גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החשב הכללי: "אפשר לצמצם 20 אלף עובדים בשירות המדינה"

בימים האחרונים לכהונתו, בראיון פרישה שנערך בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, החשכ"ל יהלי רוטנברג סיפר על הקשיים וההצלחות בגיוסי ההון של המדינה, הגיב על יוזמת הכור הגרעיני האמריקאי בישראל ופרס את האתגרים שצפויים למחליפתו, מיכל עבאדי-בויאג'נו ● לגבי המטרו אמר: "יש בעיה במימון, הוא יעלה הרבה יותר ממה שחושבים"

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי
יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר, סיפר היום (ד') בראיון פרישה לכתב האוצר של גלובס אורן דורי, שנערך בכנס תשתיות לעתיד של גלובס בשיתוף בנק הפועלים, על הקשיים וההצלחות בגיוסי ההון של המדינה, הגיב על יוזמת הכור הגרעיני האמריקאי בישראל ופרס את האתגרים שצפויים למחליפתו, החשכ"לית החדשה-ישנה מיכל עבאדי-בויאג'נו.

כנס תשתיות לעתיד | המשנה למנכ"ל בנק הפועלים: "נדרשת הכפלת ההשקעה בתשתיות בעשור הקרוב"
כנס תשתיות לעתיד | אלונה בר און, מו"ל גלובס: "על רקע קריסת העיתונות שראינו ב-BBC, התפקיד שלנו בגלובס רק מתחדד"

הראיון התחיל בשאלה לקהל: כמות ההון הגדולה ביותר בהנפקת האג"ח הישראלית הגיעה מארה"ב. מי הגיע למקום השני? בזמן שרוב הקהל שיער שההון הגיע מהודו וממדינות המפרץ, נראה כי המרכז הפיננסי בסיטי של לונדון עדיין חזק בהשקעות בישראל, ובריטניה הגיעה למקום השני עם 21%.

לדברי רוטנברג, "אי-אפשר להמשיך ולהגיד למשקיעים בעולם 'אנחנו במלחמה', אפילו שהוצאות הביטחון יהיו גבוהות, וחשוב מאוד להגיע עכשיו לסביבת גירעון נמוכה יותר. ההחלטה של הממשלה על גירעון של 3.9% זו החלטה טובה, כי זה יאפשר למדינה להוריד את יחס החוב לתוצר. מצפים לראות איך שזה יקרה".

לגבי המשקיעים באגרות החוב של ישראל, רוטנברג מתגאה ש"הרכב הספר היה חזק, מעל 300 משקיעים, 26 מיליארד דולר. זו הייתה אחת ההנפקות החזקות שלנו, והיא נתנה רוח גבית להרבה דברים שקרו במשק. יום אחרינו יצאו חברות מסחריות עם התמחור שלנו כבנצ'מארק".

אנחנו משלמים ריבית יותר גבוהה על הריבית בחו"ל מאשר בארץ. אז למה לגייס?
רוטנברג מוחה שהוא "לא מקבל את ההנחה שלכאורה יש ארביטראז'. יש פה השפעה מהריביות בחו"ל. בישראל יש עודף ביקוש לדולר. אבל יש עוד סיבה: להוריד לחץ מהשוק המקומי. 85% מההנפקות שלנו מגיעות מהשוק המקומי, בכל שני יש הנפקה, ובכל שלישי יש עסקת Swap. קרנות ענקיות קונות אגרות חוב של ממשלת ישראל. זה מאפשר לגוון את יכולת הגיוס. היכולת לגייס בזמן המלחמה, בלי ללחוץ על השוק המקומי ובסביבת ריבית גבוהה, זה נכס".

בעיה מימונית במטרו

כמה מזה מגיע לתשתיות?
"יש פריחה בעולם התשתיות", מכריז רוטנברג, ובעיניו "הפתרון הוא גיוון של ערוצי המימון. צריך תמהיל נכון בין מימון של השוק, המדינה ופרויקטי PPP (שיתוף-פעולה פרטי-ממשלתי, ע"א). יש עלות גבוהה של היעדר התשתיות על כל הרובד. אנחנו עוסקים הרבה בצריכת החשמל של ה-AI. איפה הוא יהיה? במרכז או בפריפריה? עוסקים בפיתוח הרשת ובתחבורה. זה יתכנס בשנים הקרובות, כולל לתזרימים שהמדינה תעמיד מהתקציב. בנוסף, מערכת הביטחון תסיט את מחנות צה"ל לדרום - וגם זה ידרוש משאבים".

רוטנברג מגיב על התוכנית להחכיר לארה"ב 16 אלף דונם בנגב להקמת תחנת כוח גרעינית, ואומר כי "זו בשורה, במיוחד בהקשר של חשמל ירוק. זה מתווסף לדברים נוספים שנעשים כמו הקצאת הקרקע לאנבידיה. בעיניי זה חשוב שישראל תיצור את שיתופי-הפעולה האלה".

רוטנברג מזהיר כי יש במטרו בעיה מימונית: "הנחת העבודה היא שזה יעלה 150 מיליארד שקל. לדעתי זה יעלה יותר, אבל אף אחד לא יודע. פרויקטים צריכים ודאות, אנחנו מתחייבים לקבלנים ועובד לפי תוכניות מסודרות. הבעיה היא שתזרימי המזומנים מצד המקורות לא ודאיים, בהיקף ובעיתוי. אולי זה ייסגר, ואולי לא. יש כמה דרכים להתמודד עם זה, זה יהיה תמהיל בין תקציב המדינה, מינוף, פרויקטי PPP, קרנות… אבל יש בעיה, והמדינה תצטרך להתמודד איתה".

"הגירעון הנמוך במלחמה - הישג פיסקלי"

אחרי קדנציה סוערת של חמש שנים, מה ההישג שאתה הכי גאה בו?
"להחזיק את הצד הפיסקלי במדינה בתקופה הכי סוערת שהייתה מקום המדינה", אומר רוטנברג. "היו לי הזכות והכבוד להיות בקורונה ובמלחמה המורכבת והיקרה ביותר, כמו גם גורמי שוק אחרים. הייתה פה עליית ריבית מטורפת, התייקרויות, בעיות קשות ביותר במחזורי העסקים שפרוסים על פני תקופות ארוכות, בעיות עובדים, הבאנו עשרות אלפי עובדים מהודו.

"אנחנו רואים את השווקים ואת הגירעון. אם סיימנו את 2025 עם גירעון של 4.7% במלחמה - יותר נמוך מצרפת ומארה"ב ואפילו מה-5.2% שתוקצבו במקור - זה הישג פיסקלי. זה לשבחו של משרד האוצר שיודע להחזיק את המדיניות הפיסקלית ולשכנע את הדרג הפוליטי. העלינו מס, ועשינו התכנסות גם בצד ההוצאות".

רוטנברג גם אומר כי הוא "גאה בתשתיות טכנולוגיות כמו פרויקט הנימבוס, שמאפשר לכל המגזר הציבורי להגר לענן פה בישראל. זה מאפשר גדול לעולמות טכנולוגיה מתקדמים, כמו AI. שירות המדינה יכול לקטון ב-20 אלף איש לאורך זמן תוך שמירה על רמת השירות. יש ROI לטכנולוגיה, ואנחנו צריכים לדעת לנצל אותו. צריך לחבר גורמים שונים במדינה, ולא להעלות בהוצאות יותר מדי".

האתגרים של עבאדי-בויאג'נו

מיכל עבאדי-בויאג'נו תחליף אותך באגף. אתה זוכר את ההיכרות הראשונה שלכם באגף?
"פגשתי אותה לראשונה ב-2011", מספר רוטנברג. "כשהיא נכנסה לתפקיד החשכ"לית, הייתי החשבונאי הראשי. מיכל היא האישה הראויה ביותר, היא ביצעה את התפקיד שלה בפעם הראשומה בצורה מצוינת, והפעם השנייה תתעלה עליה.

"מדינת ישראל זו מדינה מאתגרת, אבל ההתעסקות בעולם הביטחון לא תקטן. לי הייתה התמודדות משמעותית כשומר סף על עולם הביטחון, וזה ימשיך לתקופה שלה כדי לוודא שאנחנו מקדישים את המשאבים להתעצמות ביטחונית, אבל לא דוחקים תחומים אחרים כמו תשתיות, ומשאירים מרווח תקציבי לאירועי חירום. בנוסף, חתמנו על הסכם עם ICL על ים המלח, הם מוותרים על זכות הסירוב שלהם, והיא תצטרך להשלים את הליך החקיקה ולצאת למכרז".

ומה הלאה? רוטנברג מדגיש כי הוא נמצא בתקופת צינון ארוכה, שתמנע ממנו "לקפוץ" ישר לשוק, והוא מספר על סדק בקיר בבית שהוא צריך לשפץ כבר מספר שנים. התוכנית שלו לטווח הקצר, אם כן, היא בעיקר לעשות לביתו.

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק הפועלים ובחסות פלאפון ו-yes, דוראל, חברת נתיבי ישראל, כאף, קבוצת בזן, רציו אנרגיות, נת"ע, קרן ג'נריישן, מוריה חברה לפיתוח ירושלים ובהשתתפות חברת החשמל.

עוד כתבות

דרור ברגר / צילום: אסף בן עמי

מנהל ההשקעות שמסמן את 5 המניות המפתיעות לשנה הקרובה

דרור ברגר, מנהל השקעות באלטשולר שחם, מציע לפזר את ההשקעות בחו"ל גם מחוץ לארה"ב, ואופטימי לגבי השווקים בשנה הקרובה בשל ירידת הריבית בעולם וגם ההחלפה הצפויה של יו"ר הפד ● וגם: אלה הסקטורים ה"מדוכאים" של 2025 שעשויים לפרוח השנה

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

"עוף מרוט" ו"פאול" של 50 מיליון שקל: דנקנר מתייחס לפרשה ששלחה אותו לכלא

בעל השליטה לשעבר באי.די.בי, שריצה בעבר עונש מאסר על הרצת מניות, העיד בתביעה הייצוגית שהוגשה נגדו בפרשה ● לדבריו, הוא "נגרר" אליה על ידי שותפו לשעבר, איתי שטרום ● עוד טען דנקנר כי העונש שספג היה חמור יותר משטרום רק כי היה "דג שמן"

גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה ורפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילומים: נובה, רענן טל, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי מניות השבבים מישראל שמובילות את העליות בוול סטריט

נובה וקמטק, שזינקו מתחילת 2026, מציעות ציוד לבדיקה בהליך ייצור של שבבים, שהביקוש עבורו עלה לאור ההתפתחות המואצת של AI ● בנק קנטור: יש מקום להמשך הראלי בענף

אלכס הונולד מטפס על הבניין בטאיפיי / צילום: ap, Chiang Ying-ying

כמה כסף שווה טיפוס על מגדל בגובה 500 מטר? "הסכום מביך"

ללא כל אמצעי אבטחה ובידיים חשופות טיפס גדול המטפסים בעולם, אלכס הונולד, על אחד הבניינים הגבוהים בעולם ● למרות שנחשב לספורטאי עילית בתחומו, נאלץ המטפס האמריקאי להסתפק בסכום צנוע במיוחד ואמר ש"זה פחות ממה שהסוכן שלי שאף שנקבל"

40 מניות בת''א בתשואה דו־ספרתית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בפחות מחודש: 40 מניות בת"א בתשואה דו־ספרתית

מדד ת"א 125 עקף מתחילת השנה את הרף הסמלי של 4,000 נקודות ● בין מניות המדד יש כיום יותר מ־40 שהניבו ב-2026 תשואות בשיעור דו־ספרתי ● הבולטות: ארית תעשיות, גילת ומגה אור

"הזדמנויות כלכליות חדשות": למה נשיא בואינג גלובל ביקר בטכניון?

ד"ר ברנדון נלסון, נשיא בואינג גלובל, השיק את מרכז החדשנות של בואינג והטכניון לדלק סילוני בר-קיימא ● סוכנות C מקבוצת פובליסיס הוכרזה כאחת משלוש סוכנויות התוכן הטובות בעולם לשנת 2025 ● ושורדת השבי נועה ארגמני התארחה בכנס Cybertech Global 2026 ● אירועים ומינויים

המשחק של מון אקטיב -  Coin Master / צילום: יחצ

גל פיטורים שני במון אקטיב: 110 יפוטרו, גם בישראל

חברת המשחקים, שצמחה בזכות המשחק הפופולרי Coin Master, יוצאת לסבב פיטורים המקיף 110 איש ברחבי העולם, מהם 30 בישראל ועוד 80 בעולם ● סבב הפיטורים נערך כחלק משינוי ארגוני באחת החברות הפרטיות הרווחיות ביותר בישראל

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

אפשרות הביטול התגמשה: למה חברות התעופה הפכו פתאום לנדיבות יותר?

עונת החורף והמתיחות הביטחונית הורידו את הביקושים ואת המחירים של טיסות, בעיקר לטווח הקצר והבינוני ● בחברות התעופה הישראליות זיהו שהנוסעים זקוקים לביטחון, וכעת הן מספקות שירותי ביטול טיסה גמישים בהרבה ● כך זה יעבוד

מטוס KLM / צילום: Shutterstock

ריאד כן, תל אביב לא: ההודעה המפתיעה של חברת התעופה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה כי הטיסות לתל אביב מבוטלות - יממה בלבד אחרי שהודיעה על חידוש הקו לאמסטרדם ● החברה כבר חידשה טיסות ליעדים אחרים באזור, בהם ריאד ודמאם, ובוחנת אפשרות לחדש את הטיסות לדובאי

קמפיין קופת חולים מכבי שיצר מקאן תל אביב / צילום: צילום מסך מיוטיוב

באופן חסר תקדים: מכרז הפרסום של קופ"ח מכבי מגיע לבג"ץ

משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עתר לבג"ץ נגד משרד הבריאות, שר הבריאות, משרד האוצר, שר האוצר ומקאן ת"א ● הטענה העיקרית: "המתחרה במכרז הפרסום של מכבי היה שותף לעריכת מסמכי המכרז - מדובר בהתנהלות הגובלת בפלילים ממש" ● בדצמבר פרסם גלובס לראשונה את הטענות בענף נגד המכרז, ולאחר מכן את ההחלטה לצאת במכרז חדש - זה שהגיע כעת לבג"ץ ● מקאן: "מדובר בכזבים"

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

הספארי ברמת גן עובר דירה? לא כל כך מהר

החתימה על הסכם העברת הספארי ברמת גן אומנם מתוכננת להמשך השבוע, אך המעבר לא נראה באופק ● כדי שהמהלך יקרה צריך לשנות את הגבולות המוניציפליים של רמת גן, ועוד יותר חשוב - צריך לבחור מנכ"ל לרמ"י, דבר שבינתיים לא נראה באופק

אייל שוחט, מנכ'' טופ גאם / צילום: גבריאל בהרליה

סוכריה קופצת: המהלך שסידר למשקיעים במניית טופ גאם רווח בזק של כמעט פי 2

יצרנית תוספי המזון וסוכריות הגומי ניצלה זינוק של 150% במניה בשנה האחרונה כדי לגייס 57 מיליון שקל, באמצעות מהלך יצירתי להקדמת מימוש אופציות שהוענקו למוסדיים ● בעלי מניות ותיקים בטופ גאם מכרו לאחרונה מניות בכ־400 מיליון שקל והותירו אותה ללא בעל שליטה

האקסטרים של השוק / צילום: Shutterstock

ההשקעה שעשויה להניב לכם תשואה של מאות אחוזים או להפסד של רוב הכסף

קרנות נאמנות ממונפות על מדדי השוק הניבו תשואות של מאות אחוזים בשנתיים האחרונות, הרבה מעל המדדים עצמם ● ובכל זאת הן מנהלות "רק" 5.2 מיליארד שקל — בשל הסיכון הגבוה להפסד הכסף ● וגם: אילו דמי ניהול תשלמו בהן, ומה קרה למי שהימר עמן נגד השוק

שמוליק ארבל, המשנה למנכ''ל בנק הפועלים והממונה על החטיבה העסקית, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

המשנה למנכ"ל בנק הפועלים: "נדרשת הכפלת ההשקעה בתשתיות בעשור הקרוב"

שמוליק ארבל, המשנה למנכ"ל בנק הפועלים והממונה על החטיבה העסקית, ציין בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי מלאי התשתיות בישראל נמוך ביחס למדינות מפותחות, וכי הגידול המהיר באוכלוסייה מחייב האצה בהשקעות

משרד של יונייטד הלת' בקליפורניה / צילום: Reuters, Mike Blake

הדוח שאכזב והחשש מטראמפ: מה מפיל את מניות ביטוחי הבריאות בארה"ב?

ענקית ביטוחי הבריאות יונייטד הלת' גרופ צוללת בעקבות תחזית מאכזבת לשנת 2026, וגוררת איתה חברות מרכזיות נוספות בתחום ● במקביל, הדיווח על כך שטראמפ צפוי להקפיא את עדכוני התשלומים שמקבלות חברות הביטוח הנותנות שירותים ממשלתיים, מכביד גם הוא על הסקטור

16 מטוסים מלאים בנשק: הסיוע שמקבלת איראן לקראת מתקפה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בבייג'ינג נבהלו מהביקור של הגנרל האמריקאי בישראל ושלחו לבת הברית תחמושת, מערכת הלייזר "אור איתן" משנה את כללי המשחק, ויום השואה הבינלאומי מתקיים בסימן אנטישמיות הגואה באירופה • כותרות העיתונים בעולם

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו במסיבת עיתונאים: "אם איראן תתקוף את ישראל, נגיב בעוצמה"

דיווח: ההיערכות של טורקיה למקרה שהמשטר האיראני ייפול ● בריטניה עשויה לספק תמיכה צבאית מוגבלת - ויחד עם צרפת גם להגן על מדינת ישראל מפני מתקפה איראנית ● במהלך המבצע הגדול לאיתור גואילי צה"ל השמיד מנהרת חמאס ● שירותי הביטחון של אזרבייג'אן סיכלו פיגוע טרור של דאעש נגד שגרירות ישראל בבאקו ● דיווחים שוטפים

פיטורי בינה מלאכותית וגיוסי עובדים / צילום: Shutterstock

פיטורי בינה מלאכותית? המעסיקים בכלל חושבים אחרת

סקר מעסיקים של רשות החדשנות מעלה כי בשנת 2025 לא נרשמה פגיעה מהותית בהיקף המשרות בענף ההייטק, כאשר רק 13% מהחברות שביצעו פיטורים קשרו זאת להטמעת כלי בינה מלאכותית

משרד הכלכלה מקצץ בתקציבי התוכנית להכשרות מקצועיות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, AP ,Sutterstock

רוקן ממשאבים: צמצום פרויקט התעסוקה של משרד הכלכלה

לגלובס נודע כי התקציב שמשרד הכלכלה השקיע בפרויקט "מנהלת המעסיקים" צפוי להצטמצם משמעותית ● כמות העובדים תיחתך בחצי, והמנהלת תיאלץ למצוא מימון ממקורות אחרים ● אלו המשמעויות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

בצל היחלשות הדולר והמתח מול טראמפ: הפד צפוי לעצור את הפחתת הריבית

בעקבות מדדי מחירים שמעידים על אינפלציה רוחבית, הפד צפוי להפסיק הפעם עם רצף הורדות הריבית שלו ● ברקע, היחסים המתוחים בין נשיא ארה"ב ליו"ר הבנק המרכזי והדולר שממשיך לאבד גובה