גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איראן פוגעת במכ"מים שעליהם מבוססת מערכת ההגנה האמריקאית

טהרן מבצעת תקיפות רבות באמצעות רחפני תקיפה חד־כיווניים ומכוונת למערכות המכ"ם שעליהן נשענות מערכות ההגנה האווירית האמריקאיות באזור ● לפי גורמים אמריקאים ותצלומי לוויין, נפגעו מתקנים בכמה מדינות והיכולת לזהות שיגורי טילים נפגעה

עשן בדוחא לאחר מתקפה איראנית
עשן בדוחא לאחר מתקפה איראנית

איראן תוקפת את מערכות המכ"ם המשמשות כ"עיניים" של מערכות ההגנה האווירית במזרח התיכון, טהרן פגעה בכמה מהן בימים האחרונים והפחיתה את היכולת של ארה"ב ובעלות בריתה לעקוב אחר טילים.

תקיפות איראניות שבוצעו כתגובה למערך ההפצצות האמריקאי־ישראלי פגעו במערכות מכ"ם, תקשורת והגנה אווירית בקטאר, באיחוד האמירויות, בירדן, בבחריין, בכווית ובערב הסעודית, כך לפי גורמים אמריקאים, אנליסטים צבאיים ותצלומי לוויין הזמינים לציבור.

עם טווח של 300 ק"מ: הטיל הישראלי שמככב באיראן
אחרי שספגו אש: מה עוצר את המפרציות מלהצטרף למלחמה

התקיפות מבוצעות לעיתים קרובות באמצעות רחפני תקיפה חד־כיווניים של איראן, כמו רחפני השהאד, שמחירם הוא שבריר מעלות הטילים שמערכות ההגנה האמריקאיות המתוחכמות תוכננו ליירט. בימים האחרונים איראן שיגרה פחות טילים.

"באופן כללי, ההגנות שלנו פועלות היטב. עם זאת, ברור שהאיראנים מבינים אילו סוגי מטרות הם רוצים להמשיך להפעיל עליהן לחץ, וזה כולל מערכות פיקוד ושליטה ואת היכולת שלנו לזהות טילים ורחפנים מתקרבים", אמר ראווי צ'אודרי, לשעבר עוזר מזכיר חיל האוויר האמריקאי האחראי על המתקנים.

דובר של פיקוד המרכז של ארה"ב (CENTCOM) אמר כי הצבא נותר בכשירות מלאה למרות הפגיעות. ארה"ב מחזקת את מערכי ההגנה שלה באזור, ושולחת ציוד ומיירטים נוספים, אמרו גורמים אמריקאים.

"משאבים אסטרטגיים נדירים"

ארה"ב אומרת כי היא פוגעת ביכולת של איראן לבצע תקיפות מיום ליום. האדמירל בראד קופר, מפקד הכוחות האמריקאיים במזרח התיכון, אמר ביום חמישי כי תקיפות הטילים הבליסטיים ירדו ב-90% ותקיפות הרחפנים ירדו ב-83% מאז תחילת המלחמה.

ארה"ב ושותפותיה באזור משתמשות ברשת של מערכות הגנה אווירית מסוג THAAD, פטריוט ומערכות נוספות כדי להפיל טילים, רחפנים ורקטות שמשוגרות בידי איראן והפרוקסי שלה באזור.

סוללות ההגנה האווירית הללו תלויות במכ"מים כדי לזהות טילים ורחפנים מתקרבים. מערכות כאלה הן לעיתים נדירות ויקרות מאוד. העימות גם מכלה במהירות את מלאי המיירטים של ארה"ב המשמשים להגנה מפני טילים.

אחת התקיפות המשמעותיות ביותר פגעה במערכת מכ"ם מתקדמת להתרעה מוקדמת בבסיס חיל האוויר אל־עודייד בקטאר, שבו נמצא הבסיס הצבאי האמריקאי הגדול ביותר באזור. התקיפה פגעה במכ"ם מסוג AN/FPS -132, ופגעה ביכולתו לפעול, לפי תצלומי לוויין וגורם אמריקאי.

ה-AN/FPS-132 הוא מכ"ם רחב־טווח שנועד לעקוב אחר מטרות רבות בו־זמנית. לארה"ב יש חמישה מכ"מים קבועים כאלה במסגרת מערכת ההתרעה של צפון אמריקה שנועדה להגן על ארה"ב מפני טילים, לפי המכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים (IISS). עלות מערכת כזו יכולה להגיע עד מיליארד דולר.

"אלה משאבים אסטרטגיים נדירים", אמר תומאס קראקו, מנהל פרויקט ההגנה מטילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים בוושינגטון.

המערכות שמילאו תפקיד חשוב בעימות

תצלומי לוויין של חברת הלווינים Planet Labs מראים נזק למתקן המכ"ם בקטאר. בתמונות ניתן לראות פסולת בצדו הצפון־מזרחי של מבנה המכ"ם הכיפתי, הצד הפונה לעבר איראן וכן זרימת מים, ככל הנראה מהניסיונות לכבות את השריפה, כך לפי סם לייר, חוקר במרכז ג'יימס מרטין.

"הדבר מדגים עד כמה חלק מהמכ"מים המתקדמים הללו פגיעים", אמר לייר, שפרסם ניתוח של תצלום הלוויין.

איראן גם פגעה במכ"ם מסוג TPY-2 המחובר לסוללת THAAD בירדן, לפי תצלומי לוויין וגורם אמריקאי. מכ"ם זה הוא רכיב קריטי במערכת ההגנה מטילים הקרקעית, שמיירטת טילים בליסטיים מעל האטמוספירה.

תצלומי לוויין שנבחנו בידי וול סטריט ג'ורנל מראים גם נזק לשלוש כיפות מכ"ם בבסיס Camp Arifjan, בסיס שבו משתמשים הכוחות האמריקאיים בכווית, וכן פגיעה במערכת תקשורת לוויינית במפקדת הצי החמישי של ארה"ב בבחריין.

בערב הסעודית, צילום לוויין מה-1 במרץ מראה עשן מיתמר העולה מבניין באתר מכ"ם בבסיס האוויר Prince Sultan.

ארה"ב הציבה מערכות מכ"ם מרכזיות במיקומים אסטרטגיים ברחבי העולם כדי להגן מפני איומים מצד איראן, צפון קוריאה, רוסיה ואויבות אחרות. לצי האמריקאי יש גם כמה משחתות מצוידות בטילים מונחים באזור, המסוגלות להפיל טילים בליסטיים ואיומים אוויריים אחרים.

מערכות אלה מילאו תפקיד חשוב בעימות הנוכחי עם איראן. כאשר איראן שיגרה טיל לעבר בסיס צבאי טורקי שבו ארה"ב מאחסנת נשק גרעיני, מערכת מכ"ם אמריקאית בדרום־מזרח טורקיה זיהתה את השיגור והעבירה את האיום לספינת מלחמה אמריקאית במזרח הים התיכון, שהפילה את הטיל. תחנת הרדאר בעיירה קיורצ'יק (Kürecik) הוצבה שם לפני יותר מעשור בידי ממשל אובמה כדי לחזק את ההגנה של נאט"ו מפני איראן.

מגבלות במלאי התחמושת של שני הצדדים

לצבא ארה"ב יש בסך הכול שבע סוללות THAAD מבצעיות בלבד, כולל שתיים המוצבות דרך קבע בגואם ובדרום קוריאה. מתוך חמש הסוללות הניידות של ארה"ב, שתיים נמצאות כעת במזרח התיכון, בישראל ובירדן, כדי להתמודד עם האיום האיראני. סוללת THAAD שמינית נמסרה לצבא האמריקאי בשנה שעברה אך עדיין נמצאת בבדיקות, אמרו גורמים.

גם ערב הסעודית ואיחוד האמירויות רכשו מארה"ב מערכות THAAD משלהן, ואמרו כי חלק מהן כבר מבצעיות.

ברבות מהתקיפות השתמשה איראן ברחפני תקיפה חד־כיווניים המתפוצצים בעת פגיעה. הרחפנים, שטסים נמוך ואיטי, קשים ליירוט עבור חלק ממערכות ההגנה האווירית המסורתיות. הרחפנים מילאו תפקיד מרכזי בתגובת הנגד של איראן ופגעו במתקני נפט, בסיסים צבאיים ובבניינים רבי־קומות במפרץ.

איראן משגרת כעת פחות טילים מכפי ששיגרה בגל התקיפות הראשוני בתגובה למתקפה האמריקאית־ישראלית, אך תקיפות הרחפנים שלה נמשכות בקצב יציב. לאחר נחיל של יותר מ-500 רחפנים ביומיים הראשונים של העימות, איחוד האמירויות הותקפה ביותר מ-100 רחפנים בכל יום, לפי משרד ההגנה שלה.

לשני הצדדים יש מגבלות במלאי התחמושת שלהם. בכירים בפנטגון הזהירו עוד לפני המלחמה כי לארה"ב ולבעלות בריתה יש מלאי מוגבל של מיירטי הגנה אווירית. שר ההגנה האמריקאי פיט הגסת' אמר כי לארה"ב יש תחמושת מספקת ללחימה.

לפי ההערכות, לאיראן יש יכולת לייצר אלפי רחפנים, והיא אף ייצאה אותם לרוסיה. מוסקבה השתמשה ברחפנים איראניים ובדגמים דומים שיוצרו ברוסיה בתקיפות באוקראינה. רוסיה גם משתפת מודיעין עם איראן, שעשוי לסייע לה לכוון תקיפות נגד כוחות צבאיים.

"הבעיה של מתקפות אוויר וטילים מורכבות ומשולבות כבר כאן, ועלינו להתמודד עם כל סוגי האיומים האוויריים, לא רק עם טילים בליסטיים", אמר קראקו. "נדרשת הגנה על מערכות ההגנה עצמן".

עוד כתבות

מערכות הגנה של אלביט / צילום: Christian Thiel

קפיצה של 55% בארבעה חודשים: איך כדאי להשקיע בסקטור הלוהט של הבורסה?

המערכה הישראלית־אמריקאית מול איראן הקפיצה את המניות הביטחוניות בת"א שנהנות ממומנטום שיא בשנים האחרונות ● איך אפשר להיחשף לתחום הלוהט, האם עדיף לבחור מניה מנצחת או קרן סל, ובמה עדיף להשקיע, טנקים או מל"טים? גלובס עושה סדר

כלי רכב חדשים בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

עד 1,600 דולר למכולה: צים מקפיצה בחדות את מחירי התובלה הימית

לאחר שבמהלך הימים האחרונים שורת חברות ספנות בינלאומיות הודיעו על העלאת מחירים בקווים לישראל, כפי שנחשף בגלובס, כעת גם "צים" מצטרפת להעלאות המחירים החדות ● החברה הודיעה ללקוחות בישראל על התייקרות חדה של בין 850-1,600 דולר למכולה

אתי עבדי, מנכ''לית מקאן / צילום: נטלי שור

שוויון בין נשים לגברים בפרסומות? יש מי שמאמין שזה אפשרי

בקבוצת הפרסום מקאן ת"א השיקו מדד חדש לרגל יום האישה הבינלאומי: "שוות בפרסומות" ● שורדת השבי אביבה סיגל מקיבוץ כפר עזה מוציאה ספר חדש בשם "העיקר לקום לבוקר חדש" ● אירועים ומינויים

נפט / צילום: Shutterstock

כשהנפט בדרך ל־100 דולר, כל העולם מרגיש את גלי ההדף מהמתקפה באיראן

מחיר הברנט שנושק ל־93 דולר הוא תחילתו של אפקט דומינו: מזינוק במחירי הדלק בארה"ב ועד לנסיקה אדירה במחירי דלק המטוסים ● ובזמן שישראל פוגעת במערך האנרגיה האיראני, השווקים מתמחרים שיבוש בשרשראות האספקה ומשבר דשנים מאיים להתגלגל למחירי המזון

הרמטכ''ל, רא''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל על המערכה: "זה ייקח עוד זמן רב"; אזעקות במרכז

שני הרוגים ו-12 פצועים בפגיעת טיל איראני בסעודיה ● רס"ל מאהר ח'טאר נפל בדרום לבנון עם לוחם נוסף ששמו טרם נמסר • אחד הטילים במטח הקודם למרכז - עם ראש קרב מתפזר ● איחוד האמירויות: "אנו נמצאים במצב של הגנה עצמית מול התוקפנות האיראנית הבוגדנית" ● באיראן מדווחים שנבחר מחליפו של חמינאי, צה"ל: "נרדוף אחרי כל יורש" • הנחיות פיקוד העורף נשארות ללא שינוי: ניתן לעבוד - אבל אין לימודים • כל העדכונים

מוג'תבא חמינאי / צילום: Reuters, Rouzbeh Fouladi/ZUMA Wire

"הילטון חמינאי" בפרנקפורט: אימפריית הנדל"ן של המנהיג החדש של איראן

מוג'תבא חמינאי, בנו של המנהיג העליון של איראן, נבחר לרשת את אביו • הוא אומנם לא החזיק מעולם בתפקיד רשמי במשטר, אבל במשך שני עשורים ניהל את משרד אביו • במקביל, הוא בנה אימפריית נדל"ן ענקית: ממלונות הילטון בפרנקפורט ועד אחזקות בדובאי ופריז

יפעת תומר-ירושלמי, הפרקליטה הצבאית הראשית לשעבר / צילום: דובר צה''ל

יועמ"שית משרד המשפטים מציעה: איסמן ילווה את חקירת הפצ"רית

עו"ד קוטיק, הנחשבת למקורבת לשר המשפטים לוין, הודיעה לבג"ץ כי פרקליט המדינה הוא הגורם המתאים ללוות את החקירה לנוכח ניגודי עניינים אפשריים מצד היועמ"שית בהרב-מיארה

צוותי חיל האוויר שמשתתפים בתקיפות באיראן / צילום: דובר צה''ל

הממריץ שטייסים לוקחים בגיחות לאיראן מעורר מחלוקת בקרב רופאים

בצה"ל אישרו שטייסים המבצעים גיחות לאיראן נעזרים בתרופה מודפיניל כדי לשמור על ערנות ● איך היא פועלת, ומה הסכנות שרופאים מזהירים מהן?

עשן שחור מיתמר מבניין שנפגע מתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון / צילום: ap, Mohammad Zaatari

שיגורים מאיראן לצפון ולדרום, דיווח: צה"ל תוקף בדאחיה

חמישה גלי שיגורים מאיראן באזורים שונים בארץ, במקביל למטחים בגבול לבנון צה"ל ● תוקף בדאחיה בביירות ● תושב הדאחיה לקצין 504: "תפטרו אותנו מחיזבאללה" ● רשמי: מוגתבא חמינאי הוא המנהיג העליון החדש של איראן ● טראמפ: ההחלטה מתי לסיים את המלחמה תתקבל עם נתניהו במשותף ● עדכונים שוטפים

הכוורת של טראמפ במלחמה / צילום: AP

הכוורת של טראמפ במלחמה: מאחורי הקלעים של קבלת ההחלטות במאר־א־לאגו

בזמן שבחמ"ל המאולתר בפלורידה גיבשו את פקודת התקיפה בטהרן, בחוץ התגבשה אופוזיציה פנימית ● המאחורי הקלעים במאר־א־לאגו: מהתפקיד של רוביו והגסת', דרך דמותה המכריעה של סוזי ויילס, ועד למתח מול הבדלנות של ואנס וגברד - והלוחש על האוזן, טאקר קרלסון

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

חברות התעופה קוראות להן טיסות חילוץ, אז למה הן כל כך יקרות?

אל על מציעה מחירון אחיד לטיסות החילוץ לישראל, בעוד חברות קטנות גובות מחירים גבוהים יותר וטוענות שאלו למעשה מחירים הפסדיים הנובעים מנזקי המלחמה ● וגם: מה הסיבה שהמחירים לשארם א-שייח' נמוכים מלטאבה?

מימין: עפרה שטראוס, יו''ר קבוצת שטראוס ומו''ל גלובס, אלונה בר און / צילום: שלומי יוסף

עופרה שטראוס: "חוסן לאומי הוא הדבר היחיד שיביא גם לחוסן עסקי"

בכנס "יוזמות שינוי" של גלובס לחיזוק הכלכלה היזמית הנשית בתעשייה, הציגה יו"ר קבוצת שטראוס עופרה שטראוס בשיחה עם מו"ל גלובס אלונה בר און את תפיסתה בנוגע לניהול נשי, בדגש על עיתות משבר ● שטראוס סיפרה כי בין הקורונה והמלחמה מצאה חשיבות בהיותה בצפון, לצד נשים, כדי שימצאו משאבים לפרוח, "כעת עלינו להתחיל מחדש, לחזור לכל היוזמות שהתחלנו ולבנות את חוסננו" ● "חוסן זה לא משהו שבונים ברגעי משבר אלא בונים כל יום"

מיקי פדרמן / צילום: אביב חופי

המניה ממשיכה לזנק, ובעל השליטה הרוויח 10 מיליארד שקל בשבוע

מניית הענקית הביטחונית נסקה ב־22% מתחילת המבצע באיראן והפכה לישראלית בעלת השווי הגדול ביותר ● מיכאל פדרמן מחזיק כעת מניות ששוות 56 מיליארד שקל

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

מבוכה בלונדון: המשחתת שנשלחה להגן על קפריסין עדיין בתיקונים

ההחלטה לשלוח את המשחתת לים התיכון הגיעה לאחר הססנות רבה של ממשלת בריטניה והרבה חיבוטי נפש ● כעת, לאחר שהוחלט לבסוף על שליחתה, התגלה כי יידרשו לפחות שבועיים עד שיתקנו את ספינת הקרב והיא תוכל להגיע לאזור

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

היכונו לראלי בוול סטריט: האנליסט האופטימי ושש סיבות אפשריות לשינוי המגמה

הבורסה בניו יורק סיכמה את השבוע הראשון של המלחמה נגד איראן באדום, כאשר ברקע מרחפות דאגות מפני הזינוק במחירי הנפט, התחממות אפשרית של האינפלציה ונתונים חלשים משוק העבודה ● ובכל זאת, אנליסט בבנק ההשקעות ג'פריס מונה שש סיבות המצביעות על כך ששוק המניות האמריקאי מוכן להתאוששות

קופת חולים כללית הקימה ביה''ח בית חולים ממוגן חדש עבור מאושפזי שיקום וגריאטריה / צילום: כללית

הכללית הקימה בית חולים ממוגן למאושפזי שיקום וגריאטריה בפחות מ-24 שעות

בטווח זמן של 24 שעות, הקימה קופת חולים כללית בית חולים חדש וממוגן בראשון לציון עבור מאושפזי שיקום וגריאטריה ● המתחם ינוהל באמצעות כ-250 אנשי צוות רפואיים ומקצועיים בעלות של כ-4 מיליון שקלים

יפית גריאני, מנכ''לית כאל / צילום: ענבל מרמרי

כאל: הפעילות בכרטיסי אשראי צנחה ב-30% בשבוע הראשון של המלחמה

בחברת כרטיסי האשראי ניתחו את הפעילות בשבוע הראשון של המלחמה - הרכישות ברשתות המזון זינקו, אך נרשמה צניחה חדשה ברשתות האופנה, המסעדות ובענף התיירות ● ומה היה בדוחות כאל בשנה שחלפה?

אילוסטרציה: Shutterstock

ירידות חדות באירופה, צפי לירידות חדות בוול סטריט

הנפט רשם הבוקר הזינוק היומי הגדול ביותר מזה 40 שנה על רקע מלחמת איראן והחששות מאינפלציה מתפרצת ● בוול סטריט צפי לפתיחת שבוע אדומה עם ירידות של עד כ-3% ● באסיה, בורסת דרום קוריאה צונחת ב-6%, טוקיו ב-6% ● טראמפ לא מתרגש: ״רק טיפשים יחשבו אחרת״ ● הדולר מתחזק בעולם ובפרט מול השקל ונסחר בכ-3.11 שקלים

מדדי ת''א המצטיינים מתקשים למשוך השקעות / אילוסטרציה: Shutterstock

המון תשואה, מעט כסף: מדדי ת"א הלוהטים מתקשים למשוך השקעות

למרות התשואות הגבוהות של המדדים הסקטוריאליים בבורסה בת"א, מעט כסף יחסית זורם לקרנות הסל שעוקבות אחר המדדים המצטיינים ● "אנו רואים שאין מורה נבוכים לציבור הרחב בכל הקשור להשקעות סקטוריאליות", מסביר יניב פגוט, סמנכ"ל המסחר בבורסה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

באוצר לא ממש אהבו את מתווה החל"ת של השר. בשוק מכנים אותו "רעידת אדמה"

שר האוצר הודיע כי אחד ההורים במשפחה שבה ילדים מתחת לגיל 14 יוכל לצאת לחל"ת, אלא שמבדיקת גלובס עולה כי הדבר מנוגד לדברים שנאמרו על ידי פקידי משרדו הבוקר