גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטאלנט ששווה 20 מיליארד דולר: האיש שסימן את עצמו כאלטרנטיבה מצטרף לאנבידיה

הוא הזהיר מהתלות בה, ביקר את הארכיטקטורה שלה ובנה חלופה טכנולוגית מצליחה משלו - ועכשיו מייסד גרוק ג'ונתן רוס עובר לצד של ג'נסן הואנג ● כך אנבידיה שמה יד על הטאלנט ועל הטכנולוגיה של סטארט־אפ השבבים במהלך עוקף רגולציה, שיחזק את מעמדה בשוק האינפרנס

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu
ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu

אמש (ד') דווח על העסקה הגדולה ביותר בתולדות אנבידיה . יצרנית השבבים בעלת שווי השוק הגבוה בעולם הודיעה על עסקה שמוערכת ב־20 מיליארד דולר עם עם חברת השבבים האמריקאית גרוק (Groq). אלא שלא מדובר ברכישה מלאה של החברה: העסקה בנויה כהסכם רישוי טכנולוגי לא בלעדי, שבצידו מעבר של מייסד גרוק ג'ונתן רוס ובכירים נוספים לשורות אנבידיה.

בפועל, מדובר במהלך שמאפשר לאנבידיה לשים יד על הטאלנט ועל הקניין ההנדסי, מבלי כאמור לרכוש את החברה עצמה. אז מיהו האדם ששווה לענקית השבבים עשרות מיליארדי דולרים?

העסקה הגדולה בתולדות אנבידיה: תשלם 20 מיליארד דולר לסטארט־אפ AI
לא רק אנבידיה: המניות שעשויות להוביל את שוק השבבים ב־2026

אחד המבקרים הקולניים של אנבידיה

רוס נחשב לאחת הדמויות המשפיעות והייחודיות בעולם החומרה בעשור האחרון. הרקע האקדמי שלו חריג גם במונחים של עמק הסיליקון. הוא למד מתמטיקה ומדעי המחשב באוניברסיטת ניו יורק, ובמהלך התואר הראשון קיבל אישור חריג להשתתף בקורסים שמיועדים לדוקטורנטים בלבד.

במהלך השנים הפך רוס גם לאחד המבקרים הקולניים של אנבידיה. הוא טען בפומבי כי הארכיטקטורה שלה מתקשה להתמודד עם דרישות ההיסק (אינפרנס, כשמודל ה־AI מיישם את מה שלמד בשלב האימון) בקנה־מידה גדול, והזהיר מתלות עמוקה מדי של לקוחות בספק יחיד.

במקביל, רוס דיבר בגלוי על הקשיים שחווה כמנכ"ל בתחילת דרכו ועל משבר מנהיגות כמעט מכונן, שממנו יצא עם סגנון ניהול חד ואסרטיבי יותר. התרבות הארגונית שבנה בגרוק שיקפה את תפיסת עולמו: דגש קיצוני על דיוק, על תכנון מוקפד ועל שקיפות מוחלטת של המערכת.

על הרקע הזה, המעבר שלו כעת לאנבידיה הוא אירוני כמעט. האיש שהציב את עצמו כחלופה רעיונית וטכנולוגית לאנבידיה מצטרף אליה כעת, כדי להוביל מבפנים את הדור הבא של שבבי האינפרנס.

רוס הוא לא יזם צעיר שנכנס לתחום עם גל הבינה המלאכותית האחרון. מדובר באחד מאדריכלי השבבים הבכירים בעמק הסיליקון ומהדמויות המרכזיות מאחורי תוכנית ה־TPU של גוגל- שבבי הבינה המלאכותית הפנימיים שפיתחה החברה כדי להפעיל את מערכות ה־AI שלה, כמו גם להפחית את התלות שלה באנבידיה. השבבים האלה הפכו עם השנים לאבן־יסוד בתשתית הטכנולוגית של גוגל. בשנת 2016 עזב רוס את גוגל והקים את גרוק, זאת במטרה לאתגר את תפיסות היסוד של תעשיית השבבים.

שבב ייעודי ופשוט עם משימה אחת מרכזית

למן ההתחלה, הגישה של גרוק הייתה חריגה בנוף תעשיית השבבים. בעוד שרוב היצרניות התמקדו בבניית שבבים כלליים וחזקים ככל האפשר - כלומר כאלה שמנסים לעשות הכול - רוס בחר בגישה ממוקדת יותר. במקום להוסיף עוד ועוד ליבות חישוב, הוא תכנן שבב ייעודי ופשוט יחסית, שעובד בסדר חישוב קבוע וידוע מראש. המטרה לא הייתה להריץ כל סוג של משימה, אלא להתמחות במשימה אחת מרכזית: אינפרנס.

אינפרנס כאמור הוא השלב שבו מודל בינה מלאכותית שכבר אומן צריך לפעול בפועל ולתת תשובות למשתמשים. זה הרגע שבו הצ'אטבוט עונה לשאלה, המערכת מזהה קול או תמונה, או שירות תרגום מספק תוצאה בזמן אמת. במשך שנים, עיקר תשומת־הלב וההשקעות בתעשייה הופנו לשלב האימון של המודלים, תחום שבו אנבידיה ביססה שליטה כמעט מוחלטת באמצעות חוות שרתים עצומות והשקעות עתק בתשתיות חישוב. אלא שככל שהשימושים המסחריים ב־AI התרחבו, התברר כי שלב האינפרנס הוא זה שמכתיב את חוויית המשתמש ואת העלויות בפועל.

מיליוני בקשות ביום, רגישות גבוהה לזמני תגובה ועלויות מצטברות לכל שאילתה הפכו את היעילות התפעולית לגורם מכריע. כאן בדיוק ניסתה גרוק לייצר יתרון. לטענתה, השבבים שפיתחה מאפשרים תגובה מהירה יותר וזמן פעולה צפוי ויציב, תוך צריכת אנרגיה נמוכה יחסית. עבור מפעילי מרכזי נתונים מדובר ביתרון משמעותי, במיוחד בעידן שבו חשמל, קירור ושטח הפכו למשאבים יקרים.

עבור אנבידיה, שנמצאת תחת לחץ גובר מצד לקוחות המפתחים שבבים עצמאיים ומחפשים חלופות ייעודיות, זהו תחום אסטרטגי שנדרש בו חיזוק מהותי.

המגמה המתרחבת של עסקאות בלי רכישה

ההסכם, שאינו בלעדי, מעניק לאנבידיה רישיון לשלב את טכנולוגיית האינפרנס של גרוק במוצריה העתידיים. במקביל, ואולי אף חשוב יותר, במסגרת אותו ההסכם רוס ובכירים נוספים, ובהם גם נשיא החברה סאני מדרה, מצטרפים לאנבידיה כדי לסייע בהטמעת הטכנולוגיה בתוך פלטפורמת "מפעלי ה־AI" שמקדם המנכ"ל ג'נסן הואנג.

גרוק, כך לפי ההודעות הרשמיות, תמשיך לפעול כחברה עצמאית, אבל עם מנכ"ל חדש. פעילות הענן שלה, גרוק קלאוד, אמורה גם היא להימשך ללא שינוי.

מהלך דומה ביצעה אנבידיה גם בשנה שעברה, כאשר שילמה יותר מ־900 מיליון דולר כדי לגייס את מנכ"ל סטארט־אפ השבבים אנפבריקה (Enfabrica) רושאן סנקר וצוות עובדים נוספים, לצד רישוי הטכנולוגיה שפיתחה החברה, מבלי לרכוש אותה במלואה. העסקה כללה תשלום במזומן ובמניות, והוגדרה כהסכם גיוס טאלנטים ורישוי טכנולוגי, ולא כאמור כרכישה מלאה.

עם זאת, העמימות סביב העסקה הנוכחית בולטת. אנבידיה הקפידה להדגיש כי אינה רוכשת את גרוק כחברה, גם כאשר דיווחים בארה"ב תיארו את המהלך כעסקה בהיקף של כ־20 מיליארד דולר, כלומר העסקה הגדולה בתולדותיה. פרטים פיננסיים רשמיים לא נמסרו, והמבנה שנבחר משקף מגמה רחבה יותר בענף. בעידן של פיקוח רגולטורי גובר וחשש מהגבלים עסקיים, ענקיות טכנולוגיה מעדיפות לעיתים הסכמי רישוי וגיוס טאלנטים בכירים, שמאפשרים להן להשיג יתרון תחרותי מבלי להיכנס להליך רכישה מלא.

ובכלל, עבור אנבידיה, המהלך מגיע בנקודת זמן רגישה. לקוחות מרכזיים שלה, ובהם גוגל, אמזון ומיקרוסופט, משקיעים בפיתוח שבבים ייעודיים משלהם ומנסים להפחית את התלות במעבדי ה־GPU שלה. במקביל, שוק האינפרנס הופך לזירה שבה יתרון קטן בעלות או בזמן תגובה עשוי להכריע חוזים בהיקפים של מיליארדי דולרים. כעת, שילוב הטכנולוגיה של גרוק מאפשר לאנבידיה להרחיב את השליטה שלה מעבר לשלב האימון, אל שלב ההפעלה והאספקה של הבינה המלאכותית למשתמשי הקצה.

ומה באשר לגרוק עצמה? החברה גייסה רק לפני חודשים ספורים 750 מיליון דולר לפי שווי של כמעט 7 מיליארד דולר, והציבה לעצמה יעד להפוך לשחקנית משמעותית בתחום האינפרנס והדאטה סנטרים. עם זאת, בקיץ האחרון עדכנה החברה את תחזית ההכנסות שלה מ־2 מיליארד דולר ל־500 מיליון דולר, בעקבות עיכובים בהקמת מרכזי נתונים פיזיים שבהם היו אמורים להיות מותקנים השבבים.

עזיבתו של המייסד, האיש שזוהה יותר מכל עם החזון הטכנולוגי שלה, מעלה סימני שאלה לגבי עתידה של גרוק, גם אם ההנהלה החדשה מבקשת לשדר רציפות ויציבות.

עוד כתבות

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

התרעה של פיקוד העורף / עיבוד: צילום מסך האפליקציה

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה יחסית מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

עשן בבחריין לאחר התקיפות מאיראן / צילום: Reuters

כטב"מים בבחריין, טילים בקטאר: איראן תוקפת בסיסים אמריקאיים במפרץ

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של Ynet נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות - וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה שזיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה