גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפורמת המסלולים, פערי התשואה והסערה שחוללה בדיקת גלובס ברשת

בעקבות הפרסום בגלובס, לפיו קיימים פערי תשואות בין גופי הגמל והפנסיה במסלולי השקעה שאמורים להיות זהים, ברשתות החברתיות תקפו את הרפורמה ● "זה מה שקורה כששוכחים את התוכן" ● רשות שוק ההון: "השלכות הרפורמה עדיין מצויות בבחינה"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ
עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סערה רבתי התעוררה בימים האחרונים ברשתות החברתיות בעקבות הפרסום בגלובס על פערי התשואות העצומים בין גופי הגמל והפנסיה השונים, במסלולי השקעה שלכאורה היו אמורים להיות דומים.

הם חשבו שהשקיעו את החסכונות במדד שעשה 50% בשנה, וגילו שנשארו עם 7%
וואן זירו משיק חשבון השקעות עם עמלת מסחר של 0.1%
חברת האשראי שקיבלה מיליונים של חוסכי סלייס: אנחנו לא קשורים

נזכיר, כי משקיעים רבים שסברו כי השקיעו בעיקר בישראל, הופתעו לגלות כי למרות זינוק של יותר מ־50% במדדים המרכזיים של הבורסה בת"א בשנה האחרונה, התשואה שלהם הייתה מביכה והסתכמה באחוזים בודדים. למפרע, הם גילו שבפועל הם השקיעו במסלולים שהיו חשופים בעיקר לחו"ל ועם חשיפה גבוהה למט"ח.

כך, על פי בדיקת גלובס, במסלול "השתלמות עוקב מדדים גמיש", למשל, הסתכמה התשואה בשנה האחרונה (עד נובמבר) ברוב הגופים ב־0% עד 6% בלבד, ובחלק מהגופים ב־12%־15%, כשגוף אחד הצליח להניב תשואה של 47%.

במסלול אחר, "השתלמות משולב סחיר", גוף אחד ייצר תשואה של 52% ואילו אחר תשואה שלילית של חצי אחוז. גם במסלולים מנייתיים למהדרין פערי התשואות עמדו על 15% (מ־19% ועד 4%). הדוגמאות הללו נכונות גם לתחומי הגמל ולקופות הגמל להשקעה.

כמובן, פער של כמה אחוזים בין גופים הוא סביר ומתרחש כל הזמן, אבל פער של עשרות אחוזים בין הגופים - באותו מסלול לכאורה - הוא מפתיע. הרי אף מנהל השקעות לא מקבל כל הזמן את כל המידע לפני האחרים.

אריזה דומה, השקעה שונה

הסיבה אינה יכולות ניהול יוצאות דופן של גוף כזה או אחר, אלא דווקא רפורמה של רשות שוק ההון. רפורמת המסלולים איחדה מסלולים קטנים לקטגוריות גנריות (כמו "עוקב מדדים גמיש" או "משולב סחיר"), אבל תחת אותו שם יש הבדלים עצומים - חברה אחת יכולה להשקיע 99% במניות ישראליות וחברה אחרת בעיקר בחו"ל, מאחר ששם המסלול לא מסביר היכן החברה משקיעה, הציבור מבולבל והחוסכים לא מבינים איפה הכסף שלהם באמת מושקע. גם סוכני הביטוח והפנסיה הלכו לאיבוד.

באופן שכזה, הרפורמה הובילה לכך שתחת שם דומה יש השקעות שונות לגמרי, בשלושה היבטים. ראשית: יש גופים שבחרו להשקיע את כל הכסף במניות. שנית: יש גופים ששילבו בין מניות ואג"ח - חלק השקיעו רק בישראל, אחרים שילבו בין ישראל וחו"ל. שלישית: חלק מהגופים בחרו להיחשף למט"ח ואחרים ניטרלו את החשיפה.

וכך, רק מי שבחרו להשקיע בשנה האחרונה רק במניות, או רק בישראל או בלי חשיפה למט"ח, ניצחו בגדול. אלא שצריך לומר כי נדמה שחלק מהגופים הללו גם הימרו בצורות הפוכות לחלוטין במסלולים שונים. התוצאה היא ש"לפחות משהו אחד תפס" והם יכולים להציג תשואה קיצונית ביחס לאחרים.

בתגובה לפניית גלובס, ציינה רשות שוק ההון ש"אופן היישום כמו גם השלכות הרפורמה על השוק עדיין מצויים בבחינה".

"הרשות נמצאת בימי הביניים"

ברשתות החברתיות, כאמור, לא נשארו אדישים. גם משקיעים מתוחכמים ואף משפיעני רשת ומובילי דעת קהל הופתעו מאוד. כך למשל, "הסולידית" כתבה בפוסט שזכה ליותר מ־1,000 לייקים ועשרות תגובות כי "באה רשות שוק ההון עם רפורמת האחדת המסלולים שלה, כנראה עם כוונות טובות לפשט ולהקל את השוואה בין הגופים השונים, ובמקום זאת יצרה הגדרות כה רחבות, שהמסלולים האלה הפכו לקופסאות שחורות שאינן מאפשרות לחוסך להבין כיצד כספו מושקע".

עוד הוסיפה הסולידית, "כך למשל, בתוך מסלול 'עוקב מדדים גמיש' שנשמע כהשקעה פסיבית, חלק ממנהלי הקרנות יישמו מדיניות השקעה אקטיבית לחלוטין בבחירת המדדים ובאלוקציות ביניהן, למשל ביחס בין חשיפה לישראל לחשיפה לחו"ל. התוצאות בהתאם, עם פער של 40% תשואה בין הגופים הפנסיונים השונים השונות באותו מסלול".

לדעתה, "זה לא סביר! לא ייתכן שמסלול שמושקע 100% בישראל ייקרא באותו שם כמו מסלול שמושקע כולו ב־S&P 500 - חובה לציין חשיפה גאוגרפית ומט"חית בשם המסלול עצמו. הרשות חייבת לתקן את זה, סיכמה".

אחד המגיבים, שגיא מימון, שציין כי הוא סוכן פנסיוני, בחר לתקוף במילים חריפות את רשות שוק ההון. לדעתו, "אנחנו נמצאים בימי הביניים של רשות שוק ההון. ערב רב של חלמאות, רפורמות שמרוקנות תוכן ממוצרים, חוסר עקביות ובעיקר פגיעה במי שמנסה לעמוד בפרץ הנזקים ולתת ערך ללקוחות".

דן גרינברג, מתכנן פיננסי ופנסיוני עם ותק לדבריו של יותר מ־15 שנה, ציין כי "התרענו שהרפורמה הזו נוראית עוד ב־2024, חייבים שיהיו שמות זהים למסלולים החשופים לאותו סקטור/מדד".

מתן שטרית, הכלכלן הראשי של חברת הביטוח הפניקס, הגיב גם הוא וציין כי "זה מה שקורה כשרפורמת המסלולים מתמקדת בשמות - ושוכחת את התוכן... כל אחד מנהל אחרת - מניות, אג״ח, גיאוגרפיות".

פעיל שוק ההון והטוויטר אברהם ברבי הוסיף: "זה מה שקורה כשעושים טונות של רפורמות ורגולציה. בעיקר מזיקים".

מגיב אנונימי מוכר נוסף בשם "דג הכסף" טען שדיבר על כך במשך שעות רבות עם חברים משוק ההון וציין כי "גם חסידי גישת 'ייזהר הקונה״' יודו כנראה שהפערים פה מוטרפים מדי בשביל להאשים רק את ה'אותיות הקטנות', או ההגדרה של גמישות... כל הזמן מדברים על חשיבות ההשקעה של הציבור בשוק ההון. כשאדם משקיע ומקבל תשואה עלובה בשנה נהדרת, סיכוי לא רע שהוא יקפל את הכנפיים, יגיד לעצמו 'טוב הבנתי' - ויחזור לפק״ם הבנקאי. עכשיו לך תסביר, או תשכנע אותו אחרת".

בתגובה למגיב שציין כי צריך להשוות בין התוכן של המסלולים ולא בין השמות החדשים, הוא הוסיף כי "בדיוק. יש פה בלבול מוחלט". יועץ פנסיוני נוסף בשם איתן אחיטוב ציין כי "הגרף הזה ממחיש שרפורמת המדדים מטופשת ומקשה על הציבור להבין מה מדיניות ההשקעה".

איך ניתן להתמודד עם המצב?

אז איך תוכלו להתמודד עם המצב. אם אתם מעוניינים לערוך השוואות, תוכלו לנסות לפנות לסוכן הביטוח שלכם, כך המליצו לנו חברות הגמל והפנסיה השונות. אם בכל זאת תרצו להשוות בעצמכם, שטרית מהפניקס הוסיף ונתן המלצה פרקטית לציבור, רק שהיא לא קלה לביצוע לרבים. שטרית "ממליץ לכל אחד להתבונן במדיניות השקעה צפויה של כל גוף כדי לקבל תמונה מלאה בעניין החשיפות, במיוחד במסלולים הפאסיביים (אשכול עוקב מדדים). באתר גמלנט ניתן לקבל תמונת מצב גם לגבי חשיפה למניות/חו״ל/מט״ח (במונחי דלתא כמובן)".

משתמש נוסף סיפק פתרון מעניין לתחום הגמל, אלא שהוא רלוונטי בעיקר לשנה עם תשואה כה קיצונית בישראל וגם הוא מורכב למדי עבור רוב המשקיעים. לדבריו, "חיפשתי להבין איך מוצאים מסלולי השקעה שיהיו חשופים כמה שיותר למניות בישראל. לשם כך הוא נעזר באתר פאנדר ברשימת כל מסלולי הגמל וההשתלמות ועד לעוקבי מדדים. ואז נדרש לסנן לפי תשואה רצויה, להבין לפי השם אם מדובר בגמל או בהשתלמות, ולבחון את הרכב הנכסים בפרוטופוליו.

עוד כתבות

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אנבידיה נפלה ב-5.5%, מניות הקוונטים זינקו

נאסד"ק ירד ב-1.2% ● מניות התוכנה עלו, זה היום השלישי ברציפות ● מניות הקוונטים זינקו בעקבות דוחות טובים של IonQ ודי ווייב ● עלייה קלה במספר המובטלים החדשים בארה"ב ● התשואה על אג״ח ממשלת ארה״ב ל-10 שנים ירדה לשפל של 2026 ● אחרי ההתאוששות אתמול, הביטקוין נסחר סביב 68 אלף דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

רוחות מלחמה: הבורסה יורדת, הדולר קופץ

הבורסה עברה לירידות לאחר שארה"ב הודיעה על פינוי חלק מעובדי השגרירות בישראל ● ת"א 35 יורד בכ-0.6% ות"א 90 מאבד 1.3% ● נובה, נקסט ויזן ונייס בולטות בעליות ● אתמול בוול סטריט - אנבידיה הובילה את נאסד"ק לירידות, מניות התוכנה עלו ● בבלקרוק אומרים כי זו תקופה מצוינת להשקעה לשם השגת הכנסה קבועה ● ואיזו מניית טכנולוגיה ישראלית זוכה להמלצת קנייה מ־UBS ● עדכונים שוטפים

זום גלובלי/ צילומים: רויטרס

חזית חדשה מול אוקראינה? הונגריה שולחת חיילים לגבול

שעות לפני המו"מ בז'נבה: איראן בדרך לחתום על עסקת נשק ימי עם סין וארה"ב הטילה סנקציות על טהרן • הונגריה מאשימה את אוקראינה ושולחת חיילים לגבול • ובמקסיקו חוששים: חיסול מנהיג קרטל הסמים עשוי לפגוע באירועי המונדיאל במדינה • זום גלובלי, מדור חדש

כנס המטרו הבינלאומי של נת''ע / צילום: עמוס לוזון

כנס החשיפה הבינ"ל של המטרו: "יש פה חברות תשתית מהטופ של הטופ"

נת"ע ערכה השבוע בת"א כנס חשיפה בינלאומי לפרויקט המטרו בגוש דן, שנועד להציג לחברות תשתית את המכרזים הצפויים בשלב האינפרא הראשון, בהיקף של 65 מיליארד שקל ● לכנס הגיעו נציגים של למעלה מ־60 חברות תשתית בינלאומיות מכ־20 מדינות ● נציג של אחת מהחברות ההודיות: "פרויקט המטרו נתפס כמרגש מאוד"

טל דיליאן / איור: גיל ג'יבלי

פרשת הריגול שטלטלה את אירופה: שמונה שנות מאסר למייסד הישראלי

ארבעה בכירים בחברת הסייבר ההתקפי אינטלקסה, ביניהם שני ישראלים, הורשעו בפגיעה בפרטיות ובהאזנות סתר ● כעת, גזר הדין מעוכב עד להכרעה בערעור ומסמן תקדים בינלאומי נגד יצרנית רוגלה

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

אחרי הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

בעל השליטה מקפל שכבה, לתוך החברה האם, באמצעות החלפת מניות אחרי שקיבל את אישור רשות המסים שהאירוע לא ייחשב כאירוע מס ● בחודש האחרון מניות חברות ה- IT קרסו בבורסה בעקבות החשש שה- AI עלול להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30%

ביקור ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

יותר מנשק או טכנולוגיה: מה חיפש ראש ממשלת הודו בישראל השבוע

השבוע נולדה בישראל "ארכיטקטורת היהלום": רשת בריתות אסטרטגית המשתרעת מיוון במערב ועד הודו ● בלב הציר עומד נרנדרה מודי שהגיע לירושלים כדי לקבוע סדר עולמי חדש ● איך נראה המרחב מהעיניים שלו ומה אנחנו מביאים לשולחן? ● טור אורח 

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

גם אחרי הוזלה של 40 אלף שקל לא בטוח שהרכב הזה שווה את מחירו

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

"קצר אך מאוד פרודוקטיבי": על הביקור ההיסטורי של מודי בישראל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, חזר למולדתו אך הביקור משאיר אחריו הישגים היסטוריים ● בתוך כך, בין ישראל להודו נחתמו 16 מזכרי הבנות במגוון תחומים, בהם חדשנות חקלאית והעמקת קשרי הטכנולוגיה ● "זוהי שותפות אסטרטגית מיוחדת, המסמלת את השאיפות של שני העמים", סיכם מודי

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

רה''מ בנימין נתניהו ורה''מ הודו נרנדרה מודי בתערוכת חדשנות / צילום: מעיין טואף -לע''מ

מקורות רשמיים: ישראל מקדמת יבוא כלי רכב מהודו

ישראל מכוונת לתעשיית הרכב ההודית: בממשלה מקדמים יבוא רכב ואף פתיחת הדלת לתקינה הודית, סוגיה שנדונה גם בביקורו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ● במקביל צ'רי מתרחבת באירופה באמצעות יבואן ישראלי ● וגם: מגמת הורדת מחירי המחירון של דגמים חדשים לא עוצרת ● השבוע בענף הרכב

רפי ליפא  וגל עמית, יועצי ההנפקות שפעלו עם פועלים אי.בי.אי בעבר / צילום: תמר מצפי

150 מיליון שקל ליועצים, קשיים לשתי החברות שהביאו מארה"ב

לפני שני עשורים הביאו רפי ליפא וגל עמית את חברת הנדל"ן האמריקאית דה לסר לגיוס חוב ראשון בת"א ● בעקבותיה הגיעה דה זראסאי, שקרסה אשתקד ● השבוע עבר הלחץ לאג"ח של חלוצת ההנפקות הזרות, שתשואות האג"ח שלה זינקו מחשש שתתקשה לעמוד בהתחייבויותיה ● כסף בסיכון

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בשורה ליזמים הסולאריים: רשות החשמל יוצאת למבצע פינוי מקום ברשת

רשות החשמל מנסה "לנקות" את הרשת מפרויקטים שלא יוצאים לפועל, ומציעה ליזמים החזר של עד 50 מיליון שקל ● בכך, היא מנסה לפתור את העומס על רשת החשמל ולתת מקום לפרויקטים חדשים ● ואיך ימנעו בעיות כאלה בעתיד?

אילוסטרציה: Shutterstock

הותר לפרסום: חברה ביטחונית ישראלית עומדת בלב פרשת עבירות מס ועבירות כלכליות

החקירה, שנפתחה בשנת 2021, התנהלה ע"י רשות המסים ומשטרת ישראל תחת צו איסור פרסום גורף ● אתמול התיר ביהמ"ש לפרסם את עצם קיום החקירה, ואולם פרטי הפרשה המלאים, החשדות, שם החברה ושמות החשודים עדיין אסורים בפרסום