גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שנים שבהן חשבו שהתרופה גורמת לסרטן - זו הסיבה האמיתית

מחקר רחב-היקף בחולי קרוהן וקוליטיס, שנערך בבית החולים שערי צדק, מראה כי העלייה בסיכון ללימפומה נובעת מחומרת הדלקת שהכתיבה את הטיפול – ולא מהתרופות עצמן, כפי שנהוג היה לחשוב

עורכי המחקר, פרופ' דן טרנר והסטטיסטיקאית רונה לוחן / צילום: המרכז הרפואי שערי צדק
עורכי המחקר, פרופ' דן טרנר והסטטיסטיקאית רונה לוחן / צילום: המרכז הרפואי שערי צדק

כבר למעלה מעשור שקבוצה של תרופות למחלות מעי דלקתיות נמצאת בשימוש מצומצם, לאחר שנמצא קשר בינן לבין עלייה בסיכון ללימפומה. אלא שכעת מסתבר כי ייתכן שהתרופות הללו, שיכלו להקל על חייהם של מטופלים רבים, נזנחו שלא לצורך - והואשמו בגרימת המחלה ללא עוול בכפן.

החברה שהפתיעה, והזווית הישראלית: מה היה בכנס הביומד החשוב?
מכון ויצמן ואנבידיה פיתחו מודל שמנבא סוכרת 12 שנה מראש

ה"ראיה המזכה" היא מחקר שהובילו פרופ' דן טרנר, מנהל מכון גסטרו ילדים וסמנכ"ל המו"פ במרכז הרפואי שערי צדק, והסטטיסטיקאית רונה לוחן. המחקר נערך בכ-74 אלף חולים במחלות מעי דלקתיות.

טרנר מסביר: "השימוש בתרופות אימונומודולטוריות, כלומר תרופות הפועלות על מערכת החיסון, כמו אימורן או פורינטול, פחת לאורך השנים בעקבות מחקרים שהראו כי הן עלולות להעלות את שיעור התחלואה בלימפומה אצל חולי קרוהן וקוליטיס. אומנם שיעורי הלימפומה היו אבסולוטית נמוכים, אבל זו מחלה חמורה, וקשה לתת לחולה תרופה שיכולה להוביל להיווצרותה".

אלא שלדבריו, תמונת המצב הסתבכה דווקא עם התקדמות הטכנולוגיה הרפואית: "אבל אז הגיעו לשוק תרופות חדשות יותר, תרופות ביולוגיות חוסמות TNF, ופתאום התפרסמו מחקרים שהראו שגם הן קשורות ללימפומה, ואילו הקשר שנמצא לגבי התרופות הוותיקות יותר נראה שנחלש. התחלנו לחשוב שאולי יש כאן משתנה מתערב, והלימפומה בכלל קשורה לחומרת המחלה. כשפורסם מחקר שהראה קשר בין טיפול בסטרואידים לבין לימפומה, כאשר סטרואידים בכלל ניתנים כחלק מהטיפול בלימפומה, אז החשד שלנו התגבר מאוד".

למרות זאת, מדגיש טרנר כי מדובר בתופעה נדירה יחסית, המקשה על זיהוי גורמי סיכון ברורים. "לימפומה בקרב חולי קרוהן היא עדיין נדירה. כדי להבין שהיא נגרמת ממשתנה אחד ולא ממשתנה אחר, צריך לעשות ניתוח סטטיסטי שדורש כמות מאוד גדולה של מידע".

"שונה מהתפיסה המקובלת"

בשנתיים האחרונות, אנחנו רואים יותר ויותר מחקרים שלא היו יכולים להתבצע לולא בוצעה תחילה השקעה במאגרי מידע ייחודיים מאוד, וכך גם המחקר הנוכחי. מדובר במידע מפרוייקט IIRN, the epi-Israeli Inflammatory Bowel Disease (IBD) Research Nucleus (IIRN), מאגר מידע ייחודי שהוקם בתמיכה של מיליוני דולרים מקרן הלמסלי הפילנתרופית. "המאגר הזה עבר תהליכים מקיפים לטיוב המידע - למשל לוודא כי כל מי שנכנס אליו אכן אובחן נכון", אומר טרנר. על בסיס מאגר זה כבר פורסמו עשרות מאמרים, הוא מוסיף, והמאגר הישראלי נחשב לאחד המובילים בתחום זה בעולם.

אבל אפילו מאגר IIRN לא הספיק כדי להוציא לפועל את הניתוח הסטטיסטי שביקש צוות החוקרים לבצע. "ואז שמענו על האפשרות לחבר בסיסי מידע ממדינות שונות, בלי להוציא את המידע החוצה, באמצעות טכנולוגיה של חברת Rhino הישראלית. יצרנו קשר עם עמיתים ממכון קרולינסקה בשוודיה, שגם להם מאגר מוביל בתחום. בעבר אולי יכולנו להשוות ממוצעים, אבל לא להריץ על כל הנתונים יחד את המודלים המורכבים שרצינו".

התוצאות אימתו את ההשערה החדשה: לא התרופות, אלא חומרת המחלה שהכתיבה את סוג הטיפול התרופתי, היא זו שקשורה ללימפומה. "זה כל כך שונה מהתפיסה המקובלת, שגם לי לקח זמן להתרגל לזה", אומר טרנר.

"מערכת הבריאות צריכה להיערך"

המשמעות היא שבידי הרופאים קיימות כיום תרופות נוספות לטיפול בקרוהן, שנראה כי ניתן להשתמש בהן בלי חשש. מדובר בתרופות יעילות וזולות יותר מדור התרופות החדש ביותר. "ובנוסף, זה גם מראה שאנחנו צריכים לטפל בדלקת שמאפיינת קרוהן וקוליטיס, ולא רק בתסמינים - כי נראה שהדלקת עצמה היא הגורם המזיק".

זה מידע שיכול גם לטלטל מניות של חברות תרופות?
"אני לא מתיימר לומר שמחקר אחד יכול לשנות לגמרי דפוסי טיפול, אבל הוא בהחלט שם זרקור על כיוון שלא נחקר עד עכשיו, וכך המדע עובד. בשלב הזה ניתן לתכנן ניסויים פרוספקטיביים כדי לבחון את הההשפעה של הטיפולים השונים עם ההשערה הזו בראש, כדי לתקף או להפריך אותה".

טרנר מבקש לסיים עם מסר כללי בנושא מחלות מעי דלקתיות. "היום הן כבר פוקדות 0.74% מהאוכלוסיה ובעשור הקרוב, ההערכה היא כי המספר הזה יוכפל, ולכך מערכת הבריאות צריכה להיערך. אלה מחלות שדורשות המון ממערכת הבריאות, וכמו מחלות מורכבות אחרות, רמת אי השוויון בטיפול בהן גבוהה. המטופלים בפריפריה סובלים יותר, בגלל גישה פחות טובה למומחים ואפשרויות טיפול".

יש לו גם תוכניות נוספות לשימוש במאגר. "פיתחנו כלי שמאפשר עיבוד אוטומטי של תמונות הדימות של המטופלים. המטרה היא לשלב את המידע הזה בממצאים הקליניים כדי לנבא את תהליך המחלה קדימה בחולים שונים. כך, לא נצטרך לתת לכולם את התרופות הכי חזקות - הן יקרות, יש להן תועפות לוואי והן גם מחייבות התעסקות רבה. כלים כאלה יוכלו לאפשר לנו להתאים את רמת הטיפול לצורך האמיתי במבט קדימה".

עוד כתבות

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על המוח שלכם? תשקיעו בשרירי הרגליים

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

אטרקצ׳י במתקפה: הנגיד פחדן, הדולר יחליף קידומת ומחירי הדירות בת"א ייפלו

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור