גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

כשהמטפלת הופכת ליורשת: שני פסקי דין חדשים חושפים טפח מתופעת ניצול הקשישים

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock
ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

בתוך עשרה ימים התפרסמו שני פסקי דין העוסקים בתופעה מטרידה: ניצול קשישים דרך הצוואה שלהם. פסקי הדין מגלים טכניקות מתוחכמות שגורמות לקשישים להטות את הצוואה ולהוריש את רכושם לאנשים שלא התכוונו להוריש להם. בשני המקרים המתוארים השופטים אף ביטלו את הצוואה, לאור הפגמים שנפלו בעריכתן ונקבע כי נעשה ניסיון השתלטות על נכסי המנוח.

3 פסקי דין בשבוע | אם ערכה חמש צוואות שונות. איזו מהן תקפה בביהמ"ש?
120 אלף ישראלים עושים בכל שנה את הטעות הגדולה ביותר בפנסיה

התופעה מוכרת, ויש קושי לא מבוטל לנהל תביעה לביטול צוואה לאחר שהמוריש נפטר. "ברוב פסקי הדין, המתנגדים לצוואה לא מצליחים להוכיח השפעה בלתי הוגנת, בגלל שהראיות הולכות שנים אחורה", מסביר עו"ד יגאל קולוף, שותף במחלקה המסחרית במשרד וקסלר ברגמן ושות'.

בנוסף, מלאכת איסוף הראיות והמסמכים הרפואיים מסובכת ו"קשה להוכיח שברגע הצוואה אדם היה מספיק נואש, מוחלש ותלותי כדי להיות נתון להשפעה בלתי הוגנת" מסביר קולוף. עו"ד בעז קראוס, מומחה לענייני ירושה הוסיף כי "זו הפכה להיות מכת מדינה".

המקרה הראשון: המטפלת הפכה ליורשת היחידה

המקרה הראשון נפסק בבית המשפט לענייני משפחה בחיפה, בו התקבלה התנגדות שהגישו אישה וילדיה לצוואתו של קשיש כבד ראייה בן 91. בצוואה העניק הקשיש את כל רכושו למטפלת סיעודית שטיפלה בו במשך שנה וחצי וסייעה לו בהתנהלות היום יומית.

השופט הורה על בטלות הצוואה וקבע כי יש הוכחה לקיומה של השפעה בלתי הוגנת. לאחר תקופה שעבדה אצלו, המטפלת החתימה את המנוח אצל עו"ד על צוואה שמורישה לה את כל רכושו. בית המשפט קבע כי הנתונים מלמדים על כך שהקשיש היה אדם בודד, לא עצמאי ומוחלש, וניתן בקלות להשפעה ולניצול.

בית המשפט קבע כי הוכח שהמטפלת חרגה מגבולות התפקיד ו"גילתה מעורבות בחיי המנוח באופן עמוק ובלתי מקובל", כולל משיכת כסף עבור המנוח, הבאתו למשרד עו"ד, השלמת מסמכים רפואיים לצורך מכירת דירה, סיוע בהליך גירושין שנה לפני שנפטר, ליווי המנוח במועד עריכת הצוואה, עד כדי גיוס בתה כמיופת כח ביפוי כח מתמשך.

זאת, על אף שהמנוח ציין בפניה שלא להתערב בענייניו הכספיים. במקרה הנדון נקבע כי הנתונים מלמדים על מעורבות של המטפלת בעריכת הצוואה ועל יוזמה "לשלוט על חייו של המנוח, ובהמשך ליהנות מעיזבונו".

המקרה השני: מישהו כנראה חתם במקום המנוח

בית המשפט לענייני משפחה בנצרת פסל צוואה בשל פגמים וליקויים בעריכתה וזיוף חתימת המנוח. המנוח, שנפטר ב-2022, הותיר אחריו 16 ילדים משתי נשים ושתי צוואות סותרות. אחד הבנים עתר לבית המשפט לענייני משפחה בנצרת בבקשה לפסול את הצוואה המאוחרת, בטענה כי אביו לא היה כשיר לחתום עליה.

בית המשפט קיבל את ההתנגדות וחשף תמונה בעייתית: העדים לצוואה לא יכלו להסביר כיצד המנוח, שהיה מרותק למיטה וסיעודי לחלוטין, הגיע למשרד עורכי הדין.

נקבע כי לאור מגבלות הראייה שלו ומצבו התפקודי, המנוח לא קרא את הצוואה ו"ניתן להסיק במידה גבוהה של סבירות" שכלל לא היה כשיר לחתום עליה והוא לא עשה כן.

הטיפ הראשון: הסעיף שימנע הונאה

ניצול קשישים בדרך של החתמה על צוואה מגיע בדרך כלל כאשר הקשיש נמצא בנקודה שברירית, כשהוא תלותי ואף נואש. ניצול זה יכול לבוא ממשפחה קרובה או מגורם זר כמו מטפל סיעודי, שכן או מכר.

עו''ד יגאל קולוף / צילום: יונתן בלום

"לא מדובר על הורה דמנטי אבל הוא מוחלש בגלל הגיל. היורשים האחרים לא יודעים מזה בכלל, והם מגלים על זה רק כשההורה הולך לעולמו. כמות התיקים שמגיעים אליי בנושאים האלה וכמות ההתייעצויות גדלה בעשרות אחוזים מאשר בעבר", מספר עוה"ד קולוף.

עו"ד בעז קראוס, מומחה לענייני ירושה, אומר שכדי למנוע מקשיש מלהיות מנוצל על ידי עובד סיעודי, כבר בשלב קבלה לעבודה כדאי להוסיף סעיף לחוזה ההעסקה בו העובד מצהיר כי הוא מתחייב לא לקבל מתנות יקרות ערך או להיות מוטב בצוואה, ושאם יירש הוא מתחייב להעביר הכול ליורשים.

במידה וסעיף כזה לא נחתם, ממליץ עו"ד קראוס לבחון האם נעשים ניסיונות לבודד את הקשיש ממשפחתו. התנגדות לביקורים, לדבריו, היא "נורה אדומה" בוהקת.

מה עושים במקרה שהצוואה נכתבה?

עו"ד קראוס מוסיף כי ככל שרוצים להגן על צוואה מפני טענה עתידית של השפעה בלתי הוגנת, יש לערוך את הצוואה בפני עורך דין שיסריט את הצוואה ובעיקר יראיין את במוריש באופן שיתועד. כך לדוגמה, שיחה מעמיקה יכולה להיות ראיה חד משמעית להיעדר השפעה בלתי הוגנת.

עו''ד בועז קראוס / צילום: משה טסלר

הוא מוסיף כי אם הסובבים נחשפו לחשד שמא הקשיש או הבודד הוחתם ואין לו מידע מדויק, מומלץ להביא את הקשיש לעורך דין, שידובב אותו באשר לרצונותיו האמיתיים ויערוך עבורו צוואה חדשה. כאשר צוואה חדשה מבטלת כל צוואה קודמת. כמו כן, ניתן למנות מיופה כח חיצוני לקשיש, הדבר יבטיח "בדיקה" לפני כל פעולה שהקשיש מבצע.

במקרה של חשד לניצול, אפשר לפנות למחלקות הרווחה בכל עירייה, להם יש סמכותם על פי חוק לשלוח פקיד סעד כדי לחקור ולבדוק מה המצב. אולם אם הקשיש לא משתף פעולה ולא ניתן לערב את הרווחה, חשוב לאסוף ראיות כמו צילומים הקלטות, שיחות מוקלטות וכו', כדי שניתן יהיה לעשות בהם שימוש לאחר פטירתו להוכחת קיומה של השפעה. במקרים מסוימים, ניתן לבקש מבית המשפט למנות אפוטרופוס לקשיש.

האם הפתרון צפוי להגיע באמצעות חקיקה?

לגישתו של עו"ד קולוף הפתרון האפקטיבי ביותר נמצא אצל המחוקק. "צריך לקבוע בחקיקה גורם כמו רשם או שופט, שיאשר את הצוואה שעשה אדם מגיל מבוגר (לדוגמה 70), כמו בהסכם ממון, אחרת היא לא תהיה תקפה. התפקיד כאן הוא להקריא לך את ההסכם ולוודא שהאדם מבין אותו ולבדוק את נסיבות חתימת הצוואה".

הוא מסכים שפתרון זה עלול לייצר עבודה נוספת לבתי המשפט ולרשויות אך לגישתו של עו"ד קולוף פתרון זה עדיף על הצפת בתי המשפט בתביעות בדיעבד שקשה לברר אותן לאחר מעשה.

בנוסף, או לחילופין הוא מציע להכשיר עורכי דין שיעשו את זה, אבל מסביר כי בעסקת מתנה הם לא יכולים גם לייצג את שני הצדדים, "עורך דין אחד לצד שמקבל את הירושה, ועורך דין אחר שעורך את הצוואה ובודק את מצבו הרפואי, התפקודי והרגשי של המוריש". לגישתו, "לשכת עורכי הדין צריכה לדאוג לאכיפה זו מול עורכי דין".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Ernst

מכה לטראמפ: בית המשפט בלם את האגרה שהטיל על ויזות העבודה

בית משפט פדרלי קבע כי לממשל טראמפ לא הייתה סמכות להטיל אגרה חריגה של 100 אלף דולר על מעסיקים המבקשים ויזות H-1B לעובדים זרים מיומנים ● השופט קבע כי מדובר למעשה במס שלא אושר בידי הקונגרס ● בשלב זה לא ברור אם הממשל יערער על ההחלטה, אך הפסיקה מהווה מכה למדיניות ההגירה המצמצמת שמקדם טראמפ

הייטקיסטים קונים משמעותית פחות דירות דירות בתל אביב / צילום: shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נתוני האוצר חושפים: צניחה חדה בשיעור ההייטקיסטים שרוכשים דירות בת"א

נתונים ראשוניים של האוצר חושפים צניחה חדה בשיעור ההייטקיסטים שרוכשים דירות בעיר, בעוד שמלאי הדירות הלא-מכורות הולך ונערם ● היזמים והמשווקים מודים: "רואים ירידה של עד 40% ביכולת הרכישה, רבים יושבים על הגדר"

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

וויקס עדכנה כלפי מטה את תחזית ההכנסות; המניה נפלה

בחברת האינטרנט עדכנו את התחזית בעקבות פיטורי הענק ובעקבות האטה בצמיחת עסקי הפרטנרים של וויקס ● קצב החיסכון השנתי ממהלך הרה-ארגון יהיה 150 מיליון דולר ● המניה נפלה במסחר בוול סטריט לשפל של מעל תשע שנים

מנכ''ל היילו, אור דנון / צילום: איל יצהר

דלק רכב במחיקת ענק על השקעה בחברת השבבים שמפטרת חצי מעובדיה

היילו טכנולוגיות, חברת שבבי הבינה המלאכותית למוצרי קצה, הודיעה על פיטורים של כ-110 עובדים ● במקביל הודיעה דלק רכב כי היא צפויה למחוק את רוב השקעתה בחברה בסך המתקרב ל-200 מיליון שקל בשל ביטול מיזוג עם חברת SPAC

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

בזמן הלחימה: המגעים החשאיים בין אינטל ואפל לאנשי האוצר על שער הדולר

נציגי מרכזי הפיתוח הגלובליים השתתפו בפגישת זום עם נציגי האוצר ורשות המסים ● על הפרק: הקלות בחבות הביטוח הלאומי למעסיקים, הטבות מס חדשות לעובדים ודרישה שלא נפסלה על הסף - תשלום מסים ישיר בדולרים

כותרות העיתונים בעולם

דיווח: ישראל פגעה באחד ממרכזי הטילים החשובים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה אפשר ללמוד על איראן מסבב הלחימה הקצר, דיווח שישראל תקפה במתחם "אחמד כאזמי" באיראן, ובצרפת טוענים שישראל מגינה על סוחרי קפטגון בסוריה • כותרות העיתונים בעולם 

הנסיך הסעודי אל־ווליד בן טלאל. בעיגול: אילון מאסק / צילום: רויטרס- Faisal Al Nasser, שאטרסטוק

מחכים להנפקת הענק של אילון מאסק: הנסיך הסעודי שהונו זינק לשיא של עשור

לפני כעשור הנסיך הסעודי אל־ווליד בן טלאל נעצר בחשד לשחיתות, ומניית חברת ההחזקות שלו צנחה ● כעת נחשפה ההשקעה שלו בחברת החלל SpaceX, ומשקיעים נהרו לחברת ההחזקות בשליטתו ● והוא לא המרוויח היחיד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

תשואות האג"ח מאותתות: סבב הלחימה לא יעצור את הפחתת הריבית ביולי

בשוק האג"ח חוזים בוודאות כמעט מוחלטת כי בנק ישראל יפחית את הריבית בחודש הבא - חרף הלחימה ● במקביל, שער הדולר יישר קו עם האופטימיות שמדובר בסבב קצר, ואיבד גובה ● כך, כוחות העומק של המשק מוכיחים בינתיים שהם חזקים יותר מהטלטלה הגאו־פוליטית

עסקים סגורים בזמן המלחמה עם איראן / צילום: טלי בוגדנובסקי

סבב הלחימה הציף מחדש את החורים הקיימים במתווה הפיצויים

בעקבות מלחמת ה-7 באוקטובר ושני הסבבים מול איראן, גובש סוף-סוף מתווה סיוע לעסקים ולעובדים, שאמור להישלף אוטומטית בעת הצורך, ללא דיונים נוספים ● אבל ההתחדשות הנוכחית של הלחימה מול איראן חושפת שוב את אותן שאלות שלא קיבלו מענה גם בפעמים הקודמות

הזדמנות קנייה? / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנחנו קונים היום": בשוק יש מי שנערך לנצל את הירידות

הטילים מאיראן והסערה בוול סטריט הובילו את הבורסה המקומית לירידות חזקות, שבינתיים התמתנו קצת ● ההערכות המוקדמות לפיהם בנק ישראל יפחית את הריבית בהחלטה הקרובה יעמדו למבחן ● אלא שלצד הלחץ, גורמים בשוק כבר מזהים הזדמנות קנייה

שיגור של ספייס איקס / צילום: ap, John Raoux

לנצל את המומנטום שהמוסדיים יוצרים: הסוד להשקעה מוצלחת בהנפקות חדשות

לקראת הנפקות הענק המתוכננות בוול סטריט, מומלץ למשקיעים המתעניינים בהן להתחמש באסטרטגיה שתסייע לצלוח את התקופה מותחת העצבים שלאחר ההנפקה ● בין היתר לחסוך את התנודתיות המוקדמת המאפיינת מניות חדשות, בעזרת "תקופת התבססות"

מליאת הכנסת (ארכיון) / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מה אומרים הכללים לגבי עבודת הכנסת בחירום?

דווקא בזמן חירום הפרלמנט צריך לתפקד. האם הכנסת ערוכה לזה? ● המשרוקית מסבירה

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: ap, ChiangYing-ying

בדרך לעסקת ענק עם גוגל ואנבידיה? הדיווח שהקפיץ את מניית אינטל

באתר דה אינפורמיישן דיווחו כי מספר חברות שבבים, בהן גוגל ואנבידיה, פונות לאינטל כמפעל הייצור השני שלהן, לנוכח קושי של TSMC הטייוואנית לייצר מספיק קווי ייצור עבור הדרישה ההולכת וגואה לשבבי AI ● המניה זינקה בחדות במסחר בוול סטריט

שר החוץ האיראני, עבאס ארקצ'י עם שר הפנים הפקיסטני, נושין נקווי / צילום: Reuters, Foad Ashtari / SOPA Images

המדינות שדחפו להפסקת הירי, ואחת שניצלה את הכאוס

פקיסטן וקטאר, שתי המתווכות העיקריות בין ארה"ב ואיראן, הובילו את הקריאות להפסקת האש בין ישראל לאיראן בשני ● לשתי המדינות יש מה להרוויח משקט אזורי, והחות'ים ניצלו את התקיפה לרווח פוליטי

מושגים לאזרחות מיודעת. ארביטראז' / צילום: Shutterstock

זה ידוע כ"רווח חסר סיכון", אבל לא כל־כך פשוט לעשות ממנו כסף

מהם פערי הארביטראז' שמזיזים את הבורסה? ● כשלנכס אחד יש שני מחירים שונים, נוצר פוטנציאל לגרוף רווחים • אבל כשהמתחרים בשוק הם אלגוריתמים, קשה מאוד לזכות בכל הקופה • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

עו''ד יוסף ויצמן, יו''ר הוועדה להגנת המקצוע בלשכה עורכי הדין ודוד פופביץ, מייסד LoFrayer / צילום:  עידן כהן, פרטי

סטארט-אפ ה-AI למד מהר: לשכת עורכי הדין תיאבק בכל הכוח לשמור על הגילדה

לשכת עורכי הדין הציגה אולטימטום למיזם LoFrayer, המציע פלטפורמת AI לביטול דוחות: תורידו את האפליקציה מהאוויר ● הנימוק: ייעוץ משפטי ניתן עפ"י חוק רק ע"י עו"ד ● בשוק מעריכים כי מדובר בתקדים שעשוי לאיים על מיזמים דומים ● הלשכה: "נילחם עד הסוף"

חלק טיל איראני שנפל ביו''ש / צילום: Reuters, Ammar Awad

המשקיעים בת"א יצאו לקנות, וגם סבב לחימה עם איראן לא עצר אותם

ביום המסחר שלאחר התקיפה האיראנית, המשקיעים בבורסה בת"א שוב הפגינו בגרות - בדומה לעימותים צבאיים קודמים ● הנפילות בפתיחה נמחקו בזמן קצר, וגורמים בשוק מסבירים: "אם לא היית פותח טלוויזיה, לא היית יודע בכלל שיש אירוע צבאי עם איראן"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה מעורבת בתל אביב; טבע נופלת בכ-4% והמניה שמזנקת ב-10% ביום הראשון

מדד ת"א 35 מאבד 0.4% ● המניות הדואליות מכבידות על המסחר בת"א ● מניית T&M קופצת במחזור קטן יחסית ביום הראשון שלה בת"א ● וול סטריט ננעלה אתמול במגמה מעורבת, מניות השבבים התאוששו מהצניחה שלהן בסוף השבוע ● OpenAI הגישה תשקיף חסוי ל-SEC לקראת הנפקה ● וגם: המתחרה של אנבידיה שזינקה בחדות אתמול, בעקבות גל של המלצות קנייה חמות

יקבי כרמל / צילום: תמר מצפי

בכפוף לשימוע: הממונה על התחרות שוקלת להכריז על יקבי כרמל כמונופול

בדיקת רשות התחרות העלתה כי יקבי כרמל מחזיקה ביותר ממחצית מהאספקה בשווקי התירוש והיין לקידוש, ולכאורה גם בכוח שוק משמעותי ● הכרזה כמונופול תכניס את החברה תחת החובות והאיסורים הקבועים בחוק המזון

חומרים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמש הנפקות נסגרו בהנחה של עד 26% על המחיר המבוקש. כך עובדת השיטה

חמש מבין שש החברות שהשלימו הנפקות בשבועות האחרונים - התפשרו משמעותית על השווי הראשוני שדרשו ● הרציונל: המנפיקים נותרים עם שווי אטרקטיבי, והמוסדיים יכולים להציג תמונת הצלחה בכיפופי הידיים ● מי הבעלים שנפגשו עם הכסף, המוסדיים שקנו את הסחורה, וההנפקה שבולטת במיוחד