גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקל ברמות שיא. איך זה ישפיע על החלטת הריבית?

שער הדולר־שקל ירד ביום המסחר האחרון מתחת ל־3.17 שקלים - רף שלא נראה מאז 2021 ● מומחים מעריכים שהתחנה הבאה עשויה להיות שלושה שקלים ● למרות שזה גורם שממתן את האינפלציה, בשוק צופים שהשיקולים להותיר את הריבית על כנה בשבוע הבא - יכריעו

לאיזה כיוון ילך השקל? / איור: גיל ג'יבלי
לאיזה כיוון ילך השקל? / איור: גיל ג'יבלי

במהלך יום המסחר האחרון חצה השקל רף נוסף ונגע בשיא שלא נראה זה ארבע שנים, כששער הדולר עמד על 3.17 שקלים. למרות התחזקות המטבע המקומי, ההערכות כי המגמה עשויה להימשך והעובדה שהיא מקלה על האינפלציה - הצפי בשוק הוא שבנק ישראל יותיר בשבוע הבא (ב') את הריבית על כנה.

תחזיות הבנקים: מה יקרה לדולר וכמה פעמים תרד הריבית ב-2026?
"לקוחות היו קרובים לחתימה, ואז עצרו הכול": איך משפיע השקל החזק על עסקאות של תושבי חוץ בנדל"ן?

בין הסיבות התומכות בהמתנה עם הורדת הריבית: חוזקו של המשק, כפי שבא לידי ביטוי בנתוני הפעילות והצמיחה, חוסר הוודאות הגאו־פוליטי, הגירעון הגדול שבונה עליו הממשלה בתקציב המדינה ושוק העבודה ההדוק.

עסקאות גז, נשק והייטק: הגורמים התומכים בשקל

השינוי בסנטימנט בנוגע למטבע החל לאחר מבצע הביפרים בלבנון והתחזק משמעותית בעקבות מבצע "עם כלביא" מול איראן. מהלך זה לווה בשיפור הנתונים הכלכליים: ירידה בפרמיית הסיכון הגאו־פוליטית של ישראל, עלייה חדה בהשקעות זרות, זינוק במדדי הבורסה וצמיחה חדה בתוצר ברבעון השלישי של השנה. במקביל, גם הדולר נחלש גלובלית, בין היתר עקב מלחמות הסחר שיזם ממשל טראמפ, והדבר תרם אף הוא להתחזקות השקל. עם זאת, מול השקל המגמה הייתה בולטת במיוחד.

מתחילת החודש בלבד, התחזק השקל ביותר מ-2% ביחס למקבילו האמריקאי. לפי כלכלנים, הסיבות המרכזיות לכך כוללות את ההכרזות על עסקת הגז עם מצרים ועסקאות נשק גדולות, לצד השקעות גוברות בשוק ההייטק המקומי, כמו למשל ההכרזה על האקזיט של חברת הסייבר ארמיס בשבוע שעבר. גורם משמעותי נוסף הן העליות בוול סטריט, מכיוון שהן מובילות גופים מוסדיים החשופים להשקעות בחו"ל למכור דולרים כדי לאזן את חשיפתם.

"בפעם האחרונה שהיינו בשיא כזה המגמה נעצרה רק כשהתרחשה מיני התפוצצות של בועת טכנולוגיה, ולאחר מכן עם פרוץ המלחמה באוקראינה", אמר לגלובס יוסי מנשה, מנכ"ל אלטשולר שחם פייננשל סרביסס. "ככל שהבורסות ימשיכו במגמה חיובית וככל שהסיטואציה הגאו־פוליטית תשדר רגיעה יחסית, סביר להניח שהמגמה הנוכחית תימשך. עם זאת, חזרה ללחימה עצימה או טלטלה בשווקים יכולות להפוך את הקערה על פיה".

הוא גם מזכיר שבנק ישראל אותת שמדובר בשער חליפין סביר שתואם למודלים כלכליים. בהקשר זה, התחזקות השקל אל מול הדולר היא גורם דיפלציוני וחיובי למשק הישראלי. זאת לצד פגיעה ברווחיות היצוא. ואולם, כלכלנים מדגישים שהרווחיות אמנם נשחקת אך לא מאיימת על היצוא הישראלי שיכול לשאת בשלב זה את התחזקות השקל.

ההערכות: בנק ישראל לא יתערב בשוק

הדרכים לצנן את התחזקות השקל הן בידי בנק ישראל, באמצעות שתי פעולות עיקריות: התערבות בשוק המט"ח, כפי שנעשה בשנים האחרונות בעקבות משבר הקורונה והמלחמה, או הורדת הריבית.

בבית ההשקעות מיטב כתבו השבוע כי "המשך התחזקות השקל מגבירה לחצים על בנק ישראל להוריד ריבית", זאת על רקע הערכות כלכלנים שלפיהן השקל טרם הגיע למיצוי התחזקותו. בדיסקונט ובמור קרנות נאמנות אף העריכו השבוע כי הדולר עשוי לרדת לרף של שלושה שקלים בשנה הקרובה.

חרף זאת, הדעה הרווחת בשוק היא שבנק ישראל לא יתערב בריבית ויותיר אותה על כנה בפגישה הקרובה של הוועדה המוניטרית ביום שני הבא. ישנם שיקולים התומכים לכאורה בהורדת ריבית. לצד הייסוף בשקל שמקל על האינפלציה, נמנים גורמים תומכים נוספים: מדד המחירים לצרכן ירד ב־0.5% בחודש נובמבר, והאינפלציה השנתית התייצבה על 2.4% - בתוך טווח היעד של בנק ישראל (1%-3%).

ואולם, כל אלו פוגשים מתווה ירידה איטי, ניצי ומסויג של בנק ישראל, אשר הוריד את הריבית ב־0.25% בנובמבר האחרון בלבד. בפרוטוקול הוועדה המוניטרית האחרון, אף הודגש כי "לנוכח אי הוודאות הגאו־פוליטית, הפעילות הערה ושוק העבודה ההדוק, החלטות הריבית נדרשות להיות שקולות וזהירות".

בהתאם לגישה זו, בבנק הפועלים העריכו השבוע שהריבית לא תרד בינואר ותעמוד בסוף השנה הבאה על 3.5%-3.75%.

"יש עדיין סיכוני אינפלציה"

הסיבות להדרגתיות שנוקט בנק ישראל רבות, וכלכלנים מבינים ומצדיקים את עמדתו, בניגוד לביקורת פוליטית אפשרית. יונתן כץ, הכלכלן הראשי של לידר שוקי הון, מעריך שהריבית לא תרד בשבוע הבא ומסביר כי "יש עדיין סיכוני אינפלציה". לדבריו, שוק העבודה הדוק מאוד, כפי שמשתקף מנתוני נובמבר, שבהם האבטלה נותרה סביב 3% והייתה עלייה לשיא של משרות פנויות. נתון זה מעיד שהסקטור העסקי "צמא לעובדים", מה שמפעיל לחץ כלפי מעלה על השכר ומהווה גורם סיכון אינפלציוני.

נוסף על כך, הפעילות הכלכלית ערה וחזקה, ולכן "אין דחיפות להוריד את הריבית", והוא סבור שהבנק ימתין להחלטה של פברואר. עוד שני משתנים חשובים, לדבריו, הם אי הוודאות הגאו־פוליטי והאפשרות להסלמה מול איראן או בחזית הצפונית. בנוסף, יש אי ודאות סביב המדיניות הפיסקלית לשנה הבאה: במשרד האוצר החלו את תכנון התקציב עם גרעון של 3.2%, שהועלה ל־3.6% ולבסוף ל־3.9%, ועדיין לא עבר את הכנסת. חשש זה ממדיניות פיסקלית מרחיבה מהווה "עוד מסמר שנועץ את הגישה הניצית" של הבנק.

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות, מוסיף כי "בנק ישראל לא מעוניין ליצור את הרושם שיש לו איזושהי אג'נדה של הורדות ריבית, בניגוד למשל למה שנעשה באירופה - שם היא ירדה במהירות ועקביות. עצם זה שהריבית ירדה בחודש הקודם נותן תחושה שהיא לא תרד הפעם. מעבר לכך, הנתונים היבשים לא משדרים בהילות להורדת ריבית, בין אם מסתכלים על קצב האינפלציה שעומד כבר שלושה חודשים בתוך היעד אך סמוך לרף הגבוה שלו, ויש עוד כברת דרך שם. נוסף לכך רואים את הצמיחה ושוק העבודה. לא רק שאין בהילות - נהפוך הוא.

"חשוב יותר מאלו הוא מה שקורה בתחום הפיסקלי. הרי אנחנו עכשיו נמצאים בתקופה של דיוני תקציב ואם יאושר זה יקרה במרץ. אנחנו בשנת בחירות ובנק ישראל היה רוצה שיובן הקשר בין משמעת פיסקלית, כלומר הורדת הגרעון ויחס החוב תוצר, לבין הריבית וחוסר הוודאות הביטחוני".

לדברי כץ, השקל הוא שיקול אבל משני בהחלטה. "בנק ישראל שם דגש על מחירי השירותים והם פחות מושפעים משער חליפין מאשר המוצרים ושם בכל זאת רואים אינפלציה סביב 3%. ובנוסף לכך גורמי המאקרו תומכים בייסוף השקל".

הפער בין הפדרל ריזרב לבנק ישראל

ומה לגבי הגישה היונית של הפד שהחל בהורדות ריבית משמעותיות וצפוי לשוב ולהוריד אותה ברבעון הראשון של השנה הבאה? כץ מסביר שהאינפלציה שם מתמתנת והורדת הריבית שם מהווה נתון תומך לנוכח פער הריביות וההתמתנות בפעילות הגלובלית, ואולם בישראל נסיבות שונות לנוכח היציאה מהמלחמה והביקושים הערים. גם הציפיות בשוק להעלאות ריבית של מדינות מסוימות כמו אוסטרליה, ניו זילנד, דנמרק וקנדה לא צפוי להשפיע באופן משמעותי על בנק ישראל שרק החל בהורדת ריבית מתונה.

לדברי מנחם הדגש יהיה בתחזיות שיפרסם בנק ישראל בשבוע הבא, זאת לאחר שהתחזיות הקודמות של הבנק היו בספטמבר בעיצומה של מלחמה בעזה. אז העריכו בבנק עצימות גבוהה גם ברבעון הראשון של השנה הבאה: "לכן יהיה יותר חשוב לדעת מה הנחות העבודה החדשות שלו ואיך זה ישפיע על כל הפרמטרים: צמיחה, גובה ריבית ואינפלציה".

עוד כתבות

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; פאלו אלטו נופלת ב-10%, מחירי הנפט מזנקים

הפוטסי עולה בכ-1%, הדאקס מטפס בכ-0.8% ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● מניית גלובל אי קופצת בשיעור דו ספרתי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות