גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "על רקע קריסת העיתונות שראינו ב-BBC, התפקיד שלנו בגלובס רק מתחדד"

כנס תשתיות לעתיד של גלובס נפתח עם דבריה של מו"ל גלובס, אלונה בר און, שדיברה על ירידת האמון בתקשורת בישראל ובעולם, אך אמרה שזה לא קורה בטעות, אלא בגלל התנהלות לקויה של כלי התקשורת ● "לתפיסתנו יש להביא תוכן עובדתי, בדוק, רלוונטי ומונגש - ובהקשרו"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף
אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

מו"ל גלובס, אלונה בר און, פתחה הבוקר (ד') את כנס תשתיות לעתיד של גלובס בשיתוף בנק הפועלים, בהתרגשות וסגירת מעגל מהשבתו לישראל של רן גואילי ז"ל, החלל החטוף האחרון.

"בכל כנס שלנו דיברנו על איזשהו חטוף, כדי להנכיח אותם ולהמשיך להיות חלק", אמרה בר און. "לפני שנה דיברנו על אור לוי, שספציפית הוא גם היה מאנשי גלובס, כי אמא של אשתו, אשת גלובס ועובדת בכספים. מאז אור חזר הביתה. ואנחנו פה שנה אחרי, וגם אחרוני החטופים הלא חיים חזרו הביתה, כולל רן גואילי ז"ל, וזה רגע מאוד משמעותי, וטוב להיות בשלב הזה".

כנס תשתיות לעתיד | המשנה למנכ"ל בנק הפועלים: "נדרשת הכפלת ההשקעה בתשתיות בעשור הקרוב"
כנס תשתיות לעתיד | מנכ"ל פלאפון ו-yes: "הגיע הזמן שהתחרות בסלולר לא תהיה רק ברמת המחיר אלא גם ברמת האיכות"

יש ביקוש לעיתונות מבוססת נתונים

בר און דיברה על ירידת האמון בתקשורת בישראל ובעולם, אך אמרה שזה לא קורה בטעות, אלא בגלל התנהלות לקויה של כלי התקשורת. "בגילוי מטלטל של 'הטלגרף', התברר כי רשת התקשורת BBC ידעה שהסיפור של קברי האחים בבית החולים שיפא הוא שקרי. הם ידעו את זה, היו בפניהם העובדות. זו כבר לא שאלה של אי-בדיקת עובדות. הם פשוט בחרו להתעלם מהן ולכתוב מציאות אחרת. אלה לא סתם ארגונים - אלה ארגוני עיתונות שפעם אנחנו נשאנו את עינינו אליהם. מה עושים ה-BBC היום? עלינו להסתכל על הדברים ולשאול מה אנו עושים כשהדברים האלה קורים, ושכך נראית העיתונות".

התוצאה לדבריה היא שהאמון בתקשורת בעולם נמצא בירידה מתמדת. "אנחנו רואים שהאמון בעיתונות מידרדר והגיע ל-27% בישראל ו-28% בארה"ב. רואים לאן האמון הידרדר. הגוף היחיד שמתחרה עם התקשורת על המקום התחתון באמון הציבור הוא הממשלה על חלקיה - הזרם הפוליטי, הכנסת והמפלגות. התקשורת מולם בקרב ראש בראש, כל שנה מישהו אחר זוכה במקום האחרון המפוקפק".

לדבריה, "המטרה שלנו היא לעשות תוכן בדוק, רלוונטי ומונגש, שלא סובל מעודף מידע, שליליות יתר, מידע לא בדוק ודעות שמתחפשות למידע, או כמו שראינו ב-BBC".

בר און הוסיפה ותהתה האם זה בכלל התפקיד של העיתונות. "אנחנו מציעים תשובה. בארה"ב ב-2001 הסתיים מחקר של חמש שנים, עשרות ועדות של עיתונאים ותיקים, יותר או פחות מכל הקצוות, שהגיעו למסקנה אחת - מטרת העיתונות היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק, לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה חופשית. כל שאר הדברים - להיות כלב השמירה של הדמוקרטיה וגם להיות זה שאחראי לסמן מי טוב ומי לא טוב - זה דברים שהעיתונות החליטה על דעת עצמה. זה לא התפקיד הראשי, אלא התפקידים המשניים".

"כשהתפקידים הללו לקחו את המקום של התפקיד המרכזי ונעשו על חשבונו, יש לכך השלכות על האמון ועל מה שאנו רואים וחווים ועל הקיום שלנו במדינה דמוקרטית. גם אם נהיה האחרונים שמחזיקים ברצון להביא את הנתונים - נעמוד גאים על כך", סיכמה בר און.

חוסר ההשקעה בתשתיות פוגע בכולנו

"בעשור האחרון יש ירידה משמעותית בהשקעה בתשתיות בישראל. לפי הלמ"ס, אם ב-2018-2017 הושקעו 2.7%-2.8% מהתוצר בתשתיות, מתוכם 1.3%-1.5% בתשתיות תחבורה, אז החל משנת 2022 יש ירידה. בשנים 2024-2023 זה ירד רק ל-2%, כאשר בתחבורה הושקעו רק 0.9%", הזהירה בר און.

הבעיה בתת-ההשקעה משפיעה על החיים של כולנו. אם זה בתאונות דרכים, בפקקים ההולכים וגוברים ובפגיעה בפריון ביחס למדינות אחרות. לדברי בר און, "לשם השוואה, במחקר של מכון אהרון משנת 2022, פער התחבורה יוצר פריון לנפש נמוך ב-5% ממדינות OECD שדומות בתנאיהן לישראל. לפי המחקר, כדי להתגבר על הפערים, המדינה אמורה להשקיע 2% מהתוצר בתשתיות תחבורה".

עוד הדגישה בר און כי הירידה בהשקעה בתשתיות לא נבעה רק ממלחמת "חרבות ברזל" והוצאות הביטחון: "נכון שב-2024-2023 זה הושפע מהמלחמה, אבל הירידה החלה קודם. בלי לראות מגמה של עשור, יכולנו להגיד שזאת רק המלחמה - אבל זה לא".

ובכל זאת, בר און ציינה כי ייתכן שיש אופטימיות זהירה, שכן "שמעתי שמועה, אבל עוד אין נתונים לשנת 2025 - ששנת 2025 נראית טוב יותר".

שיא בהרוגים בתאונות הדרכים

בר און הדגישה כי אחר-כך הבעיות הללו מגיעות גם לכבישים. השיא הוא ש"בשנת 2025 הגיע מספר ההרוגים לשיא של כמעט 460 אנשים, גידול של 5% לעומת השנה שלפניה, שכבר אז חשבו שהיא שנה קטסטרופלית במיוחד. בשנים שלפני כן היו בין 300 ל-380 הרוגים".

אך הבעיות לא מסתיימות רק בתאונות דרכים עם הרוגים. לדברי בר און, "לכאורה שטח הכבישים בישראל כל הזמן גדל, קצת פחות משיעור גידול האוכלוסייה. אבל ביצענו עיבוד נתונים יחד עם משדר הייעוץ הכלכלי קוגנו, וזה נתון שלא פורסם עד היום, שבמספר כלי הרכב לנפש, מספר כלי הרכב עלה ב-15%, ושטח הכבישים לנפש לא עלה בכלל".

בר און אף הוסיפה כי באופן מפתיע, הנתונים הרשמיים דווקא מדברים על ירידה בתאונות עם נפגעים ובמקביל על זינוק בהרוגים. "עוד משהו מעניין לגבי נתוני הלמ"ס - מספר תאונות הדרכים עם נפגעים ומספר הפצועים ירד דרמטית, אבל זה במקביל לקפיצה במספר ההרוגים. זה נראה מאוד מוזר, ולכן בדקנו מול הלמ"ס, והגענו למסקנה שיש מחסור בבוחני תנועה למשטרה. לכן, הנתונים הללו חסרי כל קשר לשום דבר, למרות שהם מצביעים נורא-נורא יפה על ירידה של 40%-44%.

"את הדברים הללו (להבין את הנתונים, נ.א) אנחנו מנסים לעשות גם דרך הכנסים, גם דרך דפי המידע, גם דרך שאלות שאנחנו סוקרים ב'משרוקית של גלובס', וגם במדור 'המוניטור' אנחנו עושים עבודה דומה.

"'המשרוקית', אגב, היא הכלי היחיד בישראל שיש לו את ההסמכה הבינלאומית לבדיקת עובדות. במדור 'המוניטור' אנחנו עושים עבודה דומה ומסתכלים על החלטות הממשלה, בדיעבד, במבט של הרבה שנים לאחור, ומנסים לראות מה קרה.

"לפני עשור הוחלט להאיץ את מיזמי התחבורה, וראינו מה קורה בפועל. בנוסף אפשר לראות מה לא יושם. התכנון הראשוני לקו המטרו הראשון מצפון לדן לא יושם. השאלה היא כמה זמן לא יושם. התשובה - שמונה שנים אחרי קבלת ההחלטה. התכנון הושלם באיחור של שמונה שנים מקבלת ההחלטה".

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק הפועלים ובחסות פלאפון ו-yes, דוראל, חברת נתיבי ישראל, כאף, קבוצת בזן, רציו אנרגיות, נת"ע, קרן ג'נריישן ומוריה חברה לפיתוח ירושלים ובהשתתפות חברת החשמל.

עוד כתבות

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

אילון מאסק / צילום: ap, Brandon Bell

טסלה מאותתת, שוב: העתיד שלה כבר לא נמצא על הכביש

למרות ירידה שנתית ראשונה בהכנסות, אילון מאסק משקיע מיליארדים בחברת הבינה המלאכותית שלו xAI, ואפילו רומז כי טסלה עשויה להידרש בעתיד גם ליכולות ייצור שבבים עצמאיות ● המסר ברור מתמיד: טסלה רואה את עצמה בראש ובראשונה כחברת בינה מלאכותית ורובוטיקה, ורק אחר־כך כיצרנית רכב

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה שלילית בתל אביב; המניות הביטחוניות ירדו ב-5%, מניות הביטוח עלו ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.1% ● השקל נחלש לקראת הנעילה, 3.095 שקלים לדולר אחד● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים חדשים ● דוחות ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט, מטא וטסלה יצאו אתמול - אפל תדווח היום לאחר נעילת המסחר ● וגם: בג'פריס שוריים על מניית Plus500

אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא זינקה בכ-10%, מיקרוסופט נפלה ב-9%

נעילה מעורבת באירופה, בורסת פרנקפורט נפלה במעל 2% ● הדולר מתאושש מעט ● מחירי הנפט מזנקים, על רקע דיווחים על תקיפה אמריקאית אפשרית באיראן ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● אפל תדווח היום את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת המסחר

יהלי רוטנברג, החשכ''ל היוצא, בכנס גלובס השבוע / צילום: שלומי יוסף

בהסתדרות כועסים על דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס

דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהכעיסו את ההסתדרות ● גינדי גלובל עלתה בקמפיין נדל”ן חדש בלימסול בכיכובו של רון שחר ● ד”ר ציפי איסר־איציק מקימה משרד למשפט סביבתי ואקלים ● פקטורי 54 ומאיה קלרה-בהרב במכירה פומבית משותפת של יצירות אומנות ● וגם: מינויים חדשים בAT&T וב-iTalent ● אירועים ומינויים

מתוך קמפיין הפועלים / צילום: צילום מסך

הדאבל הראשון לשנת 2026: בנק הפועלים אחראי לפרסומת הזכורה והאהובה ביותר

בשבוע שעבר התברגה הפרסומת של הפועלים בכיכובן של ליאת הר לב והילה קורח כזכורה ביותר, והשבוע היא גם האהובה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● חברות התקשורת yes ו–HOT ממשיכות לככב עם הפרסומות לקידום HBO MAX

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

טסלה S וטסלה X / צילום: באדיבות היצרן

רובוטים במקום מכוניות: טסלה תפסיק את ייצור דגמי היוקרה שלה

שני דגמי היוקרה של טסלה חוו בשנים האחרונות ירידה משמעותית במכירותיהם בעולם, בין השאר בשל התחרות הקשה מצד תעשיית הרכב הסינית ● אילון מאסק צייץ כי החברה עתידה להסב את שטח הייצור  בקליפורניה למפעל לייצור הרובוט דמוי האדם Optimus

סיור ברכבת הקלה / צילום: כדיה לוי

מה מסתתר בקומה הסגורה של תחנת אלנבי ברכבת הקלה בתל אביב?

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס זכו להצצה נדירה מאחורי הקלעים של אחת מעשר התחנות התת-קרקעיות בקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן

צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, יעל טל

שר הכלכלה מציע עוד פיקוח מיותר, הפעם על מצות

ברקת רוצה עוד מחיר מפוקח ● בסופר-פארם הגזימו עם הקמפיין ● ותרומת כליה, מלבד המצווה הראויה, חוסכת הון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

תעשיית הביומד מתאוששת / אילוסטרציה: Shutterstock

משרות נפתחות, המדד בעלייה: זה השוק הישראלי שמתחיל להתעורר

בוול סטריט ההתאוששות של תעשיית הביומד ניכרת מאז הקיץ האחרון, ומה קורה בישראל? ● מתעסוקה ועד המדד המקומי - בחודשיים האחרונים נראה שהביומד המקומי לאט־לאט יוצא מהקיפאון

עו''ד גיא אבני / איור: גיל ג'יבלי

פרשת "מוכר החלומות”: עו"ד גיא אבני ישלם 600 אלף שקל לארבעה משקיעים

ביהמ"ש קבע כי עו"ד גיא אבני, הנאמן של קבוצת בראשית, הפר את חובותיו כנאמן כאשר העביר כספי הלוואות לחברה מבלי לוודא את קיומן של ערבויות בנקאיות ● מדובר בפסק דין אזרחי נוסף נגד אבני, בשורה של תביעות שמנהלים משקיעים שאיבדו את כספם

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

המטרו יוצא לדרך ומפת התחבורה של ת"א נכנסת לכאוס

בשנה הקרובה יחלו עבודות להקמת תחנות המטרו בצמתים מרכזיים בתל אביב כמו דרך השלום־נמיר, הבימה ושוק הכרמל ● מה מתוכנן ואיך צריך להתארגן לקראת התחלת הפרויקט התחברותי הגדול ביותר שנעשה בישראל? ● גלובס עושה סדר

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

מדד התעשיות הביטחוניות צנח היום ביותר מ-4%. אלו הסיבות

אחרי תשואות של מאות ואלפי אחוזים, המשקיעים מממשים רווחים ● האם זו הזדמנות קנייה או אזהרה? ● אנליסטים: "יציאת אוויר טבעית" ● הירידות החדות פסחו על אלביט, האם ייתכן שהסיבה מסתתרת באיזון מחדש במשקל של המניות במדד שיתבצע בעוד שבוע?

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה המפתיעה שהחליטה לנקום באיראן על מתקפת טילים

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות