גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם האלופים שהודחו ייפגעו כלכלית?

הרמטכ"ל אייל זמיר הודיע במפתיע על שורת הדחות בצמרת הצבא, ועורר סערה ציבורית ● עם מי צריך להתייעץ לפני שמדיחים מהצבא, האם יש להדחה משמעויות פרקטיות ועד כמה מדובר בצעד תקדימי? ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

הרמטכ''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל
הרמטכ''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל רא"ל אייל זמיר יצר רעידת אדמה לאחר שהחליט להדיח משירות מילואים שורת מפקדים בכירים, כולל בדרגת אלוף, לאור אחריותם לכשלי אסון 7 באוקטובר. אותם אלופים מודחים הם מי שכיהנו באותה עת בתפקידי ראש אגף המודיעין (אהרון חליוה), ראש אגף המבצעים (עודד בסיוק) ומפקד פיקוד הדרום (ירון פינקלמן).

המשרוקית | זן חדש של ועדות חקירה? החלטת ממשלה לא תספיק
המשרוקית | האם הרמטכ"ל הרצי הלוי פוטר או התפטר?

לצד זאת, ניתנו הערות פיקודיות למספר בכירים אחרים, כמו מפקדי חילות האוויר והים וראש אמ"ן הנוכחי ששימש אז כראש חטיבת המבצעים (לגביו הוחלט שיפרוש מהצבא בסיום תפקידו), וגם הדחה אחת משירות סדיר. אבל מה המשמעות של הסנקציות האלו, בדגש על מי שכבר פרשו מהצבא לפני זמן רב? הנה סדר בדברים.

איך מדיחים ממילואים?

אופן ההדחה מצה"ל מעוגן בהוראת הפיקוד העליון 3.0226, שעניינה השעיה והדחה. סעיף 47 לפקודה קובע כי ניתן להדיח חייל משירות בהינתן יסוד סביר להניח שבהתנהגותו יש "משום סטייה בולטת מהנדרש מהחייל במילוי תפקידו". סעיף 56 מוסיף שהחלטת ההדחה יכולה להימסר בכתב או בעל פה, ושכניסתה לתוקף היא מידית מרגע המסירה.

סעיפים 51־53 לפקודה דורשים גם לאפשר לחייל המועמד להדחה להשמיע את טענותיו, ועל הגורם המדיח להיוועץ גם במפקדם הישיר ובגורם מקצועי.

"אני אומר בזהירות שמהפרסומים בתקשורת ביחס לאופן הבהול שבו המפקדים זומנו מהרגע להרגע ומהדיווחים שנמסר להם בשיחה קצרה מה ההחלטה בעניינם, נראה כאילו הדברים נעשו באופן שלא מתיישב עם הוראות הפיקוד העליון", אומר עו"ד רן כהן רוכברגר, אל"ם במיל', לשעבר הסנגור הצבאי הראשי, וכיום בעל משרד העוסק בדיני צבא וביטחון וצווארון לבן.

"לכן, באופן תאורטי יכול להיווצר מצב שבו מי מהמודחים יטען לפגם שנפל בהליך הפיקודי בעניינו ושההחלטה לגביו כבר נקבעה מראש, מבלי שהתאפשר לממש את זכות הטיעון, ורק נמסרה לו. גם יש תקדים: לפני כמה שנים ניב לובטון ז"ל התאבד אחרי שבמצ"ח ניסו לגייסו כמקור. לאחר תחקור של המקרה הרמטכ"ל וראש אכ"א החליטו להדיח את מפקד בסיס מצ"ח בבאר שבע, קצין בדרגת רס"ן, והוא עתר למחוזי והמקרה הגיע עד בג"ץ. זה קבע שאכן נפל פגם בהליך ושגם מפקדי הצבא מחויבים לנהלים שנקבעו בו.

"עם זאת, מבחינה מעשית, אפשר להעריך שבמכלול הנסיבות המפקדים שספגו את ההליכים הפיקודיים החריפים - חריפים מבחינה סמלית וערכית - לא יפנו לאפיקים משפטיים ולא יגישו עתירה מינהלית לבית המשפט המחוזי".

אהרון חליוה, ראש אמ''ן לשעבר / צילום: דובר צה''ל

מה משמעות ההדחה?

רובם של המודחים הם בדרגת אלוף, כך שלא היו צפויים להיקרא למספר רב של ימי מילואים, אם בכלל. אם כן, מה המשמעות של הדחתם משירות מילואים? "האפקט העיקרי של ההדחה הוא בראש ובראשונה אות קלון פיקודי", מסבירה סא"ל במיל' אפרת נחמני־בר, בעברה סגנית הסנגורית הצבאית הראשית.

"זה צעד סימבולי בעיקרו", היא אומרת. "הוא משדר מסר ערכי לא רק לאדם המודח עצמו, אלא גם לציבור המשרתות והמשרתים בצה"ל ובמקרה שלנו גם לציבור הרחב. זה מתכתב, גם אם באיחור, עם מושגים כמו אחריות ישירה, אחריות פיקודית ואחריותיות (accountability). ממקרים אחרים בעבר, בלי להיכנס למקרים הקונקרטיים עכשיו, יש לזה גם השלכה זהותית על התפיסה העצמית של המודחים".

אבל, היא ממשיכה, "הצעד לא נטול השלכות פרקטיות. בדרגות האלו לא סופרים את ימי המילואים, והשאלה היא לא אם זה הרבה ימי מילואים או מעט אלא טיב שירות המילואים, שכן המילואים הם לדברים שבלב העשייה הצבאית: בכירים במילואים מוצאים את עצמם עומדים בראש ועדות לימוד, ועדות בדיקה, גופי פיתוח, צוותי חשיבה אסטרטגית ועוד. האנשים האלו הם מוקדי ידע, תאורטי ומעשי, ופירוש ההדחה הוא שהם חסומים מכל המשך תרומה ועשייה עתידיים". כאן המקום לציין שחלק מהמודחים, כמו ראש אמ"ן לשעבר אלוף בדימוס אהרון חליוה, אמרו שבכל מקרה אין בכוונתם לשרת במילואים.

יוצא דופן שצריך להתייחס אליו הוא סא"ל א', ששימש ב-7 באוקטובר כקמ"ן אוגדת עזה שעודו שירת שירות סדיר פעיל, עד שזמיר החליט להפסיק את שירותו לאלתר, ימים ספורים בלבד אחרי שפורום עוטף ישראל מחה על הכוונה לקדמו בתוך אמ"ן. "זו אולי הסנקציה המעשית ביותר מבין הצעדים הפיקודיים שעליהם הורה הרמטכ"ל", אומר עו"ד כהן רוכברגר. "ניתן גם להצביע על החלטה חצי-מעשית ויותר סימבולית, של ההחלטה לסיים את השירות של המפקדים שהחליטו זה מכבר שלא להמשיך עוד בשירות הצבאי ושנמצאים ממילא בתהליך פרישה, או ההערות הפיקודיות למפקדי חיל האוויר וחיל הים, שגם כך לא צפויים להמשך קריירה צבאית".

ירון פינקלמן, מפקד פד''ם לשעבר / צילום: דובר צה''ל

האם הזכויות ייפגעו?

"לשלילת פנסיה או קצבת פרישה נדרש הליך נפרד, וכך גם לשלילת דרגות, ולכן להדחה אין השפעה על כל אלו", אומרת נחמני־בר. "אבל עבור רבים שירות מילואים נחשב לא רק לחובה אלא גם לזכות (זו גם התפיסה המשפטית במדינת ישראל), והעובדה שהם לא יכולים למלא את הזכות הזו היא לא נטולת משקל.

"בנוסף, לא מעט מחקרים סוציולוגיים על החברה הישראלית מראים איך אנשי צבא ממירים את 'ההון הצבאי' שלהם ב'הון אזרחי' או 'הון עסקי', וסביר מאוד להניח שהטבעת אות קלון ציבורי על ההון הצבאי תקשה להמיר אותו להון מסוג אחר. אבל ימים יגידו".

עד כמה ההדחה חריגה?

"ההליכים של הדחה, הערה פיקודית ונזיפה נמצאים בלב שיקול הדעת הפיקודי ובוצעו על ידי מפקדים מאז ומעולם, גם תוך כדי מלחמה - וגם במהלך מלחמת "חרבות ברזל", אומר כהן רוכברגר. "מה ששונה כאן הוא ההחלטה כלפי מספר רב של מפקדים ובדרגות הבכירות ביותר - ופרק זמן רב כל כך אחרי האירועים. זה במידה רבה תקדימי להדיח אלופים. בנוסף, יש לשים לב לכך שההחלטות שקיבל הרמטכ"ל נתחמו רק למי ששירתו בתפקידים הרלוונטיים ב־7 באוקטובר, ולא למי ששירתו זמן קצר לפני כן כמו אלוף פיקוד דרום הקודם, שברור שגם לו יש אחריות מהותית לקונספציה. ברור שההחלטות הפיקודיות מאתמול עתה משקפות רק תמונה חלקית ממכלול האחריויות האישיות לאסון, גם בצבא ובוודאי של רבים אחרים. יש לקוות שוועדת חקירה מקיפה תרד לעומק הדברים ותיתן מענה כולל ושלם".

עודד בסיוק, לשעבר ראש אמ''ץ / צילום: דובר צה''ל

ועדיין, עקב היות העניין חריג אין פירושו שהוא לא מוצדק. "קשה לדבר על תקדימים כשמתייחסים ל־7 באוקטובר", אומרת נחמני־בר. "אולי אפשר לדבר על יום הכיפורים, וגם אז הצעדים ננקטו בהתאם להמלצות של ועדת חקירה ממלכתית, שכאן עדיין לא הוקמה. הדחה ופרישה מצה"ל הן הסנקציות המתבקשות כשמדובר בכשל פיקודי, להבדיל ממקרים של זדון או מעשה פלילי. לרוב מדיחים מהשירות הסדיר עצמו, אבל בחסות המלחמה הרבה הספיקו לפרוש לפני החלטת הרמטכ"ל, ואז נשארה אפשרות רק להדיח אותם משירות מילואים".

עוד כתבות

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום. עיבוד טלי בוגדונובסקי

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

הבנק המרכזי הודיע על החלטתו להשאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● בתחילת שבוע שעבר, גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתה, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200