גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אחרי שנתיים פנומנליות במניות הפיננסים, זה הזמן להוריד רגל מהגז"

שחר סיני, סמנכ"ל קרנות נאמנות בפרופאונד, ממשיך להעדיף את שוק המניות המקומי על פני חו"ל, ומסמן את מניות הטכנולוגיה, התעשיות הביטחוניות והאנרגיה הירוקה לשנה הקרובה ● למרות השיאים בשוק, הוא מציע "לא להפריע לכסף לעבוד, אבל כן אפשר לצמצם סיכון"

שחר סיני, סמנכ''ל קרנות נאמנות פרופאונד בית השקעות / צילום: עמי ארליך
שחר סיני, סמנכ''ל קרנות נאמנות פרופאונד בית השקעות / צילום: עמי ארליך

"השוק הישראלי לא זול, והשוק האמריקאי אפילו יקר" - קובע כבר בתחילת השיחה שחר סיני, סמנכ"ל קרנות נאמנות בפרופאונד בית השקעות, אחרי זינוק של 50% מתחילת השנה במדד ת"א 125 ומספר שנים חזקות בוול סטריט.

על מה ממליצים בחברת הביטוח שהשיגה לחוסכים את התשואה הכי גבוהה השנה בכל האפיקים
בדיקת גלובס | הקרנות הכספיות של רשות ניירות ערך לא הצליחו לנגוס בפיקדונות של הבנקים
בבורסה לא ראו מעולם נהירה כזו של משקיעים זרים. זו רק ההתחלה?

הוא סבור כי השווקים יקרים גם ביחס לעצמם, וממחיש: "השוק המקומי נסחר במכפיל רווח 18-19 מול ממוצע היסטורי של 15-16, והשוק האמריקאי במכפיל 28 לעומת ממוצע של 21-22". התוצאה לדבריו היא ש"יש תנודתיות של 10%-15% כשחברות מפרסמות דוחות. זה קרה מעבר לים, וזה מגיע גם לישראל. החברות במחירים גבוהים, ולא נשאר מרווח לטעות. המשקיעים הרבה יותר אגרסיביים בתגובות לתוצאות החברות".

אך האם זה אומר שצריך לצאת מהשוק? סיני שולל זאת נחרצות: "צריך כל הזמן להיות בשוק המניות, לבנות אסטרטגיה, להיות בשוק ולא להפריע לכסף לעבוד". מה כן מתאים לדעתו למצב הנוכחי? "אחרי שנים של עליות כאלה אפשר כן לצמצם סיכון ולהגדיל נזילות, אבל ממש לא לצאת מהשוק ולא להפוך דפנסיבי לחלוטין", הוא מדגיש.

סיני, בן 45 מתל אביב, החל את דרכו במסלול להיות עורך דין ואף סיים התמחות, אך לא עבד יום אחד במקצוע. "הרגשתי שאני צריך ללכת לשוק ההון, ומהר מאוד התאהבתי במספרים ובדינמיות שלו". הוא עבד בקסם־אקסלנס, חברת הקרנות של הפניקס, וב־6 השנים האחרונות הוא בתפקידו בבית ההשקעות פרופאונד, שמנהל כ־3.5 מיליארד שקל.

"הפוטנציאל בישראל עדיין לא מגולם במלואו"

סיני ללא ספק מעדיף את שוק המניות המקומי כרגע על חו"ל. "יש פוטנציאל בישראל שעוד לא מגולם כולו בשוק, כמו למשל התפתחויות חיוביות בזירה הגאו־פוליטית, הסכמי אברהם ושלום עם סעודיה, וזה יכול להמשיך לדחוף את השוק קדימה. אני מרגיש בנוח עם חשיפה למניות בישראל. השנתיים המאתגרות של המלחמה מאחורינו, ויש פוטנציאל צמיחה קדימה לחברות ולכלכלה המקומית. מבחינת סיכון־סיכוי, הפוטנציאל גלום בישראל. השוק פה לא זול, אבל האמריקאי יקר".

באשר לשוק אגרות החוב, הוא מעריך כי רוב העליות מוצו, ומציין כי "תוצאות המלחמה הובילו לירידה בפרמיית הסיכון של ישראל. אין ספק שהירידה בסיכון מייצרת ודאות, וזה טוב לשוק ההון. ראינו ירידת תשואות, המשקיעים כבר עשו רווחי הון יפים, ולכן לא נשארו רווחי הון גדולים קדימה באג"ח". ובכל זאת הוא ממש לא מציע לוותר על האג"ח, שכן "אפשר לקבל כעת תשואה של 5%-5.5% ברמת סיכון נמוכה, כך שיש 'בשר' עדיין בשוק האג"ח המקומי".

ארה"ב: "כבר ראינו בועות מתפוצצות"

במבט לשוק האמריקאי, סיני לא חושב שאנחנו בבועה, כיוון ש"ה־AI זו מהפכה מטורפת. זה מה שדחף, דוחף וימשיך לדחוף את השווקים קדימה". ובכל זאת, הוא מציין כי "העולם שלנו היום הוא עולם שמאפיין שווקים לא זולים. ביחס סיכוי־סיכון, מה שעלה כל־כך גבוה יכול לרדת. כל חברה שמפספסת כעת משלמת ביוקר, והמניה נופלת. כבר ראינו בועות מתפוצצות, אך אני לא חושב שמדובר בבועה בהיקפים שהיו בעבר".

בעקבות המחירים הגבוהים בארה"ב, הוא מציע להיחשף גם לאירופה: "אנחנו נמצאים באירופה בשביל הפיזור, וגם כי רמות המכפילים הרבה יותר נמוכות מארה"ב, הריביות נמוכות יותר מארה"ב, והם קצת פחות מוטי־טכנולוגיה. שם הפוטנציאל קיים בעיקר בתעשיות הביטחוניות, ולכן צריך להיות שם אבל בחשיפה נמוכה יחסית".

כשאנחנו מבקשים מסיני לבנות תיק השקעות, הוא מציע למשקיע סולידי תיק שמורכב מ־15% מניות בישראל, 7% מניות בארה"ב ו־3% מניות באירופה. עוד הוא מקצה 10% לאג"ח ממשלת ישראל במח"מ (משך חיים ממוצע) של 7 שנים, ואת יתר התיק, 65% ממנו, לאג"ח קוצנרניות בישראל במח"מ קצר של 3.5 שנים.

עבור משקיע אגרסיבי הוא מציע תיק שמורכב מ־30% במניות בישראל, 14% במניות בארה"ב ו־6% במניות באירופה. עוד 5% הוא מקצה לאג"ח ממשלת ישראל (כאמור מח"מ 7), ו־45% מהתיק יוקצה לאג"ח קונצרניות בישראל במח"מ 3.5.

טכנולוגיה, תעשיות ביטחוניות ואנרגיה ירוקה

לפי סיני, הסקטורים המועדפים קדימה בישראל מורכבים מכאלה שרצו חזק בשנים האחרונות כמו תחום התעשיות הביטחוניות, אך גם סקטור שמתחיל להתעורר רק לאחרונה - האנרגיה הירוקה.

לדבריו, "סקטור התעשייה הביטחונית עשה ביצועים פנטסטיים. בזכות הסביבה התומכת, המלחמה כאן ובאוקראינה והצמיחה בביקושים גם מהעולם. אני לא מצפה לתשואה של מאות אחוזים, אבל כן מצפה שהסקטור הזה ימשיך לדחוף את הכלכלה הישראלית וגם העולמית".

באשר לטכנולוגיה בישראל הוא מציין כי "אומנם אין הרבה חברות טכנולוגיה במדדים המקומיים, אך אלה שכן נסחרות פה נמצאות בחוד החנית של תעשיית השבבים העולמית, שנהנית ממהפכת ה־AI. אני לא רואה סיבה שזה יפסיק, אלא אם תתפוצץ הבועה - ואני לא רואה שזה המצב כעת".

סקטור האנרגיה הירוקה, לדבריו, "רוכב על הגל של הצריכה האדירה בחשמל בעקבות מהפכת ה־AI, וגם זה צפוי לדחוף את השוק קדימה".

אבל לא הכול ורוד. סיני מציע להוריד חשיפה לסקטור הפיננסים, שכן "הם אחרי שנתיים פנומנליות. המחירים מלאים בסקטור הזה, ויהיה קושי לשחזר את התשואות על ההון הללו בשנה הבאה, ולכן צריך להוריד קצת רגל מהגז. המשקיעים מתמחרים תוצאות מאוד אגרסיביות. ברבעון האחרון היו תשואות מטורפות על ההון (יותר מ־30% בחלק מחברות הביטוח, נ"א), ויכול להיות שאם החברות לא ישחזרו את התשואות הללו, השוק יעניש אותן".

באשר לבנקים הוא מציין כי "לא יהיה ספק, גם תשואה להון של 11%-12% לבנקים זה מצוין. פשוט המשקיעים התרגלו ליותר מזה בשנתיים האחרונות, ואם תהיה ירידה, זה עלול להרגיש לאכזב את המשקיעים".

ומה באשר לחו"ל? לדבריו, "אנחנו ממשיכים להגיד להשקיע בטכנולוגיה, טכנולוגיה ושוב טכנולוגיה. כל עוד החברות מציגות רווחים וצמיחה, אין סיבה שהטכנולוגיה לא תיקח אותנו קדימה. אני בכלל לא בטוח שהמדדים שאינם מוטי־טכנולוגיה ידביקו את הטכנולוגיה".

עוד כתבות

הודעה שנשלחה בקבוצת וואטסאפ של מתחזים / צילום: צילום מסך

הונאת הרשת החדשה: הבטיחו תשואה חלומית, ואז המניה נפלה בכ־90%

מתחזים ברשת שכנעו משקיעים ישראלים להשקיע במניה של קבוצת מסעדות מלזית ● הם התחזו לדמויות מוכרות בשוק, וכך זינקה המניה בכ־150% - אך קרסה לאחר בריחת מארגני ההונאה שמכרו את החזקותיהם ● ברקע, פלטפורמות כמו מטא מתקשות לבלום את התופעה

בית המשפט העליון / צילום: יוסי זמיר

שני פסקי דין סותרים והשאלה בדרך לעליון: מי יממן תביעות ייצוגיות?

שני פסקי דין הפוכים בנוגע לאפשרות מימון תביעה ייצוגית ע"י קרן פרטית ניתנו לאחרונה, והסוגיה תוכרע בעליון ● הראשון קבע כי קרן הפועלת למטרת רווח תנהל את ההליך לא תמיד לטובת התובע, ואילו לפי השני איסור מימון הוא מחסום לתביעות שמצריכות משאבים כלכליים

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

אחרי שלוש שנים חזקות: מה צופים מומחי ההשקעות בוול סטריט לשוק ב־2026?

מומחי השקעות בוול סטריט מנסים להעריך את כיוון השוק ב־2026 ● רובם מעריכים שנה חיובית, גם אם תנודתית, בזמן שאחד מזהיר מסיכון למיתון שידחוף את S&P 500 כלפי מטה ● BDO: "זה לא שוק לבעלי לב חלש. המניות מתומחרות לשלמות ויש אפס מרווח לטעויות"

אסדת נפט בטקסס, ארה''ב / צילום: Reuters, Carlos Kosienski

מחירי הנפט בשפל של 4 שנים. אלה הסיבות

עפ"י חן הרצוג, הכלכלן הראשי של BDO, "הירידה במחירי הנפט בעולם מגיעה על רקע הערכות על התקדמות השיחות להפסקת המלחמה באוקראינה והאטה בכלכלת סין" ● מניות הגז והנפט הישראליות רושמות ירידות

צילום: איל יצהר

רעיון נועז, כישלון קליני מכריע: חברת הביומד ביומיקס צפויה להיסגר

החברה הישראלית שפיתחה טכנולוגיה לטיפול בזיהומים חיידקיים הפסיקה ניסוי קליני בשל תופעות לוואי, פיטרה מעל מחצית מעובדיה ומתכוונת למכור פטנטים ● היום הגישה ביומיקס בקשה לצו פתיחת הליכי חדלות פירעון מניית החברה האם בניו יורק איבדה כמעט את כל ערכה מאז מיזוג ה-SPAC

מה מציעות ספקיות החשמל הפרטיות לצרכנים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החשמל מתייקר, אבל יש פתרונות: כך תחסכו עד 20% דרך הספקיות הפרטיות

רק אחד מכל 10 משקי בית התניידו לספקיות פרטיות מאז נכנסה רפורמת החשמל לתוקף, חרף העובדה שמדובר במהלך פשוט יחסית ● הנחות קבועות של אחוזים בודדים או מסלולים עם חיסכון של עד 20% בשעות הלילה: מה כדאי לדעת על המסלולים שמציעות החברות השונות ● גלובס עושה סדר

מייסדי נאבן, אריאל כהן ואילן טוויג / צילום: נאבן

בעקבות עזיבה מפתיעה של סמנכ"לית הכספים: מניית נאבן נופלת בחדות

מניית נאבן, שהונפקה בנאסד"ק לפני כחודש וחצי, נסחרת כעת בכחצי משווי ההנפקה ● עם זאת, המנכ"ל מציין: "מעולם לא הייתי אופטימי יותר בנוגע להזדמנויות שיש לפנינו"

הדמיית פארק ''טבעון טק'' / הדמיה: Oilin

הסכום נחשף: כמה תשלם אנבידיה על הקרקע של הקמפוס היוקרתי שלה?

אנבידיה תשלם בשלב הראשון סכום של 90 מיליון שקל על הקרקע עליה יוקם מרכז הפיתוח ● הקמפוס אמור להשתרע על 160 אלף מ"ר, במרכז תעסוקה חדש בקריית טבעון בשם "טבעון טק" שנמצא כעת בשלבי תכנון ● עלותו צפויה להגיע למאות מיליוני שקלים לפחות

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים, ויורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח / צילום: נטי לוי, כדיה לוי

על מה ממליצים בחברת הביטוח שהשיגה לחוסכים את התשואה הכי גבוהה השנה בכל האפיקים

2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח, שמובילות את טבלת התשואות גם בנובמבר, ובראשן מנורה מבטחים וכלל ● החוסכים בישראל בדרך לשנה הטובה ביותר מאז 2009 ● במנורה דוגלים כעת בהשקעות סלקטיביות במניות טכנולוגיה, בעוד שבכלל מציעים להיצמד למדדים

הציבור מעדיף פיקדונות על הקרנות הכספיות של רשות ני''ע / אילוסטרציה: Shutterstock

בין פיקדון לקרן כספית: המוצר החדש שאמור היה לייצר תחרות לבנקים, אבל מתקשה לגייס לקוחות

ברשות ני"ע קיוו שהשקת הקרנות הכספיות המתחדשות תסיט אליהן כספים מהפיקדונות, אלא שכחצי שנה לאחר מכן המצב עגום: רק שני בתי השקעות מוכרים את הקרנות, והמשקיעים מדירים את כספם מהמוצר, שמנהל מיליונים בודדים ● בקרנות טוענים: "הבנקים לא משווקים אותנו"

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

אילוסטרציה: Shutterstock

יוקר מחיה? למה אתרי השוואות המחירים הישראליים לא מצליחים להתרומם

בישראל פועלות כיום רק שתי פלטפורמות פרטיות להשוואה בין מחירי מזון: Pricez ו-CHP ● ברשות להגנת הצרכן מבטיחים רפורמה שתמשוך שחקנים חדשים ותסייע לתחרות ● ובינתיים הפרדוקס נמשך: בשוק המזון מהיקרים במערב לא משתמשים בכלי השוואת מחירים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ אחרי חיסול ראאד סעד: אנחנו בודקים אם ישראל הפרה את הפסקת האש בעזה

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג דחה את הערעור שהגישה מדינת ישראל על צווי המעצר שהוצאו נגד נתניהו וגלנט ● ה-FBI סיכל פיגועי תופת בארה"ב בערב השנה החדשה; חמשת העצורים - פרו-פלסטינים ● שנה לאחר נפילת משטר אסד ובצל המכות שספג המחנה הפרו-איראני בזירות השונות, נחשף קרע עמוק בתוך "ציר ההתנגדות" ● עדכונים שוטפים

שיגור לוויין איראני בנמל החלל קוסמודרום ווסטוצ'ני ברוסיה (בעיגול: ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה) / צילום: רויטרס - Alexander Kazakov

מרוץ חלל בסיוע פוטין: איראן תשגר שלושה לוויינים ל"מטרות אזרחיות"

ההתקדמות האיראנית בתחום הלוויינים מנסה להדביק את הפער מול ישראל - בחסות רוסית ועם זינוק בתקציב הביטחון ● גרסת האיראנים, לפיה הלוויינים "נועדו לחקלאות, למשאבי טבע ולמעקב סביבתי", מעלה לכל הפחות תהיות ● עם זאת, היתרון האיכותי והכמותי הישראלי נשמר

גדעון תדמור, יו''ר ומייסד נאוויטס / צילום: דניאל קמינסקי

חגיגת המימושים בת"א: שתי מנהלות בנאוויטס מכרו מניות ב־29 מיליון שקל

אחרי זינוק של כ־870% בחמש השנים האחרונות, יועמ"שית שותפות הנפט וסמנכ"לית הכספים שלה מימשו חלק מהחזקותיהן ● שווי החזקותיו של המייסד והיו"ר גדעון תדמור זינק ל־1.3 מיליארד שקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנקים ירד ב-0.5%, נקסט ויז'ן זינקה ב-17%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● נקסט ויז'ן דיווחה היום על העסקה הגדולה בתולדותיה, בגובה של 76.8 מיליון דולר ● איחוד האמירויות היא הלקוחה מאחורי עסקת הענק של  אלביט, כך לפי דיווח באתר "אינטיליג'נס אונליין" ● וגם: שתי מניות השבבים הישראליות שזכו להמלצה מג'פריס

מה יחזיר את הקונים לשוק הנדל''ן / איור: גיל ג'יבלי

בעולם כבר למדו: הפחתות ריבית לא מייצרות ביקוש לדירות - וזו הסיבה

בזמן שאצלנו בנק ישראל רק החל להוריד את הריבית, מאירופה ועד צפון אמריקה הבנקים המרכזיים נמצאים בעיצומה של סדרת הפחתות ● עם זאת, הנתונים מראים כי השפעת המדיניות המוניטרית על מחירי הדיור חלשה יחסית ● למרות ההבדלים בין הכלכלות והאתגרים של ישראל, נשאלת השאלה: האם גם כאן נראה מגמה דומה?

צילום: Shutterstock, Satenik Guzhanina

האינדיקטור שמראה התמתנות משמעותית במחירי השכירות

נתוני הלמ"ס שפורסמו השבוע סיפק הוכחה נוספת להתקררות בשוק הנדל"ן: מחירי הדירות רושמים ירידה שמונה חודשים ברצף, ומציגים קצב עלייה שנתי זניח ● זאת לעומת 2.6% בשוק השכירות ● אבל בהפניקס צופים התקררות חדה בחודשים הקרובים

רכבים בנמל אילת / צילום: איל יצהר

בדיקות כשירות והשלמות לוגיסטיות: נמל אילת נערך לחזרה לפעילות

למרות הפסקת האש, השנה פקדו את נמל אילת שש אוניות בלבד ● כעת בנמל נערכים לחזרה לפעילות מלאה, אחרי תקופה ארוכה של השבתה בעקבות האיום על נתיבי השיט בים האדום

מימין: אייסו קאנט, מייסד פולסייד וג'ייסון ורנר, מייסד פולסייד / איור: גיל ג'יבלי

חברת ה־AI ששווה מיליארדים מגיעה לישראל ופוזלת למערכת הביטחון

חד־הקרן האמריקאי פולסייד, שמפתח מנוע פיתוח תוכנה אוטונומי המתחרה בג'מיני, רוצה לגייס את המהנדסים מישראל ● הוא כבר חתם עם כמה מענקיות הביטחון בארה"ב, כולל משרד ההגנה