גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר על מאות מיליוני תאי זרע מערער על אחד מעקרונות היסוד של האבולוציה

חוקרים מאוניברסיטת חיפה, הטכניון ואוניברסיטת גאנה גילו שבניגוד לתפיסה המקובלת כיום במדע, מוטציות גנטיות אינן אקראיות וייתכן שהן מושפעות מתהליך של למידה ● יכולות להיות לזה השלכות על האופן שבו נתגונן מפני מחלות בעתיד

חזית המדע / צילום: Shutterstock
חזית המדע / צילום: Shutterstock

לאורך השנים, ככל שאנחנו מכירים את הביולוגיה טוב יותר, כך העקרונות הבסיסיים ששטח צ'רלס דרווין בתיאוריה שלו על האבולוציה מקבלים תמיכה גדולה יותר.

דרווין אמנם לא ראה במיקרוסקופ אוכלוסיות חיידקים שמשתנות בתגובה לאנטיביוטיקה, איך גידולים סרטניים עוברים אבולוציה כדי לפתח עמידות לתרופות, ולא היו לו מחקרי ביג דאטה שבחנו איך מוטציות נצברות לאורך הדורות - למעשה הוא לא ידע כלל מהי מוטציה או מהו הגנום, ולמרות זאת הוא הצליח להגדיר את קווי היסוד שלפיהם כל הדברים הללו קורים. בכל זאת, לאורך השנים עוררה תיאוריית האבולוציה שלו אי־נוחות מסוימת בקרב רבים, בגלל הפער שבין האקראיות הגלומה בה לבין השיטתיות והמורכבות שאנחנו רואים בעולם.

אנבידיה ושיבא חושפות שיתוף פעולה שאפתני לפיענוח הגנום האנושי
מה גורם לעלייה בסרטן המעי הגס? מחקר חדש מציע אפשרות לא צפויה

מחקר חדש, שבוצע על ידי חוקרים מאוניברסיטת חיפה, הטכניון ואוניברסיטת גאנה, מערער על אחד מעקרונות היסוד של האבולוציה כפי שאנחנו מכירים אותה היום, באופן שמתחיל להתמודדד עם אותה אי־נוחות. לדברי פרופ' עדי לבנת, ראש מעבדת סגול לחקר האבולוציה באוניברסיטת חיפה ומוביל המחקר, ומי שפיתח את התיאוריות שכיוונו את המחקר ונועדו להסבירו, דווקא דרווין עצמו היה עשוי לקבל את הגישה החדשה שהמחקר מציע. היא אינה סותרת את עקרונות היסוד שתיאר דרווין עצמו, בספרו המכונן "מוצא המינים", אומר לבנת.

שתי גישות ושאלה אחת: איך באות תכונות חדשות לעולם?

הרעיון הבסיסי והמהפכני של דרווין היה כזה: בין פרטים שונים באותה אוכלוסייה ישנם הבדלים. חלקם משפרים את הסיכויים שלנו לשרוד ולהתרבות. הפרטים שאינם שורדים ואינם מתרבים גם אינם מעבירים את התכונות שלהם הלאה, ולכן עם הזמן תכונות המועילות לשרידות ולהתרבות הופכות שכיחות יותר. זאת "הברירה הטבעית", או "הישרדותם של המתאימים ביותר לסביבתם" (ולא דווקא "החזקים שורדים", כפי שלפעמים מתורגם בטעות הרעיון של Survival of the fittest).

אבל איך מתפתחות מלכתחילה תכונות חדשות שיכולות להיכנס לתחרות הזאת? היום התפיסה המוסכמת היא שמוטציות גנטיות מתרחשות בשל נזקים לדנ"א, שיכולים להיגרם מסיבות חיצוניות כמו קרינה או עקה חמצונית, או סתם בגלל "טעויות" בתהליכי השכפול של הדנ"א. אם המוטציות הללו מתרחשות בתאי זרע או ביצית, הן יכולות לעבור בתורשה לילדים, אף שלא היו קיימות אצל ההורים. למוטציות הללו קוראים "מוטציות דה־נובו".

על פי התפיסה המקובלת כיום, הטעויות הללו מתרחשות באופן רנדומלי לגמרי. כלומר, האבולוציה מתקדמת בזכות שני תהליכים: תחילה, הגרלה אקראית לגמרי של מוטציות חדשות ואז העדפת המוטציות המועילות ביניהן, באמצעות תורשה ותהליך הברירה הטבעית.

"כאשר התיאוריה כוללת את ההסבר הביולוגי הזה, אנחנו קוראים לה ניאו־דרוויניסטית", אומר לבנת. "למעשה, דרווין לא ידע מה גורם להבדלים בין הפרטים. הוא ציין במפורש בספרו שהמונח 'אקראיות' אינו נכון כי הסיבות לשינויים התורשתיים לא היו ידועות".

פרופ' עדי לבנת / צילום: פרטי

כשדרווין הציע את התיאוריה שלו, היא התחרתה בזו של חוקר אחר בשם ז'אן בטיסט למארק. הוא טען שכאשר הסביבה משתנה או כשיש בה אתגר, הפרט יכול לשנות את עצמו כדי להתאים את עצמו לאתגר. לדוגמה, אם ג'ירפה מותחת את צווארה כדי להגיע לעלי העץ הגבוהים, עם הזמן צווארה מתארך. את התכונה הנלמדת הזאת מורישה הג'ירפה לצאצאים.

"התיאוריה של למארק לא החזיקה מעמד ולא הסתדרה עם מה שלמדנו בהמשך על הביולוגיה", אומר לבנת. "כשהיא הופרכה, העולם המדעי הסיק מכך שהאפשרות השנייה, של מוטציות אקראיות, היא הנכונה. אבל מי אמר שאלה שתי האפשרויות היחידות?"

לבנת וצוותו מציעים אפשרות שלישית - לא תגובה מיידית של הגוף לסביבה, שמוטמעת אחר כך בדנ"א, כמו שהיינו מצפים למצוא לו היינו ניאו־למרקיאנים (כלומר למרקיאנים מודרניים שיודעים מהי מוטציה), אבל גם לא אקראיות מוחלטת, כמו הניאו־דרוויניסטים.

"אנו מציעים שהמוטציות אינן אקראיות ואינן למארקיסטיות. במקום זאת, הן מגיבות למידע שהצטבר בהדרגה בגנום לאורך דורות. במובן זה, האבולוציה דומה לתהליך למידה ארוך־טווח המתפתח באוכלוסיות לאורך זמן", אומר לבנת. מדובר בטענה שונה לגמרי מההסכמה המדעית הקיימת.

מלריה ומחלת שינה: המוטציה מופיעה במקום שבו היא מועילה

לקבוצת החוקרים יש כרגע שלוש ראיות עיקריות שתומכות בטענה שלהם. במחקר הנוכחי, הם יצאו לבדוק אם מוטציות נוצרות בשכיחות גבוהה יותר במקום שבו הן מועילות. המחקר נערך על מאות מיליוני תאי זרע. הם אמנם נלקחו מכ־15 פרטים בלבד, אבל היתרון בתאי הזרע הוא שיש המון מהם, וכל אחד קצת שונה.

אחת הדרכים לזיהוי מוטציות דה־נובו היא על ידי השוואת הגנום של שני ההורים לזה של הילדים וזיהוי של שינוי בדנ"א שקיים בילד ולא בהוריו", אומר ד"ר דניאל מלמד, חוקר בכיר במעבדה של לבנת. "אבל אם אנחנו מחפשים מוטציה שמופיעה אחת ל־100 מיליון אותיות בדנ"א, שזה בערך קצב המוטציה הממוצע באדם, נצטרך לדגום חלק גדול מאוכלוסיית העולם כדי לגלות ממצא עם משמעות סטטיסטית בגישה הזו. למזלנו, בכל מנת זרע יש כ־100 מיליון תאים שכל אחד מהם מייצג חצי גנום שלם, ומוטציה דה נובו יכולה להופיע בכל אחד מהם. כך, המספרים מתחילים להסתדר".

ד''ר דניאל מלמד / צילום: אוניברסיטת חיפה

המוטציה שנחקרה בעבודתם הקודמת הייתה המוטציה המוגלובין S שגורמת לעמידות בפני מלריה. כאשר יש שני עותקים ממנה, נוצרת מחלת האנמיה החרמשית. אף אחד מהנבדקים שתרמו את הזרע לא נשא את המוטציה, ולכן לא היה חולה באנמיה ולא מוגן ממלריה. חלקם הגיעו מאפריקה, מאזורים שבהם יש הרבה מלריה והמוטציות הללו נפוצות, ואחרים הגיעו מאירופה.

המחקר העלה שני ממצאים עיקריים. הראשון הוא שהמוטציה נוצרה דה־נובו בשכיחות גבוהה יותר בתאי זרע שנלקחו מנבדקים שחיים באזורים שיש בהם מלריה מדרום לסהרה. נזכיר שהנבדקים עצמם לא היו נשאי המוטציות. בכל זאת, היא נמצאה בשכיחות גבוהה בתאי הזרע שלהם, אם היו תושבי אפריקה.

כדי להבין את הממצא השני, יש לדעת שהרצף שבו יכולה להופיע המוטציה הרלוונטית נמצא על גן בשם בטא גלובין. רצף זהה נמצא גם על גן אנושי בשם דלתא גלובין, אבל שם המוטציה לא מקנה עמידות בפני מלריה. במחקר התברר שהמוטציה נוטה יותר להיווצר בגן בטא גלובין, כלומר, היכן שהיא מועילה.

ממצאים דומים, שפרסמה הקבוצה לאחרונה בעיתון המדעי PNAS, מצאו דפוס דומה לגבי מוטציה המגינה ממחלת השינה האפריקאית.

הראיה השלישית מגיעה ממחקר קודם שפורסם בהובלת מעבדתו של לבנת, ועסקה לא במוטציות נקודתיות כמו זו שמגינה ממלריה, אלא במוטציות שקשורות בהתמזגות של שני רצפי גן. מוטציות כאלה קורות מעת לעת, אבל עד היום הנחת היסוד הייתה שגם הן מתרחשות באופן אקראי.

"מצאנו שגנים שלעתים קרובות עובדים יחד הם גם בעלי סיכוי גבוה יותר לעבור איחוי על ידי מנגנוני המוטציה, לעומת גנים שאינם עובדים יחד", אומר לבנת. הוא קרא לעיקרון הזה Genes that are Used Together are More Likely to be Fused Together, משפט המזכיר עיקרון מעולם הנוירולוגיה: נוירונים במוח שלעתים קרובות הופעלו יחד מתחילים להתרגל לעבוד יחד ויהיה להם קל יותר לעשות זאת בעתיד. זוהי למידה. אם החיבור הזה קורה בתוך תא זרע, שהוא תא שיש בו פעילות רבה של גנים המאפיינים רקמות מכל הסוגים, החיבור הזה יעבור הלאה בהורשה. זוהי לכאורה למידה המתרחשת בגנום.

כוחות האבולוציה: הגנום צובר מידע, ומפשט את עצמו

מה יכול להיות המנגנון הביולוגי שמאפשר לשינויים הללו להתרחש באופן לא רנדומלי?
מלמד: "לגבי מוטציה נקודתית, יכולים להיות לכך כל מיני מנגנונים. חלקם ודאי לא ידועים לנו עדיין, אבל אנחנו יכולים להציע מנגנון אפשרי אחד. הגנום שלנו, בתאי הגוף וגם בתאי הזרע והביצית, כל הזמן עובר תהליכי 'נזק ותיקון'. לאחרונה הצטברו עדויות שמצביעות על כך שמנגנוני התיקון יכולים להיעזר במולקולות RNA שתועתקו מתוך אותו גן, כתבנית, לצורך בנייה מחדש של רצף הדנ"א באזור הנזק. אלא שלפעמים מולקולות ה־RNA עצמן עוברות תהליך של עריכה מחדש בתוך התא, שהוא חיוני לתפקודן. יוצא מכך שככל שהעריכה של מולקולת RNA מסוימת נעשית נפוצה יותר, ההסתברות שהשינוי יעבור לדנ"א במסגרת תיקון כזה גדולה יותר". אם השינוי מופיע בתא זרע, זו תהיה מוטציה דה־נובו, שגם תעבור לדור הבא.

לבנת: "אנחנו בכוונה מסייגים את המונח 'נזק ותיקון', כי אם באמצעות מנגנון כזה מתקבעות מוטציות חיוביות בגנום, אולי לא מדובר ממש בנזק ולא בתיקון, אלא במנגנון שאחת התוצאות שלו היא פישוט אינפורמציה בגנום.

"העיקרון שאנו מציעים הוא שהאבולוציה מונעת על־ידי שני כוחות שעובדים יחד: הכוח החיצוני של הברירה הטבעית, וכוח פנימי של פישוט טבעי - כפי שניתן לראות, למשל, באיחוי של שני גנים שהחלו לפעול בתיאום הדוק. הגן אינו משתנה כתגובה ישירה ומיידית לסביבה - אין זה מנגנון למארקיסטי - אלא שבאוכלוסייה החשופה ללחץ מסוים, לדוגמה מלריה, לאורך דורות הגנום צובר מידע המגדיל את ההסתברות להיווצרותה של מוטציה דה־נובו המקנה מוגנות חזקה מאותו לחץ".

עד היום לא הצטברו עדויות לכך שמוטציות יכולות להופיע בשכיחות גבוהה יותר היכן שהן מועילות. איך הצלחתם לשבור את הפרדיגמה?
לבנת: "זה קשור לאופן שבו אנחנו עושים את המחקר, בגישה חדשה ובטכנולוגיה חדשה. לפני המחקר שלנו, מדענים מדדו את קצבי המוטציות רק כממוצעים על פני עמדות רבות בגנום. עד כה לא הייתה אפשרות למדוד את קצב ההיווצרות של אף מוטציה ספציפית באף עמדה מסוימת בגנום. באמצעות מדידת היווצרות המוטציות ברזולוציה הזו בפעם הראשונה, מצאנו ראיות לכך שמוטציות אינן אקראיות - שהסיבות למוטציות ותוצאותיהן קשורות זו בזו".

מלמד: "לגבי השיטה, מלבד העובדה שאנחנו עובדים עם תאי זרע וכך משיגים כמויות של מידע בקלות רבה יותר, אנחנו גם הראשונים שהצליחו להגיע לרמות הדיוק הגבוהות הדרושות כדי להשוות את קצב ההיווצרות דה־נובו של המוטציות הספציפיות שמעניינות אותנו".

שבירת הנחות היסוד של תורת האבולוציה המודרנית היא כמובן הישג בפני עצמו, אך ודאי יש לזה גם יישומים פרקטיים.
לבנת: "כיוון שידוע כבר שמוטציות מעורבות בהיווצרות מחלות גנטיות וסרטן, וביכולת ההסתגלות של סרטן לתרופות, חקר מנגנוני המוטציות הוא בעל חשיבות ברורה לרפואה ועשוי להציע דרכי מחשבה חדשות למאבק במחלות אלו.

"בנוסף, רעיונות על אופן פעולתה של האבולוציה עוררו השראה בעבר לפיתוחים במדעי המחשב. לכן לבחינה מחודשת של הנחות היסוד של האבולוציה עשויות להיות השלכות גם שם".

עוד כתבות

יירוט של מערכת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל

בהיקף של מיליארדים: משרד הביטחון חתם על חוזה חדש עם רפאל

משרד הביטחון חתם היום (ה') על חוזה ענק עם חברת רפאל להרחבת הייצור של כיפת ברזל ● החוזה נחתם כחלק מחבילת הסיוע האמריקאית למלחמה, שכללה חבילה של 5.2 מיליארד דולר לחיזוק מערכות ההגנה האווירית של ישראל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שהציגה זינוק של מעל 40% ברווח הנקי, וזו שהעלתה תחזית

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● עלבד דיווחה על זינוק של 42% ברווח הנקי ● ריט 1 הודיעה על עלייה של 8% ב-NOI והעלתה את תחזיתה ל-2025 ● וחילן דיווחה על עלייה של כ-14% ברווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ● אלוט עקפה את תחזית הרווח של האנליסטים בפער, והמניה מזנקת

מנכ''ל בנק הפועלים, ידין ענתבי / צילום: יונתן בלום

הפועלים נגד המגמה: מגדיל את ההפרשות ומחלק פחות - הרווח הנקי 2.8 מיליארד שקל

הרווח דומה לתחזיות האנליסטים והושפע לחיוב מהכנסות מס חד-פעמיות ● בניגוד לבנק לאומי שחילק דיבידנד בשיעור של 75% מהרווח הנקי, בחר הפועלים לחלק נתח צנוע יותר מרווחיו – 50% ● הבנק הודיע הבוקר כי יחלק 1.1 מיליארד שקל במזומן לבעלי המניות ויבצע רכישה עצמית של מניותיו בהיקף 276 מיליון שקל

Plasan SandCat MK-IV / צילום: צילום מסך

המדינה הדרום אמריקאית שתרכוש רכבים ממוגנים מישראל

משרד ההגנה של פרו בחר במכרז לרכישת 56 רכבים משוריינים מתוצרת פלסן סאסא תמורת כ־23.8 מיליון דולר ● רפאל הציגה טיל חדש מסדרת ספייק ● ברפובליקת מאלי קיימו את התערוכה הביטחונית הראשונה של המדינה, אך ללא הזמנה של מדינות מערביות ● וגם: אנדוריל האמריקאית מתכננת הקמת מיזם משותף עם הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כריך במשק בולדס / צילום: רינת בין יח''צ

במושב עלום ליד חדרה מצאנו פודטראק עם כריכים מושחתים שיצאו ממעשנה

עגלת קפה שמגישה טוסט כמהין, תערוכה שממשיכה פרויקט אמנות מיתולוגי מלפני 50 שנה, מסלולון בין עצי תות וחרוב וסנדוויץ' בשר חלומי ● ביקור במועצה אזורית מנשה

מנכ''ל ביג חי גאליס (מימין) ומנכ''ל טרמינל X ניר הורוביץ (משמאל) / צילום: יח''צ

בהשקעה של מיליון שקל: מותג האופנה פתח לראשונה חנות פיזית

אחרי חמש שנות פעילות, מותג האופנה‑אקטיב לנשים STRONGFUL מבית טרמינל X פתח חנות במתחם ביג פאשן גלילות ● חברת One Digital Marketing ערכה אירוע בנושא הטרנדים הדיגיטליים של 2026 ● וגם: אלו הזוכים בפרס רוטשילד ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט; נאסד"ק ירד ב-2.2%, אנבידיה ב-3%

"יש בועה, אבל אל תמכרו", אומר מייסד ברידג'ווטר, ריי דאליו ● וולמארט זינקה ב-6%, תצטרף למדד נאסד"ק בקרוב ● הפתעה במספר המועסקים החדשים בארה"ב, 119 אלף, אך שיעור האבטלה הוא 4.4%, שיא של כמעט ארבע שנים ● הביטקוין, נפל ביותר מ-4% וירד מתחת ל-87,000 דולר לראשונה מאז אפריל

פריז / צילום: Shutterstock

כולם זקוקים לחופשה: אתרי התיירות רושמים עלייה במספר ההזמנות

אחרי תקופה ארוכה של מצב בטחוני מתוח, ענף התעופה והתיירות משגר ששה נציגים למדד החודשי של רכישות הישראלים באתרי האונליין ● עלי אקספרס ושופרסל שומרים על מקומם בפסגה ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

מאור מלול, עומר אדם ונסים גאון / צילום: עידן כהן, שי פרנקו

לפי שווי של מיליארד ש': קרן אמריקאית רוכשת 20% מחברת חוות השרתים של עומר אדם, מאור מלול ונסים גאון

קרן ההשקעות האמריקאית BGA רוכשת 20% מחברת חוות השרתים של היזמים מאור מלול, נסים גאון ועומר אדם ● לפי ההערכות, העסקה מגלמת לחברה שווי של מיליארד שקל ותאפשר לה לרכוש קרקעות נוספות ולהתרחב לפרויקטים נוספים

צילום: Shutterstock

מה גורם לעלייה בסרטן המעי הגס? מחקר חדש מציע אפשרות לא צפויה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מחקר שפורסם בכתב-העת הרפואי המוביל "לנסט" הראה עלייה בשיעור המקרים של סרטן המעי הגס בקרב צעירים בני פחות מגיל 50 ● הסיבות עשויות להיות קשורות לאורח החיים, אך מחקר אחר טוען כי הסיבה עשויה להיות רעלן

התחדשות עירונית בירושלים. משהו נסדק / צילום: Shutterstock

1,450 דירות ב-3 מיליון שקל בסה"כ: העסקה שחושפת את מצבו של הענף

בשנים האחרונות, למעלה מאלף יזמים רכבו על טרנד ההתחדשות העירונית, כשהפיתוי הכלכלי ברור ● החברות רצו לבורסה וביצעו שלל רכישות, אבל כש–1,450 "דירות לשיווק" עולות 3 מיליון שקל, די ברור שמשהו כבר לא עובד

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

"אתם גיבורים": שורדי השבי פגשו את טראמפ בבית הלבן

דוברת ראש הממשלה לתקשורת הזרה אמרה כי בישראל ישנה ציפייה שהאמריקאים ישמרו על היתרון האיכותי של צה"ל, למרות העסקה הצפויה עם הסעודים ● בדרך לסבב נוסף בלבנון? העלייה בהיקף התקיפות, והחשש בישראל ● חודשו החיפושים אחר החללים החטופים: משלחת חמאס חצתה את הקו הצהוב ● משרד החוץ הצרפתי גינה את התקיפות הישראליות בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי

10,000 מ"ר בראשון לציון: קבוצת פוקס במשא ומתן לפתיחת חנות ג'מבו נוספת

קבוצת פוקס במגעים לשכירת שטח בהיקף 10,000 מ"ר לצורך פתיחת חנות ג'מבו ● מינהל הבטיחות מקדם חובת הפסקת של 15 דקות בכל שעה עבור עובדי סלילת כבישים ● ארכימדס ומנורה יעמידו מימון בהיקף של כ-1.2 מיליארד שקל להתחדשות עירונית בפ"ת ● וגם: הרפורמות החדשות שיקצרו את הליך הרישוי ● חדשות השבוע בנדל"ן

בכובע DOGE: מאסק בבית הלבן / צילום: Reuters, Nathan Howard

שנה אחרי הקמת המחלקה של מאסק: מה יצא מריצת האמוק הזו

בינואר הוקמה בסערה המחלקה לייעול ממשלתי, עם אילון מאסק כנער הפוסטר שמצהיר על קיצוץ של טריליון דולר ● המהלכים שלה גרמו למאות אלפים לאבד את עבודתם, יש שאומרים גם עלו בחיי אדם, ומנגד התומכים מתעקשים שהיא משמעותית ● מה קרה בסיכום השנה הזו

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה הערב בירידות ומסכמת שבוע שלילי

מדד ת"א 35 ירד בכ-1% ו-2.2% השבוע ● מדדי הבנייה ורשתות השיווק בלטו השבוע לרעה ● מניית נייס השילה כרבע משוויה השבוע ● בלטו השבוע מניות נאייקס, בי קומיוניקיישנס ומבטח שמיר ● מניות האנרגיה ירדו בחדות ● פרוטוקולים של הפד חושפים: ייתכן כי ישנו רוב נגד הורדת ריבית בארה"ב בדצמבר

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן היום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ערב הסעודית הציתה מרוץ אזורי חדש לגרעין אזרחי. האם לישראל יש סיבה לדאגה?

הכניסה הסעודית לתחום הגרעין האזרחי מסמנת שינוי עמוק במזרח התיכון ומקרבת את האזור לעידן שבו יותר שחקנים מחזיקים יכולות מתקדמות ● לצד הממלכה, גם טורקיה ומצרים מקדמות את תוכניות הגרעין שלהן ● כמה קצר המרחק בין העשרה אזרחית ליכולת צבאית, ומה ישראל יכולה לעשות בעניין?

בנקים בישראל

הבנקים רשמו רווח נקי של כ-9 מיליארד שקל ברבעון: 60% ממנו חולק כדיבידנד

חמשת הבנקים הגדולים פרסמו השבוע את התוצאות שלהם לרבעון השלישי, כאשר הרווח שהציגו צמח ב-17% והסתכם ב-8.7 מיליארד שקל ● בגזרת הדיבידנדים, הבנקים חילקו 5.2 מיליארד שקל - במה שמסמן עלייה חדה של 75% ● וכמה עמלות הם גבו?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: יוסף יהושע

דוחות התעשייה האווירית: צמיחה בכל היבשות, שיאים חדשים

דוחות הרבעון השלישי של התעשייה האווירית מצביעים על צבר ההזמנות הגדול ביותר אי פעם - 26.5 מיליארד דולר ● סך כל ההכנסות צמחו ב-18%, כאשר שליש מהן הגיעו מישראל ● תזרים המזומנים, לעומת זאת, היה שלילי

מטה בזק בחולון / צילום: חן כליפה לוי צילומי אוויר

אחרי הפרידה מבזק: מה יעשו יבואן תרופות וקרן זרה עם מניות בשווי 2 מיליארד שקל

סיבוב רווחי במיוחד הסתיים במימוש יתרת מניות השליטה בקבוצת התקשורת שהחזיקו קרן סרצ'לייט ודוד פורר, תמורת כ־2.7 מיליארד שקל ● עם קופת מזומנים תפוחה יידרשו כעת בעלי ביקום לבחור בין דיבידנד, מכירת החברה או רכישה חדשה ● ומה יקרה לבזק שנותרה ללא שליטה?

וול סטריט / צילום: ap

וול סטריט ננעלה בעליות; שער הביטקוין עומד על כ-84 אלף דולר

לאחר יום מסחר תנודתי - נעילה מעורבת באירופה ● הביטקוין ממשיך בדעיכה ויורד מתחת ל-84 אלף דולר למטבע ● המסחר באסיה נסגר בירידות חדות: הקוספי צלל ב-3.8% והנייקי ירד ב-2.3% ● אמש, וול סטריט ננעלה בירידות, למרות מיני ראלי בתחילת המסחר ● שער הדולר עומד כעת על 3.29 שקלים