גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  רכב ותחבורה

האם כניסת אובר לישראל מצדיקה פיצוי של 4 מיליארד שקל?

במשרד התחבורה בוחנים פיצוי בהיקף 4 מיליארד שקל לנהגי המוניות בשל קידום הכנסת חברות שיתופיות בינלאומיות לשוק ● מדובר בסכום גבוה יותר בהשוואה למהלכים דומים

מוניות בדרכים / צילום: Shutterstock
מוניות בדרכים / צילום: Shutterstock

משרד התחבורה מעוניין לשלם לבעלי "המספר הירוק" 4 מיליארד שקל בתמורה ללגליזציה של תחבורה שיתופית דוגמת "אובר". אולם בפועל, מדובר בסכום גדול במיוחד ביחס לגודל השוק, בזמן שמדינות רבות כמו בריטניה וערים שונות בארה"ב כלל לא טרחו לפצות את הנהגים כלל על כניסת אובר לשוק, ומדינות אחרות עשו זאת דרך היטל על הנסיעות באפליקציות החדשות. סכומים דומים ניתנו על פתיחת תחרות בשווקים אחרים, כמו שוק החשמל - אך מדובר בשוק גדול ומשפיע הרבה יותר על המשק. הנושא נמצא עדיין בדיונים מול האוצר, שכנראה ידרוש להגביל את הסכום.

בלחץ גרמניה ותעשיית הרכב: אירופה לקחה צעד אחורה במהפכה הירוקה
פרויקט הענק עובר לשלב הביצוע: הונחה אבן הפינה להקמת המטרו בגוש דן

כדי להפעיל מונית בישראל, נדרשת "זכות ציבורית" (הנקראת "מספר ירוק"). ניתן לקנות אותה מהמדינה, בעלות של כ־250 אלף שקל, או לרכוש אותה בשוק מבעל מספר אחר. נכון ל־2023, יש בישראל כ־25 אלף רישיונות כאלה. חלק ניכר מהמספרים הירוקים מושכרים הלאה כנכס מניב לכל דבר בעלות חודשית של בין 1,200 ל־1,400 שקל.

כמה בעלי מספרים משכירים אותם? לא ניתן לדעת משום שעל פי דוח מבקר המדינה בנושא "הרשות הארצית לתחבורה ציבורית אינה מפקחת על נושא שכירת רישיון. בהיעדר אסדרה בנושא, בעל רישיון להפעלת מונית עלול להשכיר את רישיונו לאדם אחר, אשר אינו עומד בתנאים שנקבעו בפקודה לקבלת רישיון להפעלת מונית ודבר ההשכרה אינו נבחן על ידי ועדת המוניות ואינו מתועד באגף רישוי ומשק לשעת חירום שברשות הארצית לתחבורה ציבורית".

משמעות נוספת היא ש"לשוכרים של רישיון הפעלה, שאינם נהגי מונית, וכפועל יוצא מכך אינם עוברים הכשרה לרישיון מסוג D1, קיימת דרך פשוטה לעקוף את הבקרות הקיימות". כך שבפועל, רבות מההגבלות על איכות נהגי המוניות אינן ניתנות לאכיפה.

תמריץ נוסף לרפורמה הוא מחיר המונה, שהוא המחיר המפוקח עבור הנסיעה במונית. אך בדיקת משרד התחבורה מגלה שרבים מהנהגים אינם מצייתים לה.

בניגוד לכך, אפליקציות שיתוף נסיעות כמו "אובר" ומתחרותיה מאפשרות לכל אחד להסיע נוסעים בתמורה לתשלום גמיש על פי הביקוש וההיצע לאותו רגע. זאת בדומה למודל השליחים של "וולט", שמאפשר להגדיל ולהקטין את כמות השליחים הפועלים בכל רגע על פי הצורך בהם.

על חשבון משלם המסים

במדינות רבות שירותי תחבורה שיתופית נכנסו לשוק מזמן, אולם ישראל היא אחת המדינות בהן בעלי המספר הירוק זוכים למעין מונופול על ההסעות. על פי התוכנית שהועלתה במשרד התחבורה, מונופול זה יתבטל. בתמורה, המדינה תקנה את המספרים הירוקים בתעריף של 200 אלף שקל לכל אחד. בנוסף, כל בעל מספר ירוק שיחליט שלא למכור את המספר, יקבל פיצוי מהמדינה של 50 אלף שקל. בסך הכול, משערים במשרד התחבורה, העלות הכוללת תגיע ל־4 מיליארד שקל למשלמי המסים. חשוב להדגיש שהפיצויים צפויים להגיע גם למי שהשקיע במספר ירוק, ולא נוהג בפועל.

אולם כאמור לא בכל מקום ניתן פיצוי כלשהו לנהגי המוניות: בבריטניה, למשל, אובר נכנסה כבר ב־2012 בעזרת רגולציה שנקבעה ב־1998, וזאת ללא כל פיצוי לנהגי המוניות. אך ב־2024 נהגי המוניות בלונדון הגישו תביעה ייצוגית על סך 250 מיליון ליש"ט על הפרות, לכאורה, של הרגולציה על ידי אובר. התביעה כיום עדיין תלויה ועומדת. גם בערים רבות בארה"ב ובקנדה אישרו כניסה של אובר ללא פיצוי לנהגים כלל.

לעומת זאת, באוסטרליה דווקא פיצו את הנהגים: סידני הציעה 20 אלף דולר אוסטרלי (כ־42 אלף שקל) לכל רישיון - הרבה פחות מ־200 אלף השקלים שמוצעים בישראל. המימון של הפיצוי הגיע לא ממשלמי המסים, אלא מהמשתמשים באובר, דרך היטל של דולר אוסטרלי אחד (2.1 שקלים) על כל נסיעה. עם זאת, פרובינציות אחרות ביבשת הציעו פיצויים גבוהים יותר, כל אחת בהתאם למצב הפוליטי בה.

נהנים מאי־תחרות

ככלל, ישנה נטייה לפצות מונופולים ישנים כאשר פותחים שוק לתחרות, שכן הם רכשו נכס בכסף רב מהמדינה (או ממי שקנו ממנה אותו לפני כן) - וכעת שווי הנכס מופחת משמעותית בשל הפתיחה לתחרות. בנוסף, יש הגורסים כי קיימת סיבה פוליטית לפיצוי, מאחר ולבעלי מונפולים יש לעיתים כוח פוליטי והשפעה.

כך גם במשק החשמל, המדינה פיצתה את חברת החשמל ועובדיה ב־7 מיליארד שקל עם הפתיחה לתחרות ב־2018. זהו סכום גבוה יותר (ששווה היום אפילו יותר בשל האינפלציה) מהמוצע לבעלי המספרים הירוקים, אך שוק החשמל שווה 35 מיליארד שקל בשנה, וגדול פי כמה משוק המוניות, ששוויו עומד על 6.5 מיליארד שקל בשנה, כולל שירותי היסעים כמו לבתי ספר. לכן בפועל באופן הפיצוי לבעלי המספרים הירוקים יהיה גבוה יותר.

במונחים היסטוריים, מדובר בפיצוי גבוה ביותר למי שנהנים כיום ממצב לא־תחרותי. עם זאת, הרפורמה עדיין נמצאת בדיונים, וכאמור, סביר מאוד שבאוצר יהיו מעוניינים לצמצם משמעותית את הסכום שיינתן כפיצוי. זאת מאחר ולא ברור האם החיסכון שיווצר לצרכנים כתוצאה המהפתיחה לתחרות שווה פיצויים גבוהים כל כך לבעלי המספרים הירוקים - שרבים מהם כלל אינם משמשים נהגים.

עוד כתבות

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

הבורסה נכנסת לשבוע גורלי והאם הדולר יעשה קאמבק

השווקים יבחנו את עמידות מזכר ההבנות בין ארה"ב ואיראן ● בעוד שוול סטריט זכתה לרוח גבית מהעסקה, הבורסה בת"א פנתה לכיוון ההפוך וצנחה ● מניות השבבים בת"א סיימו שבוע בעליות ● חששות האינפלציה בארה"ב התרככו לנוכח הירידה במחירי הנפט, אך החלטת הריבית הניצית של הפד הקפיצה את הציפיות להעלאה בהמשך השנה ● וגם: הדולר מתחזק ברחבי העולם ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

גיוסים של 13 מיליארד שקל בפחות מחצי שנה: למה הלקוחות נוהרים למיטב?

בית ההשקעות שבשליטת משפחות סטפק וברקת רשם 5 חודשים היסטוריים של גיוסי כספים בשוק הגמל מהמתחרים, בין היתר בשל שיקום היחסים עם סוכני הביטוח ● גם במור יכולים להיות מרוצים כשהם עקפו את אלטשולר שחם והפכו לגוף הגמל השני בגודלו בישראל

בורסת נאסד''ק / צילום: Shutterstock

משלחת של המדינה יוצאת לניו יורק. על הפרק: הנפקה של החברות הביטחוניות

לגלובס נודע כי משלחת הכוללת את סגנית מנהל רשות החברות, מעין הראל, נציגי רפאל ות"א ומשרד הביטחון תיפגש עם גורמי רגולציה וחתמים, במטרה לבחון השלכות של הנפקת החברות הביטחוניות בנאסד"ק ● ברקע: מחלוקת מול רשות ניירות ערך על סוגיית חובת הגילוי והחיסיון

שימעי הורטיג, נשיא ומנכ״ל אמדוקס הנכנס / צילום: אמדוקס

מניית אמדוקס צנחה כ-50% מהשיא. ברקע: החשש מ-AI וצמיחה נמוכה

הסנטימנט החלש במניית חברת הטכנולוגיה הוותיקה מישראל מוסבר בשילוב של מספר גורמים, בהם השפעות ה–AI על המודל העסקי שלה ● וגם: בנק ההשקעות שמציב לה מחיר יעד שאפתני

המפקח על הבנקים, דני חחיאשוילי / צילום: דוברות בנק ישראל

מ-700 שקל במזומן לחשבון ועד 3% על העו"ש: מאחורי פרץ הנדיבות של הבנקים

מעל לשנה חלפה מאז אימצו הבנקים, בעקבות ביקורת על רווחיותם החריגה, מתווה הקלות לציבור ● עד כה חולקו הטבות בכ–2 מיליארד שקל, כשרק בשבוע שעבר הודיע לאומי על תשלום במזומן של כ–200 מיליון שקל ללקוחות ● הודפים טענות לצעד שיווקי: "בנק ישראל לא יאשר"

מנהל רשות החברות הממשלתיות, רועי כחלון, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

רשות החברות דוחפת: שש חברות יהפכו לשלוש, מספר הג'ובים יצטמצם

רשות החברות מקדמת איחוד של "ערים" ו"דירה להשכיר", כך נודע לגלובס ● המהלך הוא חלק מרפורמת מיזוגים רחבה שנועדה לצמצם משרות מיותרות ולהזניק את יעילות הגופים הממשלתיים ● הרפורמה כוללת גם את בליעת "אלתא" בתעשייה אווירית ומיזוג זרועות תחבורה

חיים ברוידא, ראש עיריית רעננה / צילום: יחצ - רפי דלויה -

הבורר הכריע: עיריית רעננה תשלם מיליונים לחברה מקבוצת שיכון ובינוי

פסק הבוררות קובע כי עיריית רעננה תשלם לחברת ריקטק כ־10 מיליון שקל ותשיב לה ערבות בסך כ־3.4 מיליון שקל ● הרקע: טעות משותפת בנתוני המכרז

ד''ר חן ליכטנשטיין / צילום: שלומי יוסף

הדרמה מאחורי מינוי מנכ״ל צים נחשפת: ״לא האמנו שהוא יסכים לבוא״

מיהו חן ליכטנשטיין, שמונה למנכ"ל חברת הספנות באחת התקופות הרגישות בתולדותיה ומה האתגרים המרכזיים שעומדים בפניו בחודשים הקרובים ● וגם, הדרמה שליוותה את מינויו כשבכלל לא היה ברשימת המועמדים, וכמה זמן יכהן בתפקיד?

ספינות במצר הורמוז / צילום: ap, Capture One Macintosh

הורמוז עדיין משותק? איראן הכריזה על סגירת המצר, אך בארה"ב מכחישים

יממה לאחר שטהרן הודיעה על סגירת מצר הורמוז בעקבות הפרות של הסכם הפסקת האש, בארה”ב מתעקשים כי נתיב השיט נותר פתוח ● בפועל, חברות הספנות עדיין חוששות לחזור לפעילות מלאה, ומאות ספינות ממשיכות להמתין במפרץ הפרסי

עו''ד מיה טובול גבאי מקבוצת גבאי / צילום: תמר מצפי

מנכ"לית חברת הנדל"ן מגלה: "באזור הזה בתל אביב יש ירידה עצומה"

מיה גבאי־טובול, יו"רית ומנכ"לית קבוצת גבאי, מספרת בראיון לגלובס על ההנפקה שיצאה לדרך במחיר נמוך משחשבו ("בסופו של דבר מדובר באמון עצום"), על השינוי שעברה החברה המשפחתית ("הבנתי מהר שמישהו צריך למקם כל אחד") ועל מצב השוק ("לא אטומים להסכמים החתומים") ● למרות הקשיים היא אופטימית: "זו תקופה מאתגרת, אבל תקופה כזו גורמת לך לפתוח את הראש"

נעמי הררי בקמפיין וולט / צילום: צילום מסך יוטיוב

המאבק על ארוחת הצהריים שלכם עולה מדרגה

וולט עולה בקמפיין חדש הפונה למעסיקים ולעובדים ● סוגיית הבינה המלאכותית כיכבה בכנס איגוד השיווק השנתי ● וקרן תמורה, המבססת את פעילותה על אופציות שתורמות חברות הייטק, מציינת את האקזיט ה-200 בפורטפוליו שלה ● אירועים ומינויים

בג''ץ דן בעתירות נגד שינוי הוועדה לבחירת שופטים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

נשיא העליון יצחק עמית: "אנחנו בשינוי משטרי"

בג"ץ דן היום במשך 9.5 שעות בעתירות נגד שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים ● נשיא העליון יצחק עמית: "הד.נ.א השיפוטי עלול להשתנות, וזאת הסכנה העיקרית. כבר היום לא מקדמים שופטים בגלל שיקולים פוליטיים; כשהתיקון ייכנס לתוקף, זה יקרה פי ארבעה" ● לפי התיקון לחוק, חברי לשכת עוה"ד יוצאו מהוועדה לבחירת שופטים, ובמקומם ייכנסו משפטנים שייבחרו בידי פוליטיקאים

ברוך שי / צילום: מיכה לובטון

ברוך שי ימונה לעורך דה מרקר

ברוך שי מכהן כיום כסגן מנהל ערוץ i24NEWS בעברית ולפני כן היה מנהל חטיבת החדשות של תאגיד השידור "כאן" ועורך המהדורה המרכזית בחדשות עשר ● בעבר שימש כעורך הספורט וכראש דסק החדשות בקבוצת הארץ ● הוא יחליף את עורכת דה מרקר הפורשת סיון קלינגבייל וייכנס לתפקיד באמצע יולי

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר גלי אינגבר / צילום: קובי אשכנזי

ההנפקה הגדולה בהיסטוריה והחששות: "בועה מזהים רק אחרי פיצוץ"

שיחה עם ד"ר גלי אינגבר, ראשת המחלקה למימון וכלכלה במכללה למינהל ● על ההנפקה הגדולה בהיסטוריה של SpaceX ולמה היא חושבת שהיא עלולה להיחתך בחדות, האם לצד אנתרופיק ו־OpenAI מדובר בבועה, ואיך כל זה ישפיע על החסכונות שלנו

אנשים באיראן. סנקציות לא משפיעות על הממשל, אבל פוגעות באזרחים / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

ארה"ב מסלימה את הלוחמה הכלכלית. אויביה אינם נרתעים

איראן, רוסיה וקוריאה הצפונית שולטות באמנות ההתחמקות מסנקציות אמריקאיות

סניף של רשת רמי לוי שיווק השקמה / צילום: תמר מצפי

ברמי לוי המפרט דל, באושר עד המלאי נגמר: מאחורי טרנד הרכבים בסופרים

אחרי אושר עד, הסטוק של רמי לוי הכריזה על שיווק רכבים חדשים בפחות מ־100 אלף שקל ● בפועל, מדובר בדגם חשמלי של המותג הסיני BAIC, שהושק לפני שנים ומתקשה ליישר קו עם אלטרנטיבות עדכניות ● ברמי לוי אומרים: "אם זה עבר את הרגולציה בישראל, אז קטונתי"

רחוב הרצל, נהריה / הדמיה: סטודיו אייקו

עם מרפסת גג ובריכה: בכמה נמכר פנטהאוז בנהריה

הפנטהאוז בן 5 חדרים בשטח של 155 מ"ר בנוי, עם מרפסות בשטח של 107 מ"ר ובריכה ● באותו הבניין נמכר גם מיני-פנטהאוז בשטח של 153 מ"ר בנוי

מעבר להוזלת הביטוח, המודל מהווה תמריץ לנהיגה בטוחה / צילום: Shutterstock

בעולם כבר משלמים על ביטוח לפי סגנון הנהיגה. למה ישראל נשארה מאחור?

בזמן שעלויות ביטוח הרכב בישראל מאמירות, שוק הביטוח הגלובלי מסתייע במערכות בינה מלאכותית שמנתחות את אופי הנהיגה ומעניקות הנחות של עשרות אחוזים למבוטחים זהירים ● בישראל, הטכנולוגיה נבלמת בשל דרישות רגולטוריות מחמירות של הגנת הצרכן ופרטיות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

השכנים סירבו להשתתף בתיקון קיר תומך. מה קבע ביהמ"ש?

בית המשפט דחה ניסיון לגלגל על רמי לוי חובות של רשת פירות שנרכשה ע"י חברה בת שלה ● דיירים בבניין ביוקנעם חויבו להשתתף במימון תיקון קיר תומך ● וגם: דירה שהוענקה במתנה לבן לפני פטירת האב בניגוד לצוואה לא תיכלל בעיזבון ● 3 פסקי דין בשבוע 

מאור שלמה / צילום: דורון לצר

משווי שיא של 513 מיליון דולר: לאן נעלמה החברה המבטיחה של היזם המפורסם

מאור שלמה מכר את חברת בייס44 לוויקס תמורת 92 מיליון דולר ● לפני כן הוא ייסד חברה נוספת שתפסה את המשקיעים, אקספלוריום, אך היא הגיעה לשווי גבוה מדי שהקשה על גיוסי הון ● איפה היא היום אחרי שעזב המייסד?