גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכרז הסלולר הממשלתי מתעכב, 100 אלף עובדי מדינה עדיין מחכים, ומי כבר קיבל?

קשיים טכניים ולוגיסטיים במכרז הסלולר הממשלתי בו זכו פרטנר ופלאפון מותירים עשרות אלפי עובדים עם מכשירים ישנים • ICL מרחיבה פעילות בהודו עם מפעל חדש לייצור דשנים מיוחדים, פייבוקס נכנסת לשוק המתנות הדיגיטליות ובר רפאלי משיקה פופ־אפ חדש • אירועים ומינויים

גלקסי 25 של סמסונג ואייפון 17 פרו מקס / צילום: יח''צ
גלקסי 25 של סמסונג ואייפון 17 פרו מקס / צילום: יח''צ

1מכרז הסלולר הממשלתי: תשעה חודשים אחרי שהוכרזו הזוכות, 100 אלף עובדי מדינה עדיין מחכים לטלפון

קטי (שם בדוי), עובדת מדינה בדרג בכיר, מנסה כבר יותר משנה וחצי להחליף את הטלפון הנייד שקיבלה מהעבודה. "הקליטה גרועה, הנייד נתקע כל הזמן, לפעמים אני בלי קליטה שעות", היא אומרת. "בכל פעם שאני הולכת למרכז השירות של פלאפון, אומרים לי שאני משתמשת כבדה, שהמכשיר מתיישן ולכן עמוס וקורס. אני עובדת דרך המכשיר, במיוחד בימים כאלה, כשהעבודה היא בשטח ורחוק מהמשרד - זה מקשה מאוד".

אילו חברות תעופה פועלות בנתב"ג, ומה מגיע לכם אם בוטלה הטיסה?
פוקס לקניונים הגדולים: מקפיאים את תשלום דמי השכירות

כמו כ-100 אלף עובדי מדינה, קטי זכאית להחלפת מכשיר כל תקופה מוגדרת. אבל כשפנתה לבצע את ההחלפה בסוף 2024, הסבירו לה שמכרז סלולר חדש של החשב הכללי באוצר נמצא בעיצומו: אם תשדרג עכשיו בפלאפון ובסופו של דבר הספקית שתזכה תהיה חברה אחרת, היא תצטרך לרכוש את המכשיר על חשבונה.

מאז חלפו החודשים, המכרז הסתיים, הזוכות הוכרזו כבר ביוני 2025 - אבל קטי עדיין עם אותו מכשיר. היא לא לבד. גלובס קיבל בחודשים האחרונים פניות ממספר עובדי מדינה, כל אחד בנפרד, שסיפרו סיפור דומה: עיכוב מתמשך בחידוש המכשיר, תקלות שמקשות על העבודה, ותשובות מתחלפות שדוחות את המועד שוב ושוב. העובדים נשלחים לתיקונים חוזרים, גם כשאנשי המעבדה עצמם אומרים שהמכשיר גמור.

מדובר באחד המכרזים הגדולים ביותר בתחום הסלולר בישראל. המכרז נועד לספק מכשירים ושירותי סלולר לעובדי המדינה, ולראשונה גם לגמלאי שירות המדינה - כ-220 אלף זכאים. לאחר מכרז סבוך וממושך, שפתח לראשונה את אספקת הטלפונים למדינה לשתי ספקיות לאחר שנים ארוכות של בלעדיות לפלאפון, החברה זכתה ב-60% מהאספקה, ופרטנר ב-40%.

משרדי הממשלה וגופי המדינה חולקו בין שתי החברות. אלא שתשעה חודשים לאחר ההכרזה, מתוך כ-100 אלף מכשירים שאמורים להיות מסופקים בשלב הראשון לעובדי המדינה - לפני שבכלל מגיעים לגמלאים - חולקו עד כה אלפים בודדים בלבד.

חלוקת המכשירים החלה לפני כשלושה חודשים, וראשוני הנהנים ממנה היו דווקא עובדי משרד האוצר עצמו - שמנהל את המכרז - לצד עובדי משרד התקשורת ורשות האכיפה והגבייה שבמשרד המשפטים. באוצר דוחים כל רמיזה למשוא פנים ומסבירים שהחלוקה אצלם התחילה מטעמי ניסוי בלבד. לטענתם, בגלל המורכבות של המכרז החדש עם שתי ספקיות, הם העדיפו להתחיל דווקא אצלם כדי "לא להתגלח על הזקנים של משרדים אחרים" - כלומר לאתר בעיות ולפתור אותן קודם, לפני שמרחיבים את הפריסה.

ראוי לציין שהפריסה באוצר עצמו התחילה דווקא עם מכשירים של פלאפון - הספקית הוותיקה שאצלה צפויים פחות קשיים טכניים - ולא עם פרטנר, הספקית החדשה. כך שלמעשה, גם ב"ניסוי" שערכו על עצמם, באוצר עדיין לא בחנו את המורכבות המלאה של המכרז.

הסיבות לעיכובים מורכבות ומגוונות. ראשית, מערכות המחשוב הממשלתיות ישנות, ולא ניתן לשלוף מהן בקלות נתונים על עובדים זכאים. הסתבר שברשימות מופיעים גם עובדים שכבר לא בשירות המדינה, ולכן כרגע מעבירים ממשרדי הממשלה רשימות מעודכנות לאוצר באופן ידני.

שנית, הפעם הראשונה שבה שירות הסלולר הממשלתי מתחלק בין שתי ספקיות מתחרות יוצרת קשיים טכניים ולוגיסטיים. פלאפון התנגדה מלכתחילה לפתיחת המכרז לספקיות נוספות, ואף עתרה לבית המשפט בנושא כבר ב-2024. עכשיו, כשפרטנר נכנסת לתמונה, היא נדרשת להתממשק לתשתיות קיימות של פלאפון - מה שמצריך זמן ומשאבים.

בין היתר, פרטנר צריכה להתקין אנטנות פנימיות בבנייני הממשלה שאליהם שויכה. באוצר אומרים שכרגע זה לא מהווה חסם שמעכב את חלוקת הטלפונים, אך מודים שבהמשך עלול להיווצר עיכוב במשרדים ששויכו לפרטנר לעומת אלה ששויכו לפלאפון. לפי ההסברים הטכניים, האנטנות הפנימיות נחוצות במיוחד בבנייני ממשלה בירושלים, שם האבן הירושלמית המכסה את הקירות כמעט בלתי חדירה לקליטה סלולרית מבחוץ. מנגד, מסבירים שאנטנות אלה דווקא אמורות להקטין את הקרינה הסלולרית בתוך המשרדים.

באוצר מדגישים שמדובר בכמות עצומה של מכשירים, ולכן מלכתחילה לא תוכננה חלוקה בבת אחת. הם גם מציינים שהמלחמה יוצרת קשיים נוספים: בעיות באספקת מכשירים חדשים לחברות, ובשבועות האחרונים - בצל מבצע "שאגת הארי" מול איראן - קושי קונקרטי לקיים ימי חלוקה מרוכזים במשרדים, בין היתר כי חלק מהעובדים עדיין עובדים מהבית, ובגלל תיעדוף משימות ביטחוניות. לגלובס נודע כי גם חלוקת המכשירים שתוכננה במשרד הביטחון נדחתה בגלל חוסר הקשב של מערכת הביטחון לנושא בימים אלה, אם כי באוצר לא מאשרים זאת.

מלבד המשרדים שבהם כבר החלה חלוקה, יחידות בודדות נוספות כמו משרד התרבות והספורט פתחו לעובדיהן את המערכת להזמנת מכשירים - כלומר העובדים קיבלו קישור לבחור דגם ולהשלים פרטים, אך טרם ברור מתי המכשירים עצמם יגיעו לידיהם. על השלמת אספקת כ-100 אלף המכשירים לכלל עובדי המדינה אומרים באוצר שזה ייקח עוד מספר חודשים, אך לא מתחייבים למועד ברור.

באוצר מדגישים שמדובר במכרז מוצלח שפתח את השוק לתחרות, והביא מחירים מצוינים למכשירים מתקדמים הנרכשים על ידי העובדים במסלול ליסינג. לדבריהם, דווקא בגלל המחירים האטרקטיביים הביקוש גבוה במיוחד, מה שמקשה לעמוד בקצב.

מהמשרד נמסר בתגובה כי "מכרז הסלולר של אגף החשבת הכללית נועד לאספקת שירותי סלולר וציוד קצה לכ-220 אלף עובדי מדינה, ולראשונה גם לגמלאי שירות המדינה. יישום המכרז מתבצע בהתאם לתוכנית עבודה סדורה, הכוללת התאמות תשתית והיערכות לוגיסטית של משרדי הממשלה. עד כה כעשרה משרדי ממשלה ויחידות סמך כבר ביצעו הזמנות של ציוד קצה במסגרת המכרז, והאספקה מתבצעת בהדרגה בהתאם להיערכות של כל משרד".

2שיתוף פעולה בינלאומי

חברת ICL פותחת מפעל חדש לייצור דשנים מיוחדים במדינת מהרשטרה שבהודו. מדובר במפעל שיתפרש על פני כ‑28 אלף מ"ר, וישכפל את מודל הייצור של החברה בישראל. ICL פועלת בהודו כשלושה עשורים, ומייצרת הכנסות שנתיות של כ‑250 מיליון דולר מהמדינה. לפי הערכות, המפעל החדש יוסיף הכנסות של עוד 50 מיליון דולר בשנה.

חברת ICL / צילום: ICL

הודו היא משווקי החקלאות הגדולים והצומחים בעולם. לפי החברה, הפתיחה מגיעה בתקופה מאתגרת עבורה כיוון שהיא תלויה במידה רבה בייבוא דשנים - בשל השיבושים באספקה בעקבות סגירת מצר הורמוז, מנתיבי השיט המסחריים המרכזיים בעולם.

המפעל החדש תומך ביוזמת Make in India של ממשלת הודו, ומשקף את אסטרטגיית ICL להרחבת ייצור מקומי בשווקים בעלי צמיחה גבוהה.

3מתנות דיגיטליות

שחקנית חדשה בשוק המתנות הדיגיטליות, המוערך ב-3 מיליארד שקל בשנה: פייבוקס מקימה "מתחם מתנות" באפליקציה, ותאפשר למשתמשים לשלוח כסף באריזה חגיגית, גיפטכארד בהנחה של 10% בשיתוף הייטקזון, או מארזים בהנחה של 10% מרשת ZER4U. בהמשך יתווספו שיתופי פעולה בקטגוריות נוספות.

''מתחם מתנות'' בפייבוקס / צילום: יח''צ

לדברי המנכ"ל אריק פרישמן, "בכל יום נפתחות בפייבוקס אלפי קבוצות לאיסוף כסף למתנה, כך שהדבר הכי טבעי ומתבקש היה לאפשר להן להשלים את בחירת ורכישת המתנה ישירות מתוך האפליקציה, בתהליך פשוט ונוח. בזכות החבירה להייטקזון ול- Zer4U ומינוף היתרונות לגודל של פייבוקס ומיליוני משתמשיה, הצלחנו להביא מגוון מתנות ואפשרויות במחיר אטרקטיבי, וזו רק ההתחלה".

4פופ-אפ

הדוגמנית בר רפאלי פותחת חנות פופ-אפ למותג הטיפוח שבבעלותה Livelle, בקניון עופר רמת אביב. לצד מארזים לפסח במהדורה מוגבלת יושק קרם גוף חדש בניחוח המזוהה עם המותג, כשההשקעה במהלך עומדת על מאות אלפי שקלים. הפופ-אפ יפעל עד ה-10 באפריל. "קיבלנו אינספור בקשות מהלקוחות שלנו ליצור קרם גוף עם ריח המותג", אומרת רפאלי. "הפופ-אפ הוא הזדמנות נהדרת להציג אותו לראשונה, ולפגוש את הקהל שלנו מקרוב".

בר רפאלי / צילום: עמית מזור

5פרסום

אסא קרן ויונתן טייטל מונו לסמנכ"לי קריאייטיב במשרד הפרסום מקאן ת"א, ויהיו חלק מהנהלת החברה, בראשות המנכ"לית אתי עבדי. בשש השנים האחרונות פעלו השניים כצוות קריאייטיב במשרד, וטיפלו בין היתר בפרטנר, קופ"ח מכבי, איקאה, דומינוס ועוד.

לדברי עבדי, "אסא וטייטל הם צוות קריאייטיב יוצא דופן, שיודע לחבר בין שיווק לתרבות פופולרית, ובכך מאפשר למותגים לעמוד בחזית השיח התרבותי-חברתי בישראל. אין לי ספק שהם יביאו את מקאן להישגים משמעותיים, ויסייעו להביא לידי ביטוי את תפיסת הערך המצטבר של המשרד".

אסא קרן ויונתן טייטל / צילום: מיכה לובטון

השניים יחליפו בתפקיד את רן אלון, שהודיע על סיום תפקידו. "אני רוצה להודות לרן אלון על עשור של מסירות, כשרון ומקצועיות", אומרת עבדי. "רן איש קריאייטיב מבריק, ואין לי ספק שיצליח בכל אתגר אליו יפנה".

עוד כתבות

תומר צ'פניק, מנכ''ל ריטיילורס / צילום: שוקה כהן

מניית ריטיילורס זינקה במעל 40% בפחות מיומיים: "התגלשה יותר מדי – והמשקיעים התעוררו"

המניה הוסיפה לשווי השוק של החברה 570 מיליון שקל ביומיים, והיא נסחרת לפי שווי שוק של 2 מיליארד שקל ● בשוק סבורים כי למרות שהדוחות הכספיים של ריטיילורס הציגו חולשה ברווח הנקי – המשקיעים בשוק החליטו שהחמירו עם החברה יותר מדי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מניית ריטיילורס זינקה ב23%, טאואר ב-11%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט , אמר כי ארה״ב שוקלת להסיר סנקציות מנפט איראני ● מדד הבנקים עולה בעקבות הפשרה של סמוטריץ' והבנקים לגבי חקיקת מס רווחי היתר ● הבורסה המקומית עלתה אתמול, בניגוד לשווקים בעולם ●  ● וול סטריט ננעלה אתמול באדום בוהק, אחרי שיו"ר הפד אמר שהורדת האינפלציה תיקח כנראה יותר זמן משקיווה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' והבנקים הגיעו להסכמות, אבל לקואליציה יש תנאי חדש

שר האוצר והבנקים הגיעו ביניהם להסכמה על קיצוץ במס המתוכנן ● אלא שבינתיים חברי הכנסת מהקואליציה מציבים תנאי חדש -  קרן בסך 300-400 מיליון שקל שתשמש להחזרת הכספים לציבור

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

לעצור מס סמוי שכבר שולם: הבשורה בהגדלת הנטו שלכם

מה באמת יגדיל את הנטו ● באירופה זנחו חלופה אנרגטית ● ועוד משהו שהמלחמה דחקה הצידה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

מאחורי הקלעים של עסקת ארקיע: המו"מ שהתקדם והתהפך ברגע האחרון

קבוצת משקיעים אמריקאית בהובלת איש העסקים אליוט זמל טוענת, במכתב התראה לפני תביעה, כי חתמה על מזכרי הבנות לרכישת ארקיע והשקיעה מאות אלפי דולרים בבדיקת נאותות - אך האחים נקש חזרו בהם מהסיכומים ברגע האחרון ● האחים נקש בתגובה: "דוחים את הטענות"

חדר מדרגות / צילום: אייל פישר

נפצעתם בדרך למרחב המוגן? כך תוכלו לקבל פיצוי

מה אומר החוק על פיצוי אם נפצעתם בדרך למרחב מוגן, מהם הקריטריונים לזכאות, ואיך לנהוג אם נפגעתם? ● מומחים מסבירים מה צריך לעשות מרגע שנפצעתם ● שאלת השעה

ישראלים יורדים למקלט בזמן אזעקה / צילום: Reuters, Paulina Patimer

בסוף מתרגלים להכל? מחקרים חדשים משנים את מה שחשבנו

מחקרי כלכלה התנהגותית מתחילת המאה הראו שאחרי שינויים גדולים בחיים, טובים ורעים, רובנו נחזור ונתייצב פחות או יותר על רמת האושר הבסיסית שלנו ● אלא שבשנים האחרונות מתרבים המחקרים שמציירים תמונה מורכבת יותר ● מהם האירועים שהאבולוציה השאירה לנו "זנב של חוסר התרגלות"?

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

אילו חברות תעופה פועלות בנתב"ג כיום, ומה מגיע לי אם בוטלה הטיסה?

עבור ישראלים שמבקשים לצאת מהארץ או לשוב אליה, המציאות הפכה מורכבת ובלתי צפויה ● איך חברות התעופה הישראליות קובעות מי יעלה על טיסת חילוץ, ולאילו יעדים היא תצא? ● איך אפשר להגיע לישראל, ומה צפוי בפסח? גלובס עושה סדר

בית ספר שנפגע ברמת אפעל / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

מערכת החינוך צריכה לתפקד בחירום. האם יש לה מה שצריך?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות • הפעם: מערכת החינוך בזמן חירום • המיגון חסר, הלמידה מרחוק לא יעילה והגיל הרך נשאר מאחור

ריקי בש ואריה טל בפודקאסט השקעות בתקופת אי־ודאות / צילום: גלובס

חושבים לקנות בזול בזמן הירידות? תקראו את זה קודם

גלובס סוגר שבוע שידורי וידאו מיוחדים בשיתוף בנק לאומי: "השקעות בתקופת אי־ודאות" ● סדרת פרקים המעניקה כלים להבנת הכוחות המניעים את הבורסות בצל המלחמה ומתמקדת בשורה התחתונה למשקיעים ולחוסכים ● והפעם: מה עושים עכשיו? אסטרטגיה לניהול תיק ההשקעות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; מניית השבבים הישראלית שמשלימה זינוק של 30% בארבעה ימים

נאסד"ק יורד ב-0.5% ● טאואר עקפה את צ'ק פוינט בשווי והיא הישראלית השלישית בגודלה בוול סטריט ● נפט מסוג ברנט נסחר סביב 108 דולר לחבית לאחר שנסק ל-119 דולר בבוקר ● מימושים במניית מיקרון לאחר הדוח הטוב שלה אתמול ● ירידות חדות במחירי הזהב והכסף ● הבנק האירופה ובנק אנגליה הותירו את הריבית היום ללא שינוי ● בורסות אירופה ננעלו בירידות חדות

קניון שבעת הכוכבים, השבוע / צילום: תמונה פרטית

הקניונים מלאים, אבל המבקרים מגיעים בעיקר לקפה והתאווררות - ופחות לקניות

בין השבוע הראשון לשני במבצע "שאגת הארי" נרשם גידול של 20% בהוצאות הישראלים בקניונים - אך מאחורי הנתונים מסתתרת מציאות מורכבת ● לצד רשתות שרושמות ביצועים חזקים יש גם פדיונות נמוכים, קומות שלמות שפתיחתן נדחתה ושוכרים חדשים שיושבים על הגדר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

נתניהו: "לאיראן אין יותר אפשרות להעשיר אורניום ולייצר טילים בליסטיים"

אזעקות בצפון בעקבות השיגור השביעי של איראן לאזור מהבוקר, דיווח על הפסקת חשמל בקריות ● שר ההגנה האמריקאי: "היום יהיו התקיפות העצימות ביותר מתחילת המלחמה" ● דיווחים בתקשורת באיראן על כך שחוסין דהקאן, שר ההגנה לשעבר, מונה למחליפו של עלי לאריג'אני ● דיווח: הפנטגון מבקש תקציב של יותר מ-200 מיליארד דולר עבור המלחמה עם איראן ● עדכונים שוטפים

כותרות העיתונים בעולם

כ-2,000 נחתים מחכים לפקודה: האיים שארה"ב עשויה לכבוש

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב עשויה להשתלט על מספר איים ששייכים לאיראן סביב מצרי הורמוז, כמה עולה לבטח ספינה במצרי הורמוז, והמיליארדר האמירתי שמאשים את טראמפ וישראל • כותרות העיתונים בעולם

פרויקט בנייה בישראל / צילום: טלי בוגדנובסקי

יזמי הנדל"ן לא מוטרדים מביטולים: "באוצר מנסים לשדר שיש ירידת מחירים"

ניתוח שנעשה בתחילת החודש באגף הכלכלן הראשי באוצר הצביע על עלייה של יותר מ-100% בקצב ביטולי עסקאות בענף הנדל"ן בשנים 2024-2025 ● מנגד, יזמי נדל"ן טוענים שמדובר בתופעה שולית: "את הביטולים אפשר לספור על כף יד אחת"

רקטה של חברת נורת'רופ גרומן / צילום: ap, Steve Helber

דווקא כעת המניות הביטחוניות בארה"ב נכנסות למקלט. כמה הסברים לתופעה

המלחמה המתמשכת באיראן אמורה על פניה להוביל להוצאות צבאיות וביטחוניות גבוהות יותר, אבל במניות הנשק וההגנה האמריקאיות המובילות ניכר דווקא דשדוש ● ייתכן כי הרוח הגבית מהממשל פנתה כעת נגדן, בשל התנהגות כספית בזבזנית ופיגור טכנולוגי

מוצרי סוגת / צילום: תמר מצפי

דוחות ראשונים לסוגת כחברה ציבורית: רווח נקי של 103 מיליון שקל ב-2025

הרווח הנקי זינק על רקע רווח חד פעמי בשל פשרה עם רמ"י ● מאז ההנפקה בדצמבר חתמה סוגת על רכישת חברת פילטונה בכ־55 מיליון שקל , ובמקביל היא מקדמת עסקאות נוספות ● תחלק דיבידנד בהיקף של כ־51 מיליון שקל, בשיעור של כ-50% מהרווח הנקי

הילה קורח וליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

אירנה מביאה את הדאבל: בנק הפועלים מתברג במקום הראשון בזכירות ובאהדה

במקום השני הן בזכירות והן באהדה מתברג בנק לאומי עם הצעת הערך החדשה לבני 80 פלוס - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המתחרים מזרחי טפחות ודיסקונט מתברגים במקומות השלישי והרביעי בהתאמה

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

בוטלה לכם טיסה לקיץ? הסיבה היא לא בהכרח המלחמה

חברת וויזאייר הודיעה כי כלל טיסותיה מישראל ואליה מבוטלות עד 7 באפריל, אך נוסעים רבים מדווחים בימים האחרונים על ביטולים החורגים מהמועד הרשמי ● למה זה קורה? מסתבר כי מדובר בפרקטיקה מוכרת בענף הלואו קוסט

אשל ארמוני ז''ל / צילום: איל יצהר

אשל ארמוני, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון לשעבר, הלך לעולמו

אשל ארמוני, לשעבר יו"ר דירקטוריון נמל חיפה ומנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, היה ממנסחי תוכנית "מחיר למשתכן", נפטר היום בגיל 66 לאחר מחלה קשה ● ארמוני היה אחת הדמויות המוכרות במינהל הציבורי בישראל ועסק רבות בפעילות חברתית