גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במחיר של 230 אלף שקל: הפלאג-אין שמציג טווח חשמלי כמעט כפול מהממוצע

לינק אנד קו הסינית, חברה אחות של וולבו, מציגה קרוס-אובר גדול ומפואר עם סוללה מסיבית וטווח חשמלי רציני, במחיר כניסה מרשים ● היא עדיין לא מלוטשת מבחינה דינמית, כמו מותגי הפרימיום האירופיים, אך מציעה יחס תמורה לכסף שעליו היצרנים המערביים יכולים רק לחלום

לינק אנד קו 08 פלאג–אין / צילום: יח''צ
לינק אנד קו 08 פלאג–אין / צילום: יח''צ

בשנה שעברה התרסקו מחירי הסוללות לרכב חשמלי בסין בקרוב ל-30%, והשלימו בכך רצף ירידות חדות של שלוש שנים. המחיר של סוללות מסוג LFP, שהן הנפוצות ביותר בתעשיית הרכב, עומד כיום בסין סביב 81 דולר לקילוואט, לעומת כ-140 דולר לקילוואט בשנת 2022.

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה
בפחות מ-170 אלף שקל: הקרוס אובר הזה עושה כמעט 50 ק"מ לליטר דלק

מאחורי המספרים היבשים האלה מסתתרת אחת המהפכות התעשייתיות והצרכניות הגדולות ביותר שעבר עד היום שוק כלי הרכב החשמליים ורכבי הפלאג-אין. המשמעות של צניחת המחירים היא, שניתן לצייד כיום דגמים חדשים בסוללות גדולות יותר משמעותית, ולהשיג טווחי נסיעה חשמליים גדולים יותר מבלי להעלות מחירים. נוסף על כך, הייצור של כלי הרכב הללו הופך להיות יותר זול מזה של רכבי בנזין, ומאפשר ליצרנים "להשתולל" עם ממדים גדולים יותר ועם הרבה יותר אבזור וטכנולוגיה.

אומנם היצרנים המערביים, שאין להם שרשרת אספקה עצמאית זולה לסוללות, עדיין לא נהנים מהשינוי במלואו. אבל הסינים כבר רוכבים על הגל, ומשנים דרמטית את משוואת התמורה-לכסף בפלחים הרלוונטיים.

קחו למשל את הקרוס-אובר החדש של המותג Lynk&Co מבית GEELY, או בקיצור "לינק", כפי שמכנה אותו הצרכן הישראלי, שכבר מותש מללמוד שמות של מותגים סיניים חדשים. זהו קרוס-אובר גדול (4.82 מ' אורך) ומפואר, שמצויד במערכת הנעה חזקה ובסוללה ענקית של כ-40 קילוואט, עם טווח של עד 200 קילומטר ב-WLTP, כמעט כפול מהטווח החשמלי הממוצע של רכבי הפלאג-אין בשנה שעברה. אבל למרות זאת, מחירו מתחיל בכ-230 אלף שקל. בקיצור, טרנד חדש.

עיצוב חיצוני

עיצובו של ה-08 רחוק מהסגנון הסיני הרווח בפלח, וזה לא מפתיע אם מביאים בחשבון שהמטה ומחלקת העיצוב של לינק אנד קו שוכנים בעיר השבדית גוטבורג, צמוד למטה של החברה האחות וולבו.

את עיקר נוכחות הכביש הייחודית מייצר החרטום החלקלק והאנכי, שמתהדר בפנסי חזית מורכבים, שמתחילים עמוק באמצע הכנפיים הקדמיות וזורמים לעבר החלק הקדמי של מכסה המנוע. במבט מהצד המראה החלקלק נשבר על ידי שני כונסי אוויר אנכיים, שבולטים החוצה ויוצרים הפרדה חזותית בין הכנפיים הקדמיות לדלתות הקדמיות, אולי כדי להזכיר פתחי זרימת אוויר של מכוניות מרוץ.

העיצוב מתכנס לזנב עתיר משטחים, שמשלב יחידות תאורה מורכבות. הוסיפו לכך חישוקים רבי-הבעה ואופציה לצבעים לא שגרתיים, כמו ברונזה, וקיבלתם רכב שמושך תשומת לב על כבישי ישראל, שעמוסים במותגים ובדגמים חדשים.

פנים הרכב

אחרי הדרמה של העיצוב החיצוני, תא הנוסעים מעביר תחושת פרימיום שקטה, רגועה ותכליתית, בדומה לאחות וולבו. תנוחת הישיבה מלפנים גבוהה וצופה למרחוק, משטחי הזכוכית הגדולים מעניקים הרגשה אוורירית והתא מספק הרבה מרחב לתנועה עבור חמישה מבוגרים בגודל מלא.

עוד דמיון לוולבו ניתן למצוא בעיצוב המושבים הקדמיים והאחוריים, שהם מהנוחים ביותר שעליהם ישבנו לאחרונה. תא המטען רחב אבל די רדוד, ומסתפק ב-545 ליטר. מרכב כה גדול היינו מצפים לנפח גדול יותר, אבל זה כנראה המחיר של אחסון סוללה ענקית פלוס מנועים.

הנדסת האנוש תואמת את המקובל בפלח, ומזכירה את בן הדוד זיקר 7X, שבו נהגנו לאחרונה. סביבת הנהג נטולת מתגים, הקונסול הרחב בין המושבים הקדמיים משמש לאחסון ולטעינת טלפונים בלבד, והפיקוד מתבצע באמצעות מסך המולטימדיה המרכזי וקומץ מתגים על ההגה. היינו שמחים לקבל קצת יותר מתגים פיזיים לשליטה על מערכת האקלים והקול. מוט ההילוכים שעל עמוד ההגה ממוקם היטב ותפעולו אינטואיטיבי.

ממשק האנוש אינו הכי מהיר בפלח, אך מתוכנן בקפידה, עם מערך תפריטים גדול וברור ואפשרות לקיצורי דרך. גם לוח המחוונים המלבני מציג את כל המידע הדרוש ללא "מוזרויות סיניות". חבל רק שתפקוד מערכת הפיקוד הקולי הוא מתחת לבינוני. נדרש לה עדכון תוכנה בהקדם.

רמת הגימור והחומרים לא תבייש רכבי פרימיום יקרים יותר, והתא עוטף את הנוסעים בחומרים נעימים למגע, מנעד צבעים וטקסטורות "סקנדינבי" ובידוד רעשים יעיל במהירויות גבוהות. אפילו תאורת הפנים זכתה לטיפול ייחודי, ובלילה היא מחליפה צבעים ומרצדת כמו מועדון לילה בדאון-טאון גוטבורג, עיר שחיי הלילה הסוערים שלה מפורסמים בכל שבדיה.

האבזור התקני שופע גם בגרסת הבסיס, והוא כולל בין השאר חלון גג חשמלי נפתח, מושבים חשמליים עם חימום ואוורור וכמובן מערך רציני של עזרי בטיחות על פי המסורת השבדית. הגרסה הבכירה שבה נסענו מצוידת גם במערכת קול רצינית עם 23 רמקולים ועיסוי במושבים, אם כי היינו שמחים לקבל מערכת אקלים קצת יותר חזקה.

מנוע וטווח נסיעה

מערכת ההנעה מציעה מפרט שכנראה רק יצרנים סינים יכולים להציע כיום בפלח המחיר הזה. 1.5 ליטר טורבו-בנזין, מנוע חשמלי חזק וכאמור גם סוללה של 40 קילוואט-שעה עם טעינה מהירה מרשת החשמל או טעינה עצמית על ידי מנוע הבנזין.

נכון להיום זו הסוללה הגדולה ביותר שמוצעת ברכב פלאג-אין במערב, והיא מספקת טווח חשמלי אקטיבי מרשים. נסיעת המבחן נערכה במזג אוויר אידיאלי, שמחמיא לסוללות, והרכב השיג קרוב ל-170 קילומטר על חשמל בטרם נכנס מנוע הבנזין לפעולה. קרוב לוודאי שבשיא הקיץ הטווח יהיה נמוך יותר משמעותית. עדיין, ברוב תנאי הנסיעה הטיפוסיים זו תחושה וחיסכון של רכב חשמלי "מלא".

הספק משולב של 350 כ"ס נשמע די מתון ביחס להספקים של חלק מהמפלצות הרב-מנועיות שמוצעות כיום בפלח הזה, אבל במצב הספורט, צבירת המהירות נמרצת ועקיפות בעלייה מתבצעות ללא מאמץ. כאשר מנוע הבנזין נכנס לפעולה, הוא מושתק היטב ולא מרגיש מאומץ, אם כי לא ניסינו אותו במצב שבו הסוללה יורדת מתחת לטעינת המינימום שלה.

על הכביש

על הכביש הרכב עדיין לא מרגיש מלוטש כמו הדגמים השבדיים, אבל הוא בהחלט מתחיל ליישר קו. במצב התכנות הרגיל, ההיגוי קליל ומנותק, ושינוי תכנות מוסיף לו משקל והיזון חוזר משופרים, אם כי די מלאכותיים. תנודות הגוף מרוסנות היטב בעת העברות משקל מהירות, ונטיית הגוף בפניות הדוקות מזערית.

בהתחשב בכך שזהו רכב של 2.1 טונות לפני נוסעים ומטען, שיושב על חישוקים גדולים ואינו מצויד במתלי אוויר, נוחות הנסיעה סבירה בהחלט. הנסיעה במהירויות בין-עירוניות חלקה, וגם רוב השיבושים העירוניים מנוטרלים היטב. עם זאת, בנסיעה איטית על אספלט גלי הנוסעים מאחור עדיין ירגישו לא מעט טלטולים.

מחיר

המחיר של לינק 08, מפואר ומאובזר, ניצב על כ-230 אלף שקל, וגם גרסת הקצה העוד-יותר-מפוארת לא חוצה את הרף של 250 אלף שקל. כבר כתבנו את זה פעם ונכתוב את זה שוב: ליצרנים המערביים אין כיום מענה ליחס כזה של תמורה לכסף, וספק אם יהיה להם בעתיד הנראה לעין. על הדרך ה-08 הזה מושך לקוחות, וגם את השטיח מתחת לרגלי כמה וכמה דגמים חשמליים "מלאים" מתוצרת סין, כולל של קבוצת GEELY. חבל שהיינו צריכים לחכות לסינים כדי ללמוד איך מורידים יוקר מחיה בתחום הרכב.

חלק מהמתחרות

צ'רי טיגו 9

245 אלף שקל עולה הקרוס-אובר החדש, המיועד לשבעה נוסעים, ומידותיו קטנות מעט מה-08. מערכת ההנעה משלבת מנוע בנזין, שני מנועים חשמליים וסוללה של 34 קילוואט-שעה עם טווח חשמלי עד 148 ק"מ

צ'רי טיגו 9 / צילום: יח''צ

אומודה 9

230 עד 245 אלף שקל עולה הדגם החדש מבית צ'רי. הוא מעט קצר יותר מה-08, אבל התא מרווח ומפואר לחמישה נוסעים. מנוע בנזין, שניים חשמליים וסוללה של 34 קילוואט מייצרים 449 כ"ס וטווח חשמלי עד 145 ק"מ

אומודה 9 / צילום: יח''צ

עוד כתבות

מלונות ים המלח / צילום: Shutterstock

ובמקום האחרון, שוב, ישראל: כך הידרדרנו במדד מותגי המדינות

ישראל התברגה במקום ה-50 והאחרון במדד מותגי המדינות NBI של מומחה המיתוג סיימון אנהולט, המתפרסם בעשרים השנים האחרונות; מי מנסה לשפר את המצב? ● קרן "בשביל האמנות" לתמיכה ולקידום האמנות בפריפריה ערכה אירוע לקראת 2026, וסופר אלונית משיקים את התבלין של ראמזי ● אירועים ומינויים

כוחות צה''ל בגבול לבנון (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

חוסל בלבנון מחבל מיחידת המבצעים של משמרות מהפכה

מנהיג דאעש בדמשק נעצר ע"י כוחות הביטחון של סוריה ● כוחות הביטחון פעלו הלילה לאכיפה חוזרת כנגד מבנים לא חוקיים ישראלים ● המשפחות המתנגדות לוועדת החקירה הפוליטית צפויות למקד את הלחץ בח"כים החרדים ● אלי פלדשטיין התייחס בראיון לעימות עם יונתן אוריך בחקירה וטען: "יש ללשכה חומרים על גלנט" ● עדכונים שוטפים

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו

שווה יותר מכסף: כך ישראל מתגמלת את ארה"ב על השימוש בנשק אמריקאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מאמר על התרומה של ישראל להגנה של ארה"ב, מה קרה ליחסים בין מרוקו וישראל מאז הנורמליזציה, וחגיגות חג המולד בעזה ובבית לחם • כותרות העיתונים בעולם

מטוס של חברת התעופה TUS IL / צילום: באדיבות אתר TUS

חברת התעופה הישראלית החדשה החלה בגיוס טייסים

קבוצת קווי חופשה, שכיום מחזיקה בבעלותה את בלו בירד וטוס איירווייז האירופיות, תשיק בקרוב חברת תעופה ישראלית חדשה, TUS IL, שתתחרה על טיסות קצרות־טווח ● גיוס הטייסים לחברה החל וזאת לקראת תחילת פעילותה, אשר צפוי כבר ברבעון הראשון של 2026

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

"הם מנגבים איתנו את הרגליים": המדינה הסקנדינבית שכועסת על ארה"ב

החזית של ארה"ב מול דנמרק: הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה אורסטד ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ הודיע: ארה"ב תקפה יעדי דאעש בניגריה

לדברי נשיא ארה"ב, התקיפות בוצעה בהוראתו וכללו שורת יעדים ● המהלך מגיע לאחר שבועות של איומים אמריקאים לפעולה צבאית בשל פגיעה בנוצרים במדינה ● ממשלת ניגריה דחתה בעבר את הטענות וטענה כי היא מחויבת לחופש דת ולהגנה על כלל האזרחים

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

שלישיית "מה קשור" מסדרת דאבל לפרסומת של פרטנר: הזכורה והאהובה ביותר השבוע

רמת האהדה לפרסומת של פרטנר גבוהה כמעט פי שניים מהפרסומת במקום השני, השייכת להוט - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומת ה־AI החדשה והמקפיצה של חברת הביטוח הראל מתברגת במקום השביעי הזכירות

הפצועים חווים תחושת חוסר אונים מול חוזי שכר הטרחה / צילום: דוברות ביה''ח שיבא

"לא הבנתי את המספרים": פצועי צה"ל טוענים שעו"ד החתימו אותם על חוזים דרקוניים

עדויות וחוזים שהגיעו לידי גלובס חושפים מציאות עגומה: לוחמים שנפצעו במלחמה מוצאים עצמם מול דרישות לתשלום עשרות ומאות אלפי שקלים עבור ייצוג משפטי, לעיתים עוד לפני שזכו לקבל קצבה ● בזמן שבוועדות הכנסת דנים בהצעת חוק שתגביל את שכר הטרחה, בלשכת עורכי הדין מתנגדים בחריפות ומזהירים מפני פגיעה באיכות הייצוג ● האם הרגולציה תצליח לעצור את השוק הפרוץ מבלי להשאיר את הפצועים ללא מענה?

למה בישראל אי אפשר באמת לבטל עסקה לרכישת דירה / אילוסטרציה: תמר מצפי

זה לא באג אלא פיצ'ר: לקוני הדירות אין באמת חלון יציאה

מי שקנה במבצעי ה-95/5 ומרגיש שיש לו אופציה לצאת, ומי שמתחרט ומגלה שהדלת נעולה - בישראל אין "נון־ריקורס" ואין חרטות ● למה המודל הישראלי לא מונע משברים, אלא פשוט מעדיף שהם יתגלגלו לסלון שלכם ויישארו שם

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

עשרות מגישי גלי צה"ל וגלגלצ קיבלו הודעה שהעסקתם תוקפא בשבוע הבא; דיון בבג"ץ בימים הקרובים

כ־50 מגישי גלי צה"ל וגלגלצ המועסקים כיועצים קיבלו הודעה כי העסקתם תוקפא כבר מהשבוע הבא ● העובדים טוענים לפגיעה דרמטית בלוח השידורים ולסגירה בפועל של התחנה לפני ההכרעה המשפטית, ופנו לבג"ץ בבקשה דחופה לצו ביניים ● משרד הביטחון: "המשרד לא הוציא הנחיה כלשהי על סיום העסקה בגלי צה"ל"

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה באדום בוהק: אנליסטים מסבירים - מה עומד מאחורי הירידות?

ת"א 35 נפל ביותר מ-3% ומדד הביטוח צנח כמעט ב-7% ● מניות הביטוח מחקו היום 9.4 מיליארד שקל משוויין ● שר האוצר מאיים על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים בעקבות המס החדש המתוכנן, אכפיל אותו ● אנרג'יקס מגייסת כסף ומנמיכה תחזיות, אחת הסיבות: "איכות רוח ירודה בפולין ● בוול סטריט וברוב הבורסות בעולם לא יתקיים היום מסחר לרגל חג המולד

הדמיית הפרויקט. 475 דירות במקום 196 / הדמיה: משה צור אדריכלים

למה פרויקט ברמת אביב תקוע חמש שנים בוועדה המקומית

שני מתחמים ברמת אביב, ברחובות ליאון בלום וברזיל, מחכים לאישור תוכנית פינוי־בינוי בוועדה המקומית תל אביב אולם שוב ושוב, האישור נדחה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

טסלה מול BYD: הסיפור ההפוך של יצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם

מניית טסלה קפצה ב־6 החודשים האחרונים במעל 40% ושברה את שיא כל הזמנים ● לעומתה, BYD מציגה מגמה הפוכה עם ירידה דו־ספרתית באותה התקופה ● מה עומד מאחורי הפערים, ואיך מושפע מכך תיק ההשקעות שלכם?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

העסקה הגדולה בתולדות אנבידיה: תשלם 20 מיליארד דולר לסטארט־אפ AI

אנבידיה וגרוק חתמו על הסכם רישוי טכנולוגי בהיקף ענק, שכחלק ממנו המייסד של גרוק ג'ונתן רוס ובכירים נוספים יעברו לשורות אנבידיה ● גרוק, שנוסדה ב־2016 כדי להתחרות בענקית השבבים, גייסה רק לפני מספר חודשים לפי שווי של כ־7 מיליארד דולר "בלבד"

פרופ' אוליבר הארט / צילום: אלון גלבוע

"קולגות חושבים שיצאתי מדעתי": הכלכלן חתן פרס נובל שרוצה להכניס ערכים לשוק ההון

פרופ' אוליבר הארט רוצה להחזיר ערכים כמו הוגנות לחוזים, לישיבות דירקטוריון ולאסיפות בעלי המניות ● בימים אלה הוא מקדם רעיון חתרני כמעט לדמוקרטיזציה של שוק ההון ושיתוף בעלי המניות בקבלת החלטות שוטפות של חברות ● השבוע הוא הגיע לישראל כדי להשתתף בכנס השנתי של מרכז אריסון ל-ESG בבית הספר אריסון למנהל עסקים של אוניברסיטת רייכמן ● ניצלנו את ההזדמנות כדי לברר איתו איך המודלים שלו עובדים במציאות

טופ גאם / צילום: אייל פישר

ברווח של פי 4 על השקעתה: קרן AP יוצאת מטופ גאם

קרן AP רכשה את מניות טופ גאם בשנת 2020 וכעת מכרה את החזקותיה תמורת 145 מיליון שקל - דיסקאונט של 16% על מחיר המניה, אך לדברי החברה, המכירה נסגרה לפני מספר ימים, ובינתיים המניה טיפסה ● הרוכש העיקרי: בית ההשקעות אלטשולר שחם שרכש 7% ממניות טופ גאם ב-100 מיליון שקל

אוטובסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

קיסטון ובנק לאומי בהסכם למימון מחדש של 1.75 מיליארד שקל לאגד

מדובר באחד מהסכמי המימון הגדולים במשק והוא יוצא לדרך לקראת הפרדת פעילות הנדל"ן של אגד ומימוש האופציה לרכישת יתרת מניות החברים

הזכייה השנייה בגודלה אי־פעם בארה״ב / צילום: Reuters

אחד מהסכומים הגדולים בהיסטוריה: זוכה ב-1.8 מיליארד דולר בהגרלת הלוטו בארה"ב

אמריקאי אחד בר־מזל זכה בסכום יוצא דופן של כ־1.8 מיליארד דולר בהגרלת הפאוורבול של ערב חג המולד - מדובר בג'קפוט השני בגודלו אי־פעם בלוטו האמריקאי ובזכייה השנייה בלבד במדינת ארקנסו • לפי איגוד הפאוורבול, הסיכויים לזכייה בפרס עמדו על אחד ל־292.2 מיליון

זירת הפיגוע סמוך לעין חרוד / צילום: תיעוד מבצעי מד''א

מחבל דרס למוות בן 68, רצח בדקירות בת 19 - ונוטרל

שמשון מרדכי ואביב מאור נרצחו בפיגוע בצפון ● ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז היום על הכרה רשמית ברפובליקה של סומלילנד כמדינה עצמאית וריבונית; מצרים וטורקיה גינו ● החל מ-1.1: ההנחיות החדשות של צה"ל למשרתי המילואים ● המאמצים לאיתור רן גואילי והמסר הישראלי למתווכות ● עדכונים שוטפים