גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי דירות נגד עיריית ת"א: מפריזה בדרישות לשיפוץ חזית אחידה

בעתירה שהוגשה לעליון  נטען כי עיריית ת"א מפרשת בצורה שגויה את חוק העזר העירוני - מכוחו היא יכולה לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות המבנים לאחידות ● דרישה זו לפי הטענה מעלה באופן משמעותי את עלויות השיפוצים ● להערכת חברת המועצה שולה קשת, העלות הכוללת של יישום עקרון ההאחדה תגיע ל-1.6 מיליארד שקל בשנה

תל אביב / צילום: נוי מאיה
תל אביב / צילום: נוי מאיה

עד כמה עיריית יכולה ללכת רחוק עם דרישותיה מבעלי דירות, לשפץ את חזיתות המבנים שלהם ולשוות להם חזית אחידה? בשבוע שעבר הוגשה עתירה לבית המשפט העליון בנושא זה, ע"י בעלי דירות מבניין ישן בתל אביב שטוענים, כי העירייה מפריזה בדרישות שלה מהם, תוך פרשנות מרחיבה ושגויה לחוק העזר העירוני שמכוחו היא יכולה לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות המבנים.

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

עסקת ענק: קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 בכמיליארד דולר

בשנים האחרונות נוהגת עיריית תל אביב לפנות לבעלי דירות ישנות בלב העיר ולדרוש מהם לשפץ אותם באופן שיהפוך אותם לבטוחים יותר אך גם לבעלי חזות יפה יותר. בין הייתר דורשת העירייה שהחזיתות של המבנים יהיו אחידות, דבר שעל פי הטענה מעלה באופן משמעותי את עלויות השיפוצים.

כך ארע עם הבניין שברחוב י.ל. גורדון 69 בתל אביב, פינת שלמה המלך. על פי העתירה שהגישו רוב בעלי הדירות בבניין באמצעות עוה"ד דורון טל ואסף הכהן משרד מוסרי טל כנגד הוועדה להשגות - שהיא הגוף המוסמך לדון בהשגות של בעלי בתים ביחס לדרישות השיפוץ מטעם העירייה, הבניין נבנה ב-1955 וכבר במקור, לא התאפיין בחזיתות אחידות, שכן היו בו שימושים מעורבים המצריכים התאמות שונות. בנוסף, ב-2015 נתנה הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה היתא בנייה להקים מעלית בצידו הצפוני של הבניין.

במהלך השנים האחרונות פנתה העירייה מספר פעמים אל בעלי הדירות ומפעם לפעם, נטען בעתירה, העלתה את הדרישות שלה לשיפוץ ואיחוד החזיתות. בין היתר נדרשו החלפת חלונות, תריסים ודלתות. ב-2022 אף הגישה העירייה תביעה כנגד בעלי דירות בגין אי ביצוע השיפוצים, אך מחקה אותה מאוחר יותר.

ב-2023 הגישו בעלי הדירות השגות על דרישות העירייה בפני ועדת ההשגות, אך השגתם נדחתה במלואה והם ערערו על כך בפני בית המשפט לעניינים מינהליים, אך נידחו שוב, והפעם ערערו על ההחלטה בפני בית המשפט העליון.

לטענתם בערעור לעליון, בית המשפט לעניינים מינהליים אימץ את עמדת ועדת ההשגות והעירייה, לפיה חוק העזר מסמיך את העירייה לדרוש חזית אחידה ללא תלות במצבם הפיזי של האלמנטים אלא לאור השונות ביניהם בלבד. ואולם נכתב בעתירה, "שמו של חוק העזר אינו 'חוק עזר לשמירה על חזיתות אחידות', תכליתו של החוק אינה שמירה על חזיתות אחידות ושונות בין אלמנטים בחזית אינה מקימה סמכות לעירייה לדרוש את החלפתם או תיקונם. הוראות חוק העזר הינן ברורות ולא ניתן לפרש אותן בצורה כה מרחיבה".

בנוסף טוענים העותרים, כי חוק העזר מעניק למהנדס העירייה שיקול דעת רחב ביותר לקבוע, מתי חזית הבית אינה תקינה ואף מפרט מהם השיקולים כדי לקבוע אם יש צורך בעבודה שמונעת התבלות והזנחה. סעיף בחוק אמנם מדבר על אחידות צורתה של חזית הבית, אך לטענת העותרים לא על אחידות מוחלטת או זהות של אלמנטים שונים בחזית, וכמו כן מציין את זה בתור שיקול אפשרי.

"משילוב ההוראות הנ"ל עולה כי העירייה מוסמכת לדרוש תיקון של תריס או חלון או כל פרט אחר בחזית בכפוף לכך שאותו אלמנט הוא במצב בלוי או מוזנח, ולא כשמדובר באלמנט תקין שכל 'חטאו' בכך שהוא אינו זהה לחלוטין לאלמנט אחר מאותו סוג שקיים בדירה אחרת בבניין", נטען בעתירה. "חוק העזר אינו מסמיך את העירייה לדרוש החלפת אלמנטים שהינם במצב תקין ואינו קובע כי חוסר אחידות של אלמנטים בחזית הבית עולה כדי חוסר תקינות המצדיק את הפעלת הסמכות".

כאמור, הטענות הללו נידחו בבית המשפט לעניינים מינהליים, שהחליט שלא להתערב בהחלטת ועדת ההשגות. נראה כי מה שעומד בלב הערעור הוא הסוגייה, האם כשחוק העזר העירוני מדבר על "חזית בית תקינה" הוא מתכוון לפרשנות צרה שגורסת כי החזית צריכה להיות אסטטית ולא מסוכנת ומוזנחת, או מאפשר לעיריית לנקוט בגישה מרחיבה יותר, שכוללת את אחידות החזיתות כחלק מאותה תקינות. ניכר, כי הפער הכלכלי בין שתי הגישות - גבוה ביותר.

לפני כחצי שנה נערך מפגש בעיריית תל אביב בין חברי מועצת עיר, תושבים שנדרשו לבצע עבודות שיפוץ ועובדי העירייה העוסקים בתחום, שבו התבררו היקפי הבעיות. עיריית תל אביב שלחה לבעלי דירות ב-900 מבנים הודעות דרישה לשיפוץ ואיחוד חזיתות.

בין הייתר טענו תושבים, כי לאחר ששידרגו את חלונות דירתם בשנים שעברו, הם נאלצים לשנמך אותם לדרישות האחידות, בעלויות גבוהות ביותר, שכן האלומיניום מהווה בין חמישית לשליש מכלל עלויות השיפוץ.

בעל דירה בעיר, שנאלץ לשלם כ-130 אלף שקל לביצוע עבודות השיפוץ אמר באותה ישיבה, כי "עד היום התרבות השלטת בעיר היתה של אדפטציה. אנשים יכלו להתאים את בתיהם לצרכיהם ולקונטקסט משתנה בחוץ - למשל להחליף לחלונות אטומים לרעש בגלל רחוב סואן, להתקין תריס בשל קרינת שמש חזקה, וכו'. 70 שנה לא היו דרישות לאחידות, ואנשים נהגו בבניינים שלהם בהתאם לכך. עכשיו כשעוברים למשטר עירוני חדש של אחידות, יש את הבעיה של הירושה של עשורים של התאמה אינדיבידואלית.

"קשה לבוא ולדרוש שינוי חד בבת אחת למשטר של אחידות מאלו שנהגו בהתאם למשטר הקודם. מבחינת הציפייה והעלות קשה לתושבים לעשות את כל השינויים המבוקשים בבת אחת. נדרשת אדפטיביות ותהליך הדרגתי".

להערכת חברת המועצה שולה קשת, העלות הכוללת של יישום עקרון ההאחדה תגיע ל-1.6 מיליארד שקל בשנה. מסקר שערכה בין 8 בניינים שעברו תהליכים כאלה עלה, כי עלויות השיפוץ הגיעו ל-100-350 אלף שקל לדירה.

הפגישה ההיא הסתיימה ללא תוצאות, ויתכן מאוד שפסיקת בית המשפט בערעור של בעלי הדירות מגורדון 69 תקדם את הטיפול בנושא, לכאן או לכאן.

עוד כתבות

ראש הממשלה ג'ורג'ה מלוני / צילום: ap, Phil Noble

ממשלת איטליה רוצה בעלות על הזהב במדינה, ועלולה לטלטל את האירו

תיקון חוק חדש באיטליה מבהיר כי זהב המדינה שייך לעם, ומעורר חשש שהממשלה תנסה להשתלט על העתודות ולפגוע בעצמאות הבנק המרכזי ● המהלך מעורר דאגה גם באיחוד האירופי: לאיטליה יש עתודות זהב בשווי 280 מיליארד אירו, שהן חלק מהגיבוי למטבע המשותף

בדיקה טכנולוגית / צילום: Shutterstock

האם המודל החדש של ג'מיני מצדיק את ההתלהבות?

מודל הבינה המלאכותית החדש של גוגל, ג'מיני 3, מציע מספר מצבים - מהיר, חושב וקנבס - עולה 20 דולר בחודש ומהווה שדרוג משמעותי לעומת הדור הקודם ● עם זאת, גם כעת לא מומלץ לסמוך עליו בעיניים עצומות

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

מניית השבבים שזינקה בת"א ב־3,000% וחברת הגמל שהרוויחה ממנה בגדול

חברת בידוק השבבים קווליטאו הציגה דוח חזק בו שילשה את הרווח הרבעוני והפחיתה את התלות בסין ● המרוויח הגדול: ילין לפידות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

ירידות בוול סטריט; המניה שמזנקת לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה יורדות על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט רושמים עליות ● הביטקוין צונח ונסחר סביב 84 אלף דולר

פעילות כוחות צה''ל ברפיח (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

4 מחבלים מתבצרים חוסלו כשיצאו ממנהרה ברפיח

דיווחים בעזה: צה"ל תוקף בח'אן יונס ● מתקיימים חיפושים אחר חלל חטוף בבית לאהיא ● קטאר רומזת שיש להתקדם לשלב ב' בהסכם בין ישראל לחמאס: "זה שנותרו שני חטופים חללים - הישג אמיתי" ● גילויים חדשים על כישלון חיל האוויר ב-7 באוקטובר: "לא תקפו" ● הרמטכ"ל מקים צוות חקירה ייעודי למחדל "חומת יריחו" ● עדכונים שוטפים

משטרת ישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

לפנות בוקר: עשרות עצורים בפשיטה על ארגוני פרוטקשן

המשטרה פשטה לפנות בוקר על עשרות יעדים של ארגוני הפשיעה חרירי ואבו לטיף, אשר חלק מהעומדים בראשם כבר מרצים עונשי מאסר ● עשרות חשודים נעצרו, כולל בשטחים

מפעל מיטרוניקס / צילום: שגיא מורן

מנכ"ל מיטרוניקס פורש עם הפסד רבעוני של 40 מיליון שקל

יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות מקיבוץ יזרעאל דיווחה אומנם על גידול של 5% בהכנסותיה, אך התחזקות השקל והפעולות להפחתת המלאי הביאו להעמקת ההפסד, שעמד בסוף הרבעון על כ-40 מיליון שקל ● הירידה במלאי של מיטרוניקס נמשכה גם אל תוך הרבעון השלישי

אהרון סנקרי / צילום: פרטי

"הייתי בן 21 וחשבתי שאני מרוויח בענק": כך איבד משקיע צעיר את הכסף בפרויקט בחו"ל

אהרון סנקרי הוא רק אחד ממאות משקיעים שטוענים כי הולכו שולל בפרשת בראשית־סיגנצ'ר, שבה גויסו לכאורה כ־44 מיליון שקל במרמה ● מה אפשר ללמוד מסיפורו על זהירות בהשקעות בכלל ובחו"ל בפרט

בורסת KOSDAQ בסיאול / צילום: ap, Lee Jin-man

כמו משחקי הדיונון: הסוחרים מאחורי אחת התופעות הבולטות בוול סטריט

נוכח הזינוק החד בהשקעות מסוכנות של משקיעי הריטייל בדרום קוריאה במניות מם ותעודות סל ממונפות בארה"ב, רשות ניירות הערך בסיאול מחמירה את הפיקוח ● החל מדצמבר יידרשו משקיעי ריטייל לעבור קורסים וסימולציות בעקבות חשש להחרפת התנודתיות בוול סטריט והסיכונים לכלכלה המקומית

הקרקע באזור התעשייה קריית אריה / צילום: יח''צ

בית המשפט: לא יוטלו היטלי השבחה בגין תוכנית קריית אריה

בית המשפט לעניינים מינהליים דחה את ערר עיריית פתח תקווה והיועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי תוכנית המתאר של אזור התעשייה קריית אריה אינה מקנה זכויות בנייה קונקרטיות ולכן אינה יוצרת אירוע מס

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בבורסה ננעל במגמה מעורבת; אל על ומניות הביטוח ירדו

ת"א 35 עלה ב-0.1%, ת"א 90 ירד בכ-0.7% ● ירידות בוול סטריט ● סדרה של נתוני מאקרו בארה"ב תקבע את הכיוון אליו ילכו השווקים בדצמבר ● וגם: בנק ההשקעות ג'פריס מסמן שתי מניות צמיחה "במחיר סביר" שצפויות להניב ביצועים חזקים ב-2026

החיסכון של סלקום מעמלות המדיה נחשף: כ-25% מהתקציב

מדיניות עבודת השיווק והפרסום החדשה של סלקום מצביעה על צוותים עצמאיים שילוו את מותגי קבוצת התקשורת ● בכך, סלקום למעשה מוציאה מהמשוואה את עמלות המדיה המקובלות בענף הפרסום, מה שיחסוך לחברה כ-10 מיליון שקל בשנה

שיא בכמות הדירות החדשות שעל המדף / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טופס האכלוס הגיע, הדירות במגדלים לא נמכרו: מה יעשו היזמים?

הקבלנים טוענים כי נתוני הלמ"ס לגבי היקף הדירות "על המדף" לא משקפים את המציאות בשטח במלואה, אך בדוחות החברות הציבוריות משתקף קושי אמיתי, גם אם נקודתי ● מעשרות דירות לא מכורות במתחם החם ביותר במזרח תל אביב ועד למחצית פרויקט שטרם נמכר במרכז נתניה - אילו פרויקטים מגמגמים בישורת האחרונה?

משלוחי קוקאין שנתפסו על ידי משמר החופים האמריקאי בפורט אוורגליידס, פלורידה / צילום: ap, Rebecca Blackwell

טראמפ מתמקד במלחמה בסמים, והסטארט-אפים בתחום הביטחון מרוויחים

רחפנים, חיישנים ופלטפורמות בינה מלאכותית זוכים למיתוג מחדש ככלים למאבק ב"טרור סוחרי הסמים" ● כך, הטכנולוגיה שעיצבה את מלחמת עיראק ואפגניסטן - ולא פסחה על אוקראינה - עוברת מיתוג מחדש ומוצבת במשמר החופים בקריביים ובמדבריות הגבול המקסיקני

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

הרפורמה הצרכנית בחשמל: מי ייהנה מהחשמל הזול?

רשות החשמל פרסמה שימוע למכרז למכירת הספק של חשמל זול לשוק הפרטי, אך ללא מגבלות ברורות, חלק ניכר מההקצאה עלול לזרום לעסקים ולספקולנטים - ולצמצם את ההנחות המוצעות לצרכנים ● במקביל, גם חשבון החשמל עליו מוצעת ההנחה צפוי לעלות

חימושים של אלביט בדרך למשימת הפצצה באיראן / צילום: ביטאון חיל האוויר

שלוש ישראליות ברשימת 100 החברות הביטחוניות הכי גדולות. ומי הראשונה?

אלביט, התעשייה האווירית ורפאל מדורגות ב-34 המקומות הבכירים בעולם ב-2024 ● בראייה כלל־אזורית, תשע חברות מהמזרח התיכון נכנסו לרשימה, כשההכנסות שלהם יחד עמדו על כ־31 מיליארד דולר ● ומי מובילה את הרשימה?

פרויקט ''אינדיאנה צפון'' של חברת דוראל / צילום: באדיבות דוראל

חברת האנרגיה הבטיחה להפוך פחות מ־100 מיליון דולר ל־850. היא תצליח?

דוחות דוראל הזניקו את המניה, שהשלימה עלייה של כ־140% בשנה ● צמד הבעלים כמעט והפך למיליארדרים על הנייר ● האם הפרויקטים בארה"ב יממשו את תחזית הרווח השאפתנית?

יוסי תורג'מן, והדמיית פרויקט YBOX art / צילום: משה צור אדריכלים, יובל חן

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

יוסי תורג'מן, מנכ"ל YBOX, מספר אחרי אישור הפרויקט המדובר בדרום תל אביב־יפו: "ברובעים 3 ו־4 בעיר יש האטה מאוד רצינית - אבל באזור הפרויקט אנחנו מוכרים סביב 90 אלף שקל למ"ר" ● ואיזו ביקורת יש לו על הורדת הריבית? "הייתה צריכה להיות דרסטית יותר"

הדיון בוועדת הכנסת על הקמת ועדה מיוחדת לחוק השידורים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכנסת הצביעה: תוקם ועדה "עוקפת ביטן" לעניין חוק השידורים של קרעי

ועדת הכנסת אישרה היום להקים ועדה מיוחדת שתדון בחוק השידורים שהגיש שר התקשורת שלמה קרעי ● יועמ"שית הכנסת טענה כי הסמכות לדון בחוק היא של ועדת הכלכלה, ויו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן טען כי הממשלה לוקחת סמכויות מהכנסת - אך למרות זאת הקמת הוועדה המיוחדת אושרה

ראש הממשלה בנימין נתניהו ועו''ד עמית חדד / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

הימנעות מהודאה ותקדים שנוי במחלוקת: מה צפוי כעת עם בקשת החנינה של רה"מ

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיש בקשה רשמית לנשיא המדינה, שבה קרא לחון אותו בשם "האינטרס הציבורי", מבלי להודות באישומים ● השלב הבא הוא קבלת עמדת מחלקת החנינות במשרד המשפטים, שאחריה הכדור יעבור להרצוג ● וגם: הקשר לתקדים קו 300 ומה יעשה בג"ץ