גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד 6% לשנה, למרות ירידת הריבית: כמה כסף תוכלו לקבל על החיסכון שלכם

לצד הפיקדונות המסורתיים והקרנות הכספיות, מוצעות לחוסכים בישראל עוד ועוד חלופות על הכספים ששוכבים בחשבון העו"ש ● באיזה בנק תקבלו יותר ריבית, אילו ני"ע סולידיים ניתן לרכוש בבורסה, ואיזו אפליקציית תשלומים מתנה ריבית גבוהה בהוצאות בכרטיס האשראי

כמה כסף תוכלו לעשות על החיסכון שלכם? / אילוסטרציה: Shutterstock, Lady_Luck
כמה כסף תוכלו לעשות על החיסכון שלכם? / אילוסטרציה: Shutterstock, Lady_Luck

בתחילת החודש הפתיע נגיד בנק ישראל כאשר הוריד את הריבית במשק בפעם השנייה ברציפות ב־0.25%, לרמה של 4% - הפחתה שצפויה לתת את אותותיה בתשואה שיניבו החסכונות הסולידיים המוצעים לציבור. לכך מצטרפים ניצנים של תחרות במערכת הפיננסית, שמייצרים חלופות שונות לפיקדון המסורתי.

מנהלי ההשקעות מציינים כי לפי התחזיות, ריבית בנק ישראל עשויה לעמוד בסוף 2026 על בין 3.25%־3.5%, ולכן כדאי להתחיל להיערך ו"לנעול" את הכספים הסולידיים בתיק, על מנת למצות את הריביות הגבוהות שניתן לקבל היום. גלובס בדק את אפיקי החיסכון הסולידי שמציעים הגופים השונים, וכמה תוכלו לקבל בהם על הכסף שתפקידו.

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן
מכמעט 30 מיליארד שקל ל־6 מיליארד: האם טרנד ה-S&P 500 חלף?

המערכת הבנקאית, נזכיר, עומדת ערב יישום סדרה של שינויים במבנה התחרות, וחלופות חדשות יתחילו להגיע בשנה־שנתיים הקרובות. בשבועות הקרובים אמור להיפתח בנק דיגיטלי נוסף (בנק אש), שיציע לציבור פיקדונות וגם מודל של חלוקה בהכנסות (revenue share), שבו כל לקוח מקבל נתח מסוים מהרווחים של הבנק עצמו. בנוסף, צפויים להיכנס לזירה גופים שיקבלו רישיון להפעלת "בנק רזה" (או קטן) שיוכל להציע פיקדונות לציבור.

כיום, סכום עצום של כ־230 מיליארד שקל שוכב בחשבונות העובר ושב (עו"ש) של הציבור בבנקים, נשחק בשל האינפלציה ובדרך כלל לא מקבל ריבית. בעקבות ביקורת ציבורית מתמשכת על התופעה, החלו לצוץ עוד ועוד חלופות לאותם כספים (מלבד הפיקדונות המסורתיים בבנקים). כך למשל אפליקציית התשלומים ביט מציעה ריבית של 4% לשנה על יתרה של עד 20 אלף שקל, ואילו המתחרה פייבוקס תתחיל בחודש הבא לשלם ריבית שיא של 6% על יתרה שכזו, אך בתנאים מסוימים.

מי שסוגר את כספו בפיקדון בבנק לתקופה של חצי שנה עד שנה, אמור לקבל, לפי נתוני אתר בנק ישראל הנכונים לחודש דצמבר האחרון (טרם ההפחתה האחרונה), ריבית שנתית ממוצעת של 4.17%. מדובר באופן מפתיע בשיפור התנאים ביחס לינואר אשתקד, אז הריבית הממוצעת בפיקדונות אלה עמדה על 4.02%. הסיבה היא שהבנקים הגבירו את התחרות ביניהם על גובה הריבית בפיקדונות, כך שלא נרשמה בפועל שחיקה. זאת למרות הפחתת הריבית במשק (שעמדה לפני שנה על 4.5%). עם זאת, התופעה לא צפויה להימשך לאורך זמן אם הריבית תמשיך לרדת.

נכון לנתוני דצמבר 2025 (כאמור טרם הורדת הריבית האחרונה), טווח הריבית שניתן לקבל הוא רחב יחסית ונע בין ריבית ממוצעת (שקלית) של 3.56% (בבנק מסד) ל־5.46% (בבנק הדיגיטלי וואן זירו). בשני הבנקים הגדולים - לאומי והפועלים, הריבית הממוצעת על פיקדונות מעין אלה עמדה על 4.21% ו־4.43% בהתאמה.

הבנקים כמובן רחוקים מלהיות "פראיירים", ואם מנסים לנעול את הריבית לזמן ארוך יותר, מקבלים ריביות נמוכות יותר. כך בפיקדונות ל־3 עד 5 שנים הריבית הממוצעת עומדת על 3.41%. גם כאן הטווח רחב, ונע בין 1.92% בבנק דיסקונט ל־4.16% בבנק יהב.

קרן כספית או מק"מ

אך לא רק הבנקים. מאז החלו העלאות הריבית בשנת 2022, הפכו קרנות הנאמנות הכספיות ללהיט בקרב החוסכים, והן כבר מנהלות כ־180 מיליארד שקל. מדובר בקרנות סחירות (יתרון לעומת הפיקדון הבנקאי) המציעות ריבית שמנסה להשיג את זו של הפיקדונות בבנקים.

הקרן יכולה להשקיע במגוון אפיקים סולידיים כגון פיקדונות בנקאיים, מק"מים (מלווה קצר מועד) של בנק ישראל, ניירות ערך מסחריים (נע"מ) בדירוג A1 ומעלה (עד 25% מהתיק) ואג"ח ממשלתיות, כאשר משך החיים הממוצע של הנכסים המוחזקים לא יעלה על שלושה חודשים לפדיון. בשנה שעברה הניבו הכספיות תשואה ממוצעת של 4.4%, אך בהינתן שהריבית בתוואי של ירידה, לא בטוח שב־2026 ואילך ייראו מספרים כמו בשנה שעברה.

למרות השחיקה האפשרית בריביות שיניבו הקרנות הכספיות, הן עדיפות כמובן על השארת הכסף בעו"ש. מוקדם יותר החודש יצאה חברת פייר (fair), שמנהלת פלטפורמה דיגיטלית למסחר בקרנות נאמנות, עם מנגנון שמאפשר לציבור לקבל תמורה כלשהי על כסף שפשוט "שוכב" בבנק. פייר מציעה קביעת רף תחתון לכסף שצריך להישאר בעו"ש, וכל מה שמעליו מופקד לקרן כספית שנבחרה מראש. ברגע שהמערכת מזהה שהיתרה עומדת ברף שנקבע, נשלחת התראה בוואטסאפ, שאם מאשרים אותה הכסף זורם לקרן הכספית.

דרך מסורתית נוספת לסגירת הכסף באפיק סולידי היא באמצעות מק"מ, מלווה קצר מועד שמנפיק בנק ישראל, שהוא למעשה איגרת חוב (בניכיון) לתקופה של עד שנה. מק"מ עד לינואר 2027 מציע כיום ריבית של 3.6%, כך שהוא מגלם לפחות הפחתת ריבית אחת בפרק הזמן המדובר. יש פיקדונות בנקים טובים ממנו מבחינת הריבית המוצעת, אך הוא נזיל, ובכל יום שבו פועלת הבורסה (שני־שישי) ניתן לקנות או למכור אותו.

חברות האשראי נערכות

כאמור, אפליקציית התשלומים פייבוקס של בנק דיסקונט עדכנה לאחרונה, כי מתחילת פברואר היא תציע ריבית על היתרות אצלה (עד לסכום של 20 אלף שקל) בשיעור של 6% לשנה, אך רק למי שמוציא בכרטיס האשראי של פייבוקס סכום של מעל ל־2,000 שקל בחודש.

בפייבוקס התגאו כי "מדובר על הריבית הגבוהה ביותר שקיימת כיום בשוק, כאשר הכסף כאן נשאר נזיל". כלומר לא צריך לסגור את הפיקדון לתקופה כלשהי, אך כן צריך להתחייב לפעילות בכרטיס האשראי. מנגד פייבוקס חתכה את הריבית על היתרות למי שלא יעמוד בתנאי המדובר, ל־1% בלבד (במקום ריבית של 2.5% קודם לעדכון הצפוי). המהלך לדבריה, "נועד לשמור על הצעת ערך תחרותית בצורת ריבית גבוהה, ולאפשר ללקוחות ליהנות מתנאים אטרקטיביים גם בסביבת ריבית משתנה".

אפליקציית פייבוקס. מציעה ריבית שיא על היתרה / אילוסטרציה: צילום מסך

אפליקציית התשלומים המתחרה ביט, של בנק הפועלים, הציעה בנובמבר האחרון ריבית שנתית קבועה של 4% למי שסוגר את כספו בפיקדון לתקופה של 3 חודשים. לאחר שהכסף משתחרר ניתן לסגור אותו שוב. גם כאן הסכום מוגבל (לפי הוראות הרגולציה) ל־20 אלף שקל בשנה, ויש אפשרות לסגור אותו ב"כיסים", מעין חשבונות קטנים למטרות שמגדירים מראש.

עוד שחקנית שנכנסה לתחום הפיקדונות היא חברת האשראי מקס של כלל ביטוח, שמאז נובמבר מציעה חשבון "צובר ושב", שאמור להזכיר את חשבון העו"ש המסורתי. שם ניתן לקבל עד יתרות (אין צורך בפיקדון) של חצי מיליון שקל ריבית של 3% לשנה. מהחשבון הזה ניתן למשוך מזומנים וכן לחייב את הוצאות כרטיס האשראי החודשי.

ההערכות בשוק הן שחברת כרטיסי האשראי המתחרה, ישראכרט, שבבעלת השליטה החדשה בה, קבוצת דלק, מבקשים להגביר את התחרות בתחום הפיננסי במשק, תהיה מהגופים הראשונים שירימו את הכפפה להקמת בנק רזה. מדובר בגופים שיורשו להתחרות לא רק על מתן הלוואות, אלא גם על הפיקדונות.

בימים אלה הכניסה הממשלה את החקיקה שתאפשר את הקמתם של אותם בנקים לחוק ההסדרים. ככל שיעבור התקציב, מסקנות הוועדה שבראשה עמד המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי, ובכירים נוספים, יאושר ויתורגמו לאפשרות למתן רישיון להקמת הבנקים הקטנים (שנכסיהם בסך של עד 50 מיליארד שקל). לצד חברות כרטיסי האשראי, גם חברות הביטוח עשויות לשקול לבקש רישיונות כאלה, וכן גופי השקעה זרים.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אנבידיה נפלה ב-5.5%, מניות הקוונטים זינקו

נאסד"ק ירד ב-1.2% ● מניות התוכנה עלו, זה היום השלישי ברציפות ● מניות הקוונטים זינקו בעקבות דוחות טובים של IonQ ודי ווייב ● עלייה קלה במספר המובטלים החדשים בארה"ב ● התשואה על אג״ח ממשלת ארה״ב ל-10 שנים ירדה לשפל של 2026 ● אחרי ההתאוששות אתמול, הביטקוין נסחר סביב 68 אלף דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

ההצעה להרחיב את הפטור ממע"מ מוכיחה שאין לח"כים משנה סדורה

שר האוצר זרק עוד הצעה ● בצבא לא רוצים את עקבות הפיצה ● ובענף הבנייה מרגישים היטב את המתח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

אילוסטרציה: Shutterstock

הותר לפרסום: חברה ביטחונית ישראלית עומדת בלב פרשת עבירות מס ועבירות כלכליות

החקירה, שנפתחה בשנת 2021, התנהלה ע"י רשות המסים ומשטרת ישראל תחת צו איסור פרסום גורף ● אתמול התיר ביהמ"ש לפרסם את עצם קיום החקירה, ואולם פרטי הפרשה המלאים, החשדות, שם החברה ושמות החשודים עדיין אסורים בפרסום

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

משה סעדה, הליכוד. פרסום ברשתות החברתיות, 24.02.26 / צילום:  דני שם טוב, דוברות הכנסת

מי יחקור את השוטרים? כך הגיעה מח"ש לפרקליטות, וזאת משמעות ההוצאה ממנה

המאבק על הכפיפות של המחלקה לחקירות שוטרים עולה מדרגה - והמשפטנים מזהירים מפני הפיכת המחלקה ל"כלי בידי השלטון" ● אבל למה מלכתחילה מח"ש הגיעה דווקא לפרקליטות המדינה, והאם זה הסדר שיש כמותו בעולם?

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

אחרי הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

בעל השליטה מקפל שכבה, לתוך החברה האם, באמצעות החלפת מניות אחרי שקיבל את אישור רשות המסים שהאירוע לא ייחשב כאירוע מס ● בחודש האחרון מניות חברות ה- IT קרסו בבורסה בעקבות החשש שה- AI עלול להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30%

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פגוש קדמי בחצי מחיר: פסק הדין ששם סוף לחגיגה של מחירי החלפים

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב, תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי: הסיכון שלה גדל, אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

ביקור ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

יותר מנשק או טכנולוגיה: מה חיפש ראש ממשלת הודו בישראל השבוע

השבוע נולדה בישראל "ארכיטקטורת היהלום": רשת בריתות אסטרטגית המשתרעת מיוון במערב ועד הודו ● בלב הציר עומד נרנדרה מודי שהגיע לירושלים כדי לקבוע סדר עולמי חדש ● איך נראה המרחב מהעיניים שלו ומה אנחנו מביאים לשולחן? ● טור אורח 

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

השכר נחשף: כמה הרוויח מנכ"ל נייס בשנת 2025?

חברת התוכנה נייס פרסמה הלילה את מסמך ה-20F שלה לשנת 2025 וחשפה את עלות שכרו של המנכ"ל שעמדה על 12.7 מיליון דולר, בעיקר באמצעות תגמול הוני ● וכמיטב המסורת של נייס, גם שאר בכירי החברה נהנו משכר גבוה