גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקפאת משכנתא עלולה לעלות ביוקר: מאחורי ההקלות שמציעים הבנקים

בנק ישראל והבנקים המסחריים מציגים מתווה הקלות לנפגעי מלחמת "שאגת הארי", אך יו"ר התאחדות יועצי המשכנתאות מזכירה כי דחיית תשלומים עלולה להוביל לקפיצה חדה בהחזר החודשי ביום שאחרי ● וגם: האם להקפאת המשכנתא תהיה השפעה על דירוג האשראי?

בתים שנפגעו מטיל איראני. ההקפאה אמורה לספק לנפגעים מרווח נשימה בתקופה מאתגרת במיוחד / צילום: ap, Oded Balilty
בתים שנפגעו מטיל איראני. ההקפאה אמורה לספק לנפגעים מרווח נשימה בתקופה מאתגרת במיוחד / צילום: ap, Oded Balilty

בעקבות מלחמת "שאגת הארי" פרסם בנק ישראל מתווה הקלות המאפשר למשקי בית שביתם נפגע ונאלצו להתפנות, או שנפצעו בגופם, לדחות תשלומי משכנתאות והלוואות לתקופה מוגבלת, ללא חיוב בריבית ובהצמדה. מדובר במהלך שנועד להעניק חמצן תזרימי מיידי ללווים שנקלעו למצוקה, ולספק להם מרווח נשימה בתקופה מאתגרת במיוחד.

המשכנתאות הנדחות ירדו מאז הגבלות בנק ישראל, אך עדיין גבוהות
גל ביטולי עסקאות סוחף את הענף, והקבלנים לא מוותרים על הקנס

עם זאת, מאחורי ההקלה המבורכת עולות שאלות מהותיות: כיצד תשפיע דחיית התשלומים על גובה ההחזר החודשי בהמשך, מה יהיה משך ההקפאה בפועל, ומהי העלות המצטברת של ההלוואה לאורך השנים. במילים אחרות, מתווה שנראה נוח בטווח הקצר עלול להתגלות ככזה שמכביד על התזרים החודשי בטווח הארוך.

1מה כוללות ההקלות?

המתווה שנקבע מציג מספר תנאי בסיס לדחיית משכנתאות והלוואות לכלל הבנקים, כאשר כל בנק רשאי להרחיב את ההקלות בהתאם לשיקול־דעתו. ההצטרפות למתווה מוגבלת בזמן, ונקבעה לתקופה שבין 16 במרץ ל־16 באפריל 2026, כאשר בבנק ישראל הבהירו כי ניתן יהיה להרחיב או להאריך את המתווה בהתאם להתפתחויות במלחמה.

לבנקים ניתנה גם האפשרות להקדים את מועד התחלת ההקלות או את מועד הגשת הבקשות, ובלבד שיעדכנו את ציבור הלקוחות כי ניתן להגיש בקשות לדחיית תשלומים כבר בשלב מוקדם יותר. עם זאת, לקוח שלא יפנה עד ה־16 באפריל לא יוכל להיכלל במתווה.

ההקלות עצמן ניתנות בהתאם לסוג האוכלוסייה שנפגעה. כך, משקי בית שביתם נפגע במהלך מלחמת שאגת הארי ונאלצו להתפנות, וכן משקי בית שנפגעו פיזית, זכאים לדחייה של תשלומי משכנתא ללא הגבלת סכום לתקופה של שלושה חודשים, ללא חיוב בריבית והצמדה או עמלות בגין הדחייה. בנוסף, אותם משקי בית יכולים לדחות החזרי הלוואות צרכניות בסכום מצטבר של עד 100 אלף שקל, גם כן לשלושה חודשים וללא ריבית והצמדה.

2הסעיף המכריע

אחד הסעיפים המרכזיים במתווה נוגע לאופן שבו ייפרסו התשלומים שנדחו במשכנתאות. כאן בנק ישראל אינו קובע מסלול אחיד, אלא מאפשר לבנקים לבחור בין שלוש חלופות: הוספת התשלומים לסוף תקופת המשכנתא, פריסתם לאורך יתרת תקופת ההלוואה, או העמדת הלוואה נפרדת בגובה סכום הדחייה, ללא ריבית, לתקופה של ארבע שנים, כאשר הפירעון מתחיל רק כעבור שנה.

זהו סעיף מכריע, וההבדל בין החלופות הוא שקובע אם ההקפאה תתורגם לתוספת שולית של עשרות שקלים בחודש או לקפיצה חדה יותר בהחזר החודשי למשך שנים.

"המטרה של המתווה של בנק ישראל היא הקלה מיידית בתזרים החודשי של משקי הבית", מסבירה נופר יעקב, יו"ר התאחדות יועצי המשכנתאות. "אבל לא פחות חשוב להבין את המשמעות הכלכלית שלהם לטווח הארוך. במלחמת חרבות ברזל, למשל, פרסם בנק ישראל מתווה הקלות שהוביל לדחייה של כ־130 אלף הלוואות. לצערנו, חלק ממשקי הבית שבחרו להצטרף אליו לא היו מודעים להשלכות המלאות של הבחירה, והתוצאה הייתה קפיצה של כ־20% בפיגורי המשכנתאות".

לדבריה, ההצעה להקפאת משכנתא היא מפתה במיוחד - בעיקר עבור משפחות שביתן נפגע או שבני משפחה חלילה נפצעו בגופם. עם זאת, היא מדגישה כי מדובר בהחלטה שאסור לקבל באופן אוטומטי. "הקפאה יכולה להקל כאן ועכשיו, אבל בלי להבין מה יקרה ביום שאחרי, היא עלולה להפוך לבעיה גדולה יותר", היא מזהירה.

"הקפאה נועדה בראש ובראשונה למי שחווה קושי תזרימי אמיתי, ירידה חדה בהכנסות, יציאה לחל"ת, פגיעה בעסק או פינוי מהבית. אלא שבמציאות, כאשר משפחה חיה עם הגב לקיר, קבלת ההחלטות לא תמיד רציונלית. המחשבה היא לשרוד את החודש הקרוב, בלי להעמיק במה שיקרה שנה קדימה. דווקא במשכנתא, הגישה הזו עלולה לעלות ביוקר", היא מסבירה.

נופר יעקב, יו''ר התאחדות יועצי המשכנתאות / צילום: תמר מצפי

לכן, ממליצה יעקב, יש לדרוש מהבנקים סימולציות מפורטות שיבהירו כיצד דחיית התשלומים תשפיע על גובה ההחזר החודשי, על משך המשכנתא ועל העלות הכוללת שלה בעתיד. לדבריה, "רק כך אפשר לדעת אם מדובר בהקלה אמיתית, או במחיר שיתגלה ככבד מדי בהמשך הדרך".

3המשמעות

יעקב מסבירה כי ההבדלים בין סוגי ההקפאה וההחזרים יכולים לנוע בין עשרות למאות עד אלפי שקלים בהחזר החודשי לאחר סיום תקופת ההקפאה.

"לכל סוג הקפאה יש מחיר וכמובן שהסכום תלוי בגובה ההחזר החודשי. בחישוב מהיר, אם לווה מקפיא משכנתא שההחזר שלה הוא 6,000 שקל למשך שלושה חודשים, הוא יצטרך להחזיר 18 אלף שקל. כאן נושא הפריסה מהותי. אם הפריסה מתחילה אחרי שנה ותחומה למספר שנים בלבד, ההחזר החודשי יכול להגיע למאות שקלים בחודש, בעוד פריסה ל־25 שנה למשל ההחזר הנוסף יעמוד על עשרות שקלים בלבד".

עוד היא מסבירה כי צריך לזכור שלא כל הקפאה כוללת פטור מהצמדה לריבית או למדד, ויש לקחת בחשבון שבבנקים מסוימים הלקוחות יצטרכו לשלם ריבית דה ריבית על ההקפאה.

"אם ניקח לדוגמה משכנתא של מיליון שקל, בריבית ממוצעת והחזר חודשי של 6,000 שקל לחודש שדחו למשך שלושה חודשים שאיננה פטורה מריבית והצמדה, העלות הכוללת של המשכנתא ליתרת התקופה יכולה לעלות בכ־12 אלף שקל", אומרת יעקב.

משה ידגר, מנכ"ל קפטן קרדיט, מסביר כי ביצוע הקפאה לא משפיע לרעה על דירוג האשראי ובמקרים מסוימים אף עשוי להעלותו במעט. לדבריו, "דירוג אשראי, במהותו, נועד להעריך סיכוי לכשל - כלומר אי עמידה בהתחייבויות עתידיות. לכן, צעד של הקפאה מעיד על כך שבעל המשכנתא מנהל את ההתחייבויות שלו ולא נוטל על עצמו התחייבויות נוספות שלא יוכל לעמוד בהן.

"עם זאת, ורגע לפני שמקפיאים חשוב להסתכל גם על היום שאחרי. כל עוד מדובר בקושי זמני שנפתר לאחר תקופת ההקפאה, אפשר לשקול זאת. אם לא, הרי שעדיף לשקול פריסה מחודשת של המשכנתא ולא להקפיא. אי עמידה בהחזר החודשי לאחר ההקפאה הוא פיגור ולכך כבר יש משמעות קריטית על הדירוג".

4ההבדלים בין הבנקים

בהמשך למתווה שפורסם על ידי בנק ישראל, בחרו הבנקים הגדולים להרחיב את אופן הקפאת המשכנתא, וחלקם פתחו את האפשרות גם בפני כלל לקוחות הבנק. בהמשך לכך יעקב מחדדת את החשיבות בהבנה איזה סוג הקפאה הבנק מציע: "יש הבדל מהותי בין מתווה רשמי של בנק ישראל לבין הקלה פנימית שהבנק מציע ביוזמתו. לכל אחד מהם השלכות שונות על גובה ההחזר העתידי, על משך המשכנתא ועל העלות הכוללת".

לכן, לפני אישור הקפאת התשלומים, ממליצה יעקב לבקש סימולציה מלאה ולשאול: האם הסכום הנדחה נושא ריבית או הצמדה? כיצד ייראה ההחזר החודשי ביום שאחרי? והאם מדובר בדחייה אמיתית או רק בהזזה טכנית של התשלום קדימה.

ומה ההבדלים בין הבנקים? בעוד חלקם מציעים דחיית תשלומים קצרה וללקוחות שנפגעו ממלחמת שאגת הארי בלבד, אחרים מציעים גמישות רחבה יותר. כך למשל, בנק מזרחי מציע לכלל לקוחותיו אפשרות להקפאה של תשלום משכנתא לחודש אחד, באפריל, ללא ריבית והצמדה וללא עלות נוספת על הפעולה. בכל הנוגע לפריסה, ניתן לפרוס את התשלום שהוקפא על פני יתרת תקופת המשכנתא. באשר ללקוחות שבתיהם נפגע ונאלץ לפנותו בשל המלחמה, תינתן אפשרות להקפאה של שישה חודשי משכנתא ובפריסה על פני יתרת תקופת המשכנתא.

גם בבנק הפועלים מאפשרים לכלל הלקוחות להקפיא את תשלומי המשכנתא לתקופה של שלושה חודשים. את הפריסה ניתן לחלק על כל יתרת תקופת המשכנתא, אך הפעולה כוללת ריבית והצמדה. בנוסף, לווה שביתו נפגע ונאלץ לפנות את ביתו או נפגע בגופו יוכל להקפיא את המשכנתא לתקופה של שלושה חודשים, ופריסת ההקפאה תתפרס על פני ארבע שנים בלבד החל מבעוד שנה, ללא ריבית והצמדה.

בבנק לאומי מאפשרים גם לכלל הלקוחות להקפיא את תשלומי המשכנתא בדומה לבנק הפועלים, אך מי שיבחר לעשות כך, תיגבה ממנו עמלת פעולה ותשלום נוסף עבור ריבית והצמדה. בכל הנוגע ללוים שביתם נפגע או נפגעו בגופם, פריסת ההקפאה תתפרס על פני ארבע שנים החל מבעוד שנה ללא ריבית והצמדה.

בנק דיסקונט, בדומה לבנק הפועלים ולבנק לאומי מאפשר ללוים שביתם נפגע או נפגעו בגופם לדחות את תשלומי המשכנתא למשך שלושה חודשים כאשר פריסת ההקפאה תתפרס על פני ארבע שנים החל מבעוד שנה ללא ריבית והצמדה. בכל הנוגע לכלל הלקוחות, הבנק מאפשר להקפיא את תשלומי המשכנתא למשך שלושה חודשים בתשלום נוסף של ריבית והצמדה, ואת פריסת ההקפאה ניתן לפרוס על פני יתרת תקופת המשכנתא.

עוד כתבות

גיל דויטש, רוני בירם ונבות בר / צילום: שי שברו

קיסטון מבקשת להפוך מקרן ריט לחברה, דמי הניהול ליזמיה יבוטלו

קרן הריט, בעלת השליטה באגד, בוחנת מעבר למבנה של חברה ● ב-2025 שילמה קיסטון דמי ניהול בגובה כ-40 מיליון שקל לחברת הניהול של נבות בר, גיל דויטש ורוני בירם, וכעת היא מבקשת לבטלם ולהעניק להנהלה פיצוי משמעותי במניות ● הקרן מציגה דוחות חזקים לשנת 2025 עם רווח של קרוב למיליארד שקל ● מניית הקרן זינקה ב-75% מתחילת השנה

עמירם שחר, מנכ''ל אפווינד ומייסד שותף / צילום: Upwind

סיילספורס משקיעה עשרות מיליוני דולרים במתחרה הישראלית החדשה של וויז

השקעה של עשרות מיליוני דולרים מסיילספורס מקפיצה את שווי יוניקורן הסייבר אפווינד ל־1.6 מיליארד דולר ● ענקיות הענן מחפשות אלטרנטיבה עצמאית לוויז, והחברה הישראלית נהנית מהסכמי אינטגרציה עם אמזון ומגעים עם מיקרוסופט ● במקביל היא מציגה יחד עם אנבידיה פתרון לאיום חדש ועולה בתחום הבינה המלאכותית

אריק קילמן, מנכ''ל קבוצת TSG / צילום: יח''צ

החברה הביטחונית שזינקה 275% מאז ההנפקה בת"א ויוצאת למסע קניות

מניית טיאסג'י הניבה תשואה חלומית בשנה וחצי ● כעת היא מקדמת מספר רכישות, בהן של חברת השירותים המוניציפליים אם גרופ (מגער) מידי קרן פורטיסימו תמורת יותר מחצי מיליארד שקל

מבצע באושר עד על נינטנדו סוויץ'

מה עומד מאחורי פרקטיקת מבצעי החשמל של אושר עד

יותר ויותר רשתות, בעיקר בתחום המזון, בוחרות בפרקטיקה של מבצעים לא-אחידים בין הסניפים שלהן - בהתאם לרמות המלאי, קצב המכירה או מצב התחרות המקומית ● אלא שהן עלולות לשלם על כך מחיר - הן בשחיקת הרווחיות והן באובדן אמון מצד הצרכנים

גיא סעדי ואלי עזור / צילום: שלי פדן לורבר, ניב אהרונסון-וואלה

אלי עזור לוקח את "ג'רוזלם פוסט" להרפתקה ביטחונית

איש העסקים אלי עזור משקיע 15 מיליון שקל בחברה הביטחונית טונדו סמארט באמצעות "ג'רוזלם פוסט" שבבעלותו ● וולט ותן ביס יוצאות בצעדים חדשים, ולילית קוסמטיקה פותחת דווקא עכשיו סניף חדש ל-BeyondSkin בחיפה ● אירועים ומינויים

תומר שפריצר, סמנכ''ל בארבע עונות תכנון פיננסי / צילום: יוליה טינקלמן

לפני שנה הוא המליץ להשקיע במניות הבנקים וצדק. מה הוא חושב כעת?

תומר שפריצר, סמנכ"ל בארבע עונות, פגע כשצפה את התחזקות השקל והזהיר מריצת המשקיעים למדד ה־S&P 500 ● כעת הוא טוען כי שוק המניות הישראלי הוא "המסיבה של אתמול", מזהיר מהשקעה במניות נדל"ן למגורים ותוכנה, ומזהה הזדמנות בענקיות הטכנולוגיה מעבר לים

ארז בלשה, מנכ''ל ג'נריישן קפיטל / צילום: כדיה לוי

קרן ג'נריישן דיווחה על רווח גדול פי 6 משנה שעברה - והמניה זינקה

קרן התשתיות דיווחה על רווח נקי של 543 מיליון שקל בשנה שעברה, לעומת 90 מיליון שקל ב-2024 ● הקרן דיווחה כי היא מתכננת להכפיל את הנכסים שברשותה עד 2030, פירטה בדוחות על מכרזי תשתית רבים שזכתה בהם, והעלתה באופן משמעותי את התחזית שלה לתזרים המזומנים בשנים הקרובות

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

חמישה ימים של חסד: טראמפ מסמן שסיום המלחמה מתקרב

בזמן שהעולם המתין למימוש האולטימטום לתקיפה באיראן, הנשיא טראמפ טרף את הקלפים וחשף: מתקיימות שיחות לסיום המלחמה ● השווקים הגיבו בהתלהבות, בטהרן מיהרו לצנן את הציפיות, והמומחים מנסים להבין - האם מדובר בפריצת דרך או בנסיגה טקטית מהאיומים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Kyle Mazza

רבע שעה לפני ההודעה הדרמטית של טראמפ קרה דבר חריג במיוחד

נפח מסחר חריג בחוזים העתידיים על S&P 500 ובמחיר הנפט נרשם כרבע שעה בלבד לפני ההודעה של טראמפ על מו"מ לעצירת המלחמה עם איראן ● האפשרות של זליגת מידע פנים עולה גם לאור הימורי פולימרקט על סיום המלחמה, שנעשו אף הם בתזמון הרגיש

נתב''ג / צילום: מיכל אלוני

50 אלף איש יצאו מהארץ, אף אחד לא התחייב להישאר חודש בחו"ל

במתווה פתיחת השמיים נקבע כי יוצאים מישראל יתחייבו שלא לשוב במשך 30 יום, כדי למנוע עומס על טיסות חילוץ ● בפועל, הדרישה לא נאכפת ע"י חברות התעופה, וכ־50 אלף נוסעים כבר יצאו ללא חתימה על הטופס הייעודי ● החשש: צוואר הבקבוק בנתב"ג רק יחריף ככל שהמצב הביטחוני יימשך

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

שגיאות הכתיב, שינויי הגרסה והתגובה האיראנית: מאחורי ההודעה הדרמטית של טראמפ

תוך שלושה ימים הספיק טראמפ להודיע על הרגעת המלחמה, לשחרר איום דרמטי ואז לחזור בו ● מה עומד מאחורי ההודעה המפתיעה על מו"מ עם איראן, ולמה הפעם היא מסקרנת במיוחד?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; איראן החלה לגבות תשלומי מעבר במצר הורמוז

ירידות באירופה ● אחרי ארבעה שבועות רצופים של ירידות, המדדים המובילים בוול סטריט ננעלו אמש בעליות חדות ● בשווקים מנסים להבין האם צעדי טראמפ מהווים טקטיקה או תחבולה נגד איראן ● בורסות אסיה ננעלו בעליות שערים ● מחירי הנפט חוזרים לטפס, לאחר שצנחו אתמול בשיעור של יותר מ-10%

מארק רוטה, מזכ''ל נאט''ו / צילום: ap, Virginia Mayo

האיש שמנסה למנוע את קריסת נאט"ו ולאחד את אירופה מאחורי טראמפ

מזכ"ל נאט"ו, מארק רוטה, נאבק על המשך קיומו של הארגון אחרי הביקורת שספגו חברותיו בשל סירובן לסייע לארה"ב בפתיחת הורמוז ● הוא פועל מאחורי הקלעים ומנסה לנצל את קשריו עם הנשיא האמריקאי כדי לפשר מול אירופה ● האם יצליח להחזיק את הברית הצבאית הגדולה בעולם?

אנשים במקלט / צילום: ap, Oded Balilty

איך בנוי המרחב המוגן, וממה הוא חסין?

כולם יודעים שבעת אזעקה צריך ללכת למרחב המוגן, אבל כיצד הוא פועל? ● וגם: האם יש סוג מסוים שמבטיח הגנה טובה יותר מהאחרים? ● שאלת השעה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הזרים בבורסה כבר לא מתרגשים מהמלחמה

מחזור המסחר הממוצע בשוק המניות של ת"א בימי ו' מאז תחילת השנה גבוה בממוצע פי 3 מבימי א' אשתקד, וכך גם חלקם של המשקיעים הזרים בו ● עוד עולה מנתוני הבורסה שהגיעו לידי גלובס כי בתקופת המלחמה מול איראן קפץ חלקם של הזרים למעל 40% מהמחזור היומי

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

המדינות המפתיעות שבלב המגעים בין ארה"ב ואיראן

טראמפ חשף היום כי ארה"ב, בהובלת וויטקוף וקושנר, מנהלת מו"מ עם איראן ● עפ"י דיווחים, מהצד האיראני מנהל את המגעים יו"ר הפרלמנט, מוחמד באקר קאליבאף, זאת חרף ההכחשות הרשמיות של איראן אודות המגעים ● דווח כי פקיסטן ונורבגיה משתתפות, לצד טורקיה ומצרים ● בולטת בהיעדרה: עומאן

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר סופית: בית הדין הרבני יוכל לנהל בוררות בעניינים אזרחיים

הכנסת אישרה לפנות בוקר בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק שיפוט בתי דין דתיים (בוררות), לפיה צדדים לסכסוך יוכלו בהסכמה להסמיך בתי דין רבניים ובתי דין שרעיים לדון כבוררים במחלוקת ביניהם, בהתאם לדין הדתי ● מי עלול להיפגע, ומהם הנושאים שהוחרגו?

עו''ד שגית אפיק, יועמ''שית הכנסת / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סאגת הפטור ממע"מ: "לסמוטריץ' אין סמכות לעקוף באופן חוזר את עמדת הכנסת"

ועדת הכספים דנה בצו החדש של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' להעלאת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר - לאחר שהצו הקודם, לפטור של עד 150 דולר, בוטל במליאה ● יועמ"שית הכנסת: "המחוקק לא התכוון שתהיה סמכות חד-צדדית לשר האוצר" ● נשיא איגוד לשכות המסחר: "סמוטריץ' יהיר ושחצן"

מייסדי Notraffic: מימין אור סלע, אוריאל כץ, טל קרייזלר / צילום: הדר גולן

החברה הישראלית שמשחררת פקקי תנועה בארה"ב בגיוס ענק

חברת נו טראפיק מספקת מערכת משולבת חומרה ותוכנה שמאפשרת לצמתי דרכים לתעדף תנועה בכיוונים מסוימים ובכך לשחרר פקקי תנועה ● היום הודיעה החברה על גיוס של 90 מיליון דולר

שלט בכניסה למקלט. חובה להכניס על פי חוק / צילום: Shutterstock

סירבו להכניס למקלט וישלמו קנס של 7,000 שקל

בית המשפט לתביעות קטנות פיצה זוג שסולק ממקלט עם שני כלבי פומרניאן במהלך מבצע "עם כלביא" ● הנתבעים טענו כי הכלבים הפחידו את אביהם בן ה-90