גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

150 מיליון שקל ליועצים, קשיים לשתי החברות שהביאו מארה"ב

לפני שני עשורים הביאו רפי ליפא וגל עמית את חברת הנדל"ן האמריקאית דה לסר לגיוס חוב ראשון בת"א ● בעקבותיה הגיעה דה זראסאי, שקרסה אשתקד ● השבוע עבר הלחץ לאג"ח של חלוצת ההנפקות הזרות, שתשואות האג"ח שלה זינקו מחשש שתתקשה לעמוד בהתחייבויותיה ● כסף בסיכון

רפי ליפא  וגל עמית, יועצי ההנפקות שפעלו עם פועלים אי.בי.אי בעבר / צילום: תמר מצפי
רפי ליפא וגל עמית, יועצי ההנפקות שפעלו עם פועלים אי.בי.אי בעבר / צילום: תמר מצפי

בסוף השבוע שעבר זינקו התשואות באג"ח של חברת הנדל"ן האמריקאית דה לסר, הנסחרות בבורסה בת"א, לשיעור דו-ספרתי, המשקף חוסר אמון מצד המשקיעים ביכולת ההחזר שלהן. מאחורי הנפילה באג"ח עמד דיווח לקוני משהו על הארכת בדיקת נאותות אותה מבצע רוכש, שחתם עם החברה לפני חודש על הסכם לרכישת 4 נכסים מידיה תמורת 28 מיליון דולר.

כסף בסיכון | מיליארדים ירדו לטמיון אך גיוסי האג"ח מאמריקה בת"א נמשכים
תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

עסקת המכירה נועדה לשפר את תזרים המזומנים של דה לסר, וחלקו היה אמור להיות מופקד בחשבון הנאמנות של מחזיקי האג"ח (סדרה ח'). לכן תגובת המשקיעים, שכבר ראו בשנים האחרונות מספר קריסות של "חברות BVI", הנמצאות בבעלות יזמים אמריקאים והתאגדו באיי הבתולה הבריטיים לצורך גיוס חוב בת"א, הייתה חריפה. הם שלחו את אג"ח דה לסר להיסחר בתשואות "זבל", המשקפות חשש שהחברה לא תצליח לעמוד בהתחייבויותיה. לאחר שקיימה שיחה עם המשקיעים, עדכנה דה לסר כי השלמת בדיקת הנאותות צפויה עד סוף השבוע הנוכחי, וכי הוחלט להוריד את תמורת הרכישה בכ-1 מיליון דולר (במטרה לזרז את השלמת המכירה).

מדובר באירוע סמלי. דה לסר הייתה חברת ה-BVI הראשונה שהגיעה לבורסה בת"א, והיא זו שסללה את הדרך לעשרות חברות מסוגה שגייסו בת"א עשרות רבות של מיליארדי שקלים. אי שם בשנת 2008 הנפיקה חברת הנדל"ן המניב, שבבעלות איש העסקים אברהם (אייב) לסר, איגרות חוב בבורסה המקומית, ומאז המשיכה לגייס - בסך הכול כמעט 4 מיליארד שקל ב-9 סדרות שונות.

כיום, יש לדה לסר שלוש סדרות סחירות (ז', ח' ו-ט'), בסכום כולל של כ-1.3 מיליארד שקל לפירעון. בעקבות הדיווח בשבוע שעבר זינקו כאמור התשואות על האג"ח הללו בעשרות אחוזים: סדרה ז' לכ-90% (אך מאז ירדה והיא נסחרת כיום בתשואה של 66%). באופן דומה, קפצו גם הסדרות ח' ו-ט' והתשואה שלהן לפדיון עומדת על 19% ו-37% בהתאמה.

דה לסר, המחזיקה ב-50 נכסים מניבים (משרדים, מסחר ומגורים) בארה"ב, פועלת תחת מינוף גבוה. נכון לסוף הרבעון השלישי יחס החוב ל-CAP (הון עצמי בתוספת חוב פיננסי) שלה עמד על כ-71%, כשבנוסף נרשם לה תזרים מזומנים שלילי מפעילות שוטפת של 7.3 מיליון שקל מתחילת השנה.

הקשיים המסתמנים של דה לסר מגיעים לאחר שבתחילת השנה שעברה נקלעה למשבר חברת הנדל"ן המניב דה זראסאי, גם היא אחת מחברות ה-BVI הוותיקות בת"א. דה זראסאי שבבעלות ג'ואל וינר מתמחה בתחום הדיור להשכרה בניו יורק. החברה שהנפיקה לראשונה אג"ח בת"א ב־2013, ויתרת חובה כיום כ-1.2 מיליארד שקל, הודיעה שאין ביכולתה לעמוד בתשלומים העתידיים לבעלי החוב. בד בבד הודיעה על הפסקת תשלום החוב למלווה הבכיר שלה, הבנק האמריקאי פלאגסטאר, שמצידו העמיד את החוב כלפיו לפירעון מיידי ומימש חלק נכבד מנכסיה. בחודשים האחרונים מנהלת דה זראסאי מאמצים להגיע להסדר חוב מול מחזיקי האג"ח.

עמלות של מאות מיליונים

מלבד שוק ותחום פעילותן, המשותף לשתי החברות הללו היה מי שהביאו אותן לגיוסי האג"ח בבורסה המקומית - צמד יועצי ההנפקות רפי ליפא וגל עמית. השניים ידעו לאתר את יזמי הנדל"ן, רובם יהודים-אמריקאים, "לארוז" את נכסיהם לחברה מנפיקה, ולהמשיך וללוות אותם מול שוק ההון המקומי לאורך שנים. בתמורה למהלך המורכב, השכילו השניים לגבות עמלות יוצאות דופן, לעיתים כ-10 מיליון שקל בהנפקה אחת, אשר מצטברות על פני השנים לכמה מאות מיליוני שקלים. נכון להיום מחזיקים ליפא וגל גם באחת מחברות החיתום הגדולות בשוק - אוריון שהקימו עם ארז גולדשמידט (לשעבר מנכ"ל אי.בי.אי חיתום ששיתפה עם השניים פעולה מראשית דרכם).

בעוד העמלות על גיוסי אג"ח של חברות ישראליות חדשות נעות על פי רוב בין 0.4%-1.5% מסכום הגיוס, העמלות בהנפקות BVI נעות בין 2%-3%, ולעיתים עשויות גם להגיע ל-4% מתוך תמורת ההנפקה. שיעור העמלות הגבוה נותר לעיתים רבות גם בהנפקות אג"ח חוזרות של אותן חברות, ואף בהרחבות של סדרות קיימות. זאת, בין היתר בשל הסיכון הכרוך בחוב שמגייסות החברות הללו.

כך, רק עבור גיוסי האג"ח שביצעו ליפא ועמית עבור דה לסר לאורך השנים, כ-4 מיליארד שקל, הם קיבלו עמלות בסכום מוערך של כ-90 מיליון שקל. עבור החוב שגייסה דה זראסאי הקורסת, בהיקף כולל של כ-3.6 מיליארד שקל, מדובר בסכום המוערך בכ-60 מיליון שקל. כלומר סך של כ-150 מיליון שקל, בעיקר בדמי ייעוץ לחברת ויקטורי קונסלטינג שלהם, ובהמשך גם באמצעות חברת החיתום אוריון.

ריביות גבוהות יחסית

גיוס החוב של דה לסר ודה זראסאי, בהובלת עמית וליפא, פתחו כאמור את הדלת לשורה ארוכה של עשרות חברות נדל"ן, בעיקר בבעלות יהודים אמריקאים, שהקימו חברות במקלט המס של איי הבתולה הבריטיים (BVI) לצורך גיוסי חוב בבורסה בת"א.

גיוסים אלה בוצעו אומנם בריביות גבוהות יותר מאלו שאותן שילמו חברות נדל"ן ישראליות בדירוג חוב זהה, על מנת לשקף את הסיכון הגדול יותר של המרחק מהשוק ואי ההיכרות עם פעילותן. אולם הן עדיין היו נמוכות משמעותית מריביות המזנין שנטלו אותן קבוצות בארה"ב.

כך, בעשור הקודם (2008-2019) גייסו החברות הזרות חוב של כ־30 מיליארד שקל בת"א. הן, והיועצים שהביאו אותן לארץ, ניצלו את הנתונים הבסיסיים של שוק ההון הישראלי בעשור שעבר, ובראשם ריבית נמוכה, כסף גדול המחפש תשואה ומחסור בסחורה מקומית איכותית.

שורה של קריסות מהדהדות

הן המשיכו לעשות זאת גם בשנים שבאו אחר כך, חרף שורה של חברות שקרסו עם חובות גדולים: אול־יר, סטארווד, ברוקלנד ואורבנקורפ.

רק בשנה וחצי האחרונות הודיעו שלוש חברות נדל"ן זרות נוספות - הרץ פרופרטיס, דה זראסאי ופסיפיק אוק - על חוסר יכולת לשרת את החוב שגייסו. לקראת סוף השנה שעברה הגיעה חברת הנדל"ן האמריקאית הרץ פרופרטיס אל סופה. אחרי שנתיים שבהן לא שילמה את חובותיה (כ־600 מיליון שקל) למחזיקי האג"ח, בחודש אוקטובר האחרון אושר הסדר החוב בחברה, שכלל תספורת של עשרות אחוזים עבור חלק ממחזיקי החוב (סדרה א' שלא גובתה בבטוחות).

לגל ההסדרים הצטרפה בעת האחרונה גם קרן הריט האמריקאית פסיפיק אוק, המחזיקה נדל"ן מניב (בעיקר מתחמי משרדים ודירות), שגייסה בעשור האחרון חוב בת"א שעומד כיום על כ־1 מיליארד שקל. בשנים האחרונות נקלעה החברה לקשיים תזרימיים שהביאו את רואי החשבון לצרף לדוחותיה הערת "עסק חי", המטילה ספק בהמשך קיומה, ומעניקה למעשה למחזיקי האג"ח אפשרות לדרוש פירעון מיידי של החוב. בהתאם, איגרות החוב של פסיפיק אוק (סדרה ד' ו־ב') נסחרות כיום בתשואת "זבל" של עד אלפי אחוזים.

עוד כתבות

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"לא בוטחות בארה"ב לטווח ארוך": המומחית שמסבירה למה מדינות המפרץ לא מגיבות לתוקפנות האיראנית

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי, כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה בדה מרקר וכאן ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

אנשים מנסים לתפוס מחסה בעקבות פיצוץ, טהרן הבוקר. ניו יורק טיימס מדגיש כי התקיפה התבצעה בשעת העומס / צילום: Reuters

דיווחים על מבצע שתוכנן חודשים ופינוי חמינאי: כך מתפתח הסיקור העולמי

כלי תקשורת מובילים בארה"ב מדווחים על תקיפות אמריקאיות ישירות, ועל ריכוז כוחות חסר תקדים באזור, הגדול מאז 2003 ● באירופה שונה המסגור הראשוני כדי לכלול את וושינגטון כשותפה מלאה למהלך, וכן דווח כי המנהיג העליון חמינאי הובל למקום בטוח מחוץ לבירה ● הניו יורק טיימס מציין כי התקיפות התרחשו בשעה שמיליונים בדרכם למקומות עבודה ולבתי ספר, וב-CNN מתמקדים גם בהשלכות הכלכליות

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

מה עשה החיסכון בפברואר? / צילום: Shutterstock

הירידות במניות העיבו, אבל החודש חיובי: מה עשה החיסכון שלכם בפברואר?

למרות הירידות בבורסה בימים האחרונים, חודש פברואר צפוי להסתיים עם תשואה חיובית בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות ● לפי תחזית מיטב, התשואה הממוצעת ברוטו של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תהיה בפברואר 0.5% ובחודשיים הראשונים של השנה 2.6%

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכ"ד כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית