גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

החלטה מתוחה במיוחד: הפד הוריד את הריבית בפעם השלישית ברצף

הפדרל ריזרב הודיע על הפחתת ריבית של רבע אחוז, מרמה של 4% ל-3.75%, באחת ההחלטות המורכבות ביותר שנאלץ לקבל בשנים האחרונות ● כפי שאנליסטים צפו, הבנק המרכזי אותת כי צפויה הפסקה במתווה הורדות הריבית בעתיד הקרוב, וצופה הורדת ריבית אחת בלבד במהלך 2026

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Jacquelyn Martin
ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בהתאם לציפיות ובפעם השלישית ברציפות, הפדרל ריזרב הודיע הערב (ד') על החלטתו להפחית את הריבית ברבע אחוז, מרמה של 4% ל-3.75%.

על אף שוועדת השוק הפתוח של הפד אישרה את הורדת הריבית הערב, נדמה כי מדובר ב"הפחתה ניצית", כפי שרבים מן האנליסטים צפו. הפד צופה הורדת ריבית אחת במהלך השנה הבאה ואחת נוספת במהלך 2027, מה שמאותת כי תיתכן מאוד הפסקה במתווה הורדות הריבית בעתיד הנראה לעין. עם זאת, הדוט-פלוט של הפד מראה גם כי שמונה מתוך 19 בכירי הפד חושבים שיהיו שתי הורדות ריבית במהלך 2026.

ההחלטה התקבלה ברוב של תשעה מול שלושה מתנגדים, כאשר מושל הפד סטיבן מירן, בדומה לעמדתו בפגישה הקודמת, העדיף הורדה של מחצית האחוז. נשיא הפד בשיקגו אוסטן גוּלסבי ונשיא הפד בקנזס סיטי ג'ף שמיט התנגדו גם הם וחשבו שלא היה מקום להורדת הריבית.

במסיבת העיתונאים שלאחר החלטת הריבית, יו"ר הפד ג'רום פאוול אמר כי "האינפלציה נותרה גבוהה למדי", וכי לא השתנה רבות מאז הפגישה האחרונה של הפד בסוף אוקטובר. בדומה לדבריו בפגישה בסוף אוקטובר, פאוול הדגיש כי ישנו סיכון אפסייד לאינפלציה, ובמקביל סיכון דאונסייד לשוק העבודה, מצב שהוא כינה כ"מאוד מאתגר". פאוול ציין כי המכסים תרמו לעלייה באינפלציה במהלך השנה, אך תיאר אותה כ"חד־פעמית", ואמר כי האפקט של המכסים מתחיל להתפוגג. לדבריו, ככל שארה"ב לא תטיל מכסים נוספים, האינפלציה צפויה להגיע לשיאה בשלושת החודשים הראשונים של 2026, ואז להתחיל להאט שוב.

באשר לשוק העבודה, פאוול ציין כי הנתונים מצביעים על כך שהן פיטורי העובדים והן גיוסי העובדים נותרו נמוכים - מה שנקרא מצב של "No-fire, No-hire". כאשר פאוול נשאל מדוע הפד החליט להוריד את הריבית בהחלטה הערב, במקום בהחלטה בינואר, הוא ציין עלייה עקבית ברמת האבטלה וצמיחה נמוכה בכמות המשרות מאז אפריל כגורמים שעמדו מאחורי המהלך.

פאוול הצביע גם על העיכוב בפרסום נתוני האינפלציה והתעסוקה הרשמיים כתוצאה מהשבתת הממשל, וציין כי "הנתונים עלולים להיות מעוותים. אנחנו הולכים לקבל נתונים, אך אנחנו נצטרך לבחון אותם מקרוב ועם עין סקפטית למדי". פאוול חזר מספר פעמים על כך שהפד נמצא כעת בפוזיציה של "Wait-and-see" לגבי המדיניות המוניטרית בהמשך, בהתאם לאיך שהכלכלה מתפתחת. נוסף על כך, במענה לשאלה של אחד העיתונאים, פאוול הבהיר כי הוא לא חושב שיש מי מחברי הפד שצופים העלאת ריבית בשלב כלשהו בשנה הבאה.

הפדרל ריזרב צופה כי כלכלת ארה"ב תצמח ב-2.3% במהלך 2026 ובכ-2% בשנים שלאחר מכן. בתחזית שהציג בספטמבר, הבנק המרכזי חזה לארה"ב צמיחה של 1.8%. לצד זאת, הבנק צופה כי רמת האבטלה תישאר מעל 4% בשנים הקרובות, אם כי האינפלציה עשויה להאט מהר יותר ממה שחזו תחילה.

רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות, ציין כי "ההחלטה התקבלה בצל מחסור ועיכוב של נתוני מפתח בזירות התעסוקה והתוצר, עקב השבתתם הממושכת של שירותי הממשל. עיון בדברי ההסבר והשוואתם להודעה הקודמת מה-29 באוקטובר מעלה כי אין שינוי של ממש בהתייחסות לקצב הצמיחה (מדוד), התעסוקה (רושמת האטה) והאינפלציה (גבוה מעט), למעט השמטת ההערה כי האבטלה עודנה נמוכה. כך גם ההתייחסות לכך שהסיכון כלפי מטה לתעסוקה גדל בחודשים האחרונים. בתוך כך, חזר משפט בדבר אי־הוודאות הגבוהה הנמשכת, בין השאר עדות למחסור האמור בנתונים".

מנחם הוסיף כי "להערכתנו, המדיניות מוניטארית תמשיך להיות מדודה, הדרגתית ותלוית נתונים בחודשים הקרובים. היות ורוב רכיבי ההודעה לא כללו הפתעות של ממש, סביר להניח כי תגובת שוקי איגרות החוב והדולר-אירו תהייה די מדודה, אלא אם הנגיד פאוול, באחת מהופעותיו האחרונות במסגרת זו, יפתיע, מה שאגב קרה בפעם הקודמת". בכך, הוא התייחס לאמירה של פאוול לאחר החלטת הריבית בסוף אוקטובר, אז ציין כי הורדת ריבית בדצמבר "רחוקה מלהיות מובנת מאליה", מה שטלטל מעט את השווקים.

החלטת הריבית הנוכחית הייתה אחת המתוחות שנרשמו בשנים האחרונות. זאת, על רקע מחלוקות פנימיות חריגות בשאלה אם הדאגה העיקרית שלהם צריכה להיות האינפלציה או שוק העבודה.

הפילוג בקרב חברי הפד בא לידי ביטוי באופן פומבי בשבועות האחרונים בראיונות שהעניקו. נראה שההחלטה הוכרעה בסופו של דבר לפי מוצא פיו יו"ר הפד, ג'רום פאוול. פאוול מתקרב לסיום כהונתו בחודש מאי, ועד למועד זה נותרו לו שלוש החלטות ריבית בלבד.

הפלג ה"ניצי" בקרב חברי הפד, אלו המודאגים מרמת האינפלציה, טוענים כי הכלכלה חזקה וכי הריבית אולי כבר אינה מספיק גבוהה כדי לרסן את האינפלציה, שנמצאת מעל יעד הפד שעומד על 2% כבר מאז 2021.

ההשבתה בארה"ב הקשתה על הפד

כאמור, החלטת הריבית הנוכחית היא בין המורכבות שנרשמו בשנים האחרונות. כפי שציין יו"ר הפד ג'רום פאוול לאחר הורדת הריבית האחרונה באוקטובר, חברי ועדת השוק הפתוח של הפד היו חלוקים במיוחד באשר להמשך המדיניות בדצמבר - דבר שהשתקף גם בפרוטוקולים מפגישת הוועדה שפורסמו, מהם הסתמן כי אפילו ייתכן רוב נגד מהלך של הורדת ריבית בהחלטה הנוכחית.

במידה רבה, המחלוקות בקרב חברי הפד והתחזית להמשך צפויות לעמוד במוקד תשומת הלב של המשקיעים. ברויטרס פורסם השבוע כי חמישה מתוך 12 חברי ועדת השוק הפתוח בעלי זכות הצבעה, השמיעו לאחרונה התנגדויות או סקפטיות באשר להורדת ריבית בדצמבר. זאת, לעומת שלושה חברים שהשמיעו דעות בעד הפחתה. לפי הדיווח, בקרב ועדת השוק הפתוח של הפד לא נרשמו שלוש התנגדויות או יותר בפגישה מאז 2019, והדבר קרה תשע פעמים בלבד מאז 1990.

המצדדים בהפחתת ריבית מאמינים כי מדובר בצעד הכרחי כדי לתמוך בשוק העבודה המתקרר ולצמצם את הסיכון להאטה כלכלית. מנגד, אלו שמצדדים בהותרת הריבית על כנה מאמינים כי נכון לעשות כן כדי לוודא שהאינפלציה, שעודנה נמצאת מעל 2% - היעד שסימן הבנק המרכזי - לא מרימה ראש. "נראה שהפד מפולג יותר מאיך שהיה כבר הרבה מאוד זמן", אמר לרויטרס מייקל רוזן, ראש ההשקעות ב-Angeles Investments. "רמת הפילוג תרכז עניין, מכיוון שזה ייתן אולי כיוון מסוים לגבי לאן הפד ייטה בעתיד".

המחלוקות בין חברי ועדת השוק הפתוח הועצמו על־ידי השבתת הממשל האמריקאי בארה"ב בין חודשי אוקטובר ונובמבר - הארוכה ביותר בהיסטוריה של ארה"ב - אשר מנעה את פרסומם של נתוני מפתח בהם נעזר הבנק המרכזי כדי לגבש את המדיניות שלו, ביניהם מדד המחירים לצרכן ודוח התעסוקה. כך, נתוני האינפלציה והתעסוקה הרשמיים האחרונים שפורסמו נכונים למעשה לחודש ספטמבר. לינדזי רוזנר מגולדמן סאקס אמרה לאתר Morningstar כי "כמו כיור שלא עבד במשך הרבה זמן, אלו מים ישנים - מידע מלפני כמה חודשים. הם [חברי הפד] עושים החלטה על בסיס סט נתונים שהוא קטן ונחות ביחס לזה שיש להם בדרך כלל".

לצד זאת, נתונים אלטרנטיביים שפרסמו בעת האחרונה חברות פרטיות ציירו תמונה לא מעודדת של שוק העבודה האמריקאי. בולט במיוחד בהקשר זה דוח התעסוקה האחרון של ADP לחודש נובמבר, שהצביע על ירידה מפתיעה של 32 אלף במספר המועסקים, שמקורה כולה בעסקים קטנים. מדובר בירידה חדה לעומת הנתון שנרשם באוקטובר, אז דיווחה חברת כוח האדם על עלייה של 47 אלף בכמות המועסקים; זאת, כאשר הציפייה בשוק הייתה שהכמות המשרות דווקא תעלה בנובמבר ב-40 אלף.

הציפיות להורדת ריבית הרימו את שוק המניות

לנוכח המחלוקות המשמעותיות בקרב חברי ועדת השוק הפתוח, יחד עם האמירה של פאוול לאחר הורדת הריבית האחרונה, לפיה הפחתה נוספת בדצמבר "רחוקה מלהיות מובנת מאליה", השווקים תחילה תמחרו את הפחתת הריבית בדצמבר סביב סבירות של כ-33%. עם זאת, נקודת המפנה הגיעה לפני כשבועיים, אז נשיא הפד בניו יורק, ג'ון וויליאמס, שנתפס כמי שמתואם מאוד עם פאוול, ציין כי הוא "רואה מקום להתאמות נוספות [של הריבית] בטווח הקרוב" - והקפיץ אגב כך את וול סטריט. השווקים ראו בהתבטאות של וויליאמס כאיתות לכך שהריבית תרד פעם נוספת, וההסתברות להפחתה של רבע אחוז בדצמבר עלתה עד כ-89%.

התגברות הציפיות להורדת ריבית הייתה הקטליזטור הבולט ביותר להתאוששות שנרשמה בוול סטריט בשבועיים האחרונים. זאת, לאחר תקופה תנודתית במיוחד שעברה על שווקי המניות במחצית הראשונה של נובמבר, בעיקר על רקע חששות מפני הערכות שווי מנופחות בוול סטריט והתפתחות בועה בתחום ה-AI. כך, בין ה-3 בנובמבר ל-20 בנובמבר, הנאסד"ק צנח בכ-7.5%, ה-S&P 500 איבד מערכו כ-4.5% והדאו ג'ונס נחלש בכ-3.5%. מאז, כאמור, הרבה בזכות דבריו של וויליאמס, המדדים התאוששו מהירידות ולפי שעה אינם רחוקים משיאי כל הזמנים שלהם.

סטיבן קולאנו, מנהל השקעות ראשי בחברת הפיננסים Integrated Partners התייחס לעליות שנרשמו בשבועיים האחרונים בוול סטריט, על רקע האופטימיות להורדת ריבית של הפדרל ריזרב. בשיחה עם CNBC, הוא ציין כי "פעילות השווקים שראינו בשבוע או השבועיים האחרונים, בפועל גילמה תמחור של הסיכוי הגבוה מאוד להורדת ריבית של רבע אחוז. אם מסיבה מאוד לא סבירה כלשהי, הם לא יחתכו ריבית, שכחו מזה. אני חושב שהשווקים יירדו בין 2% ל-3%".

בשוק צופים הפסקה במתווה הורדות הריבית

אנליסטים רבים צופים שהפדרל ריזרב יאט את קצב הורדות הריבית בשנה הבאה. במסמך מחקר שפרסם סמואל טומבס מחברת הפיננסים Pantheon Macroeconomics, הוא ציין כי הוא מאמין שיו"ר הפד פאוול יצליח לשכנע את חלק מחברי הפד המתנגדים לתמוך בהורדת ריבית; זאת, על־ידי כך שיציע להם שהדבר ילווה באיתות שיסמן כי הרף להורדות ריבית עתידיות הוא גבוה מאוד - מה שנקרא בוול סטריט "הפחתה ניצית".

בהתאם לכך, רייאן סוויט, כלכלן ארה"ב ראשי ב-Oxford Economics, אמר ל-Morningstar כי "אם יהיו יותר הפחתות עכשיו - יהיו פחות בהמשך". לדבריו, רמת הריבית נמצאת בטווח נייטרלי, כך שאינן מקלה או מרסנת, מה שמסמן שככל הנראה תהיה הפסקה מבחינת הורדות הריבית בהמשך.

בבנק אוף אמריקה צופים שתי הורדות ריבית ב-2026, שתיהן בחודשי הקיץ. בבנק מדגישים כי התחזית שלהם מבוססת על השינוי הצפוי בהנהגת הפדרל ריזרב, יותר מאשר על התנאים המאקרו־כלכליים הנוכחיים.

קווין האסט, ראש המועצה הכלכלית הלאומית והיועץ הכלכלי הבכיר של הנשיא דונלד טראמפ, נחשב למועמד המוביל להחלפת פאוול בתפקיד יו"ר הפד בחודש מאי הקרוב. האסט נתפס על־ידי המשקיעים כ"יוני" יותר לעומת פאוול, והמשקיעים מתחילים להיערך לשינוי בהתאם.

קרבתו של האסט לנשיא טראמפ מעוררת חוסר־מנוחה בקרב חלק מהמשקיעים, שחוששים כי הוא יהיה רגיש יותר ללחצים מצדו להפחית את הריבית באגרסיביות - דבר שעלול להוביל לעלייה באינפלציה בטווח היותר ארוך, מה שידרוש מהפד להדק שוב את המדיניות המוניטרית בהמשך הדרך ולהעלות את רמות הריבית.

אנליסטים רבים הצביעו על התנהגות שוק החוב האמריקאי לאחרונה ככזו שמבטאת את חששות המשקיעים לגבי האפשרות שהאסט יתמנה ליו"ר הפד. תשואת האג"ח לעשר שנים קפצה ביותר מ-11 נקודות בסיס מאז שדווח בבלומברג כי האסט הוא המועמד המוביל לתפקיד לפני כשבועיים, בניגוד לכיוון אליהן הולכות לרוב איגרות החוב כאשר השוק צופה בסבירות גבוהה הורדת ריבית.

עוד כתבות

שמעון וענת אלקבץ עם הבת סיוון / צילום: פרטי

שמעון אלקבץ על מחלוקת הריסת הבתים בעוטף: "נאבקים שהעדות תישמר"

שלוש שנים אחרי הטבח בכפר עזה שבו נרצחו בתו סיון ובן זוגה נאור ז"ל, העיתונאי ומפקד גל"צ לשעבר שמעון אלקבץ דיבר באירוע שנערך במערכת גלובס לציון ה-7 באוקטובר על רגעי האימה בממ"ד, החלטת חברי הקיבוץ להרוס את בתי העדות, הביקורת הנוקבת על התקשורת והתובנה שנותרה ● "הניצחון שלנו על המפלצות הוא להמשיך לחיות"

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

אושרה ייצוגית נגד רמי לוי בגין ניכוי חוסרים משכר הקופאים

בית הדין לעבודה בירושלים אישר לנהל תביעה ייצוגית נגד רשת רמי לוי, בטענה כי היא מנכה משכר הקופאים חוסרים שהתגלו בקופות ● הרשת טענה כי העובדים הסכימו לניכוי, אך בית הדין קבע כי חוסר בקופה אינו בגדר "חוב", וכי אסור לנכותו משכר העובד

קרסו מוטורס / צילום: טלי בוגדנובסקי

ב־100 מיליון שקל: קרסו רוכשת קרקע בנשר למרכז המכירות והשירות של פריסבי

קרסו מוטורס תרכוש מגרש של כ־30 דונם בנשר בכ־100 מיליון שקל, להקמת מרכז freesbe לצפון ● המרכז צפוי לכלול אולם תצוגה ומגוון שירותי רכב ● המהלך מצטרף להתרחבות של כלמוביל ומאיר בנשר, שהפכה למוקד מרכזי של ענף הרכב בצפון

אוגוסט הנניג, ראש שירות המודיעין הגרמני לשעבר / צילום: Reuters

קשר ישראלי: ראש שירות המודיעין הגרמני לשעבר נעצר בחשד לבגידה

אוגוסט הנניג, שעמד בראש המודיעין הגרמני עד 2005, חשוד כי קיבל במשך שנים אלפי מסמכים סודיים והשתמש במידע לצרכים עסקיים ● החקירה נגדו התפתחה בעקבות פרשה אחרת, שבה נחשד במעורבות בניסיון של מיליארדרית גרמנייה לחטוף את ילדיה בסיוע חברה ישראלית

רובע שדה דב, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

התקדמות בבדיקות הזיהום בגוש הגדול בשדה דב: רמ"י השלימה קידוחים ברוב המגרשים

כעת ממתינים לתוצאות המעבדה ● רמ"י צופה לקבל את התוצאות בתוך עד 30 יום, והן יקבעו את היקף הזיהום והשלכותיו ● לאחר השלמת הבדיקות ניתן יהיה לקדם את הגרלת המגרשים לכ־1,700 בעלי הזכויות בגוש הגדול

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

כמה ימים עד קריסה? האזהרה על מערכות ההגנה של ארה"ב

כותרות העיתונים בעולם: האזהרות שסוכלו ו"הקרב על נשמתה של ישראל" - הסיקור בעולם של ה-7 באוקטובר, טור דעה בפורן פוליסי מזהיר שמערכות ההגנה האמריקאיות יתקשו להתמודד עם ירי טילים מסיבי מאיראן ודיוקנו של מנהיג החות'ים • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

למרות התנגדות המשרד להגנת הסביבה: הממשלה החליטה לקדם תחנת כוח במתחם בז”א

הממשלה אישרה לקדם הקמת תחנת כוח בהספק של 800 מגהוואט במתחם בית הזיקוק באשדוד, שתספק חשמל למשק ● המשרד להגנת הסביבה מתנגד למהלך ומזהיר מהגברת הזיהום באזור שכבר כולל כמה מתקני ייצור חשמל ● במשרד האנרגיה מבהירים כי מדובר בשלב תכנוני ראשוני בלבד

מטוסים של בריטיש איירווייז / צילום: Shutterstock

חברת תעופה נוספת חוזרת לישראל. זה התאריך שבו תחדש את הטיסות

בריטיש איירווייז הודיעה כי תחדש את טיסותיה לישראל ב-25 באוקטובר ותפעיל טיסה יומית אחת בקו תל אביב-לונדון ● בכך היא מצטרפת לשורה של חברות תעופה זרות שהודיעו על כוונתן לחזור לפעילות בארץ

תמיר הרשקוביץ / צילום: ניר שמיר

השחקנית החדשה בתחום הגמל מתקשה לבלוט בתשואות

לאחר שגייסה עוד 1.5 מיליארד שקל בספטמבר, ביצועי קרנות ההשתלמות של איילון ממקמים אותה במרכז ואף בחלק התחתון של דירוג התשואות בחודש שעבר ● הערכות: אלטשולר שחם למטה, לאחר מספר חודשים בצמרת התשואות ולמרות התשואה העודפת של וול סטריט

אסף נחמני, מנהל חטיבת השקעות, רשות שוק ההון / צילום: דרור סיתהכל

300 מיליארד שקל בפנסיה מנוהלים ללא פיקוח. ברשות שוק ההון מתכוונים לשנות את המצב

כשהיקף ההשקעות האלטרנטיביות בידי המוסדיים כבר עומד על מאות מיליארדי שקלים, ברשות פועלים להפוך את חובת ביצוע הערכת השווי לנכסים משנתית לרבעונית ● סגן הממונה על שוק ההון הזהיר את המוסדיים בכנס השקעות של משרד ארנון שגב ופנתיאון: "בלי שיערוך רבעוני, תבחנו כדאיות ההשקעה בקרן פרטית"

מטוס של פליי דובאי / צילום: Shutterstock

חשד לניגוד עניינים: המשטרה בודקת את הבכירים במשרד התחבורה

לאחר סערת פליי דובאי והפרסומים על העבודות הנוספות של הבכירים במשרד התחבורה, המשטרה החלה לבדוק את הנושא בחשד לניגוד עניינים ● במוקד החקירה: אברי כהן, ראש אגף הביטחון במשרד התחבורה, ודביר רובינשטיין, המספק שירותים למשרד במיקור חוץ ואחראי על בטיחות התעופה

גיל מנדלזיס / צילום: באדיבות קפיטוליס

הישראלי שהקים את ה"בנק של הבנקים" מגייס לפי שווי של כמעט 2 מיליארד דולר

חברת הטכנולוגיה הישראלית קפיטוליס, של היזם הישראלי גיל מנדלזיס, מגייסת 220 מיליון דולר לפי שווי של 1.9 מיליארד דולר ● קפיטוליוס הפכה לשחקנית הגדולה ביותר בנישה טכנולוגית המאפשרת לבנקים ולבתי השקעות לחלוק יחד בהון - על מנת להקטין את הריביות

בתים הרוסים בקיבוץ בארי לאחר 7 באוקטובר / צילום: תמונה פרטית

בין הדרום לצפון: הנתונים שחושפים את פערי השיקום בין שני חבלי הארץ שנפגעו במלחמה

היקף הנזקים הישירים מהמלחמה עומד עפ"י נתוני רשות המסים על למעלה מ־8 מיליארד שקל בשלוש שנים, אך צלילת עומק לנתונים מגלה פערי שיקום משמעותיים בין הדרום לצפון ● מהפעילות העסקית ועד החזרה לבתים: מה מלמדים הנתונים?

מייסדי Bridgewise / צילום:  רמי זרנגר

במקום אקזיט: הסטארט-אפ שעובד עם אילון מאסק בדרך לבורסה בתל אביב

ברידג'ווייז, המפתחת מערכות AI לניתוח מידע פיננסי, בוחנה הנפקה בבורסה ● לראשונה מזה זמן רב שחברה טכנולוגית מגובת הון סיכון מעוניינת להגיע לבורסה ולא מחפשת להימכר ● מאז הקמתה גייסה כ־35 מיליון דולר והיא עובדת עם הרשת החברתית X ובעליה אילון מאסק

סניף של רשת אושר עד / צילום: אושר עד

הנחה של יותר מאלף שקל על אייפון: המבצע החדש של אושר עד, ולמה היא עושה את זה

רשת אושר עד הובילה את טרנד מכירת האייפונים בסופר, וכעת מציעה את דגם ה־256GB בהנחה של יותר מאלף שקל ממחיר השוק ● כך רשתות השיווק נוקטות בטקטיקת "לוס לידר" ומוכרות מוצרים מבוקשים במחיר נמוך ובמלאי מוגבל כדי למשוך לקוחות ולהגדיל את הקניות בסניף

אחת המנהרות המתוכננות למטרו / הדמיה: נת''ע

בתום המיון המוקדם: 19 קבוצות יתמודדו במכרז בהיקף של כ-65 מיליארד שקל

מכרזי האינפרא 1 של המטרו: נת"ע הודיעה כי 19 קבוצות בינלאומיות, המורכבות מ-31 חברות, עברו את הליך המיון המקדים ● הקבוצות מגיעות מהודו, מסין, מארה"ב, מיוון, מדרום קוריאה ומצרפת ● גם חברות ישראליות ייקחו חלק במכרז, ביניהן אלקטרה, דניה סיבוס, מנרב ועוד

דיסוננס בשוק המניות הישראלי / צילומים: שגיא מורן, Shutterstock, שלומי יוסף, משרד הביטחון

פרדוקס בבורסה: מדד ת"א 125 עלה יפה השנה, אבל רוב המניות בו דווקא ירדו

למרות שאחד ממדדי הדגל של ת"א עלה בשיעור דו־ספרתי, רוב המניות הכלולות בו רשמו תשואה שלילית ומספר המניות שירדו בבורסה מתחילת השנה כפול מאלו שעלו ● המומחים חלוקים בפרשנות לתופעה, בין "עדות לשבריריות השוק" לבין "היופי בשוק שיש בו סלקטיביות"

שמואל בן אריה, סמנכ''ל השקעות בפיוניר / צילום: מאיה חבקין

"אפסייד של עשרות אחוזים": המשקיע שמאמין במניה ביטחונית מפתיעה

לפני כשנה המליץ שמואל בן אריה מפיוניר על טבע ועל מניות הביטוח - וקצר תשואות פנומנליות של עד 120% ● כעת הוא מעריך שהבורסה המקומית מיצתה את מהלך העליות, ומציע לעבור בעיקר לשוק האמריקאי ● וגם: מניית המיגון שצפויה לדעתו לעלות בעשרות אחוזים

אילוסטרציה: Shutterstock

סכסוך הירושה חוצה דורות: העליון אישר עיקולים של 30 מיליון שקל

יותר מ־50 שנה אחרי הנישואים, המאבק על נכסי נדל"ן וחברות בשווי מיליונים ממשיך בין יורשי בני הזוג המנוחים ● לאחר שמניות אחת החברות נמכרו לצד שלישי במהלך ההתדיינות, הותיר העליון על כנו עיקול של עד 30 מיליון שקל להבטחת זכויות יורשי האישה

בנק מרכנתיל / צילום: תמר מצפי

הערכות: דיסקונט ישלם כמיליון שקל לכל עובד מרכנתיל שיפרוש במיזוג

עלות המהלך במסגרתו יעזבו מאות מעובדי מרכנתיל, צפויה לעמוד לפי ההערכות על חצי מיליארד שקל לפחות ● אי.בי.אי: "בטווח של שלוש שנים נראה את פירות המיזוג"