גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתחרות, המכסים וחבל ההצלה שנלקח: קריסת שואב האבק שחולל מהפכה בשוק

זה היה סיפור הצלחה קלאסי: שוק חדש, חברה שייסדו חוקרים מ-MIT, הצלחה בנאסד"ק ומכירות של עשרות מיליוני מכשירים בעולם ● אבל iRobot לא הצליחה לעמוד מול השטף מסין ולא התאוששה מביטול הרכישה של אמזון. המכסים המוגדלים שהטילה ארה"ב היו הקש האחרון

שואב של iRobot. חשש ביחס לתפעול האפליקציה / צילום: Reuters, St Petersburg Times
שואב של iRobot. חשש ביחס לתפעול האפליקציה / צילום: Reuters, St Petersburg Times

את הבלגן הזה היא לא הצליחה לנקות: חברת iRobot האמריקאית, יצרנית "רומבה" ומי שהובילה את מהפכת השואבים הרובוטיים בעולם, הגישה השבוע בקשה לפשיטת רגל בבית המשפט בדלוואר. על-פי מסגרת תוכנית ההבראה שתושלם עד פברואר 2026, כפי שפורסמה בתקשורת הבינלאומית, השליטה תעבור לידי חברת סינית בשם Shenzhen PICEA Robotics, שהיא נושה עיקרית בחברה וגם ספקית הייצור המרכזית.

החברה שהייתה ציבורית תעבור לידיים פרטיות, והזכויות של בעלי המניות יימחקו, כך דווח ברויטרס. נושים וספקים אחרים אמורים לקבל את התשלום במלואו. מייסד שותף ומנכ"ל iRobot לשעבר, קולין אנגל, אמר ל-CNBC לאחר הכרזת פשיטת הרגל כי זהו מהלך "מאכזב מאוד" ו"לא פחות מטרגדיה עבור הצרכנים". לדבריו, "היה אפשר למנוע זאת".

אז איך המוצר הפופולרי הזה - שהיה לשם גנרי, כמו ש"פלאפון" בישראל זה מכשיר סלולרי, ו"וספה" היא קטנוע - סיים בהתרסקות?

כמעט 70% מהשוק בשליטת מותגים סיניים

בתחילה היה זה סיפור הצלחה אמיתי. החברה, שנוסדה ב-1990 על-ידי שלושה חוקרים מ-MIT, הונפקה בנאסד"ק ב-2005, גייסה מיליוני דולרים ומכרה מעל ל-50 מיליון שואבים ברחבי העולם. ה-Roomba חלש על כ-42% מהשוק האמריקאי ועל כ-65% מהשוק היפני של שואבי אבק רובוטיים.

למרות הכנסות של כ-682 מיליון דולר בשנת 2024, הרווחים של iRobot נשחקו בגלל מתחרות סיניות כמו Ecovacs Robotics, Anker או Roborock. נראה כי iRobot נשארה דומיננטית בשווקים כמו ארה"ב ויפן, אבל התחרות מסין, שהולידה מוצרים דומים במחירים זולים משמעותית, אילצה את החברה להוריד מחירים ולבצע השקעות משמעותיות בפיצ'רים טכנולוגיים חדשים - מה ששחק עוד יותר את ההשקעות. על-פי נתוני IDC, כיום כמעט 70% משוק הרובוטים החכמים העולמי נשלט על-ידי אותם מותגים סיניים.

הרכישה שהייתה יכולה לשנות את התמונה

בשורה משמעותית הייתה אמורה להציל את החברה: בשנת 2022 הודיעה ענקית הקמעונאות אמזון כי תרכוש את iRobot תמורת 1.4 מיליארד דולר, כך לפי רויטרס. העסקה נועדה לחזק את פורטפוליו המוצרים של אמזון, לצד הרמקול החכם אלקסה ומוצרי פעמוני הדלת החכמים Ring.

שלב ההתנגדויות לעסקה נמשך שנתיים, בעיקר מצד הרגולטורים האירופיים שביקשו לחסום אותה מחשש שאמזון תחסל תחרות או תגביל גישה לשוק שלה. הם זכו לתמיכת יו"ר נציבות הסחר הפדרלית לינה קאן.

בינואר 2024 הודיעו הצדדים כי העסקה לא תצא לפועל. אמזון שילמה ל-iRobot דמי ביטול של כ-94 מיליון דולר, ששימשו אותה לשלם עמלות ייעוץ והחזרים להלוואה שנטלה מקבוצת השקעות. אבל הפגיעה בה הייתה אנושה: לא רק מניותיה צנחו, גם המנכ"ל קולין אנגל התפטר, ו-31% מכוח העבודה פוטרו. יש שרואים ברכישה שלא קרתה נקודת מפנה משמעותית בדרך לקריסה הסופית.

לפי אנגל, רכישת אמזון הייתה הדרך הריאלית ביותר עבור iRobot להתחרות בשוק. לדבריו, "פשיטת הרגל של iRobot משמשת אזהרה לגורמי פיקוח על התחרות", כך אמר ל-CNBC.

הלן גריינר, ממייסדות החברה, כתבה בלינקדאין כי התוכנית החדשה לארגון מחדש תחת בעלים סיני היא לא טובה עבור "הצרכנים, העובדים, בעלי המניות או ארה"ב".

דירק אאור, מנהל מדיניות התחרות ב-the International Center for Law & Economics, אמר ל"לוס אנג'לס טיימס" כי "חסימת העסקה הייתה טעות אסטרטגית. הענקנו ניצחון קל למתחרים הסיניים. iRobot היה השחקן המערבי המשמעותי היחיד שנותר בתחום. בכך ששללו מהם את המשאבים הדרושים לתחרות, הרגולטורים הותירו לצרכנים האמריקאים פחות חלופות לדומיננטיות הסינית".

לדברי אאור, "הדרך הטובה ביותר להתמודד עם תחרות עולמית היא להבטיח שחברות אמריקאיות יהיו חופשיות להתמזג, להרחיב ולחדש - במקום לנסות לסכל חברות סיניות באמצעות רגולציה. עלינו לאפשר לחברות שלנו להתחרות ולא להגביל את היכולת שלהן לפרוץ קדימה".

חוב פיננסי מעמיק ומכסים מוגדלים

מכאן הקריסה האיטית החלה: הודות לכאוס בשרשרת האספקה, סין הציפה את השוק בחלופות זולות בהרבה מהרומבה. iRobot התקשתה להתמודד עם העיכובים במשלוחים ועם המלאים, מה שפגע בהכנסות החברה וברווחיותה.

מכה נוספת הכתה בה עם מכסי טראמפ החדשים. במסגרת שינוי שיעורי המכס שמשיתה ארה"ב, נקבע היטל של 46% על יבוא מווייטנאם, שם החברה מייצרת את שואבי האבק לשוק האמריקאי. החברה דיווחה כי בשנת 2025 המכסים הקפיצו את העלויות שלה ב-23 מיליון דולר. החברה המשיכה לדמם כסף, וברבעון האחרון דיווחה כי ההכנסות שלה צנחו ב-33% בארה"ב. היא אף התחילה להזהיר מפני פשיטת רגל אפשרית, תוך ציון הביקושים הנסוגים, התחרות העזה והמכסים האגרסיביים.

החוב הכולל של החברה עמד על למעלה מ-350 מיליון דולר: קבוצת Carlyle, שהעניקה ל-iRobot הלוואה של 200 מיליון דולר, הצליחה לדחות את התשלום; השנה נמכרה ההלוואה ל-Santrum Hong Kong, מה שסלל את הדרך ל-PICEA לעמדת השליטה. במסגרת התוכנית, PICEA תשתלט על 100% מהון החברה ותוותר על 190 מיליון הדולר הנותרים מההלוואה, כמו גם על חוב נוסף של 74 מיליון דולר ש-iRobot חייבת לה במסגרת הסכם הייצור ביניהן.

לפי נתוני LSEG, החברה, שהוערכה ב-3.56 מיליארד דולר בשנת 2021, שווה כעת כ-140 מיליון דולר.

מה משמעות המהלך ל-274 עובדי החברה, הממוקמת במסצ'וסטס? ומה המשמעות כלפי הלקוחות? עדיין יש סימני שאלה פתוחים, אבל לפחות בשלב הנוכחי, בחברה אומרים כי הכול ימשיך כרגיל. בהצהרה ל-TechCrunch ציינו: "אין השפעה על הפעילות העסקית שלנו או על היכולת שלנו לשרת את לקוחותינו - וזה ממשיך להיות בראש סדר העדיפויות שלנו. המוצרים שלנו לא משתנים". ב-iRobot הוסיפו כי פשיטת הרגל לא צפויה לשבש את פונקציונליות האפליקציה, את שרשרת האספקה או את התמיכה במוצרים שלה.

עם זאת, אם החברה תקרוס לחלוטין ותסגור את שירותי הענן שלה, המוצרים לא יוכלו יותר להתחבר לענן. משמע, המכשירים הפיזיים עדיין יעבדו, כפתורי חזרה לתחנת העגינה ודומיהם יעבדו, אבל לא יותר מזה. החשש הוא ביחס לתפעול האפליקציה, שמאפשרת תזמון או בחירת חדרים לניקוי - האם אלה ימשיכו לעבוד תחת הבעלים החדש.

עוד כתבות

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"שבועיים" גורליים: האם טראמפ ישתמש באותו טריק פעמיים?

סנאטור המקורב לטראמפ: "ההחלטה בנוגע לאיראן כבר התקבלה" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● ראש ממשלת פולין: על אזרחינו באיראן לעזוב במיידי - ייתכן שבעוד כמה שעות הם לא יוכלו לצאת ● בשיא המתיחות: המפגינים באיראן מרימים ראש ● ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● עדכונים שוטפים

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

"הרבעון החזק ביותר בתולדות למונייד": המניה מזנקת אחרי הדוחות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ●אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית