גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשרות אתרי גז ונפט הותקפו במלחמה - אבל מי מהם באמת משפיע על המחירים?

עשרות מתקני גז ונפט הושבתו בשל תקיפות מאיראן ומישראל ויחד עם חסימת מצרי הורמוז, והובילו לזינוק חד במחירי האנרגיה ● מה הקפיץ את מחירי הגז ב־25% בבוקר אחד? כיצד השיבושים ביצוא משפיעים על הנפט? ואילו מדינות מצליחות לעקוף את החסימות? ● גלובס עושה סדר

בן חמד אל תאני, נתניהו, חמינאי הבן וטראמפ / צילום: AP-Matt Dunham, נעם ריבקין פנטון-הארץ, reuters-Rouzbeh Fouladi/ZUMA Wire
בן חמד אל תאני, נתניהו, חמינאי הבן וטראמפ / צילום: AP-Matt Dunham, נעם ריבקין פנטון-הארץ, reuters-Rouzbeh Fouladi/ZUMA Wire

עשרות אתרי ייצור, הולכה והנזלה של גז ונפט הותקפו בשלושת השבועות הראשונים של מבצע שאגת הארי, רובן על ידי איראן, אך חלקן גם על ידי ישראל - רובן הקפיאו את פעילותן, חלקן יצאו מכדי שימוש. השבתת מפעלי האנרגיה, יחד עם סגירת מיצרי הורמוז, הובילו לעלייה של 58% במחיר הנפט מאז החלה המלחמה, בעוד שמחירי הגז הנוזלי עלו רק הבוקר ב-25%. איזה אתר ייצור הביא לעלייה החדשה ביותר במחירים, ואילו מדינות הצליחו לייצא נפט למרות חסימת מיצרי הורמוז? גלובס עושה סדר.

ישראל תקפה את שדה הגז הגדול בעולם. מה ההשלכות?
איך נראה בשטח המצור האיראני בהורמוז?

שדה הגז דרום פארס, איראן וקטאר

אתמול (רביעי) ביצעה ישראל - ככל הנראה בתאום עם ארה"ב - תקיפה דרמטית נגד שדה הגז הגדול בעולם, דרום פארס (South Pars) הממוקם בלב מיצרי הורמוז, בגבול הימי בין איראן לקטאר. זהו שדה משותף לשתי המדינות, אך הפגיעה הישראלית כוונה לאסדה ומתקן הולכה בצד האיראני ולבתי זיקוק על חוף איראן שמקבלים ומעבדים את הגז הנוזלי מהשדה, באתר בשם עסאלוויה.

נכון להיום הפגיעה הישראלית בדרום פארס היא אחת הדרמטיות מאז תחילת מבצע שאגת הארי - אם לא הדרמטית שבהן. מחירי הגז הנוזלי עלו בבת אחת הבוקר (חמישי) ב- 25%, והיא צפויה להתבטא באופן מיידי בכיס תושבי אירופה, הודו או סין, שמסתמכים על גז נוזלי להפקת חשמל מחלקו הקטארי של השדה. התקיפה בוצעה, לפי ההערכה, כאיום על האיראנים: אם אלה לא יפתחו את מיצרי הורמוז בקרוב, הפגיעה בשדה הגז תעמיק, איום שטרם נענה בדרך שהיא - למעט המשך הפגיעה האיראנית בתשתיות גז ונפט במדינות המפרץ.

חשיבותו של דרום-פארס כפולה: הוא משמש מקור לגז נוזלי לאיראן ולקטאר (שם הוא מכונה North Field) וכל אחת מהמדינות תלויה בו בדרך אחרת. "עבור קטאר, מדובר בשדה הגז המרכזי והיחיד שממנו היא מפיקה גז נוזלי ומייצאת אותו למדינות אסיה ואירופה", מסביר פרופ' יהושע קרסנה, מנהל הפורום לשת"פ אזורי במרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, ומומחה למדינות המפרץ ולגיאו-כלכלה. "שיתוף הפעולה שלה עם איראן ברבדים רבים והיחס הפסייני שלה אליה מתחיל מהתלות הזו בין שתי המדינות. באיראן הסיפור הוא שונה, מפני שיש לה כמה שדות גז גדולים נוספים, אבל משק החשמל שלה תלוי מאוד בגז שמגיע מדרום פארס. כך שקטאר, מדינה בת 3 מיליון תושבים תלויה בו לענף היצוא המרכזי שלה, בעוד שעבור איראן, מדינת ענק של 90 מיליון איש, מדובר באיום שעשוי להעיק עוד יותר על תשתית החשמל הרעועה שלה".

גם איראן היא יצואנית של גז טבעי - לעיראק, שאיראן היא ספקית הגז המרכזית שלה והיא אחת הנפגעות המרכזיות מהתקיפה במפרץ, וטורקיה, שאיראן היא מקור הגז השני בגודלו עבורה, אחרי רוסיה.

התקיפה הישראלית התבצעה אך ורק בצידו האיראני של שדה הגז, לכאורה לא דבר מה שאמור להזיק לקטארים. למרות זאת, הקטארים זעמו: האיום בהרחבת הפגיעה בשדה עלולה להזיק גם לקטארים לטווח הארוך, ובטווח הקצר יותר - אחת התגובות של איראן לתקיפה היתה פגיעה נוספת בעיירה התעשייתית ראש לאפן מצפון לדוחא, המקום שבו מפיקה קטאר גז טבעי וממנו היא מייצאת אותו לעולם.

שדה הגז דרום פארס כפי שנראה ביום שבת / צילום: ap, IRIB

ראס לאפן, קטאר

זמן קצר לאחר התקיפה הישראלית בדרום-פארס שלחו האיראנים חמישה טילים בליסטיים לעיר התעשיתיית ראס לאפן (Ras Laffan) במה שהוגדר על ידי קטאר כהסלמה מסוכנת והפרה בוטה של הריבונות. מתוך החמישה, טיל אחד פגע במתקנים באופן קשה, אלא שהאתר לא מייצר גז כבר מאז יומה השלישי של המלחמה. "ראס לפאן הוא מתקן הנזלת הגז הגדול בעולם", מציין קרסנה.

"הוא נסגר כבר לאחר שבימים הראשונים שלחה איראן לעבר האתר מספר כטב"מים שלא גרמו נזק גדול - אבל הובילו את הקטארים למסקנה שלא כדאי להם לקחת סיכון ושווה להם לסגור את המפעל כולו, הרי בלאו הכי אי אפשר להעביר את הגז במיצרי הורמוז ואין היכן לאחסן אותו. יש כאן נזק כפול, כיוון שמלבד הפסקת יצוא הגז, המפעל עצמו ניזוק: עצם כיבוי מנגנון ההנזלה מייצר מצב שכדי להפעיל אותו מחדש, להוריד את מהנגנון היייצור לטמפרטורה כה נמוכה בפעם הבאה, יידרוש זמן נוסף להערכות. לא פחות מנפט, הנזק לתעשיית יצוא הגז מקטאר מהווה מכה עולמית ליבואניות הגז הגדולות - סין, הודו, יפן, דרום קוריאה, בריטניה וגרמניה - בעוד שארה"ב שהיא יצואנית גז טבעי בעצמי, עלולה להנות מעליית המחיר".

לפי ההערכה של מנכ"ל קטאר אנרג'י לרויטרס, המתקפה האיראנית מחקה בשבועיים וחצי הראשונים של המלחמה 17% מיכולת יצוא הגז של קטאר לתקופה של 3-5 שנים.

פוג'יירה, איחוד האמירויות, ומתחם באפקו, בחריין

גם איחוד האמירויות, לכאורה שותפה פיננסית בולטת של איראן, שמחזיקה בבנקים שלה ברוב הונה הפרטי, היא נפגעת משמעותית של מתקפות איראניות. בשבוע האחרון מעבירה איראן את עיקר התקיפות שלה באיחוד האמירויות ממגדלי פאר בדובאי ובאבו דאבי למתחם התעשייתי באמירות פוג'יירה, שלחופה המתחם המרכזי במדינה העוסקה בהפקה וביצוא של נפט. המתחם מהווה גם מסוף של אחסון נפט - 70 מיליון חביות על פי ההערכה - והוא משמש כקצהו המזרחי של צינור הנפט האמירתי המחבר אותה לדובאי ואבו דאבי. בשבוע האחרון סבל המתחם מהתקפות חוזרות ונשנות של כטב"מים איראנים, הוא הושבת חלקית למספר ימים אך חזר לעבוד.

עם זאת, בשל חסימת מיצרי הורמוז ומחסור במקומות אחסון, תפוקת הנפט וזיקוקו במדינה ירדה לקצב נמוך. בבחריין הקטנה, שמייצרת לא יותר מ- 150 אלף חביות נפט ליום המצב גרוע יותר: באפקו, יצרנית הנפט במדינה, נפגעה והחליטה לעצור את פעילותה כליל- דבר שמהווה מכה עבור הנסיכות החלשה במפרץ הפרסי.

ראס תנורה, סעודיה

עיר הנפט ראס תנורה נמצאת בחופי מזרח סעודיה, 200 קילומטר בקו אווירי בלבד מראס לאפן הקטארית. גם היא פסקה לייצר נפט כבר בשבוע הראשון של המלחמה בעקבות ירי של כט"במים למתקנים ואי-הרצון הסעודי לקחת סיכון ולהפעיל את המתקן בכל זאת, ובשל החשש שלא יהיה היכן לאחסן אותו. עם זאת, לסעודים פתרון עוקף מיצרי הורמוז בדמות צינור הנפט ממזרח למערב חצי האי, המאפשר תאורטית הזרמה של נפט עד עיר הנמל ינבוע שבים האדום.

"סעודיה, שלפני המלחמה ייצרה 15 חביות נפט ביום, עוברת כעת לייצר 7 מיליון חביות ביום - שהיא הקיבולת של צינור הנפט מערבה," אומר קרסנה. "אלא שמתוך זה, היא צורכת כ-2.5 מיליון חביות לצרכי המשק הסעודי, כך שבפועל היא יכולה לייצא דרך ינבוע בים האדום כ-4-5 מיליון חביות בלבד, כלומר כשליש מהכמות שהשוק היה רגיל לו בימים שלפני המלחמה. עדיין, מצבה טוב יותר מזה של כווית, קטאר, איחוד האמירויות ועיראק שפסקו לייצר נפט. הבוקר (ה') דיווח אתר רויטרס על פגיעה איראנית בינבוע, דבר שהוביל לעצירת יצוא הנפט בכלל במדינה. שעה קלה לאחר מכן, הבטיחה הממלכה כי יצוא הנפט צפוי לחזור לשגרה בקרוב וכי הפגיעה היתה זמנית. יחד עם זאת, הצטרפות של החות'ים למלחמה עלולה לסגור את באב אל מנדב ולייקר משמעותית את יצוא הנפט מסעודיה.

עבור מחירי הנפט, יצוא הנפט חשוב לא פחות מייצורו. ההערכה היא כי אם סעודיה תוכיח כי היא יודעת לייצא 5 מיליון חביות ביום דרך נמל ינבוע בים האדום, הדבר עשוי לקרב את מחיר הנפט למחירו המקורי ערב המלחמה.

סגירת מיצרי הורמוז גרעה נכון ליום שני עד כה יצוא של 3.3 מיליון חביות נפט ביום מעיראק, 1.3 מיליון חביות מכווית ו- 700 אלף מקטאר. "את מחירי הנפט אפשר להוריד בשל אלטרנטיבות שיש, גם מיצרנים חדשים בארה"ב ובדרום אמריקה, וגם באמצעות ערוצי יצוא נפט עוקפים למיצרי הורמוז", אומר קרסנה. "אבל המחסור החמור יותר הוא בגז טבעי שכבר נמכר למדינות רבות באמצעות חוזי קנייה מראש, בעיקר למזרח אסיה. העובדה שבסין למשל דאגו לרכוש מבעוד מועד גז, עלולה להעלות אותו גם לשאר המדינות, גם באירופה למשל".

עוד כתבות

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

מאחורי הקלעים של עסקת ארקיע: המו"מ שהתקדם והתהפך ברגע האחרון

קבוצת משקיעים אמריקאית בהובלת איש העסקים אליוט זמל טוענת, במכתב התראה לפני תביעה, כי חתמה על מזכרי הבנות לרכישת ארקיע והשקיעה מאות אלפי דולרים בבדיקת נאותות - אך האחים נקש חזרו בהם מהסיכומים ברגע האחרון ● האחים נקש בתגובה: "דוחים את הטענות"

מדד האושר / צילום: Shutterstock

למרות המלחמות: הישראלים במקום השמיני במדד האושר העולמי

למרות שורת מלחמות, מתקפות טילים ומצבי חירום, תושבי ישראל ניצבים במקום השמיני במדד האושר העולמי ● מנגד, חל זינוק במדדי הדאגה, העצב והכעס של הישראלים ● ומה לגבי השחיתות?

פרויקט בנייה בישראל / צילום: טלי בוגדנובסקי

יזמי הנדל"ן לא מוטרדים מביטולים: "באוצר מנסים לשדר שיש ירידת מחירים"

ניתוח שנעשה בתחילת החודש באגף הכלכלן הראשי באוצר הצביע על עלייה של יותר מ-100% בקצב ביטולי עסקאות בענף הנדל"ן בשנים 2024-2025 ● מנגד, יזמי נדל"ן טוענים שמדובר בתופעה שולית: "את הביטולים אפשר לספור על כף יד אחת"

ילדים בבית הספר / צילום: Shutterstock, Monkey Business Images

פתיחת מערכת החינוך תורחב בשבוע הבא

פתיחת מוסדות החינוך תתבצע בכפוף למיגון מתאים במקום ● המהלך דורש עדיין אישור סופי של הדרג המדיני ● החל מיום ראשון תתאפשר פתיחה של כיתות חינוך מיוחד שנמצאות בבתי ספר - ולא רק במוסדות של חינוך מיוחד

ישראלים יורדים למקלט בזמן אזעקה / צילום: Reuters, Paulina Patimer

בסוף מתרגלים להכל? מחקרים חדשים משנים את מה שחשבנו

מחקרי כלכלה התנהגותית מתחילת המאה הראו שאחרי שינויים גדולים בחיים, טובים ורעים, רובנו נחזור ונתייצב פחות או יותר על רמת האושר הבסיסית שלנו ● אלא שבשנים האחרונות מתרבים המחקרים שמציירים תמונה מורכבת יותר ● מהם האירועים שהאבולוציה השאירה לנו "זנב של חוסר התרגלות"?

שלט בכניסה למקלט. חובה להכניס על פי חוק / צילום: Shutterstock

סכסוכי מקלטים: כל מה שמותר ואסור לכם לעשות בזמן אזעקה

לאחר שנחסמה כניסתו למקלט בזמן אזעקה, שובל פוקס לא ויתר והגיש תלונה למשטרה ● גם המדינה הגישה תביעה נגד אישה שחסמה בפניו את הכניסה לממ"ד ● מה אומר החוק, ומה קורה כשהמקלט מלא אופניים וגרוטאות? ● שאלת השעה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הירידות בוול סטריט נמחקות; הנפט יורד ל-105 דולר לחבית

נאסד"ק יורד ב-0.5% ● טאואר עקפה את צ'ק פוינט בשווי והיא הישראלית השלישית בגודלה בוול סטריט ● נפט מסוג ברנט נסחר סביב 108 דולר לחבית לאחר שנסק ל-119 דולר בבוקר ● מימושים במניית מיקרון לאחר הדוח הטוב שלה אתמול ● ירידות חדות במחירי הזהב והכסף ● הבנק האירופה ובנק אנגליה הותירו את הריבית היום ללא שינוי ● בורסות אירופה ננעלו בירידות חדות

הילה קורח וליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

אירנה מביאה את הדאבל: בנק הפועלים מתברג במקום הראשון בזכירות ובאהדה

במקום השני הן בזכירות והן באהדה מתברג בנק לאומי עם הצעת הערך החדשה לבני 80 פלוס - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המתחרים מזרחי טפחות ודיסקונט מתברגים במקומות השלישי והרביעי בהתאמה

בנק ONE ZERO / צילום: טלי בוגדנובסקי

סוכני הביטוח שוב ניצחו את האוצר: וואן זירו ואש לא יוכלו בינתיים להחזיק בסוכנות ביטוח

ניסיון של הוועדה למיזמים ציבורים להגביר תחרות מול סוכני הביטוח במסגרת רפורמת הבנקים הקטנים נכשל, בעקבות לחץ שהפעילו סוכני הביטוח על חברי הכנסת ● ח"כ טל: "נקדם את החוק בהליך חקיקה נפרד, אם לא נספיק בקדנציה הזו, בכנסת הבאה" ● לשכת סוכני הביטוח חגגה את הניצחון: "משרד האוצר ניסה לבצע מחטף ולפגוע באלפי סוכני ביטוח"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' והבנקים הגיעו להסכמות, אבל לקואליציה יש תנאי חדש

שר האוצר והבנקים הגיעו ביניהם להסכמה על קיצוץ במס המתוכנן ● אלא שבינתיים חברי הכנסת מהקואליציה מציבים תנאי חדש -  קרן בסך 300-400 מיליון שקל שתשמש להחזרת הכספים לציבור

סלובקיה. כל בעל רכב יוכל לתדלק במקסימום 400 אירו / צילום: Reuters, Radovan Stoklasa

הראשונה באירופה: סלובקיה מטילה קיצוב דלק בשל הזינוק במחירי הנפט

סלובקיה הודיעה על קיצוב דלק לאוכלוסייה על רקע הזינוק במחירי הנפט בשל המלחמה באיראן, וכן שיבושי אספקה מרוסיה ● והיא לא לבד: ממשלות באירופה כבר מתערבות בשוק בניסיון לבלום גל התייקרויות - ממחירי תקרה בהונגריה, דרך הגבלות על עדכוני תעריפים בגרמניה ועד פיקוח על שולי הרווח של תחנות הדלק ביוון

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בגלל חוסר הוודאות לסיום המלחמה: מודל החל"ת במשק ישאר בתוקף עד מאי

לפי תזכיר חוק מתווה הסיוע הכלכלי "שאגת הארי" שפרסם האוצר, מעסיקים יוכלו להוציא עובדים לחל"ת גם בסוף אפריל, ועדיין להיכנס בתוך חלון הזכאות ● מודל החל"ת צפוי לעבור חקיקה מהירה בשלוש קריאות בכנסת עוד לפני חג הפסח

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

בוטלה לכם טיסה לקיץ? הסיבה היא לא בהכרח המלחמה

חברת וויזאייר הודיעה כי כלל טיסותיה מישראל ואליה מבוטלות עד 7 באפריל, אך נוסעים רבים מדווחים בימים האחרונים על ביטולים החורגים מהמועד הרשמי ● למה זה קורה? מסתבר כי מדובר בפרקטיקה מוכרת בענף הלואו קוסט

בית ספר שנפגע ברמת אפעל / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

מערכת החינוך צריכה לתפקד בחירום. האם יש לה מה שצריך?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות • הפעם: מערכת החינוך בזמן חירום • המיגון חסר, הלמידה מרחוק לא יעילה והגיל הרך נשאר מאחור

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

פשרה של מעל 3 מיליארד שקל: המתווה המסתמן בין סמוטריץ' לבנקים

שר האוצר הציע לראשי הבנקים הגדולים פשרה: העברה של כ-3 מיליארד שקל לקופת המדינה כבר השנה, ועוד 250 מיליון שקל ב-2027 ● בתמורה, המדינה תוותר על חקיקת מס רווחי היתר הקבוע, ותתחייב שלא להעלות דרישות נוספות ● בכיר במערכת הבנקאית הביע תסכול מהמתווה שהושג: "אני בתחושה קשה"

טראמפ, סטארמר ומרץ / צילומים: AP-Mark Schiefelbein, Ariel Schalit

באירופה מסרבים לסייע לטראמפ באיראן. חוץ ממדינה מפתיעה אחת

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● בזה אחר זה דחו מנהיגי אירופה את בקשת טראמפ לסיע באבטחת השיט במצרי הורמוז ● אבל מחיר הסירוב עלול לעלות ביוקר ליבשת: מהתפרקות ברית נאט"ו והפקרת חזית האנרגיה ועד נטישת המחויבות האמריקאית להגנת אירופה ● ורק נשיא פינלנד קרא לחבריו "לקחת ברצינות את הבקשה האמריקאית"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מניית ריטיילורס זינקה ב23%, טאואר ב-11%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט , אמר כי ארה״ב שוקלת להסיר סנקציות מנפט איראני ● מדד הבנקים עולה בעקבות הפשרה של סמוטריץ' והבנקים לגבי חקיקת מס רווחי היתר ● הבורסה המקומית עלתה אתמול, בניגוד לשווקים בעולם ●  ● וול סטריט ננעלה אתמול באדום בוהק, אחרי שיו"ר הפד אמר שהורדת האינפלציה תיקח כנראה יותר זמן משקיווה

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

הברק מכה פעמיים: הפנטהאוז היוקרתי של תמיר מנדובסקי נפגע מטיל

אחרי שדירתו השכורה נפגעה בעם כלביא, תמיר מנדובסקי החליט לרכוש פנטהאוז יוקרתי בת"א תמורת כ-21 מיליון שקל ● כעת, בזמן שהוא ממתין לסיום השיפוצים, דירתו החדשה ספגה אמש פגיעה קלה מטיל איראני ● למרות זאת, מחבר רב המכר "השקעות לעצלנים" רחוק מלהיות מוטרד: "אני רואה את עצמי בר מזל – הרבה אנשים היו רוצים להיות במצב שלי"

אדמירל בראד קופר / צילום: Reuters, Petty Officer 3rd Class Sonny Escalante

האדמירל שהפנה את הרחפנים של איראן נגד עצמה

הוא פורח במצבי לחץ, כמעט אף פעם לא עייף, אופטימיסט חסר תקנה ודואג לטפח קשרים עם מנהיגי המזרח התיכון, בהם הרמטכ"ל אייל זמיר ● אדמירל בראד קופר נבחר לחוד החנית האמריקאי של המבצע המורכב על אדמת טהרן ● על ההישגים, הכישלונות ומה חושבים על כך בסביבתו

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

נתניהו: "לאיראן אין יותר אפשרות להעשיר אורניום ולייצר טילים בליסטיים"

אזעקות בצפון בעקבות השיגור השביעי של איראן לאזור מהבוקר, דיווח על הפסקת חשמל בקריות ● שר ההגנה האמריקאי: "היום יהיו התקיפות העצימות ביותר מתחילת המלחמה" ● דיווחים בתקשורת באיראן על כך שחוסין דהקאן, שר ההגנה לשעבר, מונה למחליפו של עלי לאריג'אני ● דיווח: הפנטגון מבקש תקציב של יותר מ-200 מיליארד דולר עבור המלחמה עם איראן ● עדכונים שוטפים