גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

איתות שמניות האנרגיה הגיעו לשיא? הקרן שנפרדת מהשקעותיה ברווח גדול

בשבועות האחרונים חתמה קרן תש"י על עסקאות למכירת החזקותיה במפעילת תחנות הכוח דליה ובחברת האנרגיה המתחדשת זפירוס ● הקרן של ירון קסטנבאום, הראל ועו"ד יהודה רווה גייסה עד היום מיליארדי שקלים מגופים מוסדיים ומניבה תשואה שנתית המוערכת בכ-15%

פרויקט רוח של זפירוס בפולין / צילום: מצגת החברה
פרויקט רוח של זפירוס בפולין / צילום: מצגת החברה

נדמה כי בתקופה האחרונה לא עובר כמעט יום ללא דיווח על עסקת השקעה גדולה של גוף מוסדי באחת מחברות האנרגיה הנסחרות בבורסה, או בחלק מפורטפוליו הפרויקטים של מי מהן.

● האם ינואר חזק בבורסה מנבא שנה טובה לחוסכים? זה מה שמלמדת ההיסטוריה
● השלימה זינוק של 1,500% בשנה: הכוכבת של ה-S&P 500 לא עוצרת

בד-בבד, מניות החברות הציבוריות מתחום תחנות הכוח ופרויקטים של אנרגיה מתחדשת קפצו בשנה האחרונה במאות אחוזים, בין היתר בשל הביקוש הגדל לחשמל, בחסות טכנולוגיות של בינה מלאכותית (AI) והקמת חוות שרתים (דאטה סנטרס). מדד ת"א-תשתיות אנרגיה, הכולל את החברות הפועלות בתחום, עלה מתחילת שנה זו ב-14%, ובתוך שנה הכפיל את ערכו.

בסוף השבוע האחרון נוספה עוד חוליה לשרשרת העסקאות, כאשר חברת האנרגיה המתחדשת דוראל דיווחה על מזכר הבנות לרכישת מניות השליטה (56%) בחברת זפירוס הציבורית תמורת מיליארד שקל (פרמיה של 12% על מחיר השוק). בצד המוכר עומדת קרן התשתיות הפרטית תש"י, שהנפיקה את זפירוס בשנת 2023 (הנפקת ה-IPO היחידה בתל אביב באותה שנה). בשנה האחרונה עלתה מניית זפירוס בכ-80%.

ירון קסטנבאום, מיזמי קרן תש''י / צילום: אייל לייבל

דוראל, בניהולו של יוני חנציס, מקבלת באמצעות הרכישה "רגל" נוספת לפעילותה שעד כה התמקדה בעיקר בישראל ובארה"ב, וכעת תתרחב גם לשוק האירופי בו פועלת זפירוס.

אקזיט בדליה אנרגיה

עבור המוכרת, קרן תש"י (תשתיות ישראל), מדובר באקזיט מרשים שצפוי להניב לה רווח של כ-700 מיליון שקל על ההשקעה (250% תשואה).

קרן הפרייבט אקוויטי שהוקמה לפני כמעט 20 שנה (2007), מתמחה בהשקעות בתחומי אנרגיה, תחבורה, כבישים, מים, איכות סביבה, לוגיסטיקה ועוד. בין הפרויקטים המשמעותיים שבהם השקיעה תש"י עד היום נמנים חברת דרך ארץ המפעילה את כביש 6, חברת סיטיפס שניהלה והפעילה את הרכבת הקלה בירושלים, וכן חלק ממאגר הגז הטבעי תמר.

יזמי הקרן הם ירון קסטנבאום (20%), המוביל את פעילותה, לצד קבוצת הביטוח הראל (40%) ועו"ד יהודה רווה (40%). עד היום גייסה תש"י כ-10 מיליארד שקל באמצעות 4 קרנות השקעה. בימים אלה היא נמצאת בשלבי גיוס מתקדמים של קרן חמישית במספר. חרף היותה גוף הנתפס כשמרן, התשואה הפנימית השנתית (IRR) הממוצעת של קרנות תש"י מוערכת בכ-15%.

החברה הנמכרת זפירוס, בניהולו של ערן סער, הוקמה בשנת 2009 כחברת אנרגיות מתחדשות בפולין, ותש"י נכנסה להשקעה בה בראשית דרכה. לחברה יש פרויקט מרכזי שנמצא בהפעלה מסחרית מאז שנת 2020 בשם פוטגובו, פרויקט אנרגיית הרוח הגדול בפולין. הוא כולל 8 חוות רוח במספר אתרים שפרוסים על כ-100 ק"מ בצפון מערב המדינה, בעלי כושר ייצור של 257 מגוואט.

זפירוס מקימה פרויקטים נוספים לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת בפולין, שניים מהם סולאריים ("רעות" ו"גוליית") בהספק מצטבר של 230 מגוואט הנמצאים בפיתוח מתקדם. לחברה עוד 6 פרויקטים בייזום בתחומי הרוח, הסולאר והאגירה.

ככל שתושלם העסקה למכירת זפירוס, תישאר בידי תש"י החזקה בודדת בתחומי האנרגיה, 11% ממניות חברת ורידיס, ששווי השוק שלהן מעל חצי מיליארד שקל. לורידיס מניות מיעוט בתחנת הכוח מישור רותם, שבה שולטת (80%) או.פי.סי אנרגיה של עידן עופר.

זאת לאחר שרק לפני כשבוע וחצי השלימה תש"י אקזיט נוסף בתחום, כשמכרה את החזקותיה בחברת דליה אנרגיה (4.99%) תמורת 510 מיליון שקל לידי בית ההשקעות מיטב. עסקה זו משקפת לדליה אנרגיה שווי של 10 מיליארד שקל, ולתש"י רווח מצטבר של 400 מיליון שקל מהשקעותיה בדליה.

דליה אנרגיה - הנשלטת בידי המיליארדר ג'ורג' חורש, הקיבוצים וקרנות ההשתלמות של המורים והגננות - היא יצרנית החשמל הפרטית הגדולה בארץ, לאחר שרכשה ביוני 2024 את תחנת הכוח אשכול מידי חברת החשמל תמורת 9 מיליארד שקל. תחנות הכוח שמחזיקה דליה מפיקות כיום חשמל בהספק של 2.5 ג'יגוואט.

קשר עם המוסדיים

קרן תש"י מגייסת את הכסף שלה בעיקר מגופים מוסדיים כגון קרנות פנסיה וקופות גמל, המחפשים אחר תשואה יציבה למשך שנים. הקרן משקיעה בעסקים מניבים שלרוב המדינה נמצאת בצד האחר שלהם, כצרכן. תחומים סולידיים, המוגנים בפני הטלטלות שפוקדות את השווקים הפיננסיים - כבישים, תחבורה, אנרגיה ותקשורת.

זפירוס היוותה ההנפקה הראשונה של חברה בשליטת הקרן, כאשר לרוב מעדיפה תש"י לממש את ההחזקות שלה באופן פרטי ולא תחת אור הזרקורים הציבורי. את ההנפקה בת"א החליטו בתש"י לבצע משום שהקרן מכירה היטב את המשקיעים המוסדיים המקומיים, שהם הגופים שהשקיעו בתש"י עצמה. גם אופי ההנהלה של זפירוס, שהיא ברובה ישראלית, והמטה שלה שנמצא בישראל, היוו שיקול עבור תש"י בבחירת מיקום ההנפקה.

ככל הידוע, בשנים האחרונות התקבלו לא מעט פניות של משקיעים, לרבות חברות ציבוריות בתחומי האנרגיה, שהביעו עניין ברכישת החזקות תש"י בזפירוס. כנראה שבדומה לרוכשת דוראל, אלו ראו בה כרטיס כניסה לשוק האנרגיה באירופה.

רוב העובדים של זפירוס הם בפולין ועיקר נכסיה ממוקמים שם. הבחירה של תש"י בדוראל הייתה גם מתוך אמון ביכולות הרוכשת להמשיך ולהצמיח את זפירוס בפולין. בתש"י רוצים לראות את המשך הצלחת ההשקעות השונות שביצעה, גם לאחר שהיא רושמת אקזיט, כדי להמשיך ולבסס את השם שלה בעולם התשתיות.

חוות שרתים בבני ציון

לצד השקעות האנרגיה שלה, מחזיקה כיום תש"י במספר נכסים נוספים. כך, לפני שלוש שנים החלה לפעול במושב בני ציון שבשרון חוות שרתים, שהקימה תש"י בשותפות עם חברת סרבר פארם של משפחת פפושדו. בשנת 2023 מכרה משפחת פפושדו את השליטה בסרבר פארם לידי קרן ההשקעות של מניולייף הקנדית, לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר, ותש"י נותרה עם החזקה בחוות השרתים.

בספטמבר האחרון רכשה תש"י שליש מחברת האוטובוסים אלקטרה אפיקים. הנתח נרכש תמורת 250 מיליון שקל מידי קבוצת אלקטרה ואיש ההסעות הוותיק אמנון סלע, בעסקה שגילמה לחברת האוטובוסים שווי של 750 מיליון שקל.

לצד אלו, רשמה לאחרונה הקרן אקזיט משמעותי נוסף במיזם הסיבים (IBC), חברת תשתיות הסיבים הגדולה בארץ. תש"י נכנסה להשקעה במיזם בשנת 2019, ומכרה בנובמבר האחרון את חלקה (23%) תמורת 506 מיליון שקל. הרווח המשוער לתש"י מהשקעתה זו הסתכם ב-360 מיליון שקל.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Brandon

בממשלה הופתעו מהצהרת טראמפ ויצטרכו לחפש מקור תקציבי של מיליארדי דולרים

במשרד האוצר הופתעו מהצהרת טראמפ על הקדמת הפסקת הסיוע האמריקאי לישראל, לנוכח ההסכם הקיים בין המדינות עד 2028 ● היקף הסיוע עומד על 3.8 מיליארד דולר בשנה, ובשלב זה לא ברור אם יופסק כולו או רק חלקו ● הפסקת הסיוע עלולה להעמיק את האתגרים התקציביים של הממשלה הבאה, על רקע דרישות מערכת הביטחון ותוכנית התעצמות בהיקף של 400 מיליארד שקל

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

רגע לפני הדוחות: נייס מפטרת כ־500 עובדים ברחבי העולם

לגלובס נודע כי ענקית התוכנה מרעננה תפטר כ־5% מכוח האדם, על רקע המעבר לפתרונות AI וחולשת המניה ● ביולי האחרון עוד טען המנכ"ל סקוט ראסל כי אין כוונה לפטר בישראל

מיכל רוזנבוים ורן ונגרקו. מועמדים לתפקיד מנכ''ל איגוד הבנקים / צילום: יח''צ, כדיה לוי

שכר של קרוב ל-3 מיליון שקל: המרוץ לניהול איגוד הבנקים נפתח ויש מועמדים

מנכ"ל האיגוד איתן מדמון, שניסיון להדחתו נחשף לפני מספר חודשים, יפרוש בסוף השנה ● בין המועמדים להחלפתו: עו"ד מיכל רוזנבוים, לשעבר מנהלת רשות החברות ● "בסופו של יום, האיגוד לא הצליח למנוע את המס המיוחד על הבנקים וגם לא הביא שינוי בחוק שכר הבכירים"

מנחם גינדי, מנכ''ל משותף בגינדי החזקות / צילום: איל יצהר

גינדי מציעה לדחות תשלום של 900 אלף שקל בעשר שנים. כמה שווה ההטבה?

גינדי החזקות מציעה לדחות חלק מהתשלום עד עשר שנים אחרי קבלת המפתח, ללא ריבית והצמדה לרוכש ● בדירת חמישה חדרים שמוצעת ב-4.2 מיליון שקל, המקדמה עומדת על 840 אלף שקל ● מה שווה הדחייה, ומה קורה כשההלוואה מגיעה לפירעון?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

חשד: רו”ח ויועצת מס לא דיווחו על הכנסות במיליונים של בעל שליטה בחברה ציבורית

על פי החשד, רואה חשבון ויועצת מס סייעו לבעל שליטה בחברה ציבורית לדווח על הכנסות מדיבידנדים בסך 16.5 מיליון שקל בשיעור מס מופחת, ולא דיווחו על משיכות כספים נוספות בסך 14.6 מיליון שקל מחברה פרטית שבשליטתו ● המס שנגרע מקופת המדינה בעקבות הדיווח בשיעור המופחת מוערך ביותר מ-800 אלף שקל ● השניים שוחררו בתנאים מגבילים, ושמותיהם נאסרו לפרסום

קניון עופר רמת אביב ביום הבחירות / צילום: מאיה טל

הבחירות הכפילו את מחזור הקניות היומי של הקניונים. ומה קרה באונליין?

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף האופנה הוא המרוויח הגדול השבוע, בעוד האיקומרס עם ירידה של 14%

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מדד הבנייה ירד, מניות הבנקים טיפסו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3%, מדד ת"א 90 נפל בכ-1% ● הדולר התחזק וחצה לזמן קצר את רף ה-3.15 שקלים ● טבע טיפסה אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את התחזיות בשוק ● נייס נפלה בחדות לאחר שנודע כי החברה מפטרת 500 עובדים - כ-5% מכוח האדם שלה

ShoppingIL

מבצעי נובמבר יוצאים לדרך: 3,000 עסקים ישתתפו ב-ShoppingIL

ShoppingIL של גוגל ייפתח השבוע בהשתתפות כ־3,000 עסקים ישראלים, מהם 16% הוקמו מאז פרוץ המלחמה ● מנתוני המשתתפים עולה כי כמחציתם הם עסקים זעירים עם פחות מחמישה עובדים • האירוע יתקיים על רקע מבצעי נובמבר, בהם בלאק פריידיי וסייבר מאנדיי

מהגרים שנכנסו לבריטניה דרך צרפת / צילום: Reuters, Gareth Fuller

אחרי מרד בלייבור: ממשלת בריטניה לא תחמיר את התנאים למהגרים

ממשלת בריטניה ריככה את רפורמת ההגירה לאחר מרד במפלגת הלייבור, ורוב מהגרי העבודה יוכלו להמשיך לקבל תושבות קבע בתום חמש שנים בלבד

מנכ''ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

מנכ”ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב פורש מתפקידו

בר סימן טוב הודיע לשר הבריאות חיים כץ כי יסיים את תפקידו בשבועות הקרובים, לאחר כתשע שנים במצטבר בשתי קדנציות ● במהלך כהונתו הוביל את מערכת הבריאות בתקופת מגפת הקורונה ובמלחמת חרבות ברזל ● עם פרישתו צפוי להצטרף כעמית מחקר לאוניברסיטת קולומביה בניו יורק

ראש עיריית ראשל''צ, רז קינסטליך / צילום: תמר מצפי

התעלומה בראשון לציון: "מצאנו את המקור לריח החריף שהטריד את התושבים"

ראש העירייה רז קינסטליך הודיע כי פסולת דלק ושמן שנשפכה לשוחת ביוב במערב העיר היא ככל הנראה הגורם למטרד הריח • פיקוד העורף והמשרד להגנת הסביבה לקחו דגימות מהמקום, ובימים הקרובים יבוצעו שטיפות מיוחדות • בעירייה יערכו חקירה כדי לברר מי אחראי למפגע • "מקווה שסיימנו את התעלומה הגדולה (והמסריחה)", כתב קינסטליך ברשתות

חיים כצמן, מייסד ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

מניית ג'י סיטי נחתכה במעל 20%: "למימוש נכסים בברזיל אין כיום היתכנות כלכלית"

באוגוסט הודיעה חברת הנדל"ן המניב על תוכנית מכירת נכסים ב-6.1 מיליארד שקל, שכוללת גם מכירת נכסיה בברזיל, אך המהפך הפוליטי שם צפוי להקשות: "הבחירות בברזיל גמרו את השוק באותה מדינה"

חנות דייסון בביג גלילות / צילום: דייסון

דייסון השיקה חנות מותג ראשונה בישראל, האם היא תתן פייט למתחרים?

לפני פחות משנה קיבלה קבוצת פוקס את הזיכיון למותג שואבי האבק דייסון, ובשבוע שעבר הושקה חנות הדגל בביג גלילות ● בשיחה עם גלובס אומר גיא טרנר, בכיר בחברה הגלובלית: "אנחנו לא מפחדים מתחרות. חברות אחרות משתנות בעקבות הטכנולוגיות שלנו"

דירה למכירה / צילום: תמר מצפי

הטבת המס שכדאי לבעלי דירות להכיר

האטה במכירות וירידות מחירים שלחו קרוב לחצי ממשקיעי הדירות לטווח קצר למכור בהפסד ריאלי ● דיווח נכון מאפשר לקזז את ההפסד מול רווחים בשוק ההון ולחסוך עשרות אלפי שקלים

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

תרופות הדגל של טבע סידרו לה רבעון חיובי ושיפור בתחזית ההכנסות

חברת התרופות עקפה את תחזיות האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה, והציגה הכנסות של 4.4 מיליארד דולר ● טבע גם העלתה את תחזיתה לשנת 2026 המלאה ● המניה מטפסת במסחר המוקדם בוול סטריט

אילוסטרציה: Shutterstock

בחירה להישאר בתוך העסק של המשפחה מתחילה באפשרות לצאת

בעסק משפחתי בקשה למכור מניות נשמעת כמו בגידה ● המודל של הכלכלן אלברט הירשמן מסביר למה דווקא דלת פתוחה היא מה שנותן משקל לקול של מי שנשאר ● ומה אומר השקט במשפחה בה לא מדברים על האפשרות לצאת ● עסק משפחתי, טור חדש

התחנה המרכזית בתל אביב / צילום: Shutterstock

הסנונית הראשונה בדרך להריסת התחנה המרכזית בתל אביב

רגע לפני שעבודות הרכבת הקלה מגיעות לאזור, עיריית תל אביב ומשרד התחבורה הגיעו להסכמות על הריסת הגשר המוביל לתחנה המרכזית בתחילת 2027 ● המהלך יחייב שינויים בהסדרי התנועה וצפוי להוסיף כאוס ● מיטל להבי, סגנית ראש העירייה: "צעד נחוץ לשינוי פני התחנה"

הפגנת עובדי ארקיע

“שחררו את ארקיע”: העובדים מפגינים נגד ההנהלה

עשרות עובדי ארקיע מפגינים מול מטה החברה בבני ברק, על רקע כוונת הבעלים, האחים נקש, לדלל את החזקות העובדים בחברה מכ-20% כיום ● המחאה מגיעה לאחר דיווחים על הפסדים של עשרות מיליוני שקלים בשנה האחרונה, ובצל חשש העובדים מפגיעה בזכויותיהם ובביטחונם התעסוקתי ● באיגוד העובדים מזהירים מפני צעדים ארגוניים וקוראים להנהלה לפתוח במשא ומתן

מקרר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

מתקפת הסייבר על סופרים באירופה החלה בכלל בישראל

מתקפות הסייבר על מערכות הקירור במרכולים באירופה מעלות חשש גם בישראל, שבה כבר נפגעה רשת מזון באירוע דומה ● חוקרי סייבר מעריכים כי ייתכן שהמתקפות בישראל היו בין הראשונות מסוגן ואף השפיעו על גל התקיפות במערב ● במערך הסייבר מזהירים מפני פרצות האבטחה בבקרי הקירור

הטיל ''ח'ייבר שכן'' מוצג בעת מצעד בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl/NurPhoto

דיווח: ישראל הזהירה את ארה"ב שאיראן מתכוונת להשתמש בנשק כימי

לפי הדיווח, בכירים אמריקאים קיבלו את המידע בספקנות ● בישראל טוענים כי האיום דחוף יותר מהגרעין ● במשמרות המהפכה טוענים כי הפילו שני רחפנים מסוג לוקאס מעל עיר הנמל בנדר חמיר ● בכיר אמריקני: מטוס קרב השמיד משגר טילים באי קשם לאחר שמשמרות המהפכה שיגרו ממנו טיל נגד מטוסים ● במקביל, קטאר ממשיכה במאמצי התיווך ● טראמפ בריאיון לפוקס: "אולי נצטרך לתקוף את הר המכוש ● דיווחים שוטפים