גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסוכרייה שמחכה לחברות הביטחוניות בחוק ההסדרים

היצוא הביטחוני הגיע ב־2024 לשיא של כ־14.8 מיליארד דולר, למרות המלחמה והחרמות, אך יכול היה להיות גבוה יותר אילו רגולציית היצוא הותאמה לשוק המודרני ● טיוטת חוק ההסדרים כוללת רפורמה מקיפה לשיפור הפיקוח על יצוא ביטחוני: קיצור זמני טיפול, פרסום החלטות, פטורים למוצרים בעלי רגישות נמוכה, הטמעת אמצעים דיגיטליים ומנגנוני סיווג שקופים

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל
טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

היצוא הביטחוני של ישראל שבר שיאים גם ב־2024 על אף אתגרי המלחמה והחרמות, עם צמיחה שנתית של כ־11.7% לכ־14.795 מיליארד דולר. כך לפי נתוני סיב"ט (האגף ליצוא ביטחוני) במשרד הביטחון. עם זאת, המצב יכול היה להיות טוב בהרבה אם מבחינה רגולטורית ישראל הייתה מתאימה עצמה יותר לשוק המודרני - במיוחד בכל הנוגע לאפ"י (האגף לפיקוח על היצוא). לכן, טיוטת חוק ההסדרים כוללת בתוכה התייחסות נרחבת לייעול תהליכי הפיקוח על יצוא ביטחוני, ובמיוחד לצורך בתיקון חוק הפיקוח על היצוא הביטחוני.

המסים והרפורמות: חוק ההסדרים יוצא לדרך
לכל רכב חמישי יש תו נכה? הצעד שישים סוף לחגיגה

החוק מסדיר את הפיקוח על יצוא מוצרים ביטחוניים ודואליים, במטרה למנוע הגעת טכנולוגיות רגישות לגורמים עוינים. החוק מעניק לאפ"י סמכויות נרחבות לפיקוח על עסקאות יצוא ורכש, אך בשנים האחרונות התגלו אתגרים ביישום החוק, כולל היעדר מגבלות זמן לטיפול בבקשות, חוסר גמישות רגולטורית לפטור מוצרים בעלי רגישות ביטחונית נמוכה ומיעוט מנגנונים לאישור אוטומטי.

בעקבות זאת נוצרים עיכובים, ולכן התיקון נועד לשפר את הוודאות המשפטית והעסקית, לייעל את התהליכים המנהליים ולהפחית העומס. בדרך זו, מקווים לעודד פיתוח ויצוא של תעשיות ביטחוניות ודיפנס־טק ולשמור על שיקולי ביטחון לאומי. התיקונים המוצעים צפויים לקצר את זמני הטיפול בפניות, לאפשר ודאות למשקיעים ולתעשיות בנוגע ליצוא הביטחוני, לשפר את יכולות ההתחרות בשוק הבינלאומי, לעודד השקעות ביטחוניות בישראל, וכן שיפור הטכנולוגיות הישראליות בעזרת בעקבות גידול ההשקעות והפיתוח בתחום.

תבחן היכולת של החברה הביטחונית להתחרות בשוק הבינלאומי

התיקון לחוק כולל בתוכו קביעה כי החלטה בדבר מתן רישיון תינתן באופן מנומק בכתב ובמידת האפשר תוך פרסומה, בתוך 30 ימים מיום הגשת בקשה או השלמת מסמכים על ידי המבקש. הגורם המוסמך למתן החלטה במשרד הביטחון יהיה רשאי להאריך את התקופה האמורה בתקופה נוספת של 30 ימים, במסירת הודעה מנומקת בכתב.

לצד זאת, מוצע כי בקבלת החלטה על רישיון שיווק או רישיון יצוא ישקלו גם את מידת ההשפעה על פיתוח וחדשנות טכנולוגי, קידום יכולות ייצור ושיווק בינלאומיות של התעשייה; ופוטנציאל הפגיעה ביכולתה של החברה המבקשת להתחרות בשוק הבינלאומי. בד בבד, התיקון כולל הטלת סמכות על שר הביטחון לקבוע בתוך 45 יום הוראות לצורך שילוב אמצעים דיגיטליים להגשת בקשות בהתאם להוראות חוק הפיקוח על היצוא הבטחוני, כולל לתקן את תקנות הפיקוח על יצוא ביטחוני (התשס"ח,2008)- כך שבקשה למתן רישיון תוכל להיות מוגשת באמצעים דיגיטליים.

התיקון גם כולל הוראה לרשות המוסמכת לקבוע ולפרסם תוך 45 יום נוהל לקביעת סיווג מוצר, קביעת מגבלות על מוצרים, מניעת יצוא לטריטוריה או מדינה, ומתן רישיון שיווק, תוך פרסום הקריטריונים לקביעות כדוגמת ביטול רישיון שיווק או רישיון יצוא.

חלק משמעותי נוסף הוא הפקדה בידי שר הביטחון, בתוך שלושה חודשים מיום החלטה בחוק, אחריות לתקן את תקנות הפיקוח על יצוא ביטחוני (פטור מרישיון שיווק ביטחוני התשס"ב־2008), כך שהרשות המוסמכת תהיה רשאית להעניק פטור מרישיון שיווק בנוגע לפעולת שיווק ביטחוני מול גורם במדינה המנויה ברשימת מדינות שנקבעה לצורך סוגיה זו. כמו כן, התיקון כולל הנחיה למנכ"ל משרד הביטחון וסמנכ"ל אסטרטגיה במשרד החוץ, כי במקרה של שינוי מדיניות הייצוא הביטחוני למדינה שמושפע משינוי מצבה הביטחוני או המדיני, לקיים הליך לבחינה עיתית מדי חודשיים, של ההחלטה.

עידוד התחרותיות לחברות ביטחוניות

טיוטת חוק ההסדרים גם טומנת בחובה תיקון לחוק החברות הממשלתיות, במטרה להקל את הרגולציה ולעודד את התחרותיות של חברות ממשלתיות, במיוחד התעשייה האווירית, רפאל ותומר. המהלך נובע מההבנה כי מדינות שונות כדוגמת הודו וארה"ב פועלות להגביר את הידע והייצור המקומי, ועל כן החברות שבחלקן הגדול כבר מייצרות במדינות הללו - להתאים את עצמן אף יותר.

בסעיף הראשון מוצע כי חברה ממשלתית תיחשב "ביטחונית־תחרותית" אם אחד השרים הממונים עליה הוא שר הביטחון ושהכנסותיה השנתיות גבוהות מ־5 מיליארד שקל. מטרת ההגדרה היא להבחין בין חברות ממשלתיות ביטחוניות בעלות אופי עסקי רחב כדי לאפשר להן גמישות ניהולית מוגברת. בד בבד, מוצע להגדיר מהי חברת בת של חברה ממשלתית ביטחונית־תחרותית. קרי, חברה שבה לחברה האם יש שליטה מלאה או שליטה משותפת עם חברות בנות אחרות.

סעיפים נוספים כוללים הצעה להקלה על הליכי הקמה או רכישת חברות על ידי חברות ממשלתיות ביטחוניות־תחרותיות. כיום, צעדים כאלה מחייבים החלטת ממשלה, ועתה מוצע לקבוע שהקמה של חברה אשר מחצית או פחות מכוח ההצבעה באספותיה הכלליות או הזכות למנות מחצית או פחות ממספר הדירקטורים שלה הם בידי חברה ממשלתית, בידי חברת בת ממשלתית או בידי חברה ממשלתית יחד עם חברת בת ממשלתית, ומשכך אינה חברה בת־ממשלתית, או רכישה של מניות בחברה שלא תהפוך כתוצאה של הרכישה לחברת־בת ממשלתית כאמור,תהיה טעונה אישור של רשות החברות הממשלתיות בלבד. זאת, במידה ומדובר בעסקאות בהיקף של עד 400 מיליון שקל.

בתיקון גם מוצע להעביר את הסמכות לאישור מכירת חברות־בנות ממשלתיות ביטחוניות־תחרותיות לרשות החברות. כיום, מכירה כזו דורשת החלטת ממשלה, ולפי ההצעה רשות החברות תוכל לאשר בעצמה את העסקה, בתנאי שהודיעה לשרים הרלוונטיים על כוונתה, ואלו לא התנגדו בתוך 30 יום. במקרה שלא תהיה התנגדות של השרים, הרשות תספק את האישור הסופי בתוך 60 יום.

בתיקון גם מוצע להקל על הקמת חברות בנות מחוץ לישראל. עתה, הקמת חברה כזו עדיין מחייבת החלטת ממשלה, אבל לפי ההצעה יידרש אך ורק אישור של רשות החברות, בניסיון לאפשר לחברות הממשלתיות הביטחוניות־תחרותיות לפעול בגמישות ובמהירות בשווקים הבינלאומיים.

עוד כתבות

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

ברקע המתיחות הגאו-פוליטית בין ארה"ב לאיראן, המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● הדואליות בפערים שליליים של עד 4% ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● השוק הקוריאני חזר בסערה לאחר חופשת חג ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב