גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקמפוס אושר, אבל איך העובדים יצליחו להגיע למרכז החדש של אנבידיה בטבעון?

הקמת מרכז הפיתוח החדש של אנבידיה בקריית טבעון היא אחד המהלכים המשמעותיים ביותר לחיזוק התעסוקה בצפון בעשור האחרון ● אלא שהיעדר קישוריות למסילות הרכבת ותכנון ששם את הרכב הפרטי במרכז, מאיימים להשאיר את העובדים תקועים בכביש 6 ● האם המדינה תשכיל לייצר פתרון הוליסטי לפני שהקמפוס ייפתח ב־2031?

הקמפוס המתוכנן של אנבידיה בקריית טבעון. איך העובדים יגיעו? / הדמיה: באדיבות אנבידיה
הקמפוס המתוכנן של אנבידיה בקריית טבעון. איך העובדים יגיעו? / הדמיה: באדיבות אנבידיה

הקמת קמפוס הענק של אנבידיה בגליל היא מהלך מבורך עבור תושבי הצפון: השקעה של מיליארדי דולרים, אלפי מקומות עבודה, ודחיפה משמעותית לפיתוח הצפון. אלא שדווקא היקף הפרויקט מעורר שאלה קריטית אחת, שעד כה כמעט לא זכתה למענה ברור - איך יגיעו לשם העובדים.

כניסה ויציאה יומית של אלפי כלי רכב למתחם תעסוקה שמוקם בלב אזור כפרי עלולה להפוך מנוע צמיחה אזורי למוקד עומסים, זיהום ורעש, אם לא יינתן מענה תחבורתי הולם מראש.

אנבידיה הודיעה כי בהתאם לסיכום על הממשלה, היא תרכוש כ־90 דונם של קרקע בתוך תחום השיפוט של קריית טבעון, בקצה המערבי של היישוב, ותקים שם קמפוס תעסוקה בהיקף של כ־160 אלף מ"ר בנוי.

זהו אזור כפרי ושקט שאינו ערוך כיום לכניסה וליציאה יומיומית של אלפי עובדים.

הפערים: תוכנית ל־2,000 חניות, צפי ל־6,000 מכוניות

בקמפוס החדש, שצפוי להיפתח בשנת 2031, אמורים לעבוד כ־10,000 עובדים, גם אם לא כולם מההתחלה. מספר זה גבוה מההיקף שאושר בהחלטת מועצת רשות מקרקעי ישראל - כ־8,000 עובדים - ובהתאם גם גבוה מהיקף התעסוקה שלפיו נערכה התוכנית המאושרת.

בנספח התנועה שצורף לתוכנית שאושרה למקום בשנת 2023 תוכנן מערך חניה בהיקף של כ־2,000 מקומות בלבד, על בסיס ההנחה שכ־1,600 כלי רכב ייכנסו אל הקמפוס בכל בוקר, וכי כ־25% מהעובדים יתניידו בתחבורה ציבורית. המתכננים גם הניחו כי לפחות 85% מהעובדים יגיעו מכיוון קריית טבעון - ולא מאזורי המרכז. "ההנחה השמרנית היא שאזור התעסוקה ישמש באופן משמעותי את תושבי קריית טבעון", כתבו עורכי הנספח.

כיום, ההערכות הן שכ־6,000 כלי רכב ייכנסו לאזור התעשייה מדי יום.

האתגר התחבורתי: הישענות בעיקר על כביש 6

נכון להיום, הנגישות התחבורתית למתחם נשענת בעיקר על כביש 6, על מחלף העמקים ועל תחנת הרכבת כפר יהושע, הנמצאת על מסילת רכבת העמק ומרוחקת כחמישה קילומטרים מהאתר, אולם רק פעם בחצי שעה יש ממנה רכבת לחיפה, ופעם בחצי שעה - לבית שאן. המשמעות היא שעובד שמגיע, למשל מחדרה, יצטרך לעלות על רכבת בעירו, להחליף בחיפה, ולמצוא דרך להגיע מהתחנה לקמפוס אנבידיה. עובד שגם צריך להגיע ברכבו הפרטי לתחנת הרכבת אולי כבר יעדיף לנסוע בו את כל הדרך מאשר להיות תלוי בתחבורה הציבורית.

על פי התוכנית המאושרת, המתחם יכלול מערך דרכים פנימי וכן שטח ייעודי למסוף תחבורה ציבורית, שנועד לתת מענה לקווי אוטובוס מכיוונים שונים.

התוכנית מאפשרת גם בינוי תת־קרקעי נרחב לחניונים בהיקף של עד 85% מהתכסית, כחלק מההיערכות לצורכי הגעה וחניה. עם זאת, התכנון הקיים נערך במקור לאכלוס של כ־8,000 עובדים בלבד, ומעלה שאלות לגבי התאמת פתרונות התחבורה אם הקמפוס יאכלס בפועל מספר גבוה יותר של עובדים.

לדברי ליאור אפלבאום, מנהל אזור התעשייה מבוא כרמל ולשעבר מנהל מחוז צפון בהתאחדות התעשיינים, שהיה במסגרת תפקידיו בקשר עם כ־639 אזורי תעשייה בצפון, סוגיית הנגישות התחבורתית מלווה אזורי תעשייה לאורך שנים.

אפלבאום מסביר כי "אזור הצפון מחולק לאזורים נגישים יותר ופחות, ואחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של מפעלים הוא היכולת של עובדים להגיע למקום העבודה. ככל שהנגישות טובה יותר, כך גדל הסיכוי לגייס עובדים מיומנים.

"בפרויקטים כאלה עולים גם היבטים רחבים יותר, סביבתיים, בטיחותיים ותחבורתיים, שמחייבים הסתכלות מערכתית. תחבורה ציבורית טובה לאזורי תעסוקה יכולה להפחית זיהום אוויר, עומסי תנועה ופקקים. נדרשת חקיקה מסודרת שקובעת שאזור תעשייה לא יכול לקום בלי פתרון תחבורתי ממשלתי. זו לא פריבילגיה, אלא תשתית בסיסית. בלי נגישות גם אזור תעשייה חזק מתקשה למצות את הפוטנציאל שלו".

הפתרונות: "אין סיבה שלא יופעלו שאטלים"

במועצת קריית טבעון לא מתרגשים מהפער התכנוני, אך מדגישים כי נדרשת מעורבות ממשלתית. עידו גרינבלום, יו"ר המועצה, מסביר כי "אנחנו מסתכלים על אופק של 15-20 שנה, ובהיבטים האלה צריך לתכנן גם את המענה התחבורתי".

בהיבט התכנוני, מציין גרינבלום, קיימת גמישות להתרחבות. לדבריו, "אזור התעסוקה שלנו נמצא ביתרת שטח שבין היישוב לבין מחלף כביש 6 וכביש 75. התב"ע המאושרת קובעת היקף בינוי מסוים, ואם אנבידיה תרצה להרחיב כדי למקסם זכויות וקיבולת, זה מהלך מבורך. נכון למצות את השטח ולרכז בו את הקיבולת המקסימלית שהאתר יודע לשאת, וגם מבחינה תכנונית אין לכך מניעה ויש לאן להתרחב".

לדבריו, כבר במסגרת התוכנית המאושרת קיימים רכיבים תחבורתיים משמעותיים. "בתוכנית התקפה יש מסוף תחבורה ציבורית שנמצא ממש בתוך המתחם עצמו. אם אנבידיה תרצה, אין שום סיבה שלא יופעלו שאטלים מהרכבת או כל הסדר תחבורתי אחר. נוסף לכך, קיים גם פוטנציאל עתידי להקמת תחנת רכבת נוספת בסמוך למחלף העמקים, שהוא המחלף של כביש 6", אומר גרינבלום.

עידו גרינבלום, יו''ר מועצת קריית טבעון / צילום: נועה אבן חיים

עם זאת, הוא מדגיש את מורכבות האתגר: "הציפייה שלנו היא שממשלת ישראל והחברה יקדמו מהלך משותף, גם הקמת תחנת רכבת, גם שיפור שבילי האופניים מכפר יהושע, גם עיבוי משמעותי של התחבורה הציבורית בכל האזור, וגם בחינה של ההתאמות הנדרשות במחלף של כביש 6. אלה מהלכים ברמת החלטת מטה, והרצון שלנו הוא לקדם אותם כהחלטת ממשלה אזורית כוללת.

תכנון מראש של המתחם כך שיהיה מוטה תחבורה ציבורית והליכתיות, כמו גם יצירת הסכם בין אנבידיה למדינה על התחייבות לפרישת ותדירות שירות מצוינת ליישובי האזור, יאפשר לכל העובדים באזור להגיע באוטובוס או באופניים, בלי שטבעון תהפוך למוקד של פקקים בלתי־נגמרים, רעש וזיהום אוויר.

אם ללמוד מהמקרה של הרצליה פיתוח, למשל, אפשר לראות שיש עובדים שמגיעים ממרכז ת"א ברכיבה על אופניים מאחר שיש שבילי אופניים ומקלחות במקומות העבודה. חברות אחרות כמו אפל מפעילות שאטלים מהיישובים הסמוכים. אם במשרדי הממשלה יקדימו ויפתחו תשתיות לפני פתיחת הקמפוס, הם יוכלו להוכיח שגם עובדי הייטק יעדיפו להשתמש בתחבורה ציבורית כשהיא ראויה ומספקת תדירות ואמינות.

תגובה: "קיימות תשתיות מהמעלה הראשונה"

משרד התחבורה נמסר: "ראשית נציין כי בניגוד לנטען, בקרבת המתחם שנבחר מתוכננות וקיימות תשתיות תחבורה מן המעלה הראשונה. רשת כבישים מהירה וראשית ובכלל זה כביש 6 לצפון בין כברי לסומך שעתיד להיפתח בשנת 2031, רשת מסילות ענפה - חלקה קיים וחלקה בתכנון סטטוטורי מתקדם: העמק, מנשה והגליל.

"נוסף לכך, מנכ"ל המשרד משה בן־זקן, יחד עם הצוותים המקצועיים, כבר קיימו כמה דיונים לצורך בחינה מקיפה של צרכי התחבורה הציבורית ובכלל זה מסופים, קווי מתע"ן וקווי שירות הנדרשים למענה לביקושים הנובעים משינוי משמעותי זה במרחב, ואנו נערכים לבחינת כלל צורכי התכנון. לצד קידום תחבורה ציבורית ותשתיות כבישים ומסילות, משרד התחבורה מקדם גם שבילי הליכה ואופניים במרחב זה.

"אנו פועלים בשיתוף פעולה מלא עם מינהל התכנון ועם רשות מקרקעי ישראל על מנת שהפרויקט ייקלט בהצלחה תוך תיאום לוחות הזמנים (נכון לעכשיו שנת 2031) ועל מנת שהפרויקטים התחבורתיים הנדרשים יבוצעו עד מועד זה. עם השלמת קביעת היקפו המלא של הפרויקט תוצג תוכנית תחבורתית בהתאמה לצרכים התחבורתיים המדויקים הנדרשים, כפי שמבוצע בפרויקטים בסדר גודל שכזה".

עוד כתבות

שוק הסטרימינג / צילום: Shutterstock

HBO Max יעלה לישראל ב-13 בינואר. כמה זה יעלה?

חברת וורנר ברדרס דיסקברי הודיעה היום על תאריך ההשקה בישראל של HBO Max, שירות הסטרימינג הגלובלי שלה, וחשפה גם את המחירים לקהל המקומי ● מספר שעות לאחר הודעת HBO, הספקיות yes והוט הודיעו על שיתוף-פעולה אסטרטגי עם החברה, אך לא ציינו בהודעתן את המחירים המוצעים

רוכשי דירה שביטלו חוזה מ-2020 יקבלו החזר לפי ערכה היום / איור: Shutterstock

מועד התשלום או מועד הביטול? לפי איזה ערך יחושב החזר על עסקה שבוטלה

בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע לאחרונה כי רוכשי דירה שביטלו חוזה שנחתם ב־2020, זכאים לקבל החזר לפי ערכה כיום ● אלה הסיבות

נתב''ג. יותר ישראלים עוזבים מאשר חוזרים / צילום: Shutterstock

משבר זמני? ירידה בקצב גידול האוכלוסייה, שעדיין הגבוה במערב

לפי הלמ"ס ומחקרי מרכז טאוב, שיעור הגידול הכולל באוכלוסייה היה נמוך מהרגיל, בעיקר בשל הגירה החוצה ● במקביל, התחזיות מנבאות ירידה בפריון בשנים הבאות. כיצד הדבר ישפיע על המשק?

טיל L-SPIKE 4X / אילוסטרציה: דוברות רפאל

רפאל מעורבת בעסקה עם צבא גרמניה, והישראלית שמוכרת באסיה

צבא גרמניה ברכישת ענק של 200 נגמ"שים עם משגרים מתוצרת רפאל ● חברת האוזניות מנתניה, שנסחרת בבורסה בניו יורק, החלה במכירת מערכות שמע טקטיות ללקוחה ביבשת אסיה ● וגם: הודו השלימה את המשלוח הראשון לצבא מרוקו של משוריינים במסגרת עסקה רחבה בין הצדדים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

"ישראל תצטרך להיות יצירתית": מה מתכנן טראמפ לשנת 2026?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה טראמפ מתכנן למזרח התיכון ב-2026, האם המפלגה הרפובליקאית תשנה את היחס שלה לישראל, ומה קורה לפלסטינים שמשתפים פעולה עם גופי המודיעין הישראליים ונתפסים • כותרות העיתונים בעולם

שלומי שבת בקמפיין בני עי''ש / צילום: צילום מסך יוטיוב

"הופכים לעיר": מה עומד מאחורי הקמפיין החדש של היישוב בני עי"ש

קמפיין חדש בכיכובו של שלומי שבת חושף כי ליישוב בני עי"ש יש כוונה להגדיל את האוכלוסייה פי ארבעה ● במשרד החקלאות מנסים לצמצם פערי מידע שמלווים חקלאים ולחסוך להם אלפי שקלים ● בחברת המוניות Gett בוחנים מה ישראלים יודעים על אוטיזם ● וזה התפקיד החדש של הבכיר באוניברסיטת רייכמן ● אירועים ומינויים

שדה התעופה בהרצליה / צילום: Shutterstock

אלפי דירות ייבנו במקום שדה התעופה הרצליה ושלישות רמת גן. כמה שילמו היזמים על הקרקעות?

8 מכרזים ל־991 דירות במתחם שדה התעופה בהרצליה נסגרו בהכנסות של כ־1.35 מיליארד שקל, במחיר ממוצע של כ־1.4 מיליון שקל לקרקע לדירה ● במקביל, מכרזי רמ"י במתחם השלישות ברמת גן הניבו כ־1.23 מיליארד שקל

צילום: ננו בננה AI

סקר מנהלי השיווק: משקיעים יותר בכלי AI, פחות בטלוויזיה

קהילת מנהלי שיווק מצייצים ערכה סקר בקרב כ–400 מבכירי ענף השיווק, ממנו עולה כי כ-75% משוכנעים שהבינה המלאכותית תעשה עד מחצית מעבודתם בשנת 2026 ● הדיגיטל מתחזק כזירת הפרסום המבוקשת ביותר, ולמשפיעני ה-AI עוד יש דרך ארוכה לעשות

טובי שמלצר מבעלי שלמה ביטוח / צילום: עזרא לוי

הערכות בענף: שלמה ביטוח תונפק לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף

לגלובס נודע כי שלמה ביטוח מתכננת להנפיק 20%-25% ממניותיה, לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● אם החברה תצליח לגייס את הסכום הזה, השווי הפעם יהיה גבוה ב-56% לעומת השווי בו ביקשה להנפיק בגל ההנפקות של שנת 2021, אך נסוגה ממנו בסופו של דבר

בת ים / צילום: Shutterstock

עיריית בת ים הכריזה על סגירת תוכנית פינוי בינוי בשער יוספטל

זהו מקרה חריג בו לראשונה עירייה מחליטה לסגור תוכנית פינוי בינוי ● לטענת העירייה, סגירת התוכנית נובעת מהחלטת הוועדה המחוזית להוסיף עוד מאות יח"ד לפרויקט ללא תיאום - ובניגוד להסכמים קודמים

אילוסטרציה: Shutterstock

מועצת מקרקעי ישראל אישרה קיצור זמנים משמעותי בהליכי ההשגה על שומות מקרקעין

השינוי, שבוצע ביוזמה משותפת של השמאי הממשלתי ורמ"י, אושר היום ע"י מועצת מקרקעי ישראל, ויישומו יחל בתוך שישה חודשים ● המהלך נועד לייעל ולקצר את ההליך המייגע של השגה על שומות מקרקעין, שיכול להגיע לשלוש שנים

האנוי / צילום: Shutterstock

עשרות טיסות חדשות: השינויים שצפויים לחתוך את המחירים למזרח הרחוק

התעוררות הקווים למזרח והגדלת התדירויות יוצרות לחץ כלפי מטה על מחירי הטיסות ● בעוד אתיחאד הופכת את אבו־דאבי לשער מרכזי לאסיה - במקום עומאן שסגרה את המרחב האווירי - ארקיע וישראייר שוברות את הבלעדיות בקווים ישירים לתאילנד ווייטנאם

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

סיכום שנה בוולט: כמה ישראלים מזמינים אוכל על בסיס קבוע?

לפי סקר שערכה וולט על הרגלי צריכת האונליין של הישראלים, 30% מזמינים אוכל על בסיס קבוע ● 72% בודקים חוות-דעת לפני כל רכישה, 56% משווים מחירים באתרים נוספים ● ומה אנחנו מזמינים הכי הרבה?

מוריס קאהן / צילום: איל יצהר

בגיל 96: מוריס קאהן, ממייסדי אמדוקס, הלך לעולמו

קאהן היה אחד ממייסדי חברת אמדוקס, שנסחרת כיום בוול סטריט לפי שווי של 8.7 מיליארד דולר ונחשבת לאחר החברות הוותיקות בהייטק הישראלי ● בשנים האחרונות היה בין התורמים והרוח החיה של פרויקט Space IL, שהוביל להנחתת חללית פרטית ראשונה על הירח

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

תרחיש לא צפוי: המדינות שהורידו ריבית, ועכשיו בדרך להעלות אותה בחזרה

המגמה הגלובלית בחצי השני של 2025 הייתה של הורדת ריבית, אולם כעת בשוק יש כבר מי שמתמחרים העלאות ריבית מחודשות ב־2026 בכלכלות שונות ● בין הסיבות: עלייה בביקושים שיכולה לחמם בחזרה את האינפלציה, וכן סוגיות כמו המכסים והגבלות הגירה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

ענקית הביטוח הבינלאומית יוצאת מישראל. מה ההשלכות ומי צפוי להיפגע?

סוויס רה, מבטחת המשנה הגדולה בתחום הבריאות והנכות, מצמצמת משמעותית את הפעילות בארץ. הסיבה: רשות שוק ההון לא מאשרת להעלות מחירים ולייקר את הפרמיות לציבור במיליארדי שקלים בשנה ● החשש בענף: פגיעה בחברות הקטנות והעלאת מחירים לציבור, ואולי אפילו פגיעה בביטוחי התרופות שמחוץ לסל

תחנת הכוח דליה / צילום: מצגת החברה

ב-4.5 מיליארד שקל: תחנת הכוח של דליה סוגרת פיננסית ויוצאת לדרך

חברת האנרגיה דליה חתמה על סגירה פיננסית עם בנק לאומי ובנק דיסקונט בסך מיליארד אירו כדי להקים את תחנת הכוח "דליה 2" ● בנוסף, דליה עצמה הזרימה 780 מיליון שקל כהון עצמי להקמת התחנה ● הדבר מבטיח את מקומה של דליה בין ארבע תחנות הכוח שצפויות לקום ביוזמה פרטית עד שנת 2030

ח''כ משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

"הכרזת מלחמה": מיליארד שקל הוקפאו, בקואליציה תקפו את בג"ץ בחריפות

ביהמ"ש העליון ביושבו כבג"ץ החליט על הקפאת סכום של כמיליארד שקל למוסדות חינוך חרדיים שלא בפיקוח • יו"ר דגל התורה משה גפני זעם: "ביהמ"ש הכריז מלחמה על הציבור החרדי ועל המוסדות התורניים" • יו"ר ועדת הכספים חנוך מילביצקי קרא לא לכבד את פסיקות בג"ץ: "זה לא יפסיק עד שלא נתקומם"

מנהלי השקעות בת''א בוחרים את הפתעת השנה / צילום: Shutterstock

מהראלי בביטוח ועד זינוק השקל: מנהלי השקעות בת"א בוחרים את הפתעת השנה

שנת 2025 שברה כל שיא אפשרי בשוק המניות המקומי, כאשר מדד הדגל של ת"א הניב למשקיעים תשואה פנטסטית של 52% - הגבוהה בבורסות המערב ● מספר השיאים החדשים ששבר המדד היה הגבוה ביותר מאז 1992 (63 השנה), מחזורי המסחר בבורסה זינקו ושוק ההנפקות התעורר לחיים ● ביקשנו ממנהלי השקעות בכירים לסמן את המהלך המפתיע של השנה, ואלה היו הבחירות שלהם

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap, Vahid Salemi

הרוג ופצועים בשרפת מפקדה איראנית בהפגנות

המבנה באיראן עלה בלהבות, 13 לוחמי בסיג' ושוטרים נפצעו בידי המפגינים ● טראמפ ונתניהו סיכמו: מעבר רפיח ייפתח עם שובו של רה"מ מארה"ב ● הרמטכ"ל אייל זמיר בפיקוד הדרום: "הנחישות שלנו לפרז את חמאס מנשקו היא מלאה" ● נתניהו באירוע בבית כנסת במיאמי פונה להוריו של רן גואילי: "אנחנו עובדים על החזרתו ממש עכשיו" ● במערכת הביטחון מוכנים גם לאפשרות שהמשטר יפעל נגד ישראל ● עדכונים שוטפים