גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout
מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

ערב הסעודית מתרחקת בחודשים האחרונים מנורמליזציה עם ישראל, והיא אף החריפה את השפה הדיפלומטית נגדה. המגמה הזו מושפעת גם מהאינטרסים ומהמהלכים של ירושלים, כדוגמת הנוכחות הצבאית בסוריה וההכרה בעצמאות סומלילנד, אבל לא פחות מכך מהרצון להסיט את תשומת־הלב המקומית מכישלון העמידה בלוחות הזמנים של "חזון 2030" של נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן - ומעל הכול מהקשיים במימון. אלו הביאו את בית המלוכה לפטר לאחרונה 40 בכירים, בראשות שר ההשקעות, חאלד אל־פאליח.

כותרות העיתונים | ההכרה בסומלילנד: האינטרסים הישראליים נחשפים
למה יורש העצר הסעודי כל־כך פוחד מנורמליזציה עם ישראל?

את חזון 2030 השיקו הסעודים לפני עשור, עם יעד מרכזי של הפחתת התלות בנפט והתאמת הכלכלה והתשתיות באופן שיציב את הממלכה כמעצמה בינלאומית. בבסיס ניצבת תוכנית ניאום: פרויקט הדגל של נסיך הכתר הסעודי, שמיועד להיפרס על פני 26.5 קמ"ר בצפון־מערב המדינה, שההשקעה המוערכת בו, לפי אתר "Oil Price" עומדת כיום על כ־8.8 טריליון דולר.

ההוצאה האדירה על החזון של מוחמד בן סלמאן נדרשת לבוא מהנפט, וכדי לעמוד בה דרוש מחיר חבית של כ־90 דולר לפי קרן המטבע הבינלאומית, או 94 דולר לפי סוכנות הידיעות בלומברג. ואולם, מחיר חבית ברנט עומד כיום על פחות מ־70 דולר, והפעם האחרונה שנשק ל־90 דולר הייתה באפריל 2024. על כן, נדרשת בחינה מחודשת של התוכניות. כך, למשל, פרויקט עיר "הקו" הוקטן דרסטית, מיזם אי היאכטות "סינדאלה" בסימן שאלה, וגורד השחקים "מכעב" לכל הפחות הושהה בגלל עלויותיו.

שחיקה במעמד הנסיך

ד"ר יואל גוז'נסקי, לשעבר בכיר במל"ל וכיום מכהן כראש תוכנית המפרץ ב־INSS, הזהיר כבר לפני כחמש שנים כי חזון 2030 הוא מגלומני - ולא יעמוד במבחן המציאות. עתה, הוא לא פוסל אפשרות כי מעמדו של הנסיך יישחק - כתוצאה מבזבוז מאות מיליארדי דולרים על מיזמים שהולכים וקטנים, או אפילו נעלמים.

"זהו פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן, ועליו הוא נבחן", מדגיש ד"ר גוז'נסקי. "השפעת מצב חזון 2030 על המעמד מבחוץ פחות חשובה לממלכה, אבל בבית יכולים הסעודים להגיד 'זה המיליארדים שלנו, לא שלך מוחמד בן סלמאן'. על כן, עלול להיות פיחות במעמד הנסיך, וכדאי לשים לב אם זה יביא למחאה מסומנת נגדו - כתוצאה מבזבוז מאות מיליארדי הדולרים".

בכירי ריאד נקלעו לאחרונה למבוכה, כשהוועד האולימפי של אסיה הודיע, כי קזחסטן תחליף את ערב הסעודית באירוח משחקי החורף של אסיה ב־2029. הממלכה מרבה בשנים האחרונות למשוך אליה אירועי ספורט מרכזיים וספורטאים בולטים, וכחלק מכך שאפה לארח את משחקי החורף של אסיה בניאום. ואולם, העיכובים המהותיים במיזם "טרויינה", שמיועד לקום על הרים בגובה כ־2,600 מטרים, לא הותירו ברירה.

"התבזבזו מאות מיליארדי דולרים, אף אחד לא יודע כמה בדיוק", מציין ד"ר גוז'נסקי. "חלק מהבעיה היא שהמיזמים הבולטים הם לא דואליים. אפשרי, למשל, לקחת אצטדיון כדורגל ענק, ואז לתת לילדים לשחק בו. עם עיר הקו אין מה לעשות, ועכשיו הסעודים בבעיה גדולה מאוד".

להיפתח להון זר

לעיכובים יש, כמובן, השלכות כלכליות שמביאות את הממלכה להבין כי היא מוכרחה לפתוח את עצמה להזרמת הון זר - וכמה שיותר. בעקבות זאת הוחלט, בין השאר, לפתוח את החברות הציבוריות למשקיעים זרים, ולאפשר להם לרכוש בעלות מלאה על נדל"ן באזורים מסוימים. לצד זאת, מוחמד בן סלמאן ניצל החודש את ביקורו של נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן בממלכה, כדי לסכם על הידוק שיתוף־הפעולה הכלכלי בין המדינות - מתוך ההבנה שלחברות טורקיות יש מה לתרום לחזון 2030.

בד־בבד, ערב הסעודית חתמה עם משטר א־שרע בסוריה, שנהנה מחסות טורקית, על שורת השקעות בסך כולל של כ־10 מיליארד דולר. אלו כוללות פיתוח והפעלה של נמל התעופה של חאלב; הקמת מיזמי התפלה והובלת מים; פריסת סיבים אופטיים ברחבי סוריה; והפעלה ופיתוח של חברת הכבלים הסורית.

לא מצמצמים הפקת נפט

בינתיים, במפתיע או שלא, לא רק הכלכלה הסורית נהנית מהכסף של בן סלמאן. הכלכלה הסעודית עצמה ממשיכה לפרוח על בסיס הנפט, שממנו היא מנסה להיגמל. מנתוני הלשכה הסעודית לסטטיסטיקה עולה כי הצמיחה המקומית עמדה ב־2025 על 4.5%, שיא של שלוש שנים. המנוע מאחוריה היה סקטור הנפט שקפץ ב־5.6%. הפריחה הזו לא הושפעה, כמובן, ממחיר הנפט, אלא מקצב ההפקה, שהועלה מכ־9 מיליון חביות ביום באפריל, עד לכ־10 מיליון חביות ביום מספטמבר ועד תום השנה.

ד"ר גוז'נסקי מסביר, כי אומנם לאורך זמן תהו מדוע הסעודים לא מפחיתים את ההפקה, מעצם הפגיעה העצמית במחירי הנפט, אבל התשובה טמונה בתפיסת נתח השוק. "האמריקאים משתלטים על הנפט, והסעודים לא רצו להפסיד. כשמחליטים על מכסות אופ"ק, החברות האחרות מרמות, והסעודים נפגעים. לצד זאת, יש נפט איראני ורוסי זול שמוברח לסין במחירי רצפה, והסעודים לא יכולים לתמחר נפט גבוה. אם הם יצמצמו את ההפקה, יהיו יותר פניות לאיראן ולרוסיה".

לשמחתו של נסיך הכתר הסעודי נראה שיש היבטים אחרים, שאינם נפט, שגם בהם העולם המערבי ככלל וארה"ב בפרט זקוקים לו. הדבר בא לידי ביטוי בנובמבר האחרון כשנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הסכים לרתום חברות אנרגיה גרעינית אזרחית לטובת הסעודים, ללא שום צורך בנורמליזציה של הממלכה עם ישראל. המהלך הושפע מהרצון של טראמפ להוביל את מרוץ הבינה המלאכותית (AI) מול סין, ועבור זאת נדרשת אנרגיה רבה - שיכולה להגיע מתשתיות שייפרסו במרחבים גדולים שערב הסעודית יכולה לספק.

"טראמפ עשה במאי את הנסיעה לערב הסעודית, ומוחמד בן סלמאן התחייב להשקעת טריליון דולר במשק האמריקאי, שאני לא בטוח שיוכל באמת לתת", מסכם ד"ר קובי ברדה, מומחה לפוליטיקה אמריקאית מהמכון הטכנולוגי חולון (HIT).

"באופן מהותי, הסעודים היו שותפים של האמריקאים בכל המרחב של המזרח התיכון. זה קורה בסוריה, שם מממנים חברת תעופה חדשה. הסעודים גם נכנסו ללבנון, והם השותפים הגדולים של טראמפ במזרח התיכון.

"בשבועות האחרונים יוצאים הדיווחים הכלכליים הלא טובים של המשק הסעודי, ו־2030 נראה כמו חזון שיישאר על הנייר. השאלה היא כיצד מצב הסעודים ישפיע על האמריקאים, במיוחד כשהבחירות בישראל מעבר לפינה. האם טראמפ מהמר וכופה על מוחמד בן סלמאן הסכם שלום עם ישראל, כחלק מהאירוע הגדול של מסדרון IMEC מהודו לאירופה? כרגע, הסעודים משכו לכאורה לאחור. נידרש לראות היכן טראמפ שולף את האלה; אנחנו בצומת קריטי של זמנים".

עוד כתבות

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

יו''ר עוצמה יהודית והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה תקדם מחדש איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת צפויה להקים הבוקר (ב') מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים ויימנע התערבות בג"ץ במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

"לא מחפש הרפתקאות וסיכונים": מי הוא צביקה לביא מחקירת מידע הפנים בארית

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

אחרי ביטול המכסים של הנשיא טראמפ: הסיבה שבישראל מרוצים

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?