גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח של רשות ני"ע מגלה אילו חברות פרסמו את הדוחות הארוכים ביותר

מבדיקה שערכה רשות ני"ע עולה כי ב-20 השנים האחרונות נרשמה עלייה של כ-60% באורך הכולל של הדוחות שמפרסמות החברות הבורסאיות ● בנוסף נמצא כי הדוחות כוללים כפילויות ומידע לא רלוונטי ● ההמלצות המרכזיות: לקצר, למנוע חזרתיות ולהתמקד במידע מהותי למשקיעים

דוחות כספיים / צילום: תמר מצפי
דוחות כספיים / צילום: תמר מצפי

דוחות ארוכים, כפילויות ומידע שאיננו רלוונטי - זו התמונה העולה מבדיקה שערכה רשות ניירות ערך לגבי הדוחות שמפרסמות החברות הבורסאיות בישראל. מהבדיקה עולה כי ב-20 השנים האחרונות נרשמה עלייה של כ-60% באורך הכולל של הדוחות. כך, בעוד שבשנת 2005 הם עמדו בממוצע על 144 עמודים, ב-2024 כבר הגיע אורך הדוחות ל-227 עמודים. ברמת החברה הבודדת, הזינוק באורך הדוחות גדול עוד יותר ומגיע ל-70%. רוב הזינוק התרחש עד לשנת 2015, ומאז נרשמה עלייה מתונה.

קיצור הדוחות והארכת המועד לדיווחים מיידים: אלה השינויים המרכזיים שמתכננת רשות ניירות ערך
המשקיעים הולכים לאיבוד בדוחות הכספיים. האם רשות ניירות ערך תעשה סדר?

עוד מצאה רשות ניירות ערך כי הענפים המתאפיינים בדוחות השנתיים הארוכים ביותר הם נדל"ן ובינוי, אנרגיה וחיפושי נפט וגז, ומסחר ושירותים, עם דוחות בהיקף של למעלה מ-200 עמודים ב-2024. הדוח שבאורכו נרשמה העלייה החדה ביותר הוא דוח הדירקטוריון (זינוק של 85%), ואחריו דוח ברנע בדבר תיאור עסקי התאגיד (45%) והדוחות הכספיים (25%).

הנתונים נאספו ממדגם של 142 חברות שהתקיימו לאורך התקופה, וברשות טוענים כי מגמה דומה נרשמה בארה"ב ובבריטניה.

הנתונים רואים אור כחלק מפרסום המלצות הביניים של הוועדה שהקים יו"ר רשות ניירות ערך, ספי זינגר, לרפורמה בדוחות החברות. אחרי שההמלצות המסתמנות של הוועדה בראשות פרופ' אסף חמדני פורסמו מוקדם יותר החודש, כעת הן מתפרסמות באופן רשמי ומפורט להערות הציבור. זינגר הכריז כי ההמלצות הסופיות צפויות ברבעון השני של 2026, וכי הרפורמה תושלם עד סוף 2026.

ההמלצה המרכזית: לקצר את הדוחות

ההמלצה המרכזית של הוועדה היא לקצר את הדוחות, למנוע חזרתיות ולהתמקד במידע שהוא מהותי למשקיעים. לגבי דוח הדירקטוריון, הוועדה מצאה כי הוא חסר ניתוח איכותי לגבי מצב העסקים, התוצאות הכספיות והסיכונים מנקודת המבט של ההנהלה. אין מדדים כמותיים, אין התייחסות מספקת מצד ההנהלה לתחומי הפעילות של החברה, והשימוש בנתונים תפעוליים מוגבל.

הוועדה ממליצה אפוא לשנות את שם הדוח לדוח ההנהלה כך שישקף ניתוח עסקי אנליטי מצד צמרת החברה. עוד מומלץ להגדיל את השימוש בדוח במדדי ביצוע (KPIs) ובמדדים שאינם בהכרח לפי כללי החשבונאות המקובלים (Non-GAAP).

לגבי דוח ברנע מצאה הוועדה כי הוא סובל כיום מפיצול המידע בין פרקים שונים ומכפילויות בין חלקים בדוח השנתי. הדוח כולל לרוב מידע שאיננו רלוונטי ולא תורם להבנת העסק. "התוצאה היא עומס מידע שמטשטש את הנתונים החשובים באמת", קובעת הוועדה. מומלץ אפוא לקצר את דוח ברנע ולמקד אותו בגילוי לגבי השנתיים האחרונות במקום שלוש כיום.

עוד קוראת הוועדה לרכז את כל המידע בנושאי הממשל התאגידי בפרק ייעודי, שיכלול לראשונה דרישות גילוי שעד היום היו בגדר רשות בלבד. אלה כוללות דיווח על החלטת הדירקטוריון לאשר שכר לבכירים בניגוד לעמדתם של בעלי המניות באסיפה הכללית (אובר-רולינג) - תחום שהתאפיין עד כה בחוסר בהירות.

חברות יידרשו גם לגלות את שכר המנכ"ל, היו"ר ושלושת נושאי המשרה בעלי התגמול הגבוה ביותר, ולחשוף את השתתפות הדירקטורים בישיבות הדירקטוריון והוועדות. פרק ייעודי יוקדש גם למימון החברה, וזאת לנוכח העלייה בחשיבות הסוגיה סביב התפתחותו של שוק האג"ח הקונצרני.

המועד להגשת דוח מיידי יוארך בעד 24 שעות, וגילוי לגבי עסקה יינתן רק כאשר נחתם הסכם מחייב, ולא בשלב המשא-ומתן כפי שנעשה כיום.

יו''ר הוועדה לשינוי מבנה הדוחות, פרופ' אסף חמדני, ויו''ר רשות ני''ע, ספי זינגר / צילום: ענבל מרמרי

"לחזק את האמון בשוק ההון"

יו"ר רשות ניירות ערך, ספי זינגר, הסביר כי הרפורמה חשובה לחברות ולמשקיעים ותשפיע גם על עבודת הרשות: "הרפורמה תמקד את הדיווחים במידע מהותי ורלוונטי לטובת המשקיעים והתאגידים המדווחים. היא תשליך גם על עבודת הפיקוח והאכיפה של הרשות שתהיה ממוקדת ואפקטיבית יותר. כך נוכל להגן טוב יותר על המשקיעים ולחזק את האמון בשוק ההון הישראלי. זוהי רפורמה שמועילה לכל המשתתפים בשוק - למשקיעים, לחברות ולרשות כרגולטור".

פרופ' אסף חמדני, יו"ר הוועדה, מסר כי "מטרת ההמלצות היא ליצור מסגרת גילוי ממוקדת, אשר משרתת באופן מיטבי את היכולת של המשקיעים לקבל החלטות השקעה ולהעריך את מצבו הפיננסי של התאגיד, אך ללא העמסה של מידע לא רלוונטי שאינו מהותי. אנו מודים לסגל הרשות על תרומתו לגיבוש ההמלצות ומזמינים את הציבור להעביר התייחסות לדוח הביניים".

עוד כתבות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווחים סותרים בארה"ב לגבי אפשרות של מלחמה קרובה באזור

ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ●  צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון  ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?