גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחר כבר יהיה מאוחר: 6 פעולות שיסייעו לכם לחסוך אלפי שקלים לפני סוף 2025

מהן ההפקדות ששכירים ועצמאים צריכים להכיר - החל מקופת גמל להשקעה, דרך הפקדה לקרן השתלמות ולפנסיה ועד איזון תיק ההשקעות ● כך תנצלו את מקסימום ההטבות המגיעות לכם לפני שהשנה או־טו־טו נגמרת - ותוכלו להוציא מהכסף שלכם יותר

הצעדים שיחסכו לכם אלפי שקלים לפני 2026 / צילום: Shutterstock
הצעדים שיחסכו לכם אלפי שקלים לפני 2026 / צילום: Shutterstock

יממה אחת בלבד נותרה לסיומה של שנת 2025. אם לא ניצלתם עדיין את מכשירי החיסכון והטבות המס הבאות, יום ד' השבוע יהיה האחרון שבו תוכלו לעשות זאת. כך שפעולה מהירה עשויה להיות שווה לכם הרבה מאוד כסף.

מנהל ההשקעות שמעריך מה צפוי לשוק הישראלי ב־2026
הטעות בנוגע לפנסיה שעלולה לעלות למאות אלפי עצמאים ביוקר

"אתם בזמן פציעות, עכשיו זה הזמן לפעול", מבהירה שירן חן, מנהלת ענף מכירות פיננסים, בחברת כלל ביטוח. "ה־31 לחודש זה מאוחר מאוד; צריך לבצע את ההפקדה (כלומר לתת הוראה לבנק להעביר את הכסף. נ"א), כי הכי חשוב שהכסף יעבור, אבל כדאי גם שהקופה כבר תיפתח. לכן בתפעול של חברות הביטוח עובדים עד שעות מאוחרות ביום הזה". ברגע האחרון, הנה הדברים שכדאי לנצל ממש עכשיו.

1 הפקדה לקופת גמל להשקעה

קופת גמל להשקעה היא מכשיר חיסכון לטווח בינוני־ארוך, אך נזיל כל הזמן, עם יתרונות של דחיית מס במעבר בין גופי חיסכון וגם בין מסלולים; וכן אפשרות לקבל את הכסף כקצבה אחרי גיל 60 בפטור מלא ממס רווחי הון. בשנת 2025 ניתן להפקיד 81,711 שקלים לקופה ובשנת 2026 הסכום יעלה ל־83.6 אלף שקלים.

חן מכלל אומרת כי "במיוחד כעת כשהריבית במשק במגמת ירידה, לא כדאי להשאיר את הכסף בעו"ש ובפיקדונות וכדאי לנצל את התקרה השנתית.

"מי שטווח ההשקעה שלו הוא שלוש שנים ומעלה, יזכה לרוב לתשואות גבוהות יותר בקופת גמל להשקעה מאשר בבנק".

2 הפקדה על רכיב השכר הלא מבוטח

עובדים שכירים צריכים לוודא שהמעסיק מפריש עבורם לפנסיה על כל שכר הברוטו, שמופיע בחלק העליון של תלוש המשכורות. אם לא הופרש על כל השכר - וזה קורה במקרים רבים - תוכלו להפריש בעצמכם על "השכר הלא מבוטח", כלומר שכר שהמעסיק לא מפקיד עליו לפנסיה.

קחו לדוגמה, עובד שהשכר שלו הוא 24 אלף שקל, המורכב משכר בסיס של 14,300 שקל וכן בונוס, עמלה, שעות נוספות והחזר הוצאות שאינם מבוטחים בסכום של 9,700 שקל.

"השכר המבוטח הוא 14,300 שקל, כלומר זה השכר שממנו המעסיק מנכה את חלק העובד ומשלם את חלק המעסיק", מסבירה איילה אבני, מנכ״לית סיטרין ייעוץ פנסיוני. "ניתן להפקיד 16% מהרכיב הלא מבוטח באופן עצמאי. במקרה שלנו, 1,552 שקל לחודש או 18,624 שקל לכל השנה. אפשר לקבל על ההפקדות הללו החזר מס של כ־35% על הכסף שהופקד. בדוגמה שלנו, החזר מס של 6,518 שקל, כשבמקרה הזה כל ההפקדה תהיה פטורה ממס לחלוטין בפרישה לפנסיה".

את הפער בין השכר המבוטח לשכר הלא מבוטח תוכלו למצוא (אם קיים) כשתסתכלו בתלוש השכר שלכם על השכר ברוטו, מול השכר שממנו מפרישים לכם לפנסיה. חן מכלל מוסיפה כי "רבים לא יודעים שכאשר יש רכיבי שכר שהמעסיק לא מפקיד בגינם, העובד השכיר יכול להפקיד בעצמו. חשב השכר בחברה יכול לבצע את החישוב עבור העובד ויש מעסיקים שעושים זאת דרך מערכת השכר. אחר כך ניתן לגשת למס הכנסה כדי לקבל את הטבת המס", היא אומרת.

3 הפקדות לקרן השתלמות ולפנסיה

קרן השתלמות נחשבת למכשיר החיסכון הטוב ביותר. זאת כיוון שאחרי 6 שנים ויותר ניתן למשוך את הכסף כשהוא פטור לחלוטין ממס רווחי הון (25% ריאלי), לא משנה כמה שנים תחזיקו את הקרן. עצמאי יכול להפקיד לקרן השתלמות עד 20,566 שקל בשנה וליהנות מהטבות מס, גם על ההפקדה וגם מפטור ממס רווחי הון.

חן מכלל מציינת כי "אפילו אם רק עכשיו פתחת עסק ואין לך אפילו הכנסה של שקל אחד, אתה יכול כבר להפקיד לקרן השתלמות של עצמאי וליהנות מהפטור של מס רווחי הון, בלי קשר להכנסה. בעיניי, זה הדבר הראשון שכל עצמאי צריך לעשות".

באשר לפנסיה, עצמאים חייבים להפקיד 4.45% על הכנסה שהיא עד חצי מהשכר הממוצע במשק ו־12.55% על הכנסה שהיא עד השכר הממוצע במשק. בפועל, עצמאים יכולים להפריש עד 16.5% מההכנסה שלהם, ובהנחה שהפקידו לפחות 2,006 שקל בחודש, מסבירה אבני מסיטרין, הם ייחשבו כ"עמית מוטב". במקרה כזה ניתן ליהנות מהטבת מס מירבית על הפקדות של עד 42,693 שקל, על הכנסות של יותר מ־232,800 שקל בשנה.

4 הטבה בקרן ההשתלמות לשכיר שהוא גם עצמאי

בניגוד לשכיר רגיל שרק המעסיק יכול להפריש עבורו לקרן השתלמות, שכיר שיש לו במקביל גם עסק עצמאי יכול להפקיד כספים גם בעצמו לקרן השתלמות, עד תקרה מסוימת. הכסף נזיל אחרי 6 שנים כמו בקרן השתלמות רגילה, אבל היתרון הגדול (כמו בכל קרן השתלמות): הכסף פטור לחלוטין ממס רווחי הון.

5 דחיית הכנסות או הקדמת הוצאות

"עצמאי שיש לו בשנה מסוימת יותר הכנסות הוא חוצה מדרגת מס, כך שהמס השולי יעלה (למשל מ־20% ל־31% או מ־35% ל־47%), באפשרותו לדחות את ההכרה בהכנסה לינואר", מציין עומר בן יאיר, סמנכ״ל מקצועי גמל ופנסיה באלטשולר שחם. "או הפוך", הוא מוסיף, "אם בשנה האחרונה היו הכנסות נמוכות, אותו עצמאי יכול להוסיף את הכנסות החדשות של ינואר הקרוב כבר לשנה הנוכחית.

אותו דבר תקף גם לגבי ההוצאות, מסביר בין יאיר: "אם עצמאי מעוניין לרכוש לעסק ציוד או מכונה חדשה, יכול להיות שכדאי לעשות זאת עכשיו, גם אם אפשר לשלם רק בינואר. זה אמנם נושא חשבונאי אבל הוא יכול לסייע להקטנת חבות המס".

6 איזון מחדש של תיק ההשקעות

ישראל עטיה, מנכ"ל המרכז לתכנון פיננסי, שמייעץ לבני משפחות אמידות, מציע לבצע איזון מחדש לתיק ההשקעות העצמאי שלכם: "לאחר תקופות של עליות חדות בשוקי המניות, כפי שחווינו מאז שנת 2023, משקל הרכיב המנייתי בתיק ההשקעות נוטה לגדול מעבר להקצאה המקורית שנקבעה, מה שמעלה את רמת הסיכון של התיק מעבר לרצוי.

"סוף שנת המס הוא המועד הנכון למכור חלק מהנכסים שעלו - ולרכוש נכסים סולידיים יותר כמו אגרות חוב, או לחלופין להפנות הפקדות חדשות לרכיבים החסרים בתיק. כך אפשר לקבע חלק מהרווחים ולהחזיר את התיק למבנה התואם את פרופיל הסיכון האישי שלכם ואת אופק ההשקעה המתוכנן".

ומה כדאי לעשות לקראת השנה החדשה

מעבר להמלצות הקבועות, לפיהן כדאי שהכיסויים הביטוחיים יהיו מותאמים לצרכים שלכם, להוזלת דמי הניהול שאתם משלמים ובחינת מסלול ההשקעה המתאים לכם, עטיה מהמרכז לתכנון פיננסי מציין כי כדאי לוודא עם קרן הפנסיה ש"כל ההפרשות המופיעות בתלוש השכר תחת רכיבי תגמולי עובד, תגמולי מעביד ופיצויים אכן נקלטו בחשבון הפנסיה האישי. "יש לכך חשיבות לא רק עבור צבירת תשואה אלא גם בשביל שמירה על הרצף הביטוחי והוותק בקופה". בנוסף הוא מציע להחליט מראש כמה כסף תרצו לחסוך השנה.

עוד כתבות

עוגיות של המותג הפרטי של רמי לוי לצד עוגיות של ספקיות מזון חיצוניות / צילום: טלי בוגדנובסקי

המותג הפרטי אולי מוזיל את הסל – אבל מייקר את המותגים

מחקר חדש של רשות התחרות מגלה: בעוד שהמחיר הממוצע לצרכן של סל המוצרים אכן נוטה לרדת עם כניסת מותג פרטי - מחירי המוצרים הממותגים עצמם דווקא עולים ● למה זה קורה?

שפד''ן - מבט על / צילום: אתר חברה

דיסקונט יעניק לאלקטרה מימון של כ-450 מיליון שקל לפרויקט בשפד”ן

בנק דיסקונט חתם על הסכם מימון עם אלקטרה להקמת מתקן ייבוש בוצה בשפד"ן, שיופעל בגז טבעי וייתן מענה לניהול תוצרי טיהור שפכים מ־23 רשויות ● המתקן החדש צפוי להפחית שינוע ואחסון של בוצה רטובה המתקן ויהפוך אותה לחומר יבש לשימוש חקלאי רציף

"תרומה לכיבוש": הצעד החדש של ממשלת ספרד נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך סיקרו בארה"ב את המפגש של נתניהו וטראמפ, ממשלת ספרד דורשת להסיר מלונות ודירות Airbnb ישראליים שמעבר לקו הירוק, והפעיל האיסלמי שמסעיר את בריטניה • כותרות העיתונים בעולם

הדמיית הפרויקט. רמת מחיר שלא נראתה בעיר שנים / הדמיה: MY ARCHITECTS

קרקע בצפון ת"א בעשירית מהמחיר בשדה דב? זה מה שתצטרכו לעשות כדי לשים עליה את היד

על שטח של כחצי דונם קרקע במתחם ברקאי ניתן לבנות 30 יח"ד ● מדובר במתחם להתחדשות עירונית, אולם תא השטח מפורסם במכרז פומבי של רמ"י ● מחיר המינימום משקף רק כ־141 אלף שקל קרקע לכל יח"ד

נשיא לשכת רואי החשבון, רו''ח חן שרייבר / צילום: גיל אייסנמן

נבלמה כוונת נשיא לשכת רואי החשבון לקבוע כהונה בלתי מוגבלת לנשיא הלשכה

נשיא לשכת רואי החשבון, חן שרייבר, ביקש לבטל את הסעיף המגביל את כהונתו כנשיא – ונחסם ● המשמעות היא ששרייבר לא יוכל להתמודד בבחירות הבאות בלשכה בעוד כשנתיים, שכן הוא מכהן כעת בקדנציה השנייה שלו כנשיא

פרופ' יואב שוהם, אורי גושן ופרופ' אמנון שעשוע שהקימו את AI21 Labs / צילום: רועי שור

אחרי שגייסה 700 מיליון דולר: AI21 החליטה לצאת מהשוק

חברת הבינה המלאכותית של פרופ' אמנון שעשוע החלה לחפש רוכש ● AI21 מבקשת פרמיה על מחירה בשוק הפרטי - מעל ל-2 מיליארד דולר, אך לא בטוח שתוכל להשיג זאת

עו''ד אמיר טבנקין / צילום: ענבל מרמרי

קידום לתובעי נתניהו: טבנקין למחלקת ני"ע, תירוש לפרקליטות מחוז ת"א

עו"ד אמיר טבנקין, שנמנה על צוות התביעה בתיק 4000 ומוביל כיום את תיק בזק במחוזי, מונה למחליפה של עו"ד יהודית תירוש בראשות מחלקת ני"ע בפרקליטות ● תירוש, התובעת הראשית בתיק 4000, מונתה למשנה לפרקליט מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה)

מגדלי דה וינצ'י לאחר הפגיעה / צילום: AP, Leo Correa

תמורת 61 מיליון שקל: צחי אבו רכש את הדירות ההרוסות במגדלי דה וינצ'י

במשך שנים ניסו עיריית תל אביב ורמ"י למכור את 40 הדירות בפרויקט מגדלי דה וינצ'י, אך היזמים לא ראו בהן אטרקציה ● כעת, לאחר פגיעת הטיל האיראני והקיזוז המשמעותי במחיר, היזם צחי אבו זיהה את הפוטנציאל ורכש אותן תמורת 61.5 מיליון שקל ● עלויות השיקום עשויות להגיע ליותר מ-10 מיליון שקל

חלפים לרכב / צילום: Reuters

האקזיט של משפחת כדורי חושף את הרווחיות של עסקי החלפים לרכב

משפחת כדורי מוכרת ליבואנית הרכב UMI את השליטה בחברה "המאגר חלפים" לפי שווי של 185 מיליון שקל ● החברה הנרכשת הציגה רווח תפעולי של 27 מיליון שקל בינואר-ספטמבר ● בנוסף, רוכשת UMI את עסקי הליסינג של משפחת כדורי לפי שווי דומה

גיל פלדמן ויוני חנציס / צילום: יונתן בלום

רק לפני שנה הם נכנסו לנבחרת היוקרתית וכבר מונו לתפקידים בכירים

ההרשמה לפרויקט 40 עד 40 של גלובס מסתיימת מחר בחצות ● חזרנו לשניים מנבחרי השנה הקודמת שכבר זכו לשדרוג קריירה

רפורמת הפרטיות / צילום: Shutterstock

חשופים לקנסות כבדים: רשות הפרטיות יוצאת במבצע אכיפה רחב באתרי הסחר

"תיקון 13" לחוק הגנת הפרטיות, שנכנס לתוקף באוגוסט, הגדיל את כוחה של הרשות הממונה וקבע דרישות חדשות לעסקים ● לאחר תקופת אכיפה סלחנית, המבצע יוצא לדרך: אתרי סחר קטנים קיבלו מכתבי התראה, והם חשופים לעיצומים כבדים ● במקביל, עורכי דין מתריעים מפני גל תביעות ייצוגיות, כפי שקרה עם חוקי הנגישות

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

הישראלים ממתינים לחברות התעופה הזרות, ובינתיים הענף במגמת ירידה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על קיטון בכמות העסקאות בענף התיירות ועל קנייה ממוצעת של 2,220 שקל

מחשוב קוואנטי כבר לא רק קוריוז מדעי;  אלי לילי צפויה להכריז על ניסוי בגלולה נגד השמנה; טראמפ הגיע להסכמים עם חברות התרופות / צילום: AP

הכסף שהתחיל לזרום והניסויים שכולם מחכים להם: לאן ילך שוק הביומד ב־2026?

תעשיית הביומד העולמית התחילה השנה להתאושש ממשבר מתמשך, וגם בישראל משקיעים שחיכו להפסקת האש התחילו להזרים כסף ● מוקדם לפתוח שמפניות, אומרים בכירי התחום, אבל מציירים תמונה אופטימית אפשרית ל־2026 ● אילו חברות ייהנו מההתעניינות המחודשת והאם מחשוב קוואנטי יהיה הגיים צ'יינג'ר הבא?

נתניהו בביקורו בפלורידה / צילום: ap, Alex Brandon

נתניהו: "לא מחפשים הסלמה עם איראן, מקווה שגם הם לא"

בריאיון לפוקס ניוז התייחס רה"מ לאלימות מתנחלים: "אלו 70 נערים מבתים הרוסים" ● בצל המחאה: איראן תסגור כ-25 מחוזות במדינה, אוניברסיטאות ובתי ספר ● במערכת הביטחון מוכנים גם לאפשרות שהמשטר יפעל נגד ישראל ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

היום השלישי ברציפות: וול סטריט ננעלה בירידות קלות

פרוטוקול הפד מראה כי הבכירים היו חלוקים בדעתם באופן צמוד סביב הורדת הריבית בדצמבר ● מספר המסירות של טסלה ברבעון הרביעי צפוי לרדת בחדות ● אנבידיה השלימה את ההשקעה באינטל ● למרות ערבות אישית של לארי אליסון - וורנר ברדרס צפויה להעדיף את הצעת נטפליקס ● מחיר אונקיית כסף זינק ב-8% לאחר הנפילה החדה אתמול

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק מול הדולר לשיא של ארבע שנים. אלו הסיבות

השקל מתחזק מול הדולר לרמה של 3.17 שקלים - שיא של ארבע שנים ● בין הסיבות להתחזקות: המומנטום החיובי של יצוא הטכנולוגיה והתעשיות הביטחוניות וגידור שמבצעים הגופים המוסדיים, לנוכח המשך העליות בבורסות בעולם ● יוטב קוסטיקה, מנכ"ל מור קרנות נאמנות: "להערכתי, נראה את השקל חוצה את רף ה-3 שקלים"

בניין להב 433 / צילום: גלובס

פרשת ההסתדרות: המשטרה פשטה על משרדי מנורה, בכירים זומנו לחקירה

לפי הודעת החברה, החוקרים הגיעו הבוקר וביקש מסמכים בהתאם לצו ובמסגרת פרשת ההסתדרות ● שלושה מבכירי חברת הביטוח נחקרו היום באזהרה במשטרה, ושוחררו בינתיים בתנאים מגבילים ● המשטרה: "החקירה היא בחשד לביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

השריפה בפליסיידס. השמידה 6,837 בתים / צילום: ap, Jae C. Hong

כמעט שנה לאחר ששכונת היוקרה ב־L.A עלתה באש - נבנה שם בית חדש

הבית הוקם עם קאץ’: אי־אפשר לקנות אותו, הוא אינו למכירה ● אבל הוא מרמז על מה שאפשרי, בזמן שקליפורניה מנסה להקל על תהליך השיקום

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

לאחר תקלה של כשעה: שירותי פרטנר חזרו לתקינות מלאה

לקוחות פרטנר חוו היום בצהריים במשך כשעה שיבושים בשירותי הסלולר, האינטרנט והטלוויזיה ● התקלה השפיעה גם על לקוחות של חברות אחרות ● בפרטנר עדיין חוקרים את מקור השיבושים

לאיזה כיוון ילך השקל? / איור: גיל ג'יבלי

השקל בשיא של 4 שנים. האם התחנה הבאה תהיה 3 שקלים?

שער הדולר־שקל ירד ביום המסחר האחרון מתחת ל־3.17 שקלים - רף שלא נראה מאז 2021 ● מומחים מעריכים שהתחנה הבאה עשויה להיות שלושה שקלים ● למרות שזה גורם שממתן את האינפלציה, בשוק צופים שהשיקולים להותיר את הריבית על כנה בשבוע הבא - יכריעו