גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוקרים סקרו 400 אלף פוסטים וגילו תופעות לוואי חדשות לתרופות ההרזיה

המחקר שזיהה תובנות חדשות בנוגע לתרופות הרזיה באמצעות בינה מלאכותית ● הדוח שהקפיץ את מניית החברה המפתחת תרופות לטיפול בסרטן בדרכי השתן בכ-13% ● המרפאה שמתמזגת לכללית אסתטיקה לשם ביצוע השתלות שיער בטכנולוגיה רובוטית ● השבוע בביומד

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק
חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

תופעות הלוואי לתרופות נגד השמנה שהתגלו באמצעות הרשתות החברתיות

מחקר שפורסם השבוע בכתב העת Nature Health, זיהה מספר תופעות לוואי אפשריות ועדיין לא מוכרות של תרופות לטיפול בהשמנה מסוג אינקרטים (כמו ווגובי ומונג'ארו), באמצעות כריית מידע מרשתות חברתיות באמצעות בינה מלאכותית. את המחקר הובילה ד"ר שראט צ'נדרה גונטוקו, מומחית במערכות מידע מבית הספר להנדסה באוניברסיטת פנסילבניה, יחד עם פרופ' לייל אונגר וד"ר ניל סגל מאותה המחלקה.

מרוץ התרופות נגד השמנה מעלה הילוך: איך הגיבה נובו נורדיסק לגלולה החדשה של המתחרה?
"אנחנו לא מחליפים רופאים": מודלי ה-AI שמיקרוסופט מציעה לחולים
המייסדים של מפתחת חיסון הקורונה יוצאים לדרך חדשה - והמניה נופלת

הרעיון לפיו ניתוח מתוחכם של מידע מן הרשתות החברתיות יכול לחשוף תובנות חדשות לגבי תופעות לוואי של תרופות, התנגשויות בין תרופתיות או שימושים חדשים אפשריים בתרופות, מעניין את הקהילה המדעית כבר שנים רבות. אולם, המגבלה הייתה הגיוון באופן בו משתמשים שונים מתארים תסמינים דומים. עם התקדמות כלי הבינה המלאכותית, ניתוח השפה הטבעית והאחדת התסמינים הפכו אפשריים יותר. בכל זאת, נתונים אלה עדיין אינם כוללים השוואה לקבוצת ביקורת.

החוקרים בחנו 400 אלף פוסטים שפורסמו ברשת החברתית Reddit במשך כחמש שנים. התסמינים החדשים העיקריים שעלו מן הנתונים, היו תסמינים הקשורים במערכת הרביה, כמו שינויים במחזור החודשי, וכן שינויים הקשורים לבקרת טמפרטורה, כמו גלי חום או צמרמורות קור.

תופעות לוואי של מערכת הרביה הן מן התופעות השכיחות המיוחסות לתרופות רבות, משום שהמחזור החודשי רגיש מאוד לשיבושים. לפעמים התרופות אכן גורמות לכך, ולפעמים השינויים הללו מיוחסים לתרופות בטעות. לכן יש משמעות רבה להשוואה לקבוצת ביקורת במסגרת מחקר. לעומת זאת, תסמיני חום וקור הם תסמינים נדירים יותר.

המערכת שפיתחו החוקרים זיהתה גם את תופעות הלוואי המוכרות, כמו בחילות ועייפות. החוקרים ראו בכך עדות לכך שהסיגנל שהיא מזהה הוא אמיתי. עם זאת, גם הם מציינים כי לא בטוח שמדובר בסיבה ותוצאה.

התופעות הללו לרוב לא יצדיקו המלצה רפואית להפסיק את השימוש בתרופה (אם כי מטופלים עשויים בכל זאת לבחור בכך). עדיין, חשוב להבין מה גורם להן, כדי להבין טוב יותר את מנגנוני הפעולה של התרופה בגוף. הבנה מנגנונית כזו היא משמעותית מאוד לחיזוי ומניעה של תופעות לוואי ופגיעות בריאותיות ארוכות טווח, וגם לפיתוח תרופות חדשות בתחום, אולי תרופות יעילות יותר, בצורות מתן חדשות או תרופות שפועלות על מי שלא מושפע מהתרופות הנוכחיות.

הדוח שהקפיץ את מניית יורוג'ן

מניית חברת יורוג'ן (Urogen) המפתחת ומשווקת תרופות לטיפול בסרטן בדרכי השתן, עלתה בכ-13% בשבוע האחרון והגיעה לשווי של כמיליארד דולר בנאסד"ק. לפני יומיים פורסם דוח של בנק ההשקעות ג'פריז, אשר העניק למניית החברה המלצת קניה עם מחיר יעד של 40 דולר, כפול מהמחיר בו נסחרה המניה ערב פרסום הדוח. קדם לכך דוח סקירה רוחבי של ג'פריז לגבי שוק היעד העיקרי של יורוג'ן (סרטן שלפוחית השתן מסוג NMIBC, כלומר חזרתי אך שלא חדר לשריר), ובו נשאלו אורולוגים מובילים בארה"ב לגבי העתיד של תחום זה. 47% מתוכן טענו בסקר כי Zusduri, התרופה של יורוג'ן, צפויה להיות בעלת ההשפעה החיובית המשמעותית ביותר על תחום זה בשנה הקרובה.

אורי הרשקוביץ, מנהל קרן הגידור BENNU PHARMA, אמר גם הוא כי החברה נסחרת בדיסקאונט של עשרות אחוזים לעומת חברות דומות, על בסיס תחזית הרווחים ל-2030 לפי קונצנזוס האנליסטים בבלומברג.

יורוג'ן, שנוסדה בישראל ומנוהלת על ידי המנכ"לית האמריקאית ליז בארט, והיו"ר שלה הוא מיליארדר הביומד הישראלי לשעבר פרופ' אריה בלדגרין, נסחרת בעליות של 103% בשנה האחרונה. Zusduri היא התרופה השנייה שלה המגיעה לשוק, והיא אושרה במפתיע ביוני האחרון, נגד ההמלצה של הוועדה המייעצת של ה-FDA. לאור הדעות הסותרות לגבי האישור, שוק ההון לא היה בטוח עד כמה יתלהבו הרופאים וביטוחי הבריאות מאימוץ המוצר, אך הדוחות הללו מעידים כי האורולוגים רואים אותו באופן חיובי, ולאחרונה הוא גם קיבל קוד שיפוי ביטוחי אשר צפוי להקל על השיווק.

על פי דוחות יורוג'ן לסוף 2025, ההכנסות מהתרופה מאז האישור ביוני ועד סוף השנה עמדו על 15.8 מיליון דולר. סך הכל ההכנסות של החברה ל-2025 עמדו על 109.8 מיליון דולר לעומת 90.4 מיליון דולר בשנה שעברה, כלומר גם ההכנסות מהתרופה הראשונה של החברה, ג'למייטו לטיפול בסרטן בדרכי השתן העליונות, צמחו ב-7%.

ההפסדים של החברה עדיין גבוהים, ועמדו ב-2025 על 153 מיליון דולר, עם הפסד תפעולי של 124 מיליון דולר. בקופת החברה היו נכון לסוף התקופה רק 120 מיליון דולר, ולכן יש משמעות רבה למהלך מיחזור חוב שערכה בפברואר 2025, במסגרתו קיבלה הלוואה של 200 מיליון דולר כדי להחזיר הלוואה קודמת של 125 מיליון דולר, ולממן את עסקיה השוטפים. היא תוכל לגייס עוד 50 מיליון דולר כחלק מאותה הלוואה על פי הצורך. הוצאות החברה גבוהות הן בשל עלויות ההשקה והן משום שהיא מנהלת עוד מספר ניסויים קליניים למוצרים חדשים ולגרסאות משופרות של המוצרים הקיימים.

BiomX נכנסת לתחום התעשיות הביטחוניות

חברת ביומיקס (BiomX), הנסחרת בבורסה של ניו יורק, ואשר סגרה לפני כמה חודשים את פעילותה בישראל בתחום הרפואי, הודיעה על עסקה בתחום הביטחוני. החברה חתמה על הסכם לרכישת 100% מחברת ZorroNet, מול חברת Water.IO, חברה בת בשרשור של T3 Defense הישראלית הנסחרת בנאסד"ק. העסקה היא תמורת 16% ממניות ביומיקס, ועוד שטר חוב של 1.25 מיליון דולר לתשלום בעוד שלושה חודשים, וכן אחוזים מהכנסות זורונט תחת ההנהלה החדשה.

מניית ביומיקס איבדה ב-5 הימים האחרונים 20% מערכה, והחברה נסחרת לפי שווי של 18 מיליון דולר. T3 Defense איבדה גם היא כ-20% ממחיר מנייתה, אולם ככל הנראה לא קשורה ירידה זו לעסקה. היא נסחרת ב-12 מיליון דולר.

ביומיקס הייתה חברת ביוטק מבטיחה במיוחד, שפיתחה טכנולוגיה יצירתית מאוד לטיפול ממוקד בזיהומים חיידקיים על בסיס מחקריהם של מדענים ישראלים מובילים. החברה, שהוקמה ב-2015, שילבה טכנולוגיה של פאג'ים - וירוסים שיכולים לתקוף חיידקים באופן ממוקד - כחלופה לאנטיביוטיקה כללית שהורגת חיידקים 'טובים' ו'רעים' כאחד. החברה גייסה 56 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים מובילים, ואז התמזגה לחברת SPAC, וכחברה ציבורית העלתה את היקף גיוסיה הכולל למעל 150 מיליון דולר.

אולם, בדצמבר ניסוי במוצר שלה לדלקות ריאות הופסק בעקבות תופעות לוואי, והצטרף לכישלון נוסף שרשמה בניסוי קליני באקנה. לחברה האמריקאית עדיין יש מוצר לריפוי פצעים אצל חולים סוכרתיים, אך העסקה הנוכחית מעידה כי היא לא בהכרח תתמקד בכך.

מרפאת השיער "NUYU" תהיה הזרוע המבצעת להשתלות שיער רובוטיות של כללית אסתטיקה

מרפאת השיער NUYU בניהולם של אסף וינקלר ואלון ביטון, חתמה על הסכם עם כללית אסתטיקה, במסגרתה מרפאת השיער של NUYU מתמזגת לתוך רשת כללית אסתטיקה לשם ביצוע השתלות שיער בטכנולוגיה רובוטית.

מרפאת NUYU הוקמה לפני שנתיים, והיא מרפאה ייעודית לטיפול בשיער וקרקפת, משלב האבחון, דרך הביצוע ועד לליווי לאחר התהליך. השתלת השיער מתבצעת על ידי הרובוט ARTAS של חברת וונוס קונספט.

בנוסף להשתלות השיער הרובוטיות, במרפאת השיער החדשה של NUYU וכללית אסתטיקה יתבצעו גם השתלות שיער ידניות וטיפולים משלימים בתחום. הלקוחות הקיימים של NUYU ימשיכו לקבל שירות מן המרפאה החדשה.

עוד כתבות

ב.ס.ר שרונה. חברת הניהול קיבלה 8.6 מיליון שקל ב־20 / הדמיה: ויופוינט

אחרי למעלה מעשור: הפרויקט בתל אביב שמקבל טופס 4

פרויקט ב.ס.ר שרונה יצא לדרך ב־2016 עם רכישת הקרקע מרמ"י בסכום עצום ע"י קבוצת רכישה ● הבעיות החלו מהרגע הראשון - והן מהדהדות עד היום ● מדוע הפרויקט התעכב זמן רב כל־כך, מה קרה לאורך הדרך, ובאילו מחירים נמכרו הדירות בו עד היום?

סילבן אדמס / צילום: Reuters, USA Sipa/Radin Lev

הפילנתרופ הגדול שחי בתל אביב ורוצה להביא לנגב מיליון עולים

היזם המיליארדר סילבן אדמס, שנבחר ע"י מגזין TIME לאחד ממאה האנשים המשפיעים בעולם הפילנתרופיה לשנת 2025, נשאר לגור בישראל גם תחת טילים, מהמר על הנגב ושם 200 מיליון דולר על החזון: להביא לישראל מיליון עולים חדשים ● בראיון לגלובס הוא תוקף את "החליפות הריקות" של הפוליטיקה העולמית: "אין להם עמוד שדרה מוסרי"

עסקים סגורים בזמן המלחמה עם איראן / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעלי העסקים עדיין מחכים למתווה פיצויים וחוששים: שוב נישאר בחוץ

מעל 40 יום עברו מאז נסגר המשק בתחילת מבצע "שאגת הארי", ולמרות הפסקת האש שנכנסה לתוקף, מתווה הפיצויים עדיין לא עבר ● יו"ר איגוד השכירים בעלי השליטה, גיל וקנין: "איך אפשר לשרוד כך? מה–1 במרץ חיים ללא שכר וללא הכנסות"

רובין זנג / צילום: ap, Ng Han Guan

המיליארדר הסיני שטוען שלשוק הרכבים החשמליים של אמריקה אין סיכוי בלעדיו

לרובין זנג מ-CATL אסור לבנות מפעל באמריקה, אבל טסלה, פורד וג'נרל מוטורס מסתמכות על הטכנולוגיה של החברה שלו

מסך ההמראות בנתב''ג בעת מבצע ''עם כלביא'' / צילום: ap, Ariel Schalit

נתב"ג נפתח, למה ממשיכים עדיין לקבל הודעות על ביטול טיסות?

כאשר טיסה מבוטלת, החברה מחויבת על פי חוק להוציא לנוסע הודעת ביטול רשמית, הכוללת לפי החוק שלוש אפשרויות: טיסה חלופית, החזר כספי או שובר לשימוש עתידי ● שאלת השעה

מימין: מוטי גוטמן, איציק עוז, בצלאל מכליס / צילום: עידן גרוס, עומר עוז, שלומי יוסף

יותר ממיליון שקל בחודש: מנכ"ל החברה הביטחונית שכובש לראשונה את צמרת טבלת השכר

שכר המנהלים הבכירים בת"א ממשיך לייצר מספרים מדהימים ● מהדוחות הכספיים ל-2025 עולה כי רף הכניסה לרשימת 20 השיאנים הישראלים עלה לכמעט 11 מיליון שקל ● שיאן התגמול המקומי - מנכ"ל חברה ביטחונית, ואחריו סוכן ביטוח שהפך למיליארדר ● וגם: המנכ"ל שנכנס לרשימה למרות שמניית החברה שבניהולו קרסה, ולאיזה מקום הגיעה דנה עזריאלי, האישה הראשונה מבין הישראליות

17 Xiaomi Ultra / צילום: יחצ

הייתם משלמים 5,500 שקל על סלולרי עם מסך גדול וסוללה נוספת?

עם מערך צילום מתקדם ועיצוב יוקרתי, דגם ה־17 Ultra של שיאומי נוחת בישראל ● בניגוד למסורת הסינית, המחיר לא נמוך כלל ● האם המפרט המשופר יספיק כדי לשכנע את הצרכנים?

אילוסטרציה: Shutterstock

תשואה של 20% ברבעון: קרן הגידור החדשה שמככבת. ומה עשה יתר השוק?

המלחמה עם איראן העמידה את ענף הגידור המקומי במבחן ● מבדיקת גלובס עולה כי הקרנות הגדולות הצליחו לבלום את הזעזועים של חודש מרץ ● עם זאת, בסיכום הרבעון הראשון של השנה חלק גדול מהן לא הכו את השוק ● בצמרת: ספרה, חצבים ונוקד

סקוט ראסל, גבי ויסמן, תומאס הוגאן / צילום: נייס, נובה, סלברייט

הישראלית שצנחה בכ-20% - וצפויה לפי האנליסטים להכפיל את ערכה

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● סלברייט נחלשה בשיעור דו־ספרתי - אך מחיר היעד הממוצע של האנליסטים משקף לה אפסייד של קרוב ל-100% ● נובה עקפה את צ'ק פוינט במונחי שווי שוק והפכה לישראלית הרביעית בגודלה בוול סטריט ● ונייס נפלה על רקע החולשה הרוחבית במניות התוכנה

עשן מיתמר באזור תעשייה בדובאי. תשתיות על הכוונת / צילום: ap, Altaf Qadri

במשך שנים הן סייעו לאיראן להלבין כספים. ואז היא התהפכה עליהן

במשך שנים נתפסו המפרציות כמדינות חדשניות עם עוצמה כלכלית, שלא נשארו מאחור גם במרוץ החימוש ● אלא שהמלחמה הנוכחית עם איראן חשפה את הבטן הרכה שלהן ● כעת הן מסרבות לקחת חלק במערכה - אבל פועלות מתחת לרדאר ● וגם: מיהי הנפגעת העיקרית?

עשן מיתמר ממתקן הנפט בסעודיה לאחר ההתקפות האיראניות / צילום: Reuters

המתקפה של איראן על סעודיה והנזק המשמעותי שנגרם

סוכנות הידיעות של הממלכה אישרה פגיעה בצינור נפט קריטי ● גם סעודיה נפגעת מהסגירה של מצרי הורמוז

קרן טרנר / צילום: טל גלבוע

מצטרפות למפלגתו של בנט: מנכ"ליות לשעבר במשרדי הממשלה

קרן טרנר, לשעבר מנכ"לית משרד האוצר ומשרד התחבורה, ולירן אבישר בן חורין, לשעבר מנכ"לית משרד התקשורת, הן שני השמות הראשונים שנחשף כי ירוצו במפלגתו של נפתלי בנט

מטוס של חברת התעופה TUS IL / צילום: באדיבות אתר TUS

חברת התעופה שתחזור לישראל כבר ביום שלישי

חברת התעופה הקפריסאית TUS מצטרפת לגל חידוש הטיסות לישראל, ותשוב לפעול בנתב"ג החל מ־14 באפריל עם קווים נבחרים ● הפעילות תחודש בהדרגה ובהפעלה עצמאית

הבית ברחוב ברנדייס 8 במרכז הכרמל בחיפה / צילום: איתי סיקולסק

עסקה נדירה: 10 מיליון שקל לבית עם 9 חדרים ובריכה בחיפה

הבית, שנמצא במרכז הכרמל, נבנה בשנות ה־50 אך עבר שיפוץ במיליוני שקלים, וכעת הוא נמכר תמורת 10 מיליון שקל ● מדובר בעסקה נדירה יחסית בשביל חיפה, שבה בממוצע מתבצעת בשנה רק עסקה אחת ברמת מחירים כזו

מצר הורמוז. עדיין סגור / צילום: Reuters, Stringer

טראמפ הכריז מצור על הורמוז, מהן ההשפעות על מפת האנרגיה העולמית?

שבוע לתוך הפסקת האש, המצר צפוי להפוך למוקד של מצור ימי אמריקאי רשמי ● טראמפ מאיים להשמיד את "המסחטה" האיראנית ואוסר על תשלום דמי מעבר לטהרן ● ובנתיים, המרוויחות בחצי הכדור המערבי נהנות מביקושים אדירים ● כך נראית רעידת אדמה בנתיב הרגיש בעולם

הילה ויסברג בשיחה עם ארקדי מיל–מן / צילום: INSS

רוסיה שיחקה תפקיד הרבה יותר גדול במלחמה מכפי שאתם חושבים

שיחה עם ארקדי מיל־מן, ראש תחום רוסיה ב־INSS ● על היחסים ההדוקים בין איראן לרוסיה, הסיוע ההדדי בנשק ובמודיעין והסיבוב השלישי שצפוי לישראל "מול משטר קיצוני יותר"

טיל טומהוק משוגר מספינת טילים / צילום: ap, Kenneth Moll

הטיל שבארה"ב רוצים להקפיץ את הייצור שלו ב-1,200%

הטכנולוגיה הסינית בה נעזרה איראן לתקיפת בסיסים אמריקאים ● באיראן טענו כי ארה"ב הטילה מוקשים נגד טנקים באזור הסמוך לתשתיות טילים בליסטיים תת־קרקעיים ● טורקיה רוצה יותר טילים בליסטיים, והצי האמריקאי רוצה יותר טילי טומהוק ● והודו מגבירה את הרכש מרוסיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ויקטור אורבן, ראש ממשלת הונגריה / צילום: ap, Denes Erdos

אינפלציה, שחיתות ושמרנות: הכלכלה עשויה לחתום את עידן אורבן בהונגריה

ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן מגיע לרגע האמת ולבחירות שעשויות לסיים 16 שנות שלטון ● תוצאות הבחירות יהיו רלוונטיות גם לתושבי האיחוד האירופי, אוקראינה ושורה של מדינות נוספות ● הזווית הכלכלית הפנימית משחקת בהן תפקיד חשוב

מנכ''ל בנק מזרחי טפחות משה לארי ומנכ''ל ישראכרט איתמר פורמן / צילום: מזרחי טפחות

מזרחי טפחות וישראכרט מהדקים את שיתוף הפעולה

הידוק הקשרים בין בנק מזרחי טפחות ל־ישראכרט עולה שלב: הסכם חדש לחמש שנים להנפקת כרטיסי אשראי ללקוחות הבנק, כחלק מהעמקת התחרות בשוק התשלומים והרחבת פעילות ההנפקה ● במקביל, דלק מוטורס משקיעה כ־5 מיליון שקל במתחם תצוגה חדש לרכבי יוקרה בראשון לציון, שמרכז כמה מותגים תחת קורת גג אחת ● אירועים ומינויים

צ'ארלי ג'ביס מגיעה לבית המשפט במנהטן / צילום: Reuters, Mike Segar

ג'יי.פי מורגן תובע את משקיעי פרנק, קרן אלף בין הנתבעות

בנק ג'יי.פי מורגן דורש מהמשקיעים לשפות אותו על הפסדים של מאות מיליוני דולרים בגין רכישת הסטארט-אפ פרנק, לאחר שנחשף כי נתוני החברה נופחו, והמייסדת הורשעה ● התביעה, שהוגשה לבית המשפט בדלאוור, אינה טוענת כי המשקיעים, ובהם קרן אלף הישראלית, היו מעורבים בהונאה - אלא כי הם מחויבים לשאת בנזק