גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסוחר המיליארדר שהגיע מעבר לים וצנח על אימפריית הנפט של רוסיה

בצל הסנקציות על רוסיה, הסוחר השוודי טורביורן טורנקוויסט הגיע לעסקה פורצת דרך לרכישת נכסי לוקאויל בחו"ל

טורביורן טורנקוויסט / צילום: Reuters
טורביורן טורנקוויסט / צילום: Reuters

טורביורן טורנקוויסט חתם זה עתה על אחת העסקאות החשובות ביותר בחייו, כשהסתער על הפעילות של יצרנית הנפט הרוסית לוקאויל מחוץ לרוסיה, זמן קצר לאחר שספגה סנקציות אמריקאיות.

נפט וקרטלי סמים: ארה"ב בדרך לעימות חזיתי ראשון זה שנים
המערב מנסה שנים לסגור לפוטין את הברז. למה הוא נכשל?

אם וושינגטון ולונדון יאשרו זאת, הרכישה תפתור כאב ראש רציני עבור רוסיה - ובה בעת תרחיב באופן משמעותי את היקף אימפריית האנרגיה של סוחר הסחורות בן ה-71. גונבור (Gunvor), עסק המסחר השוויצרי העצום שטורנקוויסט ייסד יחד עם מקורב לוולדימיר פוטין, יתנפח ויקלוט לתוכו תחנות דלק מהברונקס ועד סיציליה, בתי זיקוק הפזורים ברחבי אירופה ושדות נפט במזרח התיכון ובמרכז אסיה.

ההכרזה המהירה על העסקה הגיעה שלושה ימים בלבד לאחר שלוקאויל הודיעה על מכירת הנכסים - צעד אופייני לטורנקוויסט, שיש לו רקורד של פעולה מהירה ונחרצת כדי להביס את המתחרים, אמרו אנשים שעבדו או עסקו עם המיליארדר.

אחד הסיכונים הכרוכים בהסכם, הוא שיצית מחדש בחינה מדוקדקת של ההיסטוריה של טורנקוויסט ברוסיה הפוסט-סובייטית. במקביל, הוא מדגים כיצד המתקפה הכלכלית של הנשיא טראמפ על רוסיה גרמה לארגון מחדש של תעשיית סחר הנפט חסרת השקיפות - שבה מיליארדי דולרים של נפט גולמי זורמים מדי יום, מספקים את ביקושי הכלכלה העולמית ומעשירים מתווכים כמו טורנקוויסט.

לא לוקאויל ולא גונבור חשפו את המחיר, ולא אמרו כיצד העסקה אמורה להיות בנויה. עמית לשעבר, שעבד על רכישה גדולה אחרת בשנת 2012 אמר שייתכן שאפילו לטורנקוויסט אין עדיין את כל התשובות. "אם הוא יראה עסקה ויחשוב שזו עסקה טובה, הוא יעשה אותה", אמר האדם.

ההודעה שטלטלה את עולם מסחר האנרגיה

אנשים שעקבו אחר תהליך המכירה רמזו כי היא עשויה להעריך את הזרוע הבינלאומית של לוקאויל בכ-20 מיליארד דולר. בנקאים אמרו שהם רוצים לדעת כמה משלמת גונבור, שבסיסה בז'נבה, כיצד תמומן העסקה והאם טורנקוויסט נתן ללוקאויל הבטחות כלשהן כדי שתוכל לקנות בחזרה את העסק כאשר מלחמת אוקראינה תסתיים.

"טורביורן לא נתן הבטחות כאלה לאף אחד. לא קיים סעיף רכישה חוזרת כזה", אמר דובר גונבור, סת' פייטראס. הוא הוסיף כי החברה ביקשה אישור מן הרשויות האחראיות על אכיפת סנקציות בארה"ב ובריטניה לבצע את העסקה.

ההודעה הקצרה של לוקאויל טלטלה את עולם מסחר האנרגיה הסגור והמקושר. מנהלים מתחרים שלטו עדיין בנכסי לוקאויל, אמרו אנשים המעורים במכירה. חלקם עדיין לא הבינו כיצד לנהל משא ומתן עם חברה הנתונה לסנקציות בריטיות וארה"ב. גונבור יכלה לפעול במהירות, בין היתר משום שכבר ניהלה שיחות עם לוקאויל על רכישת נכסים מסוימים, אמר פייטראס, הדובר.

הרכישה משקפת את הסובלנות הגבוהה לסיכון בבתי סחורות כמו גובנור - שלעתים קרובות סוחרים בשווקים תנודתיים, מלווים לחברות ולממשלות שאינן יכולות ללוות במקומות אחרים, ומבצעים עסקאות במדינות המתמודדות עם טלטלה פוליטית, סכסוכים וסנקציות.

תהפוכות שחלו בשוק עקב המגפה ומלחמת אוקראינה הפכו את העסק לרווחי במיוחד. בשנה שעברה, גובנור - שפירוש שמה הוא "ערני במלחמה" בנורדית עתיקה, והוא גם שמה האמצעי של אימו של טורנקוויסט - הרוויחה 729 מיליון דולר עם הכנסות של 136 מיליארד דולר, אחת השנים הטובות ביותר שלה אי פעם.

"לסוחרים יש באופן מסורתי תיאבון רב יותר לסיכון פוליטי מאשר לחברת נפט גדולה, וכרגע, יש להם גם כסף שבוער להם בכיסים", אמר קרייג פירונג, פרופסור באוניברסיטת יוסטון שחוקר סוחרי סחורות.

עם זאת, מימון העסקה הזו עשוי להיות מסובך, משום שבנקים מערביים חוששים מעסקאות הקשורות לרוסיה. הפרטים עדיין נמצאים בשלבי גיבוש, אך ההסדר הסביר ביותר הוא שגונבור תפריש עבור לוקאויל נתח מהרווחים העתידיים מהפעילות, כדי שתוכל לתבוע אותם לאחר המלחמה, אמרו מקורות יודעי דבר.

כך הפך התאגיד הבלטי הנישתי לאחד מארגוני הסחר הגדולים בעולם

טורנקוויסט גדל בסטוקהולם, שם למד מנהל עסקים. הוא החל את הקריירה שלו בחברת BP בשנות ה-70, כאשר שוקי הנפט נפתחו לאחר הזעזוע מאמברגו הנפט של המדינות הערביות. לאחר תקופה בשתי חברות מסחר, הוא החל את דרכו כעצמאי באמצע שנות ה-90 עם מיזם של מכירת סולר רוסי מאסטוניה.

הייתה אז נהירה מן המערב לברית המועצות לשעבר כדי לסחור בנפט ובמתכות. טורנקוויסט חבר עד מהרה לגנאדי טימצ'נקו, גורם סחר סובייטי לשעבר, שהכיר את פוטין מסנט פטרסבורג, שם עבד הנשיא לעתיד בעירייה. השניים ייסדו את חברת גובנור בשנת 1997.

טימצ'נקו קנה אחוזה המשקיפה על אגם ז'נבה בשנת 2003, ואז טורנקוויסט קנה נכס מעבר לכביש. שניהם שחקני טניס נלהבים.

השניים זינקו לליגות המסחר הגדולות בערך באותה התקופה, כאשר לטורנקוויסט נודע שמוסקבה עומדת להשתלט על שדות נפט של אחד ממבקריו של פוטין, מיכאיל חודורקובסקי. גונבור התארגנה במהירות כדי שתוכל לשמור על זרימת הנפט הגולמי לשווקים הגלובליים, הוא סיפר למחברי הספר "The World for Sale" ("העולם למכירה"), שפורסם בשנת 2021.

המהלך הפך את התאגיד הבלטי הנישתי לאחד מארגוני הסחר הגדולים בעולם. בשלב מסוים, גונבור טיפל בכ-30% מיצוא הנפט הגולמי הימי של רוסיה. לדברי פייטראס, היתרון של החברה הוא היכולת הלוגיסטית שלה. "אנחנו לא מכחישים שיש לנו קשרים מצוינים", אמר טורנקוויסט לרויטרס בראיון נדיר בשנת 2007. אבל "לומר שעירבנו את מר פוטין או כל אחד מצוותו בדיאלוג הזה זו ספקולציה", הוסיף.

בשנה שלאחר מכן, טימצ'נקו התייחס לשמועות על כך שעבד עבור גופי ביטחון רוסיים כ"סיפורי אגדה" בראיון לוול סטריט ג'ורנל, ואמר שהוא עסוק מדי כדי לפגוש את פוטין, מכר ותיק שלו ושותפו לג'ודו.

המהלכים שהצילו את גונבור מקריסה

לאחר שרוסיה סיפחה את חצי האי קרים בשנת 2014, הסנקציות האמריקאיות על טימצ'נקו הביאו את החברה לקריסה כמעט. ממשל אובמה אמר שלפוטין עצמו היו השקעות בגונבור וייתכן שהייתה לו גישה לקרנותיה, האשמות שהחברה הכחישה כ"שגויות ומקוממות".

כדי להציל את החברה שלו, טורנקוויסט קנה את מניותיו של טימצ'נקו. הוא מכר נכסים רוסיים והקים פעילות עסקית חדשה, במיוחד בתחום הגז טבעי נוזלי ובארה"ב. "גונבור שיפרה את דרכיה אחרי הסנקציות על רוסיה, אך החברה כולה מבוססת היסטורית על עסקים, קשרים וידע רוסיים", אמר אדי אימסירוביץ', מרצה לאנרגיה באוניברסיטת אוקספורד ומנהל מסחר לשעבר בחברת גזפרום הרוסית.

טורנקוויסט, שמקורביו מתארים אותו כאדם נעים אך נוטה לתסכול כאשר לא עומדים בסטנדרטים הגבוהים שהוא מציב, התרחב בארה"ב. הוא השקיע כסף בשייט, נתן חסות לקבוצת גביע אמריקה וקידם את הפיכת את התחרות לספורט אקסטרים ומתקדם טכנולוגית יותר. "אני אוהב תחרות, ובשייט הצלחתי להתחרות ברמה הגבוהה ביותר", אמר ל"ג'ורנל" ב-2017.

טורנקוויסט מעולם לא ניתק לחלוטין את קשריו עם רוסיה. גונבור נותרה יצואנית נפט משמעותית ושמרה על אחזקות במסוף ענק בסנט פטרסבורג. דובר החברה אמר כי לא ניתן היה למכור אותן. כמו מובילים אחרים של מסחר בסחורות, טורנקוויסט ביקר במטה מוסקבה של חברת 'רוזנפט' הממשלתית עד לפלישה לאוקראינה בשנת 2022, כך מסרו מקורות המעורים בפגישותיהם. עם זאת, גונבור צמצמה במהירות את פעילות המסחר שלה לאחר שפוטין תקף את אוקראינה, על פי נתוני ספנות ומקורות המעורים בפעילותה.

עסקת לוקאויל, הגדולה ביותר בסדרת רכישות מן הזמן האחרון, יוצרת אפשרויות לקראת פרישתו של טורנקוויסט בבוא הזמן. הוא אמר שהוא מעוניין להשאיר את גונבור, שבה בנו פרדריק משמש כמנהל, במשפחה. אם התכנון לא ייצא לפועל, חברה עם נכסים משמעותיים עשויה להיות קלה יותר למכירה מאשר חברת מסחר שקשה להעריך את שוויה. נכון לעכשיו, טורנקוויסט אינו מאותת על כוונה ללחוץ על הבלמים.

עוד כתבות

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

"טרם חלה התקדמות": בית המשפט העליון מרים דגל בסוגיית גיוס החרדים

על אף שהדיון בוטל, בעקבות המצב הביטחוני, בית המשפט העליון הבהיר למדינה את החשיבות והנחיצות של פתרון סוגיית גיוס החרדים: "הצורך הולך וגובר" ● העליון אף מתח ביקורת על המדינה, בכך שאינה הציגה את התשתית העובדתית והמשפטית לגבי צעדי האכיפה ● מועד חדש ייקבע לדיון

אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן ההפצצות: מתקפת הסייבר באפליקציית התפילות הפופולרית באיראן

במקביל לגל התקיפות, מיליוני איראנים קיבלו דרך אפליקציית תפילות מסרים המבטיחים חנינה לחיילים שיניחו את נשקם ● בישראל שומרים על עמימות, אך ההערכה היא כי מדובר במבצע מתוכנן היטב

בנקים בישראל

בלי מס רווחי יתר: האם משרד האוצר והבנקים בדרך להסכם פשרה

בזמן שוועדת הכספים ממשיכה לדון בתוכנית להטלת מס רוויח יתר קבוע על הבנקים, מאחורי הקלעים מתגבשת הצעת פשרה: היטל "חד פעמי" שיניב לקופת המדינה עד 1.4 מיליארד שקל ● ברקע, המערכה באיראן צפויה להגדיל את הגירעון ובאוצר צריכים מקורות למימון המבצע

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "עלות המלחמה עד כה נאמדת בכ-9 מיליארד שקל"

סטמוריץ' ציין כי הגירעון צפוי לעמוד על יותר מ-3.9%, גבוה מהיעד לשנה ● כמו כן, פונו עד כה מבתיהם 350 בני אדם ל-240 חדרים בבתי המלון, ועד שעות הבוקר הוגשו כבר 1,000 תביעות

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המדינה המפתיעה שתמכה בתקיפה באיראן והסכסוך שיכול להגיע לקיצו

"סעודיה שוקלת צעדיה מחדש לאחר המתקפה האיראנית", אומר לגלובס מומחה למפרץ הערבי ● מה מנחה את ריאד, איך משפיע המשבר מול איחוד האמירויות ולמה יורש העצר הסעודי מעדיף שהמשטר יפול?

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים מוכן, אבל האוצר לא ממהר להכריז עליו

מתווה הפיצויים לעסקים ולעובדים היה מוכן עוד לפני המלחמה, אך במשרד האוצר מתכוונים להמתין כשבוע, לפני שיוצאים בבשורה למשק ● במגזר העסקי קצת פחות סבלניים, ויו"ר נשיאות המגזר מוכן להמתין לכל היותר יומיים-שלושה

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד