גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאור התעוזה של סין, אפילו ניו זילנד מתחילה להתייחס לצבא שלה ברצינות

תרגילים ימיים של הכוחות הסיניים באש חיה באזור קרוב אליה במהלך 2025, הזכירו לניו זילנד כי היא לא יכולה להסתמך על מיקום בקצה הגלובוס כדי להימנע מצרות ● בשנים הקרובות מתכננת המדינה בת ה־5.3 מיליון איש, להוציא מיליארדי דולרים על הגנה

צוערים בקורס קצינים של צבא ניו זילנד / צילום: ap, Corporal Naomi James
צוערים בקורס קצינים של צבא ניו זילנד / צילום: ap, Corporal Naomi James

ניו זילנד ידועה בנופים עוצרי נשימה, קולנוע מרהיב וחופשות של פעם בחיים. כעת, כאשר סין שולחת כוחות עמוק יותר אל תוך האוקיינוס ​​השקט, המדינה פוצחת בפרויקט שאינו אופייני למותג שלה: חיזוק הצבא הקטן שלה.

סמים מקולומביה תמורת נשק: המשפט שמספק הצצה למנוע הכלכלי של איראן
איראן שלפה טריק ישן: אימפריות נלחמות על מצר הורמוז כבר מאות שנים

ניו זילנד, ביתם של 5.3 מיליון איש, מתכננת להוציא כ־7 מיליארד דולר על הצבא שלה בשנים הקרובות, לטובת יכולות תקיפה משופרות, מסוקים חדשים, טילי נ"ט, רחפנים למעקב אווירי וימי, ושדרוגים נחוצים ביותר לבסיסים ישנים. היא פתחה גם במבצע גיוס לצבא, במטרה לבלום את מגמת העזיבה, לאחר שמשרתים עברו למשרות בשכר גבוה יותר במקומות אחרים.

הדחיפות להשיג כוח מצויד היטב הודגמה בשנה שעברה, כאשר כוח משימה ימי סיני הפליג סביב אוסטרליה וערך תרגילי אש חיה בין אוסטרליה לניו זילנד. ניו זילנד הפעילה אז מטוסי מעקב מדגם P-8A פוסידון ונכסים ימיים כדי לנטר את התמרונים, שהוכיחו את יכולתה הגוברת של סין לפרוס כוחות רחוק יותר משטחה.

התרגילים הימיים של הכוחות הסיניים הזכירו לניו זילנדים שהמדינה אינה יכולה להסתמך על מיקומה המרוחק כדי להימנע מצרות, אמרה בראיון ג'ודית קולינס, שרת ההגנה של ניו זילנד. "אנשים הבינו שאנחנו לא יכולים פשוט להסתתר בחלקו התחתון של העולם, ולקוות שאף אחד לא ימצא אותנו".

"מה שאנחנו רואים כיום הוא עולם שלמעשה נתון במחלוקות רבות", הוסיפה וציינה שהתוכניות הצבאיות היו בתהליך עבודה כבר זמן רב לפני התמרונים הסיניים. "אנחנו אומה קטנה, אבל עדיין צריכים לעשות את חלקנו".

טייוואן והאינטרס של ארה"ב

התוכניות של ניו זילנד הן דוגמה לאופן שבו ההתעצמות הצבאית המהירה של סין ופלישת רוסיה לאוקראינה משנות את השיקולים של מדינות רבות; כאלו שהתחרות הקלאסית בין מעצמות נתפסה בהן עד לאחרונה כהיסטוריה רחוקה.

אף שצבא ניו זילנד קטן, יש בתוכניות של המדינה לגביו תועלת לארה"ב, שעובדת בשיתוף פעולה הדוק יותר עם בעלות בריתה. זאת כדי להרתיע את בייג'ינג מלהשתלט על טייוואן - האי בעל הממשל העצמי שסין טוענת לריבונות עליו.

מאחר שכוחות ארה"ב מתמקדים בנקודות אסטרטגיות כמו טייוואן וים סין הדרומי, נוכחות ניו זילנדית חזקה יותר בדרום האוקיינוס ​​השקט תסייע לנטר ולבלום את הפעילות הסינית באזור זה, שבו לניו זילנד יש אחריות על אזור כלכלי בלעדי רחב היקף ועל שטח נרחב של חיפוש והצלה, אמרו אנליסטים.

התוכניות של ניו זילנד שולחות גם מסר לבייג'ינג, שמנסה להגדיל את השפעתה במדינות־אי אסטרטגיות באוקיינוס ​​השקט- שהאזור לא יהיה זמין להשתלטות ללא מאבק.

"למען האמת, אין לארה"ב מספיק משאבים כדי שתהיה לנו נוכחות יומיומית בדרום האוקיינוס ​​השקט", אמר וילסון ביוור, יועץ מדיניות בכיר ב־ Heritage Foundation - מכון מחקר שמרני בוושינגטון די.סי. מנקודת מבטה של ​​ארה"ב, הוא אמר, טוב שיש ספינות ידידותיות שמסיירות באזור - הן מניו זילנד והן מאוסטרליה, שהיא בעלת ברית אמריקאית מכוח אמנה.

אם יהיה עימות הנוגע לטייוואן, התפקיד שסביר ביותר להניח שניו זילנד תקבל על עצמה יהיה לסייע בהגנה על נתיבי שיט מרכזיים החשובים הן לניו זילנד והן לאוסטרליה, ציין ביוור. סין עשויה לראות באוסטרליה מטרה משום שהיא יכולה לשמש כבסיס מבצעי לכוחות אמריקאים, היא הדפה את המהלכים הסיניים באוקיינוס ​​השקט והיא קרובה לנתיבים ימיים מרכזיים.

לניו זילנד יש ברית צבאית רשמית עם אוסטרליה, אך היחסים בינה לבין ארה"ב נעשו מתוחים כאשר ניו זילנד נקטה עמדה נגד נשק גרעיני בשטחה בשנות ה־80. ארה"ב וניו זילנד הגבירו את שיתוף הפעולה בשנים האחרונות, וניו זילנד היא חברה ותיקה ברשת שיתוף המודיעין המכונה "חמש העיניים", הכוללת גם את ארה"ב, בריטניה, קנדה ואוסטרליה.

"הגברת ההתמקדות של ניו זילנד בסין והעלייה בהוצאות הביטחון הנלווית לכך הן שינויים מבורכים", אמר איליי רטנר, לשעבר סגן שר ההגנה לענייני ביטחון באזור הודו־פסיפיק בממשל ביידן, וכיום מנהל במכון המחקר Marathon Initiative . "ייתכן שלא תהיה לכך תרומה משמעותית במקרה של סכסוך אזורי, אך וולינגטון יכולה עדיין לתרום רבות לבלימת השפעתה המזיקה של סין באיי האוקיינוס ​​השקט".

לא להרחיק לחלוטין את בייג'ינג

ניו זילנד אינה היחידה השואפת לחזק את כוחותיה. אוסטרליה, למשל, מתכננת לרכוש צוללות גרעיניות מארה"ב ומגבירה את ייצור הטילים. סינגפור, דרום קוריאה, יפן והפיליפינים מבצעות גם הן השקעות בביטחון.

האתגרים הניצבים בפני כוחות ניו זילנד נעשו ברורים לאחרונה. נכון לשנה שעברה, הצבא מנה כ־15,140 איש - לרבות יותר מ־8,000 אנשי שירות פעיל, יחד עם כוחות מילואים ואזרחים - כ־330 איש פחות מאשר ארבע שנים קודם לכן. בשנת 2024, ספינת סקר שהופעלה על ידי חיל הים, HMNZS Manawanui שמה, עלתה על שרטון ולאחר מכן טבעה ליד סמואה - אירוע שיוחס לסדרה של טעויות אנוש.

שלוש מתוך שמונה ספינות חיל הים של ניו זילנד - שתי ספינות סיור לפעולה הרחק מן החוף וספינת סיור בקרבת החוף - הוצאו משימוש שוטף. פלטפורמות רבות מתיישנות במהירות, לרבות רוב חיל הים, שרבות מספינותיו יגיעו לסוף חייהן המתוכננים עד אמצע שנות ה־2030.

"במשך כשני עשורים, היו כאן ממשלות שסברו שניו זילנד חיה בסביבה אסטרטגית נוחה... ושהיא יכולה להרשות לעצמה קיצוץ מקסימלי בהוצאות הביטחון", אמר דיוויד קאפי, מנהל המרכז ללימודים אסטרטגיים באוניברסיטת ויקטוריה בוולינגטון, בירת ניו זילנד.

התוכניות עדיין מעוררות ספקות במדינה הנאבקת כלכלית, שבה מוצרי החלב נותרו היצוא הגדול ביותר. סין היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של ניו זילנד, מה שאומר שוולינגטון חייבת להיזהר שלא להרחיק לחלוטין את בייג'ינג.

"מה שאומרים לנו כאן בניו זילנד הוא שאנחנו בעיצומו של משבר יוקר מחיה", אמר טנאו טויונו, חבר פרלמנט ממפלגת הירוקים השמאלנית. "אבל פתאום יש 12 מיליארד דולר (ניו זילנדי) כדי לעשות את מה שטראמפ, לדעתי, רוצה שנעשה", הוסיף.

האופוזיציה העיקרית, מפלגת הלייבור, המייצגת את המרכז־שמאל, תומכת בנקיטת אמצעים כדי להבטיח שלאנשי הצבא יהיו המשאבים לבצע את עבודתם ביעילות, אך "אינה תומכת בהיסחפות לעבר עמדת לחימה אגרסיבית מוגזמת", אמרה פני הנארה, שעד לאחרונה הייתה מחוקקת ודוברת מטעם הלייבור.

"העולם אינו מקום רגוע"

ממשל טראמפ מבטא בבירור את עמדתו בנוגע לכך שמדינות אחרות צריכות להוציא יותר על ביטחון. מסע הקניות של ניו זילנד יגדיל את הוצאות הצבא שלה מקצת יותר מ־1% מהתמ"ג ליותר מ־2% במשך כשמונה שנים. ניו זילנד מתכננת להוסיף גם 2,500 אנשי צבא בשנים הקרובות.

גורמים רשמיים בממשלת ניו זילנד, בעלת הנטייה הימנית, אומרים כי הם פתוחים להגדלת הוצאות הצבא עוד יותר בהמשך. הם מציינים שתוכנית ההשקעות הצבאיות הייתה בתהליך עבודה עוד לפני שטראמפ החל את כהונתו השנייה.

ניו זילנד כבר הכריזה על כמה רכישות משמעותיות. באוגוסט, היא הודיעה כי תרכוש חמישה מסוקי MH-60R Seahawk לשימוש בספינותיה - מסוק המשמש גם את ארה"ב ואוסטרליה; בחיל האוויר הופעלה טייסת חלל חדשה. ניו זילנד מסרה גם כי תרכוש מטוסי איירבוס A321 ארוכי טווח במיוחד, שיוכלו לטוס הלוך ושוב לאנטארקטיקה מבלי לנחות - יכולת מפתח אם תנאי מזג האוויר הקפואים ימנעו נחיתה שם. ניו זילנד מחזיקה בתחנת מחקר באנטארקטיקה.

בה בעת, באחת הספינות המושבתות, ספינת הסיור הימית HMNZS Otago , נערכות הכנות להשבתה לפעילות. ניו זילנד גם משדרגת את שתי ספינות הקרב שלה כדי להבטיח שיישארו מבצעיות.

הניו זילנדים "מודעים מאוד לכך שהעולם משתנה", אמר קולינס, שר ההגנה. "העולם אינו, איך לומר זאת, מקום רגוע כרגע".

עוד כתבות

מצב המדע / צילום: כפיר זיו

נתונים חדשים מציגים פגיעה מתמשכת במדע בישראל. איך משנים את התמונה?

בקרוב צפויה האקדמיה הצעירה למדעים לפרסם דוח מעודכן על מצב המדע בשנות המלחמה ● הנתונים שעולים ממנו ומדוחות קודמים מציירים פגיעה מתמשכת ● איך משנים את המגמה, ואיפה בכל זאת יש נקודת אור?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: יוסף יהושע

הפתעה: מנכ"ל התעשייה האווירית ימונה ליו"ר

אחרי הפארסה במינוי יו"ר לתעשייה האווירית ופרישתו של המועמד האחרון סילבן שלום, סיכמו השרים ישראל כ"ץ ודוד אמסלם על המינוי המפתיע

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

שני אנשים בלבד שמעו מטראמפ מראש על הפסקת האש

הכרזתו של נשיא ארה״ב על הפסקת אש, רגע לפני פקיעת האולטימטום שהציב לאיראן, הושגה במעורבות פקיסטן ● המדינה שהפכה למתווכת המרכזית במלחמה הנוכחית התקרבה מאוד לארה"ב, והגנרל שלה אף זכה לטלפון מיוחד מהנשיא

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

"טראמפ ירד מהסולם": כך רואים באירופה את סוף המלחמה נכון לעכשיו

בזמן שמנהיגי אירופה בירכו על ההפסקה המיידית של המלחמה, כלי התקשורת ביבשת ניסו להעריך איזה צד ניצח במלחמה ● בניגוד למנהיגים, הניתוחים של כלי התקשורת לא נקטו בלשון דיפלומטית וקבעו כי נשיא ארה"ב נסוג

תקיפת צה''ל בלבנון (ארכיון) / צילום: ap, Hassan Ammar

צה"ל: ביצענו את התקיפה הגדולה ביותר בלבנון מאז תחילת המבצע

אזעקות הופעלו בגליל המערבי בשל ירי רקטות מלבנון ● שר המלחמה האמריקני הגסת': "ניצחנו באופן מוחץ, איראן התחננה להפסקת האש הזו" ● דיווח באיראן: פיצוצים נשמעו בבית זיקוק בים הפרסי • נתניהו: תומכים בהפסקת האש, היא אינה כוללת את לבנון • מקורות לבנוניים: חיזבאללה התחייב להפסקת האש • הנשיא צייץ: "אני מסכים להשהות את ההפצצות והתקיפה של איראן לתקופה של שבועיים. זו תהיה הפסקת אש דו-צדדית" • כל העדכונים

התרופה שהצמיחה תעשייה משגשגת, והתגלתה כקטלנית / צילום: Shutterstock

התרופה לדיכאון התגלתה כקטלנית במיוחד

לפני כמה שנים אושר השימוש בקטמין, חומר הרדמה בעל מאפיינים פסיכדליים, כטיפול חדשני לדיכאון ● הוא משווק ביותר מ-500 אתרים בארה"ב, שמקדמים אותו כתרופת פלא שיכולה לחווט מחדש את המוח ● אלא שהיום הוא כבר נקשר במאות מקרי מוות, בהם של מת'יו פרי, כוכב הסדרה "חברים"

נדב צפריר, מנכ''ל צ׳ק פוינט / צילום: מנש כהן

שנה ראשונה מתגמלת: מנכ"ל צ'ק פוינט קיבל 7.5 מיליון דולר

התגמול שקיבל מנכ"ל חברת הסייבר נדב צפריר מבוסס ברובו על רכיב הוני. בכירים נוספים תוגמלו במיליונים - בזמן שמניית צ'ק פוינט נחלשת מתחילת השנה ● מניית האב סקיוריטי צנחה ב־26% לאחר התפטרות מיידית של המנכ"ל ● וגם: מעל 70 אלף ימי התנדבות נרשמו לחניכי מכינות מאז תחילת המערכה ● אירועים ומינויים

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

החל מחמישי: הרכבת הקלה חוזרת לפעול גם בתחנות התת-קרקעיות

ההחלטה לחזור להפעלה מלאה של הקו האדום התקבלה בין היתר על רקע ירידה במספר האנשים הלנים בתחנות התת-קרקעיות ● בשעות הערב והלילה התחנות התת-קרקעיות ישמשו כמחסה המאפשר לינה למבקשים מחסה מהטילים

האי ח'ארג / צילום: Reuters, Science Photo Library

טראמפ מגביר לחץ ותוקף ב"אי הנפט" - אלה ההשלכות

12 שעות לדד ליין פיצוצים נשמעו ב"אי הנפט" ח'ארג, המכונה גם נקודת החנק, ואחראי על 90% מתפוקת הנפט ● התקיפות בוצעו נגד "עשרות" מטרות צבאיות ● מדובר בהגברת לחץ משמעותית על האיראנים

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הכלכלן שמעריך: אלה המניות שירוויחו מהפסקת האש

הכרזת טראמפ על הפסקת אש של שבועיים סוחפת את השווקים מסביב לעולם לעליות שערים חדות ● הכלכלן רונן מנחם מנתח: מה יקרה למחיר הנפט ולריבית, איזה סקטורים ירוויחו ומה סימן השאלה שמרחף מעל הבורסה בישראל

לקסוס e500 RZ חשמלית / צילום: יח''צ

הרכב שמגיע עם עיצוב ייחודי, ביצועים נמרצים והנחה של 30 אלף שקל

הקרוס־אובר היוקרתי של לקסוס RZ 500e מציע הנעה חשמלית משודרגת, עיצוב ייחודי, ביצועים נמרצים, תא נוסעים מרשים, איכויות דינמיות טובות, טווח סביר ומחיר נגיש ● בנוסף, יש בו גימיקים טכנולוגיים שקורצים לגיימרים

עליות בוול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט מזנקת בחדות בעקבות הפסקת האש; מחיר הנפט בצלילה דו-ספרתית

ההודעה הלילית על הפסקת אש של שבועיים שולחת את השווקים לעליות חדות: הניקיי זינק ביותר מ-5%, קוספי טס בכ-7% ● הבורסה בדובאי רשמה זינוק של 8.5% ● הנפט מתחת ל-100 דולר לחבית

יוסי אבו , מנכ''ל ניו-מד אנרג'י / צילום: ענבל מרמרי

נתיב נפט שיעקוף את הורמוז - דרך ישראל: החזון של יוסי אבו ליום שאחרי המלחמה

בזמן שמצר הורמוז הופך לנקודת חנק עולמית, מנכ"ל ניו מד אנרג'י יוסי אבו מזהה הזדמנות היסטורית בתוך המערכה מול איראן ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע משבר הגז חמור בהרבה מהטלטלה בנפט, ומשרטט חזון שבו ישראל הופכת ל"חלון לים התיכון" עבור האנרגיה מהמפרץ ● על ההשקעות הצפויות מערב הסעודית, השיחות שניהל בחדרים עם בכירים מצרים והסיכוי לנורמליזציה דרך צינורות הנפט

הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר

המשקיעים מתמחרים הפסקת אש: ת"א 35 עלה ב-1.5%, הבנקים ב-2.5%

מדד המניות הביטחוניות זינק ב-2.5% ● השקל התחזק בכ-1% ל-3.135 שקלים ● המסחר התנהל על רקע האולטימטום של טראמפ לאיראן ומנגד הדיווחים על סיכוי קטן להגיע להסכם ביומיים הקרובים ● גולדמן זאקס: הזהב יחזור למחיר של 5,400 דולר לאונקיה עד סוף השנה ● אסטרטגים בוול סטריט: השווקים מתחילים להסתכל בחיוב מעבר למלחמה

מתי ייפתחו בתי הספר? / אילוסטרציה: Shutterstock

האוצר דורש להאריך את חופשת הפסח בשל המלחמה, ארגוני המורים מתנגדים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מבקש לבטל את הלמידה מרחוק ולהוציא את התלמידים והמורים לחופשה של עד שלושה שבועות, תוך קיזוז הימים מהחופש הגדול ● במשרד החינוך ובארגוני המורים מתנגדים ● באוצר מזהירים מנזק של מעל מיליארד שקל בשבוע כתוצאה מלימודי הזום שמשאירים את הילדים בבית, ומאיימים בחקיקת בזק

מערכת החץ / צילום: דוברות משרד הביטחון

בעלות של 2 מיליון דולר ליירוט: ישראל מתגברת את ייצור טילי החץ

ועדת השרים להצטיידות ביטחונית אישרה האצה משמעותית של ייצור המיירטים של מערכת החץ ● במשרד הביטחון מדגישים: אין מחסור, אך נדרש "אורך נשימה" להמשך הלחימה ● עלות העסקה עם התעשייה האווירית עשויה להגיע למיליארדי שקלים שיגבירו את הלחצים לפריצת מסגרות תקציב 2026

פרויקט של אאורה בנתניה. שיתוף פעולה עם מועדון חבר / צילום: evolve media

מבצעי הקבלנים בלמו את קריסת הביקוש, אך ההאטה בשוק המגורים מחריפה

מבט לעומק על התוצאות של חברות הבנייה למגורים מגלה שהגידול במכירות של חלק מהחברות מטעה ● איך השפיעו מגבלות בנק ישראל על מבצעי ה־80/20, ולמה מבצע הטרייד־אין של אב־גד לא הביא כמעט קונים? ● שלוש נקודות על מצב השוק

אילן פרון, ''חמארה אקספרס''/ צילומים: משה לוי, שירי וייצנר

בין אזעקות לכוס יין: המסעדה החיפאית שסירבה להיכנע

אילן פרון מתאים את עצמו למצב ומציע את האוכל המעולה של החמארה החיפאית במחיר שלא ייתכן בשגרה: "בימים כאלה מסתפק גם ב־30% תפוסה"

כותרות העיתונים בעולם

סין, רוסיה וצפון קוריאה לוטשות עיניים לטילים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טילי המצרר האיראנים מקשים על מערכות היירוט הישראליות ויכולים גם לקרוץ למדינות נוספות, האמון ביכולת של ארה"ב להמשיך להיות שומרת נתבי הסחר הולך ונסדק, ואתר הפרשנות האמריקאי שטוען שבעוד שמומחים טוענים שאיראן מנצחת - היא מפסידה בגדול • כותרות העיתונים בעולם

''המלאכיות'' המקוריות קייט ג'קסון, פארה פוסט וג'קלין סמית'. שיעור חשוב / צילום: Reuters, mptvimages

50 שנה ל"מלאכיות של צ'ארלי": המודל העסקי שעושה קופה עד היום

חמישים שנה אחרי שעלו למסך, "המלאכיות של צ'רלי" מתבררות לא רק כתופעת פופ, אלא כרגע שבו הוליווד גילתה איך למכור העצמה נשית והחפצה ● כך סדרת האקשן יצרה מודל עסקי חדש שבו סקס־אפיל הפך למנוע משומן ורווחי