גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרוץ ההשקעות בבינה מלאכותית עשוי להפוך את 2026 לשנת גיוס האג"ח הגדולה אי פעם

ההשקעות האדירות בתשתיות בינה מלאכותית דוחפות את גיוסי החוב הקונצרני בארה"ב לשיאים חדשים ● מיקרוסופט בוחנת מהפך ב-Xbox: מקונסולה סגורה לפלטפורמת גיימינג פתוחה מבוססת Windows ● אלפאבית קונה חברת אנרגיה ב־4.75 מיליארד דולר כדי להבטיח חשמל למרכזי הנתונים שלה ● ורשות החדשנות מרחיבה את התמיכה במו"פ של התעשייה היצרנית ● חדשות ההייטק

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock
חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

החברות המסקרנות בתחום, המהלכים החשאיים והטכנולוגיות שמעצבות את העתיד: המדור שמציג בגלובס את החדשות המרכזיות מהשבוע החולף בענף ההייטק.

לשבת בבית הקפה של קלוד וג'מיני: יישומי ה-AI שיבלטו השנה
יצרנית השבבים שמאתגרת את אנבידה נערכת להנפקה

1בועת החוב של הבינה המלאכותית: שוק האג"ח האמריקאי מתקרב לשיא היסטורי

המרוץ להקמת תשתיות בינה מלאכותית דוחף גם את החברות הגדולות והיציבות ביותר בארצות הברית להיקפי חוב חריגים. לפי דיווח של הפייננשל טיימס, חברות טכנולוגיה אמריקאיות בדירוג אשראי גבוה ובהן מטא, אלפאבית, אמזון ואורקל, גייסו בשנת 2025 כ־1.7 טריליון דולר בהנפקות אג"ח קונצרניות. מדובר בסכום שמתקרב לשיא שנרשם בשנת 2020, בעיצומה של מגפת הקורונה. חלק גדול מההון מופנה להקמת מרכזי נתונים, לפיתוח מערכות אנרגיה ולבניית תשתיות מחשוב כבדות, הנדרשות לאימון ולהפעלה של מודלי AI מתקדמים.

על פי הערכות של בנקי השקעות וגופי מחקר, כ־30% מהנפקות האג"ח בדירוג השקעה השנה קשורות ישירות להשקעות בתחום הבינה המלאכותית. ענקיות הטכנולוגיה ניצלו סביבת ריבית נוחה יחסית כדי למחזר חובות קיימים ולגייס מימון נוסף, אך בשוק מתחיל לעלות החשש שהיקף ההתחייבויות גדל מהר יותר מההכנסות בפועל.

הדאגה מתחדדת על רקע פערים בין קצב ההשקעה לבין הבשלת המודל העסקי. כך למשל, באורקל הוצאות על דאטה סנטרים עלו מעבר לתחזיות, בעוד שההכנסות ברבעון האחרון אכזבו. מקרים כאלה כבר הפעילו לחץ על מניות ואג"ח בענף, ובמקביל נרשמת עלייה חדה במסחר ב־Credit Default Swaps, כלי ביטוח מפני חדלות פירעון, בעיקר על חוב של חברות טכנולוגיה גדולות.

לפי תחזיות בשוק ההון, שנת 2026 עשויה להפוך לשנת גיוס האג"ח הגדולה אי פעם. הסיבה המרכזית לכך היא שמעל טריליון דולר חוב צפוי להגיע לפירעון בכל אחת משלוש השנים הקרובות, מה שיחייב חברות למחזר חובות בהיקפים עצומים. אם ההכנסות מהשקעות הבינה המלאכותית לא ידביקו את קצב ההוצאות, מזהירים גורמים בשוק, ההתלהבות סביב ה־AI עלולה להפוך גם לאתגר פיננסי משמעותי.

2איך יראה הדור הבא של קונסולת המשחקים Xbox?

שנת 2025 מסתמנת כאחת השנים הקשות ביותר שידע המותג Xbox. לפי נתוני מכירות ופרסומים בענף, קונסולות Xbox Series X ו־Series S ממשיכות להימכר בקצב נמוך בהרבה מהפלייסטיישן 5.

הסיבות לכך מצטברות לאורך זמן: מחסור במשחקים בלעדיים בולטים, ביטול של פרויקטים מתוקשרים כמו Perfect Dark ו־Everwild, ועליות מחירים שהפכו גם את הדגמים הזולים לפחות משתלמים.

בנוסף, לפי דיווחים בתקשורת, מיקרוסופט כמעט שלא קידמה את הקונסולות במבצעי סוף השנה - מה שחיזק את התחושה שהחומרה עצמה כבר אינה במרכז האסטרטגיה של החברה. גם שירות Game Pass, שנחשב במשך שנים לנכס החזק ביותר של Xbox, איבד חלק מהיתרון שלו: המחיר עלה משמעותית, ובמקביל מספר המשחקים הבלעדיים הצטמצם.

על רקע זה, מיקרוסופט החלה להשיק גם משחקים מובילים שבעבר נחשבו לנכסי הדגל של Xbox בפלייסטיישן ובפלטפורמות נוספות. במקביל עולים דיווחים שלפיהם החברה בוחנת שינוי כיוון עמוק: הדור הבא של Xbox עשוי להיות פחות קונסולה סגורה ויותר מחשב גיימינג קומפקטי לסלון, מבוסס Windows ובשיתוף AMD.

לפי הערכות שפורסמו בין היתר ב-Windows Central, מכשיר כזה יוכל להריץ משחקים מספריות שונות ולהתחרות ישירות במוצרים כמו Steam Deck ו-Steam Machine של Valve. כלומר, במקום להמשיך במאבק הישיר מול סוני על עוד קונסולה, מיקרוסופט בוחנת חזרה לשורשי עולם ה-PC בניסיון להגדיר מחדש את Xbox כפלטפורמה גמישה שמחברת בין משחקים, שירותים ותשתית מחשוב.

3אלפאבית מבטיחה אספקת חשמל למודלי ה־AI שלה

אלפאבית, חברת האם של גוגל, הודיעה בשבוע החולף על רכישת חברת האנרגיה Intersect Power בסכום של 4.75 מיליארד דולר. הסיבה פשוטה: מרכזי הנתונים שמפעילים מודלי בינה מלאכותית צורכים כמויות עצומות של חשמל, ואלפבית רוצה שליטה טובה יותר באספקה שלהם.

Intersect Power בעצם מפתחת מתקני אנרגיה, כולל אנרגיה מתחדשת, שמיועדים במיוחד לחוות שרתים. הרכישה תאפשר לאלפבית לתכנן יחד את הרחבת מרכזי הנתונים ואת הקמת מקורות החשמל שמזינים אותם, במקום להסתמך רק על רשתות חשמל קיימות או ספקים חיצוניים. לדברי מנכ"ל אלפאבית, סונדאר פיצ'אי, המהלך אמור להבטיח אספקת חשמל יציבה ולאפשר לחברה להמשיך להתרחב בקצב שדורשת תחרות ה־AI.

אלפבית כבר הייתה בשנים האחרונות בקשר הדוק עם Intersect והשקיעה בה, כך שהרכישה היא כאמור המשך של שיתוף פעולה קיים. עם זאת, לא כל נכסי החברה נכללים בעסקה: לפי דיווחים, פרויקטים בהיקף של כ־15 מיליארד דולר בטקסס ובקליפורניה יישארו בבעלות Intersect וימשיכו לפעול בנפרד.

העסקה בעצם ממחישה שינוי רחב יותר בתעשיית הטכנולוגיה - המרוץ לבינה מלאכותית כבר לא מתנהל רק סביב מי בונה את המודל החכם ביותר, אלא גם סביב מי מצליח להבטיח, מעבר לחוות השרתים, גם תשתיות בסיסיות כמו חשמל בהיקפים עצומים. במובן הזה, אנרגיה הופכת למשאב אסטרטגי לא פחות משבבים או נתונים.

4רשות החדשנות משיקה מסלול מאיצים לתעשייה היצרנית בהשקעה של כ־30 מיליון שקל

רשות החדשנות הודיעה על השקת מסלול חדש שמטרתו לסייע לחברות תעשייה יצרניות לפתח יכולות מחקר ופיתוח. במסגרת המסלול, שנקרא "מעבר מייצור לפיתוח" ופועל דרך קרן מופ"ת, יוקמו שישה מאיצים ייעודיים בהשקעה כוללת של כ־30 מיליון שקל. התוכנית מיועדת בעיקר לחברות שמרבית פעילותן מבוססת על ייצור בישראל ושעד היום השקיעו שיעור נמוך יחסית במו"פ.

המאיצים יופעלו על ידי הגופים MatX, PolyX, FFoodi, Spark Labs, ISG Intelligence ו־Gilboa Nexus, ואמורים בעצם לשמש כגופי ליווי מקצועיים לחברות תעשייה. הם ילוו את החברות בשלבים שונים של פיתוח מוצרים, החל מזיהוי צרכים וגיבוש רעיונות, דרך בדיקות היתכנות ופיתוח אב־טיפוס, ועד להכנת מוצר תעשייתי לשיווק בישראל ובחו"ל. החברות יוכלו להצטרף רק לשלב הרלוונטי עבורן, ולא בהכרח למסלול מלא.

ברשות החדשנות מסבירים כי כיום, חברות תעשייה רבות מתקשות לפתח פעילות מו"פ שוטפת, בין היתר בשל מחסור בתשתיות, ידע ייעודי ותהליכי עבודה מובנים. המאיצים נועדו לספק מענה לפערים הללו

באמצעות גישה למומחים, תשתיות ניסוי וליווי עסקי, לצד חיבורים לאקדמיה, לתעשייה ולמשקיעים.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

כך תשקיעו בזהב / צילום: Shutterstock

הוא נחשב אלטרנטיבה למניות ולאג"ח כגידור מפני סיכונים: כך תשקיעו בזהב

לנוכח הזינוק השנה במחיר הזהב, רבים בוול סטריט ממליצים שתחזיקו במתכת, לפחות בחלק קטן מתיק ההשקעות שלכם ● ב"וול סטריט ג'ורנל" ריכזו את הסוגיות המרכזיות בשוק הזה, וממליצים למשקיעים כיצד לנהוג עם הסחורה הלוהטת ● מדריך קצר להשקעה מושכלת

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

עשרות מגישי גלי צה"ל וגלגלצ קיבלו הודעה שהעסקתם תוקפא בשבוע הבא; דיון בבג"ץ בימים הקרובים

כ־50 מגישי גלי צה"ל וגלגלצ המועסקים כיועצים קיבלו הודעה כי העסקתם תוקפא כבר מהשבוע הבא ● העובדים טוענים לפגיעה דרמטית בלוח השידורים ולסגירה בפועל של התחנה לפני ההכרעה המשפטית, ופנו לבג"ץ בבקשה דחופה לצו ביניים ● משרד הביטחון: "המשרד לא הוציא הנחיה כלשהי על סיום העסקה בגלי צה"ל"

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס

טופ גאם / צילום: אייל פישר

ברווח של פי 4 על השקעתה: קרן AP יוצאת מטופ גאם

קרן AP רכשה את מניות טופ גאם בשנת 2020 וכעת מכרה את החזקותיה תמורת 145 מיליון שקל - דיסקאונט של 16% על מחיר המניה, אך לדברי החברה, המכירה נסגרה לפני מספר ימים, ובינתיים המניה טיפסה ● הרוכש העיקרי: בית ההשקעות אלטשולר שחם שרכש 7% ממניות טופ גאם ב-100 מיליון שקל

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

"הם מנגבים איתנו את הרגליים": המדינה הסקנדינבית שכועסת על ארה"ב

החזית של ארה"ב מול דנמרק: הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה אורסטד ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"

נשיא טורקיה ארדואן עם דגם של נושאת המטוסים / צילום: Reuters, Murad Sezer

הפרויקט הצבאי הבא של ארדואן: הקמת נושאת מטוסים באורך 300 מטרים

אחרי ההצלחה בעולם המל"טים, נשיא טורקיה ארדואן מכוון לליגת העל, עם הכרזה על נושאת מטוסים מהגדולות ביותר בנאט"ו ● בעוד שישראל שומרת על עליונות טכנולוגית במטוסים, אנקרה מצמצמת פערים בטבלאות היצוא הביטחוני העולמיות ומתבססת כמעצמת מספנות

מתחם שיכון הרופאים בתל השומר / הדמיה: Arceffect Adi Bueno

החברה שזכתה במכרז הענק לפרויקט דיור להשכרה בתל השומר

אשטרום זכתה במכרז להקמת למעלה מאלף יחידות דיור בתל השומר, הוועדה המחוזית תדון בתוכנית הענק למתחם תחנת נגה בגבעתיים, שתי עסקאות מימון גדולות נחתמו בטבריה ובירושלים, וגם: המהלך החדש של משרד השיכון לטובת אזרחים הזכאים לסיוע בשכר דירה ● חדשות השבוע בנדל"ן

תביעות בגין ביטולי טיסות / איור: גיל ג'יבלי

גל התביעות נגד חברות התעופה הוקפא עד להכרעת בג"ץ

גל התביעות שהוגש נגד חברות התעופה הזרות בגין ביטולי הטיסות נתקל בבקשות לעיכוב ההליכים, בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ ● ההערכה: סכום הפיצוי צפוי להצטבר למאות מיליוני שקלים

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

המרוץ ל"יהלום" של אלומיי: כולם רוצים לרכוש נתח מתחנת הכוח דוראד

האם רכישת השליטה בחברת האנרגיה אלומיי ע"י נופר מסתבכת? ריבוי הגופים שלוטשים עיניים לנכס המרכזי של החברה יוצרים איומים על השלמת העסקה - מהליך משפטי ועד פירעון מיידי של האג"ח שהנפיקה ● ועל מה דובר בפגישה שהייתה השבוע בין עופר ינאי לעמוס לוזון

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

טסלה מול BYD: הסיפור ההפוך של יצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם

מניית טסלה קפצה ב־6 החודשים האחרונים במעל 40% ושברה את שיא כל הזמנים ● לעומתה, BYD מציגה מגמה הפוכה עם ירידה דו־ספרתית באותה התקופה ● מה עומד מאחורי הפערים, ואיך מושפע מכך תיק ההשקעות שלכם?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ הודיע: ארה"ב תקפה יעדי דאעש בניגריה

משרד החוץ של ניגריה אישר שתקיפות אוויריות שביצעה ארה"ב פגעו ביעדי טרור במדינה, והוסיף כי ניגריה ממשיכה לקיים עם וושינגטון שיתוף פעולה ביטחוני ● גלנט:  "אם מישהו חושב שהוא מהלך עליי אימים, שישחרר את הסרט" ● פגישת טראמפ-נתניהו תהיה קריטית לעתיד הסכם הפסקת האש בעזה ● עדכונים שוטפים

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

שלישיית "מה קשור" מסדרת דאבל לפרסומת של פרטנר: הזכורה והאהובה ביותר השבוע

רמת האהדה לפרסומת של פרטנר גבוהה כמעט פי שניים מהפרסומת במקום השני, השייכת להוט - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומת ה־AI החדשה והמקפיצה של חברת הביטוח הראל מתברגת במקום השביעי הזכירות

אמנת START / עיצוב: אלישע נדב

אמנת הגרעין עומדת לפוג. האם היא תתחדש? "טראמפ רוצה להראות שבעל הבית השתגע"

מאז המלחמה הקרה הקפידו רוסיה וארה"ב להאריך בכל כמה שנים את האמנה שהגבילה את התחמשותן בנשק אטומי • כעת היא מתקרבת שוב לסיומה, והן יידרשו שוב לסוגיה • אלא שהפעם מארג האינטרסים השתנה: פוטין שקוע בבוץ האוקראיני, לטראמפ יש חזית מתעצמת מול סין, ושתי המדינות מנהלות עסקאות גרעיניות עם מדינות אחרות - שבכוחן לשנות את מאזן האימה ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

כוחות צה''ל בגבול לבנון (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

חוסל בלבנון מחבל מיחידת המבצעים של משמרות מהפכה

מנהיג דאעש בדמשק נעצר ע"י כוחות הביטחון של סוריה ● כוחות הביטחון פעלו הלילה לאכיפה חוזרת כנגד מבנים לא חוקיים ישראלים ● המשפחות המתנגדות לוועדת החקירה הפוליטית צפויות למקד את הלחץ בח"כים החרדים ● אלי פלדשטיין התייחס בראיון לעימות עם יונתן אוריך בחקירה וטען: "יש ללשכה חומרים על גלנט" ● עדכונים שוטפים

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו

אוטובסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

קיסטון ובנק לאומי בהסכם למימון מחדש של 1.75 מיליארד שקל לאגד

מדובר באחד מהסכמי המימון הגדולים במשק והוא יוצא לדרך לקראת הפרדת פעילות הנדל"ן של אגד ומימוש האופציה לרכישת יתרת מניות החברים

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

עקפה את רמי לוי: רשת יוחננוף כבר נסחרת בשווי של כ־5 מיליארד שקל

למרות שהיא מוכרת פחות מרמי לוי, שיעורי הרווח של יוחננוף גבוהים יותר: "אחד היתרונות הגדולים שלהם זה הנדל"ן, הם מתייחסים לקרקעות שבבעלותם כמו שהם מתייחסים למלגזה"