גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אינפלציה, שחיתות ושמרנות: הכלכלה עשויה לחתום את עידן אורבן בהונגריה

ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן מגיע לרגע האמת ולבחירות שעשויות לסיים 16 שנות שלטון ● תוצאות הבחירות יהיו רלוונטיות גם לתושבי האיחוד האירופי, אוקראינה, ושורה של מדינות נוספות ● הזווית הכלכלית הפנימית משחקת בהן תפקיד חשוב

ויקטור אורבן, ראש ממשלת הונגריה / צילום: ap, Denes Erdos
ויקטור אורבן, ראש ממשלת הונגריה / צילום: ap, Denes Erdos

ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן (62), הפוליטיקאי שהכריז על ארצו כ"מודל לדמוקרטיה לא-ליברלית", שהפך את בודפשט לחממה של כוחות ימין חדשים באירופה ובארה"ב ומי ששולט במדינה כבר יותר מ-16 שנה, יעמוד ביום ראשון הקרוב למבחן אלקטורלי גורלי. המועמד היריב פיטר מדיאר (45), שחרת על דגלו את המאבק בשחיתות והשקיע זמן רב בהפגנת נוכחות בפריפריה, ניצב בעמדת ניצחון לפי הסקרים. לא רק בהונגריה, אלא באירופה כולה, יעקבו בשבע עיניים אחרי תוצאות הבחירות, שעשויות לסמל סוף עידן במדינה.

החוקה מעל הפוליטיקה: מדוע האיטלקים דחו את "המהפכה המשפטית" של מלוני
סערה בגרמניה: האם החשש ממלחמה יגרור צעד קיצוני?

הסקרים האחרונים חוזים ניצחון למפלגת "טיסה" בראשות מדיאר, עם 59% מהקולות, לעומת 49% ל"פידס" בראשות אורבן. מדיאר היה חלק ממנגנון השלטון של מפלגת "פידס", היה נשוי לשרה לשעבר בממשלת אורבן, אבל הפך לכוח אופוזיציוני בשנתיים האחרונות והכין באופן מדוקדק את הניסיון שלו לכבוש בשבוע הבא את ראשות הממשלה.

הוא "חרש" את השטח, ובעיקר ניצל את חוסר השביעות הציבורי במדינה מעליות המחירים, מהקשיים הכלכליים, מהשחיתות הפושה ומחוסר התפקוד של המערכות הציבוריות. הוא חזר וחבט באורבן וב"פידס" מבחינה ציבורית, והבטיח דף חדש להונגרים. כבר שנה וחצי שהוא מוביל בסקרים.

המורד התמידי של האיחוד האירופי

אורבן נחשב עד כה לשליט הבלתי מעורער של הונגריה. מאז שנבחר בשנית לראשות הממשלה ב-2010, אחרי שהיה באופוזיציה, ניצל את הרוב הגדול שבו זכתה המפלגה בפרלמנט כדי לשנות את החוקה מן היסוד. הוא הוביל רפורמות הכוללות את שינוי פני מערכת המשפט והאקדמיה, חלוקה מחדש של מחוזות בחירה באופן שיסייע למפלגתו, והשתלטות באמצעות מקורבים על כלי תקשורת מרכזיים.

הוא היה "המורד" התמידי של האיחוד האירופי, גם בסירובו לקבל על עצמו את מדיניות הפליטים של האיחוד, אך במיוחד אחרי המלחמה באוקראינה, כאשר שמר על ערוצים פתוחים ויחסים חמים עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. בחודשים האחרונים, למשל, טרפד העברת חבילת סיוע כלכלית להצלת אוקראינה.

אורבן ביסס בהדרגה את מעמדו לא רק כראש ממשלה, אלא ככוח מוביל של הימין המתנגד להגירה. הוא הוזמן לכנס המפלגתי השנתי של המפלגה השמרנית הבווארית הגרמנית CSU, בין היתר, ובירך על כך שאירופה "יישרה קו" בשנה האחרונה עם מדיניות ההגירה המחמירה שהוא עצמו קידם.

הוא הפך את בודפשט למעיין גלובלי של רעיונות שמרניים, כולל אלו מהצד השני של האטלנטי וכן מישראל. בימים האחרונים ניסה לנצל את קשריו אלה, כשהזמין לביקור את סגן נשיא ארה"ב ג'יי. די. ואנס שהביע בו תמיכה פומבית, ויצא נגד האיחוד האירופי ש"מתערב" לדבריו בבחירות. אורבן גם פרסם בשבוע האחרון שורת קטעי וידיאו של מנהיגים ברחבי העולם - כולל ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו - המביעים בו תמיכה ברורה.

התוצאות ביום ראשון יגידו אם צעדים אלו הועילו לו. בחודשים האחרונים ניסה אורבן לגייס את הציבור לעמוד מאחוריו באמצעות אזהרות מפני משבר כלכלי קרוב, ולאחר מכן קנוניה אוקראינית נגד ארצו. הוא דיבר על "מתקפה על הפורינט" (המטבע המקומי) ואמר כי רק הוא, בעזרת קשריו הטובים עם וושינגטון והנשיא טראמפ, יוכל להציל את הונגריה מפשיטת רגל. בימים האחרונים אמר כי שירות הביטחון ההונגרי חשף "מזימה" לחבל בצינור המוביל נפט מרוסיה להונגריה, והאשים את מפלגת "טיסה" ב"חבירה" לכוחות המבקשים לפגוע בהונגריה.

במקביל, בשורת חשיפות המשרתת את האופוזיציה, התגלה בימים האחרונים כי שר החוץ בממשלת אורבן התקשר לעמיתו הרוסי במהלך דיונים על סנקציות אירופיות, ואף הציע לשלוח לו מסמכים פנימיים הקשורים לניסיון ההצטרפות של אוקראינה לאיחוד.

בהקשר הישראלי, לפי השיחות שנחשפו, הציע שר החוץ ההונגרי לאיראן "לשתף את כל המידע" מהחקירה בנוגע לביפרים המתפוצצים שישראל פיזרה בשורות חיזבאללה. לדבריו, עשה זאת כדי להבהיר כי הונגריה אינה מעורבת. מדיאר האשים אותו בימים האחרונים ב"בגידה בעם ההונגרי".

הפסד לא יהיה הוכחה לחולשת גוש הימין

פרשנים הצביעו עד כמה הזווית הכלכלית הפנימית משחקת תפקיד חשוב בבחירות האלה. השלטון של "פידס" העלה אליטה כלכלית חדשה למדינה, כזו הקשורה בעבותות למפלגה. "למי שמקורב למפלגה אין מה לחשוש, משום שמערכת שלטון החוק נמצאת בידיה", כתב השבוע ה-FAZ. מדיאר הרבה להעלות לרשתות החברתיות תמונות של הזנחה, בתי חולים לא מתפקדים, כפרים שהוזנחו משום שאינם מקורבים לשלטון, וכך הלך וצבר עוד אהדה באזורים הכפריים. בכך הוא הצליח היכן שכשלה בבחירות הקודמות קואליציה שחרתה על דגלה "רק לא אורבן".

תוצאות הבחירות יהיו רלוונטיות לא רק לעשרה מיליון תושבי הונגריה, אלא גם לתושבי האיחוד האירופי, אוקראינה, ומדינות נוספות. עד כה, הונגריה ניצלה את הצורך בהחלטות פה אחד באיחוד כדי לטרפד שורה של צעדים נגד רוסיה. עם מדיאר בשלטון, יוזמות שהיו תקועות כמו חבילות סיוע, החרמת נכסים פיננסיים וסנקציות חדשות עשויות לצאת לפועל. אחת מההבטחות של מדיאר להונגרים הוא להפשיר את עשרות המיליארדים שהאיחוד האירופי הקפיא בשל אי פיקוח על הקצאתם בשורת צעדים מיידים, וכך ייטיב עם מצבם הכלכלי.

אורבן יימנע מקבלת תוצאות הבחירות?

פרשנים הצביעו על האפשרות שאורבן יימנע מקבלת תוצאות הבחירות, בעזרת שורה של עתירות לבית המשפט העליון ולבתי משפט מנהליים, שבהם בחשה מפלגתו בשנים האחרונות ושם היא עשויה למצוא אוזן קשבת. אם יודח אורבן ביום ראשון הקרוב, הרי שהדבר יהיה בניגוד למגמה הפוליטית במדינות אחרות באיחוד, מערבה מהונגריה. בעלת בריתו ג'ורג'ה מלוני היא ראשת הממשלה באיטליה, בצרפת עשוי האיחוד הלאומי בראשות לה-פן לזכות בנשיאות, ובגרמניה "אלטרנטיבה לגרמניה" הפרו-רוסית מתחזקת גם היא בסקרים.

הפסד כעת אולי יתפרש בכותרות באירופה כ"מפלה" לגוש הימין החדש, אך אם יתרחש, יהיה ניתן לייחס אותו בעיקר לגורמים פנימיים. הונגרים רבים תומכים וגאים בכך שהמדינה "השכילה" לסגור את הגבולות למהגרים לא חוקיים במשבר של 2015. הם מתקוממים בעיקר על חוסר היכולת שלהם לגמור את החודש, על היעלמותו של שלטון החוק בארצם וחשים בעיקר חוסר אמון הולך וגובר ביכולתו של אורבן לקיים את הבטחותיו.

עוד כתבות

תחנת ארלוזורוב של הרכבת הקלה בתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הקו האדום של הרכבת הקלה יחזור הבוקר לפעילות מלאה

בעקבות הפסקת האש ואישור גורמי הביטחון, הקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן ישוב הבוקר לפעילות מלאה ● הכוונה היא להרחיב את שעות הפעילות ככל האפשר עד לשעות הלילה, בדומה למתכונת השגרה

בית החולים שיבא תל השומר / צילום: Reuters, RAMI AMICHAY

סלע בינוי ואיסתא מכרו שטחים מסחריים ליד שיבא ב-125.6 מיליון שקל

המתחם ממוקם בסמוך לכניסה הצפונית לבית החולים, בפרויקט של שתי החברות "רמת אפעל החדשה"

טיל בעיר תת־קרקעית באיראן / צילום: מתוך פרסומים בתקשרת האיראנית. נאספו על ידי טל ענבר

הנשק האמריקאי המסתורי נגד ערי הטילים התת־קרקעיות של איראן

הטכנולוגיה הסינית בה נעזרה איראן לתקיפת בסיסים אמריקאים ● באיראן טענו כי ארה"ב הטילה מוקשים נגד טנקים באזור הסמוך לתשתיות טילים בליסטיים תת־קרקעיים ● טורקיה רוצה יותר טילים בליסטיים והצי האמריקאי רוצה יותר טילי טומהוק ● והודו מגבירה את הרכש מרוסיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: תמר מצפי

בתי המשפט ישובו לפעילות מיום ראשון, בצפון נשארת מתכונת החירום

בעקבות ההודעה על הפסקת האש עם איראן, בתי המשפט יחזרו היום לשגרת עבודה ברוב חלקי הארץ, כאשר הדיונים שבוטלו מבעוד מועד להיום לא יתקיימו, והדיונים שנקבעו ליום ראשון יחולו כסדרם ● עם זאת, במחוזות חיפה והצפון בתי המשפט ימשיכו לפעול במתכונת מצומצמת עד ל-12 באפריל

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

מדד המחירים הקרוב עומד להיות חריג במיוחד

בלמ"ס עושים התאמות למלחמה ● ההפסד על הנייר של בנק ישראל ● והעסקה שכן מתהווה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות קלות בוול סטריט; מטא עולה ב-3%, מחירי הנפט מטפסים

מגמה שלילית באירופה ● טראמפ איים כי אם המדינה לא תתיישר לפי "ההסכם האמיתי", הוא יורה על תקיפה בעוצמה חזקה מלפני כן ● מחירי הנפט מטפסים ומתקרבים שוב לרף ה-100 דולר לחבית ● בוול סטריט ג'ורנל מדווחים: רק ארבע ספינות חצו אתמול במצר הורמוז

מכלית חולפת במצר הורמוז לאחר הפסקת האש / צילום: Reuters, Alassar .H .J Shadi

השאלטר של המפרץ: כך הפך מצר הורמוז לנקודה שהכריעה את המלחמה

אחרי שהחבל התהדק לצווארה, איראן החליטה לחסום את מצר הורמוז ולשתק את עורק האנרגיה הקריטי ● הסיכון היה ידוע מראש, אבל ארה"ב הגדולה לא נערכה כראוי, והנזק ניכר ● כעת גובר החשש מפני קביעת תקדים מסוכן של גביית דמי מעבר בנתיבי שיט בינלאומיים - מהלך שאפשר למשמרות המהפכה לגרוף רווחי עתק במהלך הלחימה

אילוסטרציה: Shutterstock

תשואה של 20% ברבעון: קרן הגידור החדשה שמככבת. ומה עשה יתר השוק?

המלחמה עם איראן העמידה את ענף הגידור המקומי במבחן ● מבדיקת גלובס עולה כי הקרנות הגדולות הצליחו לבלום את הזעזועים של חודש מרץ ● עם זאת, בסיכום הרבעון הראשון של השנה חלק גדול מהן לא הכו את השוק ● בצמרת: ספרה, חצבים ונוקד

חומרים: Adobe stock, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הוא דחה הצעה מקן גריפין כדי לנהל קרן גידור משלו. זה היה לפני 20 מיליארד דולר

המזה למסוגר, בן 35, מטלטל את סצנת הפיננסים של לונדון עם הימורי השורט הנועזים שלו ● הוא צמח בקרדיט סוויס וכאמור כמעט עבר לנהל מיליארדים עבור סיטדל של גריפין, אך בחר לבסוף להקים קרן משלו שצומחת במהירות ומשאירה אבק למתחרות ● מה השיטה שלו?

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מקביל בגודלו ל"כריש" בישראל: מאגר גז חדש התגלה במצרים

חברת הגז ונפט האיטלקית ENI הודיעה על גילוי שדה גז חדש במצרים בנפח של כ-2 טריליון רגל מעוקבת ● מדובר במאגר בינוני המקביל בגודלו ל"כריש" בישראל ● מצרים נשענת רבות על מאגר "לוויתן" הישראלי, ושכשנסגר ל-32 יום בשל המערכה מול איראן, מצרים סבלה ממחסור בחשמל ונאלצה להחשיך עסקים ותאורת רחוב

רחפני FPV של חיזבאללה / צילום: דובר צה''ל

כך הצליח חיזבאללה להפוך את הרחפנים שלו לחסינים מפני יירוט

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רחפני FPV של חיזבאללה, שעולים כ-500 דולר בלבד, משוגרים לעבר טנקים נגמשים וציוד הנדסי ישראלי על בסיס יומי בלבנון ● האתגר: אל כלי הנשק מחובר סיב אופטי שמספק לו הגנה מלאה מפני יירוט באמצעות שיבוש תקשורת ● מומחים מזהירים: "קלות ההכנה והשיגור מבשרת שהנשק הזה צפוי להיות נפוץ בשדה הקרב"

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

בלי נתב"ג: כך הצליחו 140 אלף איש לצאת מישראל במלחמה

בחודש וחצי שחלף מאז פרוץ המערכה מול איראן, נוצרה תעשייה אלטרנטיבית לטיסות מנתב"ג שפועל במתכונת מצומצמת ● ישראלים רבים בוחרים לעבור דרך מעברי הגבול היבשתיים - ומשלמים על כך לא מעט ● ומי מנצל את ההזדמנות שנוצרה?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

שני אנשים בלבד שמעו מטראמפ מראש על הפסקת האש

הכרזתו של נשיא ארה"ב על הפסקת אש, רגע לפני פקיעת האולטימטום שהציב לאיראן, הושגה במעורבות פקיסטן ● המדינה שהפכה למתווכת המרכזית במלחמה הנוכחית התקרבה מאוד לארה"ב, והגנרל שלה אף זכה לטלפון מיוחד מהנשיא

''המלאכיות'' המקוריות קייט ג'קסון, פארה פוסט וג'קלין סמית'. שיעור חשוב / צילום: Reuters, mptvimages

50 שנה ל"מלאכיות של צ'ארלי": המודל העסקי שעושה קופה עד היום

חמישים שנה אחרי שעלו למסך, "המלאכיות של צ'רלי" מתבררות לא רק כתופעת פופ, אלא כרגע שבו הוליווד גילתה איך למכור העצמה נשית והחפצה ● כך סדרת האקשן יצרה מודל עסקי חדש שבו סקס־אפיל הפך למנוע משומן ורווחי

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

אינטל תייצר שבבים עבור קונגלומרט החברות של אילון מאסק; המניה קופצת

מניית אינטל קופצת בוול סטריט לאחר הודעה דרמטית: תייצר שבבים עבור קונגלומרט החברות של אילון מאסק ● לפי ההערכה, מדובר בהרבה מעבר לייצור מעבדים לרכבים בטסלה או למשגרים ב-SpaceX: בטסלה בונים על עידן חדש של רובוטים דמויי-אנוש המשמשים כעוזרי בית ופועלי ייצור, ואילו ב-SpaceX בונים על הרחבת בניית חוות שרתים לעיבוד בינה מלאכותית בכדור הארץ ובחלל

ספינות במצר הורמוז / צילום: ap, Altaf Qadri

אחרי ההכרזה על הפסקת האש, זו השאלה שמטרידה את העולם

בעוד שההצהרות של נשיא ארה"ב בנוגע להפסקת האש מדברות על פתיחה מלאה ומיידית של מצר הורמוז, ההצהרות של האיראניים שונות בתכלית ● בינתיים הספינות שתקועות כבר 40 יום במפרץ הפרסי לא זזות

מתי יחזרו החברות הזרות? / אילוסטרציה: Shutterstock

הניסיון מלמד: אלה חברות התעופה שיחזרו לטוס ראשונות

לפי ניסיון מפתיחת השמיים לאחר הסלמות ביטחוניות, חברות התעופה הראשונות שיחזרו לישראל הן בלו בירד וטוס איירווייז ● בנוסף צפויות לשוב ראשונות החברות האמירתיות פליי דובאי ואיתיחאד ● אלה המועדים הרשמיים כרגע של החזרה לפעילות של החברות

מצב המדע / צילום: כפיר זיו

נתונים חדשים מציגים פגיעה מתמשכת במדע בישראל. איך משנים את התמונה?

בקרוב צפויה האקדמיה הצעירה למדעים לפרסם דוח מעודכן על מצב המדע בשנות המלחמה ● הנתונים שעולים ממנו ומדוחות קודמים מציירים פגיעה מתמשכת ● איך משנים את המגמה, ואיפה בכל זאת יש נקודת אור?

לילה סלימאני. סנסציה באירופה / צילום: Reuters

10 שנים במרוקו: הרומן הלא שגרתי של הסופרת עטורת הפרסים שהפכה לסנסציה

הרומן ההיסטורי החדש של לילה סלימאני מקפל בתוכו סיפור אהבה בין צעירה צרפתיה לחייל מרוקאי בימי מלחמת העולם השנייה ● לכאורה, ניתן לצפות לסיפור אהבה רווי תשוקה ברקע התותחים הרועמים, אך סלימאני מאתגרת את הז'אנר וחוקרת את המחיר שנשים משלמות בהגירה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

טראמפ שולף נשק ישן כדי לבצר את ההישגים באיראן

נשיא ארה"ב הודיע כי יטיל מכס של 50% על כל מדינה שתספק נשק צבאי לאיראן - "ללא חריגים או פטורים"