרגשה הטובה שלהם. אם הגלוטן מוחלף בפירות, ירקות, קטניות ואגוזים, אולי דווקא ההוספה ולא ההחסרה עושה את ההבדל - אם הם אינם רגישים למזונות החדשים.

אך למרות היתרונות האפשריים האלה, החוקרים מאמינים שחשוב שאנשים ידעו למה הם באמת רגישים. "גודל שוק המוצרים ללא גלוטן מעלה שאלות לגבי השפעות מסחריות ותקשורתיות על הרגלי הצריכה ועל הכיוונים אליהם הולך המחקר", הם כותבים. כך, עלולים אנשים לפספס את מה שיכול לשפר את מצבם באמת.

רמי לוי הודיע בהפתעה: יתרום 5 מיליון שקל למכון השיקום של הדסה

באירוע השקה חגיגי למכון גנדל לשיקום בבית החולים הדסה, הודיע הקמעונאי רמי לוי על תרומה של חמישה מיליון שקל - ככל הידוע, תרומתו הגדולה ביותר למערכת הבריאות עד כה. בעבר תרם כמיליון שקל לבית החולים סורוקה, לצורך הקמת מעבדת תאי גזע. האירוע נערך כשנה וחצי לאחר פתיחת המכון, שנחנך מוקדם מהמתוכנן בעקבות המלחמה.

באירוע שערכו נשות הדסה השתתפו ראש הממשלה בנימין נתניהו, המטופל בבית החולים לעתים, נשיא המדינה יצחק הרצוג, יו"ר הדסה גליה איציק ואורחים נוספים. במסגרת האירוע נחשפה "שדרת התקומה" בהר הצופים - פרויקט הטבעת רגליהם של רמטכ"לי צה"ל ובכירי מערכת הביטחון לאורך השנים בשילוב עם רגליהם של פצועי מלחמות ישראל. עד כה טופלו במרכז למעלה מ־2,050 נפגעים, בהם יותר מ־350 פצועי המלחמה.

המרכז מעסיק צוות נרחב של מטפלים מקצועיים ומנוסים - אחיות, רופאים, מרפאים בעיסוק, תזונאיות, פיזיותרפיסטיות, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים וקלינאי תקשורת.

שת"פ פסיכדלי: NeuroKaire הישראלית בהסכם עם Compass Pathways

חברת NeuroKaire (לשעבר Genetika+) הישראלית, העוסקת בהתאמה אישית של תרופות לדיכאון, הודיעה על שיתוף פעולה עם חברת Compass Pathways הבריטית, מהחברות המובילות בעולם בתחום הפיתוח התרופתי מבוסס חומרים פסיכדליים.

החברות ישתמשו במערכת של NeuroKaire - המשלבת בינה מלאכותית וגם רכיב ביולוגי המופק מתאים של מטופלי דיכאון, במקרה הזה דיכאון עמיד לטיפול תרופתי, ועליו ניתן לבחון את ההשפעה של תרופות שונות על המבנה והקישוריות בין תאי המוח, תוך שימוש בסמנים ביולוגיים שהחברה פיתחה לכימות הקישוריות בין תאי עצב וגמישותם.

NeuroKaire הוקמה ב־2018, על ידי חוקרות המוח, ד"ר טליה כהן סולל (מנכ"לית) וד"ר דפנה לייפנפלד (מנהלת אסטרטגיה). ד"ר כהן סולל חקרה במשך עשור מחלות נפש באוניברסיטת אוקספורד, UCL וקולומביה, ועלתה לארץ ב־2018. ד"ר לייפנפלד עסקה בחקר המוח בטכניון ובאוניברסיטת הרווארד, וזה כ־20 שנה עוסקת ברפואה מותאמת אישית. בעבר כיהנה בתפקידי ניהול בטבע ובסטארט־אפים.

עד היום החברה גייסה כ־25 מיליון דולר, מהמשקיעים: GreyBird Ventures, Meron Capita Jumpspeed Venture partners, Sapir Ventures.

Compass Pathways, הנסחרת בנאסד"ק בשווי כ־600 מיליון דולר, מקדמת ניסויים קליניים מתקדמים ורחבי היקף בטיפול בדיכאון עמיד לתרופות באמצעות פורמולציה סינתטית של פסילוסיבין, החומר הפעיל בפטריות ה"קסם". קומפס פיתחה את החומר כדי לאפשר שימוש רפואי מבוקר ביתרונות הפסילוסיבין. לצד המחקר ב־TRD, התרופה נבחנת גם בהתוויות נוספות כגון PTSD ואנורקסיה נרבוזה.

יורוג'ן קיבלה קוד שיפוי ביטוחי קבוע לתרופה השנייה שלה

חברת יורוג'ן הישראלית הודיעה כי קיבלה קוד קבוע לשיפוי ביטוחי (J-Code) מהתוכניות הממשלתיות מדיקר ומדיקאייר, עבור התרופה Zusduri שהושקה השנה בארה"ב לטיפול בסרטן חזרתי בשלפוחית השתן.

הקוד, שייכנס לתוקף בינואר 2026, משמש לחיוב עבור תרופות שלא ניתנות דרך הפה, כמו התרופה של יורוג'ן שמוזרקת בפרוצדורה בבית החולים.

לדברי ליז בארט, נשיאה ומנכ"לית יורוג'ן, "הקוד החדש צפוי לפשט את תהליכי ההחזר הכספי למטפלים במוקדי הטיפול השונים, בכפוף למדיניות הכיסוי הביטוחי של כל משלם. חשוב מכך, מדובר בצעד נוסף להבטחת גישה חלקה של מטופלים עם סרטן שלפוחית שתן חזרתי מסוג LG-IR-NMIBC לאופציה טיפולית חדשנית זו על ידי צמצום חסמים אדמיניסטרטיביים".

גישה של ביטוח הבריאות הממשלתי למוצר של יורוג'ן מהווה גם גושפנקא נוספת למוצר, אשר תהליך אישור השיווק שלו ידע עליות וירידות. המוצר אושר ביוני האחרון במפתיע לאחר שהועדה המייעצת של ה־FDA סירבה להמליץ עליו, משום שהניסוי שנערך לתרופה - בתיאום עם ה־FDA - לא כלל קבוצת ביקורת. כאמור, ה־FDA החליט לאשר אותו בכל זאת וכעת ניתנה בעניינו החלטה חיובית נוספת.

מניית החברה עלתה 5% במצטבר מאז ההודעה, והחברה נסחרת לפי שווי של 946 מיליון דולר, אחרי עליות של 71% בשנה האחרונה. העליות הן בעיקר על רקע הציפיות ממוצר זה, שכן השוק עבורו גדול משמעותית משל המוצר הראשון של החברה, ג'למייטו לטיפול בסרטן בדרכי השתן העליונות.

מחזור שני לתוכנית הסטארט־אפים של קרן דנגור והשגרירות הבריטית

קרן דנגור, יחד עם מעבדת החדשנות UK-Israel Tech Hub בשגרירות בריטניה בישראל, משיקות את המחזור השני של The Dangoor Healthtech Academy - מיזם לקידום סטארט־אפים ישראלים בתחום הבריאות שעשויים להיות מתאימים לפעילות בשוק הבריטי. הפעם המיזם ממוקדם בתחום בריאות הנפש.

התכנית אורכת שמונה שבועות ומסובסדת כמעט במלואה, בהובלת רונית אפלבאום, מובילת חדשנות בתחום הבריאות ב־Hub. היא מציעה לסטארט‏־אפים ישראליים היכרות עם מערכת הבריאות הבריטית: המשתתפים יקבלו תובנות חשובות על מבנה ה־NHS ועל הרגולציה במדינה, וכן הזדמנויות לשיתופי פעולה.

במרץ 2025 ביקרה משלחת ראשונה של סטארט־אפים ישראליים בלונדון במסגרת האקדמיה. תשע חברות סטארט־אפ, שמתמחות בפתרונות רפואיים מבוססי AI, מאבחון מחלות נדירות ועד תמיכה בבריאות הנפש, לקחו חלק בתכנית. כתוצאה מהשתתפותם, שלושה מהסטארט־אפים Anydish, Treat Me Ltd ו־Kai, נמצאים כיום בתהליך של יצירת שיתופי פעולה עם שותפים בתחום הבריאות בבריטניה.

משפחת דנגור, שתרומתה תמכה בפרויקט, עוסקת בפילנתרופיה בישראל ובבריטניה זה שנים רבות. ראש המשפחה, סר נעים אליהו דנגור, הוא יהודי יליד עיראק שהיה בנו של המו"ל הגדול ביותר של ספרות בערבית. הוא נישא לרנה דנגור, מיס בגדד הראשונה, וניהל את זכיינות קוקה-קולה בעיראק. כאשר הממשל העיראקי פנה נגד היהודים, נמלטה משפחת דנגור לבריטניה, שם עסק נעים דנגור בתחום הנדל"ן.

בנו, דוד דנגור, ממשיך את דרכי אביו ובנוסף שם דגש על קידום מערכות יחסים בין בני דתות שונות ויחסים טובים בין יהודים וערבים בעולם.

ה־UK-Israel Tech Hub הוא מיזם ללא מטרות רווח שפועל בשגרירות בריטניה בישראל מאז 2011. הוא הוקם על-ידי ממשלת בריטניה במטרה להניע צמיחה כלכלית ולקדם שותפויות אסטרטגיות בין חדשנות בריטית וישראלית.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

תופי המלחמה באיראן: דיווח - משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר