גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ בדאבוס: "רוצה לפתוח במו"מ מיידי לרכישת גרינלנד. לא אפעיל כוח"

נשיא ארה"ב נאם בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, והתייחס לגרינלנד: "אנחנו נותנים המון, ומקבלים כל כך מעט בחזרה. כל מה שאנחנו רוצים חזרה זה גרינלנד" ● הצפי הוא כי מחר ישיק טראמפ את "מועצת השלום" שיזם בנוגע להסכם הפסקת האש בעזה, למרות ששורת מדינות אירופיות דחו את ההזמנה להצטרף אליה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ נואם בדאבוס / צילום: Reuters, Denis Balibouse
נשיא ארה''ב דונלד טראמפ נואם בדאבוס / צילום: Reuters, Denis Balibouse

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נאם בפורום הכלכלי בדאבוס, נאום אשר אירופה כולה המתינה לו בציפייה דרוכה. טראמפ הגביר ביממות האחרונות את גובה הלהבות סביב העימות שלו מול אירופה, בדרישה להשתלט על האי הדני גרינלנד. הוא גם הטיל מכסים כבדים על שמונה מדינות אירופיות שלשיטתו פעלו נגד ארה"ב והבטיח לאכוף אותם עד שגרינלנד תועבר רשמית לארה"ב.

ההכרזה של טראמפ על מכסים חדשים על שמונה מדינות אירופיות הובילה היום (ד') להשעיית הליך אישור הסכם הסחר בין הגושים שנחתם בסתיו. הפרלמנט האירופי צפוי להכריז על כך, בשל העובדה כי המכסים החדשים חורגים מההסכם. לא ברור עדיין כיצד ארה"ב תטיל את המכסים המתוכננים (10% החל מפברואר, 25% החל מיוני) על המדינות, מכיוון שעד כה התייחס לאיחוד האירופי כגוש כלכלי משותף עם שיעורי מס זהים.

בעוד דנמרק הודיעה כי היא מחרימה את הכינוס משום שהיא טוענת כי היא לא תרשה דיון על הריבונות שלה סביב גרינלנד, מדינות אחרות באירופה ומנהיגים אחרים אמרו כי ינצלו את הפגישות עם טראמפ כדי לדון בעניין. מחר (ה') צפוי טראמפ להציג את "מועצת השלום" בראשותו כחלק מהסכם הפסקת האש בעזה. עד כה, רוב מדינות אירופה סירבו לקחת חלק במועצה.

"אירופה לא צועדת בכיוון טוב"

טראמפ פותח את נאומו בשבחים על הכהונה שלו עד כה: "באתי עם חדשות נפלאות מארה"ב. אחרי 12 חודשים בבית הלבן הכלכלה מתפוצצת, צמיחה גם, ההשקעות משגשגות, ההכנסות גדלות, האינפלציה נבלמת והגבול שלנו נסגר. ארה"ב באמצע שינוי הכיוון הכלכלי המרשים ביותר בהיסטוריה שלנו. אני מאמין שתראו בקרוב בארה"ב משהו שאף מדינה לא ראתה עד כה. אנשים מאוד מרוצים ממני.

"לפני שנה היינו מדינה מתה, תחת הדמוקרטים. עכשיו אנחנו המדינה הלוהטת ביותר בעולם. הכלכלה האמריקאית במסלול צמיחה כפול ממה שה-IMF (א.א, קרן המטבע הבין-לאומית) ציפה באפריל. אני מאמין שזה יכול להיות אפילו יותר מכך. ארה"ב היא המנוע הכלכלי של העולם. כשארה"ב משגשגת כל העולם משגשג. אתם עוקבים אחרינו למטה, ועכשיו אתם עוקבים אחרינו למעלה.

עוד הוא הוסיף, כי הוא רוצה לתת דוגמה ליבשת מההצלחה שהוא הוביל בארה"ב. לדבריו "יש מקומות באירופה שלא ניתן לזהות יותר". אני אוהב את אירופה, ואני רוצה לראות אותה מצליחה, אבל הכיוון עכשיו הוא לא טוב.

טראמפ אומר בנאומו כי במקום להעלות מסים כמו הדמוקרטים, הממשל שלו מוריד מסים. הוא גם פיטר מאות אלפי עובדי ממשלה "שכעת מודים לי כי הם מרוויחים פי שניים ופי שלושה". הורדנו את התקציב הממשלתי ב-100 מיליארד דולר לשנה. "הבטחתי לבטל עשר תקנות ישנות על כל תקנה חדשה, אבל בינתיים ביטלתי 129 תקנות לכל תקנה חדשה".

הנשיא האמריקאי סקר את הגידול בייצוא, את בניית המפעלים, את הסכמי הסחר עם מדינות זרות ואת מכסי המגן החדשים שמניבים עשרות מיליארדים בהכנסות חדשות לקופה האמריקאית. הוא שיבח את מדיניות האנרגיה שלו, על כך שאיפשר הפקה טובה ופתיחה מחדש של מפעלים. הוא התייחס לוונצואלה, ואמר כי "לפני 20 שנה זו הייתה מדינה נפלאה ועכשיו יש להם בעיות. אבל אנחנו עוזרים להם והם יצליחו אופן יוצא דופן". אחרי חטיפת נשיא ונצואלה מדורו, אמר טראמפ, "הם באו אלינו ואמרו בואו נעשה עסקה.

לגבי גרינלד ציין טראמפ כי יש לו כבוד עצום לתושבים של דנמרק וגרינלנד, אבל כל בעל ברית בנאט"ו חייב להגן על השטח שלו. "אף מדינה לא יכולה להגן על גרינלנד חוץ מארה"ב. ראינו את זה במלחמת העולם השנייה אחרי שדנמרק נכנעה לגרמניה אחרי שש שעות. ארה"ב חשה אז מחויבת לשלוח את הכוחות שלהם להשתלט על גרינלנד. וזה מה שעשינו, בהוצאה גדולה. הקמנו בסיסים בגרינלנד למען דנמרק. נלחמנו למען הצלת דנמרק. הצלנו את גרינלנד ומנענו מהאויבים להציב רגל באזור שלנו. אחרי המלחמה - שניצחנו בה בגדול. אם לא ארה"ב כולכם, הייתם מדברים גרמנית וקצת יפנית - כמה טיפשי היה מצדנו לתת את גרינלנד חזרה לדנמרק. וכמה כפויי טובה הם עכשיו. גרינלנד נמצאת במיקום אסטרטגי בין רוסיה וסין לארה"ב. כשמסרנו אותה חזרה המצב היה שונה לגמרי.

טראמפ אמר כי דנמרק צריכה להעניק את גרינלנד לארה"ב, משום שארה"ב היא הכוח הצבאי העיקרי בנאט"ו. "היינו צריכים לשמור על גרינלנד אחרי מלחמת העולם השנייה. ב-2019 דנמרק אמרה שתוציא 200 מיליון דולר אבל הם הוציאו מיליונים בודדים. אני אומר זאת בכבוד לדנים, רק ארה"ב יכולה להגן על האי, לשפר אותו. לכן אני יוזם שיחות מיידיות לרכישה של הטריטוריה. אין בזה שום בעיה. אנחנו נותנים המון, ומקבלים כל כך מעט בחזרה. כל מה שאנחנו רוצים חזרה זה גרינלנד.

"אנחנו צריכים להכפיל את האנרגיה במדינה לטובת ה-AI, וזה מה שאנחנו הולכים לעשות בארה"ב", הוסיף. עוד הוא אמר כי הבטיח לחברות טכנולוגיה "אישורים בתוך שבועיים", לתחנות כוח עצמאיות. מהפכת האנרגיה הירוקה היא "התרמית הגדולה ביותר בעולם", וגינה את תחנות הרוח.

כאן באירופה ראינו את השקרים שהשמאל ניסה לכפות על אמריקה. גרמניה מייצרת כעת 22% פחות חשמל. זאת לא אשמת הקנצלר החדש, זו הסיבה שהוא נבחר. המחירים שם עלו ב-64%. בריטניה מפיקה שליש פחות מהאנרגיה שהפיקו בעבר, ולכן המחירים שם גבוהים מאוד.

טראמפ ציין כי הוא "רוצה שאירופה תשגשג, אני רוצה שבריטניה תשגשג. יש טורבינות רוח בכל מקום והם מפסידים והמחירים עולים. ככל שיש יותר טורבינות, המדינה מפסידה יותר. "סין מייצרת את רוב טורבינות הרוח ומוכרת אותם לטיפשים שקונים אותם. הם רק מקימים חוות לתצוגה, להראות מה אפשרי. התוצאות של המדיניות הזו הן בעיות כלכליות, הגירה לא-חוקית, צבאות קטנים יותר. ארה"ב דואגת לאנשים מאירופה. אני מגיע מאירופה, סקוטלנד וגרמניה. אנחנו מאמינים בלב מלא בקשרים שלנו עם אירופה כחברה".

"היינו צריכים לשמור על גרינלנד אחרי מלחמת העולם השנייה"

טראמפ אמר כי דנמרק צריכה להעניק את גרינלנד לארה"ב משום שארה"ב היא הכוח הצבאי העיקרי בנאט"ו. "היינו צריכים לשמור על גרינלנד אחרי מלחמת העולם השנייה. ב-2019 דנמרק אמרה שתוציא 200 מיליון דולר, אבל הם הוציאו מיליונים בודדים. אני אומר זאת בכבוד לדנים, רק ארה"ב יכולה להגן על האי, לשפר אותו. לכן אני יוזם שיחות מיידיות לרכישה של הטריטוריה. אין בזה שום בעיה. אנחנו נותנים המון, ומקבלים כל כך מעט בחזרה. כל מה שאנחנו רוצים חזרה זה גרינלנד".

טראמפ גם לגלג על ישראל ואמר כי טכנולוגיית הגנת הטילים שלה היא למעשה אמריקאית. כל מה שאנחנו רוצים מדנמרק תמורת הביטחון העולמי היא האדמה הזו שעליה נגן באמצעות "כיפה מוזהבת". הכיפה הולכת להגן על קנדה, בחינם. אנחנו הולכים להקים את כיפת המגן הזאת. אגב, אמרתי לנתניהו - אל תיקח קרדיט על 'כיפת ברזל', זו הטכנולוגיה שלנו. אבל הם נלחמו טוב הישראלים".

"מה שאני מבקש זאת חתיכת קרח במיקום אסטרטגי", אומר טראמפ, "זו בקשה קטנה יחסית למה שאנחנו סיפקנו לאירופה במשך עשורים. אנחנו רוצים חתיכת קרח. יש לכם אפשרות - אתם יכולים לומר כן ואנחנו מאוד נעריך או שאתם יכולים להגיד לא - ואנחנו נזכור את זה".

טראמפ ציין שארה"ב לא תשתמש בכוח כדי להשתלט על גרינלנד. "כנראה שלא נשיג כלום, אלא אם אחליט להשתמש בכוח ובעוצמה מוגזמים, שבהם היינו, למען האמת, בלתי ניתנים לעצירה, אבל אני לא אעשה את זה," אמר טראמפ, והוסיף, "זו כנראה ההצהרה המשמעותית ביותר שאמרתי, כי אנשים חשבו שאשתמש בכוח, אבל אני לא חייב להשתמש בכוח. אני לא רוצה להשתמש בכוח. אני לא אשתמש בכוח".

המנהיגים האירופיים מנסים לחזור למדיניות הפיוס

טראמפ שב לפורום הכלכלי העולמי אחרי שש שנות היעדרות והוא בא בראש משלחת גדולה מאוד של אנשי ממשל ואנשי עסקים. האמריקאים שכרו כנסייה מקומית על מנת שתשמש כביתן האמריקאי, וטראמפ צפוי לקיים בה פגישות בילטרליות וכן אירועי קידום עסקיים. הוא עצמו אמור ללון במלון פאר הסמוך לדאבוס, עם פמליה של כ-300 אנשי צוות. מחר (ה') צפוי טראמפ להשיק את "מועצת השלום" שיזם בהקשר להסכם הפסקת האש בעזה, למרות ששורת מדינות אירופיות דחו את ההזמנה להצטרף אליה.

בעוד נשיא צרפת עמנואל מקרון עקץ את טראמפ על טענתו כי סיים שמונה מלחמות וקרא לאיחוד האירופי לא לפחד להשתמש ב"בזוקה הכלכלית" שלו לטובת סנקציות תגובה על ארה"ב, יתר המנהיגים האירופיים מנסים לחזור למדיניות הפיוס ונמנענו מביקורת חריפה כלפי הנשיא. קנצלר גרמניה, ראשי האיחוד וגם מנהיגים אחרים אמרו כי הם נחושים להראות לטראמפ כי נאט"ו מסוגלת לדאוג לאבטחת גרינלנד, הנימוק שבשמו ארה"ב מנסה לספח את האי הגדול.

ברקע התחדשות מכסי המגן, מלחמת הסחר והאי-ודאות הכלכלית, מחירי הזהב והכסף שברו שיאים במסחר בשלושת הימים האחרונים, הדולר איבד אתמול קרוב ל-1% מול האירו וגם הבורסה האמריקאית רשמה את יום המסחר הגרוע ביותר שלה מאז אוקטובר. טראמפ הודיע כי ינצל את הכינוס בדאבוס כדי "לדון בגרינלנד", אך דנמרק הודיעה כי תחרים את הכינוס, משום שאינה רואה בעין יפה קיום דיונים כלשהם על הריבונות שלה.

עוד כתבות

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור, ונתב"ג מושבת לפחות עד יום שלישי, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, בארה"ב ובאסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך ייראה מבצע החילוץ, ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן ההפצצות: מתקפת הסייבר באפליקציית התפילות הפופולרית באיראן

במקביל לגל התקיפות, מיליוני איראנים קיבלו דרך אפליקציית תפילות מסרים המבטיחים חנינה לחיילים שיניחו את נשקם ● בישראל שומרים על עמימות, אך ההערכה היא כי מדובר במבצע מתוכנן היטב

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי מחר במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

זירת הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: Reuters, Ammar Awad

9 הרוגים בפגיעה ישירה בבית שמש; טראמפ: המנהיגים החדשים של איראן רוצים לדבר - והסכמתי

עשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש; 4 מבנים קרסו, חשש ללכודים, 6 בני אדם מנותקי קשר ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● מסינוואר, דרך נסראללה ועד חמינאי: צה"ל הודיע - השלמנו את חיסול צמרת בכירי ציר הטרור האיראני במזרח התיכון ● צבא ארה"ב: 3 חיילים נהרגו ו-5 נפצעו קשה במבצע באיראן ● עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

כותרות העיתונים בעולם

הטיסה הדחופה והזעם בבית הלבן: כך קיבל טראמפ את ההחלטה לצאת למלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה גרם לטראמפ להחליט לתקוף אתמול, נסיך הכתר הסעודי היה בין הדוחפים לתקיפה, ומי עשוי להחליף את חמינאי שחוסל • כותרות העיתונים בעולם

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה

 

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף